Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
HardcoreMX

#6576 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

L u c i f e r wrote: Nisam ja sebe uzeo ni za kakvog moralnog autoriteta.
Samo tvrdim da sam, kao ateist, moralna osoba.
Ne kradem, ne ubijam, ne guzim tudje zene, ne tracam, ne mrzim, pomazem, dajem,...
To sto tvrdim da sam moralan zbog svega navedenog, ni na koji nacin ne znaci da sam egoista.
No takva nategnuta i izvitoperena logika mi od teiste nije nimalo iznenadjujuca.
:? pa tko ti je onda moralni autoritet?
John Cleese wrote: "U narodu bi rekli" - bez krcmara.
A bog se, naravno, blagonaklono smjeska, jer si se potrudio da mu remek-djelo ne uporedis sa kafanom :D
pa u tom slucaju valjda sa krcmom?... ne razumijem se u religiju ko ti..mozda djeluje agnosticki ili kako,ali nemam pojma tko se smjeska remek djelo...
Smrcak15

#6577 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote:
Smrcak15 wrote:
L u c i f e r wrote: Kada prvi put budes smogao hrabrosti da to pitanje razmotris iskreno i objektivno, a ne sa namjerom da pronadjes dogmatsko opravdanje, shvatices koliko su besmislene tvoje tvrdnje i postaces ateista...
evo recimo da razmisljamo tako

i da Bog koji je svemocan blokira svaki grijeh svakog covjeka

onda se mozemo pitati kakva je poenta sa nasim zivotom ovdje na zemlji? ako si omogucen samo da radis dobro a onemogucen da radis zlo, kako onda da se pokaze ko zasluzuje Raj a ko Pakao?
kako testirati onda ljude?

vas ateisticki problem jeste sto nevjerujete u buduci svijet i sve kontate , samo ovaj svijet i nista vise, i iz te perpektive se radjaju ovi vasi problemi, jer ne razmisljate da Bog sudi ,kaznjava i nagradjuje djela ljudi, pa neko u pakao neko u Raj, i zato dopusta da se dese neke stvari sto vi nemozete svariti, jer ovaj svijet je jedan kratak trenutak naspram vjecnog zivota.

kad kontate, kako Bog dopusta ovakva zla djela, i onda kontate sa smrcu se sve zavrsava, kao da i zlocinac i zrtva imaju isti kraj, pa vam postaje problematicno to sto Bog dopusta, jer nemate u podsvijesti da ce i zlocinac i zrtva biti ozivljeni i sudjeno im, pa svko dobiti ono sto je zasluzio, svako ce da naplati za nepravdu ucinjenu, do te mjere da ce poravnati racuni izmedju cak rogate ovce i one koja nema rogove kad su se bole , do te mjere ce se obracunavati sve na sudnjem danu, pa sta onda mislis ljudske odnose kako ce sve to ici.
Smrle dragi...
Nivo tvoje dogmaticne fiksacije je zaista fascinantan.
Ti si sam sebi utuvio islamsku ideologiju i nisi kadar stvari pogledati iz drugog, neapolegetskog, aspekta.
Mada na trenutke, suocen sa racionalnim argumentima, u lucidnim trenucima priznas da nema dokaza za bozje postojanje, ope malo kasnije nosen navikom tvrdoglavo zajmis starim dobro poznatim dogmatskim stazama.

Kakvo vise crno testiranje bolan ne bio, i vjecito vadjenje na famoznu, "slobodnu volju", pobogu si brate?
To je tako nonsensan koncept, da je to nevjerovatno, samo ako ga iole objektivno pogledas sa strane, bez dogmatskih naocara.

Bog stvorio svakog covjeka onakvim kakav jeste.
Stvorio sejtana onakvog kakav jeste.
Stvorio dzehenem onakav kakav jeste.
Stvorio kaznu za nevjerovanje i koristenje te famozne slobodne volje onakvu kakva jeste.
I sta?
Covjek naopak.
Sejtan naopak.
A Bog dobar i samilostan.

