Pitajte Tuzlake koliko je čisto
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
Armin2013
#6527 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
[/quote]
Ako koristis drzavne resurse valjda je logicno da trebas prvo podmiriti domace trziste a viskove izvozi ako hoces u Australiju.
[/quote]
Socijalizam je davno završio.
Recimo da imam firmu, zašto bi ja nešto prodavao za 100KM ako mogu za 150 KM, firma nije humanitarna organizacija.
Ako vlast smatra da je pelet bitan energent onda treba praviti rezerve pa da na taj način kontroliše cijenu a ne miješati se u biznis, ili putem subvencija.
Mi smatramo da je grijanje na pelet jeftino, e pa nije, bilo je dok je bilo drveta jeftinog, a sve je skuplji i sve ga manje ima za pelet.
A sama proizvodnja peleta nije jeftina, sama proizvodnja koristi dosta struje, jer je pogon ogrman, i plus koristi drvo za sušenje piljevina od koje se pravi pelet.
i još nešto, po ko zna koji put pišem, pelet kao i drva i ugalj se navaljaju u proljeće i ljeto, u proljeće cijena bila 400 KM sa PDVom, što je bliže sezoni cijena raste. E sad ćete reći da nije fer to, ok možda nije, ali kako je recimo ljetovanje skuplje u augustu nego u junu, pa se ne bunimo
Ako koristis drzavne resurse valjda je logicno da trebas prvo podmiriti domace trziste a viskove izvozi ako hoces u Australiju.
[/quote]
Socijalizam je davno završio.
Recimo da imam firmu, zašto bi ja nešto prodavao za 100KM ako mogu za 150 KM, firma nije humanitarna organizacija.
Ako vlast smatra da je pelet bitan energent onda treba praviti rezerve pa da na taj način kontroliše cijenu a ne miješati se u biznis, ili putem subvencija.
Mi smatramo da je grijanje na pelet jeftino, e pa nije, bilo je dok je bilo drveta jeftinog, a sve je skuplji i sve ga manje ima za pelet.
A sama proizvodnja peleta nije jeftina, sama proizvodnja koristi dosta struje, jer je pogon ogrman, i plus koristi drvo za sušenje piljevina od koje se pravi pelet.
i još nešto, po ko zna koji put pišem, pelet kao i drva i ugalj se navaljaju u proljeće i ljeto, u proljeće cijena bila 400 KM sa PDVom, što je bliže sezoni cijena raste. E sad ćete reći da nije fer to, ok možda nije, ali kako je recimo ljetovanje skuplje u augustu nego u junu, pa se ne bunimo
-
drogon2
#6528 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Jbg na ljetovanje se mora otic ,a grijanje vise manjeArmin2013 wrote: ↑22/10/2025 07:23
- Haris.ba
#6529 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Evo, ministar te poslusao.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/has ... /251021112Hasičević: Predlažemo ograničenje cijene peleta na 480 KM, nema potrebe za panikom jer neće biti nestašice
- semsasuljakovic
#6530 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Dakle ide pelet po 560 KM bez fiskalnog računa, lagano će peletari naguziti narod.
-
Armin2013
#6531 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Po Zakonu ako nema fiskalnog računa nisi dužana platit. Koliko znam inspekcije su izlazile po prijavi, ne mislim na pelet nego druge robe.semsasuljakovic wrote: ↑22/10/2025 09:12 Dakle ide pelet po 560 KM bez fiskalnog računa, lagano će peletari naguziti narod.
Mi nećemo fiskalni račun jer nam dođe jeftinije, počinjem od sebe, kupujem drva i ugalj godinama nigdje fiskalnog, a nikoga nisam prijavio jer je dobro i meni. I mi svi govorimo kako je u Njemačkoj, a oni bi brata prijavili ako nema računa.
