Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#6551 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Smjesna je ironija da ga je covjek tamo zajebao, da mu se to desilo ovdje bio bi razlog da ode. :D
512MB

#6552 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Zajebo ga je nas covjek :)
Bluemore

#6553 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

_BataZiv_0809 wrote:Mi se snasli :mrgreen:
Tebi svaka cast
Ali nisu svi komentari u tom smislu
Ali svakom svacije
Suzie Q

#6554 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Ja ne napadam covjeka, cak sam mu dala iskrene savjete sta moze uraditi i vjerujem da ce naci rjesenje. Da je sam moze i u parku zakonačiti ali s njim su zena i beba.

Ako moze napraviti prijavu adrese kod rođaka, problem rijesen ali ako ne moze onda mora traziti negdje gdje moze. Logicno nece ih rođak izbaciti na cestu dok se ne snađu.

I za one koji ne kontaju, prva stvar kad se dođe u Nj.je prijava na izvjesnu adresu s papirom koji dobijes od gazde. Nakon toga cca 7 dana treba da ti stigne ID porezni broj koji ti treba za sve ostalo, te s tim otvaras racun u banci. Negdje moze i odmah pa da kasnije doneses kopiju. Bez ovoga nema ugovora i nema radnog odnosa osim na crno. Znaci minimum 7 dana ti treba od dana prijave za regularno stupanje u radni odnos. A covjek treba sutra poceti raditi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6555 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Suzie Q wrote: I za one koji ne kontaju, prva stvar kad se dođe u Nj.je prijava na izvjesnu adresu s papirom koji dobijes od gazde. Nakon toga cca 7 dana treba da ti stigne ID porezni broj koji ti treba za sve ostalo, te s tim otvaras racun u banci. Negdje moze i odmah pa da kasnije doneses kopiju. Bez ovoga nema ugovora i nema radnog odnosa osim na crno. Znaci minimum 7 dana ti treba od dana prijave za regularno stupanje u radni odnos. A covjek treba sutra poceti raditi.
Pa nije jučer otišao u Njemačku. Znao je sigurno da to tako hoda. Ako su ga izlevatili za stan, nađi nešto, prijavi mjesto boravka, pa kasnije prebacuj, radi šta hoćeš. Nisi svezan.
512MB

#6556 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Suzie Q wrote:Ja ne napadam covjeka, cak sam mu dala iskrene savjete sta moze uraditi i vjerujem da ce naci rjesenje. Da je sam moze i u parku zakonačiti ali s njim su zena i beba.

Ako moze napraviti prijavu adrese kod rođaka, problem rijesen ali ako ne moze onda mora traziti negdje gdje moze. Logicno nece ih rođak izbaciti na cestu dok se ne snađu.

I za one koji ne kontaju, prva stvar kad se dođe u Nj.je prijava na izvjesnu adresu s papirom koji dobijes od gazde. Nakon toga cca 7 dana treba da ti stigne ID porezni broj koji ti treba za sve ostalo, te s tim otvaras racun u banci. Negdje moze i odmah pa da kasnije doneses kopiju. Bez ovoga nema ugovora i nema radnog odnosa osim na crno. Znaci minimum 7 dana ti treba od dana prijave za regularno stupanje u radni odnos. A covjek treba sutra poceti raditi.
U IT bizMisu "poceti raditi" ne znaci sutra u 7 ujutru nacrtati se pred mjesalicom... Sutra ce laganini u biro upoznat "gazdu", svakako ce trajati koji dan dok mu osposobe radno mjesto, upozna ljude, sistem... Prijave ga za sedam dana, sta big deal. Prva dva tri mjeseca laganini se uhavizat, sho bi se reklo, pa tek onda moze poceti sa konstruktivnim radom. Imace on dovoljno vremena za sredjivanje dokumentacije...
Rockefeller

#6557 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

Sve se u hodu rjesava, nista specijalno.

Kad smo kod nasih ljudi u Dojcelandu. Prijatelj radio Nebenjob/Minijob kao Pflegehelfer u jednom starackom domu. Odradi 3-5 smjena u mjesecu.

Sve bilo okej, uredno. Dosla inspekcija u dom dokumentaciju da provjere. U dokumentima nasli da prijatelj nije imao dozvolu za rad za dva mjeseca i hop, pismo mu na vrata. Ukljucuj sad advokata neka rjesava.

Samo hocu reci, dom ce platit kaznu zato sto je zaposlio radnika sa nepunom dokumentacijom a prijatelj ceka sad sta ce biti, nada se kazni.

Gospodin u domu koji je direktor je to sve znao ali ga je opet zaposlio i eto sad, jebada. Nas covjek naravno, dosao prije 20 godina u Berlin direktor.
moonca

#6558 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Tomahawk11 wrote:To neko misli kad negdje odeš sve te čeka, stan, limuzina, kancelarija s pogledom na grad, Anastasia Steele, helikopter...
Opet, otišao čovjek, traži bolje, pozdravljam. Treba malo vremena da se snađe.
Dobro, tako misli svaki Balkanac, nemoj zezati.

Neka je otisao sa familijiom.Snaci ce se. Bitno je da ima posao.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6559 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

moonca wrote:
Tomahawk11 wrote:To neko misli kad negdje odeš sve te čeka, stan, limuzina, kancelarija s pogledom na grad, Anastasia Steele, helikopter...

Možda na forumu.
Ima ljudi koji žive i realni život.
Ne ide se s Balkana samo kad kreneš trbuhom za kruhom.
moonca

#6560 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Tomahawk11 wrote:
moonca wrote:

Možda na forumu.
Ima ljudi koji žive i realni život.
Ne ide se s Balkana samo kad kreneš trbuhom za kruhom.
Ide se svakako. Jedini nacin da uspijes..

