Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6551 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

Alfons Kauders wrote:Pedja, ako NS misli da joj istupi poput ovog ne skode, onda se bojim da vrh stranke ili ne obraca dovoljno paznje, ili ne razumije koliko stete stranka moze pretrpiti... Ovo vam fakat nije trebalo
To sam i pokusala reci..tijekom svake naredne predizborne kampanje ovo ce im se vracati kao bumerang...
meni je ovo totalni autogol..pokusaj da dobiju sve, a dobit ce nista
Skijaš

#6552 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

NKVD wrote:A ako mene pitaš za Republiku Srpsku - da li je nastala na genocidu ili nije, reći ću ti da je pitanje zajebano. I zajeban je odgovor.
A realno, to su sporedne stvari. Nama treba više rješavanja konkretnih problema. Ako Savjet Evrope i niz drugih tijela ukazuju na činjenicu da je zloupotreba entitetskog glasanja problem kojeg moramo riješiti, o tom se treba govoriti. Ono što je bilo u prošlosti ostavimo sudskim organima, nama nije potrebno očitovanje svakog javnog imena i prezimena o prirodi manjeg entiteta, to nas nigdje ne vodi. Genocidna, negenocidna, nebitno. Mi imamo konkretan problem, zloupotreba entitetskog glasanja kao prepreka na putu BiH ka euroatlantskim integracijama i to je ono što treba rješavati.

Vezano za genocid, bilo bi dovoljno da se zaustavi negiranje istog, a raspravljati o prirodi manjeg entiteta je čisto gubljenje vremena i energije.
NKVD

#6553 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by NKVD »

plain vanilla wrote:NKVD, kad ja to podijelih ljude na nase i njihove?
Vidi, ako tražiš da se prizna (deklarativno i pod moranje) kako je RS nastala na genocidu, što je em nerelano em pravno neizvodivo, te da oni koji to neće uraditi "osude" onda nas sve dijeliš na njih i nas.

Ja to otprilike tako vidim, te zahtijeve o iznjašnjavanju o nečemu što je vrlo fluidna kategorija. Možda u tvom slučaju to nije tako, možda griješim ali kada citiraš (nespretan) Bajićev tekst u kojem on govori o stvarima koje je nama teško pojmiti i kojima malo znamo (kako je bilo biti Srbin u RS-u 92-95) i tražiš od Peđe da se o tome deklarativno izjasni - onda je to traženje na podjelu na nas i njih.

Ponovo, možda griješim ali zato valjda ovdje i pričamo. Svašta se kaže kad se priča...
Pedja Kojovic

#6554 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

alfons kauders

Mi debatu o ovim pitanjima vodimo vec skoro godinu dana - vise prije nego ovih dana, ali manje vise.
Ja naravno nemam pretenzija da budem Bojanov advokat - covjek pametan i ocigledno se zna sam braniti, inace ne bi opstao tamo gdje je zivio i ne bi sacuvao svijest koju ima.
Ali sta su ovdje, pa i u njegovom tekstu pitanja?
Da li je VRS, policija i JNA sprovodila politiku(Dakle, sistematsi razmatranu i usvojenu odluku) etnickog ciscenja (ubistva i progoni na etnickoj ili vjerskoj osnovi)?
Jeste.
Da li je ta politika kulminirala genocidom u Srebrenici?
Jeste.
Kako znam da je u pitanju slucaj genocidnog djelovanja a ne "tek obicni masovni zlocin"?
Medjunarodni sud se bavio time - ispitao hiljade svjedoka, prosao kroz milione stranice materijala i donio takvu odluku.
Da li su svi ucesnici u ratu, na srpskoj strani, zlocinci?
Nisu.
Da li su zlocini cinjeni od strane ABiH?
Jesu.
U istoj mjeri kao i od strane VRS?
Ne.
HVO?
Takodje cinio zlocine.
Da li je ovo osnov za izjednacavanje krivice etnickih grupa za ratne zlocine?
Krivicna odgovornost je individualna, a sto se tice moralne...
Svako od nas, ko je imalo sacuvao svijest od propagande, cak i kad nije odgovoran ZA zlocine je odgovoran PRED tim zlocinima.

