Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
kakavdanakneiskustvu
#65626 Re: Zeničani
ima li ko iskustva sa advokatom Ragibom Hadžićem?
- N.N.
#65627 Re: Zeničani
kakavdanakneiskustvu wrote: ↑03/04/2024 20:45 ima li ko iskustva sa advokatom Ragibom Hadžićem?
Pravo dobar advokat. Mada su ga haman i godine stigle, zar radi jos !?
- achqes
#65628 Re: Zeničani
google street view će od aprila do septembra mapirati razne gradove i jedan od tih je zenica, tako da ce do kraja godine sigurno biti street view i kod nas. https://www.google.com/streetview/how-it-works/
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#65629 Re: Zeničani
Imam ti preporuku za advokata ako ti treba...
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
-
tap3ah75
#65631 Re: Zeničani
Ma Danči me zvao da snimam neku seriju .... frka, gužva.
Nema se kad
-
belfy
#65632 Re: Zeničani
mrsko ne postoji. postoji samo hoces ili neces, ali posto sam na godisnjem rjedje citam forum dok obilazim prijatelje, poznanike, grad i okolicu... tako da malo kasnim sa odgovorom.ShnjaZZZ wrote: ↑02/04/2024 19:11Šta zatvaranje koksare generalno znači za Mittal i hoće li ugrozit integralnu proizvodnju?belfy wrote: ↑02/04/2024 05:27naravno da nije. ako se koksara zatvori, a onda samo malo poradi na filterima koje aglomeracija vec ima i na sekundarnom otprasivanju u Celicani mi, zaista, mozemo postati "Zeleni grad". ostat ce "samo" (heh, samo...) da se urede kucna lozista na bilo koji nacin. put sada izgleda kraci... jer se o gasenju koksare prica vec 40 godina... mogu postaviti i radove na tu temu. ali sada je konacan i mislim da je veliki doprinos kvaliteti zivota u Zenici... vjerujem da ce i drug Lemes da se obraduje sa ovim novostima. prenijeli smo brigu na drugoga (Lukavac).kamberovica polje wrote: ↑01/04/2024 23:14
Zenica je osuđena na propast, nažalost.
Kad kljusinar ode, mijenjaju ga minioni iz stranke demonske akcije. Za Ovaj grad ne postoji mogućnost pozitivnog ishoda.![]()
A šta znači za Zenicu kao grad? Možemo li očekivati čistiji zrak i manje slučajeva teških oboljenja? Koliko će se zagađenje popraviti?
Nadam se da ti nije mrsko odgovoriti, tvoje znanje je ogromno i užitak je pročitati tvoje postove na tu temu.
vecinu toga sam napisao vec u postu koji citiras, ali pokusat cu sazeti jos par detalja...
za Zenicu zatvarnje Koksare znaci puno, a za Mittall... hm, mislim da na platama i odrzavanju onako starog pogona ce imati sasvim dovoljno da plate prevoz koksa iz Lukavca. tu ce se samo preliti dodatna vrednost iz jednog Mittalovog pogona u drugi (doduse bratov). ti bi cak bolje mogao znati koliko kosta taj prevoz od Lukavca do Zenice, a onda je lako izracunati broj plata radnika koksare u brutu i dodati troskove odrzavanja dotrajalog pogona. jer, oni su jedino vece ulaganje tamo napravili kod masine za ekstrakciju. sve ostalo je prdimahovina. i oni su znali da je pitanje mjeseca/godine kada ce morati biti ugasen. tu je dobra vijest ponajvise za toplanu, jer je koksara veliki potrosac zemnog plina koji je bio glavni energent za dobijanje koksnog plina (kao nus-produkta koksovanja) koji je toplani, zapravo, pravio probleme zbog velikih necistoca istog. to znaci da ce sada vise zemnog plina ici prema toplani, a kapacitet nece biti problem, jer ce toplana preuzeti cak i manje sto je Koksara koristila. samim tim ce doci do smanjenje zagadjenja, ne samo koksare, nego i same toplane biti manje... no, tu ce Mittal imati gubitke u prodaji tog nus-produkta. da li se, i kako, to uklapa sa racunicom koju sam vec naveo - ne znam. mozda budem saznao kroz druzenja koja slijede... ako saznam budem podijelio.
