Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amar1994

#6576 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar1994 »

So What! wrote:
amar1994 wrote:jaka kapitala , samo prave zgradurine i hotele :lol: :lol:

cekam da se pohvalimo njemackim ili austrijskim kapitalom , novim fabrikama :run:
Pa toga imamo napretek, Austrija je najveći investitor u BiH. To bi trebao znati, prije nego počneš prizivati kapitale.

Austrija je ujedno zemlja koja se ne provlači toliko kroz naše medije, jer ne talasa toliko, ali eto ima već drugog visokog predstavnika po redu ovdje.

Dobar dio banaka u BiH potiče iz te zemlje, Sarajevo je sa ostatkom svijeta putem avio linija uvezana upravo zahvaljujući redovnoj liniji za Beč sa Austrian Airlinesom.

Oni stoje iza mnogo projekata u BiH u raznim područjima i manje više ostali su zainteresovani za ovaj prostor, te bez obzira na slabu zastupljenost u medijima, turski kapital je gotovo nevidljiv u poređenju sa austrijskim.

Društvo čija ekonomija ovisi samo o fabrikama i nije nešto razvijeno društvo, a i turizam je grana industrije, a glavni uslov za turizam su hoteli.

Kao što znaš Ilidža je biser Sarajeva i BiH, pa je ni Austrijanci koje tako voliš i prizivaš često ovdje nisu htjeli industrijalizirati, već su gradili hotele na istoj, pa ne razumijem zašto i mi to ne bi radili i danas, jer taj prostor ima snažan turistički potencijal.
Koga volim , ne volim al smatram da je bolje sa njima i njemcima suradjivat nego sa arapcinama i turcima .

Nije tema , sta se palite , jel nikla ijedna fabrika hrane za 20+ god i sl. Cijela drzava na kredit jbte , nek idu u pm vise , za 10god cemo vidjet rezultate svega :izet:
__Phoenix__

#6577 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by __Phoenix__ »

Društvo čija ekonomija ovisi samo o fabrikama i nije nešto razvijeno društvo
Ovo je za predizbornog slogana :bih:
Haris.ba

#6578 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

5 minuta autom od te nove ceste na Ilidži imaš već izgrađenu ogromnu poslovnu zonu sa ogromnim kapacitetima za bilo kakvu fabriku,plus sa željezničkim kolosjekom. Ali, daj kritikuj što nema fabrika.

Ima poslovna zona i u Blažuju. Ima poslovna zona i u Famosu. Ima poslovna zona i u Lužanskom polju.

P.S.
Istina je uvijek na pola puta. Bez fabrika nema razvoja, pa ni u najrazvijenijim zemljama. Ali, kajmak jeste u turizmu, obrazovanju, uslugama.
P308

#6579 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by P308 »

Kritike se kod naseg naroda obicno i svode na tu cuvenu recenicu o gradnji fabrika, dakle bez ikakvih argumenata protiv projekta kojeg kritikujes u tom trenutku, samo je bitno ubaciti negdje da se fabrike trebaju graditi. Ispod gotovo svakog clanka na klixu se ta recenica u komentarima moze procitati.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6580 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Haris.ba wrote:5 minuta autom od te nove ceste na Ilidži imaš već izgrađenu ogromnu poslovnu zonu sa ogromnim kapacitetima za bilo kakvu fabriku,plus sa željezničkim kolosjekom. Ali, daj kritikuj što nema fabrika.

Ima poslovna zona i u Blažuju. Ima poslovna zona i u Famosu. Ima poslovna zona i u Lužanskom polju.

P.S.
Istina je uvijek na pola puta. Bez fabrika nema razvoja, pa ni u najrazvijenijim zemljama. Ali, kajmak jeste u turizmu, obrazovanju, uslugama.
upravo to, svi kritikuju, ali neka prođu Energoinvestom na Stupu, Blažuj, Hrasnica, Vlakovo, Rakovica itd... ima i komercijalnih firmi ali ima i proizvodnje. Sam sinkro na dvije lokacije u Vlakovu i Hrasnici ima oko 800 ljudi.

O Vogosci da ne govorimo... ;-)
So What!

#6581 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

amar1994 wrote:Zivim u qurcu , naserem ti se na kapitalizam i hotele za bogate.

Moze qrac moj , treba proizvodit pare a to su fabrike :-)

Hoces reci da je njemacka ili francuska siromasna drzava :lol: :lol:
amar1994 wrote:Koga volim , ne volim al smatram da je bolje sa njima i njemcima suradjivat nego sa arapcinama i turcima .

Nije tema , sta se palite , jel nikla ijedna fabrika hrane za 20+ god i sl. Cijela drzava na kredit jbte , nek idu u pm vise , za 10god cemo vidjet rezultate svega :izet:
Drugar, da se primjetiti da ti ne znaš kako ekonomija funkcioniše. Hajde što ne znaš, ali što ne pratiš, fabrike stalno niču diljem države, što u prehrambenoj, a što i u ostalim granama.

