Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#6551 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

spree wrote:
direstraits0078 wrote:
spree wrote:Vozim scenica 2 1.6 16v i uvijek kada dodjem na 2000 obrtaja cuje se nekakav cudan zvuk. Kao da grebe nesto. To bude do nekih 2300 obrtaja i onda prestane, doduse kad je hladan cuje se na malo vecem rasponu. Sta bi to moglo biti?

Poslano sa mog koristeći Tapatalk
Varijabilna remenica, odnosno solenoid varijabilne remenice. Zna i bregasta dobiti po nosu ako se maltretira lošim uljem.
Hvala na odgovoru [emoji106] . Ma desi mi se nakada kada palim, pa cudno zavergla pa se ugasi. Jel smijem voziti tako? Sljedece godine planiram veliki servis pa bi i to uradio usput. Jel mi kasno cekati do tada? I znas li otprilike koliko bi to kostalo?

Zavisi gdje ćeš odvesti auto na popravak. Loša varijabilna remenica zna oštetiti bregastu. Odvezi do Edvina ako si u SA ili blizu, on će ti postaviti dijagnozu i reći cijenu.
spree

#6552 Re: RE: Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by spree »

direstraits0078 wrote:
spree wrote:
direstraits0078 wrote: Varijabilna remenica, odnosno solenoid varijabilne remenice. Zna i bregasta dobiti po nosu ako se maltretira lošim uljem.
Hvala na odgovoru [emoji106] . Ma desi mi se nakada kada palim, pa cudno zavergla pa se ugasi. Jel smijem voziti tako? Sljedece godine planiram veliki servis pa bi i to uradio usput. Jel mi kasno cekati do tada? I znas li otprilike koliko bi to kostalo?

Zavisi gdje ćeš odvesti auto na popravak. Loša varijabilna remenica zna oštetiti bregastu. Odvezi do Edvina ako si u SA ili blizu, on će ti postaviti dijagnozu i reći cijenu.
Hvala ti lijepo [emoji106]

HardcoreMX

#6553 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HardcoreMX »

:)
direstraits0078

#6554 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Idiotluk bez premca.
HardcoreMX

#6555 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HardcoreMX »

Humor jaro.Relax.
IcedFlame

#6556 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by IcedFlame »

Vise prosperiteta u Bosni, nego humora u ovom videu :run:
HardcoreMX

#6557 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by HardcoreMX »

Sve ti je to relativno,možeš biti i u po Londona,sirotinja teška,prosperir'o si toliko, koliko si skupio za kamere,da uslikaš tudji ferrari.
doktor_seha

#6558 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by doktor_seha »

Pozdrav dobri ljudi,

Fiat Punto mk1, trokira pri kretanju, na plinu vise nego na benzinu. Kad dignem haubu nekad cujem nekakvo pucketanje. Pretpoatavljam struja ali da pitam...

Hvala

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#6559 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Romeo 80 »

doktor_seha wrote:Pozdrav dobri ljudi,

Fiat Punto mk1, trokira pri kretanju, na plinu vise nego na benzinu. Kad dignem haubu nekad cujem nekakvo pucketanje. Pretpoatavljam struja ali da pitam...

Hvala

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Moguće struja, ali moguće i da ti je koja plinska dizna otišla, pa pucketa. Odvezi auto majstoru.
NediM17

#6560 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ma ako se i na benzinu isto desava nesto je oko struje, i na plinu je problem uvijek vise izrazen jer je plin osjetljiviji na losu struju.

