SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

plava strijela

#65676 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by plava strijela »

Pogledaš lijevo pa desno nigdje nikog,izađeš metar na cestu a on kao metak doleti od 200km/h i kaže oduzeo mu prednost.
zdruzdjo

#65677 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Rothmans wrote: 24/04/2023 07:00
A ovi sto prepoznaju svoje ukradene stvari, to se ode hinjski ko musterija, snimis ko je sta je, dje zivi, sta vozi, a ne ic plakat policiji. Nece ti pomoc, a u slucaju da kasnije nesto poduzmes protiv doticnog , prvi si osumnjiceni. Think before u act !
Ma kakva policija. Nema tu selameta.
Ako ces sta uraditi, uradi sam. U protivnom poklopi se usima.
Sluze jedino da naprave zapisnik o saobracajnoj nesreci, da ti napise kaznu za pojas i da ti pokuca na vrata ako si navece glasno slavio rodjendan u stanu.
Naravno i da svrate u zmaj-a na desetku sa puno luka.
Sve ostalo samo gledaju da "smotaju krivinu" i da sto manje posla imaju.
Ne dao Bog da treba da ti zastiti zivot od nekoga. Ono tipa zestoka pucnjava kao u americi. Ma gurnuo bi te ispred sebe kao stit bez treptaja oka, samo da ne mora ono da vadi oruzje i pise izvjestaj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#65678 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

caros wrote: 24/04/2023 04:33 Forumski intelektualci su već zaključili da je motorista kriv
Nije bitno ko je kriv
Bitno je da si je povecao mogucnost pogibije nabavkom i voznjom motora
zdruzdjo

#65679 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

problemnatravunu wrote: 24/04/2023 06:36 I uz to ne zaboraviti da je dokazano da motoristi najviše stradavaju na početku sezone vožnje....ja sam prije mjesec dana svjedočio kako se lik shebao na Bradini ničim izazvan, lik regularan motociklista sa punom opremom i zvijeri ispod sebe ... mene pretekao na izlazu iz Konjica
Pa upravo tako. Gume jos uvijek tvrde i "nerazgazene" od zimskog sna, a asfalt hladan sa jos uvijek dosta materijala od zimskog posipanja. Grip, nula bodova.

Prosao sam i ja tuda na bradini motorom malo poslije tog loma. Nisam skontao sta se desilo ali sam bio u cudu.
Rothmans

#65680 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Rothmans »

SpecialOffer wrote: 22/04/2023 20:52
Fina ova malica, a vid' kod ovog,pravo autohtono sarajevsko pitomo prezime... :roll:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#65681 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

zdruzdjo wrote: 24/04/2023 05:21
sime_cipol wrote: 24/04/2023 03:31 Nije motor za 15° celzijusa, za bosanski bijeli asfalt i krntije koje pisaju ulje po cesti.
U BiH se motor moze voziti 3 mjeseca plafon. Juni, Juli, August i fajront.

Necu te pokusavati ubjediti u suprotno. Niti se raapravljati. Hajde samo mi reci jesi li nekad aktivnije vozio motor. Ne mislim neki tomos 3, apn 6 ili neki skuterci. Mislim motor. A ako nisi odakle si izvukao ovaj podatak sa ta 3 mjeseca.
Kada si zadnji put vidio da je neko stradao na maxi skuteru, touring motoru ili necemu trecem slicnog kalibra... pa mozda 1 od 50... ako i padnu, pa slomi ruku nogu, ali ne pogine jbt

Ili su to uglavnom ovi malo brzi motori + lude glave

Desilo se sta se desilo... nadam se drugim svojeglavim motoristima malo u glavu da ce doci
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#65682 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

zdruzdjo wrote: 24/04/2023 05:21
sime_cipol wrote: 24/04/2023 03:31 Nije motor za 15° celzijusa, za bosanski bijeli asfalt i krntije koje pisaju ulje po cesti.
U BiH se motor moze voziti 3 mjeseca plafon. Juni, Juli, August i fajront.

