Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#6551 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

"Mene zanima samo jedno opsirno pitanje ako neko moze da izgovori ja i par drugara smo se skupili kupili namjernica i krenuli danas put Batkovica-Ostojicevo prvo na sta se nailazi to je benzinska i kafana gde se pije pivo i rakija kao da je 1 maj krenemo dalje ljudi nemaju camce nema se cime preci salju nas nas u Crnjelovo krenemo tamo vozimo se tako 30minuta da bi prolazili pored ljudi koji samo piju sjede pored puta i svako govori momci dzaba vi tamo idete nista se tu ne moze uraditi u ostojicevu nema nikoga ni ko sta nasipa ili se bori ili slicno krenete prema Dvorovima dodjete do fisa dalje ne moze ako imate vece vozilo mozete stici do punkta gde stoje dva vojnika i jos dva neka iz civilne koji usta ne mogu da otovre od hrane i kolaca kojih boli za sve oni kazu da nisu nadlezni i da se moramo vratiti u opstinu gde je civilna zastita pola grada radi CAFFE MONDO racnaska puna basta i lokal sve tatini sinovi koje boli ona stvar nek je poplava prosla u centru pa kako vas nije sve zajedno sramota organiziacija cista nula jadan narod i bijeda koji ostadose bez svega sto su stekli samo MICO MICIC I takvi ko on lelmudaju i boli njih dali ce sve puci i otici u tri tacke i jos se pitamo zasto su ljudi razocarani narocito oni koji prevale iz Banja Luke ili dalje kako bi nam pomogli sramotaaaaa"
Dosta je žalbi na Bijeljinu, ima čitava rasprava na ovu temu i uglavnom svi potvrđuju ovu gore navedenu priču
Mustang1

#6552 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mustang1 »

"Ljudi preskacete Topcic polje koje je duplo gore stradalo!! U maglaju sam bio 3-4 dana voziila se vracaju nemaju gdje da istovaraju stvari jer je pretrpano svime.. samo moj odjeljenje je istovarilo 25 kombija lijekova jucer, a danas su ih sleperima dovlacili.. moj savjet je Topcic polje ljudima je potrebno bas!!"
Hajlac

#6553 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hajlac »

sinuhe wrote:
Nuken wrote:NE ŠALJITE VIŠE POMOĆ ZA SANSKI MOST.NIJE POTREBNO.OVI KVAZI VOLONTERI SU PO ŠKOLAMA I NEĆE DA IDU KUĆAMA I TU DERNEČE 3 NOĆI.NEMA NIKO STARIJI.IMAJU SVI OKO 20TAK GODINA.SVI SU PJANI.BRAŠNO SU POKRALI I PRODAJU PEKARAMA I NARODU ZA 50 MARAKA PO VREĆI.MOLIM VAS DA OVO ŠIRITE DALJE KAKO BI NAROD ZNAO DA NE POMAŽE OVOJ BAGRI VIŠE.

Na svoje oči sam sada ovo vidio i molim vas da ovo širite ako je ikako moguće dalje.Fuj kakav smo mi narod!!!
Ovo onaj Macak kaze i za Zavidovice :-? Mali Hitleri.
Ako je istina ovo za preprodaju pomoći, onda su isti kao vrli sarajevski ratni "heroji" :(

FUJ! Prozivati na sav glas ako više ljudi potvrdi ove tvrdnje!
Jack Be Nimble

#6554 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Jack Be Nimble »

Nuken wrote:[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iQV5IHo ... tube_gdata[/youtube] Čovjek koji govori o tome kako se u Sanskom Mostu djeli pomoć i u čije je ruke otišla
O'zone
Globalni moderator

#6555 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Karlovčani pokazali ogromno srce u pomoći za poplavljenu BiH – natrpan kamion vozi pomoć u Maglaj
Objavio KAportal on 18/05/2014 10:21.

U prošla dva dana Karlovčani su pohrlili u pomoć u hrani i odjeći za nastradale u susjednoj Bosni i Hercegovini, te doslovno zatrpali prostor Bošnjačke nacionalne zajednice u Grabriku raznim potrepštinama.

