TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
amar1994

#6576 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:Taj tvoj plazma TV neki patriota, urezao sebi BHT i nece da pusti. :lol: :D
zato je i crkla :lol: :mrgreen:
CooK

#6577 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:
CooK wrote:Taj tvoj plazma TV neki patriota, urezao sebi BHT i nece da pusti. :lol: :D
Hahah Eto kako zavrse prave patriote u nasoj drzavi... :lol:
amar1994

#6578 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
amar1994 wrote:
Hahah Eto kako zavrse prave patriote u nasoj drzavi... :lol:
:thumbup: :bih:
typeOnegative

#6579 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

CooK wrote:
typeOnegative wrote:
CooK wrote:Opusti se druze za*ebancija je u pitanju ali ne na tvoj racun nego na racun ovih sto tvrde da je na svakom panelu crna ista. Isto kao oni iz BH Telecoma sto tvrde da je svakom korisniku dovoljno 5mbps. Niko ovdje nije rekao da je IPS generalno los i evo ja ti kazem da ima nekoliko IPS panela koji se kvalitetom slike mogu popisati po vecini VA panela(kada nisu iskljucivo tamne scene u pitanju). Uostalom ako je kupac/korisnik zadovoljan svojim televizorom onda nista drugo nije bitno pa ni to jel IPS ili VA panel u njemu.

Opusteno , nego kako drugacije :-D . Nije mi ni bila namjera da se svađam i raspravljam .
Nisam ni mislio da je na moj racun , nit sam se nasao prozvanim .
Naravno da nije ista na svakom TVu , niti tipu panela . negdje je bolja , negdje losija , i samo budala ili totalni noob moze reci tako nesto . Moj post je bio reakcija na konstantne navode i na ovom , a i na drugim forumima da na IPS nema crne . Koristim LG UH8500 i odgovorno tvrdim da to jednostavno nije istina . Siguran sam da bi se pojedinci i iznenadili prikazom crne na tom TVu ( znam sto je crna i kako treba izgledati ) , i isto tako imam s cime usporediti . Na drugom TVu serije 6 kad se sve pogasi , crna je slaba tj gotovo i da je nema .Ne mogu reci da ima super crnu kad nema .
Da se razumijemo , nisam pristrasan niti advokat IPS panela , samo objektivan i realan . koristim ga sticajem okolnosti jer mi treba 3D ,a Samsung i Sony ga ne nude . ovaj UH8500 je bio najbolji moguci kompromis da dobijem i 3D i najbolju mogucu sliku u tom cjenovnom rangu . Na kraju krajeva ,to je samo je**ni TV , i napravljen je da on sluzi nama , a ne mi njima . :thumbup:
Taj tvoj UH8500 je najbolji TV ikada napravljen sa IPS panelom(po rtings.com stranici) i on spada u nekoliko onih televizora sa IPS panelom sto se mogu popisati po vecini VA panela kada nisu iskljucivo tamne scene u pitanju. Dakle radi se o odlicnom(ali i veoma skupom) televizoru sa IPS panelom. Sto se tice crne boje na njemu, bez zelje za nekom raspravom i svadjom, vjerujem da je OK i nista vise jer 1500:1 kontrast jednostavno ne moze dati neku extra dobru crnu. Eto iznad imas ona dva linka sto sam kolegi poslao da fotografise OLED pa pogledaj ih u potpunom mraku i objektivno reci jel crna vise lici na crnu ili na sivu.
U konacnici, najbitnije je ovo sto sam boldovao i sa time se apsolutno slazem.
Da ,znam da se radi o odlicnom uređaju . srecom , nisam ga platio po cijeni po kojoj je isao , i mislim da sam jako dobro prosao . sa TVom sam generalno prezadovoljan ,ali naravno da ima nedostataka . Uz svima poznati , po meni najveci nedovoljno zona zatamnjenja sto za posljedicu ima probijanje svjetlosti po visini u jednom dijelu ekrana , sto u konacnici rezultira da crna nije crna na cijelom ekranu . To sam uspjesno sredio LED trakom iza , i nemam ni najmanjeg probijanja , crna je crna na cijelom ekranu , i po meni jako dobar prikaz slike .
Bez ikakve zelje za raspravom niti nekim nadmudrivanjem , evo i slike pa sam prosudi , jos je malo i bolje uzivo nego na slici . Slikano u mraku , LED traka samo upaljena .
Meni ovako odgovara , traku gotovo je i ne primjetim , a rjesila vecinu stvari koje mi smetaju .

