Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#6526 Re: Dolazi zima - zimske gume
@Lord Vader
A ja klizio sa novim Michelinom? Idem uzbrdo, slajdra, ne moze dalje, probam stati, tockovi blokirani ali auto ode nazad.
ABS ne radi jer u trenutku kad je auto krenuo nazad svi su tockovi bili blokirano i on misli da auto stoji iako ide, te sam primoran pustiti kocnicu da bih mogao upravljati, a onda auto jos bolje ubrza. A sve to na Michelinu, zamisli.
Ljudi misle ako kupe dobru gumu da mogu gdje hoce i kuda hoce i da im se nista ne moze desiti. Jest to tako ali u kurcu.
Ako mislis da nisam upravu sacekaj da opet padne snijeg, pa se probaj popeti uz Alifakovac na tom Continentalu. Pazi da neces.
A ja klizio sa novim Michelinom? Idem uzbrdo, slajdra, ne moze dalje, probam stati, tockovi blokirani ali auto ode nazad.
ABS ne radi jer u trenutku kad je auto krenuo nazad svi su tockovi bili blokirano i on misli da auto stoji iako ide, te sam primoran pustiti kocnicu da bih mogao upravljati, a onda auto jos bolje ubrza. A sve to na Michelinu, zamisli.
Ljudi misle ako kupe dobru gumu da mogu gdje hoce i kuda hoce i da im se nista ne moze desiti. Jest to tako ali u kurcu.
Ako mislis da nisam upravu sacekaj da opet padne snijeg, pa se probaj popeti uz Alifakovac na tom Continentalu. Pazi da neces.
-
condy
#6527 Re: Dolazi zima - zimske gume
Najgore je kad popuštaš gas i vidiš da si ga skoro skroz popustio a strane još ima a on na svako malo potiskanje klizi, usporava samo što nije stao. Tako mi se jednom desilo, ma falilo mi je možda samo 30 cm, da prođem i stade, vratim se ponovo, pola korake još i prošao bi al neće, i da ga *ebeš neće. Ljudi se okupe gledaju, zanimljivo im, a niko lopatu pa da malo razgrne il malo nešto da pospe da se ne patimo.amar1994 wrote:TC zna nekad da smeta , meni najbolje odgovara sa ukljucenim brzo pritiskanje i pustanje gasa
Ne možeš ga zaletit pa zajebancija, kao i kod ovog drugog. Najbolje u drugoj brzini prolazi
- amar1994
#6528 Re: Dolazi zima - zimske gume
eh , al ja ne mogu drugom nikako , imam lezeci pa motanje lijevo pod nagibom i uzbrdo , sve prvom moramcondy wrote:Najgore je kad popuštaš gas i vidiš da si ga skoro skroz popustio a strane još ima a on na svako malo potiskanje klizi, usporava samo što nije stao. Tako mi se jednom desilo, ma falilo mi je možda samo 30 cm, da prođem i stade, vratim se ponovo, pola korake još i prošao bi al neće, i da ga *ebeš neće. Ljudi se okupe gledaju, zanimljivo im, a niko lopatu pa da malo razgrne il malo nešto da pospe da se ne patimo.amar1994 wrote:TC zna nekad da smeta , meni najbolje odgovara sa ukljucenim brzo pritiskanje i pustanje gasa![]()
Ne možeš ga zaletit pa zajebancija, kao i kod ovog drugog. Najbolje u drugoj brzini prolazi
ne popustim nikad do kraja , tek kad vidim da skacu obratji onda
Last edited by amar1994 on 04/01/2017 12:44, edited 3 times in total.
- Lord Vader
#6529 Re: Dolazi zima - zimske gume
Neću sigurno, jer ne znam ni gdje je.NediM17 wrote:@Lord Vader
OK, ja kažem šta sam vidio/čuo, ni u jednom trenutku nisam tvrdio da su gume svemoćne. Ali da razlike ima, ima itekako.
-
530i
#6530 Re: Dolazi zima - zimske gume
amir79 wrote:Trebam savjet vezano za zimske gume, odnosno da li je vrijeme da kupujem nove?.