Vjerovatno ti je probio neki kabal pa pucketa.
the_hooligan_ec

#6561 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

Pozdrav.. Audi a4 1.8 97' god 92kw Jedna informacija da li se neko susretao sa problemom koji imam ja..
Radio mi je Elektricar nesto oko struje nije mogao procesor ocitat na dijagnostiku motor i sad je to sve napravljeno.Medjutim pocelo mi se javljati u zadnje vrijeme dok vozim kazaljka goriva pocne brljaviti,krene se dizat na max pa spadne skroz na 0 pa opet pocne hodati nikad normalno ne pokazuje. Do cega moze biti to vecina kazu instrument tabla tj kilometar sat da ne valja.. moze li nesto drugo neki osigurac,struja,akumulator itd...
Danguba

#6562 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

the_hooligan_ec wrote:Pozdrav.. Audi a4 1.8 97' god 92kw Jedna informacija da li se neko susretao sa problemom koji imam ja..
Radio mi je Elektricar nesto oko struje nije mogao procesor ocitat na dijagnostiku motor i sad je to sve napravljeno.Medjutim pocelo mi se javljati u zadnje vrijeme dok vozim kazaljka goriva pocne brljaviti,krene se dizat na max pa spadne skroz na 0 pa opet pocne hodati nikad normalno ne pokazuje. Do cega moze biti to vecina kazu instrument tabla tj kilometar sat da ne valja.. moze li nesto drugo neki osigurac,struja,akumulator itd...
...ili pumpa u rezervoaru(sa plovkom)? Mislim da je i kod Audia isto kao i kod Pasata ispod zadnje klupe poklopac.
Last edited by Danguba on 26/09/2016 23:31, edited 1 time in total.
RIMADLJOD

#6563 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RIMADLJOD »

Jednom prilikom odvrnem cep od ekspanzivne boce (boca za antifriz/rashladnu tekucinu) i pogledam ga. Primjetim na njemu neku zutkastu materiju kao majoneza. Odem malo na internet, prosurfam kad ono moze biti da je otiso dihtung glave. Odnesem auto majstoru spomenem mu to, a on meni kaze ko to ti je aditiv koji se nalazi u antifrizu G12 i tako on ostaje po cepu. Kazem dobro, ali uzmem to sa rezervom. Da li stvarno moze biti od tog G12 antifriza? Sta kazete vi?
530i

#6564 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Tzv. "majoneza" se javlja na čepu od ulja! Ako nemaš problema sa autom ne diraj ništa...
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#6565 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by suad-sarajevo »

Auto osjetno slabije vuce od prije par mjeseci, odem kod majstora, zamijenio ulje, sve filtere i opet sve isto. Dobijem preporuku da iskljucim mjesac zraka ili protokomjer, kako se vec zove i dosta je bolje.

Moje pitanje je koliko je stetno voziti sa iskljucenim protokomjerom po motor i samo vozilo.

U pitanju je VW Passat 1.9 tdi passat, 1997 god., 66 kwh i nije delfin verzija. Hvala.

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
LeKo

#6566 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

suad-sarajevo wrote:Auto osjetno slabije vuce od prije par mjeseci, odem kod majstora, zamijenio ulje, sve filtere i opet sve isto. Dobijem preporuku da iskljucim mjesac zraka ili protokomjer, kako se vec zove i dosta je bolje.

Moje pitanje je koliko je stetno voziti sa iskljucenim protokomjerom po motor i samo vozilo.

U pitanju je VW Passat 1.9 tdi passat, 1997 god., 66 kwh i nije delfin verzija. Hvala.

Štetno jeste jer radi u prinudnom režimu. MAF za tog Passata nije više od 80 KM. Prije nego zamjeniš probaj ga očisititi.
LeKo

#6567 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

RIMADLJOD wrote:Jednom prilikom odvrnem cep od ekspanzivne boce (boca za antifriz/rashladnu tekucinu) i pogledam ga. Primjetim na njemu neku zutkastu materiju kao majoneza. Odem malo na internet, prosurfam kad ono moze biti da je otiso dihtung glave. Odnesem auto majstoru spomenem mu to, a on meni kaze ko to ti je aditiv koji se nalazi u antifrizu G12 i tako on ostaje po cepu. Kazem dobro, ali uzmem to sa rezervom. Da li stvarno moze biti od tog G12 antifriza? Sta kazete vi?
Ako je do dihtunga prije bi G12 promjenio boju, nego nahvatao majonezu na čepu ekspanzione posude. Ako ne gubi tečnost, ne diraj ništa.
Last edited by LeKo on 26/09/2016 23:04, edited 1 time in total.
LeKo

