Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#6501 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

:lol: :lol:
direstraits0078

#6502 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

mirzet87sa wrote:Nevjerovatno je da covjek od 60+ godina zatrola omladinu, a oni se prime.. kapa dole deda
Covjek je mlad u dusi. :-D
drug_profi

#6503 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

muha_sa wrote:moje se malo sa strane pohabale--al mogu još ovu zimu i proljece--MS su

Image
Ako ti je njufander OK, onda mogu.
undefined007

#6504 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by undefined007 »

choxnox wrote:
amar1994 wrote:koje imas u ponudi , stavi nam modele i cijene

ja bi isao sa continentalom ili GY 8-) :thumbup:
Ove gume su u navedenom cjenovnom rangu:
  • Petlas SNOWMASTER-W651- 118,46 KM
  • Matador SIBIRSNOW-MP92 - 119,03 KM
  • Viking SNOWTECH-II-SUV - 124,96 KM
  • Firestone DESTINATION-WINTER - 147,64 KM
  • General Tire Snow Grabber - 149,00 KM
  • Sava ESKIMO HP-2 - 151,22 KM
  • Falken HS449 M+S SUV - 162,15 KM
  • Bridgestone LM80-EVO - 170,94 KM
  • Hankook WINTER ICEPT RS2 W452 TL - 181,50 KM
  • Vredestein Wintrac xtreme S - 185,05 KM
:thumbup:
undefined007

#6505 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by undefined007 »

sto je jeftina conti TS860 u guma M, 101 KM po komadu za kesh jbt :mrgreen:

u dimenziji 195/65/15
Lord Vader

#6506 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

undefined007 wrote:sto je jeftina conti TS860 u guma M, 101 KM po komadu za kesh jbt :mrgreen:

u dimenziji 195/65/15
Evo upravo jutros oprobana baš u toj dimenziji prvi put na snijegu u autu sa zadnjom vučom.

Malo je reći da sam prezadovoljan, ide grabi bez po muke, također odlično kočenje i upravljivost.

Maloprije se parkiram na jednom mjestu pred kancelarijom i mjesto bilo slobodno, snijeg napadao. Bez sekunde proklizavanja prođe i razgrnu snijeg. :thumbup:
Bakir1

#6507 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Ako kome znaci sta iskustvo o Kelly gumama.
Na fobiji dosle debica 185 14 i iako su bile poprilicno dobre 6 mm odem kupiti dvije nove naprijed. Trazim debicu dobijem Kelly u istom dezenu...
Za fabiju ovo danas i par dana prije sasvim dobre.
topcam
Vozim: uzbrdo

#6508 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by topcam »

Lord Vader wrote:
undefined007 wrote:sto je jeftina conti TS860 u guma M, 101 KM po komadu za kesh jbt :mrgreen:

u dimenziji 195/65/15
Evo upravo jutros oprobana baš u toj dimenziji prvi put na snijegu u autu sa zadnjom vučom.

Malo je reći da sam prezadovoljan, ide grabi bez po muke, također odlično kočenje i upravljivost.

Maloprije se parkiram na jednom mjestu pred kancelarijom i mjesto bilo slobodno, snijeg napadao. Bez sekunde proklizavanja prođe i razgrnu snijeg. :thumbup:
Evo danas na Trebevicu, golf razgrtao snijeg.. ovako sam ga zatekao na parkingu, vjerovatno je u rikverc "razgrnuo".

Image
hladan.preminger

#6509 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hladan.preminger »

Lord Vader wrote:

u dimenziji 195/65/15

Ja sam isto prezadovoljan sa Conti TS860 u dimenziji 205/55/16. Zadnja vuca ali ide auto samo tako..... :D
Lord Vader

#6510 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

hladan.preminger wrote: Ja sam isto prezadovoljan sa Conti TS860 u dimenziji 205/55/16. Zadnja vuca ali ide auto samo tako..... :D
Evo jutros nađem se u jednoj uličici gdje slabo ima saobraćaja, sve zaledilo. Kad se vozi normalno ide bez ikakvih problema, malo jači gas zadnji kraj zapleše. Malo sam se igrao. :evil:
goshpar

#6511 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goshpar »

pozdrav svima

vjerovatno je negdje na stranicama ranije bilo priče, ali ne mogu sad da trazim, pa bih molio za savjet:

posto stanujem u bas zajebanom brdu, jako mi je bitno da imam kvalitetne zimske gume. kupio sam auto i sa njime dobio zimske gume tigar stare jednu godinu. mislio sam da cu biti miran barem jednu sezonu, medjutim cim je pao ovaj snijeg odmah su poceli problemi. s obzirom da su prilicno nove, ocekivao sam da nece biti ovoliko problema, ali pretpostavljam da je tigar bas losa marka i da je to zbog toga... vecina auta prodje koliko toliko bez problema, a ja bas proklizavam...

