Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

shalla

#6576 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by shalla »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
shalla wrote:Jedan od legendarnijih argumenata koje procitah je da su "jucerasnje paljevine posljedice, ne uzrok"...Awesome...
Onda po toj logici mozemo reci i da je rat bio posljedica a ne uzrok :(

Sent from my HTC One
Rat je uvijek i svugdje samo posljedica (sredstvo postizanja ciljeva) a uzroke ratova, nemira i nasilja valja potražiti na drugoj strani.

No reci mi iskreno, onako iskreno kao kada ostaneš sam sa sobom, jesi li ti zadovoljan današnjim sistemom i uslovima u kojima mi svi živimo?
Nezadovoljan 110%...
Svi oni koji me poznaju znaju kako razmisljam, bruku puta sam rekao, ja zivim solidno (hvala dragom Bogu na tome) al daleko od toga da mi je svejedno, kad je bilo oko jmbg otisao sam direktno sa posla ispred parlamenta i bio nekoliko sati, cak sam i jucer isprva namjeravao da poslije posla odem gore da podrzim te ljude i apsolutno sam za svaki vid protestvovanja protiv govana koji nas jasu 20 godina ali opet nikako ali nikako ne mogu da shvatim da je vandalizam (ne znam kako drugacije da nazovem rusenje i paljenje) nacin da se nesto promijeni. Opet cu ponoviti, mislim da se jucer samo napravio kontraefekat, mislim da ce mocnici protiv kojih je ovo trebalo biti usmjereno ovu situaciju samo okrenuti u svoju korist, napisao sam i sinoc, sa ovim rusenjima im se samo dalo legitimno pravo da kazu "mi smo u budzetu za 2014. godinu planirali da odvojimo 10 miliona KM za program zaposljavanja mladih kao i oporavka pojedinih firmi, hidrogradnje i sl. ali sad to ne mozemo, moramo te pare preusmjeriti na obnovu zgrada opcine, vlade i sl"...

Sent from my HTC One
VjecitiStudent

#6577 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by VjecitiStudent »

ad0 wrote:

svaka cast premijeru
Nemojte tako, to je obična greška u prevodu, mislio je da se PM (Prime Minister) drugačije prevodi :D
Drvosjeca iz Dejcica

#6578 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Banksy wrote: Odlično, to je tek početak.

Ko je vođa, ko organizator, ko iznosi zahtjeve?
Problem je što je ovo preraslo u nemire a ne proteste. Nema tu više kontrole. Ja sam neki dan rekao da ovu energiju treba usmjeriti i artikulisati u pravom smjeru, postaviti zahtjeve vladajućim strukturama...bojim se da je sada kasno.
Platformas

#6579 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Platformas »

Početnu stranicu klixa treba bojkotovati, direktno na /forum, cisto da se vidi stav obicnih ljudi. Pričaju o posljedicama, nigdje o tome šta je dovelo do ovoga, kao žao im arhiva a to što muzej ne radi već koliko, to ništa. Jesu li i njega huligani uništili?
Pa još kaže i "građani Sarajeva ogorčeni divljanjem huligana", koji građani, budzetski nehljebari i "nezavisni" mediji?
Niko više ne spominje 10K ljudi ispred zgrade vlade TK, ne, vladu je srušilo par stotina huligana.
Još i priča o 12 kg droge u Sarajevu, to su narkomani bili, običnom svijetu je dobro, nije na protestima bio niko normalan...
Mister Yes

#6580 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by Mister Yes »

Priča se da su među uhapšenima u jučerašnjim Sarajevskim neredima i dva momka sa adresom u istočnom Sarajevu. Zna li neko da li je ovo tačno? Mislim, nema veze i ako jeste jer i njihovo je predsjedništvo koliko i naše. Ali eto da znamo jer onda nije samo Federacija ta koja protestuje. :roll:
haos1

#6581 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by haos1 »