Duel izmedju Cede i Dodika je znacajan jer je otvorio dijalog unutar etnije kojoj obojica pripadaju.
Ceda, pojednostavljeno receno, kaze, ja sam takodje Srbin ali necu vise da me identifikuju sa Karadzicem, Mladicem pa ni Dodikom Bilo bi vrlo vazno da se slican dijalog otvori u svakoj od etnickih grupa.

A jednog dana, kada bude politicke volje pa se ozbiljno i pedantno sakupe sve cinjenice o pocetku i toku rata, mozda cemo biti u situaciji da steknemo kakvu takvu sliku o tome sta se stvarno desilo i da sadasnju fragmentiranu, subjektivnu, sliku o ratu zamjenimo objektivnijom.

p.k.
zavrzlama

#6555 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zavrzlama »

A jednog dana, kada bude politicke volje pa se ozbiljno i pedantno sakupe sve cinjenice o pocetku i toku rata, mozda cemo biti u situaciji da steknemo kakvu takvu sliku o tome sta se stvarno desilo i da sadasnju fragmentiranu, subjektivnu, sliku o ratu zamjenimo objektivnijom.

WOW.....

Sramotno je ovako nesto izjaviti...da steknemo kakvu takvu sliku o tome sta se desavalo pocetko i tokom rata....zar ovo nije pljuvanje po zrtvama,po Haskim presudama,zazmirivanje na 300 masovnih grobinca,sve i jedne porusene nesrpske bogomolje, stotinama konc logora koje je snimalo desetine najvecih svjetskih tv kuca,opsada Sarajeva 3,5 godine i ni manje ni vise 4,5 miliona svjedoka agresije na BIH...

.
Last edited by Anonymous on 04/02/2012 13:31, edited 1 time in total.
Reason: .
plain vanilla

#6556 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

NKVD wrote:
plain vanilla wrote:NKVD, kad ja to podijelih ljude na nase i njihove?
Vidi, ako tražiš da se prizna (deklarativno i pod moranje) kako je RS nastala na genocidu, što je em nerelano em pravno neizvodivo, te da oni koji to neće uraditi "osude" onda nas sve dijeliš na njih i nas.

Ja to otprilike tako vidim, te zahtijeve o iznjašnjavanju o nečemu što je vrlo fluidna kategorija. Možda u tvom slučaju to nije tako, možda griješim ali kada citiraš (nespretan) Bajićev tekst u kojem on govori o stvarima koje je nama teško pojmiti i kojima malo znamo (kako je bilo biti Srbin u RS-u 92-95) i tražiš od Peđe da se o tome deklarativno izjasni - onda je to traženje na podjelu na nas i njih.

Ponovo, možda griješim ali zato valjda ovdje i pričamo. Svašta se kaže kad se priča...
Bojanu nije bilo pod moranje, pa je nasao vremena da kaze da RS nije genocidna tvorenina...nije bas da ga je neko vukao za rukav..

Prvo, mijenjas teze, ko prica o tome kako je kome bilo? :? Vjerujem da u rovu nikome nije bilo lako..ali me stvarno zanima kako je bilo snajperistima dok su ubijali djecu po Sarajevu..kakav je to osjecaj namjerno ubiti dijete, ili zenu dok stoji u redu za vodu

a drugo, pogledaj broj mrtvih, nestalih, silovanih, prognanih..broj poginule djece, koliko je koji grad bio pod opsadom, pa ces vidjeti kome je bilo teze..i nek se malo Srbni napnu, pa nek zamisle kako je Bosnjacima i Hrvatima bilo u ratu...
Pedja Kojovic

