Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#6526 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by alibaba_i_30_godina »

mk ultra wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:
selma 83 wrote:vidjećemo, rođen sam i odrastao u naselju iznad =, Grasaa, Šika-a(nekad davno privatizovan) "žica(nema je) "Dijamant"(nema ga) #dalekovodi#TDS ugasili peći tako da uskoro baj baj . tako da znam lokalitet i nažalost 3000 do 4000 radih mjesta je otišlo za zamjenu za stanove , :sad: P.S. nekad je pogled pucao bez pregrade do Švrakina, C- faze , vidio se RtV dom,Bazen,sad gledamo u 13do 15 spratova(kolko već) zgrade Miljacka, bože sačuvaj šta se radi, urbicid ,jest Žica bila ogromna , crna , dimila ali je bio objekat visinski po mjeri. plus što je bila baš silan objekat.a ono što napraviše gdje je Dijamant cccc :run:
Iz ovog bućkuriša što si napisao meni se čini da tebi smetaju visoke zgrade jer ti zaklanjaju pogled na neku livadu gdje je prije bilo arhitektonsko remek djelo u obliku neke tvornice i industrije. Pored svega toga ti je žao što više tih zdanja nema i što su ih zamijenile neke malo modernije zgradurine. :oops:

Industrija treba da bude izvan grada, greška je svakako prije i bila što su se firme gradile tako blizu centru.
jest al zato kad ti indijac u sred afrike donese zapisnik o ispitivanju stuba iz sarajeva bude ti drago :mrgreen:

prvo je trebalo bolju cestu napraviti i dovesti u red gradski i međugradski saobraćaj... dalje bi se sve samo razvijalo

porazno je da dvojca debila unište nešto što je trajalo 5000 godina radi ceste, radi nekih stambenih/hotelskih smještaja itd... ako je interes nekoliko ljudi važniji od nacionalnog interesa i to onih koji su Bosanski orjentisani na papiru, jebo ti nas... smije li im ko reci ne moze?
Slažem se sa tobom, ali ovo gore što sam pisao nisam mislio na Ilidžu već ovaj prostor oko Grasa do RTV doma.

Ovo što rade na Ilidži je pravo skrnavljanje našeg nasljeđa i historije, ali briga tamo nekog baju za to njemu je važan profit i to je sve o čemi misli, još pogotovo što ga niko ne sankcioniše po tom pitanju, pa čak i podržavaju.

Sve se to može jako lijepo urediti, i da se napravi cesta i da se očuvaju te starine ali kada nikog ne interesuje .... jedan lijep primjer je po meni gore onaj dio očuvanih ostataka kod Hotela Evrope.
alibaba_i_30_godina

#6527 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Thorgerson wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:
selma 83 wrote:vidjećemo, rođen sam i odrastao u naselju iznad =, Grasaa, Šika-a(nekad davno privatizovan) "žica(nema je) "Dijamant"(nema ga) #dalekovodi#TDS ugasili peći tako da uskoro baj baj . tako da znam lokalitet i nažalost 3000 do 4000 radih mjesta je otišlo za zamjenu za stanove , :sad: P.S. nekad je pogled pucao bez pregrade do Švrakina, C- faze , vidio se RtV dom,Bazen,sad gledamo u 13do 15 spratova(kolko već) zgrade Miljacka, bože sačuvaj šta se radi, urbicid ,jest Žica bila ogromna , crna , dimila ali je bio objekat visinski po mjeri. plus što je bila baš silan objekat.a ono što napraviše gdje je Dijamant cccc :run:
Iz ovog bućkuriša što si napisao meni se čini da tebi smetaju visoke zgrade jer ti zaklanjaju pogled na neku livadu gdje je prije bilo arhitektonsko remek djelo u obliku neke tvornice i industrije. Pored svega toga ti je žao što više tih zdanja nema i što su ih zamijenile neke malo modernije zgradurine. :oops:

Industrija treba da bude izvan grada, greška je svakako prije i bila što su se firme gradile tako blizu centru.
Meni uopste nije jasno sta doticni i zeli. Te fabrike su propale. Meni je zao zbog toga, ali je tako. Bez obzira na kojoj lokaciji se nalazile.

