Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
lokalni_razdjevicar
#6526 Re: Zeničani
zenica je teška zabit i bolje je se zivjelo prije 10 god. tuga i čemer na svakom koraku
-
Eborg
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6528 Re: Zeničani
bumerangss wrote:Ja sam iz Sa ali u zadnjih par godina odem u Ze par puta godisnje...:
Bujrum ti nama uvijek
- ExNihilo
#6529 Re: Zeničani
bumerangss wrote:Ja sam iz Sa ali u zadnjih par godina odem u Ze par puta godisnje ili makar na ZEPS tj na onaj vasar oko ZEPS-ai to idem s vozom onako turisticki s ruksakom na ledjima. Voz iz Sa mi krece ujutru u 7 a dodjem u Ze oko pola 10 a navece se vratim kuci oko 21h... i odusevljen sam Zenicom i zenicanima, gostoprimljivi su, susretljivi... makar zenske, jer izbjegavam zaustaviti nekog krupnog zenicanina, sta znam mozda je vatreni celika ili je neki na dopustu iz KPZ
pa rekoh da me ne prepozna da sam rodjeni Sa po naglasku pa da me ne nalema
jos sam plavi manijak
![]()
cim izadjem iz voza, setam po Kamberovica polju i po Djananovic TC jel se tako zovenakupujem se svega po malo jer ste dosta jeftiniji od Sa i najedem se i napijem, iz kafica u restoran pa u cevabdjinicu pa malo setam uz Bosnu da potrosim te kalorije pa opet u kafic pa u restoran pa u voz i kuci. Bude mi fino, fizicki se umorim ali se psihicki odmorim a uzivam jer znam da sam u svojoj zemlji i da pare ostavljam svom narodu (patriota sam
)
Bio sam tacno prije mjesec i to isao jaranu u posjetu u bolnicu i to mi je bio prvi put da se odmaknem od centra grada... vidi se na meni da sam bio "stranac" jer stalno zapitkivam, cak sam u vozu pitao neku zenu da li mi je blize da izadjem iz voza stanicu prije Zenice jer trebam u Kantonalnu bolnicu u naselju Crkvice? Zena se nasmijala, vidim da sam se provalioali sta cu kad ne znam! Objasni mi ona da izadjem u Ze i odmah preko puta željeznicke stoji bus za bolnicu. i tako sam i uradio, presao cestu, vidim stanicu, narod ceka i pitam njih jel ovdje stoji bus za bolnicu, jeste. ali vidim da taxisti stalno stanu i pitaju hocel ko do bolnice za 1,5KM i tako primi par musterija (Sa taxisti to nikad ne bi uradili) ali ja nisam htjeo jer hocu da se vozim busom i stvarno brzo dodje moderan dobar bus i vidim da putnici prislanjaju valjda iskaznice nekoj spravici pored vozaca, valjda elektronski detektor kako se vec zove i zapisti kao na kasi
dosta ste moderniji od naseg GRAS-a! Ja kupio kartu, dao 5km a voac mi vrati 4km i vidim na karti da je cijena samo marka
a u Sa je 1,60KM a usluga mnogo losija i busevi su u Sa dosta losiji 15ak god stari, donirani iz Turske
![]()
Helem, dodjem i u bolnicu i tu sam pozitivno iznenadjen ljubaznoscu doktora i sestara. kad sam se vracao opet busom, pitam vozaca je li bus ide do zeljeznicke stanice, kaze da ali kruzi i sva sreca sto je kruzio jer sam vidio jos Zenice, dosta nekih uredjenih kruznih tokova, prosao sam iza stadiona, vidio stare zgrade, crkvu, kladionice kao u Sa... uglavnom sve cisto, lijepo... zenicani sve vam je za pohvalu
![]()
Imam zelju da dodjem i da turisticki obidjem univerzitet, zeljezaru i KPZ
Jarane, idealizira ti to do neba.
-
belfy
#6530 Re: Zeničani
de ba Ex mozda se covjek zaljubio kod nas. ljubav sve to uljepsa, pa mu jos jeftino izlasci dodju. kud ces bolje.
samo da je fino ovako nesto procitati od nekoga sa strane - jeste vala. ja bi mu ponudio obilazak zeljezare, samo sto vec rekose iznad - tesko. i sam sam se par puta pitao koja je procedura da neko nesto slicno zatrazi. znam samo da svake godine imaju studentske ture. nisam do sada vidio, niti cuo za drugacije. a KPD mu je najlakse obici ako skrivi stogod vece, samo sto ti "obilasci" nesto duze traju, pa ljudima dosadi valja. 
