Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
zijancer

#6551 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by zijancer »

''ja mislim da najobjektivniji odgovor na pitanje isisa moze dati samo onaj ko nije pripadnik religije knjige
niti ateista odrastao u kukturi pripadnika knjige

hladne glave mislim da odgovor nakon recimo 4 semestra proucavanja problema moze
dati npr jedan japanac
svi mi ostali nismo objektivni''
al_akhisari

#6552 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by al_akhisari »

U životu postoji posebno nevidljivo pravilo, da se sve ono što je započeto jednoga dana, prije ili kasnije, mora i završiti. A, to i nije neka radost. Nismo se voljeli dovoljno hrabro, u tome je bila naša nesreća. A, to je već tvoj grijeh, jer je muška hrabrost u ljubavi tek neznatna. Ljubav je, zapravo, vaše djelo. Samo ste u tome nedostižne. Ti si tu negdje pokleknula, a s tobom je palo sve što je moglo biti, što je bila tvoja dužnost, tvoja zadaća, smisao života...i nisu muškarci odgovorni za ljubav. Voljeti treba hrabro, a ti si učinila najgore što žena može učiniti: uvrijedila si se, ustuknula i pobjegla. S. M.
Last edited by al_akhisari on 12/03/2015 18:26, edited 1 time in total.
al_akhisari

#6553 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by al_akhisari »

vazna wrote:"Ako ti jave da veceras hodam po kafanama i olajavam tebe i nasu ljubav, da se prodajem za lose vino, da skupljam opuske tudjih simpatija, ljubim ruke necistih konobarica, ispadam budala u svacijim ocima, to ti je ziva istina, ne trazi me da provjeris da li je tako - to je jedna od rijetkih istina u vezi sa mnom." Dario Dzamonja
:thumbup:
Čudna sorta

#6554 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Čudna sorta »

al_akhisari wrote:U životu postoji posebno nevidljivo pravilo, da se sve ono što je započeto jednoga dana, prije ili kasnije, mora i završiti. A, to i nije neka radost. Nismo se voljeli dovoljno hrabro, u tome je bila naša nesreća. A, to je već tvoj grijeh, jer je muška hrabrost u ljubavi tek neznatna. Ljubav je, zapravo, vaše djelo. Samo ste u tome nedostižne. Ti si tu negdje pokleknula, a s tobom je palo sve što je moglo biti, što je bila tvoja dužnost, tvoja zadaća, smisao života...i nisu muškarci odgovorni za ljubav. Voljeti treba hrabro, a ti si učinila najgore što žena može učiniti: uvrijedila si se, ustuknula i pobjegla. S. M.
:thumbup:
zijancer

#6555 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by zijancer »

''tako da smo cijeli osmi mart bili na KUM-u'' (:
Sephora

#6556 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Sephora »

"Sve je moguće, sve je na dohvat ruke, samo se čovjek ne smije predati. Teško je dok se ne odlučiš, tada sve prepreke izgledaju neprelazne, sve teškoće nesavladive. Ali kad se otkineš od sebe neodlučnog, kad pobijediš svoju malodušnost, otvore se pred tobom neslućeni putevi, i svet više nije skučen ni pun prijetnji."
Meša Selimović
vazna

#6557 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vazna »

"Zivot se ne moze odlakrdijati, ne moze se odjenuti u pozorisne kostime. Ima i onih kojima na kraju preostane samo bol, nemilosrdni bezlicni bol, koji nije ni za sta dobar, nicemu ne sluzi, osim da boli. Potom se zakopaju u tamu i dubinu svoje tuge, koja samo njima pripada, u to beskrajno okno, taj mracni rudnik koji se na kraju obrusi na njih, a oni ostaju tamo zauvijek, bespomocni i nema im spasa" Dario Dzamonja.
Čudna sorta

#6558 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Čudna sorta »

“Šta je skrivanje ljubavi? To vam je nešto poput skrivanja vatre u vuni i pamuku. Što je više skrivate, toliko je i otkrivate.”

“Ako se ikada budeš konsultovao sa svojim egom, postupi suprotno od onoga što ti kaže taj pokvarenjak.”

Rumi
vazna

#6559 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vazna »

"Ovim ne zelim reci da je moj odnos prema njoj postao suroviji, siromasniji, da je izgubio njeznost. Ne, rekao bih, to je bilo jedini put u mom zivotu da sam prozivljavao totalnu ceznju za zenom kojom je bilo obuhvaceno sve sto je u meni: I tijelo i dusa, i strast, i njeznost, ceznja i pomamna vitalnost, zelja za prostotom i ceznja za trenutkom zanosa i vjecitim posjedovanjem" Milan Kundera.
animals

#6560 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by animals »

Bolje biti mlad i zgodan, nego ruzan i star..
al_akhisari

#6561 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by al_akhisari »

"Šta je pjesnik? Jedan nesretan čovjek, čije su usne tako oblikovane da se njegovo uzdisanje i vikanje pretvara u lijepu muziku, dok mu se duša previja u tajanstvenim mukama. A ljudi se tiskaju oko njega i dovikuju mu: 'pjevaj još malo!' Drugim riječima: nove patnje neka mu dušu muče, o našim bolovima neka on - pjeva. Vikati ne smije, to bi ljude prestrašilo." S. K.
MedenoSrce

#6562 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by MedenoSrce »

"Tiranija nužnosti svoje robove daruje sa tri vrste slobode: mišljenjem slobodnim od intelekta, zabavom slobodnom od umjetnosti i orgijama slobodnim od ljubavi"

Karl Kraus, prozaist, publicist i dramatik
zijancer

#6563 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by zijancer »

''imal iko ko je blizak pikovcima da
naprave u rubrici knjige barem nekoliko osnovnih žanrova
nemoguće je kroz 50000 knjiga prolaziti ako su sve na istom mjestu
da stave
fantastika
komedija
klasici
ženska literatura :D
samoupravni saocijalizam

bilo bi dovoljno''
Tabhana

#6564 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tabhana »

"It's hard to keep waiting for something you know will never happen, but it's even harder to give it all up knowing it's everything you want."

