Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
ljubav_aha

#6551 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ljubav_aha »

harač wrote:lično mi je draga republikanska ideologija (neki centar desnice) koja se odnosi na ograničenu intervenciju države, smanjenje birokratskog monstruma, smanjenje vanjskog duga i intervencionizama (naročito strane finansijske pomoći) etc., ali, na žalost, danas je u SAD republikanska stranka neka vrsta otvorene kršćanske (evangelističke) desnice, čiji prioriteti nisu gore spomenuto već borba protiv abortusa, homoseksualaca, evolucije u školama etc.
ti zivis u BiH ili u SAD :?:
slobodni armirach

#6552 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by slobodni armirach »

i kakva je situacija na Guamu,...ko ima tamo sansu da pobijedi :D
ljubav_aha

#6553 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ljubav_aha »

slobodni armirach wrote:i kakva je situacija na Guamu,...ko ima tamo sansu da pobijedi :D

kako ces to pitat' :lol:
jeza u ledja

#6554 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

@ ahuseino
Nista mi nemoj wattafak, nit' biti izgubljen. Da bi znao sta mislim onda moras razumiti malo mozda vise o ekonomiji i globalizaciji. Jedna glupa analogija... Uzmes dvije case i presipas vodu iz jedne u drugu - no new water/mass/(kapital :wink: ) is generated. To ti je interni market, i sva volitility je interna, t.j. ne moze i standard rasti i praviti se jaz izmedju bogatih i siromasnih u isto vrijeme... a sve dok voda isparava = inflacija :-) i opada overall value of capital. NOVI kapital mora uteci da bi SVIMA bilo bolje (STANDARD), iako disproporcijalno izmedju bogatih i siromasnih ipak rastuci u prosjeku. Da bi se ovo odradilo mora se konstantno praviti novi market, "uvoditi demokratija" po svijetu, TROSITI i prodavati naoruzanje. Jednostavno da bi drustvo napredovalo u prosjeku, kapital mora dolaziti iz vana. Ti sad razmisli koji su nacini.
Kako ne moze? Naravno da moze. Standard u Indiji i Kini raste, a jaz izmedju bogatih i siromasnih se povecava. S druge strane broj middle class se povecava, a standard vecine ljudi raste, kao i generalno prcasing pauer periti.

Opet sve to sto govoris ne pije vode kada se primjeni na neke druge drzave koje takodje imaju otvoren kapitalisticki sistem.
Pretpostavljam da su Kina, EU i Japan najveci ekonomski partneri SAD u stvari puppet governments, a Venecuela i Kanada, veliki izvoznici nafte u SAD, takodje puppet american governments?

Lose pretpostavljas, necu ti objasnjavati koje su means and ways of US foreign policy, i sta su puppet governements.
Nabrojene zemlje nisu puppet governments a najvesi su partneri SAD. Znaci nije tacno ono sto si prethodno napisao.

Ne moras mi uzimati patronizing tone, kao ti znas kako je nekome a ja ne znam. Jasno mi je sve, i zato i kazem da je ovo nesto o cemu se moze diskutovati. Ako "zaostale" states kojima treba kapital ovih bogatijih (kojima nije jasno :-) ) - wealth distribution of sorts, no? ta ideja socijaliziranja sistema koja je trn u oku upravo tim tokmacima konzervativcima sto glasaju suprotno, nastaje oxymoronicni kobni krug... onda mozda se moze reci, neka im, neka vide sta bi im taj free market uradio od "drzave"... zaostale, da bil zaostale. Salim se naravno, ali bilo bi fino vidjeti jedan takav hipoteticki scenarij.
Da ja tebi ne pricam u patronizing tone, a ti meni ranije o tome kako ne razumijem kako funkcionise ekonomija, pa onda o tome sta su means and ways of US foreign policy, itd.?? Mislim daj, pola foruma je u patronizing tone.

Nisi ti to gore skonto. Govorim ti o opasnosti koja nastane kada previse prava dodijelis drzavama, a oduzmes Washingtonu.
Govorim generalno. Neke drzave, poput Alabame ili Wyominga bile bi zemlje treceg svijeta da su nezavisne. Moc koju ima DC, bilo budzetom bilo u mozgovima, ne moze se porediti sa moci koju imaju drzave zbrojene together. Ako dopustis svakoj da odlucuje o sebi u stvari poput zdravstvenog, obrazovnog, socijalnog sistema, doveo bi do jos vecih razlika medju gradjanima.