To što ti ne koristiš hotele, ne mora značiti da ih drugi ne koriste, jer nisu hoteli samo za bogate ljude, na kraju krajeva, ne očekuje se od čovjeka koji živi u Sarajevu, da u vlastitom gradu spava po hotelima.

Znam gomilu mladih ljudih koji su ovo ljeto upravo od turizma zarađivali novac i bilo im je dobro.
BMX1977

#6582 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BMX1977 »

Njemacka cak svoje automobile ne proizvodi u Njemackoj vec u Istambulu, Madjarskoj i drugim drugorazrednim drzavama. Nekada je to radila i u Sarajevu. A Njemacka je bogata zato sto ima znanje. No u Njemackoj prljaave poslove obavljaju stranci. Znaci maltanje, fabrike i to zna vrlo male pare da tek mogu pokriti svoje troskove.

U BiH vi svi mislite da zivite lose. Dodjite ovdje za zivite 2 godine. Kada dobijete 2000 eura platu a 1000 platite samo za kiriju ili kredit kuce. Odete kod frizera naplati 25 eura. Ovdje ljudi cijeli zivot rade ko crnci da otplate pola jedne kuce. A u BiH svako ima svoj stan ili kucu a vecina po dva ili tri stana. I opet samo kukate. Pa eto ako je ovdje tako napredno dodjite i radite da vas vidim. Pizdzama i radno odijelo i na kraju mjeseca ostane taman 100 eura da se ustedi kada se svi troskovi pokriju.
Naslovnica

#6583 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Pa ko te tjera da se patiš u Njemačkoj, dođi kod nas u BiH, i uživaj.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6584 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

jadna dijaspora,smrc :( :sad:
amar1994

#6585 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar1994 »

Naslovnica wrote:Pa ko te tjera da se patiš u Njemačkoj, dođi kod nas u BiH, i uživaj.
Ma pusti ga , vidis da je s marsa pao u najbolju ruku :lol:

Sta kaze , pati se , kako onda moj drug najbolji zaradi za 6 mjeseci 3000e cistih para sa srednjom :-) , zove i mene da dodjem .

Sta kaze , skup najam stana :lol: , pa nije niko glup da ide u velike gradoce , evo on je nasao normalan stan za 150e mjesecno , a plata 1300 i ne radi se vise od 40h sedmicno . I sad ovaj dodje i kenja kako je tesko :lol: :lol:

Tesko je svakome ko nije naucio radit :D
amar1994

#6586 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar1994 »

So What! wrote:

amar1994 wrote:Koga volim , ne volim al smatram da je bolje sa njima i njemcima suradjivat nego sa arapcinama i turcima .

Drugar, da se primjetiti da ti ne znaš kako ekonomija funkcioniše. Hajde što ne znaš, ali što ne pratiš, fabrike stalno niču diljem države, što u prehrambenoj, a što i u ostalim granama.

To što ti ne koristiš hotele, ne mora značiti da ih drugi ne koriste, jer nisu hoteli samo za bogate ljude, na kraju krajeva, ne očekuje se od čovjeka koji živi u Sarajevu, da u vlastitom gradu spava po hotelima.

Znam gomilu mladih ljudih koji su ovo ljeto upravo od turizma zarađivali novac i bilo im je dobro.
Gdje ko sta kako , i nisam mislio na elidzu uopste sto se tice fabrika :thumbup:

Slazem , nemam pojma jer sam glup :)
Naslovnica

#6587 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

amar1994 wrote:
Naslovnica wrote:Pa ko te tjera da se patiš u Njemačkoj, dođi kod nas u BiH, i uživaj.
Ma pusti ga , vidis da je s marsa pao u najbolju ruku :lol:

Sta kaze , pati se , kako onda moj drug najbolji zaradi za 6 mjeseci 3000e cistih para sa srednjom :-) , zove i mene da dodjem .

Sta kaze , skup najam stana :lol: , pa nije niko glup da ide u velike gradoce , evo on je nasao normalan stan za 150e mjesecno , a plata 1300 i ne radi se vise od 40h sedmicno . I sad ovaj dodje i kenja kako je tesko :lol: :lol:

Tesko je svakome ko nije naucio radit :D
Kako ova napaćena dijaspora priča o Njemačkoj, fakat ne kontam što svi teže da idu tamo kada je tako teško?
U najmanju ruku bih očekivao da švabe traže azil unaske. :D
Mi svi po stan-dva, vikendice, provodi, pušenje muda i sve, a oni jadni cijeli život otplaćuju pola stana.
amar1994

#6588 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar1994 »

