Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

profatr

#6576 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by profatr »

Pelet se isplati onim potrošačima koji ga imaju gdje skladištiti pa onda kupuju kada je cijena povoljnija i imaju zalihe za sezonu dvije. Kupovina na par vreća sedmično dovodi te u situaciju da ovisiš o trržišnim manipulacijama i plačaš najskuplje.
Dino79

#6577 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Dino79 »

Sta je sa onom fabrikom peleta za kanton Sarajevo ?

https://www.klix.ba/biznis/privreda/sta ... /251027042
Danguba

#6578 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Danguba »

Dino79 wrote: 09/11/2025 20:31 Sta je sa onom fabrikom peleta za kanton Sarajevo ?

Samo sto nije.

Evo prodje dana od kada nam rekose da ce cijene peleta ograniciti a magacine zaliha pregledati.
Sta se desi pa nigdje peleta nema kupiti?
Prvo ste narod navukli na neke poticaje da se ne lozi cvrsto gorivo nego da se prijedje na pelet i TP.
Za TP ti treba brdo para a mnogi su sa cvrstog goriva presli na pelet a njega neJma.

Narode, lozite sta imate dok drzava ne profunkcionise.
BarbaDue

#6579 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by BarbaDue »

Dino79 wrote: 09/11/2025 20:31 Sta je sa onom fabrikom peleta za kanton Sarajevo ?

Izgleda da je to neka mantra koju svi ponavljaju na početku svojih mandata. Ovi naši u kantonu su 2022 su obećali peletaru za BPK, za 6 mjeseci se ušutiše.
desni

#6580 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by desni »

Babbuka wrote: 25/10/2025 08:32 Ako koga zanima, evo par činjenica:

- ove godine su proizvođači kotlova i kamina na pelet proizveli i prodali rekordne količine grijnih tijela, što je povećalo domaću potražnju za peletom.
- Problem nije napuhavanje cijena, nego peleta - NEMA
- Odavno nisam razgovarao s nekim iz ove branše, ali odokativnom metodom mislim da je proizvodna cijena dobrog peleta trenutno oko 400 KM/t + PDV

Svakome ko se vrti u biznisu je poznato da su peletari u banani već 2 godine, mnogi su i zatvorili. Od države nisu dobili nikakvu podršku ili pomoć, sukladno tome toga smatram da ne bi bilo korektno ni sada da se država miješa u to tržište.

Država da je htjela biti korisna, prije svega bi uspostavila tehničke standarde za pelet, da se ne prodaje smeće puno pijeska. Dalje, uspostavila bi se i rezerva peleta pri robnim rezervama, čime bi se tržište stabilizovalo.
Ovako idioti izmišljaju neka beskorisna ograničenja cijena koja dijete u vrtiću može zaobići i zbog kojih će pelet čak poskupiti jer će biti dodatnih radnji koje su trošak.
:thumbup:
Za napisano
Bosance ne zanimaju činjenice, samo patetika :bih:
Armin2013

#6581 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Armin2013 »

[/quote]

Samo sto nije.

Evo prodje dana od kada nam rekose da ce cijene peleta ograniciti a magacine zaliha pregledati.
Sta se desi pa nigdje peleta nema kupiti?
Prvo ste narod navukli na neke poticaje da se ne lozi cvrsto gorivo nego da se prijedje na pelet i TP.
Za TP ti treba brdo para a mnogi su sa cvrstog goriva presli na pelet a njega neJma.

Narode, lozite sta imate dok drzava ne profunkcionise.
[/quote]

Ja ču ti reći šta se desilo, proljeće i ljeto u BiH niko nije htio kupit pelet izvozio se u Italiju.
Kada je struja poskupila svi se sjetili da kupe pelet, tako da su svi počeli zvati i tražiti pelet u septembru i augustu.
A peletari su već uzeli narudžbe za te mjesece i nije bilo peleta za nove kupce.
Čim ti danas zazvoni telefon 50tak puta ciijena ide gore, čist odnos ponude i potražnje.
Treba biti realan niko nije otvorio firmu da bude humanitarna organizacija.
Što niste tražili od države da se smanji ili ukine PDV?
I ja sam kupio drva, platio koliko je čovjek tražio i šta sad trebam kukati po fb i tražiti ograničenje cijene?
BarbaDue

#6582 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by BarbaDue »

Meni je najkrvavije kad lik pomenu, "Od države nisu dobili nikakvu podršku ili pomoć, sukladno tome..." bla bla bla...

