"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#6551 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

nepass1 wrote: 15/03/2024 17:20 Ja mjesecno za kafu na poslu dam 15ak KM, jedem ako ponesem od kuce jer na carsiji jesti je preskupo, jedino to gorivo me malo zeza. Ukupno gledano oko 10% plate potrosim na posao.
Odjecu nosim dok se ne podere. Zadnje pantole kupio 2022
Svako ima svoj nacin zivota i ne treba svoje nametati drugim.
Ja u zivotu nisam ponio hranu od kuce na posao niti bi to ikada radio,sve dok ili ima organizovana hrana/kuhinja na poslu ili ima u okolini cevabdzinica ili buregdzinica gdje se moze nesto pojesti. U mom gradu je ta hrana uvijek bila u visini toplog obroka za radnike,tako da za te pare koje su se prije dobijale za TO,fino jedes svaki dan i to je to. Ko bi se patio i kuhao jos i kuci,trosio slobodno vrijeme na to,da se ustedi 1-2 KM dnevno. Ja hranu nikada nisam racunao kao trosak,nego kao nesto sto se ne moze izbjeci,dakle ja moram jesti...pa ako vec moram jesti,necu da jedem pastetu i suh hljeb,ako mogu otici na porciju graha,gulasa,corbu,cevape,doner,pileci file i ostalo. To je kod nas prije bilo 3-4 KM...sada je 7+ KM . Ja kada kvalitetno jedem,mogu kvalitetno i raditi,posebno ako posao ukljucuje i fizicki rad.
Kafu sam uvijek pio i to je bilo 1 KM prije...nije neki trosak a i da jeste,opet bi pio,jer pijem kafu cijeli zivot i to mi je cejf. Ne pusim pa nemam tu troska. Gorivo i dolazak na posao isto ne mogu izbjeci,pa nekada moram i autom,mada sam ja licno 2-3 godine isao na posao biciklom,sve dok me vrijeme sluzilo a nekada sam znao i naletiti na pljusak,pa dodjem busom,ali to nije gradski prevoz,nego medju gradski pa treba ga nacekati,ali eto,nuzda zakon mijenja :D
Ali troskova ima koliko hoces...odjeca,obuca,kozmetika,hemija...ne mozes na posao doci poderan,smrdljiv i svakakv. Imaju neka pravila i norme.

Ja ne vidim svrhu da se bas na svaku marku stedi...ja jesam po prirodi stedisa ali u smislu da ne bacam pare na gluposti a ne da se odricem svakog zadovoljstva i zelje. Nisam uvijek imao dovoljno love a ni tada nisam jeo pastetu za rucak ili hodao poderan a pogotovu to sada nemam potrebu raditi,kada mogu sebi ispuniti svaku zelju.
nepass1

#6552 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

Ma vala ja dam na neke druge cejfove bilo to igra za ps, putovanje, patike za trcanje, lego djetetu. Da radis u sg u sarajevu nosio bi od kuce jer je sitni cevap u asdz prije tri godine bio cenera a trebaju mi dvije porcije da se najedem.
Patike za trcanje mi sad vise vrijede nego sva obuca i odjeca koju imam u ormaru. Uopste mi nije bitno samo da je cisto i nije poderano.
Ono svak ima svoje ali mi zvuci nemoguce 30% plate trositi na posao. Ne racunam tu dezodorans i pjenu za brijanje
Hakiz

#6553 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Od kuće se nosi ne toliko zbog cijene, koliko zbog sadržaja.

Ja sam nosio u termosici za hranu, pa svaki dan jeo "na kašiku", umjesto ćevape, pite i ostali junk food.
sumirprimus

#6554 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sumirprimus »

Gdje ima volje ima i nacina, nego narod lijen i ssmo kuka . Zato je i u minusu.
Al vole ovde udarat ponjave i doktorate a pas nema za sta da ih ujede .
Gorka istina, vecina zivi preko svojih mogucnosti. Kakva ba kafa i cigare a pricate o platama ispod i do 1k? :-) kakvo auto i rucanje po restoranima. Get real
zippoo87