Image

Image
CooK

#6580 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Drug kada sam napisao u potpunom mraku nisam to napisao bez razloga. Naime, svaki izvor svjetlosti koji emituje vise cd/m2 od crne boje ce uciniti crnu boju boljom radi toga sto sto svijetli objekti i osvijetljen ambijent uticu na to da se zjenice smanjuju pa u njih ulazi manje svjetlosti i automatski izvori koji emituju manje cd/m2 se cine tamnijima. Isti princip rada ima objektiv fotoaparata.
Bez, stvarno, zelje za raspravom jer je i meni dosadilo dokazivati ovo ili ono evo ti link od recenzije gdje su sami recenzenti na pocetku napisali da se radi o najboljem LED televizoru od LG-a(znaci IPS)koji su oni recenzirali ali takodje se na nekoliko mjesta u recenziji navodi ne bas najbolji prikaz crne i nizak kontrast. Evo ti samo jedan citat na dnu te recenzije:"Low native contrast ratio so blacks appear gray in a dark room".
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/uh8500
Eto a vjerujem da si dovoljno informisan i da neces dovesti u pitanje kredibilitet rtings.com stranice.
Sto se tice samih fotografija, odlicne su i zaista nemam rijeci. Kao sto sam i ranije napisao radi se o odlicnom televizoru ali ga je valjalo i pofino platiti. Ne znam za koliko si ga ti dobio ali ako se dobrom sjecam 49" verzija UH8500 je u vrijeme izlaska bila oko 2000KM.
developer10

#6581 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by developer10 »

Pitao sam poodavno u vezi nekih televizora ali jos nisam kupio novi.

Moze li neko pogledati ovo poredjenje pa reci svoje misljenje. Lijevi (Samsung UE55MU7009) je 200 eur skuplji od desnog (Samsung UE55NU7179U). Naveo sam pune oznake za slucaj da bi moglo biti od koristi jer se na ovom linku porede serije generalno.
Dzematlija

#6582 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dzematlija »

Narode,
obatalio mi se TV. Iz servisa mi rekoše da je popravak 350 KM, tako da ako ne nađem nekog majstora za popravku plazme, valja kupovati novi uređaj.
E sad, imam par pitanja:
1. ima li smisla ganjati 3D TV - kakav je doživljaj gledati 3D sadržaj na TV-u? (npr ovo https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... cbaep-877/ ili npr ovaj: https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... f652v-801/)
2. android TV vs smart Tv - šta je u modi trenutno?
3. LED TV je pretpostavljam tehnologija koja je aktuelna
4. cijena je negdje do 1000 KM, ali eto moglo bi se protegnuti do 1100-1200 ako je baš stani-pani. :)

Kakva je ova stranica televizori.ba?
https://www.televizori.ba/philips-telev ... droid-sivi
amar1994

#6583 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Dzematlija wrote:Narode,
obatalio mi se TV. Iz servisa mi rekoše da je popravak 350 KM, tako da ako ne nađem nekog majstora za popravku plazme, valja kupovati novi uređaj.
E sad, imam par pitanja:
1. ima li smisla ganjati 3D TV - kakav je doživljaj gledati 3D sadržaj na TV-u? (npr ovo https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... cbaep-877/ ili npr ovaj: https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... f652v-801/)
4. cijena je negdje do 1000 KM, ali eto moglo bi se protegnuti do 1100-1200 ako je baš stani-pani. :)

kupi novi TV , ne isplati se popravljat :wink:
amar1994

#6584 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

developer10 wrote:Pitao sam poodavno u vezi nekih televizora ali jos nisam kupio novi.

Moze li neko pogledati ovo poredjenje pa reci svoje misljenje. Lijevi (Samsung UE55MU7009) je 200 eur skuplji od desnog (Samsung UE55NU7179U). Naveo sam pune oznake za slucaj da bi moglo biti od koristi jer se na ovom linku porede serije generalno.
MU je bolji :thumbup:
developer10

#6585 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by developer10 »

amar1994 wrote:
developer10 wrote:Pitao sam poodavno u vezi nekih televizora ali jos nisam kupio novi.