ali, to nije sve. u jednom manjem dijelu se koksni plin koristi i u Celicani, kao i drugim pogonima, pa ce i tamo prelazak na zemni smanjiti zagadjenje dodatno. ili da to sumiram ovako - sve i jedan izvor u kojem se koksni plin koristio ce morati biti zamijenjen zemnim plinom i to ce sve ukupno donijeti uveliko manjem zagadjenju. istovremeno ce i Mittalu donijeti lakse odrzavanje, ali po vecim cijenama. zato sada i zele da promijene cijene grijanja koje su garantovali na 7 godina. ja mislim da nemaju osnova za to, ali ja sam vec dugo van svega toga, tako da mislim da ce u najgorem biti na nuli, a treba biti realan i reci da poslovanje na nuli ne ide... mozda su se nadali da ce koksara ici jos par godina, mozda su ovo i ocekivali, jer se desava ovako brzo, pa sada pokusavaju izvuci nesto bolje... ostaje da se vidi.
zrak ce definitivno biti cisci, onako odmah i na prvu. zato i rekoh da ce drug Lemes da se obraduje ovim vijestima. naravno, ostat ce jos mnogo toga na cemu se moze poraditi i to sam vec naveo. filteri na Aglomeraciji koji se ne odrzavaju nikako i sekundarno otprasivanje na Celicani. to ce uveliko smanjiti sve one prasine koje se trebaju sapirati sa auta, klupica prozora i dr. kada, i ako ,bi to bilo uradjeno ostale bi samo dvije stvari. filteri Miksera na Celicani koji imaju u potpunosti neadekvatno odrzavanje i rade (u najboljem slucaju na 35%) te Visoka Pec (koja je trenutacno najmanji problem IMHO).
evo da dodam i svoje licno misljenje gdje bi bila najbolja perspektiva da se ide kad je u pitanju Zeljezara i Mittal himself. Evropa, a i svijet, ponovo se zadaje u proizvodnju ratnih dobara. glavna stavka je (jos uvijek) zeljezo i celik. Mittal sada trenutacno ima tri ogromna prazna mjesta. Kovacnicu, Bluming i Valjaonicu kod Kapije1. sa Koksarom dobija se i cetvrti. sve i jedan sa svim industrijskim prikljuccima ukljucujuci prugu (sto je i najbitnije). ako vec koristimo Ukrajinu za brzi pristup EU, zasto ne i sve ostalo? nasa NI radi sve bolje i bolje. ako je Rheinmetall zeljan u Ukrajini praviti postrojenje zasto ne bi i ovdje gdje ima jos bolje uslove? ili bilo ko slican (amerikanci, francuzi, austrijanci, svicarci...). to bi bila fantasticna simbioza (IMHO) gdje bi bilo mjesta samo za sirenje... za kraj samo da ponovim da je ovo samo moje misljenje.
- Mirzareli
#65633 Re: Zeničani
Sve dok raja loži opanke u kućnim ložištima nikad u Zenici nece biti čist zrakbelfy wrote: ↑04/04/2024 00:55mrsko ne postoji. postoji samo hoces ili neces, ali posto sam na godisnjem rjedje citam forum dok obilazim prijatelje, poznanike, grad i okolicu... tako da malo kasnim sa odgovorom.ShnjaZZZ wrote: ↑02/04/2024 19:11Šta zatvaranje koksare generalno znači za Mittal i hoće li ugrozit integralnu proizvodnju?belfy wrote: ↑02/04/2024 05:27
naravno da nije. ako se koksara zatvori, a onda samo malo poradi na filterima koje aglomeracija vec ima i na sekundarnom otprasivanju u Celicani mi, zaista, mozemo postati "Zeleni grad". ostat ce "samo" (heh, samo...) da se urede kucna lozista na bilo koji nacin. put sada izgleda kraci... jer se o gasenju koksare prica vec 40 godina... mogu postaviti i radove na tu temu. ali sada je konacan i mislim da je veliki doprinos kvaliteti zivota u Zenici... vjerujem da ce i drug Lemes da se obraduje sa ovim novostima. prenijeli smo brigu na drugoga (Lukavac).![]()
A šta znači za Zenicu kao grad? Možemo li očekivati čistiji zrak i manje slučajeva teških oboljenja? Koliko će se zagađenje popraviti?