Kako je za KAportal ispričao predstavnik BNZ za Grad Karlovac Mujo Dizdarević, humanost se pokazala na djelu a Karlovčani svoje veliko srce, dok ga je, dodaje, posebno oduševilo to što su većinom svoje donacije donosili mladi ljudi.

Hranu, odjeću, obuću, deke, razne pokrivače i ostale potrepštine donijelo je možda i stotinjak građana, dok se akciji prvi odazvao karlovački Crveni križ koji je predao čak 500 kilograma odjeće. Što se tiče hrane, prikupljala se uglavnom nepokvarljiva roba, od ulja, šećera i konzervi. P1110256

Danas će iz Grabrika kamion odvesti robu u Veliku Kladušu, te će se tamo pridružiti konvoju koji će tijekom poslijepodnevnih sati krenuti za Maglaj i dalje na područja najugroženija poplavom.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6556 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/odzak-hi ... /140518123

Odžačani sa žaljenjem konstatuju kako za sada nisu dobili nijednu ozbiljniju donaciju iz drugih dijelova BiH, ali se nadaju da će u narednim danima neki od konvoja pomoći stići i u ovaj Posavine.

Svi oni koji žele uputiti humanitarnu pomoć, dodatne informacije mogu dobiti od Vjekoslava Vilića na broj telefona 063 446 466.
Nuken

#6557 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nuken »

Hajlac wrote:
sinuhe wrote:
Nuken wrote:NE ŠALJITE VIŠE POMOĆ ZA SANSKI MOST.NIJE POTREBNO.OVI KVAZI VOLONTERI SU PO ŠKOLAMA I NEĆE DA IDU KUĆAMA I TU DERNEČE 3 NOĆI.NEMA NIKO STARIJI.IMAJU SVI OKO 20TAK GODINA.SVI SU PJANI.BRAŠNO SU POKRALI I PRODAJU PEKARAMA I NARODU ZA 50 MARAKA PO VREĆI.MOLIM VAS DA OVO ŠIRITE DALJE KAKO BI NAROD ZNAO DA NE POMAŽE OVOJ BAGRI VIŠE.

Na svoje oči sam sada ovo vidio i molim vas da ovo širite ako je ikako moguće dalje.Fuj kakav smo mi narod!!!
Ovo onaj Macak kaze i za Zavidovice :-? Mali Hitleri.
Ako je istina ovo za preprodaju pomoći, onda su isti kao vrli sarajevski ratni "heroji" :(

FUJ! Prozivati na sav glas ako više ljudi potvrdi ove tvrdnje!
Evo ovde možete pročitati i poslušati šta se radi po Sanskoom Mostu.Širite dalje!! https://www.youtube.com/watch?v=iQV5IHo ... tube_gdata

Image
P308

#6558 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by P308 »

Danas smo bili u Olovu. Ako bih jednom riječju opisala ono što smo vidjeli, naprikladnije bih sve opisala riječju - tuga. U isto vrijeme kad i mi, put Olova je krenuo i kombi Crvenog Krsta. Kad smo stigli u grad, dočekala nas je tako tužna atmosfera: ljudi izbacuju vodu iz podruma, čiste potpoljene kuće i stanove, kažu da imaju vode i hrane, da mora biti bolje i zahvaljuju nam se što smo ih pitali kako su.

Piše: Jelena Paunović

Od Olova smo krenuli putem prema Zavidovićima. Prošli smo kroz potopljena sela Bogdanoviće, Križeviće, Solun, Kamenita. Aktivisti Udruženja „Anđeo“ su dijelili hranu za životinje ljudima koji više nemaju čime hraniti svoje ljubimce. Do sela Rječica nismo uspjeli stići jer je bilo preopasno čak i džipom preći Krivaju. Mještani kažu da je tamo situacija očajna. Kažu da su mještani sela, pred vodenom bujicom, pobjegli u šumu te da im su im neophodne najosnovnije stvari.