Necu te pokusavati ubjediti u suprotno. Niti se raapravljati. Hajde samo mi reci jesi li nekad aktivnije vozio motor. Ne mislim neki tomos 3, apn 6 ili neki skuterci. Mislim motor. A ako nisi odakle si izvukao ovaj podatak sa ta 3 mjeseca.
Dovoljno je pogledati temperature u BiH.
Ne mislim se ni ja raspravljati, ali...
Loš asfalt, temperatura zraka/ceste, razne tecnosti po cesti, sljunak poslije zimske sezone, nekultura drugih u saobracaju, a kao zadnje cu staviti nepripremljenost motora za sezonu (gume, servis, kocnice) jednostavno previse je faktora koji jednog motoristu mogu kostati glave. Svjedoci smo da cim sunce stidljivo proviri nekoliko motorista plati glavom. Sezona nije ni pocela
zdruzdjo

#65683 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

mk ultra wrote: 24/04/2023 07:30

Kada si zadnji put vidio da je neko stradao na maxi skuteru, touring motoru ili necemu trecem slicnog kalibra... pa mozda 1 od 50... ako i padnu, pa slomi ruku nogu, ali ne pogine jbt

Ili su to uglavnom ovi malo brzi motori + lude glave

Desilo se sta se desilo... nadam se drugim svojeglavim motoristima malo u glavu da ce doci
Pa odgovoriti cu ti na pitanje pitanjem.
Kad si ti vidio zguzvanu do neprepoznatljivosti fiestu ili peug206.
Kazem, krembila ima i na 50 i na 1000 ccm. Nikakvo mjerilo. Isti pad sa skutera i motora pri 80 km/h nisu ni malo isti na kraju
Neki dan se adolescentni bubuljicavko nalozio trkati sa mnom na nekakvom skuteru 100-150 ccm. Ja imam 550. Nije mi palo na pamet da odgovaram na "izazov", a malo je reci da je bas trazio djavola nacinom voznje.

Ali pitati cu te sada kad jos krene sezona, masovno se kod nas pojavljuju bas jaki skuteri sa 400+ ccm a uz to relativno jeftini. Nevjerovatno brze masine a obim tockova manji od bicikla. Ubrzanje za takvu vrstu motora impresivno. A svi moguci nacini, fizika i pravila za (sigurnu)voznju na 2 tocka kod te vrste motora padaju u vodu.
Cregan

#65684 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cregan »

zdruzdjo wrote: 24/04/2023 05:55 @caros
Pa klasika Bosnjin stereotipni uski pogled, na sve sto izlazi iz okvira njegovog vidjenja kako bi svijet trebao izgledati.

macchiato wrote: 23/04/2023 21:41 Samoubice na motorima. Jebo ga onaj ko ih izmisli.
I da se Ekrem nogira iz kuhinje.

tramvajtrojka wrote: 23/04/2023 21:32
zali boze vozaca ove mecke sto ce na dusi citav svoj život nositi ovog debila jedino mi je zao tih ljudi kad ovakva budala naleti na nekoga jer vrlo lagano mozemo se i mi naci u ovakvoj situaciji zbog shisha brudaroni lika
cim vidis frizuricu i bradicu znas kakav je mentalni sklop bio :-)
Ne znam uopste ko je momak niti ista o njemu. Ali
Sta ako je momak vozio najispravnije 60 km/h i bio ko bubica na cesti. Mozda, ovaj kojeg zalis, je svojom nepaznjom naletio na njega jer je kuckao na telefon. Ne znam ali stereotipna razmisljanja su.....