Nadam se da ti nije mrsko odgovoriti, tvoje znanje je ogromno i užitak je pročitati tvoje postove na tu temu.
vecinu toga sam napisao vec u postu koji citiras, ali pokusat cu sazeti jos par detalja...
za Zenicu zatvarnje Koksare znaci puno, a za Mittall... hm, mislim da na platama i odrzavanju onako starog pogona ce imati sasvim dovoljno da plate prevoz koksa iz Lukavca. tu ce se samo preliti dodatna vrednost iz jednog Mittalovog pogona u drugi (doduse bratov). ti bi cak bolje mogao znati koliko kosta taj prevoz od Lukavca do Zenice, a onda je lako izracunati broj plata radnika koksare u brutu i dodati troskove odrzavanja dotrajalog pogona. jer, oni su jedino vece ulaganje tamo napravili kod masine za ekstrakciju. sve ostalo je prdimahovina. i oni su znali da je pitanje mjeseca/godine kada ce morati biti ugasen. tu je dobra vijest ponajvise za toplanu, jer je koksara veliki potrosac zemnog plina koji je bio glavni energent za dobijanje koksnog plina (kao nus-produkta koksovanja) koji je toplani, zapravo, pravio probleme zbog velikih necistoca istog. to znaci da ce sada vise zemnog plina ici prema toplani, a kapacitet nece biti problem, jer ce toplana preuzeti cak i manje sto je Koksara koristila. samim tim ce doci do smanjenje zagadjenja, ne samo koksare, nego i same toplane biti manje... no, tu ce Mittal imati gubitke u prodaji tog nus-produkta. da li se, i kako, to uklapa sa racunicom koju sam vec naveo - ne znam. mozda budem saznao kroz druzenja koja slijede... ako saznam budem podijelio.
ali, to nije sve. u jednom manjem dijelu se koksni plin koristi i u Celicani, kao i drugim pogonima, pa ce i tamo prelazak na zemni smanjiti zagadjenje dodatno. ili da to sumiram ovako - sve i jedan izvor u kojem se koksni plin koristio ce morati biti zamijenjen zemnim plinom i to ce sve ukupno donijeti uveliko manjem zagadjenju. istovremeno ce i Mittalu donijeti lakse odrzavanje, ali po vecim cijenama. zato sada i zele da promijene cijene grijanja koje su garantovali na 7 godina. ja mislim da nemaju osnova za to, ali ja sam vec dugo van svega toga, tako da mislim da ce u najgorem biti na nuli, a treba biti realan i reci da poslovanje na nuli ne ide... mozda su se nadali da ce koksara ici jos par godina, mozda su ovo i ocekivali, jer se desava ovako brzo, pa sada pokusavaju izvuci nesto bolje... ostaje da se vidi.
zrak ce definitivno biti cisci, onako odmah i na prvu. zato i rekoh da ce drug Lemes da se obraduje ovim vijestima. naravno, ostat ce jos mnogo toga na cemu se moze poraditi i to sam vec naveo. filteri na Aglomeraciji koji se ne odrzavaju nikako i sekundarno otprasivanje na Celicani. to ce uveliko smanjiti sve one prasine koje se trebaju sapirati sa auta, klupica prozora i dr. kada, i ako ,bi to bilo uradjeno ostale bi samo dvije stvari. filteri Miksera na Celicani koji imaju u potpunosti neadekvatno odrzavanje i rade (u najboljem slucaju na 35%) te Visoka Pec (koja je trenutacno najmanji problem IMHO).
evo da dodam i svoje licno misljenje gdje bi bila najbolja perspektiva da se ide kad je u pitanju Zeljezara i Mittal himself. Evropa, a i svijet, ponovo se zadaje u proizvodnju ratnih dobara. glavna stavka je (jos uvijek) zeljezo i celik. Mittal sada trenutacno ima tri ogromna prazna mjesta. Kovacnicu, Bluming i Valjaonicu kod Kapije1. sa Koksarom dobija se i cetvrti. sve i jedan sa svim industrijskim prikljuccima ukljucujuci prugu (sto je i najbitnije). ako vec koristimo Ukrajinu za brzi pristup EU, zasto ne i sve ostalo? nasa NI radi sve bolje i bolje. ako je Rheinmetall zeljan u Ukrajini praviti postrojenje zasto ne bi i ovdje gdje ima jos bolje uslove? ili bilo ko slican (amerikanci, francuzi, austrijanci, svicarci...). to bi bila fantasticna simbioza (IMHO) gdje bi bilo mjesta samo za sirenje... za kraj samo da ponovim da je ovo samo moje misljenje.