Ipak mislim da ne znas na sta ciljam... Ovo ovdje i ono gore o ekonomiji i influxu kapitala sto ne razumije mi je jako jednostavno i pojednostavljeno gledanje motivacije, i u stvari - naivno, ako sam te razumio da mislis da ratovi NISU economy driven. :shock: :? Americki ratovi su prvenstveno interesni (trebalo im je 3 godine da dodju nama dole i to kada smo postali legitimna armija i opasnost - samo zato sto taj dole nas vilajet nije bitan interesno - market od samo 3 milijuna ljudi bez nafte ili gasa za crpljenje) ne vodi informisani narod, nego vlada pod pritiskom korporacija a u ime izmanipulisanog naroda. Osim ako stvarno nisi gullible do bola da vjerujes da Ameri vode ratove iz etickih razloga i da ih islamisti mrze zbog njihovih sloboda i ljepote :-)
Ne kontam ocigledno na sta ciljas, kakvi sad ratovi?

Nas tamni vilajet nije interesantan ali zato Nikaragva jeste? Haiti, Dominikanska Republika, Kosovo....pokusavam se sjetiti i ostalih banana-republika u kojima je doslo do intervencije...
Takodjer mislim da bi RP radio na unutrasnjoj rak rani, a to je corporate welfare, socijaliziranje rizika te kapitaliziranje profita... puno bolje i vise nego D i R jer nije u korporacijskom dzepu.
Ne mozes gledati na RPa van postojeceg sistema. U tome je i problem. Zbog toga obicno za njega kazu da "nema sanse da pobjedi", zasto sto zeli radikalno promjeniti sistem bez podrske ostalih dijelova tog sistema.

... ukidanje FEME itd... Ovdje sam u dilemi... Nisam za ukidanje pomoci ali jesam da se na neki nacin permanentno rijese problemi po statistickoj dati (recimo vremena, poplava itd), pa da se eliminise rizik radije nego lijeciti rane svako malo. Recimo da hoce neko da zivi na vrh vulkana, zato sto ima freedom to do so... Hiljadu puta sam se pitao zasto ljudi zive u tornado alley kada im svako malo pa proseta dolinom i rasturi sve... ne znam... ali ne ostaviti da crknu. Mozda zakni o izgradnji rezidencionalnih zgrada, dodatna sklonista, nudjenje incentiva da se ljudi presele negdje drugo itd...
Tornado Alley je otprilike desetak drzava. Pitas se zasto ljudi zive u tih desetak drzava?
Inace ovo sto si napisao govori da izbjegavas razmisljati ili potraziti ono sto je Ron Paul o ovome rekao i misli. Nije se odnosilo na bogatase koji grade vikendice na ostrvima u Meksickom Zaljevu, vec generalno na sistem u kojem je drzava uopste obvezna da pomaze bilo kome.
Nije jednostrano, vec dvostrano, ima i taj drugi dom vlade. U to se i nadam, samo malo bolje balansirano.

Drugi dom vlade? Mislis HoR? Sta s njima? Opet ti govorim, predsjednik ne moze voditi drzavu bez podrske Kongresa.

Izgubio sam se vjerujuci Obami, ne u razocarenju u njega. U stvari nisam se ja nikada ni izgubio nego se on izgubio. Sve su nijanse, istog govneta. RP mi se cini nepotkupljen, a je li nepotkupljiv ostaje da se vidi. TO je ALL THAT MATTERS. Mozda je i nemoguce. Kada pogledas sve predsjednike, ukljucujuci i Obamu, VIDNO GROHNU u prvom terminu. Eno ga Obama posijedio, a Bush bukvalno obijelio u prvom terminu.

