jefferson wrote:asker wrote:jefferson wrote:
Ma niko mene nije skinuo sa aprata, ja uvijek kazem ono sto mislim. Ukratko: SAD se ne trebaju mjesati u Ukrajinu, to bi bilo isto kao da se Rusi mjesaju u Meksiko. Jesul Rusi srusili MH17? jesu. Jbg, politika je nauka kompromisa a ne nauka tvrdoglavosti, sto su mnogi zaboravili nakon hladnog rata na obe strane. Imas brdo naucnih radova vecinom sa americkih univerziteta koji upozoravaju na unipolarnu aroganciju, stoga je dobro da malo Rusi pokazu misice, iako ono sto sam ja vidio do sada, ima tu jos puno posla da se misici vrate na nekadasnji nivo.
Ovdje treba Obamu postediti nekih velikih kritika tipa: on je sjebao situaciju. Obama je jednostavno nasljedio sranje od onog idiota. Obama je covjek koji je vodio kampanju i kojeg vecinom interesuje domaca politika. Sva ova sada sranja su realno za njega usputni posao jer je njegov fokus uvijek bio na zdravstvenom osiguranju, ekonomiji itd. Medjutim, jbg, realnost je takva da ne mozes sad jednostavno povuci rucnu, posebno nakon pojave ISIS-a.
Moje misljenje je: napraviti neki dil sa Assadom, pustiti Ruse da mu maksimalno pomognu, i da bi amerikanci isto ispali dobitnici, kao usolv, napraviti dogovor da Asad ode nakon nekog perioda. Jbg, u nekim starim vremenima uvijek je bila neka vukojebina za takve tipove da se sklone. Mislim da bi i Rusi vrlo rado pristali na takav dogovor, a mislim da sve ide ka tom dogovoru.
Sve napisano je manje vise uredu, a i nije nesto novo. Ovakvi stavovi i poruke salju i Merkelova i Holande i ostali koji se pikaju.
Dal slucajno ili ne al tajming pomirljivih i progresivnih poruka sto se tice Asadovog ostanka je uskladjen sa pocetkom paranja neba SU - 34 i ostalih "ruskih kanti".
I opet mala doza podcjenjivanja Rusa (ovo boldirano), niko Ruse ne pusta niti im sta odobrava! Rusi jednostavno sami odlucuju o svojim akcijama. Kad procjene da treba da djeluju onda djeluju, ne traze nikakva odobrenja niti misljenja. I to je za svaki respekt. Samo prije nekoliko mjeseci se likovalo nad ekonomskim krahom Rusije, evo ih na koljenima su, vojska u raspadanju itd.
Pa sad nisam nesto htio ici u detalje ali nekoliko problema ima sa ruskim angazovanjem.
1. Prvenstveno, Putin je krenuo u akciju zbog toga sto treba obe baze u Siriji.
2. Dobra prilika takodje da se ekonomski problemi stave u drugi plan. Rusi su uvijek trazili prvo jaku drzavu i jaku vojsku, i ova akcija ce dugo staviti ekonomske probleme u drugi plan. Ipak Putin ili neko drugi morat ce kad tad se suociti sa stvarnim ruskim problemom, a to je neraznovrsnost ruske ekonomije.
3. Ruske kante? Pa sad, Su-34 nije kanta, ali puno toga ima se uraditi prije nego avion postane mjerilo kalse. Su-34 se vuce vec 25 godina po ruskom nebu, a jos ni 100 komada nije napravljeno. Ima nekoliko podverzija, sto govori da se stalno nesto nadogradjuje, ispravlja. Pandan SU-34, F-15E je nadaleko dokazan avion, a vidjet cemo jel SU-34 neki ozbiljan konkurent. S obzirom da su Rusi poslali i SU-24 u vecem broju, ovori da Rusi nemaju velik broj operativnih SU-34.
4. Rusija je poslala oko 50-tak aviona. To je za zemlju koja hoce da bude neki pandan americi previse mal broj. To znaci da logisticki Rusija nije bila u stanju da poslaje 200-300 aviona u prvom naletu, cime bi se stvari olaksale, skratile.
5. Rusi nisu angazovali Admirala Kuznetsova sto bi im omogucilo dosta uspjesniju propagandu da pokazu misice. To znaci da im nosac aviona ili nije spreman ili ni oni sami nisu sigrni kako bi to ispalo, pa nece da rizikuju. Putin pokazuje misice, a boljeg pokaza od bombardovanja sa nosaca aviona nema.
6. Amerikanci uvijek koriste B1 i B52 tokom akcija. Rusi nisu koristili ni TU95 ni TU-160. Iako stalno provociraju NATO sa TU-95, nema ih u akciji. Imali su nekih problema nedavno sa oba tipa aviona pa je mozda to razlog.
7. Vecina bombi koje koriste su konvencionalne "glupe" bombe. Sto znaci da nemaju dovoljan broj "pametnih" bombi koje mogu staviti u upotrebu van Rusije. Naravno ova akcija ce Rusima pomoci da vide slabosti SU-34, slabosti Glonasa, slabosti navodecih ubojnih sredstava. Tako amerikanci rade, tako svi rade. Pitanje koje je uvijek prisutno kod Rusa je: hocel htjeti priznati da nesto nevalja i pristupiti ozbiljno rjesavanju tog problema.
8. Rusima ne treba nicije dopustenje niti bi trebalo da to tako bude. Zato kazem: to sto Rusi pokazuju misice je dobro generalno za svijet.