Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6551 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Freamon Lester wrote:
Brkas dva razlicita forumasa. Jedan je iz Sa, a drugi je iz Bugojna. Utisci su im dosta razliciti iako su i jednom i drugom svidja. Jbg. jest mi ruzan izraz ali fakat nisam imao drugaciji. :-D

Ovaj iz Sa kaze da nam je lijep grad i da su nam seke fine i eto da mu se generalno dopada. I to je ok. Ovaj iz Bugojna tvrdi skoro da smo malo puknuti u glavu jer eto nama je bajno, jedino da rijesimo lutalice pa cemo biti Cirih ili Bern. :lol:
Ne brkam, rekoh prica je potekla od Sarajlije bumerangsa, na sta se Bugojanac Amagon nadovezao. Za tvoju repliku Amagonu, rekoh da se slazem, osim aluzija na orgazam, a smeta mi sto smo bumerangsa skoro optuzili da laze.

Jbga jaro, kad meni dodje raja u goste u Sarajevo, pa krenu hvaliti sta im se svidja vamo, trudim se da im ne skrecem pricu na prljave tramvaje, zapaljene autobombile na parkinzima i urbicid a la Tibra. Kontas?

Hvala bumerangs, i to je to :thumbup: Njemu se svidja, to je njegov licni utisak i lik je dosao ovdje da nas pohvali, a ne da nam namece svoju sliku realnosti, kao sto je to npr. Ex Nihilo procijenio :roll:
ExNihilo

#6552 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Nisam rekao da nameće mišljenje, momak pristojno iznosi svoje utiske, ali generalizira. Ako si sreo pristojnog ljekara, ne možeš tvrditi da su svi takvi (ili većina) i praviti komparaciju sa Sarajevom. Ako nisi sreo lutalice, ne znači da ih nema. Ako si bio u modernom busu, ne znači da ih nema koji se raspadaju. I tako dalje.
Warashii

#6553 Re: Zeničani

Post by Warashii »

Ja nedavno bio u Sarajevu, vodio mamu radila neke pretrage u vezi očiju, i fakat u bolnici svi kulturni, uslužni i brzi, sve završili u nekih sat i pol. Ovo moje vidjenje se kosi sa vidjenjem Sarajlija.
Opet kažem, kad je zdravstvo u pitanju, ima tu dobrih ljudi ali puno manje s tim da bi oni jednostavno trebali biti takvi svi a ne da se ibretimo na par uljudnih.
Amagon

#6554 Re: Zeničani

Post by Amagon »

[quote="Freamon Lester] Nema nista bolje nego kad neko izadje iz svoje carsije i dodje u drugu i sve mu bajno i krasno. :lol: Ne daj Boze da si do Sarajeva dobacio svrsio bi u gace. :lol:

Primjecujes odredjene napretke? Ziv i zdrav ti meni bio, ako ti je u ovom gradu napredak sta je onda tek u Bugojnu. Za 20 godina se u ovom gradu napravilo 2 hotela, jedan stadion za atletiku, TC, i glavna gradska magistrala koja je rasteretila neopterecenu saobracajnicu. I ti tu vidis napredak?

Ulozili smo pun kofer miliona u izgradnju pravnog fakulteta isto tako, men se cini da je i ekonomski ide u tu zgradu. Nisam siguran. Kako god u najnebuloznije zanimanje ulazemo. Imamo ih na birou dovoljno da jedno 10 godina nema potrebe da ih skolujemo, ali nema veze napravili smo super zgradu. :lol:

U Zenici u februaru rodjeno 35 beba, umrlo 94 zenicana. :izet: U Zenici imas 23 000 nezaposlenih osoba. Skoro kao tvoje Bugojno stanovnika. I da ti malo blize objanism. Zenica je industrijski grad. Grad u kojem se treba razvijati metalna industrija, a u tom sektoru u posljednjih 5 godina otvoreno firmi okruglo 0.

I zato te malo sminke sto vi vidite slozices se da nije dovoljno. Pa onda zakljucis da je u Zenici goruci problem cuke lutalice. Bolan nama su problem ljudi lutalice. Vidis koliko ih nezaposlenih imamo. :lol:

Ah i to. Naravno da je znacajna promjena u izlascima kad dodjes iz Bugojna u Zenicu. Normalno je da ti imas gdje izaci. Nego koliko objekata radi petak i subotu iza 03 h? 1 ili 2... Toliko o izlascima. To sto se vi studentarija tarabite po stanovima je druga problematika. :lol:[/quote]

U Sarajevu sam skoro svaki vikend :wink: Živio sam i u Puli. I opet vidim određeni napredak što se tiče Zenica. I najveći problem koji ja imam sa Zenicom su negativni i pesimistični ljudi poput tebe. I opet ponavljam LIČNI utisak. Nemoj mi ti ništa objašnjavati :lol: Čuj studentarija :lol:

btw. kad smo kod tog zdravstva, zar nije u kolapsu to?
Mustang1

#6555 Re: Zeničani

Post by Mustang1 »