Opet ponavljam, Obama i Paul imaju dijametralno suprotne stavove u vezi mnogih stvari.
Obama se zalagao za veci drzavni aparat, Paul za manji.
Obama se zalagao za surge u Afganistanu, Paul za povlacenje trupa iz cijelog svijeta.
Obama se zalagao za stimulus, Paul bio protiv.
Obama se zalagao za vecu pomoc studentima (zajmovi), a Paul se zalaze za potpuno ukidanje sistema loanova. (mislim da tu ima pravo)
Dalje, ah pa kako da zaboravim, Obama se zalagao za health care reform, za universal HC, a Paulu se kosa dize od toga.
Zato je pitanje, ako ti se svidjalo sta govori Obama, kako ti se onda svidja sta govori Paul?
Nepotkupljivost je all that matters? Jesi siguran? :-)
sumirprimus

#6555 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by sumirprimus »

BUT,what ju misliti,ko will win u general izbori?obama or romney?
im zainteresovan za final ishod this izbora???
i whats d razlika izmedju obama and romney
both are kapitaliste no???
jeza u ledja

#6556 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

sumirprimus wrote:BUT,what ju misliti,ko will win u general izbori?obama or romney?
im zainteresovan za final ishod this izbora???
i whats d razlika izmedju obama and romney
both are kapitaliste no???

:D

Dobar fazon. :D

Ko ce pobjediti, tesko je reci. Sta znaci obojica su kapitalisti? Tesko da se Obama moze nazvati "kapitalistom", pogotovo u poredjenju sa Romneyjem.
Ne znam ko ce pobjediti jer se svasta moze desiti u narednih desetak mjeseci.

Prednost za sada dajem Obami.
sumirprimus

#6557 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by sumirprimus »

you see, :mrgreen:
kako ih ja see ...
wall street uber alles,bez obzira who is d president sjedinjenih....
thats po meni,kapitalist enough!!!
nema diference izmedju demokrata i republinakca,same shit,trenutno!!!liberals,no word u american rijecniku???
zgrcu lovu ratom,prodajom opreme,bejlautiraju velike,srednju klasu prave u meksiku i kini...
global market,global igraci,free izbori :lol:
AJ LAV JUESEJ!!! :mrgreen: :dance: :thumbup:
jeza u ledja

#6558 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

sumirprimus wrote:you see, :mrgreen:
kako ih ja see ...
nema diference izmedju demokrata i republinakca,same shit,trenutno!!!liberals,no word u american rijecniku???
zgrcu lovu ratom,prodajom opreme,bejlautiraju velike,srednju klasu prave u meksiku i kini...

Hajmo sad svi:

JU ES EJ!!!
JU ES EJ!!!
JU ES EJ!!!

Nego, vidim ovakve vijesti se zaobilaze: :oops:

Obama unveils plans for pared-down military

Ah taj, vojnoindustrijski aparat... :oops: Ah taj placenik Obama. :oops:
ahuseino

#6559 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:
1) Opet ponavljam, Obama i Paul imaju dijametralno suprotne stavove u vezi mnogih stvari.
2) Obama se zalagao za veci drzavni aparat, Paul za manji.
3) Obama se zalagao za surge u Afganistanu, Paul za povlacenje trupa iz cijelog svijeta.
4) Obama se zalagao za stimulus, Paul bio protiv.
5) Obama se zalagao za vecu pomoc studentima (zajmovi), a Paul se zalaze za potpuno ukidanje sistema loanova. (mislim da tu ima pravo)
6) Dalje, ah pa kako da zaboravim, Obama se zalagao za health care reform, za universal HC, a Paulu se kosa dize od toga.
7) Zato je pitanje, ako ti se svidjalo sta govori Obama, kako ti se onda svidja sta govori Paul?
8 ) Nepotkupljivost je all that matters? Jesi siguran? :-)
Ne mozemo se sloziti, mislim da si ti jos uvijek idealista i vjerujes nesto, a ja sam too jaded. Nemam vremena pisati onoliko koliko bi se trebalo da se sve objasni, to jedino moze u lice se ispricati...

