juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
detroit-mercy

#6551 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote: Sto ti ne ides na 70 duluma, sto se handris po inostranstvu :mrgreen: .
a stacu kad smo u titino vrijeme bili nepismeni :lol: :lol:
Nije, nego lahko je tudjim kurcem gloginje mlatiti :mrgreen:
Svi bi drugima dali savjet da idu da zive od dva duluma zemlje, u malo mjesto, u pripizdinu a oni sami ni ne pomisljaju na to. Sto bi, ovoj je 21vijek, treba zivot da prozivis u nekoj pripizidini gdje ni pivu ne mozes popiti kad ti je cejf jer je najbliza kafana ili prodavnica bogu iza tregera.
spreca

#6552 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Spreca, danas ljudi vise nece da zive kao sto su zivjeli nekada. Danas neko kada ode vani nece vise da spava u baraci dok su mu zena i djeca u BiH. Proslo je to. Ja imam familiju jos o prije rata vani, moj tetak, ne jedan nego vise njih su zivjeli tako. Znas sta njihova djeca, moji rodjaci kazu, nema od toga nista, ja bez svoje porodice necu da budem ni dana, kako je meni tamo tako je i njima. Jer su ljudi vidjeli da se je godina ili dvije dok se kuca ne napravi i auto kupi pretvaralo u do "penzije". Danas mladi ljudi vise nece tako, nece baraka, odvojenog zivota, vidjanja od Bozica do Bozica i slicno.
Ako mislis na njemacku ....tamo unasi u barakama ne spavaju vec od sredine 80tih...jedino ako je neki kome je stoja bila ko ponjava...ja sam do 80te bio u Essenu i znam mkako je bilo ...bili su samski hoteli po dvojica u sobi i takvih je bilo ali baraka nisam vidio....u Barakama su spavali oni koji su 60tih poceli ici u rudnike da rade i svake godine je bilo bolje..posle su imali i zdravstveno i penziono itd djeciji doplatak na djecu koja su bila u jugi a ne gore itd
dragma
Vozim: Pješe

#6553 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Fudo387 wrote:Spreca, ti si se opasne votke namemio. :D
:thumbup:

Jes, jes...kad @spreča zašenluči niđe mu kraja :lol:
detroit-mercy

#6554 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
Maraschino wrote:
spreca :evil: ne jebi ale

nikad sela nisu bolje uredjena nego danas. danas selo ima kompletnu infrastrukturu.
Pa bolan ne zivi se od asvalta.....eto u tite nismo imali interneta i mobila...ljudi danasnja sela su takva zahvaljujuci uglavnom dijaspori i humanitarnoj koju nam je svijet davao a ovi nasi i to uspijevali krasti i otimati.....ljudi su ostali bez duse..bez osmjeha na licu probaj te nekad obicnom covjeku "zaviriti"u dusu
E, tako se je moglo zivjeti dok nije bilo internet i mobitela, ali skontaj, danas ljudi nece da zive tako. Kod mene u komsiluku zive ljudi koji su otprilike rade te neke radnicke/sitno sluzbenicke poslove. Ti ljudi ni onda nisu zivjeli nesto bolje, cak stavise. Danas pogledam, sve i jedna kuca ima centralno grijanje, kako ne znam, sve i jedna osoba na posao ide striktno autom (prije rata nisu ni auta imali), kako ne znam i koga god pitas kako je, e nije nesto.
spreca

#6555 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Nije, nego lahko je tudjim kurcem gloginje mlatiti :mrgreen:
Svi bi drugima dali savjet da idu da zive od dva duluma zemlje, u malo mjesto, u pripizdinu a oni sami ni ne pomisljaju na to. Sto bi, ovoj je 21vijek, treba zivot da prozivis u nekoj pripizidini gdje ni pivu ne mozes popiti kad ti je cejf jer je najbliza kafana ili prodavnica bogu iza tregera.
Da se nije desilo to sta se desilo ja sam bio cvrsto rjesio da se u svoje selo vratim naj kasnije do pocetka 90tih pa i posle rata ali kad sam vidio da ce mi Bakir i slicni krojiti sudbinu ja sam rekao ne...nemamja nista protiv sto raja odlazi ...ja bih svakom rekao neka ide iz ovih govana, valja zivjeti i familiju hraniti...
dragma