Kakvu pomoć legendo, ko meni i ostalom narodu pomaže? Zato kapitalisti, odyebite u skokovima!
Babbuka

#6583 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Babbuka »

BarbaDue wrote: 10/11/2025 07:46 Meni je najkrvavije kad lik pomenu, "Od države nisu dobili nikakvu podršku ili pomoć, sukladno tome..." bla bla bla...

Kakvu pomoć legendo, ko meni i ostalom narodu pomaže? Zato kapitalisti, odyebite u skokovima!
U ova doba djeca treba da su u školi.

Hajde sine, razguli.
BarbaDue

#6584 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by BarbaDue »

O, izvini babuka nisam te odmah pozn'o :mrgreen:

Šta je legendo, ta ti smeta ovakav stav prema vlasnicima peletara!? Da nisi možda i ti kapitalista?
Babbuka

#6585 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Babbuka »

BarbaDue wrote: 10/11/2025 19:34 O, izvini babuka nisam te odmah pozn'o :mrgreen:

Šta je legendo, ta ti smeta ovakav stav prema vlasnicima peletara!? Da nisi možda i ti kapitalista?
Nemam vremena više za tebe. Sretno.
Danguba

#6586 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Danguba »

Samo im drzavnu sumu prodavati po 300KM/m³ pa neka prodaju Italijanima pelet a od tih para podijeliti ugrozenima po 200KM/m³ da narod moze kupiti pelet kada im ne dozvoljavaju da loze cumur.

Caste sumara i kupuju budzasto sumu. To vise nije pelet nego smjesa svega sto uleti u drobilicu.
Pelet se pravi od okorcanog drveta i zato treba da bude svijetao a ne crn a pepeo siv a ne kao da ima pijeska.

Treba peletarima stati na u kraj isto kao i nakupcima koji stvaraju zalihe.

Rijetki su koji prave pelet sa ostacima iz vlastite proizvodnje namjestaja a to je opet nedovoljno.

Meni jeftinije grijanje na loz ulje sa povratom akciza nego na pelet.

Trebam samo od Termofluxa traziti resetku i prijeci na cvrsto gorivo.
Babbuka

#6587 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Babbuka »

Danguba wrote: 10/11/2025 21:35 Samo im drzavnu sumu prodavati po 300KM/m³ pa neka prodaju Italijanima pelet a od tih para podijeliti ugrozenima po 200KM/m³ da narod moze kupiti pelet kada im ne dozvoljavaju da loze cumur.

Caste sumara i kupuju budzasto sumu. To vise nije pelet nego smjesa svega sto uleti u drobilicu.
Pelet se pravi od okorcanog drveta i zato treba da bude svijetao a ne crn a pepeo siv a ne kao da ima pijeska.

Rijetki su koji prave pelet sa ostacima iz vlastite proizvodnje namjestaja a to je opet nedovoljno.

Peletarima se može stati u kraj kontrolom kvalitete i poslovanja. Javna tajna da većina mulja sa kvalitetom peleta, te da u značajnom obimu pelet prodaju za keš tj. "na crno".
Nakupcima se također može stati u kraj, dodavanjem peleta u robne rezerve.

Vlast sve to zna, ali ne želi da stane u kraj. Zašto? Zato što keš od proizvođača peleta i trgovaca ogrjevom putuje linijom ŠUMAR--->ŠEF--->DIREKTOR--->STRANKA

Nisu peletari cvjećke, ali su sitne ribe u velikoj bari.

Problem leži u tome što su šumarije zlatne koke za stranke.
Svaki dan srećem lika koji je zaposlen kao šumar i prima platu već 8 godina, a zapravo ne ide na posao nego se bavim poljoprivredom. Valjda dijeli platu sa direktorom.
Drugi šumar koji malo radi, a malo više krade za u posljednjih 5-6 godina kupio nekretnina za cca. pola miliona, a nema tetku u Kanadi.
Danguba

#6588 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Danguba »

:thumbup:

Tu smo negdje jos samo da svako radi svoj posao ALI posteno.
Tesko, i zato nam je tako.
HelaS

#6589 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by HelaS »

Babbuka wrote: 10/11/2025 22:31
Danguba wrote: 10/11/2025 21:35 Samo im drzavnu sumu prodavati po 300KM/m³ pa neka prodaju Italijanima pelet a od tih para podijeliti ugrozenima po 200KM/m³ da narod moze kupiti pelet kada im ne dozvoljavaju da loze cumur.