1) Imaju; ovo dijagonalno/dijametralno preko puta mozda i nije lose.
2) Ovo mi i ne smeta toliko, puno stvari je dio drzavnog aparata, ukljucujuci i pentagon.
3) Ovdje mi se svidja stav RP-a vise nego BO-a.
4) I ovdje mi se svidja stav RP-a vise nego BO-a, zasto? Zbog egzekucije: bolje nikakav stimulus nego ovakav kakav je - bez accountability i responsibility, dok plate CEOs-a koji su nas zavili u crno jos uvijek rastu basnoslovno. Obamin regulatory bill ili bolje Dodd-Frank bill je jos uvijek radioaktivan, skoro 4 godine nakon najvece krize od depresije, a da i ne spominjem da je plitak ko Miljacka (zbog specialnih interesa) i ni blizu ne reze duboko.
5) Ne slazem se sa ukidanjem, ali opet ko kaze da loanova vise nece biti? Ima uvijek privatni loan.
6) Kljucna rijec - zalagao... U proslom vremenu; a izganjao ovakav frankestajn od sistema koji mi ni ne treba. Na kraju se svodi sta se izganjalo je da najsiromasniji MORAJU platiti osiguranje (da uchestvuju). Prije je islo srednoj klasi iz djepa kroz drzavu, sada ce ici srednjoj klasi iz dzepa kroz osiguravajucu kompaniju.
7) Ma morebit je vaznije pitanje kome vjerujes da ce uraditi ono sta prica, onda uzmes to sto prica i vidis sta ti se svidja. Jer ono sto je Obama pricao i ono sto je uradio je skoro (kako ti kazes) dijametralno...
8 ) Jesam, nisam siguran da je RP nepotkupljiv, ali sudeci po sansama da bude izabran, izgleda da JESTE nepotkupljiv. Zato i nije electable.

Zasto kazem ovo pod 8 ), a i pod 7) - zato sto ako neko odrzi rijec od predizborne/kampanjske spike i ne pokvari se tokom procesa, onda ce efekat biti znacajniji... ako se urade/ostvare neka obecanja od onih sto ti se svidjaju (iako ti se ne svidjaju sve), nego kad ti neko obecava kule u oblacima - SVE ili vechinu sto ti se svidja, a isporuci rupu u zemlji da se sakrijes.

P.S. Ratove spominjem jer smo pricali o intervencijalizmu, a RP je najveci protivnik s cime se slazem kada odvazem (ukljucujuci i te banana intervencije). Tebi ovo mozda zvuci kao (moja) lazna velikodusnost, ali meni jeste sebicno razmisljanje (i naivno vjerovanje u te ratove iz dobrote) da USA treba da nastavi da bude, ovim putem, krpelj citavog svijeta. Meni je vanjska politika Amerike najveci problem citavog svijeta, time i mozda najvaznije pitanje u politickoj agendi (koja ce se onda reakciono odraziti i na unutrasnju politiku putem ekonomije).
ahuseino

#6560 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:
sumirprimus wrote:you see, :mrgreen:
kako ih ja see ...

Hajmo sad svi:

JU ES EJ!!!
JU ES EJ!!!
JU ES EJ!!!

Nego, vidim ovakve vijesti se zaobilaze: :oops:

Obama unveils plans for pared-down military

Ah taj, vojnoindustrijski aparat... :oops: Ah taj placenik Obama. :oops:
Aj lav dis:
"Over the next 10 years, the growth in the defense budget will slow, but the fact of the matter is this: It will still grow, because we have global responsibilities that demand our leadership," Obama announced...

Ovo je slicno onome kad on veli "povlacim trupe" a ono povlaci samo sto je on surDZiro...

Razumijem da ti njega volis, ali i ti imas odgovornost da kritikujes sefa svoje drzave, jer perfekcija ne postoji, a jesi ga (na neki nacin) izabrao. Dobro mozda ne elektoratom iz TX, ali volontiranjem, toplim zeljama i entuzijazmom.. :mrgreen:
jeza u ledja

#6561 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

Ovaaaj , sef moje drzave je Bakir Izetbegovic. :D

Na tvoj predzadnji post - nisi uopste skontao zasto sam ono pisao. Hocu da kazem ako si se razocarao u Obamu, onda znaci da si podrzavao ono za sta se zalaze. Ono sto ti ja govorim je da se Ron Paul zalaze za suprotne stvari od Obame. Stoga , to onda znaci da si ti prije 4 godine htio nesto sasvim drugo od onog sto hoces danas, tj. da nisi prinicipijelan.
sumirprimus