Na povratku u Sarajevo smo vidjeli jednog dedu na putu. Stali smo da pitamo treba li mu pomoć. Kaže dedo da čeka prijatelja koji će mu pomoći da sagradi podzid jer će mu se kuća srušiti. I poče dedo plakat'... Nama isto pune oči suza...

„Da sam imao oružja ubio bi se danas. A za sve su političari krivi! Sad bih ja u ovu svoju kuću smjestio i Lagumdžiju, i Čovića, i onog Radončića... Ma, sve skupa... Nemam ti ja sine ništa do ove kuće. A i nana je bolesna...“- kroz suze prošapta dedo.

Parkirali smo auto. Plače dedo. Suza suzu goni. Pitam ga šta možemo uraditi. Kaže on da je nana bolesna, da ima krasne sinove, snahu Poljakinju... Krenu priča. U to nas ugleda nana i kaže da nema vode, al' da je dedo iš'o u prodavnicu i kupio soka, a ona ispekla hurmašice.

I nana i dedo rekoše da nam nema ić' dok hurmašice ne pojedemo. I, sjedosmo mi u baštu te kuće na klizištu, negdje na putu Olovo - Zavidovići. Iznese nana sok i hurmašice, a dedo kudi vlast i reče da je Tito imao pravo.

Iz Udruženja „Anđeo“ su im ostavili vreću hrane za pse i mačke i nekoliko konzervi. Reče nam nana da im je cuko najveće blago i da smo se svi osevapili što smo mu hrane donijeli. Kobne noći, kad je sve poplavilo, kaže da je prvo otišla po cuku i jariće.

„Svi su oni sa mnom bili. Crkla bih da ono janje malo nisam mazila svu noć“- reče nana dok su joj oči sijale.

Pozdravili smo se, obećali da ćemo na ljeto doć' na roštilj. A dedo, opet sa suzama u očima, kratko prozbori jedno tako kratko, al' zvučno - „Hvala vam cure. I, dođite nam“.

I tako... Osta priča o jednoj nani i jednom dedi, koji žive usred ničega, koji ne znaju hoće li im se sutra kuća srušiti, a i bašta im je poplavljena. Nade, kažu, imaju. Al' neznanim gostima ne daju put nastaviti bez soka i hurmašica.

To je Bosna koju volim.
strong69

#6559 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by strong69 »

ČičineBrčine wrote:
strong69 wrote:Odzak je u teskoj situaciji... Cuo sam se sa ljudima tamo.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Zasto siris dezinformaciju bezveze, koji je razlog ??????
Ako je mene lagao covjek koji zivi gore onda lazem i ja. Jesi li ti iz Odzaka? Rekao je da je situacija teska, da imaju mnogo mrtve stoke, da ljudi bjeze iz kuca i evaukisu se i da im je najvaznije da prezive.
vješalica

#6560 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vješalica »

Image
VjecitiStudent

#6561 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

SirokiB wrote:
Paradajz50 wrote:
SirokiB wrote:
utakmica humanitarnog karaktera za bosnu..
prikupljeno nesto vise od 5 500 KM..nije neka cifra al bolje ista nego nista
:thumbup: :thumbup: Ko zaboravio, pas bio...
ma ne treba pamtiti pomoć..bitno je samo da ljudi dobiju ono što ima treba..samo mi je drago i stvarno sam ponosan na ovaj moj mali grad široki od 10 000 stanovnika ... par kamiona robe je otislo u subotu sto su skupljali u crkvi na brijegu, a jucer i danas je gss skupljao u svojim prostorijama, bio sam, puna je prostorija paketa...samo da dođe u ruke kojima treba, to je najvaznije..i jos je gss poslao 7 ljudi i 3 camca koji su se danas javili da su u šamcu i da cijeli dan evakuiraju ljude, svaka im čast..i udaljeno je to i ima jedan decko kojemu je 18 godina, poznajem ga..roditeljima nije svejedno ali ipak je isao gore pomoc..a u pon,uto,čet je skupljanje donacija kod nas u crvenom krizu..nadam se i mislim da moze jos bolje i jos vise..

i stvarno se nadam da će epiteti širokog i širokobriježana kao fašista, ustaša i raznih drugih ruznih naziva i predrasuda nakon ovih događaja prestati..

