Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
славянин

#6526 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Zena da odluci? Pa ne smije koliko ono ... dva dana putovanja kamilom se odmaci od kuce bez pratitelja.
славянин

#6527 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
Dunjaluk nije džennet. Ovo sam već 100x ovdje napisao. Kao što je čovjek dobio na dunjaluku zadatak da se zaštiti od hladnoće jednako ima i zadatak da rješava i te probleme. Problem je ono što razvija čovjeka intelektualno. Drugo je što ti kao ateista doživljavaš samo ovaj svijet kao svijet i onda se osjećaš tako da mnogo gubiš zbog ovoga ili onoga jer nećeš dobiti satisfakciju.
Jes ali sta je sa inteligentnim dizajnom,sve se savrseno uklapa,sve programirano,stvoreno sa namjerom,covjek stvoren bas kako treba - a onda se rodi dijete bez ociju,usta ili sa down sindromom ili nekim drugim sindromom ili bolescu?? Sta to dijete kakav mu je to “test” kada umre za par dana ili mjeseci ???
vatrogasac

#6528 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote: A da li ovo drugo stvara traume?
Traume stvara zlostavljanje. Povod je nebitan. Onda se čude što im djeca u kasnijim godinama okrenu leđa.

Mnogo djece ne vole raniti u školu, pa raditi zadaće ili....ali šta bi bilo da je drugačije? Treba li zbog toga da se odreknu roditelja?
MarlboroGold

#6529 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote: A da li ovo drugo stvara traume?
Traume stvara zlostavljanje. Povod je nebitan. Onda se čude što im djeca u kasnijim godinama okrenu leđa.

Mnogo djece ne vole raniti u školu, pa raditi zadaće ili....ali šta bi bilo da je drugačije? Treba li zbog toga da se odreknu roditelja?
Uozbilji se.
vatrogasac

#6530 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote:
vatrogasac wrote:
Dunjaluk nije džennet. Ovo sam već 100x ovdje napisao. Kao što je čovjek dobio na dunjaluku zadatak da se zaštiti od hladnoće jednako ima i zadatak da rješava i te probleme. Problem je ono što razvija čovjeka intelektualno. Drugo je što ti kao ateista doživljavaš samo ovaj svijet kao svijet i onda se osjećaš tako da mnogo gubiš zbog ovoga ili onoga jer nećeš dobiti satisfakciju.
Jes ali sta je sa inteligentnim dizajnom,sve se savrseno uklapa,sve programirano,stvoreno sa namjerom,covjek stvoren bas kako treba - a onda se rodi dijete bez ociju,usta ili sa down sindromom ili nekim drugim sindromom ili bolescu?? Sta to dijete kakav mu je to “test” kada umre za par dana ili mjeseci ???
Pričaš o pravilu ili izuzecima?

Ebu Hurejre Abdurrahman prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selem, rekao: "Muslimana (vijernika) ne pogodi nikakva nesreca ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, cak ni obicni ubod trna, a da mu zbog tiga Allah dž.š. ne oprosti dio njegovih grijeha."
vatrogasac

#6531 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote: Traume stvara zlostavljanje. Povod je nebitan. Onda se čude što im djeca u kasnijim godinama okrenu leđa.

Uozbilji se.
Ma da, samo vjera stvara traume. :mrgreen:
MarlboroGold

#6532 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote: Ma da, samo vjera stvara traume. :mrgreen:
Gdje sam tako nešto rekao? Vrati se nazad i pročitaj još koji put.
славянин

#6533 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
славянин wrote:
vatrogasac wrote:

Ebu Hurejre Abdurrahman prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selem, rekao: "Muslimana (vijernika) ne pogodi nikakva nesreca ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, cak ni obicni ubod trna, a da mu zbog tiga Allah dž.š. ne oprosti dio njegovih grijeha."
Pa sta je tek rodjeno dijete zgrijesilo ???? Sta da mu se oprosti ?? I jel to Bog ima izuzetke ??
vatrogasac

#6534 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote:
vatrogasac wrote:
славянин wrote:

Pa sta je tek rodjeno dijete zgrijesilo ???? Sta da mu se oprosti ?? I jel to Bog ima izuzetke ??
Dijete ide u džennet i Tog dana ćeš mu zavidjeti. Tvoja perspektiva za to dijete je mračnija.
славянин

#6535 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote: Dijete ide u džennet i Tog dana ćeš mu zavidjeti. Tvoja perspektiva za to dijete je mračnija.
Pa sta bi sa onim svaka je dusa upitana , ovaj svijet je test i tako ? Kako dijete prodje bez testa ?? Sta bi ??
Hakiz