- ExNihilo
#6531 Re: Zeničani
Hajde, sve mogu shvatiti, ali ovo za ljubazne doktore i sestre nikako.
Ma Zenica dobro dođe kao psihoterapija nakon života u užurbanom gradu, jer je atmosfera letargična i potencijalno smirujuća. Ali, ako si predugo tu, onda te baš ta ista karakteristika počne pritiskati.
Ma Zenica dobro dođe kao psihoterapija nakon života u užurbanom gradu, jer je atmosfera letargična i potencijalno smirujuća. Ali, ako si predugo tu, onda te baš ta ista karakteristika počne pritiskati.
- Not My Idea
#6532 Re: Zeničani
jbg,zavisi na koga je naletio. susrela sam se s nemalim brojem doktora i sestara u zivotu, dobar dio je ziva stoka al ih stvarno ima i sokirajuce ljubaznih i susretljivih
-
Mustang1
#6533 Re: Zeničani
Ma zaljubio se covjek 1000 %
Meni je nekad u skolskim danima i Kakanj bio vrh
Nego ima li one sto je stan trazila na mjesec dana ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6534 Re: Zeničani
Uvijek ima pozitivnih izuzetaka. Kod nas nema sistema i sve se svodi na pojedinacne slucajeve dobre volje, koji znaju dati nadu da nije sve otilo u Honduras (još).ExNihilo wrote:Hajde, sve mogu shvatiti, ali ovo za ljubazne doktore i sestre nikako.![]()
A ovo boldano primjecujem i ja na sebi, ali bas sto kazes, brzo se zasitim.
-
bumerangss
#6535 Re: Zeničani
Jao ljudi pa vjerujte mi sve sto kazem je tako! Meni je Travnik beze, Sarajevo je bosanski lonac-nema sta nema, sandja, turaka, kineza... Tuzla mi je onako... foliraju se a nemaju zasto, Mostar i cijela Hercegovina ah ta politika kao i Bl i vecina RS-a... u Neumu se osjecam kao stranac iako placam KM-ovima a ne kunama i iako nije roming nego nas BHTelekom ali osjetis da nisi dobro dosao... da apartmandzije jedva cekaju da mi vide ledja... najbolje bi bilo da platim a da uopste ne udjem u apartman... doduse takvi su i sarajevski taxisti i oni bi da im date cenera a da i ne udjete u auto a ako i udjes odmah te opominje da mu nogama ne isprljas auto jer je tek iz praone, da ne lupas vratima jer jos nije otplatio kredit za auto, da ne otvaras prozor jer je ga bole zubi...Mustang1 wrote:Ma zaljubio se covjek 1000 %Meni je nekad u skolskim danima i Kakanj bio vrh
![]()
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6536 Re: Zeničani
Hvala tebi na tako lijepim rijecima i bujrum uvijekbumerangss wrote: Jao ljudi pa vjerujte mi sve sto kazem je tako! Meni je Travnik beze, Sarajevo je bosanski lonac-nema sta nema, sandja, turaka, kineza... Tuzla mi je onako... foliraju se a nemaju zasto, Mostar i cijela Hercegovina ah ta politika kao i Bl i vecina RS-a... u Neumu se osjecam kao stranac iako placam KM-ovima a ne kunama i iako nije roming nego nas BHTelekom ali osjetis da nisi dobro dosao... da apartmandzije jedva cekaju da mi vide ledja... najbolje bi bilo da platim a da uopste ne udjem u apartman... doduse takvi su i sarajevski taxisti i oni bi da im date cenera a da i ne udjete u auto a ako i udjes odmah te opominje da mu nogama ne isprljas auto jer je tek iz praone, da ne lupas vratima jer jos nije otplatio kredit za auto, da ne otvaras prozor jer je ga bole zubi...da ne duzim, vi ste nekako lezerni, zivite svoj zivot, ne osjetim nikakvu napetost, nisam naisao ni na kog namrgodjenog... meni stvarno bude super
Sto se tice obilaska zeljezare i tvorzaša, tu sam nemocan, ali ako ti se obilaze kafane, tu sam skoro pa svemoguc