Neki dan prema meni radnica na salteru bila ljubazna 8-)
Freamon Lester

#6556 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Amagon wrote:
U Sarajevu sam skoro svaki vikend :wink: Živio sam i u Puli. I opet vidim određeni napredak što se tiče Zenica. I najveći problem koji ja imam sa Zenicom su negativni i pesimistični ljudi poput tebe. I opet ponavljam LIČNI utisak. Nemoj mi ti ništa objašnjavati :lol: Čuj studentarija :lol:

btw. kad smo kod tog zdravstva, zar nije u kolapsu to?
Eto ga na... :-)

Problem pesimisticni i negativni ljudi? Ja nisam ni pesimistican niti negativan vec samo realan. Pa da te malo upoznam sa ovim rahatlukom.

23.180 nezaposlenih. 813 KM prosjecna plata (Manja nego u Brezi i Kaknju, a da ne govorim o gradovima u BiH sa kojim se Zenica treba realno porediti Tuzla 840 KM - veći broj stanovnika, manji broj nezaposlenih, Mostar-920KM prosj.plata, manji broj stanovnika, a 6000 više zaposlenih, o Sarajevu je suludo i govoriti.)

I opet ti ponavljam. U Zenici se napravilo od kraja rata do sad. Jedan atletski stadion, dva hotela, glavna gradska magistrala koja je rasteretila saobraćajnicu koja nije niti bila opterećena, TC i to je to. Eventualno 4-5 zgrada.

Više ljudi umire nego što se rađa. Više brakova se u Kaknju sklopilo nego u Zenici.

Blonica sama duguje desetine miliona KM. Firme koje su se odrzale od rata do sad polako pocinju da propadaju kao sto je Metalno. Zeljezara radi sa smijesno malim brojem radnika. I sreca da je Prevent u Zenici inace bi situacija bila katastrofalna.

I zbog toga sam alergican na price o tome kako smo mi super. Nismo super vec smo u debeloj banani. A sva suludost ovog grada se ogleda u zidanju one budalestine od Pravnog fakulteta. Istina za to smo pare obezbjedili od kantona, pa smo ova manja mjesta uneredili za koji milion. Ali sta je tu je. :lol:

I dok Zenica vapi za radnim mjestima nekim firmama se dopusta da rade sta god hoce, dok druge ne mogu dobiti dozvole za poslovanje nikako. Na kraju se pokupe i odu gdje mogu. A od najjaceg sajma u drzavi smo napravili seoski vasar. :lol:

I btw. nemoj da zaboravis da grad je u granicama opcine. A tek kad tamo odes(sela) imas sta da vidis. 19. vijek ljudi zive blago receno.

I na kraju nemoj da se ljutis. Nisam zelio niti da te vrijedjam niti da budem bezobrazan prema tebi. Ako jesam izvini. :kiss:

Edit:

I jos sam zaboravio po pitanju sigurnosti. Nemas si brige. Dva brata sa dva ubistva, nekoliko teskih ranjavanja i cerga cigana su zakon u ovom gradu. One uniformisane osobe sto vidis to ti je maskenbal. 8)

A tek kako sam zaboravio. Imamo i giga, mega, super ekstra, najbolju dvoranu u drzavi. To sto su nam sportski klubovi u rukama parazita i izvukose desetine miliona od rata na ovama nikom nista. Ali imamo super dvoranu koju nikad nismo napunili za neku sportsku priredbu.
bumerangss

#6557 Re: Zeničani

Post by bumerangss »

