Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#6551 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Bakir1 wrote:nije tu uspon problem, problem je kako taj uspon nastupa, bez imalo zaleta...
Pa moze se i uz Paljiku zaletiti koliko toliko (a mislim da je blazi uspon nego ovdje), pa jos niko od jucer nije prosao, nego svi idu do Preventa pa pored tunela.
Bakir1

#6552 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

meni se nikad nije bilo problem popeti, uvijek je bio problem spustiti se :D
a paljika ima veci uspon i blagi pad na desno kada se penjes a nema bankine ;-)
jefferson

#6553 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:
jefferson wrote:
Bakir1 wrote:nije tu uspon problem, problem je kako taj uspon nastupa, bez imalo zaleta...
To je tacno, ali ovaj uspon sto sam gore spomenuo je jos gori jer je skretanje, tj. koliko mozes brzine prenjeti na skretanju od 90 stepeni.
Ovdje na slici je veci problem kako drustvo prakira auta.
ima tu nesto i do kupljenih vozackih dozvola ;-) :D
Nekad se islo na skijanje kada pukne mecava jer je super skijati. Danas ova omladina ako sunce nije pod odredjenim uglom ne izlazi iz kuce.
jefferson

#6554 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:meni se nikad nije bilo problem popeti, uvijek je bio problem spustiti se :D
Eh tu je caka. Pitao ja tako svog prijatelje koji zivi ovako na vrlo jebenom okalitetu za popet se. Mala ulicica, a skrece se sa vrlo frekventne ulice. Reko kako kada ides dole? Kaze: nista, prva pa polako sa mlo otvorenim vrtima da se moze iskociti :)
Bakir1

#6555 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

dok sam se intenzivno vozao sa pajerom, nikad ni uz jedno brdo nije bio problem popeti se, to nije nauka, redukujes ga, pogodis brzinu i idemo...
ali kada se spustas a u nosu turbo dizel :lol:
Lord Vader

#6556 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

jefferson wrote:
Bakir1 wrote:meni se nikad nije bilo problem popeti, uvijek je bio problem spustiti se :D
Eh tu je caka. Pitao ja tako svog prijatelje koji zivi ovako na vrlo jebenom okalitetu za popet se. Mala ulicica, a skrece se sa vrlo frekventne ulice. Reko kako kada ides dole? Kaze: nista, prva pa polako sa mlo otvorenim vrtima da se moze iskociti :)
:lol: :lol: :lol: legendarno
undefined007

#6557 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by undefined007 »

Image

:mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6558 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Truba »

dalmatinsku zaobilazim i ljeti...
Optimist

#6559 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Optimist »

Ja maloprije do kuce uz Dalmatinsku. :D
undefined007

#6560 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by undefined007 »

Ako si prvi na semaforu i kad je suho slajdrat ces. :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6561 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Truba »

oko muzicke akademije i rahat 8)
undefined007

#6562 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by undefined007 »

Black swan wrote:oko muzicke akademije i rahat 8)
I gore prema uz Pehlivanušu nije lahko, pogotovo kad su auta sa strane + pješaci mora se stati. :mrgreen:

samo što ti ideš lijevo :D
jefferson

#6563 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:dok sam se intenzivno vozao sa pajerom, nikad ni uz jedno brdo nije bio problem popeti se, to nije nauka, redukujes ga, pogodis brzinu i idemo...
Ma kakvih ima sve cesta to je ludnica. Ovdje gdje sam ja auto-put nagib 7%, tri trake, i za 7-8km promjena nadmorske visine 2km. Da vdis kad to poedi na -30, a nista ne pomaze, nikakva sol, nikakve hemikalije, a jos ako se zadesis prije nego malo sljunka pospu, a 90% vozaca na onim govnima od cjelogodisnjih guma. Em pazis hoces li nekog opalit em moras stalno pratiti iza sebe sta se desava.
Seawolf

#6564 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Seawolf »

jefferson wrote:
Bakir1 wrote:dok sam se intenzivno vozao sa pajerom, nikad ni uz jedno brdo nije bio problem popeti se, to nije nauka, redukujes ga, pogodis brzinu i idemo...
Ma kakvih ima sve cesta to je ludnica. Ovdje gdje sam ja auto-put nagib 7%, tri trake, i za 7-8km promjena nadmorske visine 2km. Da vdis kad to poedi na -30, a nista ne pomaze, nikakva sol, nikakve hemikalije, a jos ako se zadesis prije nego malo sljunka pospu, a 90% vozaca na onim govnima od cjelogodisnjih guma. Em pazis hoces li nekog opalit em moras stalno pratiti iza sebe sta se desava.
:?: Ako je na dužini puta od 8 km, promijena nadmorske visine 2 km, onda je nagib puta oko 26%, a ne 7%.
amar1994