#6536 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

славянин wrote:Odakle pravo sada da se prekida zivot ?? Sta bi sa onim “ubistvo” ovo ono ???
Hljadu ljudi, hiljadu mišljenja. Kako praktično ne mogu sva postojeća individualna mišljenja biti jednako tretirana, zakonima se odredi najmanji zajednički nazivnik. U ovom slučaju država odlučuje kada kada jedno ljudsko biće na njenom teritoriju postaje ljudska osoba sa ljudskim pravima. Tako da prije nego što neko ljudsko biće postane pravno gledano osoba, to biće u suštini nema prava. To znači da aborus prije nego što fetuspostane osoba pravno gledano nije ubistvo. Koliko ja znam, granica legalnosti abortusa je 12. sedmica trudnoće. Razne države imaju različita rješenja, ali ako se ne varam uglavnom je to 12. sedmica.

Naravno, to ne znači da može ko god želi ubijati fetuse mlađe od 12. godine u majkama. Ta bića su posredno zaštićena preko majki, napad na fetus je u tom slučaju napad na majku. Tako da sve do 12. sedmice jedina osoba koja može odlučiti o životu i smrti fetusa je isključivo majka. I ako se odluči na abortus to nije ubistvo jer ,pravno gledajući, do 12. sedmice abortus nije ubijanje osobe.

Poslije 12. sedmice ni majka više ne odlučuje o životu fetusa ili abortusu, fetus je od tada pravno zaštićen. Postoje izuzetne situacije kada se abortus može legalno izvršiti i poslije 12. sedmice, ali kako mi se čini tada je za abortus potrebna posebno odobrenje, čak mi se čini da i sud mora odobriti mišljenje ljekara da abortus treba obaviti poslije 12. sedmici. Nisma siguran da li postoji li i koji je apsolutni rok, dakle koja je to starost fetusa poslije koje ni sud nema pravo odobriti abortus.

Kada bi nam neki pravnik ovo pojasnio bilo bi dobro.
славянин

#6537 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

Hakiz wrote:
славянин wrote:Odakle pravo sada da se prekida zivot ?? Sta bi sa onim “ubistvo” ovo ono ???
Hljadu ljudi, hiljadu mišljenja. Kako praktično ne mogu sva postojeća individualna mišljenja biti jednako tretirana, zakonima se odredi najmanji zajednički nazivnik. U ovom slučaju država odlučuje kada kada jedno ljudsko biće na njenom teritoriju postaje ljudska osoba sa ljudskim pravima. Tako da prije nego što neko ljudsko biće postane pravno gledano osoba, to biće u suštini nema prava. To znači da aborus prije nego što fetuspostane osoba pravno gledano nije ubistvo. Koliko ja znam, granica legalnosti abortusa je 12. sedmica trudnoće. Razne države imaju različita rješenja, ali ako se ne varam uglavnom je to 12. sedmica.

Naravno, to ne znači da može ko god želi ubijati fetuse mlađe od 12. godine u majkama. Ta bića su posredno zaštićena preko majki, napad na fetus je u tom slučaju napad na majku. Tako da sve do 12. sedmice jedina osoba koja može odlučiti o životu i smrti fetusa je isključivo majka. I ako se odluči na abortus to nije ubistvo jer ,pravno gledajući, do 12. sedmice abortus nije ubijanje osobe.

Poslije 12. sedmice ni majka više ne odlučuje o životu fetusa ili abortusu, fetus je od tada pravno zaštićen. Postoje izuzetne situacije kada se abortus može legalno izvršiti i poslije 12. sedmice, ali kako mi se čini tada je za abortus potrebna posebno odobrenje, čak mi se čini da i sud mora odobriti mišljenje ljekara da abortus treba obaviti poslije 12. sedmici. Nisma siguran da li postoji li i koji je apsolutni rok, dakle koja je to starost fetusa poslije koje ni sud nema pravo odobriti abortus.

Kada bi nam neki pravnik ovo pojasnio bilo bi dobro.
Ovo se odnosi na prvobitno kukanje na “ubijanje” fetusa pa onda zaokret na to da se moze traziti misljenje ljekara .... upitani govornik tvrdi da se ne smije to raditi pa onda dolazimondanse smije u nekim slucajevima.. jel moze ili ne moze ..
MarlboroGold

#6538 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Testovi su čista ubleha... i to će trajati sve dok se selektivno primjenjuju.
Hakiz

#6539 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
славянин wrote:
vatrogasac wrote:
Ako takva vakcina ima takve nuspojave....naravno. Postoji niz stvari koji mogu uzrokovati poremećaj. Radijacija?
A sta je sa “prirodnim” poremecajima .. mogu li doktori da prekinu trudnocu ako primjete da je dijete defektno na neki nacin?
Naravno kako upućuje gornja fetva samo još definiši šta sve spada u prirodni poremećaj. Čime izazvan?
Upozorenje, linkovi na donekle uznemirujuće fotografije!