-
bumerangss
#6537 Re: Zeničani
Nisam u skolskim danima, nego u kasnim dvadesetimMustang1 wrote:Ma zaljubio se covjek 1000 %Meni je nekad u skolskim danima i Kakanj bio vrh
![]()
![]()
A sto se tice doktorice i sestre jesu me pozitivno iznenadile, ne zato sto smo iz slicne branše, nego na Koševu sestra nema kad da razgovara sa pacijentovom posjetom i pri tome bude ljubazna, stalozena... kao da se znamo 100godina i kad sam je upitao mogu li razgovarati s nadleznim doktorom u vezi zdravstvenog stanja mog druga (koji je iz Visokog i bio je teze bolestan a losijeg je materijalnog stanja i nema bas neke rodbine koja bi ga pripazila) ona me odvela u ljekarsku sobu i rekla mi da ce odmah potraziti doktoricu koja se za par minuta i pojavila... da ne duljim i ne iznosim previse privatnosti ni zbog pacijenta a ni zbog doktorice, ugvlavnom nakon ugodnog razgovora i svog njenog truda da mi objasni stanje, sta kako bi trebalo, sta bi moj jaran trebao jesti a sta ne... makar na Kosevu je obicaj da se takav dr "zakiti" makar petobankom ako vec nisi donio "ceker" i ja, ipak je ona zensko pa da ne bi ispalo da je pipam nisam htjeo da joj fesliju guram u djep nego sam stavio na kompjuterski sto i rekao joj "doktorice nisam imao kad da vam kupim bombonjeru pa molim vas evo popite kafu i hvala vam" a ona "ma kakvi ni govora..." i odmah sam izasao iz ljekarske sobe i posao prema izlazu a ona je pojurila zamnom govoreci "stanite molim vas" a ja nisam htjeo da stanem jer sam predpostavio sta je. Zena je isla zamnom do ulaznih vrata i gurnula mi fesliju u djep i rekla mi "to vise nikad nemojte uraditi ako mislite da i dalje komuniciramo, ovo je moj posao za koji sam placena" a ja
- phillie
#6538 Re: Zeničani
Jarane, da ja tebe pitam, u kojoj si ti Zenici bio?
jos reci da te ni cuke nisu napale 
- pumica
#6539 Re: Zeničani
I dzamije zaslijepilephillie wrote:Jarane, da ja tebe pitam, u kojoj si ti Zenici bio?jos reci da te ni cuke nisu napale
- ExNihilo
#6540 Re: Zeničani
Bizarro Zenica
-
bumerangss
#6541 Re: Zeničani
U jednoj jedinoj Zeniciphillie wrote:Jarane, da ja tebe pitam, u kojoj si ti Zenici bio?jos reci da te ni cuke nisu napale
- Norm
#6542 Re: Zeničani
...izvini ali ti si iz Sa. isto kao sto sam i ja...bumerangss wrote:Nisam u skolskim danima, nego u kasnim dvadesetimMustang1 wrote:Ma zaljubio se covjek 1000 %Meni je nekad u skolskim danima i Kakanj bio vrh
![]()
![]()
Nego ima li one sto je stan trazila na mjesec dana ?prosao me pubertet i cvrsto stojim na zemlji jer mi je testosteron i adrenalin na vrhuncu pa mozda zbog toga i zelim da obidjem KPD da vidim profile problematicnih tipova iako ja nisam takav
![]()
A sto se tice doktorice i sestre jesu me pozitivno iznenadile, ne zato sto smo iz slicne branše, nego na Koševu sestra nema kad da razgovara sa pacijentovom posjetom i pri tome bude ljubazna, stalozena... kao da se znamo 100godina i kad sam je upitao mogu li razgovarati s nadleznim doktorom u vezi zdravstvenog stanja mog druga (koji je iz Visokog i bio je teze bolestan a losijeg je materijalnog stanja i nema bas neke rodbine koja bi ga pripazila) ona me odvela u ljekarsku sobu i rekla mi da ce odmah potraziti doktoricu koja se za par minuta i pojavila... da ne duljim i ne iznosim previse privatnosti ni zbog pacijenta a ni zbog doktorice, ugvlavnom nakon