Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
harač

#6526 Re: Ateizam

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
harač wrote:
Smrcak15 wrote:da moze se do raja doci bez zastrasujucih muka, u cemu je problem, ja nevidim problem u tome
nema nikakvih problema. stavise, za ocekivati je da ce najveci broj ljudi zavrsiti u raju bas na taj - sasvim bezbolan i lak - nacin. citava ova rasprava krenula je od pitanja zasto bog koji nije samo milostiv, vec i najmilostoviji, dopusta zastrasujuce muke dobrih ljudi. takva vrsta stvari zahtijeva dobro opravdanje, s obzirom na tvrdnju o postojanju boga bas sa takvim osobinama. ti si ga ponudio ovom pricom o nagradi u obliku raja ("kao kompenzacija"), pa kad ti se ukazalo na to da se u raj moze bez problema uci i bez bilo kakvih muka, onda si ponudio odgovor da postoje razliciti nivoi raja (sta god da to znacilo; nekome vise, nekome manje djevica, ko zna), pa ti je onda ukazano i na apsurd toga, pa si se krenuo vaditi nekim drugim stvarima.

u svakom slucaju ne vidim dalju svrhu ove price. tvoji odgovori su ocito nedovoljno uvjerljivi nekome kome je citava ova prica od pocetka bila suspektna

Ti hoces da otklonis mucenje i patnje sa ovoga svijeta, pa da se ulazi u raj glatko sa lijepim zivotom na ovom svijetu.

Ako bi Bog blokirao ubistva ljudi svakog ubicu da blokira na ovom svijetu, to bi bila prava anomalija u slobodnoj volji. Zamisli se neko naumi ubistvo pa samo izgubi taj osjecaj sto je naumio, i tako svaki put...

Kada nebi bilo ubistava nebi bilo ni sehida, onih koji su spremni dati zivot za vece ideale i na taj nacin potvrditi da zasluzuje te velike nagrade raja.

Kada nebi bilo ubistava nebi bilo ni ratova dovelo bi do toga da tlacitelji bi cinili nered i nepravdu drugima dok potlaceni ih nebi ubijali zbog bozije blokade da ljudi pocine ubistva.

Zamisli se ja dodjem da pljackam , silujem proganjam a gi nisi u stanju da se odbranis jer si u nemogucnosti da uradis ubistvo u odbrani, zemlje, naroda, familije, vjere itd

Zamisli odbranbene ratove a nema ubistva samo zato sto Bog blokira ubistva.

Znaci bila bi nekakva cudna psiholoska anomalija u covjeku gdje bi bila kompromitira slobodna volja, hoces da se branis od neprijatelja ali nisi u stanju ga ubiti.

Onda bi se psiholozi pitali zasto opada zelja za ubistvom neprijateljskog vojnika ako ovaj uleti u kucu da siluje, pljacka i progoni. Cudno bi to sve izgledalo.

Zato Bog pusta i ne uplice se 100% u slobodnu volju ljudi nego pusta da uradi sta naume a poslije ce njemu racune polagati za nedjela.

Traziti da se svako zlo ukloni sa zemlje je fakticki unistavanje testa.

A ljudi koji udju u raj bez ikakvih mucenja kroz ratove, i oni prolaze nekad kroz mucenja bolesti, gubitak clanova familije, gubitak imetka , krova nad glavom, hrane i vode itd

Svako ima problem na ovaj ili onaj nacin, a ti kad shvatis da razliciti nivoi u raju su upravo da svvaki covjek koji zasluzi raj udje u odgovarajucu nagradu shodno dobrim djelima i iskusenjima.
fulao si poentu, ali nije bitno; vidim ne ide
Smrcak15

#6527 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote: fulao si poentu, ali nije bitno; vidim ne ide
Trazio si zivot bez genocida tj. Ubijanja/mucenja

Obradio sam hipiteticka pitanja zasto to nije logicno zbog anomalija u slobodnoj volji.

Nema testa bez zla u raznim formama kako lijepog varljivog zla tako i ruznog zla koji je mrzak svima.

Svijet gdje samo dobro tu nema testa onda.

Znaci sadaka bi se davala od velikih bogatasa manjim bogatasima (jer ne postoje siromasi)

Ima li to smisla??
Raigor Stonehoof

#6528 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Gdje je onaj sto proklinje komunisticke sisteme

Image

:-) sace izgovori :D
Usual_Suspect

#6529 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

Dozer wrote:Ko je rekNo da se nema?
Mada, i ne treba puno za ovamo. Manje nego za HR. A neuporedivo je ljepse ;-)
Zipa ti ovoga blasfemičara, mora da si sklopio nakav pakt sa đavolom kad se može do grčke dobaciti iz ovog jada od države.Ja radim dva posla i ne samo da neam para ni do Hrvatske, nego neam ni godišnjeg i da imam para :D Kontam se i ja početi nakom bogu moliti, samo teško je probrat, meni treba odma a ne kad umrem :lol:
Smrcak15

#6530 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Evo jedno pitanje za ateiste.

