juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
detroit-mercy

#6526 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote: Slusaj jarane, mi nismo bili Amerika za Cesku i Slovacku ne zbog Tite nego zbog Rusa koji su ubili svaki pojam u tim narodima i koji su ih muzli ko sansku kozu. Cesi i Slovaci i u najjadnijim vremenima su bili gospoda za balakanoide koji su se preko noci najeli malo hljeba pa nisu znali kud bi.
E onda kad se je pustilo vidilo se kako su brzo Cesi i Slovaci brzo dosli na svoje a koliko nama treba da dodjemo na svoje. Ne mozes ti ubiti stoljeca kulture u nekome isto kao sto ne moze promijeniti ni stoljeca nekulture za kratko vrijeme.
Ajd molim te reci kad su to oni za nas bili gospoda ili bilo ko iz Varsavskog ugovora ...Kada?....jesil ikad bio u Ceskoj do 90te....ljudi nemoj te pricati napamet.......Dobro se sjecam negdje 85 ta Bol na Bracu sjedi 5 cehinja i pije jednu kolu a mi se odvaljujemo raznim picima i rostiljem po restoranima...jarane smanji ribu...a da ti nepricam kao su mnogi sa 100-150 njemackih maraka isli u cehoslovacku na 7 dana da se provedu ili sta se je moglo kupiti u Madjarskoj za Vegetu ili stare farmerke :lol:
Nisi skontao poentu biti gospoda :mrgreen: i sta znaci biti gospoda nego si sve sveo na balkanoidnu definiciju gospode, pun hastal mesine i ozezi :mrgreen:. Sorry, do tebe je.
detroit-mercy

#6527 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote: Sve ja to znam ali to ti je i proces odumiranja sela i manjih mjesta koji bi se sigurno desio i bez rata. Od 10 duluma zemlje se ne moze zivjeti, moze se samo prezivljavati. Danas ljudi nece da zive vise takvim zivotom, danas niko nece da zivi u nekom zaseoku gde sa prvim aksamo zivog roba ne mozes vidjeti. Ljudi odlaze u vece centre i to je proces koji bi se desio i sa titom.
Da se to nije desilo danas bi nasa sela bila jos ljepsa i razvijenija ali demokrate nas bas usrecise....oca im yebem
Jet, ali zato su nam o ona doba sela bila razvijena i lijepa :mrgreen: . Kako je isla ona parola, radnici, postena inteligencija i seljaci.
Haj spreca ne zajebavaj, znas kako su selo naguzili i kako se je gledalo na seljaka, ko na "element".
Fudo387

#6528 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote: Sve ja to znam ali to ti je i proces odumiranja sela i manjih mjesta koji bi se sigurno desio i bez rata. Od 10 duluma zemlje se ne moze zivjeti, moze se samo prezivljavati. Danas ljudi nece da zive vise takvim zivotom, danas niko nece da zivi u nekom zaseoku gde sa prvim aksamo zivog roba ne mozes vidjeti. Ljudi odlaze u vece centre i to je proces koji bi se desio i sa titom.
Da se to nije desilo danas bi nasa sela bila jos ljepsa i razvijenija ali demokrate nas bas usrecise....oca im yebem
Bi garant, i danas bi vegetom zavodili madjarice. :D
detroit-mercy

#6529 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
detroit-mercy wrote:]
Danasnji nisu bili na vlasti osamdesetih, ne lupetaj bezveze :mrgreen:. Da su ovi danasnji nesposobni to priznajem, to i nije neki uspijeh, tesko da ko moze biti vako nesposoban :mrgreen:
Druga stvar, nas ekonomski system (Titin) je grohnuo i dolazile su reforme koje su nas uvodile u kapitalizam i trzisnu ekonomiju. Nas sreca ili nesreca je da je kod nas dosao rat pa sve svaljujemo na njega ali veliki bi lomovi nastali u drustvu samom tranzicijom. Mi bi imali odljev stanovnistva ako ne ravan danasnjem onda sigurno i veci, jer vise od pola firmi nam je bilo u kurcu.
Drzava propala, sistem se raspao, napustili taj sistem kad se je pokazalo da vise ne fercera. I onda ti ono dodje i prica kako je sve valjalo.
Valjalo je tebi, valjalo mozda za jos ne znam koliko njih ali generalno sistem je otisao u kurac, i sta sad tu nije jasno.
Jarane, pricas o vremenu nakon 1988... Tada vec uveliko nije bilo Tita, a njegovi pulencici su vec kolo vodili. I cim su poceli, sve je krenulo strmoglavo dole.
To, valjda, znamo svi...