Nemoj ba zajebavati.
Priznaj sebi da nemas muda pomisliti nista protiv boga, to bi barem bilo posteno, umjesto sto presipas iz supljeg u prazno, dokazujuci nedokazivo i pravdajuci neopravdivo.

Ovo ti velim jer si mi simpatican sa tim svojim digitronom i jutjubom, i jer me podsjecas na mene iz rane mladosti kada sam, vjerovao ili ne, namjeravao da jednog dana osnujem islamsku stranku.
Mnogo citanja i razmisljanja kasnije, Lucifer je rodjen...
Smrle dragi...
Nivo tvoje dogmaticne fiksacije je zaista fascinantan.
Ti si sam sebi utuvio islamsku ideologiju i nisi kadar stvari pogledati iz drugog, neapolegetskog, aspekta.
Mada na trenutke, suocen sa racionalnim argumentima, u lucidnim trenucima priznas da nema dokaza za bozje postojanje, ope malo kasnije nosen navikom tvrdoglavo zajmis starim dobro poznatim dogmatskim stazama.
zbog raznih disuskija sa raznim ljudima i raznim pitanjima primoran sam da razmisljam hipoteticki sta bi bilo kad bi bilo, znaci moram uzimati sve u obzir, i ovo i ono, tako da nije samo kao sto ti mislis, jednosmjerna ulica.

Kakvo vise crno testiranje bolan ne bio, i vjecito vadjenje na famoznu, "slobodnu volju", pobogu si brate?
To je tako nonsensan koncept, da je to nevjerovatno, samo ako ga iole objektivno pogledas sa strane, bez dogmatskih naocara.
ja nerazumijem zasto je nonsens koncept, meni je racionalan i logican.

a to sto ti kazes nonsens meni nije nikakav dokaz protiv.

Bog stvorio svakog covjeka onakvim kakav jeste.
Stvorio sejtana onakvog kakav jeste.
Stvorio dzehenem onakav kakav jeste.
Stvorio kaznu za nevjerovanje i koristenje te famozne slobodne volje onakvu kakva jeste.
I sta?
Covjek naopak.
Sejtan naopak.
A Bog dobar i samilostan.
zbaoravio si , Stvorio razum da covjek upravlja sa samim sobom.

pa kad ti se svidja zlo, i htio bi uradit to zlo sto na oci izgleda lijepo , tvoj razum proradi i kaze stop, nije uredu, mijenjaj pravac.

eh to je testiranje, hoces li koristiti razum i kad ti se nudi nesto lose da ha izbjegnes, i ako ti se nudi nesto dobro da ga uradis. to je poenta i sustina testa.

Nemoj ba zajebavati.
Priznaj sebi da nemas muda pomisliti nista protiv boga, to bi barem bilo posteno, umjesto sto presipas iz supljeg u prazno, dokazujuci nedokazivo i pravdajuci neopravdivo.
a sta bi to trebao imati protiv njega, dao nam zivot, dao nam mnogo toga, dao nam uputu, dao razum itd itd sad je do nas kako cemo se postaviti.
ja necu da krivim Boga za ono sto ljudi rade jedni protiv drugih kao sto vi napadate Boga kao da je on krivac sto ljudi potegnu ruku jedni na druge, a bog kaze ne radite to.