#6557 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

I jos nesto.
Ja sam ponosan da je Bojan clan Nase stranke i njegove tekstove, pa i one s kojima se ne slazem, dozivljavam kao demorkatski dijalog i raspravu.
Hocu da kazem...
Sa nekim ko uvijek i svuda kaze, BiH je moja domovina/otadzbina, uvijek sam na strani zrtve, i ko, u prethodnoj kampanji, na Dodikovo negiranje genocida jedini i javno reaguje izjavom da ako biti Srbin znaci negirati genocid u Srebernici onda on nije Srbin, sam uvijek spreman razgovarati.
Ako vama ni ljudi poput Bojana nisu adekvatni Srbi onda vam je prostor za dijalog sveden na FBiH, a to je upravo ono sto Dodik i njegovi tihi pomagaci u FBiH i zele.

p.k.
plain vanilla

#6558 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

ne dijelim ja ljude na adekvatne i neadvekatne Srbe..

i izvini sto me ne odusevljava to sto on kaze da mu je BiH domovina..i meni je, pa? nije nam valjda Dodik mjerilo?

i polako s optuzbama za nacionalizam..mozda ja ne znam Bojana, ali ne znas ni ti mene
Alfons Kauders

#6559 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:alfons kauders

Mi debatu o ovim pitanjima vodimo vec skoro godinu dana - vise prije nego ovih dana, ali manje vise.
Ja naravno nemam pretenzija da budem Bojanov advokat - covjek pametan i ocigledno se zna sam braniti, inace ne bi opstao tamo gdje je zivio i ne bi sacuvao svijest koju ima.
Ali sta su ovdje, pa i u njegovom tekstu pitanja?
Da li je VRS, policija i JNA sprovodila politiku(Dakle, sistematsi razmatranu i usvojenu odluku) etnickog ciscenja (ubistva i progoni na etnickoj ili vjerskoj osnovi)?
Jeste.
Da li je ta politika kulminirala genocidom u Srebrenici?
Jeste.
Kako znam da je u pitanju slucaj genocidnog djelovanja a ne "tek obicni masovni zlocin"?
Medjunarodni sud se bavio time - ispitao hiljade svjedoka, prosao kroz milione stranice materijala i donio takvu odluku.
Da li su svi ucesnici u ratu, na srpskoj strani, zlocinci?
Nisu.
Da li su zlocini cinjeni od strane ABiH?
Jesu.
U istoj mjeri kao i od strane VRS?
Ne.
HVO?
Takodje cinio zlocine.
Da li je ovo osnov za izjednacavanje krivice etnickih grupa za ratne zlocine?
Krivicna odgovornost je individualna, a sto se tice moralne...
Svako od nas, ko je imalo sacuvao svijest od propagande, cak i kad nije odgovoran ZA zlocine je odgovoran PRED tim zlocinima.

Duel izmedju Cede i Dodika je znacajan jer je otvorio dijalog unutar etnije kojoj obojica pripadaju.
Ceda, pojednostavljeno receno, kaze, ja sam takodje Srbin ali necu vise da me identifikuju sa Karadzicem, Mladicem pa ni Dodikom Bilo bi vrlo vazno da se slican dijalog otvori u svakoj od etnickih grupa.

p.k.
svi znamo sta se desavalo u ratu, nema potrebe da nabrajamo pojedinacne ratne zlocine... i povlacimo individualnu odgovornost

ali ovdje se ne radi o tome, ne radi se o individualcima, ljudima koji su na terenu cinili zlocine, pa cak ni o institucijama koja su bile iza njih

radi se o politici - da li je dakle politika koja je dovela do cetiri rata, masovnih zlocina, etnickog inzenjeringa i na kraju genocida... zlocinacka, fasisticka, genocidna ili nesto deseto?

to nije stvar dijaloga, nema veze sa politickom voljom i dogovorom... niti je dogovor uopste moguc...