Mislim ako je poenta onog posta bila da se ostavi kao neki spomenik nesto, onda ok...to mi ima smisla. Kao sto je u Londonu Battersea Power Station, gdje se od potencijalnih kupaca trazilo da ova 4 dimnjaka moraju ostati, pa eto izvoli pravi sta hoces. I mislim da su tako na kraju i prodali, ljudi ce praviti restorane, kafice setalista, ali dimnjaci ostaju...

Image

Mada u onom dijelu grada, ne znam da je bilo nesto da mozes nazvati ikonom grada, pa da ga ostavis tu...
Ima dosta sličnih primjera po svijetu gdje su od starih postrojenja i zgrada napravljene neke moderne zgrade koje se koriste kao hoteli, kafići, muzeji i slično. I to stvarno super izgleda. Ali, kao i što sam kažeš, sve te zgrade same po sebi izgledaju interesantno, kao što je ova na slici što si postavio i siguran sam da će neko imati odličnu ideju da to pretvori u nešto dobro. Ali one barake što su bile na onoj lokaciji nisu ništa posebno, da imaju makar neke posebne dimnjake ili slično kao ta zgrada na slici.

btw. udaljismo se mi od main topica, ali sve je to nekako u jednu ruku povezano. :D
So What!

#6528 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Onaj dio oko Vase Miskina Crnog na Pofalićima je sav historijski i to je historijska industrijska zona Sarajeva.

Te hale i jesu zadražne te su pretvorene u prodajne centre, klubove restorane i sl. Sve se to da lijepo uklopiti.

Što se tiče Butmirske civlizacije, arheloška istraživanj u tu započeli Austrougari.

Ja vjerujem da je nemoguće sve istražiti za 100 i nešto godina, ali ne razumijem šta se čekalo za konzerviranjem, barem dijela nalazišta, pravljenja arheološkog parka i slično.
Haris.ba

#6529 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

So What! wrote:Onaj dio oko Vase Miskina Crnog na Pofalićima je sav historijski i to je historijska industrijska zona Sarajeva.

Te hale i jesu zadražne te su pretvorene u prodajne centre, klubove restorane i sl. Sve se to da lijepo uklopiti.

Što se tiče Butmirske civlizacije, arheloška istraživanj u tu započeli Austrougari.

Ja vjerujem da je nemoguće sve istražiti za 100 i nešto godina, ali ne razumijem šta se čekalo za konzerviranjem, barem dijela nalazišta, pravljenja arheološkog parka i slično.
Zavisi od kada ti počinje historija, pa je nešta historijska industrijska zona.

Ako ćemo pošteno - prije je Marin dvor historijska industrijska zona, nego što je to Vaso Miskin Crni.

A to što se slabo ulaže u arheologiju je posebna priča.

Nego, vakat je da se prave nove ceste. Ne može se živjeti u prošlosti. A ako ćemo još jednom pošteno - više se izgradnja ceste napraviti konzervacije, pa kada dođu neke pametnije generacije - nek istražuju.
So What!

#6530 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Haris.ba wrote:

Ako ćemo pošteno - prije je Marin dvor historijska industrijska zona, nego što je to Vaso Miskin Crni.

Nego, vakat je da se prave nove ceste. Ne može se živjeti u prošlosti. A ako ćemo još jednom pošteno - više se izgradnja ceste napraviti konzervacije, pa kada dođu neke pametnije generacije - nek istražuju.
Pa recimo tu je teretna stanica Koreja, zatim tu je nekada davno bila glavna radionica za remont lokomotiva i vagona. Atomsko sklonište na istom mjestu je već proglašeno nacionalnim spomenikom.

Mislim industrijalizacija u našoj zemlji i nije tako stara, ali eto moglo bi se reći da je to jedna od najautentičnijih industrijskih zona u Sarajevu.