..bez stana je mogao ostati i u Sarajevu?
Tomahawk11
Globalni moderator

#6561 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

moonca wrote:

Da, mogao je.

Postoje ljudi koji putuju po svijetu i usput rade svoj posao. Dakle, uspješni su.
Postoje oni koji nisu nikud makli cijeli svoj život.

Koliko je ko uspio/zadovoljan, to je individualna percepcija.
moonca

#6562 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Tomahawk11 wrote:
moonca wrote:

Da, mogao je.

Postoje ljudi koji putuju po svijetu i usput rade svoj posao. Dakle, uspješni su.
Postoje oni koji nisu nikud makli cijeli svoj život.

Koliko je ko uspio/zadovoljan, to je individualna percepcija.
Kad sam napisala -uspijes- mislim, da ce stavi doci na svoje. Manje vise svi su prosli pocetni kosmar i izazov nove sredine.

Ne bih pod uspjeh podrazumjevala - putovanje po svijetu niti koliki bankovni racun ima.
uglavnomja

#6563 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

moonca wrote:
Ne bih pod uspjeh podrazumjevala - putovanje po svijetu niti koliki bankovni racun ima.
balkanci upravo to sto ti ne podrazumijevas smatraju jedinim mjerilom uspjeha :)
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6564 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by japin_mutapi »

to i jeste tako
kad imam para mogu komsijama i rodbini nabijati pritisak
512MB

#6565 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Il priustiti sebi i svojima bolji i rahatniji zivot, komsije svakako sami seb nabijaju pritisak...
bleicher

#6566 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

@konjislav... Prvi savjet ne obaziri se na Fudu patriotu, uglavnomja i sl. likove mahom dijasporce. Neka si otisao i sretno ti.
Sto se tice stanova, uz uporedno trazenje, prvo se moras negdje prijaviti bez tog nema nista. Tu vidi tog rodjaka, ako ne moze kod njega onda google i zovi hostele, motele i monteurzimmer apartmane, neko vec ima opciju prijave.
Posto si novi i gori ti pod nogama najbolje ti je da ukljucis maklera. Internet immobilienscout ti je osnovna, ali ti ne bih preporucio. Probaj ebay kleinanzeige izmedju ostalog. Mozes traziti na scoutu i gdje je manja potraznja tj. gradici 20-50 km pored jer imaju vozovi a imas i auto.
Berlin ima gradske stanove, lista cekanja postoji ali sto se prije prijavis prije ces i dobiti.
Ne znam vise sta da ti kazem
bleicher

#6567 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Isto tako, uvijek mozes traziti novog poslodavca koji daje slabije uslove ali koji daje stan.
SaraFina

#6568 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

bleicher wrote:Isto tako, uvijek mozes traziti novog poslodavca koji daje slabije uslove ali koji daje stan.

Ja ne bi nikad mjesto stanovanja vezala za posao. Izgubiš posao, ne sviđaju ti se uvjeti rada, pronađeš nešto novo i bolje... prinuđen si sve ispočetka.
Teško kad je čovjek sam. S porodicom i teže.
Bila sam u sličnoj situaciji u USA i iz osobnog iskustva pišem.

Opet svako zna svoje.
bleicher

#6569 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

SaraFina wrote:
bleicher wrote:Isto tako, uvijek mozes traziti novog poslodavca koji daje slabije uslove ali koji daje stan.

Ja ne bi nikad mjesto stanovanja vezala za posao. Izgubiš posao, ne sviđaju ti se uvjeti rada, pronađeš nešto novo i bolje... prinuđen si sve ispočetka.

Opet svako zna svoje.
Slazem se sa tobom, ali za pocetak gdje covjek nema obezbijedjen stan ni ovo nije lose. Npr. ja sam zapoceo tako, poslodavac mi stan obezbijedio. Zatim sam ja nasao stan i iselio iz tog firminog a ostao u firmi raditi.
512MB

#6570 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Covjek ima jos lufta dok su djeca mala, kad budu pred skolom postaje kriticno..
SaraFina

#6571 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

bleicher wrote:
SaraFina wrote:

Opet svako zna svoje.
Slazem se sa tobom, ali za pocetak gdje covjek nema obezbijedjen stan ni ovo nije lose. Npr. ja sam zapoceo tako, poslodavac mi stan obezbijedio. Zatim sam ja nasao stan i iselio iz tog firminog a ostao u firmi raditi.

To stoji. Ali i da potraži novog poslodavca a doša je već na garanciju drugog, morao bi ponoviti cjelokupan proces iz BiH?
Mislim on nema statusa u Njemackoj.
bleicher

#6572 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Ja sam mijenjao bez problema, a on bi trebao pitati u Uredu za strance jer je tek dosao. Inace konjo sta god bude ne vjeruj nikome osim Uredu za strance (Auslanderbehorde)
konjislav

#6573 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Danas nađoh jedan fin stan blizu posla, odoh da ga pogledam i fakat je lijep, kad ono ima žohara u mašini za suđe i u frižideru. Odmah nam se zgadilo, đaba nam potroši vrijeme švabo.
Last edited by konjislav on 28/02/2019 17:30, edited 2 times in total.
konjislav

#6574 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

512MB wrote:Zajebo ga je nas covjek :)
Bio je englez sa stanom u Berlinu.
512MB

#6575 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

konjislav wrote:Danas nađoh jedan fin stan blizu posla, odoh da ga preživjeti i fakat je lijep, kad ono ima žohara u mašini za suđe. Odmah nam se zgadilo, đaba nam potroši vrijeme švabo.
Sad ce ekipa oplest :mrgreen:
Post Reply