:thumbup: :thumbup:
Bravo Široki!
krater

#6562 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by krater »

@Nuken
barem su im "otisli" agregati :lol: :lol:
Nuken

#6563 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nuken »

krater wrote:@Nuken
Ima Boga :izet:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6564 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

P308 wrote:
Danas smo bili u Olovu. Ako bih jednom riječju opisala ono što smo vidjeli, naprikladnije bih sve opisala riječju - tuga. U isto vrijeme kad i mi, put Olova je krenuo i kombi Crvenog Krsta. Kad smo stigli u grad, dočekala nas je tako tužna atmosfera: ljudi izbacuju vodu iz podruma, čiste potpoljene kuće i stanove, kažu da imaju vode i hrane, da mora biti bolje i zahvaljuju nam se što smo ih pitali kako su.

Od Olova smo krenuli putem prema Zavidovićima. Prošli smo kroz potopljena sela Bogdanoviće, Križeviće, Solun, Kamenita. Aktivisti Udruženja „Anđeo“ su dijelili hranu za životinje ljudima koji više nemaju čime hraniti svoje ljubimce. Do sela Rječica nismo uspjeli stići jer je bilo preopasno čak i džipom preći Krivaju. Mještani kažu da je tamo situacija očajna. Kažu da su mještani sela, pred vodenom bujicom, pobjegli u šumu te da im su im neophodne najosnovnije stvari.

Na povratku u Sarajevo smo vidjeli jednog dedu na putu. Stali smo da pitamo treba li mu pomoć. Kaže dedo da čeka prijatelja koji će mu pomoći da sagradi podzid jer će mu se kuća srušiti. I poče dedo plakat'... Nama isto pune oči suza...

„Da sam imao oružja ubio bi se danas. A za sve su političari krivi! Sad bih ja u ovu svoju kuću smjestio i Lagumdžiju, i Čovića, i onog Radončića... Ma, sve skupa... Nemam ti ja sine ništa do ove kuće. A i nana je bolesna...“- kroz suze prošapta dedo.

Parkirali smo auto. Plače dedo. Suza suzu goni. Pitam ga šta možemo uraditi. Kaže on da je nana bolesna, da ima krasne sinove, snahu Poljakinju... Krenu priča. U to nas ugleda nana i kaže da nema vode, al' da je dedo iš'o u prodavnicu i kupio soka, a ona ispekla hurmašice.

I nana i dedo rekoše da nam nema ić' dok hurmašice ne pojedemo. I, sjedosmo mi u baštu te kuće na klizištu, negdje na putu Olovo - Zavidovići. Iznese nana sok i hurmašice, a dedo kudi vlast i reče da je Tito imao pravo.

Iz Udruženja „Anđeo“ su im ostavili vreću hrane za pse i mačke i nekoliko konzervi. Reče nam nana da im je cuko najveće blago i da smo se svi osevapili što smo mu hrane donijeli. Kobne noći, kad je sve poplavilo, kaže da je prvo otišla po cuku i jariće.

„Svi su oni sa mnom bili. Crkla bih da ono janje malo nisam mazila svu noć“- reče nana dok su joj oči sijale.

Pozdravili smo se, obećali da ćemo na ljeto doć' na roštilj. A dedo, opet sa suzama u očima, kratko prozbori jedno tako kratko, al' zvučno - „Hvala vam cure. I, dođite nam“.

I tako... Osta priča o jednoj nani i jednom dedi, koji žive usred ničega, koji ne znaju hoće li im se sutra kuća srušiti, a i bašta im je poplavljena. Nade, kažu, imaju. Al' neznanim gostima ne daju put nastaviti bez soka i hurmašica.