-
HelaS
#6532 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Vjeruj mi da sam nesposoban da nađem taj dio zakona, pomozi miArmin2013 wrote: ↑22/10/2025 10:19Po Zakonu ako nema fiskalnog računa nisi dužana platit. Koliko znam inspekcije su izlazile po prijavi, ne mislim na pelet nego druge robe.semsasuljakovic wrote: ↑22/10/2025 09:12 Dakle ide pelet po 560 KM bez fiskalnog računa, lagano će peletari naguziti narod.
Mi nećemo fiskalni račun jer nam dođe jeftinije, počinjem od sebe, kupujem drva i ugalj godinama nigdje fiskalnog, a nikoga nisam prijavio jer je dobro i meni. I mi svi govorimo kako je u Njemačkoj, a oni bi brata prijavili ako nema računa.
-
zippoo87
#6533 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
HelaS wrote: ↑22/10/2025 20:47Vjeruj mi da sam nesposoban da nađem taj dio zakona, pomozi miArmin2013 wrote: ↑22/10/2025 10:19Po Zakonu ako nema fiskalnog računa nisi dužana platit. Koliko znam inspekcije su izlazile po prijavi, ne mislim na pelet nego druge robe.semsasuljakovic wrote: ↑22/10/2025 09:12 Dakle ide pelet po 560 KM bez fiskalnog računa, lagano će peletari naguziti narod.
"U Federaciji BiH u mnogim radnjama možeš vidjeti natpis koji glasi otprilike:
"Kupac nije dužan platiti ako ne dobije fiskalni račun."
To je zakonski propisan natpis prema Zakonu o fiskalnim sistemima Federacije BiH.
Njegova svrha je da podsjeti kupce i prodavce da je izdavanje fiskalnog računa obavezno za svaku prodaju robe ili usluge.
Član 54. Zakona o fiskalnim sistemima FBiH („Službene novine FBiH“, broj 81/09 i 32/21) propisuje da je obveznik fiskalizacije dužan na vidnom mjestu istaknuti obavijest:
„Kupac nije dužan platiti robu ili uslugu ako mu prodavač ne izda fiskalni račun.“
Dakle, taj natpis mora biti obavezno istaknut u svakoj prodavnici, kafiću, frizerskom salonu, servisu itd. u FBiH koji koristi fiskalnu kasu.
- Danguba
#6534 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Kakvo je stanje kod vas po pitanju peleta?
Vi ste mislim najveci proizvodjaci kvalitetnog peleta.
Vi ste mislim najveci proizvodjaci kvalitetnog peleta.
-
HelaS
#6535 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Kupac najprije preda novac prodavaču, i ovaj mu izda fiskalni račun.zippoo87 wrote: ↑22/10/2025 23:36"U Federaciji BiH u mnogim radnjama možeš vidjeti natpis koji glasi otprilike:HelaS wrote: ↑22/10/2025 20:47Vjeruj mi da sam nesposoban da nađem taj dio zakona, pomozi miArmin2013 wrote: ↑22/10/2025 10:19
Po Zakonu ako nema fiskalnog računa nisi dužana platit. Koliko znam inspekcije su izlazile po prijavi, ne mislim na pelet nego druge robe.
To je zakonski propisan natpis prema Zakonu o fiskalnim sistemima Federacije BiH.
Njegova svrha je da podsjeti kupce i prodavce da je izdavanje fiskalnog računa obavezno za svaku prodaju robe ili usluge.
Pravni osnov:
Član 54. Zakona o fiskalnim sistemima FBiH („Službene novine FBiH“, broj 81/09 i 32/21) propisuje da je obveznik fiskalizacije dužan na vidnom mjestu istaknuti obavijest:
„Kupac nije dužan platiti robu ili uslugu ako mu prodavač ne izda fiskalni račun.“
Dakle, taj natpis mora biti obavezno istaknut u svakoj prodavnici, kafiću, frizerskom salonu, servisu itd. u FBiH koji koristi fiskalnu kasu.
Pravo kupca da ne plati ako mu nije izdan fiskalni račun, to je izmišljeno.