Markoviceve reforme su uredno sjebali, a da su prosle onako kako su bile pocele, skroz bi druga prica bila. Ali, nije im bilo u cilju da te reforme prodju jer bi vrlo brzo popravile sve sto su oni ciljano sjebali.
Velis njegovi pulencici :mrgreen:
spreca

#6530 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Maraschino wrote:
spreca wrote:A vidi danasnjeg rahatluka :lol: :lol: :lol: Bakirovog :lol:
Jebes Bakira. Nece ni on jos dugo, nego hocu da kazem da je ovo postalo pomodno ''idemo vani'' a vani sve med i mlijeko.

U Titino vrijeme se islo vani, u vecini slucajeva spavalo se po barakama, stedilo i slalo u Jugu. Danas gdje god odes i da nadjes posao dok sve poplacas upitno je sta ce ti ostati ali furka je ici vani.

Mi se zdrobismo pisajuci na drugoj temi koliko se puno trazi raznih zanimanja.
Naravno da se je islo vani i za Titina vakta......ali danas se masovno iseljavamo......cijele porodice odlaze....danasnja politika i politicari vrse genocid nad narodom....danasnji odlazak nemozemo porediti sa onim iz Yuge.....tad je neko iz kuce bio vani a danas u njemacoj imas vise od pola sela na jednom mjestu zasto li je to tako?...pa valjda zbog toga sto narod spasava goli zivot...mi koji smo vani to ne razumijemo kako je to kad se nema ,oni to najbolje znaju
Dozer

#6531 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

A, sta rece lik...ne moze se zivjeti od 10 duluma zemlje... :D

Ne moze ko nece jarane. Ljudi i te kako lijepo zive i od 2-3 duluma, a ne od 10. Ali, nije "in" raditi na zemlji i zivjeti od toga. Bolje je na asfaltu, u nekom stancicu, placati preskupe rezije i biti "medju svojima", a nemati hljeba kako treba...
Last edited by Dozer on 24/01/2018 21:14, edited 1 time in total.
spreca

#6532 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Fudo387 wrote:
spreca wrote:
Bi garant, i danas bi vegetom zavodili madjarice. :D
a danas mi idemo u madjarsku za jeftinim namirnicama i ne jebe nas niko ni 2% i odnose prema nama kao prema ciganima
detroit-mercy

#6533 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
Iskreno, meni ona mjesta u dolini Sprece ne izgledaju nimalo siromasno niti zaostalo. Ondje je zadnjih godina bio pravi bum. Od objekata do malih firmi, imas svega jebiga.
spreca

#6534 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Dozer wrote:A, sta rece lik...me ,pze se zivjeti od 10 duluma zemlje... :D

Ne moze ko nece jarane. Ljudi i te kako lijepo zive i od 2-3 duluma, a ne od 10. Ali, nije "in" raditi na zemlji i zivjeti od toga. Bolje je na asfaltu, u nekom stancicu, placati preskupe rezije i biti "medju svojima", a nemati hljeba kako treba...
evo ja imam 70 duluma ....dacu mu nek dvije godine dzaba koristi samo nek malo iskrci sto je zaraslo u sikaru...
Dozer

#6535 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

detroit-mercy wrote: Velis njegovi pulencici :mrgreen:
Postoji li gora vrsta ljudi od onih kojima das sve, a oni ti se iza ledja popisaju na to?
E, to su ti svi oni sto sjebase Jugu, a koji i danas vladaju. Ti ih nazivaj kako hoce, za mene su to najobicnije sline od ljudi, bezvrijedni nesposobnjakovici, najobicniji ljudski sljam.
Da, u to spadaju svi redom, od Slobe, preko Tudjmana i Alije, do ovih danasnjih "prvih u ovih i onih". Smradova....
Fudo387

#6536 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Spreca, ti si se opasne votke namemio. :D
Maraschino

#6537 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

Dozer wrote:Lupetas jarane, k'o Makso po diviziji...

Ali, hajde... Daj nam ti nabroji sve sto je danas bolje po onim parametrima koje ranije navedoh, dakle - ekonomija, obrazovanje, sigurnost, zdravstvo.
Ali, podrazumijeva se, ne k'o Fudo floskularno, nego nam daj te parametre koji se ticu navedenih segmenata.
Ovo sto sada imamo ne moze se ni sa cim porediti sve dok ne pokupimo EU sistem.

Kakva ba ekonimija u Titino vrijeme. Preljevalo se iz supljeg u prazno. Bijedno se i tada zivjelo. To ne mogu tvrditi za kategorije politicara, vojnih lica i njihovih clanova familije, pojedini cinovnici.
Obrazovanje jeste bilo dobro dok se nije nagomilalo kadra pa vise nisu znali sta ce sa istim.
Sigurnost po onim uzusima uspjesna je u cijelom svijetu samo je drugacije zovu.
Zdravstvo, nemoj samo argument ''dzaba''. nista nije bilo dzaba nego se placalo kao i obrazovanje samo na drugi nacin nego danas. Neko spomenu zubara, pa jebo te zub, na 100K stanovnika 3-5 zubara i to u domovima zdravlja i samo ako imas stele onda ce ti posvetiti paznju. Na 40k stanovnika dolazio zubar cetvrtkom. :-) Ko da je bila nuklearna nauka.