joj ljudi evo me :-D vidim da se mojom pojavom na ovoj temi malo... zakuhalo a to mi nije bio cilj, nego sam samo htjeo da dam svoje licno misljenje o Ze i zenicanima, koliko je to mjerodavno na osnovu mijih 10ak jednodnevnih posjeta tom gradu to je druga stvar, ali samo sam rekao da se ja licno volim tako odmoriti. Mozda je to zato sto volim putovati vozom pa sam tako posjetio i Zagreb i Beograd ali samo jedanput i ne naobdan, morao sam prenociti zbog daljine i Zg i Bg su OK ali ja samo nastojim da kazem da mi je draze doci u Ze na jedan dan zato sto je to moja drzava, moj narod, jedem svoju hranu dok u Zg mogu kupiti samo Sky kolu proizvedenu u Kiseljaki jer je vlasnik hrvat i to je jedini proizvod sa barkodom 387 koji se moze kupiti u Konzumu u Zg a da ne kazem da u Bg Bajrinu Pileti pastetu ili Vispakovu Zlatnu dzezvu mozete samo sanjati :bih: Ja sam..melanholik, romantik... i ja ne trazim neke extra izlaske, provode... mene odmara setnja po Kamberovica polju uz Bosnu... Razocarao me onaj sto kaze da me treba otjerati sa teme! :-)
Vecina vas misli da je zivot u Sa dobar, lagodan... jeste mozda lakse naci posao jer je vise mogucnosti, vise firmi... ali u Sa je lazna slika dobrog zivota zbog lazne statistike koja kaze da je prosjecna plata najvisa u Sa i jeste ali je to zbog svih drzavnih institucija, ambasada, sjedista drzavnih firmi, BHTelecoma, Elektroprivrede pa i jakih kantonalnih firmi kao sto su RAD VIK i onaj GRAS kojeg sam pominjao u prvom postu jer za razliku od onog zenickog novog modernog busa s elektronskim kartama od samo 1KM a u Sa u trolejbusu iz Titinog perioda je jos onaj crveni mehanicki ponistivac na sistem "potezanja" koji probije rupice na papirnatoj karti od 1,60KM i to ako je kupljena u trafici a ako je kupis kod vozaca platis je 1,80KM sto je 80% skuplje nego u Ze ali je zato plata vozaca u GRAS-u 1300KM vjerovatno veca plata nego sto ima ona doktorica u bolnici u Ze, jer to je kantonalno SDA :D preduzece gdje je uhljebljeno 1700 "radnika"!
Sa ima samo jedan kruzni tok i to na Ilidzi a Ze vidio sam ima ih dosta i to lijepo uredenih...
Kazete da u Ze ima pasa lutalica a u Sa ih ima, umirujuca procjena politicara, oko 13000 i to u coporu leze po 10ak ih u krugu KCUS-a sto je sramotno...
U Sa je djeciji doplatak 33KM ali porodica mora biti socijalni slucaj da bi ostvarila pravo na taj doplatak, prihodi po clanu domacinstva ne smiju biti veci od 120KM, niko od clanova domacinstva ne smije imati auto jer se smatra luksuzom a nezaposleni na birou nemaju nikakve povlastice za javni gradski prijevoz, nego moraju uzeti radnicki kupon od 53KM ili placati onih 1,80km po voznji a saobracajna infrastruktura je katastrofa jer je u KS registrovano 140000 automobilila plus oko 10000 koji svakog dana udju u Sa iz okolnih kantona i RS-a koji rade u Sa...
Sama opstina Novi Grad (naselja Buća i Boljakov Potok Briješče Rajlovac Ahatovići Dobroševići Stup Nedžarići Vojničko Dobrinja Aerodromsko Mojmilo Alipašino Švrakino Aneks Otoka) ima 126000 stanovnika sto je kao Ze ali vlasti u Sa nisu u stanju da naprave nadvoznjak preko pruge na Alipasinom Polju jer ta pruga dijeli ovu najmnogoljudniju opstinu u BiH na dva dijela pa npr ako zivis u Boljakovom a radis u poliklinici Agram u Nedžaricima, ti tu polikliniku vidis sa balkona svoje kuce jer je vazdusna razdaljina manja od dva kilometra ali kad ides na posao moras ici do podvoznjaka u Buća Potok sto je granica s opstinom Novo Sarajevo i tako svako jutro voziti 10ak kilometara da bi dosao do poliklinike koju vidim sa svog balkona i u toj koloni se vozati sahatak svako jutro i popodne kad se vracas sa posla! To ti je "život" u Sa :?
Sad me razumijete zasto volim doci vozom u mirnu Ze i setati i disati pa makar i zagadjen zrak od zeljezare jer je u sarajevskoj kotlini mozda i gori od 150000 auta. :mrgreen:
Amagon

#6558 Re: Zeničani

Post by Amagon »

Ma nema frke sve ok, i treba ovako na forumima :-D i sve to stoji nabrojeno ali opet ima i dosta pozitivnih primjera i par zanimljivih projekata u toku. Dosta toga se gradi (Crkvičko brdo, nova zgrada tužilaštva, Blatuša, Islamski pedagoški fax, ne znamšta je stalo s projektom hidrocentrale, volio bih više da pričamo o projektima i idejama).

Eto spomenuo si gradsku arenu, reprezentativan objekt a toliko neiskorišten. čast onim košarkašicama na tituli, i ragbijašima naravno koji zaslužuju svoj stadion.