#6562 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by sumirprimus »

huseino mislis na povlacenje iz cijelog svijeta???
pa zns li sta bi to znacilo za bosnu???
jedini kooje dodik i kompanija prekodrinske brace ne smiju zajebavat su ameri.da nije amera,davno bi oni nastavili sa srednovjekovnom retorikom i djelima...
ameri su jedini garant mira na ovim prostorima...ako nas ostave eu i rusiji na skrbi nidje nas ni za lijeka...
neka americkog intervencionizma,surga i cega sve ne..bolje za nas i druge male ko sto smo mi...
meeeeen. :D
Lakat Jebić

#6563 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Lakat Jebić »

sumirprimus wrote:
jedini kooje dodik i kompanija prekodrinske brace ne smiju zajebavat su ameri.da nije amera,davno bi oni nastavili sa srednovjekovnom retorikom i djelima...
ameri su jedini garant mira na ovim prostorima...ako nas ostave eu i rusiji na skrbi nidje nas ni za lijeka...
neka americkog intervencionizma,surga i cega sve ne..bolje za nas i druge male ko sto smo mi...
ameri u bosni odavno nisu dio mirovnih trupa :D zato se i zovu EUFOR
Platformas

#6564 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by Platformas »

Republikanci dugo nece dobiti svog predsjednika, uzrok toga je George W. Bush. Covjek koji je svijet poslao u kurac.
ahuseino

#6565 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:Ovaaaj , sef moje drzave je Bakir Izetbegovic. :D

Na tvoj predzadnji post - nisi uopste skontao zasto sam ono pisao. Hocu da kazem ako si se razocarao u Obamu, onda znaci da si podrzavao ono za sta se zalaze. Ono sto ti ja govorim je da se Ron Paul zalaze za suprotne stvari od Obame. Stoga , to onda znaci da si ti prije 4 godine htio nesto sasvim drugo od onog sto hoces danas, tj. da nisi prinicipijelan.
Gluposti pricas.

Boli me racqu za sta se zalaze ako nema razultata... bitno je sta OSTVARI!!!!!!.
Ti si "principijelan" :-) ali kroz Obamu te boli briga koliko tvojih ideja, a njegovih lazi (jer tako ispada), se ostvari. Dok ja neprincipijelan jer sam trazio jedno od jednog covjeka prije 4 godine koji nista nije isporucio na obecanje, :-) trazim nacina da se nesto mojih ideja ostvari putem drugih, principijelnijih ljudi/kandidata koji imaju kicmu a da nije od gume.

Ti jos ne kontas da je ovo korporativna diktatura sa izumirucom srednjom klasom, a tvoj preCjednik, ne Bakir :mrgreen: , pokrije glavu cim ga neko (ko li?) trzne stoCem.

Suprotne stvari... hmmmm ovaj svijet, pogotovo politicki, nije digitalan vec analogan, stvari nisu crno bijele, ni jedan kandidat ne odgovara 100%. Biras one ideje koje ti odgovaraju, i onda procijenis vjerovatnocu da se ostvare (cost benefit analysis of sorts). Sto ti nikako da razumijes sta ti pricam je da ako mi Obama obeca 90% stvari sto mi se svidjaju, a ostvari 5%, dok RP obeca 60% stvari sto mi se svidjaju (100% na inostranoj politici - za koju ja vjerujem da je najvaznija), a recimo ostvari 40% - ja uzimam Ron Paula...

P.S. RP jeste donekle dijametralan od Obame ali nije od mojih ideja, specijalno po pitanju unutrasnje vs. vanjske politike.
ahuseino

#6566 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ahuseino »

sumirprimus wrote:

Oni nisu nikada ni prestali sa srednjevijekovnom retorikom i djelima. Ne mislim da bi ikoga trebalo biti strah da se Amerikanci povuku sa nasih prostora. Ameri nisu JEDINI garant, i ne moras ici u jedan ili drugi extrem (ono eto Rusa odma' :-) ). Vrlo je diskutabilno sta bi bilo da Ameri nisu intervenisali kod nas, i kakva bi slika danas bila glede krvavih 49%.
jeza u ledja

#6567 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

ahuseino wrote:

Gluposti pricas.