Službene novine Federacije BiH broj 32/21_ nema fiskalnog zakona - http://www.sluzbenilist.ba/page/i/qfVm5fvIXEg=
-
Armin2013
#6536 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ako misliš na Gračanicu, pelet se konstantno proizvodi, a kako kaže većina proizvođača problem je u tome što se na proljeće i ljeto upisivalo za isporuku peleta ali isopruke se uglavnom traže da budu August/Septembar. U međuvremenu dok kupci u BiH nisu htjeli pelet isti se izvozio.
Tako da veliki dio proizvođača i sada isporučuje ko je naručio pelet prije 2-3 mjeseca, a novi kupci koji se jave ne mogu dobiti pelet ili mogu na vreću ali po većoj cijeni.
- Haris.ba
#6537 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Armin2013 wrote: ↑23/10/2025 07:18Ako misliš na Gračanicu, pelet se konstantno proizvodi, a kako kaže većina proizvođača problem je u tome što se na proljeće i ljeto upisivalo za isporuku peleta ali isopruke se uglavnom traže da budu August/Septembar. U međuvremenu dok kupci u BiH nisu htjeli pelet isti se izvozio.
Tako da veliki dio proizvođača i sada isporučuje ko je naručio pelet prije 2-3 mjeseca, a novi kupci koji se jave ne mogu dobiti pelet ili mogu na vreću ali po većoj cijeni.
-
zippoo87
#6538 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Da ne trazim ja,pogledaj ovaj prvi zakon 81/09.HelaS wrote: ↑23/10/2025 00:19Kupac najprije preda novac prodavaču, i ovaj mu izda fiskalni račun.zippoo87 wrote: ↑22/10/2025 23:36"U Federaciji BiH u mnogim radnjama možeš vidjeti natpis koji glasi otprilike:
Pravni osnov:
Službene novine Federacije BiH broj 32/21_ nema fiskalnog zakona - http://www.sluzbenilist.ba/page/i/qfVm5fvIXEg=
Ali ne trebas traziti po internetu,izadji na ulicu i udji u bilo koju radnju,imas veliki papir okacen...otprilike 50 sa 40 cm ili tako nesto,pored kase mora biti na zidu negdje. I procitaj sta pise ili uslikaj.
-
Armin2013
#6539 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Traži ovaj dokumnet: IZGLED I SADRŽAJ OBAVIJESTI U OBJEKTU OBVEZNIKA U KOJEM SE VRŠI PROMET ROBE I/ILI USLUGAzippoo87 wrote: ↑23/10/2025 12:07Da ne trazim ja,pogledaj ovaj prvi zakon 81/09.HelaS wrote: ↑23/10/2025 00:19Kupac najprije preda novac prodavaču, i ovaj mu izda fiskalni račun.zippoo87 wrote: ↑22/10/2025 23:36
"U Federaciji BiH u mnogim radnjama možeš vidjeti natpis koji glasi otprilike:
Pravni osnov:
Ali ne trebas traziti po internetu,izadji na ulicu i udji u bilo koju radnju,imas veliki papir okacen...otprilike 50 sa 40 cm ili tako nesto,pored kase mora biti na zidu negdje. I procitaj sta pise ili uslikaj.
a nalazi se u: P R A V I L N I K o izgledu i sadržaju, zahtjeva, obrazaca i obavještenja ostalih pratećih dokumenata uz fiskalne sisteme
i još nešto u krugu od 20m od prodavnice moraš imati račun kod sebe, inspektor ti ima pravo napatiti kaznu ako nemaš fiskalni račun
-
zippoo87
#6540 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ja sam nedavno prijavljivao jedne i nakon 20-30 dana od prijave jucer prvi put dobio racun,haman ikad. Danas otisao ponovo,nema racuna 

-
zippoo87
#6541 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Evo nasao sam u pravilniku.HelaS wrote: ↑23/10/2025 00:19Kupac najprije preda novac prodavaču, i ovaj mu izda fiskalni račun.zippoo87 wrote: ↑22/10/2025 23:36"U Federaciji BiH u mnogim radnjama možeš vidjeti natpis koji glasi otprilike:
Pravni osnov:
Ovo si vidio do sada 5000 puta,svaka radnja ima pored kase okaceno. Nema potrebe da lazes,mada ti to nije strano,sa drugih tema

- Haris.ba
#6542 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Posto i na ovoj temi ima komunista koji bi ko Vucko da formiraju cijene - evo sta znaci kada mislis da se razumijes u kapitalizam:
https://n1info.ba/regija/masovno-se-zat ... po-srbiji/
Vreme piše da su gotovo svi veliki trgovinski lanci odlučili da zatvore pojedine prodavnice, te da bi, kako govore izvori "Vremena" - radno mjesto moglo da izgubi nekoliko stotina ljudi. A sve je - direktna posljedica ograničenja marži.