Bijela kuga je mislim problem čitave BiH, ne samo Zenice :-? A ta zgrada pravna i ekonomije je valjda završena i u funkciji, mada se duuugo čekalo na to. Meni smeta onaj nedovršeni kompleks džamije koji je pretvoren u parking.To ima samo kod nas :lol:

A sigurnost.. u zadnje vrijeme kao da se smirilo. Zatišje pred buru ili šta. Opet, manje sigurni su mi neki djelovi Sarajeva tipa Dobrinja, Alipašino..
Freamon Lester

#6559 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

@Amagon

Dosta se gradi ali od toga nema nikakvog efekta. To su ili sadaka projekti(IPF) ili jedna dvije zgrade stanova za prodaju. A najgore sadaka projekti nikako da se zavrse jer krenu megalomanski, a projekat nije zatvoren finansijski vec se planira iz vise izvora. Pa tako imas parking u dzamiji i tako to. :-) Ili projekti tipa nova zgrada tuziteljstva. Eto samo im je jos zgrada falila pa ce bolje raditi. :lol:

Probelm je sto nema privatne inicijative. A nema je jer nema lokalnih privrednika koji bi svojom vizijom pokrenuli nesto. Ovo sto imamo lokalnih privrednika to je sve goli glodar koji zivi od budzeta i poslova sa drzavom. Nema malih proizvodnih preduzeca do 20 zaposlenih, nema jakih srednjih preduzeca koja bi bila pokretac nekog novog razvoja, a nema ih jer imamo uhljupsku lokalnu administraciju koja veze o biznisu nema.

A rezultat takve politike je 23 000 nezaposlenih u ovom gradu.

@bumerangss
Problematika Sarajeva je meni itekako poznata. 4 od 7 dana svake sedmice sam tamo poslom. Razlika izmedju Sa i Ze je samo sto se vise novca generise pa se odredjeni problemi uspjevaju zamaskirati.
Kralj Tvrtko I.

#6560 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Potreban namjesten stan (dvosoban) na duzi period uz normalnu cijenu.

Ako neko od forumasa iznajmljuje ili poznaje nekog takvog, ponude moze u inbox da ne punimo forum glupostima.
BlackCaviar

#6561 Re: Zeničani

Post by BlackCaviar »

Jedno pitanje. Zna li neko koliko se čeka na prvu penziju, tj općenito koliko u prosjeku prođe mjeseci da se počne primati penzija?
Kralj Tvrtko I.

#6562 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

6 mjeseci otprilike, slucajevi koje ja licno poznajem.
Freamon Lester

#6563 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

BlackCaviar wrote:Jedno pitanje. Zna li neko koliko se čeka na prvu penziju, tj općenito koliko u prosjeku prođe mjeseci da se počne primati penzija?
Minimalno 3-4 mjeseca, a vecina dobije nakon 6 mjeseci privremeno rjesenje. Vjerujem svakom penzicu bude jeben period za prezivjeti ali kad se joje sloze jedna na drugu nakon 6 mjeseci... :D
zedo_m

#6564 Re: Zeničani

Post by zedo_m »

Citam ove komentare o tome kakva je zenica od zenica. Ovom sarajliji i bugojancu svaka cast. Ja sam svaki dan na relaciji ze-sa i imao sma ponuda da gore i zivim. Moj komentar je bio nebih dao svoje carsije nema tih para. Druga stavr spletom poslovnih okolnosti sam bio u Glamocu i Bos. Grahovu e dole Vas koji kuakte treba posalti da vidite sta je monotonija i letargija. Malo poređenje to je kanton 10 i ima 6 općina, 3 sa većinskim hrvatskim i tri sa većinskim srpskim stanovništvom, a hrvati su većina u kantonu. Dok kod nas Žepče i Usora imaju autonomiju u obrazovanju dole djeca u te dvije općine, bez obzira na ustav BiH, nemogu da imaju jezik koji hoce. Također te dvije općine su najpokrivenije općine šumom odmah poslije Bos. Petrovca znate šta imajo od kantona 2-3%, u JP im rade osobe iz livna. U Glamoču ima jenda picerija i par kafica, u grahovu nema ni jednog fast fooda. A vidio sam mladu raju koja živi kao hadžije od stočarstva znači glava boli, čak i ljudi sa faksom su se latitili tih poslova. Naravno sada će te vi početi pa to je mjesto čiji broj stanovnika nije veci od broja stanovnika Radakova ili Babine Rijeke. Naravno stoji ta priča da je čaršija industrijski grad i nema tu stočarstva i poljoprivrede, a najžalosnije od svega ovoga je što ni ljudi iz naših sela (zeničkih) mladi samo kukaju a polja i livade prazne. Vidio sma ljude ba koji su u tim mjestima došli iz travnika (bošnje) bolan imaju ljude koji rade za njih na tim farmam.
Poenta ovog svega je za ove kukatore otidjite malo kada mognete do tih nekih malih mjesta pa vidite kako se živi pa onda kuakajte kako je u Zenici ružno i kako nevalja.
Freamon Lester