oko cega bi se trebalo "dogovarati"? prihvacanja cinjenica? odgovornosti za ratove, od slovenije do kosova? uostalom zasto je potreban "dogovor" da NS izrazi vlastiti stav? ne kontam, koja je onda svrha postojanja stranke, ako ce cekati tudje stavove?

i s kim bi se zapravo trebalo "dogovarati"?

nikolicem? dodikom? bosicem? dacicem? tadicem? kostunicom?

to je isto kao da se SFRJ oko kvalifikacije naslijedja NDH konsultovala s ustaskom emigracijom prije pedesetak godina...

ovim se vracamo na pocetak teme od prije dvije godine, gdje sam upozoravao da ce odbijanje/nemogucnost NS da se izjasni po ovakvim pitanjima biti veeeeliko breme... nazalost, nisam fulo
Pedja Kojovic

#6560 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Vec pet minuta sjedim i pokusavam da odgovorim na optuzbu da sam cetnik.
Nazvati nekoga cetnikom ili ga optuziti za cetnicke stavove je za mene licno velika uvreda.

Ne znam sta da kazem.(Iskreno, prilicno sam sjeban trenutno)
Glupo mi je da se pravdam i objasnjavam da nisam.
Hocu da vjerujem da je u demografski bosnjacki dominantnom gradu tih 400 ljudi koji su specificno zaokruzili mene i popeli me sa cetvrtog na drugo mjesto na listi mislilo drugacije. Nadam se da njih nisam razocarao dosadasnjim radom u SKS.
A ako jesam, i ako se vecina bude slozila da sam cetnik, pa makar i salonski, onda valjda nece glasati za nas/mene i ja cu se, vjerujte, vrlo rado povuci iz politickog zivota i vratiti svom poslu i zivotu.
I prije i u ratu i poslije sam se borio protiv cetnika i nacionalistickih ideologija koje dijeli ljude po naciji i vjeri, spolu, pa i seksualnoj orijentaciji. Bilo bi grozno da sam u stvari isti kao i oni protiv kojih sam se borio.

p.k.
Skijaš

#6561 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

Pedja Kojovic wrote: Ne znam sta da kazem.(Iskreno, prilicno sam sjeban trenutno)
Prvo, to ne trebaš shvatati ozbiljno. Mi smo anonimci bez imena i prezimena, možda smo Rajko Vasić, možda Leo Pločkinić, internet je zajeban po tom pitanju i nemoj srcu primati takve stvari. I drugo, kako se budeš penjao na političkoj ljestvici, udarićeš na interese raznih mafijaških grupa koji se neće libiti ni da te u svojim medijima okarakterišu ovako ili onako. Treba ti malo deblja koža prijatelju.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#6562 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

zavrzlama wrote:

WOW.....

Sramotno je ovako nesto izjaviti...da steknemo kakvu takvu sliku o tome sta se desavalo pocetko i tokom rata....zar ovo nije pljuvanje po zrtvama,po Haskim presudama,zazmirivanje na 300 masovnih grobinca,sve i jedne porusene nesrpske bogomolje, stotinama konc logora koje je snimalo desetine najvecih svjetskih tv kuca,opsada Sarajeva 3,5 godine i ni manje ni vise 4,5 miliona svjedoka agresije na BIH...

ja ovo moj @Pedja nazivam salonskim cetnikovanjem..
Ko si ti da etiketiras i dijelis takve kvalifikacije ljudima ?

Necu niciji advokat da budem, ali sada zaista moram odreagovati. Gdje je to Pedja , provukao bilo kakvu tezu, polupricu ... bilo sta , sto bi se moglo etiketirati pricom"Salonskog cetnika"?

Jedino ako ti u svojoj glavi, vec odavno , nemas cvrst stav da ljude dijelis prema imenu i prezimenu ,i da po tome vagas sta bi neko trebao da misli, razmislja i iza kojeg stava da stoji..jer ako si zakljucio to sto si napisao ,o Kojovicu onda je cisto problem u tebi i tvom rezonovanju drugog i dugacijeg (misljenja,stava,imena,etnije itd.)