Platformas wrote:Početnu stranicu klixa treba bojkotovati, direktno na /forum, cisto da se vidi stav obicnih ljudi. Pričaju o posljedicama, nigdje o tome šta je dovelo do ovoga, kao žao im arhiva a to što muzej ne radi već koliko, to ništa. Jesu li i njega huligani uništili?
Pa još kaže i "građani Sarajeva ogorčeni divljanjem huligana", koji građani, budzetski nehljebari i "nezavisni" mediji?
Niko više ne spominje 10K ljudi ispred zgrade vlade TK, ne, vladu je srušilo par stotina huligana.
Još i priča o 12 kg droge u Sarajevu, to su narkomani bili, običnom svijetu je dobro, nije na protestima bio niko normalan...
narod je ultra-glup
Last edited by haos1 on 08/02/2014 14:14, edited 1 time in total.
gnjev

#6582 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by gnjev »

bubi_mama wrote:Vidim,politicari poceli da rone krokodilske suze, a narod odmah poceo da ih tjesi. Ono, "Nemoj te plakati i sikirati se, necemo Boga mi vise nikad." De pokupite se koliko danas , pa onako dzematile izvinjavajte im se.
Valjda kmet navikao da je zauvjek kmet, pa sve dzaba.
Nije mi drago sto se ovako izdesavalo i popalilo, da je bogdo moglo drugacije svi bi bili sretniji. Ali, svi znamo zasto nije. Nije da se nije pokusalo mirno... Plesali, pjevali, puhali u pistaljke dok ne poplavimo. A politicari nam se smijali, ignorisali i zanimljivo i tad nas nazivali bagrom.
Znate sta, nek nas gaze, nek su nam uzeli svo dostojanstvo, svaka im cast tako treba kad vec mogu.
Kaze neko na predhodnim stranicama, da narod bez istorije nema buducnost , a ja kazem da smo mi narod sa jako bogatom istorijom koji nema buducnost.
Da ne povjerujes. Vecina je samo cekala da nadje opravdanje da ne podrzi proteste. Sa kakvim beskicmenjacima ja djelim zrak u pm.
astala_vistala

#6583 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by astala_vistala »

Koliko sam provalio jedino u u krajini ljudi nisu licemjerni i zele ici do kraja,a mi cemo nastaviti kao ljubavni par koji se zagrlio sa politicarima i oplakuje i mazi zbog male svadje..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6584 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Chmoljo »

samo jedna BITNA napomena, da vas ne bi glava zaboljela:

ako opet bude belaja, a neko od vas se isticao pozivima na paljevinu, a portal ili forum imao problema zbog toga, bit ćete vi pozivani na odgovornost.

molim vas ljudski, budite pametni i ne dovodite se u takvu situaciju da policija mora vršljati i ovdje.

kao što vidite, nije prijetnja, nego molba. šta god treba, tu sam na PP.

:) :sax:
Janjicar

#6585 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Janjicar »

Platformas wrote:Početnu stranicu klixa treba bojkotovati, direktno na /forum, cisto da se vidi stav obicnih ljudi. Pričaju o posljedicama, nigdje o tome šta je dovelo do ovoga, kao žao im arhiva a to što muzej ne radi već koliko, to ništa. Jesu li i njega huligani uništili?
Zasto ne objave ovo o Zeljkovicu sto je opsovao ? Nece zato sto su rezimski mediji.

Klix cu i ja bojkovati, ebem ti drzavu gdje je avaz objektivniji.
Paranoid

#6586 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by Paranoid »

Mister Yes wrote:Priča se da su među uhapšenima u jučerašnjim Sarajevskim neredima i dva momka sa adresom u istočnom Sarajevu. Zna li neko da li je ovo tačno? Mislim, nema veze i ako jeste jer i njihovo je predsjedništvo koliko i naše. Ali eto da znamo jer onda nije samo Federacija ta koja protestuje. :roll:
Niche,,,jesu jesu..imali su u zadnjim dzepovima po 3 kg zeljaste materije..