#6565 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

zedo_m wrote:Citam ove komentare o tome kakva je zenica od zenica. Ovom sarajliji i bugojancu svaka cast. Ja sam svaki dan na relaciji ze-sa i imao sma ponuda da gore i zivim. Moj komentar je bio nebih dao svoje carsije nema tih para. Druga stavr spletom poslovnih okolnosti sam bio u Glamocu i Bos. Grahovu e dole Vas koji kuakte treba posalti da vidite sta je monotonija i letargija. Malo poređenje to je kanton 10 i ima 6 općina, 3 sa većinskim hrvatskim i tri sa većinskim srpskim stanovništvom, a hrvati su većina u kantonu. Dok kod nas Žepče i Usora imaju autonomiju u obrazovanju dole djeca u te dvije općine, bez obzira na ustav BiH, nemogu da imaju jezik koji hoce. Također te dvije općine su najpokrivenije općine šumom odmah poslije Bos. Petrovca znate šta imajo od kantona 2-3%, u JP im rade osobe iz livna. U Glamoču ima jenda picerija i par kafica, u grahovu nema ni jednog fast fooda. A vidio sam mladu raju koja živi kao hadžije od stočarstva znači glava boli, čak i ljudi sa faksom su se latitili tih poslova. Naravno sada će te vi početi pa to je mjesto čiji broj stanovnika nije veci od broja stanovnika Radakova ili Babine Rijeke. Naravno stoji ta priča da je čaršija industrijski grad i nema tu stočarstva i poljoprivrede, a najžalosnije od svega ovoga je što ni ljudi iz naših sela (zeničkih) mladi samo kukaju a polja i livade prazne. Vidio sma ljude ba koji su u tim mjestima došli iz travnika (bošnje) bolan imaju ljude koji rade za njih na tim farmam.
Poenta ovog svega je za ove kukatore otidjite malo kada mognete do tih nekih malih mjesta pa vidite kako se živi pa onda kuakajte kako je u Zenici ružno i kako nevalja.
Prvo daj se prvo malo sam razjasni jel dole odlicno ili je katastrofalno. Drugo, pa da li se i tebi mora crtati da od sludjivanja mozga mantrom "nama je dobro kako je drugima" nema bas mnogo koristi?

Trece. Zar se mi trebamo porediti sa Glamocom, Bosanskim Petrovcom i drugim manjim mjestima ili se trebamo pogledati sa istim sredinama po broju stanovnika u ovoj drzavi u oci pa da vidimo gdje smo i sta smo. Vec sam pisao, Tuzla i Mostar dosta bolji od nas, o Sarajevu ne treba niti pricati.

I na kraju. Vjerujem da si bio u Centralnoj africkoj republici da bi ljubio pistu kad bi ovdje sletio. Dakle uvijek ima gore od goreg, a valjda je prirodno da covjek tezi boljem, a ne da se sludjuje pricom kako je nama dobro.

:-)
ja nisam ja

#6566 Re: Gdje u Zenici...?

Post by ja nisam ja »

Gdje naci stsn u privatnoj kuci u Zenici da nije daleko od grada na jesten za izdavanje za par bez djece. Ili u zgradi neku garsonjeru . Hitno. Ono sabpika sve izdato ili preskupo ili ne namjesteno
N.N.

#6567 Re: Gdje u Zenici...?

Post by N.N. »

Bgmi si ti mnogo cudna osoba :D
Warashii

#6568 Re: Zeničani

Post by Warashii »

@zedo_m
I kontam i ne kontam sta si htio da kazes :) .
Imas i u Zenici vlasnika svega i svacega koji zive kao bubreg u loju, kao i nekih zaposlenika u nekim firmama kojima je dobro i to ti ga se svede na isto kao i stocarstvo u Glamocu.
Ne vjerujem da se i dole bas svi bave stocarstvom, ili necim drugim pogodnim za to podneblje, i da je svima dobro.
Ovdje se ljudi trude i rade, sade se maline, ljesnjaci, jagode ima ljudi koji uzgajaju stoku, gljive uglavnom imas borbu na sve strane ali je i dalje lose.
Ovi nabrojani vecinom krv svoju propisaju da bi prezivljavali, malo ko moze od tog da dobro zivi, pogotovo kad se desi nesto kao prosle godine.
Jbga nismo bas neko poljoprivredno podrucje al eto ljudi pokusavaju.
Ja vecini ljudi ne zamjerim mnogo u Zenici, ima klosarluka medju mladima a opet donekle mogu i da ih razumijem.
I nema tu mnogo price, u Zenici ne valja. Meni, u ovom momentu je dobro, hvala Bogu, ali nisam slijep vidim druge ljude oko sebe.
Kako da ja budem zadovoljan kada vidim vecinu koja nije i kojoj jednostavno ne daju da zive.
Muka mi kad vidim svoje poznanike i rodbinu, sada budzetlije, kako se distanciraju od ovog svijeta, kako nemaju iste poglede sa ljudima koji ne zaradjuju ni blizu kao oni a kamo li sa onima koji ne rade nikako.
Casual's

#6570 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Da Ze ima 50% sadake kao što ima Sarajevo bilo bi mnogo drugacije. Prije samo 8 godina Robot i Mercator se molio da bilo šta otvore u Zenici, oni nisu zbog ekonomske situacije. Sada oni mole Zenicu :)

Sada se zbog GGMa pravi novi SPO, benzinska i zgrada Medike..još 2-3 projekta su u pripremi, dakle, GGM će za par godina cijeli taj dio gdje je građen preporoditi. Poslovna zona također sprema par 'noviteta'.
KTG je bio jednostavno stopiran zbog nekog Ministarstva jer je Smajlovic govorio o finansiranju kantona, a i prodaja nekog zemljista u HR (vlasnistvo grada) od cije prodaje je trebao biti urađen bazen.