U takvom slucaju licno te prezirem.

Pozdrav
Pedja Kojovic

#6563 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

alfonse kauders

Od ponudjenih odgovora ja bih za politiku prije svega Milosevica i Tudjmana(Da ne idem dalje niz komandnu ljestvicu) najprije izabrao pridjev fasisticka.

p.k.
Murisno1

#6564 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Murisno1 »

Peđa, molim te može li osvrt mali na vasu politiku prema malom biznisu, poduzetnistvu i razvoju. gdje vidite belaje najvece, sta bi mijenjali i sl. ako imate razrađenu dovoljno :)
haubica_i_to_teshka

#6565 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by haubica_i_to_teshka »

Pedja Kojovic wrote:haubica i to teska

BiH Ustav je samo dio tzv. dejtonskog sporazuma.
Mislim da je svima jasno da je taj Ustav prevazidjen i da su promjene neophodne.
Moglo bi se uraditi mnogo toga sto bi nasu drzavu ucinilo jeftinijom i efikasnijom.
Postoje takodje stvari za koje nema politicke volje.
Nazalost. Umjesto da se uradi ono sto se moze ide se strategijom sve ili nista.
Tako da u zadnjih deset godina imamo nista.

Kratak odgovor na vase pitanje je:
Politicke partije koje su sada na vlasti nece promjeniti "dejton".
Ako se 51% glasaca i u RS-u i u FBiH odluci da pruzi sansu nekim drugim politickim opcijama onda hoce.

p.k.

Pedja, hvala na odgovoru !

Jasno je da partije na vlasti ne zele da promijene “dejton” jer takav kakav je njima apsolutno odgovara. Napretka nema jer ga oni i ne zele, sve je u redu dok mogu jedni druge prepadati sa cetnicima/ustashama/mudzahedinima. Jednostavno, kada tog problema nestane, ljudi ce poceti da pricaju o ekonomskim i drugim svakodnevnim problemima.

Sada ovo boldirano.

Kazete, 51% biraca ?!

Iskreno, nisam siguran da ce te to uspijeti (optimisticki) u narednih dvadesetak godina. Da Te pitam, shta je to shto bi moglo da promijeni nacin razmishljanja obicnih biraca ?

U BiH niko nikom vishe ne vjeruje, svi su se “zatvorili” u skupine isprepadani od proshlosti bez jasne vizije za buducnost. Osjecaj pripadnosti “svojim” je neka (meni pogreshna) garancija opstanka. Ljudi odavno ne razmishljaju , inercija ih vodi ,ako nisi sa nama onda si protiv nas. A shta onda, gdje potrziti spas ako cetnici, ustashe, mudzahedini opet krenu ? Na nashim prostorima taj problem je josh od “osmanlija” preko “austro-ugarske monarhije” i “jugoslavije”, pa sve do zadnje agresije na “bih” prisutno, a vi kao stranka opozicije kao i druge opozicione stranke igrate na tu kartu ????
Vi nemate plan kako da spasite “nekog" jer ramishljate i djelujete kao da rata nece vishe biti, ali velika vecina ne razmishlja kao vi.Razmislite malo onako kako obican (namjerno pishem obican) narod razmishlja.

Da skratim jer vjerujem da Ti ne moram objashnjavati stvari koje znash mnogo bolje od mene, jedino Ti, izgleda, psihologija slabo ide :-D

Na kraju, ostaje da oni koji su napravili “dejton” kao i ono koji ga sprovode JEDINI mogu isti da promijene u korist GRADjANA i drzave BiH.
Jednostavno da ga nametnu (kao ovaj)
Zanima me jedna stvar:

Da li iko zvanicno pokrece inicijativu za promjenu “dejtona” ? Da li neko lobira javno ili tajno to pitanje ?