- Sanjarko
#65634 Re: Zeničani
Znači ipak je se namjenska industrija mogla uvezati s Željezarom tj Mittalom da se pravi oružje ili neki dijelovi za oružje i sl.
Ja kad sam ovdje o tome govorio i rad postavljao prozvali me da ne može itd.
Da je luda ideja i sl.
@belfy
Ja kad sam ovdje o tome govorio i rad postavljao prozvali me da ne može itd.
Da je luda ideja i sl.
@belfy
-
kakavdanakneiskustvu
#65635 Re: Zeničani
-
Alen_S
#65636 Re: Zeničani
Ne kontam samo ovo da je koksara koristila zemni plin, ja radim na Koksari od 2008, koksara nije uzimala ni jedan jedini kubik zemnog plina, za zagrijavanje koksne baterije se koristio prerađeni koksni plin, a koksni plin je trošila i toplana, kako ona stara tako i ova nova, zatim aglomeracija, Visoka peć ponekad, nakon stajanja kada treba zagrijati kaupere i manje količine koksnog plina je uzimala i čeličana.
Eh sada sve to će da zamjeni zemni plin, njemu kada dođe prvi račun za plaćanje plina ima da se hvata za glavu, svakako su se sada žalili, kada ja otvorim baklju na Koksari da rasteretim i smanjim pritisak u mreži, moram opravdati zašto je i jedan kubik otišao u havu.
I još nešto, bivši direktor Koksare Kadir Opanović nam je rekao da integralna proizvodnja neće moći funkcionisati bez koksare, tako da bi ovo trebalo možda sve biti zatvoreno do kraja godine vjerovatno.
Eh sada sve to će da zamjeni zemni plin, njemu kada dođe prvi račun za plaćanje plina ima da se hvata za glavu, svakako su se sada žalili, kada ja otvorim baklju na Koksari da rasteretim i smanjim pritisak u mreži, moram opravdati zašto je i jedan kubik otišao u havu.
I još nešto, bivši direktor Koksare Kadir Opanović nam je rekao da integralna proizvodnja neće moći funkcionisati bez koksare, tako da bi ovo trebalo možda sve biti zatvoreno do kraja godine vjerovatno.
belfy wrote: ↑04/04/2024 00:55mrsko ne postoji. postoji samo hoces ili neces, ali posto sam na godisnjem rjedje citam forum dok obilazim prijatelje, poznanike, grad i okolicu... tako da malo kasnim sa odgovorom.ShnjaZZZ wrote: ↑02/04/2024 19:11Šta zatvaranje koksare generalno znači za Mittal i hoće li ugrozit integralnu proizvodnju?belfy wrote: ↑02/04/2024 05:27
naravno da nije. ako se koksara zatvori, a onda samo malo poradi na filterima koje aglomeracija vec ima i na sekundarnom otprasivanju u Celicani mi, zaista, mozemo postati "Zeleni grad". ostat ce "samo" (heh, samo...) da se urede kucna lozista na bilo koji nacin. put sada izgleda kraci... jer se o gasenju koksare prica vec 40 godina... mogu postaviti i radove na tu temu. ali sada je konacan i mislim da je veliki doprinos kvaliteti zivota u Zenici... vjerujem da ce i drug Lemes da se obraduje sa ovim novostima. prenijeli smo brigu na drugoga (Lukavac).![]()
evo da dodam i svoje licno misljenje gdje bi bila najbolja perspektiva da se ide kad je u pitanju Zeljezara i Mittal himself. Evropa, a i svijet, ponovo se zadaje u proizvodnju ratnih dobara. glavna stavka je (jos uvijek) zeljezo i celik. Mittal sada trenutacno ima tri ogromna prazna mjesta. Kovacnicu, Bluming i Valjaonicu kod Kapije1. sa Koksarom dobija se i cetvrti. sve i jedan sa svim industrijskim prikljuccima ukljucujuci prugu (sto je i najbitnije). ako vec koristimo Ukrajinu za brzi pristup EU, zasto ne i sve ostalo? nasa NI radi sve bolje i bolje. ako je Rheinmetall zeljan u Ukrajini praviti postrojenje zasto ne bi i ovdje gdje ima jos bolje uslove? ili bilo ko slican (amerikanci, francuzi, austrijanci, svicarci...). to bi bila fantasticna simbioza (IMHO) gdje bi bilo mjesta samo za sirenje... za kraj samo da ponovim da je ovo samo moje misljenje
- xPaco1337
#65637 Re: Zeničani
Kod mene je mati radila u namjenskoj tokom rata i malo poslije dejtonskog, zatvorili kao Dejton i ne smije se oruzje proizvodit, u stvari je samo u Sarajevo prenešeno sve
-
kuglanje_ze
#65638 Re: Zeničani
- ShnjaZZZ
#65639 Re: Zeničani
Ima i Binas u Bugojnu, Bratstvo u Novom Travniku...