Peletarima se može stati u kraj kontrolom kvalitete i poslovanja. Javna tajna da većina mulja sa kvalitetom peleta, te da u značajnom obimu pelet prodaju za keš tj. "na crno".
Nakupcima se također može stati u kraj, dodavanjem peleta u robne rezerve.

Vlast sve to zna, ali ne želi da stane u kraj. Zašto? Zato što keš od proizvođača peleta i trgovaca ogrjevom putuje linijom ŠUMAR--->ŠEF--->DIREKTOR--->STRANKA

Nisu peletari cvjećke, ali su sitne ribe u velikoj bari.

Problem leži u tome što su šumarije zlatne koke za stranke.
Svaki dan srećem lika koji je zaposlen kao šumar i prima platu već 8 godina, a zapravo ne ide na posao nego se bavim poljoprivredom. Valjda dijeli platu sa direktorom.
Drugi šumar koji malo radi, a malo više krade za u posljednjih 5-6 godina kupio nekretnina za cca. pola miliona, a nema tetku u Kanadi.
Bitnije od svega je sagorijevanje tog peleta. Pelwt zagađuje zrak sagorijevanjem. Peći koje se koriste su ekološki neispravne. Taj problem je prioritetniji spram nekakvih upravljanja cijenama, isto kao da smo usred Jugoslavije.

Ne postoje "nakupci", to su trgovci. Kupuju za dalju prodaju, zakon im dozvoljava.

Za šumare i Šumarije imaš pravo. Njihova kontrola je skoro pa nikakva
BarbaDue

#6590 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by BarbaDue »

Babbuka wrote: 10/11/2025 21:03
BarbaDue wrote: 10/11/2025 19:34 O, izvini babuka nisam te odmah pozn'o :mrgreen:

Nemam vremena više za tebe. Sretno.
Niko te i ne tjera da imaš. Vodi svoju politiku, a u isto vrijeme ostavi i drugima da imaju svoj stav. I još, najbitnije od svega, nemoj nikoga podcijeniti.
Danguba

#6591 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Danguba »

HelaS wrote: 10/11/2025 22:48

Bitnije od svega je sagorijevanje tog peleta. Pelwt zagađuje zrak sagorijevanjem. Peći koje se koriste su ekološki neispravne. Taj problem je prioritetniji spram nekakvih upravljanja cijenama, isto kao da smo usred Jugoslavije.

Ne postoje "nakupci", to su trgovci. Kupuju za dalju prodaju, zakon im dozvoljava.

Imas li ti pec na pelet?
HelaS

#6592 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by HelaS »

Danguba wrote: 10/11/2025 23:05
HelaS wrote: 10/11/2025 22:48 Bitnije od svega je sagorijevanje tog peleta. Pelwt zagađuje zrak sagorijevanjem. Peći koje se koriste su ekološki neispravne. Taj problem je prioritetniji spram nekakvih upravljanja cijenama, isto kao da smo usred Jugoslavije.

Imas li ti pec na pelet?
Nemam
Danguba

#6593 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Danguba »

HelaS wrote: 10/11/2025 23:07
Danguba wrote: 10/11/2025 23:05
HelaS wrote: 10/11/2025 22:48 Bitnije od svega je sagorijevanje tog peleta. Pelwt zagađuje zrak sagorijevanjem. Peći koje se koriste su ekološki neispravne. Taj problem je prioritetniji spram nekakvih upravljanja cijenama, isto kao da smo usred Jugoslavije.

Imas li ti pec na pelet?
Nemam
:lol:

Zato se i provaljujes vezano za sagorijevanje peleta.
HelaS

#6594 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by HelaS »

Danguba wrote: 10/11/2025 23:08
Danguba wrote: 10/11/2025 23:05 Imas li ti pec na pelet?
Nemam

Tačno sam znao da ćeš nešto ovako reći. Pišeš samo da potrošiš dokono vrijeme, baš ono momački trolaš ovaj forum :-)
Danguba

#6595 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Danguba »

HelaS wrote: 10/11/2025 23:11
Danguba wrote: 10/11/2025 23:08

Nemam

Tačno sam znao da ćeš nešto ovako reći. Pišeš samo da potrošiš dokono vrijeme, baš ono momački trolaš ovaj forum :-)
Hoces da ti objasnim rad kotla na pelet ili ces me i dalje lazno optuzivati? :oops:
HelaS