Nazovi premijera Zeljkovića pa ga pitaj...ako smiješ.. ja ne bih na tvom mjestu.
cenecimoveocino

#6587 Re: Odg: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by cenecimoveocino »

VjecitiStudent wrote:
ad0 wrote:

svaka cast premijeru
Nemojte tako, to je obična greška u prevodu, mislio je da se PM (Prime Minister) drugačije prevodi :D
hahahhahaa lolZ

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
iPod

#6588 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by iPod »

Premijer Zeljković je ovih dana pokazao da je potpuno izgubio kompas.

Nakon prvog dana protesta ispred zgrade Vlade KS Zeljković je kazao u Sarajevo ne postoji nijedan razlog da građani budu nezadovoljni.
:lol: :lol: :lol: :run:
Basvod

#6589 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Basvod »

Banksy wrote: Odlično, to je tek početak.

Problem je što je ovo preraslo u nemire a ne proteste. Nema tu više kontrole. Ja sam neki dan rekao da ovu energiju treba usmjeriti i artikulisati u pravom smjeru, postaviti zahtjeve vladajućim strukturama...bojim se da je sada kasno.
Jest kad bi organizatori bili ludi pa se otkrili i stali na celo protesta.
Ko ce izaci pred medije, procitati zahtjeve i preuzeti odgovornost za nemire i paljevinu... pa sutra robijati? Niko normalan.
Protesti su zavrsena prica.
elcaliente

#6590 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by elcaliente »

@Moderator

Reci nam iskreno jesu li vam to ovo iz vlasti zaprijetili da znamo?
Vidimo svi danas da samo objavljujete vijesti koje su pogodne za one na vlasti. Ovo je iskreno pitanje, jer zelimo da znamo istinu?
channel10

#6591 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by channel10 »

Znaci poceli su traziti ip adrese. Eto sad pa u pamet ljudi!
bubi_mama

#6592 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by bubi_mama »

Genije wrote:

:shock: :shock: :shock:

o mamicu im kleptokratsku!
ovo treba zgazit stvarno
Pa ne ljutimo se, on je samo na glas izgovorio ono sto nam svi politicari, administracija pa i onaj cato na salteru porucuju.
Hvala , premijeru na iskrenosti :-)
O'zone
Globalni moderator

#6593 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by O'zone »

Dobro, sad znamo da je opće narodna vlast uzjahala i po medijima i prijeteći pokušava zaustaviti sve :thumbup:
Sarajevski demonstranti traže bezuslovne ostavke Vlada KS i FBiH, te oslobađanje svih uhapšenih građana
Feb
08
Povodom jučerašnjih protesta širom Bosne i Hercegovine i medijskog diskreditovanja opravdanog bunta, neformalna grupa građana i učesnika demonstracija ponavlja zahtjeve vlastima.

"U IME GRAĐANSTVA S ULICA SARAJEVA Izjavljujemo: I mi koji smo juče izašli na ulice Sarajeva žalimo zbog povrijeđenih i materijalne štete, ali naše žaljenje se proteže i na fabrike, javne prostore, ustanove kulture i nauke, na ljudske egzistencije koje su svojim direktnim djelovanjem uništili oni (SVI) koji više od 20 godina čine naše vlasti.

Molimo sve naše sugrađane i sapatnike da ne dozvole da im neugodni prizori zamagle činjenicu da nas ovakve vlasti već godinama koštaju neuporedivo više. Stoga zahtijevamo:

Bezuslovnu i momentalnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i formiranje nestranačkih vlada.

Nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva.

Hitno oslobađanje demonstranata, nepokretanje krivičnih postupaka i obustavljanje lova na ljude.

Kad ovi zahtjevi budu ispunjeni možemo tražiti otpočinjanje razgovora i djelovanja na svim nivoima vlasti u cilju uspostavljanja socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva: radnike, one tek nominalno zaposlene, one nikad zaposlene, one zaposlene na crno, penzionere, omladinu, skupine i pojedince u stanju socijalne potrebe, uposlenike u zdravstvu i obrazovanju i sve ostale kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja.