Znaš kako nastaju blizanci? Jajna ćelija se dijeli, ali se desi da se u jednom trenutku podijeli tako da umjesto jedne nastanu dvije nezavisne jajne ćelije. Međutim, može se desiti da se to odvajanje ne desi u potpunosti. Tada imaš pojavu spojenih blizanac ili sijamskih blizanaca, dvije osobe vezane nekim dijelovima tijela, na primjer:

https://proxy.duckduckgo.com/iu/?u=http ... 69.jpg&f=1

ili drastičniji primjer

https://hosbeg.com/wp-content/uploads/2 ... twins2.jpg.

Takođe se može desiti da se ćelije počnu odvajati ali to odvajanje se prekine u vrlo ranom trenutku. Onda dođe do nečega sličnoga ovome:

https://3.bp.blogspot.com/-_cLc-8QovBA/ ... res_10.jpg

Razlika između gornja dva primjera je jasna.

Dakle, da li su ova dva primjera dovoljo jasni pokazatelji prirodnog poremećaja? Koji je nastao prekidom normalnog dijeljenja oplođene jajne ćelije.
Smrcak15

#6540 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Sve to spada pod licemjerje.
Ne vole civilizaciju, moderne stvari, civilizovane zakone, itd., a - zive u tome i koriste sve to, istovremeno pljujuci na sve to.

Ja to nikad necu skontati... Ako vam je toliko do slijedjenja Muhammeda i onoga sta pise u Kur'anu, ukljucujuci i serijat, pa zasto se ne preselite u neku od tih islamskih zemalja u kojima vladaju takvi zakoni i pravila zivota po Kur'anu?

Zasto ganjate Svedske, Njemacke, Amerike, Holandije, pa i Bosnu, kad u njima nema niti ce ikada biti takva pravila zivota i ponasanja, a jos manje zakoni?
U cemu je trik...?

P.S. Jel' nam ovo Smrle uzeo par dana pauze, da zaboravimo one provale od prije par stranica, a poslao nam pajdu Irsara da nastavi gdje je on stao? :D
Zasto ganjate Svedske, Njemacke, Amerike, Holandije, pa i Bosnu, kad u njima nema niti ce ikada biti takva pravila zivota i ponasanja, a jos manje zakoni?
U cemu je trik...?
eto ja kao dijete sam ganjao zapad od ceifa a ne sto je bjesnio rat u BiH :-) cuj koji je trik , pa trik je sto smo svakodnevno imali vatromet po Bosni, ma dojadilo mi vise gledati svjetlece metke u mraku, ma koliko lijepo to bilo, u raznim bojama da vidis zleno, crveno itd

nisu mi dali spavati pa ja odlucio da odselim , to to je trik. :lol:
P.S. Jel' nam ovo Smrle uzeo par dana pauze, da zaboravimo one provale od prije par stranica, a poslao nam pajdu Irsara da nastavi gdje je on stao?
tu sam ja , samo sto se uvijek nemogu javljati....a sto se tice tvog posta, to onda reci onima na ovim portalima

Muslim inventions that shaped the modern world
By Olivia Sterns for CNN
http://edition.cnn.com/2010/WORLD/meast ... index.html

20 Muslim Inventions that Shaped Our World
https://www.goodnewsnetwork.org/muslim-inventions/
Smrcak15

#6541 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
vatrogasac wrote: Dijete ide u džennet i Tog dana ćeš mu zavidjeti. Tvoja perspektiva za to dijete je mračnija.
Pa sta bi sa onim svaka je dusa upitana , ovaj svijet je test i tako ? Kako dijete prodje bez testa ?? Sta bi ??
dijete je na testu/iskusenju samim tim sto je rodjeno sa defektom.....dijete pravac Raj a pravi test iskusenja je poslije na roditeljima i bliznjima.
harač

#6542 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:
dijete je na testu/iskusenju samim tim sto je rodjeno sa defektom.....dijete pravac Raj a pravi test iskusenja je poslije na roditeljima i bliznjima.
:lol: vidim baratas konceptima kao i mikrobiologijom

test pretpostavlja neki izazov na kojem se moze proci ili pasti svjesnim djelovanjem, te je ovo posljednje znacajno buduci da onda opravdava nekakva drzanja (npr. ponosa zbog prolaza, ili stida zbog pada, ili ljutnje sto uopste ima testa i sl.). dojence moze biti testirano isto onoliko koliko i drvo na klizistu. isto je i za iskusenje
Smrcak15