Ne znam da li je momak na motoru bio kriv ili nije
Ali
Jos uvijek je asfalt dosta hladan. Pogotovo u svakoj sjeni gdje nema sunca.
Samim tim, grip guma na motoru sa cestom na je skroz los. Eto da kazemo da je motorista vozio najispravnije, takvi uslovi bas i nemaju super faktor za kocenje, naglo skretanje, usporavanje...
E tu jos uzmes u obzir da je cesta mozda malo bila masna, rupa/izbocina, pijesak, glatka farba na isprekidanoj/punoj liniji....i eto ga.
Vozio sam motor/e cijeli zivot. Nisam imao vozacku. Na uhu imam i podsjetnik na svoje blesave dane. Od nedavno sam prvi put kupio bas svoj ozbiljniji motor i polozio. Svu opremu pokupovao. Sada imam malo drukciji pogled na to sve jer vozim opustenije i zrelije neko kad su me furali adrenalini.
Puno vozaca te jednostavno ne dozivljavaju kao ucesnika u saobracaju. Ti si za njih isto malo brži pješak koji gura kolica za pijacu. Krene da pretice auto iako te vidi da mu ides iz suprotne trake i ide direkt u tebe. Ne usporava, niti ti daje prostora da ga pri takvom kretenluku sigurno izbjegnes. Ocekuje da se sklonis na trotoar, na sljunak sa strane, zakocis...da ono zavrsi svoje. Presjece ti putanju pri prestrojavanju u traku kao da te nema uopste. Nesto podje gasati kao trkao bi se sa tobom i utrpavati ti se i naglo kociti. Ponekad si zbog slicnih kretena prisiljen i voziti malo agresivnije jer te jednostavno ugrozava. Naravno stariji sam i puno hladnije glave nego prije pa se odsabura, ali bude svega.
Da ne grijesim dusu, ima dosta onih koji se sklone davajuci prostora da ih sigurno obidjes kad te vidi u retrovizoru i sl.
Uglavnom uzmes faktor toga svega loseg, vremena, i cega sve jos tu ne i dodjes do ovoga sto se desilo.
Ruku na srce veeeeliki je broj i divljaka motorista. Voze divljaci u laganim jaknicama, bez ikakvih zastita na sebi, tenama za izlazak u grad, majicama....
Kazne su nikakve za motoriste. Policija se uopste ne trudi da ih zaustavlja. Tablice su sa preklopnim meganizmima da se ne vide na kamerama.
Mene prestigao 5-6 km prije udesa, nije vozio ispod 150, a nije mi ni izgledao naročito siguran u krivini. Na ovom mjestu ograničenje je 60. Sreča pa nije neko dijete ubio.
Sara03

#65685 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sara03 »

Podrška za brude na motorima. :thumbup:

Neka se čuvaju prirodne selekcije.
SpecialOffer

#65686 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SpecialOffer »

Evo update ove situacije!

muha_sa

#65687 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

SpecialOffer wrote: 24/04/2023 08:13 Evo update ove situacije!

Slušah dok nije rekla da joj je dopizdilo :D
wolfie

#65688 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by wolfie »

Sve jasno :-)
DaysleepeR

#65689 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Policija je najviše kriva jer nikad, ali nikad ne objavi okolnosti neke nesreće i onda se psihopate naslađuju po portalima i forumima.
Ateista

#65690 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

DaysleepeR wrote: 24/04/2023 08:42 Policija je najviše kriva jer nikad, ali nikad ne objavi okolnosti neke nesreće i onda se psihopate naslađuju po portalima i forumima.
I mediji isto, objave odmah bombasticnu vijest, ali jako rijetko isprate do kraja, da ispitaju nakon nekoliko daba, mjesec ili koliko vec treba, provjere sa policijom sta je istraga otkrila.
Naslovnica

#65691 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Cregan wrote: 24/04/2023 08:03
zdruzdjo wrote: 24/04/2023 05:55 @caros
Pa klasika Bosnjin stereotipni uski pogled, na sve sto izlazi iz okvira njegovog vidjenja kako bi svijet trebao izgledati.

I da se Ekrem nogira iz kuhinje.

Ne znam uopste ko je momak niti ista o njemu. Ali
Sta ako je momak vozio najispravnije 60 km/h i bio ko bubica na cesti. Mozda, ovaj kojeg zalis, je svojom nepaznjom naletio na njega jer je kuckao na telefon. Ne znam ali stereotipna razmisljanja su.....