#6596 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by HelaS »

Danguba wrote: 10/11/2025 23:14
HelaS wrote: 10/11/2025 23:11
Danguba wrote: 10/11/2025 23:08 :lol:

Hoces da ti objasnim rad kotla na pelet ili ces me i dalje lazno optuzivati? :oops:
Objasni mi smeđe sitne čestice u zraku iz dimnjaka peći na pelet i objasni mi štipanje za oči i gušenje udijasima tog dima
Danguba

#6597 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Danguba »

Ja sagorim pola tone peleta(to je 33 vrece) i nadjem u kotlu kantu jupolku pepela ili 1-2%.
Kod prosjecno dobrog peleta skoro da ne vidis dim ili vrlo malo. Dok dim od sagorijevanja prodje sve one kanale(sa preprekama), jako malo ili nikako ne moze izaci pepela na dimnjak.
Ako ga usporedimo s gorivima baziranim na petroleju, pelet ne sadrži supstance koje su toksične za ljude i okoliš jer je neutralan nosač CO2. Ne sadrži sumpor, klor, formaldehid, teške metale i druge spojeve štetne po zdravlje.
Pec ne moze da radi ako je pelet los!
Ako ima vise vlage, raznih stetnih dodataka...pec se sama gasi tako da ne moze sagorjeti pelet napravljen od gume.

Znaci, pelet dobro izgara, malo dima i malo pepela.
Babbuka

#6598 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Babbuka »

HelaS wrote: 10/11/2025 23:17
Objasni mi smeđe sitne čestice u zraku iz dimnjaka peći na pelet i objasni mi štipanje za oči i gušenje udijasima tog dima
Pelet bi trebalo da zagađuje manje od klasičnog ogrjeva zbog svojih fizičkih osobina.

Pojava vidljivog dima (čestice koje nisu sagorjele) je znak nepravilnog sagorijevanja. Pri adekvatnom omjeru energenta, zraka i temperature, ne bi trebalo biti pojave vidljivih čestica, koji god energent bio u pitanju.

Sa ekološkog aspekta, najčišći je pirolizni način spaljivanja.
Armin2013

#6599 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Armin2013 »

Peć će raditi i na lošem peletu, samo će se često gasiti i moraš čistiti taj otpad.
Ako je pelet vlažan opet će gorit samo što neće imati tu energiju i opet ćeš imati puno otpada jer ne sagori.
Ako u peletu ima puno kore onda se stvara grudva u čaši (ili kako već izgleda ložište) i opet moraš čistit često.
Kao i kod obične peći ako je drvo dobro i ako je pravilan plamen pravilno će sve to i da sagori, ako je vlažno pa stenje onda dimi i pravi probleme.

Nemam peć na pelet ali sam par sezona ložio komšiji, neka sam čistio peć jednom a nekada 2x sedmično, sve zavisi od kvaliteta peleta.

Na žalost pelet kod nas se pravi od svega pa i od ostataka namještaja i ploča za namještaj, gdje imate ljepilo, boju, pa možda i tkaninu i zato neki pelet smrdi i ima crn dim.

Jedna ili dvije peletare u BiH imaju pelet od čiste piljevine (to sam čuo od ljudi koji rade certifikate), i prema standardu jedine mogu nostiti A1 ENplus certifikat, ako pogledate taj standard vidjet ćete da u A1 peletu ne smije biti kore. Sa korom ti dobiješ i blato, i ostale prljavštine kada se trupac vuče.
HelaS

#6600 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by HelaS »

Babbuka wrote: 11/11/2025 01:08
HelaS wrote: 10/11/2025 23:17
Pelet bi trebalo da zagađuje manje od klasičnog ogrjeva zbog svojih fizičkih osobina.

Pojava vidljivog dima (čestice koje nisu sagorjele) je znak nepravilnog sagorijevanja. Pri adekvatnom omjeru energenta, zraka i temperature, ne bi trebalo biti pojave vidljivih čestica, koji god energent bio u pitanju.

Sa ekološkog aspekta, najčišći je pirolizni način spaljivanja.
Taj "vidljivi dim" je vrlo štetan, guši i štipa za nos i oči, očito otrovan. Da li je neko odgovarao za ovakvo zagađenje zraka, bilo peletara bilo korisnik koji koristi takav štetan pelet :-)
Post Reply