...tako da nista nije sjajno(osim privilegovanih kao i danas)
detroit-mercy

#6538 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

A to bi ti odredjivao kako ko treba da zivi, sto ti onda ne ides na dva duluma zemlje u neku pripizdinu da zivis tamo.
drndalo

#6539 Re: juga 1950.-1990.

Post by drndalo »

detroit-mercy wrote:
spreca wrote:
Jet, ali zato su nam o ona doba sela bila razvijena i lijepa :mrgreen: . Kako je isla ona parola, radnici, postena inteligencija i seljaci.
Haj spreca ne zajebavaj, znas kako su selo naguzili i kako se je gledalo na seljaka, ko na "element".
Glede sela, nije mu bilo sjajno onda, ali zato im je sad odlicno... Imaju regresovanu naftu... :-)

Glede budalastine sa tornjevina velikih vrijednosti (opranih ratnih nasih para), koji su vrijedniji nego SA infrastruktura sve skupa, nek malo pogleda cijene i troskovnike infrastrukturne gradnje u odnosu na visokogradnju... Ni blizu... O vrijednosti izgradjenog npr. samo za Olimpijadu, ne mogu Bakir i Scepo ni nakrasti koliki je to zahvat... Ovi danasnji ne bi znali ni na papiru, ni AutoCad-om nacrtati sta je tada izgradjeno...
spreca

#6540 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote:
spreca wrote:
Iskreno, meni ona mjesta u dolini Sprece ne izgledaju nimalo siromasno niti zaostalo. Ondje je zadnjih godina bio pravi bum. Od objekata do malih firmi, imas svega jebiga.
:thumbup: pokraj ceste
Ali jarane zajDi malo u dubijan :lol: ....da vidis tuge.....sela dea i nena...kad ih sta zaboli nema ko da ih odvede doktoru :(
Maraschino

#6541 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

spreca wrote:
spreca :evil: ne jebi ale

nikad sela nisu bolje uredjena nego danas. danas selo ima kompletnu infrastrukturu.
uglavnomja

#6542 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

Maraschino wrote:
Dozer wrote:Lupetas jarane, k'o Makso po diviziji...

Ali, hajde... Daj nam ti nabroji sve sto je danas bolje po onim parametrima koje ranije navedoh, dakle - ekonomija, obrazovanje, sigurnost, zdravstvo.
Ali, podrazumijeva se, ne k'o Fudo floskularno, nego nam daj te parametre koji se ticu navedenih segmenata.
Ovo sto sada imamo ne moze se ni sa cim porediti sve dok ne pokupimo EU sistem.

Kakva ba ekonimija u Titino vrijeme. Preljevalo se iz supljeg u prazno. Bijedno se i tada zivjelo. To ne mogu tvrditi za kategorije politicara, vojnih lica i njihovih clanova familije, pojedini cinovnici.
Obrazovanje jeste bilo dobro dok se nije nagomilalo kadra pa vise nisu znali sta ce sa istim.
Sigurnost po onim uzusima uspjesna je u cijelom svijetu samo je drugacije zovu.
Zdravstvo, nemoj samo argument ''dzaba''. nista nije bilo dzaba nego se placalo kao i obrazovanje samo na drugi nacin nego danas. Neko spomenu zubara, pa jebo te zub, na 100K stanovnika 3-5 zubara i to u domovima zdravlja i samo ako imas stele onda ce ti posvetiti paznju. Na 40k stanovnika dolazio zubar cetvrtkom. :-) Ko da je bila nuklearna nauka.

...tako da nista nije sjajno(osim privilegovanih kao i danas)

:-)

dje si ti zivio, u kojoj zemji i kada?

znas li sta su energoinvest, unis, hidrogradnja, famos, upi... da ti ne kopiram onu sliku sa pocetka teme
detroit-mercy

#6543 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
detroit-mercy wrote: Velis njegovi pulencici :mrgreen:
Postoji li gora vrsta ljudi od onih kojima das sve, a oni ti se iza ledja popisaju na to?
E, to su ti svi oni sto sjebase Jugu, a koji i danas vladaju. Ti ih nazivaj kako hoce, za mene su to najobicnije sline od ljudi, bezvrijedni nesposobnjakovici, najobicniji ljudski sljam.
Da, u to spadaju svi redom, od Slobe, preko Tudjmana i Alije, do ovih danasnjih "prvih u ovih i onih". Smradova....
Raspad juge je poceo puno prije i Slobe i Alije, ovo je bio samo zavrsni cin. Raspad juge je poce ti se nisi ni rodio. Ali zbog nekog razloga lakes ti je priznati da je sve bilo ko u bajci dok je zemljom bog hodio :mrgreen: .
spreca