Boli me racqu za sta se zalaze ako nema razultata... bitno je sta OSTVARI!!!!!!.
Ti si "principijelan" :-) ali kroz Obamu te boli briga koliko tvojih ideja, a njegovih lazi (jer tako ispada), se ostvari. Dok ja neprincipijelan jer sam trazio jedno od jednog covjeka prije 4 godine koji nista nije isporucio na obecanje, :-) trazim nacina da se nesto mojih ideja ostvari putem drugih, principijelnijih ljudi/kandidata koji imaju kicmu a da nije od gume.

Ti jos ne kontas da je ovo korporativna diktatura sa izumirucom srednjom klasom, a tvoj preCjednik, ne Bakir :mrgreen: , pokrije glavu cim ga neko (ko li?) trzne stoCem.

Suprotne stvari... hmmmm ovaj svijet, pogotovo politicki, nije digitalan vec analogan, stvari nisu crno bijele, ni jedan kandidat ne odgovara 100%. Biras one ideje koje ti odgovaraju, i onda procijenis vjerovatnocu da se ostvare (cost benefit analysis of sorts). Sto ti nikako da razumijes sta ti pricam je da ako mi Obama obeca 90% stvari sto mi se svidjaju, a ostvari 5%, dok RP obeca 60% stvari sto mi se svidjaju (100% na inostranoj politici - za koju ja vjerujem da je najvaznija), a recimo ostvari 40% - ja uzimam Ron Paula...

P.S. RP jeste donekle dijametralan od Obame ali nije od mojih ideja, specijalno po pitanju unutrasnje vs. vanjske politike.
Ja valjam gluposti? :lol:
Ne, nego ti koji zelis na vlasti nekoga ko se zalaze ZA SUPROTNO OD ONOG ZA STA SE ZALAZE OBAMA, u PRINCIPU, GLAVNOM PRINCIPU, a to je uticaj vlade u zivotu obicnih ljudi. Nema tu 60%, 30%, Ron Paul i Barack Obama su dva razlicita univerzuma. Znaci ako si htio prije 4 godine jedno, ne mozes sad traziti suprotno, a tvrditi da zelis isto, samo od "pravog covjeka". Ti to znas i to je tebi jasno, ali se pravis lud.

NIJE BITNO je li neko "principijelan" ili ne, ako taj neko ko je "principijelan" zeli ostvariti SUPROTNE stvari od onoga sto zeli ostvariti ovaj "neprincipijelan".

I ono najvaznije, Obama nije "neprincipijelan" jer je ostvario mnoge stvari koje je obecao uraditi, na celu sa reformom zdravstvenog osiguranja. To sto se tebi ista ne svidja, kao ni ostale stvari koje su uradjene, a ne zelis priznati da je glavni problem KONGRES, govore o TEBI kao neprincipijelnom. Taj isti Kongres ce biti problem i sljedecem predsjedniku, a definitivno bi bio nekome poput Ron Paula, koji NISTA od ovog sto navodis ne bi mogao uraditi , ZBOG ovog i ovakvog Kongresa.
ahuseino

#6568 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:
ahuseino wrote:

Gluposti pricas.

Ja valjam gluposti? :lol:
Ne, nego ti koji zelis na vlasti nekoga ko se zalaze ZA SUPROTNO OD ONOG ZA STA SE ZALAZE OBAMA, u PRINCIPU, GLAVNOM PRINCIPU, a to je uticaj vlade u zivotu obicnih ljudi. Nema tu 60%, 30%, Ron Paul i Barack Obama su dva razlicita univerzuma. Znaci ako si htio prije 4 godine jedno, ne mozes sad traziti suprotno, a tvrditi da zelis isto, samo od "pravog covjeka". Ti to znas i to je tebi jasno, ali se pravis lud.

NIJE BITNO je li neko "principijelan" ili ne, ako taj neko ko je "principijelan" zeli ostvariti SUPROTNE stvari od onoga sto zeli ostvariti ovaj "neprincipijelan".

I ono najvaznije, Obama nije "neprincipijelan" jer je ostvario mnoge stvari koje je obecao uraditi, na celu sa reformom zdravstvenog osiguranja. To sto se tebi ista ne svidja, kao ni ostale stvari koje su uradjene, a ne zelis priznati da je glavni problem KONGRES, govore o TEBI kao neprincipijelnom. Taj isti Kongres ce biti problem i sljedecem predsjedniku, a definitivno bi bio nekome poput Ron Paula, koji NISTA od ovog sto navodis ne bi mogao uraditi , ZBOG ovog i ovakvog Kongresa.