Trenutno imam Dunlop WinterRespons ovo mi je 4. sezona, na njima sam prešao cca. 15k Km (vozim ih samo zimi), nisu izlizane, dobro izgledaju, ali ima problem proklizavanja pri kretanju na snijegu i na najmanjoj uzbrdici. Radi se o vozilu koje je relativno lagano, benzinac, tsi motor i mislim da je to jedan od razloga ovog problema. Prosli put kad sam se našao u takvoj situaciji izvukao sam se ispuhivanjem guma na 1.6 bar. Ne znam ima li smisla po snijegu stalo voziti sa tako niskim pritiskom u gumama, radi potrošnje goriva, ponašanja gume pri većim brzinama, itd...
Da li vrijeme za nove gume?
Je'l bilo tih simptoma i prošle zime? TSI motori imaju prilično puno momenta i na malim obrtajima tako da sa njima nije problem ni u idealnim uslovima proklizati... Probaj sa što manjim gasom krenuti.
Kod mene su 5 godina gume i, da ih ne ureknem, pozitivno sam iznenađen koliko ne pali ABS i ne kližu pri kretanju. Nisu potrošene, samo imaju godina koliko imaju...doduše ni auto nije turbo.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6531 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Druze ti si trebao kupiti 4x4. To kako ti opisujes, svoju ulicu, nagib, to mozes samo sa terenskim vozilom savladati i dobrim gumama. Prednji pogon, zadnji pogon, sa ne znam ti kakvim gumama, ne mogu savladati duzi uspon, na kojem je 10 cm snijega.goshpar wrote:vidi, ja zivim u brdu sto godina i uglavnom sam se ustelio voziti po snijegu. promijenio sam ljetos auto, tako da mi je ovo prva zima s njim, a pomislio sam i da ce biti lakse voziti po snijegu zbog ovog grip controla, medjutim, za sada je gore nego sto je bilo s proslim autom. problem je sto su kod mene uske i strme ulice i nema se bas mogucnosti zaletiti pa isfurati na vrh, nego se mora skoro stati, pa krenuti, pa pocne da slajdra, pa onda lijevo-desno...condy wrote:Po brdu vozit još ako ima leda, je prava avantura...nisu gume svemoguće, ako ima leda i dosta snijega odnosno ako cesta nije očišćena a uz to je i jak nagib, staće gdje ne treba. Onda nastupa *ajebancija. Al to kad klizi na snijegu kod lagane vožnje, meni je sasvim normalno, kad se naviknes na to, u nekim težim uvjetima, uz jaku stranu, možeš ga jače zaletit a da ti kod prvog klizanja ne pobjegneNije loše nekad otići na parking pa ga okrenut na snijegu par puta da osjetiš kako je i pokušavat ga ispraviti, malo se zezat ja to redovno radim
, dobro je da znaš šta raditi kad bi zatrebalo na cesti.
nije da ja ocekujem da cu se moci popeti kad napada snijega 20-30-40 cm, naravno da ne, ali kad je nekih desetak cm, i kad se regularno uz ulicu popne skoro svako drugo auto, onda ocekujem da i ja mogu. ako za to trebaju neke kvalitetnije (skuplje) gume, ok, nije problem, samo da pokusam skontati koje su najbolja opcija...
Sent from my C6603 using Tapatalk
-
goshpar
#6532 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
svakako da bi sa 4x4 bilo mnogo lakse...konektovan wrote:Druze ti si trebao kupiti 4x4. To kako ti opisujes, svoju ulicu, nagib, to mozes samo sa terenskim vozilom savladati i dobrim gumama. Prednji pogon, zadnji pogon, sa ne znam ti kakvim gumama, ne mogu savladati duzi uspon, na kojem je 10 cm snijega.goshpar wrote:vidi, ja zivim u brdu sto godina i uglavnom sam se ustelio voziti po snijegu. promijenio sam ljetos auto, tako da mi je ovo prva zima s njim, a pomislio sam i da ce biti lakse voziti po snijegu zbog ovog grip controla, medjutim, za sada je gore nego sto je bilo s proslim autom. problem je sto su kod mene uske i strme ulice i nema se bas mogucnosti zaletiti pa isfurati na vrh, nego se mora skoro stati, pa krenuti, pa pocne da slajdra, pa onda lijevo-desno...condy wrote:Po brdu vozit još ako ima leda, je prava avantura...nisu gume svemoguće, ako ima leda i dosta snijega odnosno ako cesta nije očišćena a uz to je i jak nagib, staće gdje ne treba. Onda nastupa *ajebancija. Al to kad klizi na snijegu kod lagane vožnje, meni je sasvim normalno, kad se naviknes na to, u nekim težim uvjetima, uz jaku stranu, možeš ga jače zaletit a da ti kod prvog klizanja ne pobjegneNije loše nekad otići na parking pa ga okrenut na snijegu par puta da osjetiš kako je i pokušavat ga ispraviti, malo se zezat ja to redovno radim
, dobro je da znaš šta raditi kad bi zatrebalo na cesti.