#6555 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

nepass1 wrote: 15/03/2024 22:08 Ma vala ja dam na neke druge cejfove bilo to igra za ps, putovanje, patike za trcanje, lego djetetu. Da radis u sg u sarajevu nosio bi od kuce jer je sitni cevap u asdz prije tri godine bio cenera a trebaju mi dvije porcije da se najedem.
Patike za trcanje mi sad vise vrijede nego sva obuca i odjeca koju imam u ormaru. Uopste mi nije bitno samo da je cisto i nije poderano.
Ono svak ima svoje ali mi zvuci nemoguce 30% plate trositi na posao. Ne racunam tu dezodorans i pjenu za brijanje
Ja sam u prvom postu napisao 20-30% a vi ste se uhvatili gornje margine 😂
Ali nije ni gornja margina visoka...ako je plata 1000 KM,onda 300 KM je nista za hranu,gorivo i barem te najosnovnije troskove.
Evo ako ne vjerujes,da ti sracunam i prebaciti ce 300 KM ?
nepass1

#6556 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nepass1 »

zippoo87 wrote: 16/03/2024 00:52
nepass1 wrote: 15/03/2024 22:08 Ma vala ja dam na neke druge cejfove bilo to igra za ps, putovanje, patike za trcanje, lego djetetu. Da radis u sg u sarajevu nosio bi od kuce jer je sitni cevap u asdz prije tri godine bio cenera a trebaju mi dvije porcije da se najedem.
Ali nije ni gornja margina visoka...ako je plata 1000 KM,onda 300 KM je nista za hranu,gorivo i barem te najosnovnije troskove.
Cuj plata milja, ja konto ti ne ustajes iz kreveta za milju :D
Tako da necemo o tim malim ciframa.
Ali fakat ko ima milju platu i sjebe do posla sa posla 300KM ili ima 20g ili bas ne zna sa parama
belfy

#6557 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

nepass1 wrote: 16/03/2024 06:14
Ali fakat ko ima milju platu i sjebe do posla sa posla 300KM ili ima 20g ili bas ne zna sa parama
pa 300 podijeljeno na 21 prosjecan dan je nesto oko 14,2 KM. ako trosis litru goriva do posla i isto nazad plus amortizacija auta je koliko samo za prevoz? onda, koliko kosta jedan prosjecan obrok plus kafa ili dvije? a ovo je minimum neke racunice...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6558 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Mi imamo kantinu...npr u petak sam eva tunu filete od skuse i oslica pojeo 3 kruske
Dva nesa...2 banane...jedan abc sir koji sam namazao na 2 snite koje sam ponio...1 gold namaz maza na 3.snitu koju sam ponio i jednu zdenku ljutu na 4.snitu
Nesto slatka jos sam.pojeo...

I onda se ljudi cude odnlkud 103 kile
Hakiz

#6559 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

belfy wrote: 16/03/2024 14:50

pa 300 podijeljeno na 21 prosjecan dan je nesto oko 14,2 KM. ako trosis litru goriva do posla i isto nazad plus amortizacija auta je koliko samo za prevoz? onda, koliko kosta jedan prosjecan obrok plus kafa ili dvije? a ovo je minimum neke racunice...
To ne možeš računati kao tropak odlaska na posao.

Ako ne ideš na posao nećeš jesti i piti kafu? Hoćeš. A to onda nema veze sa poslom. Pa nije trošak odlaska na posao i povratka sa posla. Slično sa brijanjem, higijenom itd. Sve to čovjek radi i mimo posla pa onda nije trošak posla.
shheff

#6560 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by shheff »

Truba wrote: 16/03/2024 15:19 Mi imamo kantinu...npr u petak sam eva tunu filete od skuse i oslica pojeo 3 kruske
Dva nesa...2 banane...jedan abc sir koji sam namazao na 2 snite koje sam ponio...1 gold namaz maza na 3.snitu koju sam ponio i jednu zdenku ljutu na 4.snitu

King, nema dalje :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6561 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

shheff wrote: 16/03/2024 15:41
Truba wrote: 16/03/2024 15:19 Mi imamo kantinu...npr u petak sam eva tunu filete od skuse i oslica pojeo 3 kruske

King, nema dalje :lol:
Bog
nuki_cika

#6562 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nuki_cika »

Rizvan wrote: 14/03/2024 10:56
akcija007 wrote: 13/03/2024 21:54 Komsinica dobila posao za sezonu za rad u Lidl u Kastelima (negdje izmedju aerodroma i Trogira). Jako su rigorozna testiranja . Uglavnom sve ce raditi od punjenja polica do kase. Kazu joj da je zaduzena za blagajnu 4 i cim cuje na razglasu da voditelj smjene otvara blagajnu br 4 ona mora ostaviti robu koju slaze i ici na blagajnu. Jako brzo mora da kuca , smjestaj joj je Lidl nasao u Dugopolju . Oko 1000 eur netto plata . Svaki prekovremeni rad se placa. Oni joj smjestaj placaju. Radit ce sve nedjelje u sezoni
Izgorit ce za te 2000KM. U sezoni u Hr, ljudi Lidl masovno napustaju nakon par dana rada, a rijetko ko izdrzi cak nekoliko mjeseci. Ja joj zelim svu srecu, ali toliki pritisak i teret po meni nije vrijedan tih para.