Ovo ti velim jer si mi simpatican sa tim svojim digitronom i jutjubom, i jer me podsjecas na mene iz rane mladosti kada sam, vjerovao ili ne, namjeravao da jednog dana osnujem islamsku stranku.
Mnogo citanja i razmisljanja kasnije, Lucifer je rodjen
evo vidis ja takve upale mozga i imana nisam nikad dobivao da osnivam nekakve stranke pa makar bile i islamske. nego uvijek hladne glave u svemu treba biti.
Nocty

#6578 Re: Ateizam

Post by Nocty »

Ja osnivam gljivarsku stanku
Pa da vidimo čija majka nije dzemper obukla.
Smrcak15

#6579 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Nocty wrote:Ja osnivam gljivarsku stanku
Pa da vidimo čija majka nije dzemper obukla.
mogao si vala i ovako:
Pa da vidimo čija majka nije sutliju napravila

:lol:
Nocty

#6580 Re: Ateizam

Post by Nocty »

Magičnu sutliju :lol:
zforumas

#6581 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Ko kaze da Islam ne prati tehnologiju :mrgreen:
ODLOMAK TEKSTA lijecnika Kur'anom iz bosanske krajine
Za one koji nemaju mogućnost da odu na rukju neka se sami bore dozvoljenim sredstvima. Dobra stvar za one koji posjeduju dvd, kopjuter i sl. da stave kantu ili posudu sa vodom pored zvučnika tako da zvuk udara direktno u vodu i puste učenje Kur'ana a nakon toga može cijela porodica trošiti tu vodu. A možete je i sami naučiti onim što znate od Kur'ana. Voda je Allahov dar i pamti Kur'anske ajete na taj način postaje ljekovita. Neka nam je svima Allah na pomoći. Amin! tekst napisao Džemal A. - lijecnik Kur'anom iz bosanske krajine

Možete staviti 2 zvučnika i kanister sa vodom između njih.Zvučnici treba da su čvrsto prislonjeni uz kanister,najbolje ih je pritegnuti uz kanister sa konopcem ili ljepljivom trakom.Ako možete naći kanister sa tankom plastikom tako da zvuk lakše prolazi. Zvučnici treba da su okrenuti prema kanisteru.
Posudio sa OVE TEME
Smrcak15

#6582 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

evo jedan fin dokumentarac koji obradjuje temu o INteligentnom dizajnu u prirodi, dokazima koji upucuju na postojanje Boga.
harač

#6583 Re: Ateizam

Post by harač »

zforumas wrote:Ko kaze da Islam ne prati tehnologiju :mrgreen:
ODLOMAK TEKSTA lijecnika Kur'anom iz bosanske krajine
Za one koji nemaju mogućnost da odu na rukju neka se sami bore dozvoljenim sredstvima. Dobra stvar za one koji posjeduju dvd, kopjuter i sl. da stave kantu ili posudu sa vodom pored zvučnika tako da zvuk udara direktno u vodu i puste učenje Kur'ana a nakon toga može cijela porodica trošiti tu vodu. A možete je i sami naučiti onim što znate od Kur'ana. Voda je Allahov dar i pamti Kur'anske ajete na taj način postaje ljekovita. Neka nam je svima Allah na pomoći. Amin! tekst napisao Džemal A. - lijecnik Kur'anom iz bosanske krajine

Možete staviti 2 zvučnika i kanister sa vodom između njih.Zvučnici treba da su čvrsto prislonjeni uz kanister,najbolje ih je pritegnuti uz kanister sa konopcem ili ljepljivom trakom.Ako možete naći kanister sa tankom plastikom tako da zvuk lakše prolazi. Zvučnici treba da su okrenuti prema kanisteru.
Posudio sa OVE TEME
poenta: ne mogu ni allahove rijeci protiv zvucne izolacije
zforumas

#6584 Re: Ateizam

Post by zforumas »

harač wrote:
Ja bih ipak savjetovao da napune kadu vodom, sjednu i ubace zvucnike u kadu
Dope_Man

#6585 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Sto je najjadnije u ljudskom rodu je ogroman broj onih koji bi to uradili, nebitno sad da li je Kur'an ili neka druga ''sveta'' audio snimka, pa kad vide da se voda u posudi pomjera pali bi u trans i zakljucili da je to cist dokaz postojanja i djelovanja njihovog boga.
harač