#6565 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
black ice jel :shock: :run:
jefferson

#6566 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Seawolf wrote:
jefferson wrote:
:?: Ako je na dužini puta od 8 km, promijena nadmorske visine 2 km, onda je nagib puta oko 26%, a ne 7%.
Jbg, zajebao sam se u par km ocito. Nagib puta je 100% 7 %, ali duzina dionice je moja odokativna metoda.
jefferson

#6567 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
jefferson wrote:
black ice jel :shock: :run:
Slabo vodje ima crnog leda, ovdje je samo led i na tom djelu jedno 100cm snijega svaki put kada pada. Posto je velika promjena visine, i posto u tom dijelu djeluju tkz. "upslope" vjetrovi, kada krene padati obicno je vlazan snijeg koji se topi i pretvara u led, a onda ga prekrije ogromna kolicina suhog snijega koji se konstatno cisti, medjutim kako temperatura pada, a pada jebeno, masine i hemikalije nakon odredjene temeprature ne pomazu. Tu samo dobre gume pomazu. Medjutim, kako je ovo amerika i kako svi voze na onim cjelogodisnjim gumama, na scenu stupa poseban folklor. Svi se kao i kod nas vode onim: ma dobre su gume, nece zapast. Jbg. ima se, moze se, pa masa ljudi vozi na AWD. Dobre cjelogodinje gume i ti ces ici naprijed. Medjutim, slabo misle o tome kako se vratiti istom dionicom.
topcam
Vozim: uzbrdo

#6568 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by topcam »

Barum. Po ovim uslovima u gradu i okolnim planinama, zadovoljavajuce.
amar1994

#6569 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
amar1994 wrote: black ice jel :shock: :run:
Slabo vodje ima crnog leda, ovdje je samo led i na tom djelu jedno 100cm snijega svaki put kada pada. Posto je velika promjena visine, i posto u tom dijelu djeluju tkz. "upslope" vjetrovi, kada krene padati obicno je vlazan snijeg koji se topi i pretvara u led, a onda ga prekrije ogromna kolicina suhog snijega koji se konstatno cisti, medjutim kako temperatura pada, a pada jebeno, masine i hemikalije nakon odredjene temeprature ne pomazu. Tu samo dobre gume pomazu. Medjutim, kako je ovo amerika i kako svi voze na onim cjelogodisnjim gumama, na scenu stupa poseban folklor. Svi se kao i kod nas vode onim: ma dobre su gume, nece zapast. Jbg. ima se, moze se, pa masa ljudi vozi na AWD. Dobre cjelogodinje gume i ti ces ici naprijed. Medjutim, slabo misle o tome kako se vratiti istom dionicom.
:-) :-)

a oni su inace hahah , prst u uho vazda :oops: :lol:
drug_profi

#6570 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Kakav je to fenomen taj crni led? Ima li to kod nas ili je rezervisano za jadne amerikance koji ne znaju sta je zimska guma?
mayab

#6571 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

Poledica ili Crni led

Tanak, proziran sloj leda na cestama. Također se odnosi na tanak led na slatkoj ili slanoj vodi. Naziv crni led je dobio po tome što se ispod vidi asfalt koji je uglavnom crne boje.

drug_profi

#6572 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

mayab wrote:
Poledica ili Crni led

Tanak, proziran sloj leda na cestama. Također se odnosi na tanak led na slatkoj ili slanoj vodi. Naziv crni led je dobio po tome što se ispod vidi asfalt koji je uglavnom crne boje.

Pa to valjda nije specifikum USA, a oni od tog prave kataklizmu.
amar1994

#6573 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

zajebana stvar , bude mnogo lancanih sudara , a ameri i nisu kakvi vozaci u poredjenju sa npr. fincima ili svedjanima :D :skoljka:
basicm

#6574 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

drugi profil wrote:Kakav je to fenomen taj crni led? Ima li to kod nas ili je rezervisano za jadne amerikance koji ne znaju sta je zimska guma?
Uze mi pitanje iz usta! Imal toga u nas?
jefferson

#6575 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

drugi profil wrote:
mayab wrote:
Poledica ili Crni led

Pa to valjda nije specifikum USA, a oni od tog prave kataklizmu.
Ja sta, specifikum u svim djelovima svijeta koji imaju zimu. Kod nas se zove led, jerbo da se ne zamaramo sa razlicitim nazivima za razlicite vremenske nepogode.
Post Reply