Pedja Kojovic wrote:haubica i to teska
BiH Ustav je samo dio tzv. dejtonskog sporazuma.
Mislim da je svima jasno da je taj Ustav prevazidjen i da su promjene neophodne.
Moglo bi se uraditi mnogo toga sto bi nasu drzavu ucinilo jeftinijom i efikasnijom.
Postoje takodje stvari za koje nema politicke volje.
Nazalost. Umjesto da se uradi ono sto se moze ide se strategijom sve ili nista.
Tako da u zadnjih deset godina imamo nista.
Kratak odgovor na vase pitanje je:
Politicke partije koje su sada na vlasti nece promjeniti "dejton".
Ako se 51% glasaca i u RS-u i u FBiH odluci da pruzi sansu nekim drugim politickim opcijama onda hoce.
p.k.
Pedja, hvala na odgovoru !
Jasno je da partije na vlasti ne zele da promijene “dejton” jer takav kakav je njima apsolutno odgovara. Napretka nema jer ga oni i ne zele, sve je u redu dok mogu jedni druge prepadati sa cetnicima/ustashama/mudzahedinima. Jednostavno, kada tog problema nestane, ljudi ce poceti da pricaju o ekonomskim i drugim svakodnevnim problemima.
Sada ovo boldirano.
Kazete, 51% biraca ?!
Iskreno, nisam siguran da ce te to uspijeti (optimisticki) u narednih dvadesetak godina. Da Te pitam, shta je to shto bi moglo da promijeni nacin razmishljanja obicnih biraca ?
U BiH niko nikom vishe ne vjeruje, svi su se “zatvorili” u skupine isprepadani od proshlosti bez jasne vizije za buducnost. Osjecaj pripadnosti “svojim” je neka (meni pogreshna) garancija opstanka. Ljudi odavno ne razmishljaju , inercija ih vodi ,ako nisi sa nama onda si protiv nas. A shta onda, gdje potrziti spas ako cetnici, ustashe, mudzahedini opet krenu ? Na nashim prostorima taj problem je josh od “osmanlija” preko “austro-ugarske monarhije” i “jugoslavije”, pa sve do zadnje agresije na “bih” prisutno, a vi kao stranka opozicije kao i druge opozicione stranke igrate na tu kartu ????
Vi nemate plan kako da spasite “nekog" jer ramishljate i djelujete kao da rata nece vishe biti, ali velika vecina ne razmishlja kao vi.Razmislite malo onako kako obican (namjerno pishem obican) narod razmishlja.
Da skratim jer vjerujem da Ti ne moram objashnjavati stvari koje znash mnogo bolje od mene, jedino Ti, izgleda, psihologija slabo ide
Na kraju, ostaje da oni koji su napravili “dejton” kao i ono koji ga sprovode JEDINI mogu isti da promijene u korist GRADjANA i drzave BiH.
Jednostavno da ga nametnu (kao ovaj)
Zanima me jedna stvar:
Da li iko zvanicno pokrece inicijativu za promjenu “dejtona” ? Da li neko lobira javno ili tajno to pitanje ?
Ili ste svi i stranke na vlasti i opozicija zadovoljni trenutnim stanjem ?
MOLIM VAS, dajte mi neki primjer da se neshto deshava po tom pitanju da se bar malo utjeshim, ako nishta.
Pedja, nisi pod “HIPOKRATOVOM ZAKLETVOM” pa da imash obavezu pomagati svima.
Ako si zaista za BiH ,bar za koju ja mislim da jesi, ravnopravnu i jednaku za sve GRADjANE BiH koji je prihvataju kao i svoju, bez podjela, onda se skoncentrishi i radi za dobrobit tih ljudi. I onako, nikada necesh moci sve zadovoljiti
Puno srece i uspijeha u Tvom buducem angazovanju za BiH, izvinjavam se za gramaticke i terminoloshke gresha, davno kao “osnovac' sam napustio BiH.
Sad mi lakshe, bar sam nekom rekao shta me muci
pozz