Sada već KTG polako priprema dozvole,a to zemljiste u HR je opet pokrenuto u postupku.
Freamon Lester

#6571 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Casual's wrote:Da Ze ima 50% sadake kao što ima Sarajevo bilo bi mnogo drugacije. Prije samo 8 godina Robot i Mercator se molio da bilo šta otvore u Zenici, oni nisu zbog ekonomske situacije. Sada oni mole Zenicu :)

Sada se zbog GGMa pravi novi SPO, benzinska i zgrada Medike..još 2-3 projekta su u pripremi, dakle, GGM će za par godina cijeli taj dio gdje je građen preporoditi. Poslovna zona također sprema par 'noviteta'.
KTG je bio jednostavno stopiran zbog nekog Ministarstva jer je Smajlovic govorio o finansiranju kantona, a i prodaja nekog zemljista u HR (vlasnistvo grada) od cije prodaje je trebao biti urađen bazen.

Sada već KTG polako priprema dozvole,a to zemljiste u HR je opet pokrenuto u postupku.
Ovo su neke nove vibracije iz centrale stigle. :lol:
Casual's

#6572 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Freamon Lester wrote: Ovo su neke nove vibracije iz centrale stigle. :lol:
Nisu vibracije nego politika jebe dosta toga..čak imaš politiku u stranci. Smajlovic npr. nije podpredsjednik SDA jer je govorio o neprvadi koju pravi KS ( rupa u zakonu, šta je već )..Dom štampe još stoji kao "projekt" zbog dozvola ( politike, stranke )...imam jos x primjera.

Ne treba spominjati 'sadaka' projekte propalog Salkice i miješati sa ovim koji ipak imaju investitore :D
Eborg

#6573 Re: Zeničani

Post by Eborg »

Zenica je zaista čudan grad. Mi smo se ovdje izgleda više "nasekirali" što smo dobili jednu pozitivnu ocjenu nego što nas je neko popljuvao, proglasio radioaktivnim smogovcima i nabio u kompleksaško-provincijsku rupčagu iz koje smo se usudili proviriti makar na tren.

Valjda je krajnje vrijeme majku mu da malo dignemo glavu. Postoje neke stvari koje se rade, pokušavaju ljudi, nije sve palo. Ali dok god je našeg minderluka gdje se po kahvama čeka rezultat da se na kraju kaže: "Ma ja, znao sam da će propast'", odnosno u mnogo manjoj mjeri: "Uspjeli su, e sad sam uz njih.", bit će kako i jeste.

Možda smo se i mi malo uljuljkali, a kao da do prije 20-tak godina sami nismo morali drvljem i kamenjem da se branimo. Trebalo je dić' guzicu, ako ništa onda zbog sebe. Nije ni tada neko drugi uradio tuđi posao. Sada samo kukamo kako nešto ne može, ne ide, sve je potplaćeno, nije aminovao Huso, nije došlo dovoljno ljudi, propala kompanija i slično a niko nije prstom mrdnuo da makar pokuša nešto drugačije.

Zenica je moj grad. Ne raste intenzitetom kakvim bih ja želio (ako uopće raste) ali ne mogu prihvatiti stav po kojem je sve TOLIKO loše. Prije da fali nade i volje, nego da fali konkretnih "sadržaja" (osipam se od ovog uvijek). Kada god sam u Zenici ja vala imam i gdje ću i pit' i skakat' i predstavu i film pogledat', termin odigrati, istrčati 7 kilometara, voziti bicikl, kupiti košulju i patike i sjediti na klupi i gledati u oblake. Možda nije kao u Zagrebu, ali vala definitivno nije kao u Foči kako to većina predstavlja. Ja sam u Zenici sretan. Želim vidjeti napredak i građanski nekako kritikujem gdje se treba kritikovati, ali suštinu grada ne mogu jednostavno ne voljeti. Mislim da nam svima ta ljubav nije neupitna i uvijek je nosimo sa nama (osim žena, njima zamjerim što najbrže odbace svoj grad i postanu Sarajke, Tuzlanke ili Bečanke kada odu na studije u druge gradove - šalim se malo dakako).