Ne znam da li je momak na motoru bio kriv ili nije
Ali
Jos uvijek je asfalt dosta hladan. Pogotovo u svakoj sjeni gdje nema sunca.
Samim tim, grip guma na motoru sa cestom na je skroz los. Eto da kazemo da je motorista vozio najispravnije, takvi uslovi bas i nemaju super faktor za kocenje, naglo skretanje, usporavanje...
E tu jos uzmes u obzir da je cesta mozda malo bila masna, rupa/izbocina, pijesak, glatka farba na isprekidanoj/punoj liniji....i eto ga.
Vozio sam motor/e cijeli zivot. Nisam imao vozacku. Na uhu imam i podsjetnik na svoje blesave dane. Od nedavno sam prvi put kupio bas svoj ozbiljniji motor i polozio. Svu opremu pokupovao. Sada imam malo drukciji pogled na to sve jer vozim opustenije i zrelije neko kad su me furali adrenalini.
Puno vozaca te jednostavno ne dozivljavaju kao ucesnika u saobracaju. Ti si za njih isto malo brži pješak koji gura kolica za pijacu. Krene da pretice auto iako te vidi da mu ides iz suprotne trake i ide direkt u tebe. Ne usporava, niti ti daje prostora da ga pri takvom kretenluku sigurno izbjegnes. Ocekuje da se sklonis na trotoar, na sljunak sa strane, zakocis...da ono zavrsi svoje. Presjece ti putanju pri prestrojavanju u traku kao da te nema uopste. Nesto podje gasati kao trkao bi se sa tobom i utrpavati ti se i naglo kociti. Ponekad si zbog slicnih kretena prisiljen i voziti malo agresivnije jer te jednostavno ugrozava. Naravno stariji sam i puno hladnije glave nego prije pa se odsabura, ali bude svega.
Da ne grijesim dusu, ima dosta onih koji se sklone davajuci prostora da ih sigurno obidjes kad te vidi u retrovizoru i sl.
Uglavnom uzmes faktor toga svega loseg, vremena, i cega sve jos tu ne i dodjes do ovoga sto se desilo.
Ruku na srce veeeeliki je broj i divljaka motorista. Voze divljaci u laganim jaknicama, bez ikakvih zastita na sebi, tenama za izlazak u grad, majicama....
Kazne su nikakve za motoriste. Policija se uopste ne trudi da ih zaustavlja. Tablice su sa preklopnim meganizmima da se ne vide na kamerama.
Mene prestigao 5-6 km prije udesa, nije vozio ispod 150, a nije mi ni izgledao naročito siguran u krivini. Na ovom mjestu ograničenje je 60. Sreča pa nije neko dijete ubio.
Meni fakat nije jasno koji je ćejf voziti ove Ninje, Hayabuse i ostale zvijeri po gradu, magistralnim cestama i nekim ludim brzinama? To su motori za Grobnika i staze.
Apsolutno razumijem ove touringe, cruisere, choppere...laganini, vjetar u kosi, uživanje...
mali_balon

#65692 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Ma motor je motor, adrenalin povuce, hormoni jos u fazi divljanja, osjecaj lazne sigurnosti, neiskustvo, oprema kineska nidze veze....
Sreca u nesreci je da niko osim njega nije nastradao....
Ni prvi ni zadnji....
dzeno123

#65693 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dzeno123 »

Rothmans wrote: 24/04/2023 07:00 Sportak se uzme kad volis piletinu i uzivas da budes u centru paznje. To se ne salta dalje od trece, nego fino po gradu , sorc , majica , torbica ,najkice, a od opreme kaciga navucena iznad lakta. parkiraj pred kafic, stani uz put da se pozdravis sa poznanikom/poznanicom. Prolazis kolone, turiras na semaforu kad stanes kraj koke u autu itd itd. Sve ostalo je nepravilna upotreba sportaka koja nerijetko zavrsi kobno.

A ovi sto prepoznaju svoje ukradene stvari, to se ode hinjski ko musterija, snimis ko je sta je, dje zivi, sta vozi, a ne ic plakat policiji. Nece ti pomoc, a u slucaju da kasnije nesto poduzmes protiv doticnog , prvi si osumnjiceni. Think before u act !
Thug life. Respekt
zdruzdjo

#65694 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zdruzdjo »

Naslovnica wrote: 24/04/2023 08:49

Meni fakat nije jasno koji je ćejf voziti ove Ninje, Hayabuse i ostale zvijeri po gradu, magistralnim cestama i nekim ludim brzinama? To su motori za Grobnika i staze.
Apsolutno razumijem ove touringe, cruisere, choppere...laganini, vjetar u kosi, uživanje...
Sa 30-ak u guzici sjeo jednom na hayabusu. Provozao je nekih 20-ak km. I odmah sam znao kada bih to imao, da bih sigurno na tome i poginuo.
Poslije nekad sam sjeo na CBR i od prilike isti zakljucak sam imao.
Kad sam kupovao motor sebi imao sam kriterije: uspravan sjedeci polozaj, do 600ccm, maximalna udobna brzina 160. Znaci kupio cruiser-a, hanumu nazad, laaagano gas i uzivaj. Nema valjanja izmedju auta i koljenom asfalt u okukama.
muha_sa