nije da ja ocekujem da cu se moci popeti kad napada snijega 20-30-40 cm, naravno da ne, ali kad je nekih desetak cm, i kad se regularno uz ulicu popne skoro svako drugo auto, onda ocekujem da i ja mogu. ako za to trebaju neke kvalitetnije (skuplje) gume, ok, nije problem, samo da pokusam skontati koje su najbolja opcija...
mozda sam malo pretjerao, nije ulica bas nagiba 90 stepeni
-
NediM17
#6533 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
konektovan wrote: Druze ti si trebao kupiti 4x4. To kako ti opisujes, svoju ulicu, nagib, to mozes samo sa terenskim vozilom savladati i dobrim gumama. Prednji pogon, zadnji pogon, sa ne znam ti kakvim gumama, ne mogu savladati duzi uspon, na kojem je 10 cm snijega.
SX4 mi ima 3 moda pogona. 2wd (prednji tockovi), 4x4 auto, i 4x4 lock. Krenem uzbrdo u 2wd iz zaleta, i auto na pola brda ne moze dalje. Stanem skroz, ubacim ga u 4x4, i krenem i nastavim bez problema.
Tamo gdje 2wd staje, 4x4 krece iz mjesta.
Gume Michelin Alpin 5.
-
amir79
#6534 Re: Dolazi zima - zimske gume
kad se bolje sjetim jeste bilo tih problema i ranije, ali ne bas ovako drasticno, jes i da nije nesto vozeno po snijegu. ma ako bude još zezalo, pogotovo ako budem morao negdje na put, kupim dvije nove gume i eto530i wrote:amir79 wrote:Trebam savjet vezano za zimske gume, odnosno da li je vrijeme da kupujem nove?.
Trenutno imam Dunlop WinterRespons ovo mi je 4. sezona, na njima sam prešao cca. 15k Km (vozim ih samo zimi), nisu izlizane, dobro izgledaju, ali ima problem proklizavanja pri kretanju na snijegu i na najmanjoj uzbrdici. Radi se o vozilu koje je relativno lagano, benzinac, tsi motor i mislim da je to jedan od razloga ovog problema. Prosli put kad sam se našao u takvoj situaciji izvukao sam se ispuhivanjem guma na 1.6 bar. Ne znam ima li smisla po snijegu stalo voziti sa tako niskim pritiskom u gumama, radi potrošnje goriva, ponašanja gume pri većim brzinama, itd...
Da li vrijeme za nove gume?
Je'l bilo tih simptoma i prošle zime? TSI motori imaju prilično puno momenta i na malim obrtajima tako da sa njima nije problem ni u idealnim uslovima proklizati... Probaj sa što manjim gasom krenuti.
Kod mene su 5 godina gume i, da ih ne ureknem, pozitivno sam iznenađen koliko ne pali ABS i ne kližu pri kretanju. Nisu potrošene, samo imaju godina koliko imaju...doduše ni auto nije turbo.
-
jefferson
#6535 Re: Dolazi zima - zimske gume
Michelin i dubok snijeg ne idu u istu recenicu!NediM17 wrote:@Lord Vader
-
NediM17
#6536 Re: Dolazi zima - zimske gume
A gdje sam ja napisao da je u pitanju bio dubok snijeg? Poenta price je bila samo da nijedna guma nije svemoguca, i da ti ni Michelin nije nikakva garancija a kamo li Tigar.