Moj lični favorit je Klas na Dolac Malti koji se fantastično uklopio u to naselje i one dodatne hale okolo se uvijek mogu transformisati u nešto.
selma 83

#6531 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

So What! wrote:
Haris.ba wrote:

Pa recimo tu je teretna stanica Koreja, zatim tu je nekada davno bila glavna radionica za remont lokomotiva i vagona. Atomsko sklonište na istom mjestu je već proglašeno nacionalnim spomenikom.

Mislim industrijalizacija u našoj zemlji i nije tako stara, ali eto moglo bi se reći da je to jedna od najautentičnijih industrijskih zona u Sarajevu.

Moj lični favorit je Klas na Dolac Malti koji se fantastično uklopio u to naselje i one dodatne hale okolo se uvijek mogu transformisati u nešto.
pa, ono što niste rekli ima žaljenja za radnim mjestima, kojih neće u dogledno vrijeme opet biti u onolikoj količini, i ljepše je imati radno mjesto visine bivše žice nego zgradurine tipa tibra ,miljacka i nije toliko ružna, a fabrika će postati raritet, čudo u Sarajevu. ja sam bio dijete u 80 -tim godina , i tad je ovom prugom prolazilo po 6-8 teretnih kompozicija plus putničkih svakih 2 sata je tutnjalo, danas nema voza zglave. sorry malo je off topic :) samo onako, gdje mi to idemo. o vranici, hidrogradnji energoinvestu ne treba govoriti. A pogled je sjeban to je tačno 1000 % nek neko snimi iz Safeta Zajke, ja mogu svakog stanara bez problema vidjeti u Miljackoj ,potpuno jasno (300 metara razdaljina) ,bez dvogleda. ali nabavili su roletne ittd :D
selma 83

#6532 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

mislim ne gleda niko ali vidi se baš jasno, osobe, ne obrisi nego izgled, toliko je to blizu, jer 2 zgrade su izgrađene paralelno sa prugom a 2 vertikalno. ludilo. :P
O'zone
Globalni moderator

#6533 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by O'zone »

Jbm ja onoga ko je iskopao Derviša Numića preusmjerio saobraćaj kroz Radničku i onda zatvorio izlaz pored Agronoma i sad kolona ide kroz Splitsku i na trnovsku
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6534 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

O'zone wrote:Jbm ja onoga ko je iskopao Derviša Numića preusmjerio saobraćaj kroz Radničku i onda zatvorio izlaz pored Agronoma i sad kolona ide kroz Splitsku i na trnovsku
neki EnžEnjer garant,mozda je betterman :D
alibaba_i_30_godina

#6535 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Hoće li mi neko objasniti čemu trenutno služi ovaj most na ovoj lokaciji? Nisam ni znao da se gradi i da se izgradio, slučajno naletih na ovo. :roll: :-)

Last edited by alibaba_i_30_godina on 07/09/2018 22:58, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#6536 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

sluzi da se predje preko rijeke :D
славянин

#6537 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:sluzi da se predje preko rijeke :D
Gledam ovu zonu... kakva steta - fino srediti korito,uraditi ceste i ostalu infrastrukturu- napraviti industrijsko/poslovnu zonu.... ali naravno nece da moze.
bitanga_sa_otesa

#6538 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

славянин wrote: Gledam ovu zonu... kakva steta - fino srediti korito,uraditi ceste i ostalu infrastrukturu- napraviti industrijsko/poslovnu zonu.... ali naravno nece da moze.
pa priprema se sve ,vidis da je neko pokrao iz zore i standarda sve plemenite i neplemenite metale...
славянин

#6539 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote: Gledam ovu zonu... kakva steta - fino srediti korito,uraditi ceste i ostalu infrastrukturu- napraviti industrijsko/poslovnu zonu.... ali naravno nece da moze.
pa priprema se sve ,vidis da je neko pokrao iz zore i standarda sve plemenite i neplemenite metale...
Priprema se sipak, prodat ce neuredjeno zemljiste pa ce niknuti od kuca preko zgrada do hala ... favele kao i u ostalim dijelovima grada ... a fabriku da ne spominjem to prije da ce lansirnu rampu za rakete sa satelitima postaviti..
bitanga_sa_otesa

