jefferson wrote:_BataZiv_0809 wrote:Je li se javio dzeferson?
Tu je Jefferson.
Ja se sjecam vijesti ovog tipa:
600 ISIS terorista bjezi prema Evropi
Rusi unistili podzemne bunkere.
Izuzetna preciznost itd,
Podsjeca me na Srnu iz 1993.
Medjutim, da Jefferon uskoci.
Ja licno bi volio kada bi Assad ostao. Sva ova glupa podrska FSA i ostalim "tolerantnim" grupama je pod pritiskom javnosti.
kako se te odluke donose:
U Obaminoj adminsitraciji (vazi i za ostale administracije) skupina od nekih 50-60 savjetnika koji su bili dobri "vojnici" tokom kampanje, puni poleta, zavrsili dobre skole, su skontali da moraju skinuti zlog diktatora, i da im je ovo zivotna sansa. Obama zna bolje, ali zbog tog pritiska medija i svega, vodi neki rat "preko kurca" jer i on sam zna da da bi FSA pobjedila i ostali, moraju da bombarduju Assada. Ali SAD nece da bombarduje Assada jer hoce s njim da naprave "dil" tj. da nesto poput Daytona isposluju, sto je naravno nemoguce, jer su to dvije razlicite zemlje.
Rusija je skontala da bi Assad mogao najebat kako je krenulo, izgubiti dvije jedine baze izvan Rusije, i naravno da su odlucili da reaguju, praveci jos uvijek grubu koaliciju Iran-Irak-Sirija. Sto se mene tice bujrum. Volio bi da Rusi uspostave tu koaliciju kao klijent drzave, i time uspostave balans onim arapskim supcima, kao i Izraelu.
Sto se tice samih ruskih udara, taktike i mogucnosti. Po meni dosta starih ruskih boljki se ponavlja. Medjutim, to je ocekivano, Rusija vec 25 godina osim par epizoda u Gruziji i nekim vukojebinama, nije imala mogucnosti da pravilno testira u realnim uvjetima svoje mogucnosti.
Ovo Rusima dolazi kao propaganda, a i test novih sistema. Amerikancima je ovo super prilika da vide sta ustvari Rusi mogu.
Medjutim, iako se po novinama prica kako Rusi ovo ili ono, mislim da su u svemu najsretniji Amerikanci da je rezim u Siriji dobio mogucnost da se uspostavi kakva takva kontrola. S obzirom na sranja sa ISIS-om, ameri ce radije sami finansirati Assada ako to znaci stabilnost.
A ono stos e prica u medijima to su vec price za malu djecu.
John Mearsheimer je 1991 napisao rad: zasto ce nam nedostajati hladni rat. To je obavezno citanje u bilo kojoj vojnoj skoli u SAD. Ja jos nisam upoznao americkog oficira koji je rekao: joj super je sto se SSSR raspao.