No ipak, postoje neke pozitivne priče u našem gradu. Evo upravo ova inicijativa "Za Čelik" koja ovih dana ulazi u neku svoju najveću fazu. Momci su se okupili, ponudili kvalitetno pravno-ekonomsko rješenje oporavka NK Čelik Zenica. Najveća snaga te cijele ideje je upravo i njena najveća slabost - nema politike. U čitavoj priči najčešći odgovor je bio: "Ovo je tako predobro da bi bilo istinito, a ko ih finansira, koja stranka ili privatnik je iza toga?" Očito ljudi i dalje ne mogu vjerovati da u Zenici može biti nešto što nije uvjetovano politikom ili skrivenim interesom.

Nemam običaj pisati ovakve stvari po forumu no neka stoji ovako, da se zamislimo gdje smo.

Moji dragi sugrađani, možda vama fudbal ne znači mnogo, a Čelik još manje. Možda smatrate da je to idiotizam, gubljenje vremena i zabava koja vas se ne dotiče. Možda se osipate na "kukuruz-ligu" a svakoga na stadionu smatrate huliganom i probisvijetom. Možda imate pametnijeg posla ove subote pa ćete sa podsmijehom opet popratiti grupu momaka koja se bori za ideju u koju vjeruje. Možda je vama važnije staviti na Facebook sliku Barcelone ili Bayerna a ovo ostalo vam je ispod časti i uvreda za razum. Ali eto, ja ću vas ono ljudski zamoliti da dođete i podržite ove momke u borbi kada im je to najpotrebnije. Bore se evo 11 mjeseci, ponudili su rješenje da riješimo problem koji nas muči 20 godina i sada su pred pragom konačnog uspjeha - Skupština NK Čelik Zenica će 8. juna glasati o njihovom prijedlogu koji su apsolutno svi ocijenili ispravnim i realnim. Ne želimo više da klub bude talac politike i da živi na gradskoj sisi. Mora se očistiti i osamostaliti i boriti se na tržištu kao svaki drugi subjekt.

To nije grupa huligana, to su momci koji su tu među vama. Imaju i završene fakultete i djevojke i supruge i ratu za kredit i brata na birou i brigu oko grijanja. Ali se bore. A i oni momci uz njih, oni "kritikovani" Robijaši su isto tako momci koji žive svoje živote. Idu u školu, studiraju, gletuju zidove, prodaju osiguranje, rade kao konobari ili ekonomisti i isto tako se suočavaju sa svim problemima kao svaki drugi građanin Zenice. Ali su eto odlučili pokušati riješiti jedan problem. Onaj koji mogu.

Dođite i podržite nas, okupit ćemo se kod Turske česme od 15:30 h i onda krenuti ka stadionu. Nećemo ući u stadion ali ćemo pokazati da nas ima, da vjerujemo u ovu ideju i da trud nije bio uzalud. Da ako se novi statut usvoji da ima ljudi koji žele biti članovi i koji žele vidjeti makar jednu tačku u ovom gradu koja funkcioniše bez okova politike, lokalnih privatnika i kriminalaca. Gdje je samo stručnost i volja građana bitna. Nismo ovo učinili zbog sebe niti zbog stranke ili nekog privatnika. Učinili smo to za svoj grad.

Pa ako smo mi pokušali pomoći tebi Zenico, pomozi i ti nama sada kada nam trebaš.

Ako se pitate da li se ovaj post odnosi na vas i da li bi trebali doći - onda vjerovatno da. A do vas je hoćete li pokazati da možemo nešto promijeniti nabolje. Ili da nastavimo šutjeti kada treba progovoriti pa da još malo kukamo po forumima.
Freamon Lester

#6574 Re: Zeničani

Post by Freamon Lester »

Casual's wrote:
Freamon Lester wrote: Ovo su neke nove vibracije iz centrale stigle. :lol:
Nisu vibracije nego politika jebe dosta toga..čak imaš politiku u stranci. Smajlovic npr. nije podpredsjednik SDA jer je govorio o neprvadi koju pravi KS ( rupa u zakonu, šta je već )..Dom štampe još stoji kao "projekt" zbog dozvola ( politike, stranke )...imam jos x primjera.

Ne treba spominjati 'sadaka' projekte propalog Salkice i miješati sa ovim koji ipak imaju investitore :D
Ne izdaje dozvolu za projekat koji se izvodi kod Doma štame Fadil Novalic, a ni Bakir Izetbegovic vec upravo aparat kojim upravlja Huso Smajlovic. I da ne bude ovo pljuc po Husi, vec je po njegovim saradnicima koji evo vec 20 godina nisu u stanju napraviti teren siguran za ozbiljno investiranje (manje vise i oni koji su pred penziju su tu jos od vremena CK KP). A teren siguran za ozbiljno investiranje podrazumjeva minimalan rizik da ce se politika umjesati u izvodjenje projekta, infrastruktura i jos mnogo toga. A bojim se da osim lijepi rijeci ova administracija nije napravila mnogo.