-
Throttle
#6537 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja ne mogu iskljucit TC, prvo pocne kocnicama korigovat stranu koja kliže i onda počne oduzimat gas... Drug sa istim sistemom prošle godine imao pravo belaj jer nije mogao kući autom, u pola brda kad počne klizat prvo blokira taj točak i onda oduzme gas i auto umre 
-
jefferson
#6538 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne mora znaciti. Obicno gume tipa Sava, Tigar itd. imaju vrlo dobra svojstva po dubokom snijegu. Gumu koja ima dobra svojstva po dobokom snijegu je najlakse naparaviti. Trebas dobar razmak izmedju blokova i dobro osmisljene odvodne kanale za bljuzgu. Mekana smjesa koja je dobra po snijegu je najlaksa za napraviti. Zato je npr. SAVA S3 uvijek bila dobra po bljuzgi i dubok snijegu. Trik je napraviti gumu koja je dobra po suhom, mokrom, snijegu i ledu. Tu ima puno kompromisa i obicno su to vrlo skupe gume pravljene za zapadnu evropu gdje se putevi, pa i oni seoski uvijek dobro ciste. Tada ostaje problem savladati led koj ostane iza zgrtalica i slicno. Tu je Michelin tata mata. Po dubokom snijegu je OK, cak mozda i ispodprosjecan, pogotovo po bljuzgi, ali po ledu, mokrom i slicno je najbolji. Za nasa trzista gdje zimske sluzbe vazda budu iznenadjene snijegom, a para se nema da se sve cisti, prave se jeftinije gume.svakako da bi sa 4x4 bilo mnogo lakse...
mozda sam malo pretjerao, nije ulica bas nagiba 90 stepeniregularno se popne svaki golf, polo, corsa, pa i mnoga druga auta. naravno, kod nekih visina snijega 20-tak cm. mozda je razlog tome manja sirina gume... kod mene je 16, ali bio sam se ponadao u grip control. mada, kako kazem, mozda imam lose iskustvo zbog toga sto su mi tigar gume. pretpostavljam da je to najlosija marka guma...
Skupa guma nikako ne znaci da ce guma biti u svim uslovima najbolja. Skupa guma znaci da je guma dobra u svim uslovima, a obicno vrlo dobra po ledu. Kao sto sam rekao, Michelin je tu najbolji primjer. VCak i njihove najgrublje gume koje nude za rusko, skandinavsko i americko trziste X-Ice 2 i 3 su po testovima anjlosije u dubokom snijegu kada se uporede sa konkurencijom i po komentarima vlasnika. Ali po ledu su tata mata.
Tebe zeza to sto se put ne cisti a onda i sami uslovi na putu. Ti trebas staviti na svoje auto najuzu mogucu gumu koja ide na to auto.
-
jefferson
#6539 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tamo gdje si spomenuo kako se neko ence moci poeti an Continentalu.NediM17 wrote:A gdje sam ja napisao da je u pitanju bio dubok snijeg? Poenta price je bila samo da nijedna guma nije svemoguca, i da ti ni Michelin nije nikakva garancija a kamo li Tigar.
Od svih velikih proizvodjaca Michelin uvijek pokazuje najmanji momenat na testiranju u klizavim uslovima. Ne zato sto Michelin ne zna napraviti dobru gum, negos to oni prave dobru gumu u svim uslovima.
Continental bi uvijek bio moj izbor daleko ispred Michelina ako je u pitanju striktno performanse po snijegu, kojekava savladavanja uzbrdica i slicno.
-
NediM17
#6540 Re: Dolazi zima - zimske gume

Ovdje kada je neocisceno, s pogonom na jednoj osovini, narocito zadnjoj, nece se nijedna guma popeti.
-
jefferson
#6541 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sve ima svoje limite, ali da sam vidio tezih uzbrdica na koje se ljudi penju sa jednom osovinom, jesam.
-
NediM17
#6542 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jesam i ja, ali kada nema snijega i leda. 
-
jefferson
#6543 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jbg, izadji iz mahale.NediM17 wrote:Jesam i ja, ali kada nema snijega i leda.