Ili ste svi i stranke na vlasti i opozicija zadovoljni trenutnim stanjem ?
MOLIM VAS, dajte mi neki primjer da se neshto deshava po tom pitanju da se bar malo utjeshim, ako nishta.

Pedja, nisi pod “HIPOKRATOVOM ZAKLETVOM” pa da imash obavezu pomagati svima.

Ako si zaista za BiH ,bar za koju ja mislim da jesi, ravnopravnu i jednaku za sve GRADjANE BiH koji je prihvataju kao i svoju, bez podjela, onda se skoncentrishi i radi za dobrobit tih ljudi. I onako, nikada necesh moci sve zadovoljiti

Puno srece i uspijeha u Tvom buducem angazovanju za BiH, izvinjavam se za gramaticke i terminoloshke gresha, davno kao “osnovac' sam napustio BiH.

Sad mi lakshe, bar sam nekom rekao shta me muci :-D

pozz
draganbl

#6566 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by draganbl »

Peđa, samo da ti se zahvalim i čestitam na današnjoj forumskoj aktivnosti.
Forumašima koji su stali u Peđinu zaštitu, svaka čast, takođe.
Pitanje: Da li Naša stranka trenutno vidi neku političku opciju iz RS-a, sa kojom bi možda mogla ostvariti bliskiju saradnju. Očigledno je da koalicija sa Krsmanovićem i nije bila baš dobar potez.
Da li bi možda SDP i Naša stranka u RS-u mogli djelovati zajedno?
HAVANA

#6567 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by HAVANA »

Pedja Kojovic wrote:Vec pet minuta sjedim i pokusavam da odgovorim na optuzbu da sam cetnik.
Nazvati nekoga cetnikom ili ga optuziti za cetnicke stavove je za mene licno velika uvreda.

Ne znam sta da kazem.(Iskreno, prilicno sam sjeban trenutno)
Hocu da vjerujem da je u demografski bosnjacki dominantnom gradu tih 400 ljudi koji su specificno zaokruzili mene i popeli me sa cetvrtog na drugo mjesto na listi mislilo drugacije. Nadam se da njih nisam razocarao dosadasnjim radom u SKS.
A ako jesam, i ako se vecina bude slozila da sam cetnik, pa makar i salonski, onda valjda nece glasati za nas/mene i ja cu se, vjerujte, vrlo rado povuci iz politickog zivota i vratiti svom poslu i zivotu.
I prije i u ratu i poslije sam se borio protiv cetnika i nacionalistickih ideologija koje dijeli ljude po naciji i vjeri, spolu, pa i seksualnoj orijentaciji. Bilo bi grozno da sam u stvari isti kao i oni protiv kojih sam se borio.

p.k.

Svoj ti poso...jebo budale... :thumbup:
Pedja Kojovic

#6568 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

murisno1

Izlaz iz ekonomske zamke (zemlja srednjeg dohotka - skupa a neobucena radna snaga)) u kojoj se nalazimo, po nasem misljenju, mora imati dvije vrsta mjera, kratkorocne i dugorocne. Znam da dosadno zvuci ali tako je.
Kratkorocno:
Otvaranje biznis centara, giljotina propisa, stepenovanje PDV-a, progresivna poreska stopa, oslobadjanje poreza porodicnih firmi(do 4 zaposlena), reforma sistema socijalne zastite, investiranje u velike javne infrastrukturalne radove...

Paralelno s tim, kako bi se gradjani mobilizovali za reforme; smanjenje javne potrosnje ( pogotovo na tzv. hladni pogon) i
ozbiljan, nepokolebljiv obracun sa korupcijom i drzavnim kriminalom, odvajanje socijalnog i zdravstvenog sistema....