#6543 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote: :lol: vidim baratas konceptima kao i mikrobiologijom

test pretpostavlja neki izazov na kojem se moze proci ili pasti svjesnim djelovanjem, te je ovo posljednje znacajno buduci da onda opravdava nekakva drzanja (npr. ponosa zbog prolaza, ili stida zbog pada, ili ljutnje sto uopste ima testa i sl.). dojence moze biti testirano isto onoliko koliko i drvo na klizistu. isto je i za iskusenje
naravno dojence nije testirano ali je preko dojenceta testirana familija i roditelji. dojence ide u Raj a za familiju je to test.
zforumas

#6544 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Smrle prestalo se pucati prije 20+ godina, mogao si se vratiti iz kjafirske Svedske.
harač

#6545 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:

naravno dojence nije testirano ali je preko dojenceta testirana familija i roditelji. dojence ide u Raj a za familiju je to test.
znaci za boga patnja i smrt dojenceta je tek sredstvo za postizanje nekakvog cilja. divno
vatrogasac

#6546 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

harač wrote:... dojence moze biti testirano isto onoliko koliko i drvo na klizistu. isto je i za iskusenje
Tako je. Do fizičkog punoljetstva dijete nije griješno.
Pitanje:

Esselamu alejkum.
Pitanje je u vezi ramazana i posta. Imam 14 godina i postio sam prva 3 dana. Ustao sam na ručak i danas sam bio veoma gladan i jeo sam. Htio sam postiti čitav ramazan ali eto. Kako mogu da ispravim to sto sam uradio ?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Postiti mjesec ramazan je stroga obaveza svakog punoljetnog i uračunljivog muslimana, koji nije bolestan ili na putovanju. Pojam punoljetstvo označava šerijatsko punoljetstvo kada osoba postaje zadužena vjerskim propisima, a ono nastupa prvom polucijom kod muškarca, odnosno s prvom mjesečnicom kod djevojaka, ili sa 15 godina ukoliko se ranije ne pojave fizički znakovi punoljetstva. Prema tome, ako ste postali šerijatski punoljetna osoba, dužni ste postiti cijeli ramazan. U slučaju zaduženosti postom, za namjerno neopravdano prekinuti post potrebno je pokajati se zbog učinjenog grijeha, napostiti propušteni dan i učiniti keffaret. U Vašem slučaju, budući da ste mlada osoba i na granici zaduženosti vjerskim odredbama, smatramo da je dovoljno da se pokajete za učinjeni grijeh i napostite propušteni dan. Neka Vas Allah u tome pomogne i primi dobra djela, a oprosti loša.
Smrcak15

#6547 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:

znaci za boga patnja i smrt dojenceta je tek sredstvo za postizanje nekakvog cilja. divno
realnost ovo ga svijeta je da su poteskoce sastavni dio zivota, nekome manje nekome vise, ko dobije vise , moze vise i profitirati na sudnjem danu...

dovoljno je podatak iz hadisa, kada ljudi budu vidjeli neke ljude koji su prosli ogromne teskoce na ovome svijetu sta ce sve dobiti u Raju, pozeljet ce i ovi drugi da su njima kidali meso sa klijestima od kostiju samo da bi dobili i ono to.

stvari su relativne, treba se sve sagledati da bi se dobila cijela slika sta i kako.
vatrogasac

#6548 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

harač wrote:
Smrcak15 wrote:

Ovdje podsjećaš na Musa a.s. koji je kritikovao hz. Hidra u onom njihovom poznatom putovanju. Ti si ovdje postupio ni manje ni više nego kao Božiji poslanik. :mrgreen:
harač

#6549 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

vatrogasac wrote:
harač wrote:... dojence moze biti testirano isto onoliko koliko i drvo na klizistu. isto je i za iskusenje
Tako je. Do fizičkog punoljetstva dijete nije griješno.
to bi trebao valjda pojasniti ovom tvom teoloskom haveru
harač

#6550 Re: Ateizam vs. Religija

Post by harač »

vatrogasac wrote:
harač wrote:
Ovdje podsjećaš na Musa a.s. koji je kritikovao hz. Hidra u onom njihovom poznatom putovanju. Ti si ovdje postupio ni manje ni više nego kao Božiji poslanik. :mrgreen:
ciljao sam na kanta, ali uzimam sta das :D
Locked