#6544 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Fudo387 wrote:Spreca, ti si se opasne votke namemio. :D
:lol: ...nepijem radnim danom....doso tobe :lol:
detroit-mercy

#6545 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:

evo ja imam 70 duluma ....dacu mu nek dvije godine dzaba koristi samo nek malo iskrci sto je zaraslo u sikaru...
Sto ti ne ides na 70 duluma, sto se handris po inostranstvu :mrgreen: .
Maraschino

#6546 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

uglavnomja wrote:

:-)

dje si ti zivio, u kojoj zemji i kada?

znas li sta su energoinvest, unis, hidrogradnja, famos, upi... da ti ne kopiram onu sliku sa pocetka teme
Zivio u Jugi i radio u najvecem gigantu. Jako dobro znam kako se i sta radilo. Ti meni ja cu tebi(ne licno nego za firmu). Poslovalo se u vecini slucajeva pozitivno ali sve je to bila ''dogovorena'' ekonomija.

Kako ne shvatate da nema niti ce ikada vise biti velikih.(rusice ih konkurencija-Agrokor) Ljudi jos uvijek cekaju da im Tito napravi fabriku i da odmah posao dobije njih 300. :-)
detroit-mercy

#6547 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
Maraschino wrote:
spreca wrote:A vidi danasnjeg rahatluka :lol: :lol: :lol: Bakirovog :lol:
Jebes Bakira. Nece ni on jos dugo, nego hocu da kazem da je ovo postalo pomodno ''idemo vani'' a vani sve med i mlijeko.

U Titino vrijeme se islo vani, u vecini slucajeva spavalo se po barakama, stedilo i slalo u Jugu. Danas gdje god odes i da nadjes posao dok sve poplacas upitno je sta ce ti ostati ali furka je ici vani.

Mi se zdrobismo pisajuci na drugoj temi koliko se puno trazi raznih zanimanja.
Naravno da se je islo vani i za Titina vakta......ali danas se masovno iseljavamo......cijele porodice odlaze....danasnja politika i politicari vrse genocid nad narodom....danasnji odlazak nemozemo porediti sa onim iz Yuge.....tad je neko iz kuce bio vani a danas u njemacoj imas vise od pola sela na jednom mjestu zasto li je to tako?...pa valjda zbog toga sto narod spasava goli zivot...mi koji smo vani to ne razumijemo kako je to kad se nema ,oni to najbolje znaju
Spreca, danas ljudi vise nece da zive kao sto su zivjeli nekada. Danas neko kada ode vani nece vise da spava u baraci dok su mu zena i djeca u BiH. Proslo je to. Ja imam familiju jos o prije rata vani, moj tetak, ne jedan nego vise njih su zivjeli tako. Znas sta njihova djeca, moji rodjaci kazu, nema od toga nista, ja bez svoje porodice necu da budem ni dana, kako je meni tamo tako je i njima. Jer su ljudi vidjeli da se je godina ili dvije dok se kuca ne napravi i auto kupi pretvaralo u do "penzije". Danas mladi ljudi vise nece tako, nece baraka, odvojenog zivota, vidjanja od Bozica do Bozica i slicno.
spreca

#6548 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Maraschino wrote:

nikad sela nisu bolje uredjena nego danas. danas selo ima kompletnu infrastrukturu.
Pa bolan ne zivi se od asvalta.....eto u tite nismo imali interneta i mobila...ljudi danasnja sela su takva zahvaljujuci uglavnom dijaspori i humanitarnoj koju nam je svijet davao a ovi nasi i to uspijevali krasti i otimati.....ljudi su ostali bez duse..bez osmjeha na licu probaj te nekad obicnom covjeku "zaviriti"u dusu
spreca

#6549 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Sto ti ne ides na 70 duluma, sto se handris po inostranstvu :mrgreen: .
a stacu kad smo u titino vrijeme bili nepismeni :lol: :lol:
muha_sa

#6550 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

spreca wrote:
Maraschino wrote:

Pa bolan ne zivi se od asvalta.....eto u tite nismo imali interneta i mobila...ljudi danasnja sela su takva zahvaljujuci uglavnom dijaspori i humanitarnoj koju nam je svijet davao a ovi nasi i to uspijevali krasti i otimati.....ljudi su ostali bez duse..bez osmjeha na licu probaj te nekad obicnom covjeku "zaviriti"u dusu
zar neko živi na selu :? :lol:
Locked