Nego @belfy optimističan po pitanju Željezare, a evo Alen nam kaže da počnemo učiti njemački.
Nego @belfy optimističan po pitanju Željezare, a evo Alen nam kaže da počnemo učiti njemački.
-
skoronikako
#65640 Re: Zeničani
Ispravka netacnog navoda: Koksara ne trosi zemni plin.
- xPaco1337
#65641 Re: Zeničani
U Konjicu je vec bila mislim pod Igmanom je bila i u Zenici u Konjicukuglanje_ze wrote: ↑04/04/2024 11:46Nije u Sarajevo, nego u Konjic i Goražde
- Mirzareli
#65642 Re: Zeničani
Alen_S wrote: ↑04/04/2024 09:23 Ne kontam samo ovo da je koksara koristila zemni plin, ja radim na Koksari od 2008, koksara nije uzimala ni jedan jedini kubik zemnog plina, za zagrijavanje koksne baterije se koristio prerađeni koksni plin, a koksni plin je trošila i toplana, kako ona stara tako i ova nova, zatim aglomeracija, Visoka peć ponekad, nakon stajanja kada treba zagrijati kaupere i manje količine koksnog plina je uzimala i čeličana.
belfy wrote: ↑04/04/2024 00:55mrsko ne postoji. postoji samo hoces ili neces, ali posto sam na godisnjem rjedje citam forum dok obilazim prijatelje, poznanike, grad i okolicu... tako da malo kasnim sa odgovorom.ShnjaZZZ wrote: ↑02/04/2024 19:11
Šta zatvaranje koksare generalno znači za Mittal i hoće li ugrozit integralnu proizvodnju?
evo da dodam i svoje licno misljenje gdje bi bila najbolja perspektiva da se ide kad je u pitanju Zeljezara i Mittal himself. Evropa, a i svijet, ponovo se zadaje u proizvodnju ratnih dobara. glavna stavka je (jos uvijek) zeljezo i celik. Mittal sada trenutacno ima tri ogromna prazna mjesta. Kovacnicu, Bluming i Valjaonicu kod Kapije1. sa Koksarom dobija se i cetvrti. sve i jedan sa svim industrijskim prikljuccima ukljucujuci prugu (sto je i najbitnije). ako vec koristimo Ukrajinu za brzi pristup EU, zasto ne i sve ostalo? nasa NI radi sve bolje i bolje. ako je Rheinmetall zeljan u Ukrajini praviti postrojenje zasto ne bi i ovdje gdje ima jos bolje uslove? ili bilo ko slican (amerikanci, francuzi, austrijanci, svicarci...). to bi bila fantasticna simbioza (IMHO) gdje bi bilo mjesta samo za sirenje... za kraj samo da ponovim da je ovo samo moje misljenje
- Mirzareli
#65643 Re: Zeničani
@Alen_S Ma moze raditi bez koksare dovlaci ce koks iz Lukavca i rijesen problem.Doduse meni su moji šefovi rekli da ce i aglomeracija i visoka peć raditi maksimalno 3-4 godine zbog sve losije rude iz Ljubije.Sad da kupuje koks i rudu nema ga nigdje..Po njihovim pričama ovaj novi gen direktor iz Francuske Jan Azy sto je kratko bio ovdje rekao im je da ce kroz par godina ostati samo Čelićana- elektro peć i valjaonice i nesto oko 800 zaposlenih.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#65644 Re: Zeničani
Ali zato Summerfest 2024:

-
DebelinJoe
#65646 Re: Zeničani
Sta ono gori i sta ono smrdi u Željezari?
Sta god da je u pitanju nije mu mjesto u gradu.
Sta god da je u pitanju nije mu mjesto u gradu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#65647 Re: Zeničani
Laga
- Athlon64
#65648 Re: Zeničani
Zašto se serija kotlina snima u Kristalu a ne u Monacu?
- kamberovica polje
#65649 Re: Zeničani
Vidi ceste sunce ti jebem... 
- n+1