ugodnog razgovora i svog njenog truda da mi objasni stanje, sta kako bi trebalo, sta bi moj jaran trebao jesti a sta ne... makar na Kosevu je obicaj da se takav dr "zakiti" makar petobankom ako vec nisi donio "ceker" i ja, ipak je ona zensko pa da ne bi ispalo da je pipam nisam htjeo da joj fesliju guram u djep nego sam stavio na kompjuterski sto i rekao joj "doktorice nisam imao kad da vam kupim bombonjeru pa molim vas evo popite kafu i hvala vam" a ona "ma kakvi ni govora..." i odmah sam izasao iz ljekarske sobe i posao prema izlazu a ona je pojurila zamnom govoreci "stanite molim vas" a ja nisam htjeo da stanem jer sam predpostavio sta je. Zena je isla zamnom do ulaznih vrata i gurnula mi fesliju u djep i rekla mi "to vise nikad nemojte uraditi ako mislite da i dalje komuniciramo, ovo je moj posao za koji sam placena" a jaa na Kosevu doktor kaze "ma nisi ba treb'o al' eto kad si vec... ma bice sve to dobro nista se ti ne brini, dovidjenja i vidimo se opet"
- Not My Idea
#6543 Re: Zeničani
@bumerangss, da slucajno nisi bio na Neurologiji? 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6544 Re: Zeničani
Hajmo ga jos svi otvoreno optuziti da laže i da nam odhebe sa teme

- Amagon
#6545 Re: Zeničani
Stvarno.. Većina Zeničana previse kukaju. Ja dolazim iz Bugojna i meni se Zenica sviđa i okej mi je sad-zasad živjeti tu. Naravno da su ogromni problem zagađenost i psi lutalice (meni grijanje nije jer nisam korisnik javnog grijanja) ali u svakom gradu postoje neki gorući problemi. Kad se samo sjetim koliko se toga renoviralo i napravilo u zadnjih par godina. Ali ljudi koji duže žive ovde valjda ne primjećuju određene napretke kao mi "došlje". Neki očekuju megalomanske firme ili gigante kao u doba komunizma, a ja mislim da se vise treba ugledati na primjere Tešnja i Gračanice, znači kvalitetne private firme, iskorištavanje prirodnog bogatstva, kreativnost i ideje, saradnje._BataZiv_0809 wrote:Hajmo ga jos svi otvoreno optuziti da laže i da nam odhebe sa teme![]()
Ono što meni recimo nedostaje u Zenici je recimo jedan dobar festival (poput Jelen festa u Banja Luci ili Rastoka u Jelahu) ili taj neki Beer Fest. Za pohvalu su rad i trud BNP i Ekrana.
I najmrže mi je ono "nema se gdje izaći."
- Freamon Lester
#6546 Re: Zeničani
Nema nista bolje nego kad neko izadje iz svoje carsije i dodje u drugu i sve mu bajno i krasno.Amagon wrote:Stvarno.. Većina Zeničana previse kukaju. Ja dolazim iz Bugojna i meni se Zenica sviđa i okej mi je sad-zasad živjeti tu. Naravno da su ogromni problem zagađenost i psi lutalice (meni grijanje nije jer nisam korisnik javnog grijanja) ali u svakom gradu postoje neki gorući problemi. Kad se samo sjetim koliko se toga renoviralo i napravilo u zadnjih par godina. Ali ljudi koji duže žive ovde valjda ne primjećuju određene napretke kao mi "došlje". Neki očekuju megalomanske firme ili gigante kao u doba komunizma, a ja mislim da se vise treba ugledati na primjere Tešnja i Gračanice, znači kvalitetne private firme, iskorištavanje prirodnog bogatstva, kreativnost i ideje, saradnje._BataZiv_0809 wrote:Hajmo ga jos svi otvoreno optuziti da laže i da nam odhebe sa teme![]()
Ono što meni recimo nedostaje u Zenici je recimo jedan dobar festival (poput Jelen festa u Banja Luci ili Rastoka u Jelahu) ili taj neki Beer Fest. Za pohvalu su rad i trud BNP i Ekrana.