Znas ti... rekla ti Vidovita Dzemila :P :wink: :-) . Ko sto je i meni rekla da ce Obama nutom izganjat' public option, povuci trupe, zatvoriti Gitmo, reformisati fin. sys., ukinuti tax loopholes etc... cim ga izaberemo. :razz:

Smijesno mi je koliko ga branis... do bola.

Naravno da imaju stepeni sive i postotci, nista nije crno - bijelo, nista nije nit moze biti suprotno. To je naivno pojednostavljivanje svojstveno mozda nekakvom idealizmu.
amrica

#6569 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by amrica »

ne vidjoh da je iko spomenuo biser Ricka Santoruma :D

USA strahuje od Irana, egipatskih islamista i Poljske :-)
jeza u ledja

#6570 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by jeza u ledja »

ahuseino wrote:
Znas ti... rekla ti Vidovita Dzemila :P :wink: :-) . Ko sto je i meni rekla da ce Obama nutom izganjat' public option, povuci trupe, zatvoriti Gitmo, reformisati fin. sys., ukinuti tax loopholes etc... cim ga izaberemo. :razz:

Naravno da imaju stepeni sive i postotci, nista nije crno - bijelo, nista nije nit moze biti suprotno. To je naivno pojednostavljivanje svojstveno mozda nekakvom idealizmu.
Meni je pak smijesno sto se ti svim silama trudis pokazati kako si stereotipan primjer vjecnog kriticara radi - kritike. Ja "branim" Obamu jer mi je jasno sta je alternativa, a ti napadas Obamu na isti nacin na koji bi napadao RP ili bilo koga koji bi sutra dosao na vlast.
spreca

#6571 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by spreca »

jeza u ledja wrote:
ahuseino wrote:

Meni je pak smijesno sto se ti svim silama trudis pokazati kako si stereotipan primjer vjecnog kriticara radi - kritike. Ja "branim" Obamu jer mi je jasno sta je alternativa, a ti napadas Obamu na isti nacin na koji bi napadao RP ili bilo koga koji bi sutra dosao na vlast.
Stas ga braniti ...Obama ce popusiti......a ni dalja mu politkarijera nije sjajna
slobodni armirach

#6572 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by slobodni armirach »

ma samo za Vermina glasat, :D

ahuseino

#6573 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:
ahuseino wrote:

Ma kontam ja tebe, doso neko ko ti je bijond vajldest driiims, gledajuci da si dole u TX, pa sad je ko ono "MENI MAJKU".

Ovo podvuceno, vidim opet si razgovarao sa Vidovitom Dzemilom. :-) :wink:

Nego o principijelnosti (negdje oko 3:44):

http://www.colbertnation.com/the-colber ... catch-2012
ahuseino

#6574 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by ahuseino »

spreca wrote:
jeza u ledja wrote:
ahuseino wrote:

Stas ga braniti ...Obama ce popusiti......a ni dalja mu politkarijera nije sjajna
Ako je prije bilo pola-pola, vise manje, uzimajuci u obzir koliki broj glasova ce izgubiti. Drugim rijecima oni sto su bili protiv njega su to i danas, a je li u svoje prve cetiri godine ucinio da odrzi status quo glede svojeg glasalista, ili da privoli ili pak da izgubi glasovatelja :-) . Ja mislim ovo zadnje, i to znacajno.

Ostalo je vidjeti sta ce ispasti iz ovog kampa karikatura s druge strane. Samo oni mogu sebi nastetiti sada.
spreca

#6575 Re: Obama i americki predsjednicki izbori 2012!!

Post by spreca »

Mozda grijesim ali mislim da je Obama los politicar ,bez nekog veceg iskustva jer za poslednje cetiri godine je bio dosta ne aktivan i ako su poslednje cetiri godine na svjetskoj sceni bile prilicno burne.....kao predsjednik jedne velesile mene je razocaro svojim politodlukama a u stvari to ce najbolje znati ocijeniti njegovi biraci u USA
Post Reply