#6568 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LeKo »

the_hooligan_ec wrote:Pozdrav.. Audi a4 1.8 97' god 92kw Jedna informacija da li se neko susretao sa problemom koji imam ja..
Laže li i kilometar sat? Da li je sat otvaran - mjenjano nešto na njemu? Ako jeste, probaj s kalibriranjem kilometar sata preko dijagnostike, ako nije do toga plovak bi bio naredni za provjeriti.
the_hooligan_ec

#6569 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

LeKo wrote:
Laže li i kilometar sat? Da li je sat otvaran - mjenjano nešto na njemu? Ako jeste, probaj s kalibriranjem kilometar sata preko dijagnostike, ako nije do toga plovak bi bio naredni za provjeriti.
Otvarao je garant ja mislim jer kad je napravio dijagnostiku nije mi radio sat analogni pa sam mu opet isao i to je napravio kaze da je mroao otvarat km sat a od tad mi je to pocelo se desavati sa gorivom.. odem sutra na dijagnostiku pa cu i to probati preko nje da vidim sta je u pitanju. Jer kad sam uzeo normalno mi je pokazivao gorivo i sve,a kad sam otisao tom elektricaru od tad mi se to desava..
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#6570 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by suad-sarajevo »

LeKo wrote:
suad-sarajevo wrote:Auto osjetno slabije vuce od prije par mjeseci, odem kod majstora, zamijenio ulje, sve filtere i opet sve isto. Dobijem preporuku da iskljucim mjesac zraka ili protokomjer, kako se vec zove i dosta je bolje.

Štetno jeste jer radi u prinudnom režimu. MAF za tog Passata nije više od 80 KM. Prije nego zamjeniš probaj ga očisititi.
Zahvaljujem.
Danguba

#6571 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

the_hooligan_ec wrote: Otvarao je garant ja mislim jer kad je napravio dijagnostiku nije mi radio sat analogni pa sam mu opet isao i to je napravio kaze da je mroao otvarat km sat a od tad mi je to pocelo se desavati sa gorivom.. odem sutra na dijagnostiku pa cu i to probati preko nje da vidim sta je u pitanju. Jer kad sam uzeo normalno mi je pokazivao gorivo i sve,a kad sam otisao tom elektricaru od tad mi se to desava..
Pa ti vjeruj svakom majstoru. jedno popravi drugo obatali ili nadje sebi jos posla. :D
Throttle

#6572 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Maloprije cackao po kineskoj dijagnostici u autu i gledam citanja MAF senzora. 2.3-2.8 g/s na leru, ako dignem obrtaje na 2000 ide do 16 g/s. Nisam smio vise vrtit da ne doleti saksija s necijeg balkona na haubu :D
Temp motora 96, usisa 31 a vanjska 14.5 stepeni. Jel to uredu? Nemam problema nego onako me zanima.. Po internetu pretezno voltmetrom iscitavaju vrijednosti.. nisam nasao konkretne vrijednosti u g/s.. auto je atmosferac benzin, ako ima kakve veze :)
NediM17

#6573 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

I ECU dobija informaciju u obliku napona, ima neke korekcione faktore i to se onda pretvara u odredjene jedinine. :D

Ma uredno je to.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#6574 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Romeo 80 »

Kad smo već kod protokomjera ili MAF senzora da priupitam. Postoji li mogućnost da električar provjeri njegovu ispravnost? Kako da znam je li ispravan ili ne? Ja kad ga isključim ne primijetim nikakvu razliku u radu motora, a nema mi baš logike da motor radi isto i sa isključenim i sa uključenim MAF-om. :?
NediM17

#6575 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ima logike jer ECU ima upamcene neke prosjecne vrijednosti i radi sa njima, sto bi mi Bosanci rekli, radi "odokativnom" metodom. :D
Post Reply