#6586 Re: Ateizam

Post by harač »

zforumas wrote:
harač wrote:
Ja bih ipak savjetovao da napune kadu vodom, sjednu i ubace zvucnike u kadu
ili "sad ces vidjet' svoga boga" :D
statixx

#6587 Re: Ateizam

Post by statixx »

Voda je Allahov dar i pamti Kur'anske ajete na taj način postaje ljekovita. Neka nam je svima Allah na pomoći!
Samo sto tebi nema pomoci.
jasko_ba

#6588 Re: Ateizam

Post by jasko_ba »

Dope_Man

#6589 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Protictah uvodni dio i ne mogu dalje. Kad u uvodu kazes ''Zar nije normalno da se uvaži 3.412.512 budala koje ne zele da pomisle da svijet nije takav kakvog ga je pop/hodza opisao u odnosu na 27.853 i 10.816 onih koji su spremni svijet gledati bez dogme u BiH'' onda ti je sve jasno kuda to ide.*

* rijeci ''vjernika'' zamjenjena sa - budala koje ne zele da pomisle da svijet nije takav kakvog ga je pop/hodza opisao,
ateisti i agnostici zamjenjeni sa - onih koji su spremni svijet gledati bez dogme
Nocty

#6590 Re: Ateizam

Post by Nocty »

Dope_Man wrote:Sto je najjadnije u ljudskom rodu je ogroman broj onih koji bi to uradili, nebitno sad da li je Kur'an ili neka druga ''sveta'' audio snimka, pa kad vide da se voda u posudi pomjera pali bi u trans i zakljucili da je to cist dokaz postojanja i djelovanja njihovog boga.
Jednom ja sjedio kraj jezera
Taman u gljive išo s jaranom
I prodje smiley face kraj mene u jezeru al nije obični smiley nego ovako nekako :wink: malo evil grin
Smiješno je bilo kako je išlo sa strujom vode.
Odraz sebe ali nije to evil nego obične vještine obzervacije cijelokupne planetarne situacije.I upravo "njihovog boga" Nit sebe,nit boga...
Dozer

#6591 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Usual_Suspect wrote:
Dozer wrote:Ko je rekNo da se nema?
Mada, i ne treba puno za ovamo. Manje nego za HR. A neuporedivo je ljepse ;-)
Zipa ti ovoga blasfemičara, mora da si sklopio nakav pakt sa đavolom kad se može do grčke dobaciti iz ovog jada od države.Ja radim dva posla i ne samo da neam para ni do Hrvatske, nego neam ni godišnjeg i da imam para :D Kontam se i ja početi nakom bogu moliti, samo teško je probrat, meni treba odma a ne kad umrem :lol:
:lol: :lol: :lol:
Bogu mi, ja se ne molim ni jednom. :mrgreen:
Nego fino crossover..com i ubodem fin poslic. Sjedim kuci, i radim u Japanu, AmeriKi, Njemackoj. A cifra uredna svakog prvog :mrgreen:
Dope_Man

#6592 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

"Kada Allah zavoli nekog svog roba, kaže melecima: "Povećajte mu iskušenje", a meleci začuđeno kažu: "O Gospodaru, pa taj čovjek je jedan od tvojih dobrih robova." "Znam" - odgovori Allah Dž.Š. "ali poželim da ga čujem kada Mi se skrušeno obraća u dovi". (hadis)

C/P sa profila jednog od facebook prijatelja.. I on u ovom ne valjda ne vidi sadistu i narcisa. Zamijenimo samo Allaha sa imenom neko mafijasa, pa cak i politicara, i svaki vjernik ce reci da se radi o robovlasniku bolesnog uma.. Ali reci da je to njihov bog rekao, i onda sve ok, to je dobro za nas.
dustaban

#6593 Re: Ateizam

Post by dustaban »