-
530i
#6544 Re: Dolazi zima - zimske gume
I utjecaj godina i kilometara je tu, ali probaj kretati sa što manje gasa ili klackaj na kvačilu. TSI motori baš lako zavrte točkove i u najboljim uvjetima sa novim gumama...amir79 wrote:
kad se bolje sjetim jeste bilo tih problema i ranije, ali ne bas ovako drasticno, jes i da nije nesto vozeno po snijegu. ma ako bude još zezalo, pogotovo ako budem morao negdje na put, kupim dvije nove gume i eto
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6545 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Nadji mi taj auto sa pogonom na jednoj osovini, koji ce savladati ovaj uspon sa 10 cm snijega, utabanog ili neutabanog?!jefferson wrote:Jbg, izadji iz mahale.NediM17 wrote:Jesam i ja, ali kada nema snijega i leda.
- Bakir1
#6546 Re: Dolazi zima - zimske gume
nije tu uspon problem, problem je kako taj uspon nastupa, bez imalo zaleta...
-
jefferson
#6547 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
Imas slican uspon u zenici, od bolnice prema smetovima gdje prvih 50m strmije nego ovaj na slici.konektovan wrote:Nadji mi taj auto sa pogonom na jednoj osovini, koji ce savladati ovaj uspon sa 10 cm snijega, utabanog ili neutabanog?!jefferson wrote:Jbg, izadji iz mahale.NediM17 wrote:Jesam i ja, ali kada nema snijega i leda.
Prije nego sto se ocisti masa ljudi se ne mzoe popeti, ali znam par lokalaca koji su se redovno penjali na autima tipa Golf II i slicno sa uber uskim gumama, ali gumama dobrim za iskopavanja. Jbg, ljudi tu zive i znaju sta im treba. Na toj uzbrdici o kojoj pisem gume tipa Sava S3 i slicno su se penjala, a znam da guma tipa TS860 se nikad nece popet na jednoj osovini.
-
jefferson
#6548 Re: Dolazi zima - zimske gume
To je tacno, ali ovaj uspon sto sam gore spomenuo je jos gori jer je skretanje, tj. koliko mozes brzine prenjeti na skretanju od 90 stepeni.Bakir1 wrote:nije tu uspon problem, problem je kako taj uspon nastupa, bez imalo zaleta...
Ovdje na slici je veci problem kako drustvo prakira auta.
-
r_faruk
#6549 Re: Dolazi zima - zimske gume
malo sam vozao po jahorini i jos nekim seoskim snijeznim putevima, put je bio u glavnom utabani snijeg, na nekim dijelovima 15cm svjezeg snijega, malo leda i skijaska staza
(vozao auto po skijaskoj stazi, nisam divljak nego je u tom trenutku to bila nuzda). vozim hyundai tucson, a na autu su one savine hp. oko 160KM komad. nisam proklizao, nisam se zaglavio, nisam imao nikakvih problema. jos mi se nije desilo da nisam stigao tamo gdje sam krenuo. 4x4 sam povremeno palio, mada u 90% slucajeva moze i bez njega. prolazio sam neke dionice vise puta sa i bez 4x4....
dimenzije guma su 215x65 r16
eto malo o savinim zimskim pneumaticima kako to vole reci ovi iz aumagazina.
sve u svemu, za moje potrebe i stil voznje ova je guma trenutno sasvim dovoljna.
dimenzije guma su 215x65 r16
eto malo o savinim zimskim pneumaticima kako to vole reci ovi iz aumagazina.
sve u svemu, za moje potrebe i stil voznje ova je guma trenutno sasvim dovoljna.
- Bakir1
#6550 Re: Dolazi zima - zimske gume
ima tu nesto i do kupljenih vozackih dozvolajefferson wrote:To je tacno, ali ovaj uspon sto sam gore spomenuo je jos gori jer je skretanje, tj. koliko mozes brzine prenjeti na skretanju od 90 stepeni.Bakir1 wrote:nije tu uspon problem, problem je kako taj uspon nastupa, bez imalo zaleta...
Ovdje na slici je veci problem kako drustvo prakira auta.