joj ljudi evo me

vidim da se mojom pojavom na ovoj temi malo... zakuhalo a to mi nije bio cilj, nego sam samo htjeo da dam svoje licno misljenje o Ze i zenicanima, koliko je to mjerodavno na osnovu mijih 10ak jednodnevnih posjeta tom gradu to je druga stvar, ali samo sam rekao da se ja licno volim tako odmoriti. Mozda je to zato sto volim putovati vozom pa sam tako posjetio i Zagreb i Beograd ali samo jedanput i ne naobdan, morao sam prenociti zbog daljine i Zg i Bg su OK ali ja samo nastojim da kazem da mi je draze doci u Ze na jedan dan zato sto je to moja drzava, moj narod, jedem svoju hranu dok u Zg mogu kupiti samo Sky kolu proizvedenu u Kiseljaki jer je vlasnik hrvat i to je jedini proizvod sa barkodom 387 koji se moze kupiti u Konzumu u Zg a da ne kazem da u Bg Bajrinu Pileti pastetu ili Vispakovu Zlatnu dzezvu mozete samo sanjati

Ja sam..melanholik, romantik... i ja ne trazim neke extra izlaske, provode... mene odmara setnja po Kamberovica polju uz Bosnu... Razocarao me onaj sto kaze da me treba otjerati sa teme!
Vecina vas misli da je zivot u Sa dobar, lagodan... jeste mozda lakse naci posao jer je vise mogucnosti, vise firmi... ali u Sa je lazna slika dobrog zivota zbog lazne statistike koja kaze da je prosjecna plata najvisa u Sa i jeste ali je to zbog svih drzavnih institucija, ambasada, sjedista drzavnih firmi, BHTelecoma, Elektroprivrede pa i jakih kantonalnih firmi kao sto su RAD VIK i onaj GRAS kojeg sam pominjao u prvom postu jer za razliku od onog zenickog novog modernog busa s elektronskim kartama od samo 1KM a u Sa u trolejbusu iz Titinog perioda je jos onaj crveni mehanicki ponistivac na sistem "potezanja" koji probije rupice na papirnatoj karti od 1,60KM i to ako je kupljena u trafici a ako je kupis kod vozaca platis je 1,80KM sto je 80% skuplje nego u Ze ali je zato plata vozaca u GRAS-u 1300KM vjerovatno veca plata nego sto ima ona doktorica u bolnici u Ze, jer to je kantonalno SDA

preduzece gdje je uhljebljeno 1700 "radnika"!
Sa ima samo jedan kruzni tok i to na Ilidzi a Ze vidio sam ima ih dosta i to lijepo uredenih...
Kazete da u Ze ima pasa lutalica a u Sa ih ima, umirujuca procjena politicara, oko 13000 i to u coporu leze po 10ak ih u krugu KCUS-a sto je sramotno...
U Sa je djeciji doplatak 33KM ali porodica mora biti socijalni slucaj da bi ostvarila pravo na taj doplatak, prihodi po clanu domacinstva ne smiju biti veci od 120KM, niko od clanova domacinstva ne smije imati auto jer se smatra luksuzom a nezaposleni na birou nemaju nikakve povlastice za javni gradski prijevoz, nego moraju uzeti radnicki kupon od 53KM ili placati onih 1,80km po voznji a saobracajna infrastruktura je katastrofa jer je u KS registrovano 140000 automobilila plus oko 10000 koji svakog dana udju u Sa iz okolnih kantona i RS-a koji rade u Sa...
Sama opstina Novi Grad (naselja Buća i Boljakov Potok Briješče Rajlovac Ahatovići Dobroševići Stup Nedžarići Vojničko Dobrinja Aerodromsko Mojmilo Alipašino Švrakino Aneks Otoka) ima 126000 stanovnika sto je kao Ze ali vlasti u Sa nisu u stanju da naprave nadvoznjak preko pruge na Alipasinom Polju jer ta pruga dijeli ovu najmnogoljudniju opstinu u BiH na dva dijela pa npr ako zivis u Boljakovom a radis u poliklinici Agram u Nedžaricima, ti tu polikliniku vidis sa balkona svoje kuce jer je vazdusna razdaljina manja od dva kilometra ali kad ides na posao moras ici do podvoznjaka u Buća Potok sto je granica s opstinom Novo Sarajevo i tako svako jutro voziti 10ak kilometara da bi dosao do poliklinike koju vidim sa svog balkona i u toj koloni se vozati sahatak svako jutro i popodne kad se vracas sa posla! To ti je "život" u Sa
Sad me razumijete zasto volim doci vozom u mirnu Ze i setati i disati pa makar i zagadjen zrak od zeljezare jer je u sarajevskoj kotlini mozda i gori od 150000 auta.