#6540 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

славянин wrote: Priprema se sipak, prodat ce neuredjeno zemljiste pa ce niknuti od kuca preko zgrada do hala ... favele kao i u ostalim dijelovima grada ... a fabriku da ne spominjem to prije da ce lansirnu rampu za rakete sa satelitima postaviti..
kome treba fabrika? danas je sve u preprodaji,ko koga zajebe... :lol:
славянин

#6541 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote: Priprema se sipak, prodat ce neuredjeno zemljiste pa ce niknuti od kuca preko zgrada do hala ... favele kao i u ostalim dijelovima grada ... a fabriku da ne spominjem to prije da ce lansirnu rampu za rakete sa satelitima postaviti..
kome treba fabrika? danas je sve u preprodaji,ko koga zajebe... :lol:
Odes nesto ti treba - Ima li ? - ima ? - mogu li viditi - e pa mi to moramo naruciti iz Austrije mozete na katalogu viditi brza dostava 2 sedmice - ...... svi nesto prodaju a niko nista nema
bitanga_sa_otesa

#6542 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

славянин wrote: Odes nesto ti treba - Ima li ? - ima ? - mogu li viditi - e pa mi to moramo naruciti iz Austrije mozete na katalogu viditi brza dostava 2 sedmice - ...... svi nesto prodaju a niko nista nema
pa nema u kasabici,samo za golfa i passata,ono sto se prodaje,ako trazis za mazdu ili pezoa mrka kapa :D
славянин

#6543 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote: Odes nesto ti treba - Ima li ? - ima ? - mogu li viditi - e pa mi to moramo naruciti iz Austrije mozete na katalogu viditi brza dostava 2 sedmice - ...... svi nesto prodaju a niko nista nema
pa nema u kasabici,samo za golfa i passata,ono sto se prodaje,ako trazis za mazdu ili pezoa mrka kapa :D
Suti industrijska klima mi trebala - odem u Gree to kancelarije sljasti svijetli na sve strane ... kad ono imaju 6 klima na lageru i to za predstavu :oops:
bitanga_sa_otesa

#6544 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

славянин wrote: Suti industrijska klima mi trebala - odem u Gree to kancelarije sljasti svijetli na sve strane ... kad ono imaju 6 klima na lageru i to za predstavu :oops:
sve ja to znam....
BMX1977

#6545 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BMX1977 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/opcina- ... /180911070

Ova prva transverzala ce znaci biti autoput kao na koridoru VC da li je to tacno? Pravi autoput a ne neka brza cesta?
dječak sa šibicama

#6546 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Cuj Penny predlaze alternativna rjesenja, valjda nadvoznjak :D

Koji ublehasi.
Hajvan

#6547 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

Tu je cestu jos Josip Broz Tito obecao prilikom otvaranja novih postrojenja Pretisa, navodno.
BadBoy

#6548 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Da ponovim već ranije iznesene stavove o ovom projektu: od ovog projekta će biti gotov samo kružni tok na Šipu i to je to. Naša vlast jednostavno nikada nije bila niti će biti sposobna da implementira projekat ove veličine. Full stop.
Haris.ba

#6549 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Vjerujmo vlastima.
Gradnja cesta na čekanju 40 godina
13.01.2007
https://www.cin.ba/gradnja-cesta-na-cekanju-40-godina/
Besim Mehmedić, direktor Zavoda za planiranje KS, tvrdi da je nedostatak političke volje, a ne novca, razlog što se ne gradi autoput.

On je bio jedan od najžešćih zagovornika početka radova na Prvoj sarajevskoj transverzali koja bi trebala povezati Zagrebačku ulicu u sarajevskom naselju Grbavica sa Vogošćom.

Javna rasprava, u kojoj su učestvovali najviši predstavnici iz Ministarstva prostornog uređenja, Direkcije za ceste, Zavoda za zaštitu kulturne baštine, Ministarstva prometa i komunikacija i Zavoda za planiranje i izgradnju KS, te Šumarskog fakulteta iz Sarajeva na kraju se pretvorila u sukob predstavnika Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH s jedne i članova Socijaldemokratske stranke s druge strane.