Naslovnica wrote: Kako ova napaćena dijaspora priča o Njemačkoj, fakat ne kontam što svi teže da idu tamo kada je tako teško?
U najmanju ruku bih očekivao da švabe traže azil unaske. :D
Mi svi po stan-dva, vikendice, provodi, pušenje muda i sve, a oni jadni cijeli život otplaćuju pola stana.
budale , sta oni znaju :lol: :lol:
BMX1977

#6589 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BMX1977 »

Ja sam ovdje inzinjer i zavrsio sam na najprestiznijem faxu u EU u mojoj bransi. Posle toga sam se zaposlio u najjacem inzinjerskom birou i radim vec 5 godina. Dakle ja nisam dobar primjer. Moja plata nije 2000 nego 3000. Ja pricam o vama.

Mujo iz Travnika sa diplomom u Sarajevu ili Travniku u Njemackoj ili Nizozemskoj; moze biti sretan sa platom od 2000 eura. Recimo kao knjigovodja, medicinska sestra itd. Od toga pola odpada na stan i kiriju. Jer je ovdje kirija u svim velikim gradovima 700-1200 eura. A u malim gradovima nema sanse da nadje posao tako da mu isto dodje sa prevozom. Dakle ostaje 1000 za hranu, benzin, odjecu. Za hranu vam treba 300 eura. Za benzin i ostale stvari 300. Izlaske 100 za jednu noc gdje god da izadjete. Tako da nista ne ostane.

U BiH je plata od 1200 kM garant za mnogo bolji zivot nego u Njemackoj 2000 eura. U BiH za 2000 KM mozete zivijeti kao lord. Imas svoju kucu, nikakve troskove jer je sve skoro dzaba (frizer 5 kM )
Naslovnica

#6590 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

BMX1977 wrote:
Ja sam ovdje inzinjer i zavrsio sam na najprestiznijem faxu u EU u mojoj bransi. Posle toga sam se zaposlio u najjacem inzinjerskom birou i radim vec 5 godina. Dakle ja nisam dobar primjer. Moja plata nije 2000 nego 3000. Ja pricam o vama.

Mujo iz Travnika sa diplomom u Sarajevu ili Travniku u Njemackoj ili Nizozemskoj; moze biti sretan sa platom od 2000 eura. Recimo kao knjigovodja, medicinska sestra itd. Od toga pola odpada na stan i kiriju. Jer je ovdje kirija u svim velikim gradovima 700-1200 eura. A u malim gradovima nema sanse da nadje posao tako da mu isto dodje sa prevozom. Dakle ostaje 1000 za hranu, benzin, odjecu. Za hranu vam treba 300 eura. Za benzin i ostale stvari 300. Izlaske 100 za jednu noc gdje god da izadjete. Tako da nista ne ostane.

U BiH je plata od 1200 kM garant za mnogo bolji zivot nego u Njemackoj 2000 eura. U BiH za 2000 KM mozete zivijeti kao lord. Imas svoju kucu, nikakve troskove jer je sve skoro dzaba (frizer 5 kM )
De bolan mani nas se onda, šta ćeš ti na kliks forumu, naš'o ovdje kukati kako je skupo šišanje, sav si u ciframa ba.
Dođi ovamo i sa tim tvojim najprestižnijim fakultetom imaćeš min. 3 milje maraka, a poslodavca ćeš sigurno naći, ako je istina da si takav uber inžinjer.
Pa da halališ i ošišaš ko čovjek jednom mjesečno za 5 maraka, i trehneš još marku meštru na kafu.
Ionako je sve skoro džaba, stručnjače.
Seawolf

#6591 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Seawolf »

So What! wrote: ...
Image
...
Je li ovo na crtežu znači da Prva transverzala ide od "Bosnalijeka", prelazi preko postojeće magistralne saobraćajnice "ZETRA-Šip" (Alipašina ulica) i dolazi do velikog (desnog na crtežu) kružnog toka, pa se od kružnog toka produžava prema sjeveru, desno na prvom izlazu sa velikog kružnog toka?

A da neko ko krene automobilom iz naselja "Šip", sa namjerom da vozi do "ZETRE", uđe sa sjevera na mali kružni tok (lijevo na crtežu) i izađe sa malog kružnog toka na trećem izlazu u smjeru velikog kružnog toka. Nakon ulaska u veliki kružni tok, izađe na drugom izlazu, Prvom transverzalom i vozi se do spoja sa postojećom magistralnom cestom (Alipašina), skrene desno na spoj, pa lijevo na postojeću cestu prema "ZETRI" (Alipašinu, pored autopraonice "GTD")?