:oops:
relativno84

#6565 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by relativno84 »

There is nothing left of you, I can see it in your eyes. Sing the anthem of the angels, and say the last goodbye...
:pusi:
ZenaZbrkovima

#6566 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ZenaZbrkovima »

Najgore je kad ljudi cute, kad se ne objasne, pa svaka sumnja ima pravo na zivot. I moja, i tvoja..
vazna

#6567 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by vazna »

"Zena ne moze odoljeti glasu koji poziva njenu uplasenu dusu. Muskarac ne moze odoljeti zeni cija dusa reagira na njegov glas" Milan Kundera.
relativno84

#6568 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by relativno84 »

You make some big grandoise decision about what you need to do, or who you need to be, and then circumstances arise that immediately reveal to you how little you understood about yourself..
zijancer

#6569 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by zijancer »

Yugen is an awareness of the universe that triggers emotional responses too deep and mysterious for words.

Yugen is at the core of the appreciation of beauty and art in Japan. It values the power to evoke, rather that the ability to state directly. The principle of Yugen shows that real beauty exists when, through its suggestiveness, only a few words, or few brush strokes, can suggest what has not been said or shown, and hence awaken many inner thoughts and feelings
zen aesthetic principles in budo
relativno84

#6570 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by relativno84 »

Men have two greatest fears: the first fear is the fear of being needed, and the second fear is the fear of not being needed..
al_akhisari

#6571 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by al_akhisari »

"Poput razvedenih parova, izbjegavaju pogled onog drugog. Ipak na čudan način priznaju da su oboje duboko i beznadežno, vječno zaljubljeni jedno u drugo.
Šta bi to moglo da znači?
Znači da su neprestano zajedno, čak i kad su razdvojeni. Dok stoji pod tušem, zamišlja ga sa druge strane staklene pregrade kako posmatra vodu koja joj klizi niz tijelo, priljubivši usne uz mutno staklo. Prislanja svoje usne na untrašnju stranu stakla, zatvara oči, i zamišlja kako je čeka. Zamišlja da je voda njegova ruka, prelazi svojom rukom po tijelu, istražujući ga, i zamišljajući njegov dodir. S druge strane, on uvjerava sebe, dok leži u krevetu, da na dušeku pored njega postoji toplo udubljenje, kao da je upravo izašla iz sobe; zatvara oči, a ona se vraća i prilazi mu bliže. Tijela im se prepliću u obliku znaka pitanja, označivši kraj zagonetne rečenice koju je donio taj dan...
... Ove prepirke ne vode nikuda; kao i sve svađe među ljubavnicima, samo njihove se ne mogu okončati, obesmisliti poljupcem zaborava. Sve se pamti. Mogu da se ljube samo u snovima. Samo u predivnim snovima..."

Salman Ruždi - Tlo pod njenim nogama
relativno84

#6572 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by relativno84 »

From the deepest desires often come the deadliest hate..
relativno84

#6573 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by relativno84 »

Disappointment and heartbreak are always opportunities for someone or something bigger and better to come in for you..
zijancer

#6574 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by zijancer »

''Sinoć, kad sam prelistavao monografiju, iznenadio sam se kakvih lijepih stvari ima u Rijksmuseumu. Poslije sam u ''Oku'' čitao priču Ćamila Sijarića.
Ćamil Sijarić je u svakom slučaju pažnje vrijedan pisac i mislim da ga kritika nije ocijenila i dala mu pravo mjesto. U početnim je danima bio pod utjecajem Andrića, ali se razvio kao osebujna stvaralačka ličnost, a sam Andrić je radio svoju orijentalistiku prema francuskom autoru koji se zvao Pierre Loti.
Umro je 1923. godine. Bio je pomorski oficir koji je čitav niz godina proveo na različitim dužnostima u Kini, Indokini, Turskoj, čak je boravio i u Hercegovini i Crnoj Gori. Iz Alžira i drugih kolonijalnih izvora i iz Turske, crpao je motive i napisao Loti čitav niz djela kao što su Fantom Orijenta, Roman jednog spahije, Azijada, u Maroku iz kojih je pak Andrić uzeo neke stvari kao uzore za orijentalistiku. Čitava galerija likova, begova, paša, vezira i ne znam već kakve arapske elite kod Andrića, svi su oni u bazaru, dakako na drugi način, kod Lotija.
Tako ukoliko je Andrićeva beletristika i bila u početku inspiracija Sijariću i tada je Sijarić bio interesantan, ali da je tako dobar pisac kakav se iskazuje pripovijetkom Hasan sin Huseinov, nisam vjerovao. Sasvim sigurno, to je jedna od najboljih stvari kod nas napisanih.
Zapravo, ovo što Vam govorim trebalo bi da napišem, da štampam i kažem: Evo Vam Ćamila Sijarića, koji pored nas prolazi nezapažen. Stvari koje bi trebalo podržati ima kod nas čitav niz, a ja zaista nisam u kondiciji da o tome pišem.''
relativno84

#6575 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by relativno84 »

Sometimes life has a cruel sense of humor, giving you the thing you always wanted at the worst time possible..
Post Reply