Bolje joj je da se je zaposlila ovdje u Bingu za 1000KM. Ipak je pritisak daleko manji.
:thumbup:

Ne razumiju to ljudi, većina ih samo gleda cifru, a plus da se zaposlila u Bingu eto opet svoj na svome a ne da se smuca pi nekakvim smještajima u Dalmaciji
Haris.ba

#6563 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

nuki_cika wrote: 16/03/2024 16:00 Ne razumiju to ljudi, većina ih samo gleda cifru, a plus da se zaposlila u Bingu eto opet svoj na svome a ne da se smuca pi nekakvim smještajima u Dalmaciji
Da se zaposlila u Bingu ne bi mogla nista ostaviti sa strane. Ovako ce barem 1000KM mjesecno moci ostaviti. 3 mjeseca 3000KM.
zippoo87

#6564 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Nije 21 radni dan,nego 25-26,jer su kod privatnika sve subote rade.
Kazem ja da ne moze biti ni 300 ali eto nekima je ta cifra nesto kao velika .
nuki_cika

#6565 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nuki_cika »

Haris.ba wrote: 16/03/2024 16:03
nuki_cika wrote: 16/03/2024 16:00 Ne razumiju to ljudi, većina ih samo gleda cifru, a plus da se zaposlila u Bingu eto opet svoj na svome a ne da se smuca pi nekakvim smještajima u Dalmaciji
Da se zaposlila u Bingu ne bi mogla nista ostaviti sa strane. Ovako ce barem 1000KM mjesecno moci ostaviti. 3 mjeseca 3000KM.
Koliko će ostaviti sa strane i hoće li uopšte išta ostaviti zavisi od njenih potreba.Ako ne zna štedjeti ona neće uštedjeti ni 500 maraka jer Hrvatska je jako skupa, neće se zatvoriti u taj apartman i ne izlaziti nigdje kako bi štedjela..
mayab

#6566 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mayab »

Ako ima mozga, a zna da ide tamo sa ciljem, da rilja 3-4 mjeseca, da nešto donese, vjerovatno će i donijeti, sad ne znam jel to dnevno 8 sati za tu milju eura, odnosno za 40 satni radni tiedan, a sve preko će biti još ekstra, i hoće li imati i jedan slobodan dan, ako su sve nedjelje radne....
belfy

#6567 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by belfy »

Hakiz wrote: 16/03/2024 15:21
To ne možeš računati kao tropak odlaska na posao.

Ako ne ideš na posao nećeš jesti i piti kafu? Hoćeš. A to onda nema veze sa poslom. Pa nije trošak odlaska na posao i povratka sa posla. Slično sa brijanjem, higijenom itd. Sve to čovjek radi i mimo posla pa onda nije trošak posla.
naravno da hocu racunati kao trosak na posao. ako ne radim mogu komotno i pola dana prespavati pa pojesti obrok manje, kao i popiti kafu manje. cak je kod nas ta pauza oko ishrane jos uvijek placena, dok drugje je ta pauza za jedenje neplacena i to upravo iz razloga koje ti navodis. onda treba i tih 30-60min uvesti neplaceno, jer bi jeo svakako i mimo posla... :-)

evo, posto je sada aktuelno, da li bi i rudaru rekao da ce isto jesti radio ili ne radio? ili, posto sam ja iz Zenice - da li bi to isto rekao nekom zeljezarcu? znas sta ja vidim kod tebe. da si ti mozda najebao u ratu, ali da se nisi bas naradio... ili da to pokusam svesti u tvoju sferu: nije isto cijepati drva ili ih rezati ubodnom pilom...

sada da dodam i komicni dio. znas li ti ko je Nezir iz Zenice? (kod nas rasprostranjeno poznat)
Truba