Dugorocno: neproporcionalno ulaganje u obrazovanje(pogotovo tehnicke nauke) i istrazivanje, dakle nauku.

p.k.
Pedja Kojovic

#6569 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

haubica i to teska

Mnogi rade na tome, i tajno i javno.
Mi radimo, javno.

p.k.
Pedja Kojovic

#6570 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

dragan bi

Mi prije svega radimo na jacanju NS-a u RS-u.
To je vrlo tesko. Cini se da je politicka diferencijacija u federaciji otisla puno dalje u FBiH.
U ovom momentu nismo u razgovorima s nekom strankom iz RS-a.

Iako se to u svim izvjestajima navodi kao razlog neuspjeha na proslim izborima ja i dalje mislim da je
koalicija sa Krsmanovicem, koja je jos tada bila bazirana na platformi koju smo potpisali, bila opcija odnosno model djelovanja koja je dobra za BiH.
Mi smo u nasoj tadasnjoj platformi s njim definisali odnos prema ratnim zlocinima i zlocincima, borbu protiv korupcije i sto je najvaznije, da je put BiH u EU prioritet ida je Brisel tak koji kaze sta za to treba a sta ne.

Za saradnju sa SDP-om, a na osnovu dokumenta koji bi precizno odredio obaveze potpisnika (Sta, ko i do kada) sam uvijek raspolozen.
(Ta bi saradnja bila pozeljna svuda, a ne samo u RS-u)

p.k.
Pedja Kojovic

#6571 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Imam partijski sastanak u 4, a poslije mi je red da cistim snijeg.
Dakle, mala pauza.
(Da ne pomislite sta drugo)
p.k.
Murisno1

#6572 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Murisno1 »

Pedja Kojovic wrote:murisno1

Izlaz iz ekonomske zamke (zemlja srednjeg dohotka - skupa a neobucena radna snaga)) u kojoj se nalazimo, po nasem misljenju, mora imati dvije vrsta mjera, kratkorocne i dugorocne. Znam da dosadno zvuci ali tako je.
Kratkorocno:
Otvaranje biznis centara, giljotina propisa, stepenovanje PDV-a, progresivna poreska stopa, oslobadjanje poreza porodicnih firmi(do 4 zaposlena), reforma sistema socijalne zastite, investiranje u velike javne infrastrukturalne radove...

Paralelno s tim, kako bi se gradjani mobilizovali za reforme; smanjenje javne potrosnje ( pogotovo na tzv. hladni pogon) i
ozbiljan, nepokolebljiv obracun sa korupcijom i drzavnim kriminalom, odvajanje socijalnog i zdravstvenog sistema....

Dugorocno: neproporcionalno ulaganje u obrazovanje(pogotovo tehnicke nauke) i istrazivanje, dakle nauku.

p.k.
ima smisla, mada je ipak opsirno to i treba malo dublje u to uci, ali na pravom ste putu. imalo bi vam smisla kada bi se nekoj poduzetničkoj populaciji predstavili kao biznis friendly stranka, da pokušate time dođi do ljudi čiji biznisi hrane porodice, školuju i stipendiraju mlade i sl. Mislim da tu ima prostora jako mnogo pogotovo što su sve dosadašnje partije pokazale totalni nedostatak sluha ... nadam se da shvatate koliko bi mnogo poduzetnicima ( u svim branšama ) značilo da im se neko direktno obrati. svako dobro :)
Corto Maltese

#6573 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Pedja Kojovic wrote:dragan bi

Mi prije svega radimo na jacanju NS-a u RS-u.
To je vrlo tesko. Cini se da je politicka diferencijacija u federaciji otisla puno dalje u FBiH.
U ovom momentu nismo u razgovorima s nekom strankom iz RS-a.

Iako se to u svim izvjestajima navodi kao razlog neuspjeha na proslim izborima ja i dalje mislim da je
koalicija sa Krsmanovicem, koja je jos tada bila bazirana na platformi koju smo potpisali, bila opcija odnosno model djelovanja koja je dobra za BiH.