I najmrže mi je ono "nema se gdje izaći."Ja vala imam i ne kukam po tom pitanju. A mlad sam koliko-toliko
Primjecujes odredjene napretke? Ziv i zdrav ti meni bio, ako ti je u ovom gradu napredak sta je onda tek u Bugojnu. Za 20 godina se u ovom gradu napravilo 2 hotela, jedan stadion za atletiku, TC, i glavna gradska magistrala koja je rasteretila neopterecenu saobracajnicu. I ti tu vidis napredak?
Ulozili smo pun kofer miliona u izgradnju pravnog fakulteta isto tako, men se cini da je i ekonomski ide u tu zgradu. Nisam siguran. Kako god u najnebuloznije zanimanje ulazemo. Imamo ih na birou dovoljno da jedno 10 godina nema potrebe da ih skolujemo, ali nema veze napravili smo super zgradu.
U Zenici u februaru rodjeno 35 beba, umrlo 94 zenicana.
I zato te malo sminke sto vi vidite slozices se da nije dovoljno. Pa onda zakljucis da je u Zenici goruci problem cuke lutalice. Bolan nama su problem ljudi lutalice. Vidis koliko ih nezaposlenih imamo.
Ah i to. Naravno da je znacajna promjena u izlascima kad dodjes iz Bugojna u Zenicu. Normalno je da ti imas gdje izaci. Nego koliko objekata radi petak i subotu iza 03 h? 1 ili 2... Toliko o izlascima. To sto se vi studentarija tarabite po stanovima je druga problematika.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6547 Re: Zeničani
Frimon, uz duzno postovanje, izrazi poput "svrsio bi u gace" ti ne pristaju.
I naravno da se slazem sa tobom u svemu napisanom, ali prica je potekla od forumasa koji dodje par puta godisnje naobdan u Zenicu i pazi čuda-SVIDJA MU SE.
Umjesto da mu kazemo hvala, mi ga krenemo tusit crnjakom i optuzivati da laze.
Pa mislis li ti kad neko dolazi u Sarjaevo iz Zenice naobdan, da razmislja o GRAS-u, bespravnoj gradnji na Ilidzi ili namjestenom tenderu za fantomsku firmu Al Šidi?
I naravno da se slazem sa tobom u svemu napisanom, ali prica je potekla od forumasa koji dodje par puta godisnje naobdan u Zenicu i pazi čuda-SVIDJA MU SE.
Pa mislis li ti kad neko dolazi u Sarjaevo iz Zenice naobdan, da razmislja o GRAS-u, bespravnoj gradnji na Ilidzi ili namjestenom tenderu za fantomsku firmu Al Šidi?
- Freamon Lester
#6548 Re: Zeničani
Brkas dva razlicita forumasa. Jedan je iz Sa, a drugi je iz Bugojna. Utisci su im dosta razliciti iako su i jednom i drugom svidja. Jbg. jest mi ruzan izraz ali fakat nisam imao drugaciji._BataZiv_0809 wrote:Frimon, uz duzno postovanje, izrazi poput "svrsio bi u gace" ti ne pristaju.
Ovaj iz Sa kaze da nam je lijep grad i da su nam seke fine i eto da mu se generalno dopada. I to je ok. Ovaj iz Bugojna tvrdi skoro da smo malo puknuti u glavu jer eto nama je bajno samo mi to ne vidimo, jedino da rijesimo lutalice pa cemo biti Cirih ili Bern.
- Freamon Lester
#6549 Re: Zeničani
A sto se tice Sarajeva. Naravno da su i oni u klincu. Jos kad im uzmemo 200 miliona koje im ne pripadaju tek ce da budu. 
- ExNihilo
#6550 Re: Zeničani
Fazon je što lik misli da je njegovo subjektivno iskustvo, bazirano na 2-3 dolaska, rezprezentativno za širu sliku. A nije, daleko od toga. Istini je mnogo bliže Freamonovo svjedočenje.
I još nešto. Bez uvrede, ali kad iz Bugojna dođeš u Zenicu, Zenica se čini kao Las Vegas. Što ne znači da jeste.
I još nešto. Bez uvrede, ali kad iz Bugojna dođeš u Zenicu, Zenica se čini kao Las Vegas. Što ne znači da jeste.