Ko je prvi skovao termin Zlatni rez-Golden ratio, i koje je to godine bilo?

Da vas cujem junaci
zforumas

#6531 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:Evo jedno pitanje za ateiste.

Da vas cujem junaci
Je li pitanje vezano bas bukvalno za termin "Zlatni rez" ili dolaze u obzir i drugi nazivi ovog "broja"?
harač

#6532 Re: Ateizam

Post by harač »

ne, bas termin "zlatni rez" i to na bosanskom :D

p.s. euklid se ne broji
beni-bu-man

#6533 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

harač wrote:ne, bas termin "zlatni rez" i to na bosanskom :D

p.s. euklid se ne broji
Hippasos, Eudoxos :?
zforumas

#6534 Re: Ateizam

Post by zforumas »

harač wrote:ne, bas termin "zlatni rez" i to na bosanskom :D

p.s. euklid se ne broji
A onda Mico Ljubibratic, 1895. :mrgreen:

(doduse nije bosanski)
Smrcak15

#6535 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:

Da vas cujem junaci
Je li pitanje vezano bas bukvalno za termin "Zlatni rez" ili dolaze u obzir i drugi nazivi ovog "broja"?
Samo zlatni rez.
zforumas

#6536 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:

Da vas cujem junaci
Samo zlatni rez.
Moze li der Goldene Schnitt?
Smrcak15

#6537 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote: Moze li der Goldene Schnitt?
moze, isto je to ba :-)

poenta sa mojim pitanjem je ko je prvi prikopcao metal Zlato za taj omjer 1.618 i koje godine je to bilo.
zforumas

#6538 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:

poenta sa mojim pitanjem je ko je prvi prikopcao metal Zlato za taj omjer 1.618 i koje godine je to bilo.
Ja mislio ti imas neko ozbiljno pitanje...
Smrcak15

#6539 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

Ja mislio ti imas neko ozbiljno pitanje...
itekako je ozbiljno pitanje,

odgovori pa ce uslijediti iznenadjenje.
zforumas

#6540 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:

Ti me ne mozes iznenaditi. Svakako pretpostavljam da je to Kur'an prvi napravio.
Smrcak15

#6541 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

Ti me ne mozes iznenaditi. Svakako pretpostavljam da je to Kur'an prvi napravio.
jeli se to junace bojis odgovoriti na pitanje, jeli stvarno toliko tesko da se progugla i postira ovdje kako bi se otvorila jedna diskusija.
zforumas

#6542 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

jeli se to junace bojis odgovoriti na pitanje, jeli stvarno toliko tesko da se progugla i postira ovdje kako bi se otvorila jedna diskusija.
Smrle ima nas koji imamo nesto i svog znanja, ne koristimo google za svaku sitnicu. Ne bojim se odgovoriti na pitanje, kazem ti ne znam ko je doveo zlato u vezu s tim brojem ali pretpostavljam da ces reci da je to Kur'an.

Pa evo izvoli, poduci me necemu novom, ja se ne plasim novih stvari i novih saznanja.
Smrcak15

#6543 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote: Smrle ima nas koji imamo nesto i svog znanja, ne koristimo google za svaku sitnicu. Ne bojim se odgovoriti na pitanje, kazem ti ne znam ko je doveo zlato u vezu s tim brojem ali pretpostavljam da ces reci da je to Kur'an.

Pa evo izvoli, poduci me necemu novom, ja se ne plasim novih stvari i novih saznanja.
dobro onda

da budem kratak, Martin Ohm je prvi upotrijebio termin Zlatni rez - Goldener schnitt 1815 godine u svojoj knjizi o Matematici.

Kur'an jasno povezuje zlatni rez pozicioniranjem jedine rijeci Zuhruf =Zlatne narukvice u Suri Zuhruf=Zlatne narukvice na tacnoj poziciji zlatnog Reza u suri.

Kako to da Kur'an koristi nesto sto ce se izmisliti tek nakon 1200 Godina pa to brojcano zabiljezi u Kur'anu?
zforumas

#6544 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote: Smrle ima nas koji imamo nesto i svog znanja, ne koristimo google za svaku sitnicu. Ne bojim se odgovoriti na pitanje, kazem ti ne znam ko je doveo zlato u vezu s tim brojem ali pretpostavljam da ces reci da je to Kur'an.

dobro onda

da budem kratak, Martin Ohm je prvi upotrijebio termin Zlatni rez - Goldener schnitt 1815 godine u svojoj knjizi o Matematici.