#6568 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Jednom sam sebi platio rucak i jos stucam...pojeo zvrk pite i buhtlu 3.5 km
Preskupo
NediM17

#6569 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by NediM17 »

Najbolje se tako uvalit' na budzet.
A 'vamo sve ugroza. :mrgreen:
Truba

#6570 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Jedan je lik pojeo 84 markr za dan
Ja ne mjerim ali pratim
Jednino mleka nema da korflejksa napravim
ShnjaZZZ

#6571 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

Iskreno ne razumijem prejedanje na poslu, radio sam težak fizički posao i nikad nisam mogao jest, a vjerujte nisu ni kolege jer onda nisi za qrca. Najčešće smo jeli konzervu sardine ili tunjevina sa četvrtinom hljeba ili npr kuhana jaja ili 100g salame sa pavlakom i četvrtinom hljeba. A imali smo obrok svaki dan u menzi, zna @belfy kad je već tu.

I sad kad imam hiljadu puta ljepši posao ne volim se prejedat, smjena mi 12h pa sam neki dan pojeo 2 komada pizze (ponio od kuće, ostalo od ručka :D ) i bananu i jabuku. Evo večeras mi je noćna od 19h do 07. Evo ručao sam sad malo sirnice sa salatom i jogurtom i to je do sutra. Ponijet ću sebi samo jednu bananu i par hurmi ako me glad uhvati.

Jest ću opet tek nekad sutra u ova doba. Stvarno iz svoje perspektive ne razumijem ljude koji toliko novca troše na hranu i koji se moraju najest. Ja volim da sam malo gladan nego sit, osjećam se lakše 1000 puta.
zippoo87

#6572 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Truba wrote: 16/03/2024 16:38 Jednom sam sebi platio rucak i jos stucam...pojeo zvrk pite i buhtlu 3.5 km
Preskupo
Burek i mali jogurt su sada 4,5-5 KM.
Nekome ko radi fizicki posao 8 sati,ne moze biti jedan burek . Ovim po kancelarijama,sto sa guza na guz,moze biti i jedna banana za 8 sati i to i jesu ovi sto govore,gsje ces ba jesti na poslu,gdje ces placati tanjir gulasa,gdje ces ovo ono.
Ljudi uvijek i iskljucivo gledaju samo sebe,nikako da gledaju sta je realno i sta je minimum a ne kako njima godi. Zato i jesu ovako dijametralno suprotna misljenja.
zippoo87

#6573 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

ShnjaZZZ wrote: 16/03/2024 16:45 Iskreno ne razumijem prejedanje na poslu, radio sam težak fizički posao i nikad nisam mogao jest, a vjerujte nisu ni kolege jer onda nisi za qrca. Najčešće smo jeli konzervu sardine ili tunjevina sa četvrtinom hljeba ili npr kuhana jaja ili 100g salame sa pavlakom i četvrtinom hljeba. A imali smo obrok svaki dan u menzi, zna @belfy kad je već tu.

I sad kad imam hiljadu puta ljepši posao ne volim se prejedat, smjena mi 12h pa sam neki dan pojeo 2 komada pizze (ponio od kuće, ostalo od ručka :D ) i bananu i jabuku. Evo večeras mi je noćna od 19h do 07. Evo ručao sam sad malo sirnice sa salatom i jogurtom i to je do sutra. Ponijet ću sebi samo jednu bananu i par hurmi ako me glad uhvati.

Jest ću opet tek nekad sutra u ova doba. Stvarno iz svoje perspektive ne razumijem ljude koji toliko novca troše na hranu i koji se moraju najest. Ja volim da sam malo gladan nego sit, osjećam se lakše 1000 puta.
E ako je prejedanje tanjir kuhanja ili jedan burek i jogurt ili mala pizza ili mali cevapi ili hamburger ili obicni sendvic...onda jbga 😂😂
Last edited by zippoo87 on 16/03/2024 16:50, edited 1 time in total.
Truba

#6574 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Zasto muski i zenski imaju isti topli kad musku tele dnevno nije dosta
Last edited by Truba on 16/03/2024 16:51, edited 1 time in total.
Digla_da_kreci

#6575 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Digla_da_kreci »

belfy wrote: 16/03/2024 16:24 sada da dodam i komicni dio. znas li ti ko je Nezir iz Zenice? (kod nas rasprostranjeno poznat)
Aaa gdje se njega sjeti. Covjek koji se nikada nije najeo. :)
Post Reply