#65695 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

zdruzdjo wrote: 24/04/2023 09:22
Naslovnica wrote: 24/04/2023 08:49

Sa 30-ak u guzici sjeo jednom na hayabusu. Provozao je nekih 20-ak km. I odmah sam znao kada bih to imao, da bih sigurno na tome i poginuo.
Poslije nekad sam sjeo na CBR i od prilike isti zakljucak sam imao.
Kad sam kupovao motor sebi imao sam kriterije: uspravan sjedeci polozaj, do 600ccm, maximalna udobna brzina 160. Znaci kupio cruiser-a, hanumu nazad, laaagano gas i uzivaj. Nema valjanja izmedju auta i koljenom asfalt u okukama.
:thumbup:

Meni je merak kad vidim da neko uživa u vožnji :-D ove kabadahije što ne guze vec energiju troše drkajuci i gasajuci gradskim ulicama ne volim u putu srest
Vertig0

#65696 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Vertig0 »

Ko je kriv više nije ni bitno, jedan mladi život se je ugasio. Iako sam i sam još uvijek mlad, a uvijek sam imao afinitet prema motorima, sreća pa mi ga roditelji nikada nisu dozvolili, a sada kada ga mogu sam kupiti hvala Bogu došao sam tobe. Motor je glava u torbi i to je jednostavno tako.
DaysleepeR

#65697 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Ja znam jako puno ljudi koji su tako kupili cruisera, hanumu nazad i uživanje, i onda im idiot uništi živote ili napravi invalidima, a na portalima piše, došlo je do kontakta motocikla i automobila, sa slikama razvaljenog motora u okuci, i komentarima ispod kako svi piče 150 na sat kako su samoubice itd.

Zato kažem, policija je najkrivlja, skupa sa medijima jer nikad ne objave okolnosti neke nesreće.
Cregan

#65698 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Cregan »

DaysleepeR wrote: 24/04/2023 09:37 Ja znam jako puno ljudi koji su tako kupili cruisera, hanumu nazad i uživanje, i onda im idiot uništi živote ili napravi invalidima, a na portalima piše, došlo je do kontakta motocikla i automobila, sa slikama razvaljenog motora u okuci, i komentarima ispod kako svi piče 150 na sat kako su samoubice itd.

Zato kažem, policija je najkrivlja, skupa sa medijima jer nikad ne objave okolnosti neke nesreće.
Kakve okolnosti nesreće? Šta može biti nejasno u ovom konkretnom slučaju?
DaysleepeR

#65699 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Cregan wrote: 24/04/2023 09:45
DaysleepeR wrote: 24/04/2023 09:37 Ja znam jako puno ljudi koji su tako kupili cruisera, hanumu nazad i uživanje, i onda im idiot uništi živote ili napravi invalidima, a na portalima piše, došlo je do kontakta motocikla i automobila, sa slikama razvaljenog motora u okuci, i komentarima ispod kako svi piče 150 na sat kako su samoubice itd.

Kakve okolnosti nesreće? Šta može biti nejasno u ovom konkretnom slučaju?
Odmah ću ti reći da me diskusija ne interesuje sekunde.
Izvolićeš naći gdje sam pomenuo ovu nesreću.

Ja pričam o psihopatama koje jedva čekaju da se naseru na mrtvo tijelo bilo kojeg motoriste bez da su uopšte poznate okolnosti nesreće.
Nije kriv motorista za svaku pogibiju. Na kraju krajeva ne znamo ni ovdje šta se tačno desilo.

Za to krivim policiju i medije jer se okolnosti nesreće nikad ne objave.
HelaS

#65700 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Vertig0 wrote: 24/04/2023 09:37 Ko je kriv više nije ni bitno, jedan mladi život se je ugasio. Iako sam i sam još uvijek mlad, a uvijek sam imao afinitet prema motorima, sreća pa mi ga roditelji nikada nisu dozvolili, a sada kada ga mogu sam kupiti hvala Bogu došao sam tobe. Motor je glava u torbi i to je jednostavno tako.
U našoj novoj državi, do sada je ovako ugašeno možda i nekoliko stotina mladih života, i nikog skoro nije briga. Kao da vožnja motorom nije najrizičniji užitak, svaki dan dolaze novi "jahači" krcati adrenalinom i željni pažnje, u tom svom nesocijalnom ponašanju, uzrokovanim klimavim roditeljskim odgojem, lošim društvom i poremećenim odnosima ljudskih vrijednosti. Jala i Buba idoli :-) :(
Post Reply