I šta će biti sa postojećom cestom (Alipašina), na potezu od ulaska na parking pored groblja "BARE" (i na parking pored "BINGA") do spoja (tamo gdje je "MOTOREX" ) sa dijelom koji ide do Komemorativnog centra i okretišta autobusa broj 16?
amar1994

#6592 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar1994 »

Naslovnica wrote: De bolan mani nas se onda, šta ćeš ti na kliks forumu, naš'o ovdje kukati kako je skupo šišanje, sav si u ciframa ba.
Dođi ovamo i sa tim tvojim najprestižnijim fakultetom imaćeš min. 3 milje maraka, a poslodavca ćeš sigurno naći, ako je istina da si takav uber inžinjer.
Pa da halališ i ošišaš ko čovjek jednom mjesečno za 5 maraka, i trehneš još marku meštru na kafu.
Ionako je sve skoro džaba, stručnjače.
sere malo inzEnjer :) , glavno je da se on pohvalio :-)
Last edited by amar1994 on 15/09/2018 18:38, edited 1 time in total.
Naslovnica

#6593 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Seawolf wrote:
So What! wrote: ...
Image
...
Je li ovo na crtežu znači da Prva transverzala ide od "Bosnalijeka", prelazi preko postojeće magistralne saobraćajnice "ZETRA-Šip" (Alipašina ulica) i dolazi do velikog (desnog na crtežu) kružnog toka, pa se od kružnog toka produžava prema sjeveru, desno na prvom izlazu sa velikog kružnog toka?

A da neko ko krene automobilom iz naselja "Šip", sa namjerom da vozi do "ZETRE", uđe sa sjevera na mali kružni tok (lijevo na crtežu) i izađe sa malog kružnog toka na trećem izlazu u smjeru velikog kružnog toka. Nakon ulaska u veliki kružni tok, izađe na drugom izlazu, Prvom transverzalom i vozi se do spoja sa postojećom magistralnom cestom (Alipašina), skrene desno na spoj, pa lijevo na postojeću cestu prema "ZETRI" (Alipašinu, pored autopraonice "GTD")?

I šta će biti sa postojećom cestom (Alipašina), na potezu od ulaska na parking pored groblja "BARE" (i na parking pored "BINGA") do spoja (tamo gdje je "MOTOREX" ) sa dijelom koji ide do Komemorativnog centra i okretišta autobusa broj 16?
:gunjastajl: :gunjastajl: :gunjastajl:
mk ultra

#6594 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Jel vidim dobro ili su ostavili prikljucak na staru cestu kod Bosnamed-a?

Tako da sa malog kruznog prema bosnalijeku i tu starom cestom pored GTD?
Seawolf

#6595 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Seawolf »

mk ultra wrote:Jel vidim dobro ili su ostavili prikljucak na staru cestu kod Bosnamed-a?

Koliko ja vidim, na tom mjestu uopšte više nema sadašnje saobraćajnice (Alipašina ulica). Taj priključak, vjerovatno, izlazi na parking groblja "BARE".

Sadašnja saobraćajnica na tom dijelu je na crtežu nestala, jer južni izlaz sa malog kružnog toka vodi pravo na početak Jukićeve ulice.
mk ultra

#6596 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

Seawolf wrote:
mk ultra wrote:Jel vidim dobro ili su ostavili prikljucak na staru cestu kod Bosnamed-a?

Koliko ja vidim, na tom mjestu uopšte više nema sadašnje saobraćajnice (Alipašina ulica). Taj priključak, vjerovatno, izlazi na parking groblja "BARE".

Sadašnja saobraćajnica na tom dijelu je na crtežu nestala, jer južni izlaz sa malog kružnog toka vodi pravo na početak Jukićeve ulice.
Image

mislim da ovaj dio puta ostaje, i da ce se sa parkinga ukljucivati prema zetri kako je i sada i vjerovatno bez zabrane za skretanje lijevo, jer ne vidim drugi način da se dođe do benziske pumpe

smatram da je veci problem u vogosci
amar1994

#6597 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar1994 »

Je li po ovome RIP Betanija park ili ja dobro ne vidim ? :-?
Haris.ba

#6598 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Nije. Ostaje Betanija. Samo ce iza Binga provuci magistralu.

A ovaj veliki kruzni tok bi trebao biti u razlicitom nivou od I tranferzale.

Sadasnja magistrala bi postala servisna za naselje. Moguce je samo da ostave iskljucene prema gradu sa sadasnje.
amar1994

#6599 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar1994 »

Haris.ba wrote:Nije. Ostaje Betanija. Samo ce iza Binga provuci magistralu.

A ovaj veliki kruzni tok bi trebao biti u razlicitom nivou od I tranferzale.

Sadasnja magistrala bi postala servisna za naselje. Moguce je samo da ostave iskljucene prema gradu sa sadasnje.
:thumbup: :thumbup:
славянин

#6600 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

BMX1977 wrote:

Ti kao vrhunski inzinjer imas 3000 eura ?? Pa onda si ili nesposoban ili debelo podcijenjen.
Post Reply