Uspostavljanje takvog poretka, prije bilo kakvih socijalnih mjera, zahtijeva momentalno obustavljanje pljačke društva upakovane u politiku i krivično gonjenje odgovornih. Tek kad se to učini, možemo početi graditi nešto novo za sve nas", navodi se u saopštenju.

Casual's

#6594 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Casual's »

Chmoljo wrote:samo jedna BITNA napomena, da vas ne bi glava zaboljela:

ako opet bude belaja, a neko od vas se isticao pozivima na paljevinu, a portal ili forum imao problema zbog toga, bit ćete vi pozivani na odgovornost.

molim vas ljudski, budite pametni i ne dovodite se u takvu situaciju da policija mora vršljati i ovdje.

kao što vidite, nije prijetnja, nego molba. šta god treba, tu sam na PP.
:) :sax:
Nemaš ti šta molit...registrovanjem su prihvaceni uvjeti,i ovo 'Napomena: Poruke na forumu odrazavaju iskljucivo stavove njihovih autora, a nikako i stavove web portala Klix.ba. ' ...Portal vam može imati samo probleme zbog ovih tekstova,što je previše previše je...Poslije se cudite kad vam neko razlupa kameru ili nešto..
kox

#6595 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by kox »

Evo objavili su članak o Zeljkovićevom psovanju:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/premijer ... /140208041
Paranoid

#6596 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Paranoid »

iPod wrote:
Premijer Zeljković je ovih dana pokazao da je potpuno izgubio kompas.

Nakon prvog dana protesta ispred zgrade Vlade KS Zeljković je kazao u Sarajevo ne postoji nijedan razlog da građani budu nezadovoljni.
:lol: :lol: :lol: :run:
Ovo je garant počelo djelovat onih 12 kila što su rastalili izmedju sebe..
and

#6597 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by and »

zamislimo da su zgrade koje su juče gorile naša država,fabrike,bogatstvo koje smo godinama sticali i čuvali,a oni koji 20 godina sjede u kancelarijama su isto toliko godina od naše države,fabrika,prirodnih bogatstava radili upravo ono što su demonstranti radili juče.
štete koje su nastale juče se mjere u milionima,a štete nastale u zadnjih 20 godina se mjere milijardama i uništenim životima stotina hiljada ljudi.
Banksy

#6598 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Banksy »

Banksy wrote:
Odlično, to je tek početak.

Problem je što je ovo preraslo u nemire a ne proteste. Nema tu više kontrole. Ja sam neki dan rekao da ovu energiju treba usmjeriti i artikulisati u pravom smjeru, postaviti zahtjeve vladajućim strukturama...
bojim se da je sada kasno.
Onda smo korak do anarhije.
Ili vanrednog stanja.
It_is_a_Leclerc

#6599 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by It_is_a_Leclerc »

Jedino što ja ne podržavam u vezi ovih demonstracija na kojima sam bio jučer do 16 sati, je moment u kome se huligani i obični narod prepiru da li treba tući policiju ili ne, pa onda huligani krenu, a narod se odmakne i sjebe se kohezija unutar demonstranata, i svak' svojim putem.

Ono što ja tvrdim je da se bezumnim uništavanjem izgubilo na legitimitetu. Sad već ljudi ne žele na demonstracije jer ne žele biti dio kampanje paljenja ustanova koja veze nemaju sa zahtjevima, od strane ljudi koji nemaju veze sa pravom porukom protesta. I to je tragično, jer se time samougasio prvi ozbiljan pokret otpora nepravdi u ovoj državi.

Već sam obrazlagao zašto se ovim neće ništa promijeniti i duboko vjerujem u ovo. Svejedno, ako se sad skupe ljudi u mom gradu, i ako to ne budu huligani, ja ću im se pridružiti.
Janjicar

#6600 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Janjicar »

Chmoljo samo mi za sto posaljete Darka Zabusa na proteste a ne dodju ovi koji pisu tekstove :D
Locked