MU je bolji :thumbup:
I cijena misli tako ali gledajuci ove parametre poredjenja - ne cini se da je bas puno bolji.
CooK

#6586 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

MU7000 serija je puno bolja od NU7100 serije. NU7100 serija je dosadasnja Samsungova serija 6 televizora koju su od ove godine odlucili prebaciti u seriju 7 a MU7000 je prava serija 7 Samsungovih televizora. Cak je i MU6100 serija bolja od NU7100 serije s obzirom da ima vece maksimalno osvjetljenje kao i bluetooth i DTS podrsku koji su izbaceni na NU7100 seriji.
Tako da, ako mozes, kupuj MU7000.
Evo ti recenzija jednog televizora iz Samsungove NU7100 serije, na nasem je jeziku pa citaj ako te zanima:
http://hdtelevizija.com/2018/07/01/sams ... recenzija/
CooK

#6587 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:
E sad, imam par pitanja:

Ja bih dao 350KM za popravak plazme ako nema burn-ina na njoj i ako joj nije puno opalo maksimalno osvjetljenje. Nijedan LED TV od 1000-1200KM mu nece dati kvalitetu slike kakvu ima plazma.
aida25

#6588 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aida25 »

Pozdrav svima, moze li jedan savjet, kakvi su ovi 4k televizori, isplati li se dati pare za to, primijeti li se razlika u slici puno u odnosu na full hd ili je slika ista? A kakvi su ti android tv, je li bolji tv box? Usput 3d tv je bez veze, ja ga imam i to je bilo jedno vrijeme moda i to je to, ne bih savjetovala nikom da daje pare velike za to, trebas imati na stiku film u 3d snimku pustit ga na tv a dozivljaj isti kao i svaki film, samo sto je snimak drugaciji.
CooK

#6589 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Itekako se primjeti razlika izmedju 4K i Full HD ali da bi to vidjela moras ili kupiti veliki televizor ili sjediti veoma blizu njega. Android na TV-u je dobar kada je u pitanju Sony a za ove ostale brendove bih prije preporucio neki mocan android box koji se moze nabaviti za 50-60$.
CooK

#6590 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:
E sad, imam par pitanja:

Prvo probaj popraviti plazmu ako nema burn-ina i ako joj nije puno opalo osvjetljenje. Ostali odgovori na tvoja pitanja su:
1. 3D televizori su se prestali proizvoditi 2016-te godine i mada to nije nista lose znaj da uzimas stariji model. To da li ti treba ili ne moras odluciti sam. Ja imam TV sa 3D-om (H6400) i ukupno sam na njemu pogledao dva filma, meni je stvarno nepotrebna ta tehnologija.
2. I to moras odluciti sam. Ako koristis Kodi i ostale aplikacije koje imaju na androidu i racunaru a mrsko ti spajati racunar onda ti valjda treba android. Kad smo kod toga da li kupiti losiji android TV ili bolji smart TV ja sam uvijek za to da se kupi bolji TV jer se uvijek posle moze kupiti android box a losu sliku na TV-u ne mozes dokupiti.
3. Naravno da je LED kao pozadinsko osvjetljenje aktuelan, CCFL je zamro prije nekoliko godina.
4. Na ovo cu ti odgovoriti ako odlucis da neces popravljati plazmu.
Televizori.ba je regularan web-shop kao i e-kupi.ba znaci nemaju svoju radnju u koju mozes otici ali im je roba kao i u svakoj radnji i dobijes fiskalni racun i garanciju. I jedan prijateljski savjet, izbjegavaj Philips televizore.
aida25

#6591 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aida25 »

CooK wrote:Itekako se primjeti razlika izmedju 4K i Full HD ali da bi to vidjela moras ili kupiti veliki televizor ili sjediti veoma blizu njega. Android na TV-u je dobar kada je u pitanju Sony a za ove ostale brendove bih prije preporucio neki mocan android box koji se moze nabaviti za 50-60$.
Hvala na odg.
typeOnegative

#6592 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

@cook
Hvala na linku , ali procitao sam tu recenziju prije kupovine TV-a ,kao i mnoge druge . Kako god , nema smisla nista dalje pisati . imam ono sto sam trazio , prezadovoljan sam slikom i ne zamaram se brojevima i kako je dobijena . Vuk sit , ovce na broju , to je najvaznije , zar ne . :thumbup:
Last edited by typeOnegative on 21/08/2018 18:07, edited 1 time in total.
CooK

#6593 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

aida25 wrote: Hvala na odg.
Nista.
CooK

#6594 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

typeOnegative wrote:@cook
Hvala na linku , ali procitao sam tu recenziju prije kupovine TV-a ,kao i mnoge druge . Kako god , nema smisla nista dalje pisati . imam ono sto sam trazio , prezadovoljan sam slikom i ne zamaram se brojevima i kako je dobijena . Vuk sit , ovce na broju , to je najvaznije , zar ne . :thumbup:
Da. :thumbup: :thumbup:
typeOnegative

#6595 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

:thumbup:
Dzematlija

#6596 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Dzematlija »

CooK wrote:
amar1994 wrote:
E sad, imam par pitanja:

Prvo probaj popraviti plazmu ako nema burn-ina i ako joj nije puno opalo osvjetljenje. Ostali odgovori na tvoja pitanja su:
1. 3D televizori su se prestali proizvoditi 2016-te godine i mada to nije nista lose znaj da uzimas stariji model. To da li ti treba ili ne moras odluciti sam. Ja imam TV sa 3D-om (H6400) i ukupno sam na njemu pogledao dva filma, meni je stvarno nepotrebna ta tehnologija.
2. I to moras odluciti sam. Ako koristis Kodi i ostale aplikacije koje imaju na androidu i racunaru a mrsko ti spajati racunar onda ti valjda treba android. Kad smo kod toga da li kupiti losiji android TV ili bolji smart TV ja sam uvijek za to da se kupi bolji TV jer se uvijek posle moze kupiti android box a losu sliku na TV-u ne mozes dokupiti.
3. Naravno da je LED kao pozadinsko osvjetljenje aktuelan, CCFL je zamro prije nekoliko godina.
Televizori.ba je regularan web-shop kao i e-kupi.ba znaci nemaju svoju radnju u koju mozes otici ali im je roba kao i u svakoj radnji i dobijes fiskalni racun i garanciju. I jedan prijateljski savjet, izbjegavaj Philips televizore.
Hvala lijepo na odgovorima. Imam android tv box, preko njega gledam KODI - ekstra funkcionira, dakle nema potrebe da ganjam tu opciju na tv.
Već sam rekao ovima iz Stanić servisa da mi je skupo 350 KM za popravku (Usput, na prijemu tv mi je majstor rekao da bi trebali promijeniti i filter, jer je ekran siv kada je ugašen, a kao trebao bi biti crn. To je dodatnih 60 KM).
Da li da probam vidjeti sa nekim majstorom za plazme, mislim da su negdje spominjali nekog Fiku?
r_faruk

#6597 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

Popravljao sam ja kod fike dva tv-a... Ne bih ti znao reci je li skup ili ne jer ne znam s kim bih uporedio. Meni je popravio oba. Jednom je otislo osvjetljenje 120KM, a drugom je otislo nesto na ploci, nekakav cip.... 70KM... Eto, ako ti ista znaci....
amar1994

#6598 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
amar1994 wrote: kupi novi TV , ne isplati se popravljat :wink:
Ja bih dao 350KM za popravak plazme ako nema burn-ina na njoj i ako joj nije puno opalo maksimalno osvjetljenje. Nijedan LED TV od 1000-1200KM mu nece dati kvalitetu slike kakvu ima plazma.
i ja sam htio panasonica , odma pocela prica ako je ovo onda je 350 , ako je ova 450KM , i jos servis udaljen haman 200km :lol:

a bas mi zao tv-a :( , kad budem horan probat cu ga sam popravit da imam plasmu ko eksponat :)
CooK

#6599 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Dzematlija wrote:
CooK wrote: Prvo probaj popraviti plazmu ako nema burn-ina i ako joj nije puno opalo osvjetljenje. Ostali odgovori na tvoja pitanja su:
Hvala lijepo na odgovorima. Imam android tv box, preko njega gledam KODI - ekstra funkcionira, dakle nema potrebe da ganjam tu opciju na tv.
Već sam rekao ovima iz Stanić servisa da mi je skupo 350 KM za popravku (Usput, na prijemu tv mi je majstor rekao da bi trebali promijeniti i filter, jer je ekran siv kada je ugašen, a kao trebao bi biti crn. To je dodatnih 60 KM).
Da li da probam vidjeti sa nekim majstorom za plazme, mislim da su negdje spominjali nekog Fiku?
Kazem, ako nema burn-ina ili pada osvjetljenja ja bih to popravljao a ako ima burn-in ili pad osvjetljenja onda se ne isplati popravljati jer se onda stanje sa osvjetljenjem cesto progresivno pogorsava.
Razmisli kakav ti je bio TV i odluci, valjda znas jel imao burn-in i jel mu osvjetljenje pocelo opadati.
Last edited by CooK on 21/08/2018 22:54, edited 1 time in total.
CooK

#6600 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:
CooK wrote:
amar1994 wrote: kupi novi TV , ne isplati se popravljat :wink:
i ja sam htio panasonica , odma pocela prica ako je ovo onda je 350 , ako je ova 450KM , i jos servis udaljen haman 200km :lol:

a bas mi zao tv-a :( , kad budem horan probat cu ga sam popravit da imam plasmu ko eksponat :)
Najgore je sto kod tih majstora zacas naraste sa 200 na 300 ili sa 300 na 400KM, itd. Treba odmah fiksirati cijenu i stalno je spominjati i jasno im dati do znanja do koje cijene vam se isplati nesto popravljati ili ne.
Post Reply