RELIGIJA------------------------------------------------------------------------------------BOG :run: --------ATEIZAM

;-)
mousstapha

#6594 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

Dope_Man wrote:"Kada Allah zavoli nekog svog roba, kaže melecima: "Povećajte mu iskušenje", a meleci začuđeno kažu: "O Gospodaru, pa taj čovjek je jedan od tvojih dobrih robova." "Znam" - odgovori Allah Dž.Š. "ali poželim da ga čujem kada Mi se skrušeno obraća u dovi". (hadis)

C/P sa profila jednog od facebook prijatelja.. I on u ovom ne valjda ne vidi sadistu i narcisa. Zamijenimo samo Allaha sa imenom neko mafijasa, pa cak i politicara, i svaki vjernik ce reci da se radi o robovlasniku bolesnog uma.. Ali reci da je to njihov bog rekao, i onda sve ok, to je dobro za nas.
Logika :-)

harač

#6595 Re: Ateizam

Post by harač »

Dope_Man wrote:"Kada Allah zavoli nekog svog roba, kaže melecima: "Povećajte mu iskušenje", a meleci začuđeno kažu: "O Gospodaru, pa taj čovjek je jedan od tvojih dobrih robova." "Znam" - odgovori Allah Dž.Š. "ali poželim da ga čujem kada Mi se skrušeno obraća u dovi". (hadis)

pa iz rasprave sa smrckom je vec zakljuceno da je genocid najveci blagoslov koji bog moze ponuditi nekom narodu: tesko je zamislivo vece iskusenje, nema boljeg nacina da se bude blizi bogu, te ne samo da je raj zagarantovan, vec posebno mjesto u njemu proporcionalno nivou patnje i iskusenja.

izgleda je nakon diskusije promijenio terapiju, pa se rijedje javlja ovdje
Smrcak15

#6596 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:

pa iz rasprave sa smrckom je vec zakljuceno da je genocid najveci blagoslov koji bog moze ponuditi nekom narodu: tesko je zamislivo vece iskusenje, nema boljeg nacina da se bude blizi bogu, te ne samo da je raj zagarantovan, vec posebno mjesto u njemu proporcionalno nivou patnje i iskusenja.

izgleda je nakon diskusije promijenio terapiju, pa se rijedje javlja ovdje
Da da promijenio terapiju i to sa cevapima po bosanskim Cevapdzinicama, restoranima itd itd
harač

#6597 Re: Ateizam

Post by harač »

:thumbup: rijetko vidjena stvar na ovom podforumu, neko ko se ne vrijedja lako
MyTao

#6598 Re: Ateizam

Post by MyTao »

Dobri uvijek najebu najvise :lol: :lol: :lol:
Dope_Man

#6599 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Il sto bi se narodski reklo: ''Dobar i heban, isto'' :lol:
harač

#6600 Re: Ateizam

Post by harač »

Za Makarske

Image

Contemporary debate about religion seems to be going nowhere. Atheists persist with their arguments, many plausible and some unanswerable, but these make no impact on religious believers. Defenders of religion find atheists equally unwilling to cede ground. The Meaning of Belief offers a way out of this stalemate.

An atheist himself, Tim Crane writes that there is a fundamental flaw with most atheists’ basic approach: religion is not what they think it is. Atheists tend to treat religion as a kind of primitive cosmology, as the sort of explanation of the universe that science offers. They conclude that religious believers are irrational, superstitious, and bigoted. But this view of religion is almost entirely inaccurate. Crane offers an alternative account based on two ideas. The first is the idea of a religious impulse: the sense people have of something transcending the world of ordinary experience, even if it cannot be explicitly articulated. The second is the idea of identification: the fact that religion involves belonging to a specific social group and participating in practices that reinforce the bonds of belonging. Once these ideas are properly understood, the inadequacy of atheists’ conventional conception of religion emerges.

The Meaning of Belief does not assess the truth or falsehood of religion. Rather, it looks at the meaning of religious belief and offers a way of understanding it that both makes sense of current debate and also suggests what more intellectually responsible and practically effective attitudes atheists might take to the phenomenon of religion.
Post Reply