#6556 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Samo, nekako mi pusto bez moje proleterke na temi. :sad: :kiss:
detroit-mercy

#6557 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote: Spreca, danas ljudi vise nece da zive kao sto su zivjeli nekada. Danas neko kada ode vani nece vise da spava u baraci dok su mu zena i djeca u BiH. Proslo je to. Ja imam familiju jos o prije rata vani, moj tetak, ne jedan nego vise njih su zivjeli tako. Znas sta njihova djeca, moji rodjaci kazu, nema od toga nista, ja bez svoje porodice necu da budem ni dana, kako je meni tamo tako je i njima. Jer su ljudi vidjeli da se je godina ili dvije dok se kuca ne napravi i auto kupi pretvaralo u do "penzije". Danas mladi ljudi vise nece tako, nece baraka, odvojenog zivota, vidjanja od Bozica do Bozica i slicno.
Ako mislis na njemacku ....tamo unasi u barakama ne spavaju vec od sredine 80tih...jedino ako je neki kome je stoja bila ko ponjava...ja sam do 80te bio u Essenu i znam mkako je bilo ...bili su samski hoteli po dvojica u sobi i takvih je bilo ali baraka nisam vidio....u Barakama su spavali oni koji su 60tih poceli ici u rudnike da rade i svake godine je bilo bolje..posle su imali i zdravstveno i penziono itd djeciji doplatak na djecu koja su bila u jugi a ne gore itd
Da, ali danas ljudi vise nece samackih hotela, danas odlaze i prvo sto rade gledaju da kupe stan u Svabiji. Moji rodjaci odrasli bez oca, oni nece da njihova djeca odrastaju bez oca niti da oni stare bez djece. Druga vremena.
spreca

#6558 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

dragma wrote:

Ima se more se :mrgreen: ....hvala ti Bakire :lol:
detroit-mercy

#6559 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote: Nije, nego lahko je tudjim kurcem gloginje mlatiti :mrgreen:
Da se nije desilo to sta se desilo ja sam bio cvrsto rjesio da se u svoje selo vratim naj kasnije do pocetka 90tih pa i posle rata ali kad sam vidio da ce mi Bakir i slicni krojiti sudbinu ja sam rekao ne...nemamja nista protiv sto raja odlazi ...ja bih svakom rekao neka ide iz ovih govana, valja zivjeti i familiju hraniti...
Ne zajebavaj, uvijek bi se naslo nesto. Da nema Bakira, tesko bi bilo ostaviti sisate Ruskinje i Ukrajinke :mrgreen: , naviko se covjek na ruski kavijar a takvog nema u BiH :mrgreen: ili nesto trece.
spreca

#6560 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Da, ali danas ljudi vise nece samackih hotela, danas odlaze i prvo sto rade gledaju da kupe stan u Svabiji. Moji rodjaci odrasli bez oca, oni nece da njihova djeca odrastaju bez oca niti da oni stare bez djece. Druga vremena.
Sve je to OK....ali nemogu da shvatim da je nekome ovo stanje u BiH dobro....nekazem da je lose (a mnogima jeste)ali za ovu "dobrotu" nemozemo zahvaliti sistemu i onima koji nas vode ali neznamo kuda....ja nemogu da shvatim da ovo neko moze da hvali
Ommadawn

#6561 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Vrijedno bi bilo svima vama procitati knjigu Slavenke Drakulic Kako smo prezivjeli komunizam sa osmijehom na usnama
Za vas koji ne znate ko je Slavenka Drakulic - jedna od onih novinara i pisaca koje je Tudjmanov rezim protjerao iz Hrvatske jer su imali muda pisati kritike na racun novog sistema a nisu ostali duzni ni starom.
Realno - bez nacionalizma i romantizma.
spreca