Kur'an jasno povezuje zlatni rez pozicioniranjem jedine rijeci Zuhruf =Zlatne narukvice u Suri Zuhruf=Zlatne narukvice na tacnoj poziciji zlatnog Reza u suri.

Kako to da Kur'an koristi nesto sto ce se izmisliti tek nakon 1200 Godina pa to brojcano zabiljezi u Kur'anu?
Priznaj da si Ohma zaguglao nakon sto sam ja spomenuo goldener Schnitt :)

A ovo sto Kur'an povezuje je sve ali ne jasno. Ipak bolje je i ovo nego da se odnekle pojavio atomski broj zlata ili tako nesto.
Smrcak15

#6545 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote: Priznaj da si Ohma zaguglao nakon sto sam ja spomenuo goldener Schnitt :)

A ovo sto Kur'an povezuje je sve ali ne jasno. Ipak bolje je i ovo nego da se odnekle pojavio atomski broj zlata ili tako nesto.
Ohma sam zaguglao nekad na proljece a ne sad kad si ti spomenuo, jer da nisam imao potrebno znanje nebi ni postavljao pitanje nad kojim ne vladam.

A ovo sto Kur'an povezuje je sve ali ne jasno.
kako ne jasno ba , jasno je ko suza

jedino gdje se zlatni ukrasi spominju u suri koja je istog naziva Zlatni ukrasi
spominje se u ajetu 35

sura ima 89 ajeta

ajet1---------------------------------ajet35(55 ajeti od kraja sure)-------------------------------------------------------------ajet89

89/55 =1.618...

Image

znaci Zlatni ukrasi su spomnute tacno na Zlatnom rezu

jer samo je u tom ajetu zlatni rez ako brojimo od kraja

89/56 =1.589...nije zlatni rez

89/55 = 1.618...ZLATNI REZ

89/54 =1.648...nije zlatni rez

55i ajet od kraja u suri koja ima 89 ajeta
43:35. i ukrase od zlata bismo im dali, jer sve je to samo uživanje u životu na ovome svijetu, a onaj svijet u Gospodara tvoga biće za one koji budu Njegova naređenja izvršavali, a Njegovih zabrana se klonili

ali pazi sad ovo

Zlatni ukras/ornament se spominje u Kuranu i prikopcan je za zlatni rez

Ova rijeci Zlatni Ukras, znaci Ukras isto je prikopcan za zlatni rez, a nauka kaze da lijepa lica imaju zlatni rez proporcije, znaci ukrasena su sa zlatnim rezom

znaci lijepo lice je ukaseno sa zlatnim rezom

iz samo jedne rijeci u Kuranu Zuhruf, sto znaci Zlatni Ukras mozemo izvuci dvije stvari

1. da autor Kurana zna da ce neko prikopcati zlato za zlatni rez 1.618 u buducnosti pa ga programira u Kur'anu

2. Zlatni ukras---rijec ukras se mozemo prikopcati za zlatni rez, jer Ukrasava i daje lijepe proporcije bicima kako ljudima tako i zivotinjama i biljkama.
Last edited by Smrcak15 on 26/07/2017 14:13, edited 1 time in total.
zforumas

#6546 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak, moras paziti sa izrazavanjem.
Pitao si za pojam zlatni rez, ja te upitah je li bas zlatni rez ili moze i nesto drugo, ti rece bas zlatni rez.
I vidi sad u Kur'anu pisu zlatni ukrasi, znaci ne spominje se zlatni rez. Da bi neko znao da se radi o zlatnom rezu, morao bi znati sta je to tacno. Obzirom da je to pravilo bilo zastupljeno mnogo prije objave Kur'ana i koristeno u arhitekturi kao i knjizevnosti, to uopste nije nesto neobicno.

A veza sa zlatom...pa mogao se komotno zvati i Hankina ruta....nije bitno ime, bitno je sta to predstavlja.

I u mali princ je putovao svemirom od planete do planete, znaci li to da je on nagovijestio putovanje svemirom?
harač

#6547 Re: Ateizam

Post by harač »

zforumas wrote:A veza sa zlatom...pa mogao se komotno zvati i Hankina ruta....nije bitno ime, bitno je sta to predstavlja.
imao je on i gorih primjera, kada je dokazivao da se naziv necega, na engleskom jeziku, moze, u toj formi (engleskoj), naci u kur-anu... i onda se pitaju koji je razlog pada islamske civilizacije
Smrcak15

#6548 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Smrcak, moras paziti sa izrazavanjem.
Pitao si za pojam zlatni rez, ja te upitah je li bas zlatni rez ili moze i nesto drugo, ti rece bas zlatni rez.
I vidi sad u Kur'anu pisu zlatni ukrasi, znaci ne spominje se zlatni rez. Da bi neko znao da se radi o zlatnom rezu, morao bi znati sta je to tacno. Obzirom da je to pravilo bilo zastupljeno mnogo prije objave Kur'ana i koristeno u arhitekturi kao i knjizevnosti, to uopste nije nesto neobicno.