- Danguba
#6543 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ovo mi lici na ono kada se vodila akcija da se zatvore kladionice da je glavni adut bio da ce 1200 radnika ostati bez posla.Haris.ba wrote: ↑23/10/2025 19:52 Posto i na ovoj temi ima komunista koji bi ko Vucko da formiraju cijene - evo sta znaci kada mislis da se razumijes u kapitalizam:
Vreme piše da su gotovo svi veliki trgovinski lanci odlučili da zatvore pojedine prodavnice, te da bi, kako govore izvori "Vremena" - radno mjesto moglo da izgubi nekoliko stotina ljudi. A sve je - direktna posljedica ograničenja marži.
Nije tema ALI...ne moze se derati koza narodu samo zato sto se moraju grijati a to ovi lihvari znaju.
kada budu sjekli svoju sumu onda neka formiraju trzisne cijene a sve dok dobijaju od drzave, drzava ih moze i mora kontrolisati.
- Haris.ba
-
Armin2013
#6545 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Drva se ne dobijaju od države nego se kupuju, imaš na web stranicama šumarstava koliko košta m3 drveta.
Treba od države tražiti subvenciju jer oni sjeku državnu šumu i uzimaju pare.
Ali šta ćemo sa nama koji se grijemo na drva i ugalj, gdje je nama kontrola cijena? Zašto su ovi što se griju na pelet povlašteni a ja koji kupujem drva i sebi sječem i zajebajem se slažem i ložim ?
- semsasuljakovic
#6546 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Sirotinja je uvijek na dnu prioriteta vlasti.Armin2013 wrote: ↑23/10/2025 21:06Drva se ne dobijaju od države nego se kupuju, imaš na web stranicama šumarstava koliko košta m3 drveta.
Ali šta ćemo sa nama koji se grijemo na drva i ugalj, gdje je nama kontrola cijena? Zašto su ovi što se griju na pelet povlašteni a ja koji kupujem drva i sebi sječem i zajebajem se slažem i ložim ?
- Danguba
#6547 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
I vas treba zastititi.Armin2013 wrote: ↑23/10/2025 21:06Drva se ne dobijaju od države nego se kupuju, imaš na web stranicama šumarstava koliko košta m3 drveta.
-
Babbuka
#6548 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Uplitanje države je nekorektno prema proizvođačima peleta iz nekoliko razloga.
Prije svega, država im nije pomogla u teškom periodu koji su imali unazad 2 godine i mnogi su zatvorili. Ako im se nije pomoglo ranije, ne treba se ni sada petljati.
Pored toga, ovo ograničenje mogu okačiti mačku o rep i svi to znaju. Pelet će se jednostavno fakturisati u RS, pa će se tamo kucati maloprodajni računi bez ograničenja.
Prije svega, država im nije pomogla u teškom periodu koji su imali unazad 2 godine i mnogi su zatvorili. Ako im se nije pomoglo ranije, ne treba se ni sada petljati.
Pored toga, ovo ograničenje mogu okačiti mačku o rep i svi to znaju. Pelet će se jednostavno fakturisati u RS, pa će se tamo kucati maloprodajni računi bez ograničenja.
- BarbaDue
#6549 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Naravno da vas treba kontrolisati. Ograničavanje vaših kreatora cijena je jedini ispravan način, da nije toga cijene bi formirane i preko 1000/t KM.
-
Babbuka