#6562 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Ne zajebavaj, uvijek bi se naslo nesto. Da nema Bakira, tesko bi bilo ostaviti sisate Ruskinje i Ukrajinke :mrgreen: , naviko se covjek na ruski kavijar a takvog nema u BiH :mrgreen: ili nesto trece.
Sve siti u pravu :D ....ali ima se jos rodbine koja tamo zivi, nisu svi uspjeli otici vani...treba i njih pomagati hallalosum :D
dragma

#6563 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

spreca wrote:
dragma wrote:

Ima se more se :mrgreen: ....hvala ti Bakire :lol:
Hvala Bogu da se ima, takav vakat. :thumbup:

Onomad nisi mogao ovako, pola čokaljčića dnevno plafon, jel de? :D
Maraschino

#6564 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

spreca wrote:
Maraschino wrote:
spreca :evil: ne jebi ale

nikad sela nisu bolje uredjena nego danas. danas selo ima kompletnu infrastrukturu.
Pa bolan ne zivi se od asvalta.....eto u tite nismo imali interneta i mobila...ljudi danasnja sela su takva zahvaljujuci uglavnom dijaspori i humanitarnoj koju nam je svijet davao a ovi nasi i to uspijevali krasti i otimati.....ljudi su ostali bez duse..bez osmjeha na licu probaj te nekad obicnom covjeku "zaviriti"u dusu
Sta je selo imalo ranije? Zemlju, zapregu i volove! Tobejarabi, ne tjeraj me da grijesim. :D

Danas imas telefon, internet, tv, asfalt, vodovod, 2 kupatila u svakoj kuci...i ne pitaj kako ali je puno bolje.
Jedino da onima u selu neko poruci da je Tito mrtav i da dignu guzice i traze posao.
spreca

#6565 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

dragma wrote:

Ja sam hvala bogu uvijek imao dovoljno :-D ......a sreca pa sam sve steko do ovih demokratskih talasa koji nas zahvatise pas im majku njihovu :lol:
detroit-mercy

#6566 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote: Da, ali danas ljudi vise nece samackih hotela, danas odlaze i prvo sto rade gledaju da kupe stan u Svabiji. Moji rodjaci odrasli bez oca, oni nece da njihova djeca odrastaju bez oca niti da oni stare bez djece. Druga vremena.
Sve je to OK....ali nemogu da shvatim da je nekome ovo stanje u BiH dobro....nekazem da je lose (a mnogima jeste)ali za ovu "dobrotu" nemozemo zahvaliti sistemu i onima koji nas vode ali neznamo kuda....ja nemogu da shvatim da ovo neko moze da hvali
Ko hvali ovo danas :D, ja ne mogu da svarim kad mi ljudi pocnu srati o savrsenom sistemu i najvecem vodji koji je bio ko pegamber, nikada nije greske imao.
Juga je bila sistem za ovo dana ali bila je sistem jer je bilo drugo vrijeme i radilo se na drugi nacin.
Moj rodjak, prosvjetni radnik, voli svoj posao, radi ga dobro. Ja ga pitam kako je raditi danas,kaze "znas kako, zajebano". Das djetetu jedinicu, eto ti roditelja, slucajno se ne daj boze izderi na dijete, eto ti roditelja, das disciplinsku mjeru, eto ti roditelja i sl.
E, sad svi ti roditelji kad sa njima pricas ti pocnu odmah kako se u kad su oni isli u titina vremena znalo sta je respekt prema ucitelju/nastavniku/profesoru, kako kad ne slusa dobijes iza usiju i ostala sranja. Ali kad dodjes do toga da se to primjeni na njih ili njihovu djecu, e nemoze :mrgreen:. Djes ti na meni ili mome djetetu one metode trenirati.
Tako ti je i u svim drugim oblastima, svi bi nesto ko onda ali da se ne primjenjuju iste metode :mrgreen:
dragma