Predstavnici sarajevske općine Novo Sarajevo, na čelu sa tadašnjim načelnikom Željkom Komšićem, koji je u međuvremenu postao hrvatski član Predsjedništva BiH, odlučili su da se Prva transverzala ne gradi jer bi se tako oštetile stotinu godina stare lipe na Vilsonovom šetalištu.

‘Nije bilo u pitanju šest lipa nego se s druge strane nalazi red bespravno sagrađenih poslovnih objekata za čiji je rad neko izdao privremene dozvole’, tvrdi Mehmedić. ‘Neko u općini se sjetio da se može zaustaviti transverzala, kako ne bi platili izmještanje tih objekata.’
So What!

#6550 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

EBRD bi mogao finansirati I i IX transverzalu, obnovu pruge i kupovinu tramvaja i trolejbusa
Image

Uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, premijer KS Adem Zolj i ministar saobraćaja Mujo Fišo, sa zamjenicom direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Lin O’Grady, potpisali su danas pisma namjera vezana za projekte izgradnje cestovne infrastrukture i kupovine novih tramvaja i trojelbusa.

Riječ je o dionicama I i IX transferzale i rekonstrukciji dvostrukih tramvajskih šina na relaciji Ilidža – Marijin Dvor. Potpisivanju je prisustvovao i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić.

Projekte bi realizovalo Ministarstvo saobraćaja, odnosno Direkcija za ceste.

Kako je istaknutno nakon potpisivanja, ovim EBRD potvrđuje da je spreman razmotriti učestvovanje u projektima pod uvjetom da rezultati procjene projekta i pregovora budu zadovoljavajući.

U tom slučaju bi za izgradnju cestovne infrastrukture na dionicama pomenutih transverzala ova banka osigurala dugoročno finansiranje u vidu zajma Kantonu u iznosu do 38 miliona eura, dok bi za rekonstrukciju dvostruktih tramvajskih šina osigurala 35 miliona eura.

Za oba ova projekta rok otplate je do 15 godina, uključujući grejs period na otplatu glavnice do 3 godine od datuma potpisivanja ugovora o zajmu. Kamatna stopa bi iznosila šestomjesečni EURIBOR plus standardna marža za zajmove sa državnom garancijom od 1 posto godišnje, uz jednokratnu proviziju od 1 posto od iznosa glavnice zajma. Provizija na raspoloživi, a neisplaćeni iznos zajma je 0,5 posto godišnje na nepovučeni iznos zajma.

Navedeno je kako će se za projekt izgradnje cestovne infrastrukture na dionicama I i IX transferzale prvi dio sredstava u ukupnom iznosu od 400.000 eura koristiti prije potpisivanja za finansiranje pripreme projekta uključujući izradu nacrta okvira za preseljenje za Kanton (50.000 eura), tehničku, ekonomsku i okolinsku dubinsku analizu (250.000 eura) i podršku za rani postupak nabavke (100.000 eura).

Drugi dio sredstava u ukupnom iznosu od 960.000 eura će se koristiti nakon potpisivanja za pripremu održivog plana mobilnosti gradskog transporta (400.000 eura), pripremu dinamičkog sistema upravljanja saobraćajem (500.000 eura) i dobijanju međunarodnog certifikata za nabavku za buduće preduzeće za ceste (60.000 eura).

Za rekonstrukcije dvostrukih tramvajskih šina na relaciji Ilidža – Marijin Dvor, na zahtjev Kantona Sarajevo Banka će nastojati da mobilizira nepovratna donatorska sredstva za tehničku pomoć u iznosu do 750.000 eura.

Sredstva u iznosu od 250.000 eura će se koristiti prije potpisivanja za finansiranje pripreme projekta uključujući tehničku, ekonomsku i okolinsku dubinsku analizu (150.000 eura) i podršku za rani postupak nabavke (100.000 eura)

Drugi dio sredstava u ukupnom iznosu od 500.000 eura će se koristiti nakon potpisivanja za podršku u restrukturiranju Preduzeća uključujući mjere identificirane u širem programu koji direktno finansira Vlada Velike Britanije.
Klix
Post Reply