To je Bosna koju volim.
:(
daxon

#6565 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by daxon »

Jack Be Nimble wrote:
Nuken wrote:[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iQV5IHo ... tube_gdata[/youtube] Čovjek koji govori o tome kako se u Sanskom Mostu djeli pomoć i u čije je ruke otišla
I ovaj priča nepovezano, prvo niko nije dolazio osim vas, vi ste prvi, pa onda dolazili su donosili hranu i vodu, pa su opet dolazili donosili naftu, pa onda opet niko nije dolazio osim vas...
Lakat Jebić

#6566 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Lakat Jebić »

Nuken wrote:
krater wrote:@Nuken
Ima Boga :izet:
za one koji ne znaju, nafta je dizel :D
vješalica

#6567 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vješalica »

i šta sad ako je bilo priče?
emigrazione

#6568 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emigrazione »

Gdje je sad Bakir Izetbegivic majku sebi jebo, gledam ovog Vucica covjek je na licu mjesta, bori se organizuje, naredjuje...Ceda roni po Obrenovcu pomaze...gdje su nase glavesine pizda im materina, gdje je sad Lagumdzija otac ga jebo frljavi...
dječak sa šibicama

#6569 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dječak sa šibicama »

P308 wrote:

To je Bosna koju volim.
:sad:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6570 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

nema brašna :D
Alfons Kauders

#6571 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Alfons Kauders »

Chmoljo wrote:nema brašna :D
sto bi se reklo u nas u tuzli

ubi brashno :D
nekitamopd

#6572 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by nekitamopd »

Prijedor danas:

Sana se povlaci, ali ima jos dosta poplavljenih:

Ovo je sve bilo pod vodom, sve ovce ceste sto vidite
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Janjicar

#6573 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

mangos wrote:Ljudi imali iko informacije o stanju u Gornjoj Maoci, Bocinji, Bukovici i ostalim leglima vehabijskog sljama.
Nije valjda da ih je poplava zaobisla!
to su dezerteri oni su odmah huknuli :D
O'zone
Globalni moderator

#6574 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Crno blato
Jasmin Imamović: Situacija je u Crnom Blatu izrazito kritična (VIDEO)
18. maj 2014. u 23:35

U Općini Tuzla aktiviralo se do sada najopasnije i najveće klizište, u naselju Crno Blato, i trenutno se vrši evakuacija 40 porodica sa tog područja.

Prema procjenama geologa, ugroženo je cijelo naselje.

''Došli smo na najteže klizište koje se pojavilo na području Općine Tuzla. I dok smo upravo ovdje, još uvijek je aktivno i dešava se klizanje'', izjavio je šef geološkog tima Štaba civilne zaštite Tuzla Izet Žigić.

Kazao je da Mjesna zajednica Dokanj uz naselje Crno Blato i još neke zaseoke sigurno najugroženija od svih područja u Općini Tuzla.

''Klizište je aktivirano prije tri dana, ali nismo znali do danas da je stanje toliko katastrofalno i u situaciji smo da moramo večeras evakuisati oko 40 porodica. Klizište bi moglo poravnati čitavo naselje Crno Blato'', izjavio je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Dokanj Dražen Pejić, istaknuvši da je najvažnije da nema žrtava..
Također je kazao da će stanovnici ovog naselja trenuto biti evakuisani u Osnovnu školu u Doknju, gdje se već pripremaju kreveti, ćebad, hrana i sve ostalo što bude potrebno za ove unesrećene porodice.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović kazao je da je skupa sa geolozima donio jednoglasnu odluku da u ovom naselju niko nije siguran, javlja Fena.

''Sada se nalazimo na najugroženijem području u Crnom Blatu. Geolozi Izet Žigić i Miralem Mulać i ja smo jednoglasni da ni jedna kuća ovdje nije sigurna i sada organiziramo hitnu evakuaciju građanada'', izjavio je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Naglasio je da su trebali sa Štabom civilne zaštite Tuzla imati vanrednu sjednicu u 18 sati, ali da nisu stigli zbog ove neočekivane situacije i da će sjednica biti održana večeras kasno.

Također Imamović je rekao da je u ovom momentu najbitnije spasiti stanovnike ovog do sada najugroženijeg područja u Općini Tuzla.

Nuken

#6575 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nuken »

Image
Evo vam dokaza kako ide humanitara.Ako ima još ko da ne vjeruje neka se javi na PP :D
Post Reply