#6567 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

spreca wrote:
dragma wrote:

Ja sam hvala bogu uvijek imao dovoljno :-D ......
Logično, ako se uzme u obzir da si bio član partije... :D :thumbup:
Fudo387

#6568 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

spreca wrote:
dragma wrote:

Ja sam hvala bogu uvijek imao dovoljno :-D ......a sreca pa sam sve steko do ovih demokratskih talasa koji nas zahvatise pas im majku njihovu :lol:
Sve je to u redu, al’ sta’s u Rusiji?
:lol:
Jebem ga ako nisu mazno atomsku kad se sve raspadalo i nedje je utalilo, ne vidim drugog nacina da tamo dodjes do love. :D
detroit-mercy

#6569 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote: Ne zajebavaj, uvijek bi se naslo nesto. Da nema Bakira, tesko bi bilo ostaviti sisate Ruskinje i Ukrajinke :mrgreen: , naviko se covjek na ruski kavijar a takvog nema u BiH :mrgreen: ili nesto trece.
Sve siti u pravu :D ....ali ima se jos rodbine koja tamo zivi, nisu svi uspjeli otici vani...treba i njih pomagati hallalosum :D
kabulosum :mrgreen:
dragma

#6570 Re: juga 1950.-1990.

Post by dragma »

Fudo387 wrote:
spreca wrote:
dragma wrote:

Jebem ga ako nisu mazno atomsku kad se sve raspadalo i nedje je utalilo, ne vidim drugog nacina da tamo dodjes do love. :D
:lol: :lol: :thumbup:
drndalo

#6571 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

dragma wrote:
spreca wrote:
dragma wrote:

Ja sam hvala bogu uvijek imao dovoljno :-D ......
Logično, ako se uzme u obzir da si bio član partije... :D :thumbup:
Jah, a neclanovi su bili gladni i jeli samo radic na lesho...
Fudo387 wrote:
spreca wrote:
dragma wrote:

Onda mi se cini da ne znas puno o Rusiji...
Fudo387

#6572 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Ma sta imam znati o Rusiji, odvedu me oni nasi klosari u neku bajtu kod nas, tamo trebe iz Rusije, 50 maraka sat taslacenja.
A on pare namlatio? :D
spreca

#6573 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Maraschino wrote:
Sta je selo imalo ranije? Zemlju, zapregu i volove! Tobejarabi, ne tjeraj me da grijesim. :D

Danas imas telefon, internet, tv, asfalt, vodovod, 2 kupatila u svakoj kuci...i ne pitaj kako ali je puno bolje.
Jedino da onima u selu neko poruci da je Tito mrtav i da dignu guzice i traze posao.
Sve sam to imao i ranije osim interneta i mobilca i fiksnog telefona.....i ovaj fiksni telefon je humanitarna pomoc cini mi se Holandske vlade ....SDA kadar je trazio 1000 DM za telefon :lol: mamu im :izet: ,dok to nisu saznali iz Holandske vlade i otjerali ih u picku materinu.....mi smo platili 350DM za neke radove i slicno....a eto asvalta nisam imao ni u Titino vrijeme a nemam ga ni danas 30 godina posle Tite :lol:
detroit-mercy

#6574 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

dragma wrote:Samo, nekako mi pusto bez moje proleterke na temi. :sad: :kiss:
Ako mislimo na istu, onda bolje da nije tu :mrgreen:
Cim ko sta zucne protiv Tite ili Juge oda zove administraciju da te vodi u Banovice na ugljenokop :mrgreen:
detroit-mercy

#6575 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:Ma sta imam znati o Rusiji, odvedu me oni nasi klosari u neku bajtu kod nas, tamo trebe iz Rusije, 50 maraka sat taslacenja.
A on pare namlatio? :D
Sta te briga, ne potrosis se, dje jos mozes za marku guzit :mrgreen:
Locked