A veza sa zlatom...pa mogao se komotno zvati i Hankina ruta....nije bitno ime, bitno je sta to predstavlja.

I u mali princ je putovao svemirom od planete do planete, znaci li to da je on nagovijestio putovanje svemirom?

ovaj omjer 1.618 iako je bio poznat prije Kuran, nikad nije nazivan zlatnim rezom kako prije Kurana niti tokom objave Kurana, znaci termin zlatni rez tek se pojavio 1815 godine
I vidi sad u Kur'anu pisu zlatni ukrasi, znaci ne spominje se zlatni rez
jeli moguce jeli moguce :-)

to sto zlato prikopcava za zlatni rez 1.618 tebi nista neznaci jer eto mora tacno da stoji Zlatni rez da bi tebi bilo valjano , pa pobogu si brate zar tako moras biti neiskren prema samom sebi da na Ovako niske grane padnes :-)

pazi da je naziv Bakarni rez 1.618, pa da je Posudje od bakra spomenut samo u ajetu 55 od kraja u suri sa 89 ajeta, to bi bio ocit dokaz da je programirano, i nema veze sto ne spominje omjer, rez kako god, vazno je da je metal prikopcan za nesto sto ce se ubudce tako zvati.

(Sura Zuhruf (Rijec u suri Zuhruf je prikopcana za zlatni rez) je prkopcana za zlatni rez u odnosu na ukupan broj ajeta)

znaci i rijec zuhruf u suri Zuhruf , prikopcano tako isto u sura Zuhruf je prikopcana za zlatni rez. ovo nemoze nikako biti slucajnost

samo ovo da nista drugo, a plus imamo jos slicnih programiranja zlatnog Reza u Kur'anu , sto jasno upucuje da je namjerno programirano i prikopcano za ukrasni dragocjeni metal Zlato

pitanje za vas nadobudne ateiste

1. otkud da se spominje zlatni ukras na zlatnom rezu u suri Zlatni ukras

2. otku da se postavi Sura Zlatni ujkras na zlatnom rezu u odnosu ukupnog broja Sura.

3. Kako to da kad gledamo gdje je zlatni rez na ukupan broj ajeta (6236 ajeta ukupno) zlatni rez je u ajetu gdje spominje trbuh, a zlatni rez na covjeku je na pupku tj. na trbuhu

4. jedni ajet od kojeg se moze napraviti zlatni rez jeste ajeti 16:18 ovdje se spominje nemogucnost pobrojavanja bozijih blagodati, tako isto ljudi nemogu pobrojati decimale zlatnog Reza jer je iracionalan broj,

5. jedina stara rijec za naziv Mekke, Bekka se spominje samo jednom u Kuranu, u ajetu na mjestu zlatnog Reza, Mekka sad kad mjerimo je na zlatnom rezu u odnosu na sjeverni i juzni pol.

6. Ponavljajuci brojevi i neponavaljajuci brojevi izmedju sura i ajeta su u omjeru zlatnog reza 1.618
Last edited by Smrcak15 on 26/07/2017 14:30, edited 1 time in total.
zforumas

#6549 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak covjece ti ne kontas da sve ovo o cemu ti trabunjas su neki retrospektivni "pronalasci". Zlatni rez je bio poznat i bio je opisan mnogo prije, razlika je jedina sto su ga eto u 19 vijeku tek prozvali zlatnim rezom.

Ti si osoba koja ima najmanje prava da prica o logici i padanju na niske grane. Uzmi papir i olovku i nacrtaj sebi ako vec pisanu rijec ne razumijes.
zforumas

#6550 Re: Ateizam

Post by zforumas »

harač wrote:
zforumas wrote:A veza sa zlatom...pa mogao se komotno zvati i Hankina ruta....nije bitno ime, bitno je sta to predstavlja.
imao je on i gorih primjera, kada je dokazivao da se naziv necega, na engleskom jeziku, moze, u toj formi (engleskoj), naci u kur-anu... i onda se pitaju koji je razlog pada islamske civilizacije
Ma jbg, dodje mi malo k'o trening za mozdane vijuge. Tacno nekad pokusam sebi racionalizirati ovo sto on pise i onda se dzaba nasekiram.
Post Reply