I odmah da se razumijemo. Nije Smajlovicev posao da investira novac od opcine u nova preduzeca, vec da dovede investitore koji ce svojim aktivnostima puniti budzet opcine. E tu je problem i tu dolazi ona statistika koju sam navodio na prethodnim stranicama gdje smo evidentno gori od Tuzle, Mostara. A i nije problem sto smo losiji od Sarajeva i Banja Luke koji su administrativni centri, ali je problem sto nas recimo jedna Bijeljina stize.

23 000 nezaposlenih je mnogo. I nikada ali bas nikada se pred izbore nije govorilo o statistici i radnim mjestima, ali bez bar 1000 radnih mjesta godisnje nemamo sta pricati o bilo kakvom razvoju i zavaravati se bilo kakvim otvaranjima benzinskih pumpi, novih zgrada i sl. I taj tempo od 1000 radnih mjesta je relativno spor pa cemo manje vise tapkati u istom mjestu jer sredinom svake godine dobijes po jednu generaciju maturanata i apsolvenata.

@Eborg
Valjda je krajnje vrijeme majku mu da malo dignemo glavu. Postoje neke stvari koje se rade, pokušavaju ljudi, nije sve palo. Ali dok god je našeg minderluka gdje se po kahvama čeka rezultat da se na kraju kaže: "Ma ja, znao sam da će propast'", odnosno u mnogo manjoj mjeri: "Uspjeli su, e sad sam uz njih.", bit će kako i jeste.
Problem je sto za odredjene projekte u startu vidis da ce propasti, a lokalna administracija nije determinisana raspolozenjem i komentarima nezaposlenih i besposlenih gradjana. Tako recimo kad pogledas krug ljudi koji se vrtio oko KTG-a jasno ti je da od toga nema nista. Niti ce biti u skorijoj buducnost. Plan je dobar ali ja ti kao prosjecan ekonomista tvrdim da neces naci banku ili finansijsku instituciju u Evropi koja ce istresti toliko novac za projekat u kojem cijena osnovnog inputa u proizvodnju zavisi od toga jel Putin sinoc odradio onu svoju balerinu ili nije. Pa onda ide prica o kineskim investitorima i slicne budalestine, a kinezi nece istresti svoje pare na toj lokaciji osim ako nemaju siri politicki interes. A taj siri politicki interes nemaju sta traziti sa Smajlovicem vec kad vidis da su se dosli slikati sa Izetbegovicem, Novalicem i slicnim na toj lokaciji onda mozes reci da tu ima tek neke nade za taj projekat. A onda i dalje stoji opaska da moskovska balerina diktira cijenu plina.

A za sebe ne mislim da sam neki genije vec upravo prosjecan ekonomista koji je slusao svoja predavanja. Kao sto sam onim uhljebima rekao na temi BH Telecom prije pola godine da ce mtel da ih ubije u pojam smijali su mi se. Kad sam im govorio da ce im profit pasti ispod 100 miliona smatrali me ludim i cetnikom jer im govorim da mtel je trenutno zdravija kompanija od BHT-a. :lol: Dakle ista stvar je u pitanju i ovdje. Samo ovdje se igramo zamjene teza. Ako kritikujes nesto onda se kao ja zalazem da mi kao sredina propadnemo. :-) Kritika je upravo tu da se skrene paznja na bitne stvari koje nisu kako treba postavljene u startu.

A sad o Čeliku
To nije grupa huligana, to su momci koji su tu među vama. Imaju i završene fakultete i djevojke i supruge i ratu za kredit i brata na birou i brigu oko grijanja. Ali se bore. A i oni momci uz njih, oni "kritikovani" Robijaši su isto tako momci koji žive svoje živote. Idu u školu, studiraju, gletuju zidove, prodaju osiguranje, rade kao konobari ili ekonomisti i isto tako se suočavaju sa svim problemima kao svaki drugi građanin Zenice. Ali su eto odlučili pokušati riješiti jedan problem. Onaj koji mogu.
I tu dolazimo do suštine problema ovog grada. Prvi put se skupila skolovana grupa gradjana koja nesto hoce i ima isplaniranu strategiju kako to da ostvari. Bez primitivizma i nasilnistva. Sve po onako kako treba i to je pravac u kojem ovaj grad mora da ide inace ce da propada svaki dan jos dublje. A upravo takav pristup je potreban da se ovaj grad pomakne sa mrtve tacke. Pa zamisli da 20 ekonomista i 20 pravnika sjedne i osmisli strategiju za poboljsanje investitorske klime u ovom gradu i sprovede ju u djelo... Samo zamisli... A ja se upravo nadam da cete uspjeti ostvariti ono sto ste zamislili jer bi to predstavljalo tracak nade da u ovom gradu ima sposobnosti koje ce ovu umrtvljenu sredinu pokrenuti u nekom sretnijem smjeru.
Warashii

#6575 Re: Zeničani

Post by Warashii »

@Casual's kakve veze ima zgrada Medike sa GGM-om?
Post Reply