Mi smo u nasoj tadasnjoj platformi s njim definisali odnos prema ratnim zlocinima i zlocincima, borbu protiv korupcije i sto je najvaznije, da je put BiH u EU prioritet ida je Brisel tak koji kaze sta za to treba a sta ne.

Za saradnju sa SDP-om, a na osnovu dokumenta koji bi precizno odredio obaveze potpisnika (Sta, ko i do kada) sam uvijek raspolozen.
(Ta bi saradnja bila pozeljna svuda, a ne samo u RS-u)
p.k.
I ja mislim da je koalicija sa NSP bila ideološki dobar potez. Ono na čemu je NS pala bila je izvedba. Na primjer, sam naziv koalicije "NS-NSP Zdravko Krsmanović" je bio zbunjujući. Spadam u obavješteniji dio populacije, a ipak sam, na dan izbora tri puta provjeravao listić, da slučajno ne pogriješim. Siguran sam da ste bar trećinu mogućih glasova izgubili samo na račun toga. Drugi veliki problem je bio Bojan Bajić. Biti dobar čovjek i imati dobre namjere nije dovoljno da se bude predsjednik stranke i, samim tim, njen najistureniji lik. Bojan nije bio na nivou zadatka, što čak ne zahtijeva posebno duboku analizu. Pao je po svim kriterijima, osim po dva. Prvi je dobra namjera, koja mu se i dalje ne može osporiti, a drugi je pokazana odgovornost. Njegova ostavka će ostati primjer kako se neko ko je izgubio izbore treba ponašati. On je tek drugi političar u novijoj istoriji BiH koji je tako postupio. Ironično, prvi je bio Samir Silajdžić.
Vezano za saradnju sa SDP. Nakon onoga što je prije dvije godine doživjela NS u KS, i prozivke koje od svog koalicionog partnera trenutno doživljava SDA ( a sve uz dokument koji precizno određuje šta ko i gdje, i zove se "platforma"), pružanje ruku ka toj saradnji mi se čini jal' naivno, jal' mazohistično.
Nass

#6574 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Nass »

Pedja Kojovic wrote:haubica i to teska

Mnogi rade na tome, i tajno i javno.
Mi radimo, javno.

p.k.
Nedavno sam procitala clanak o govoru Inzka na seminaru u Grazu, gdje se navodi: "Međunarodna zajednica mora zagovarati postratni sporazum, istaknuo je Inzko, "zbog toga što neki politički lideri nisu spremni vršiti ni osnovne funkcije vlasti te zbog direktnog osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i vladavine zakona". Dalje vise nista nije objasnjeno u vezi ovog pomenutog postratnog sporazuma, vec je to onako usputno receno u samom tekstu, pa se pitam da li je on pritom mislio na nesto poput Daytona 2, ili nesto u to pravcu? Ako jeste, da li to znaci da postoje neke incijative o novom sporazumu....
Imate li vi ikakvih informacija ili naznaka o tome, ili sam ja krivo shvatila?
Alfons Kauders

#6575 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

Pedja Kojovic wrote:alfonse kauders

Od ponudjenih odgovora ja bih za politiku prije svega Milosevica i Tudjmana(Da ne idem dalje niz komandnu ljestvicu) najprije izabrao pridjev fasisticka.

p.k.
ne sumnjam - tako misli velika vecina forumasa...

ali opet se vracamo na isto pitanje... ako je npr. slobina politika bila sovnisticka i zlocinacka... sta se dalje ima pricati? dogovarati izmedju etnickih grupa, stvarati neku novu sliku rata?

do kad? djeca koja su rodjena u ratu vec su na fakultetu... a mi trebamo pricati o karakteru rata? i to nekad, kada bude politicke volje...

sorry, ali ne mogu se sloziti... cinjenice su odavno tu, sudovi i istoricari su rekli svoje - dalja rasprava se moze samo svesti na revizionizam... to mi smeta, stvari treba nazvati pravim imenom, treba imati muda i stav, kao Cedo...
Locked