eh sad, kupio bih neke druge zimske gume, ali zaista ne znam sta da odaberem, pa vas molim za savjet. na kraju krajeva nije bitna ni cijena, ako ce to biti garant da ce biti dobre, prevashodno za snijeg.

gume su 215, 65, 16

na oglasima sa nasao bridgestone 176 KM, pirelli 184 KM, firestone 220 KM...

hvala unaprijed
Lord Vader

#6512 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

Koje auto je u pitanju? Pogon naprijed, nazad, 4x4?
goshpar

#6513 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goshpar »

Lord Vader wrote:Koje auto je u pitanju? Pogon naprijed, nazad, 4x4?
peugeot 3008, pogon naprijed. ima i ko fol neki grip control, za voznju po različitim podlogama: makadam, snijeg, blato... mada se to uopste nije pokazalo...
Lord Vader

#6514 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

goshpar wrote:
Lord Vader wrote:Koje auto je u pitanju? Pogon naprijed, nazad, 4x4?
peugeot 3008, pogon naprijed. ima i ko fol neki grip control, za voznju po različitim podlogama: makadam, snijeg, blato... mada se to uopste nije pokazalo...
Vidi jednu stvar, Conti TS-860 je po većini testova bila najbolja all-round guma. Ja je imam na autu na zadnji pogon i bez problema evo ide po snijegu i ledu. S Michelinom također nećeš pogriješiti.

Ali, pošto ti kažeš da si na gadnom brdu, možda je najbolje ako imaš negdje uzeti Nokian, one su se pokazale na testovima kao najveći majstori za snijeg i led. Eh sad, nemam pojma da li iko kod nas prodaje Nokian.
amar1994

#6515 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

prodaje connecta :wink:
saiks

#6516 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by saiks »

225 55 16 GoodYear Ultragrip g1 zadnja vuca,za sad zadovoljan. Osim sto me neku noc na ledu vrati unazad :D
Lord Vader

#6517 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

amar1994 wrote:prodaje connecta :wink:

Znao sam da će već neko znati. Mislim da kod nas u Tz niko ne drži Nokian, ali možda griješim.
amar1994

#6518 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Lord Vader wrote:
amar1994 wrote:prodaje connecta :wink:

Znao sam da će već neko znati. Mislim da kod nas u Tz niko ne drži Nokian, ali možda griješim.
cek da vidim za tuzlu 8-) , mozda remex ali nisam siguran :-?
condy

#6519 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Po brdu vozit još ako ima leda, je prava avantura...nisu gume svemoguće, ako ima leda i dosta snijega odnosno ako cesta nije očišćena a uz to je i jak nagib, staće gdje ne treba. Onda nastupa *ajebancija. Al to kad klizi na snijegu kod lagane vožnje, meni je sasvim normalno, kad se naviknes na to, u nekim težim uvjetima, uz jaku stranu, možeš ga jače zaletit a da ti kod prvog klizanja ne pobjegne :wink: Nije loše nekad otići na parking pa ga okrenut na snijegu par puta da osjetiš kako je i pokušavat ga ispraviti, malo se zezat ja to redovno radim :D , dobro je da znaš šta raditi kad bi zatrebalo na cesti.
Lord Vader

#6520 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

Tako sam ja imao avanture sa SDI Fabiom i Tigar gumama po brdu. Čudan je osjećaj kad bočno kliziš niz brdo. :lol:
amir79

#6521 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amir79 »

Trebam savjet vezano za zimske gume, odnosno da li je vrijeme da kupujem nove?.

Trenutno imam Dunlop WinterRespons ovo mi je 4. sezona, na njima sam prešao cca. 15k Km (vozim ih samo zimi), nisu izlizane, dobro izgledaju, ali ima problem proklizavanja pri kretanju na snijegu i na najmanjoj uzbrdici. Radi se o vozilu koje je relativno lagano, benzinac, tsi motor i mislim da je to jedan od razloga ovog problema. Prosli put kad sam se našao u takvoj situaciji izvukao sam se ispuhivanjem guma na 1.6 bar. Ne znam ima li smisla po snijegu stalo voziti sa tako niskim pritiskom u gumama, radi potrošnje goriva, ponašanja gume pri većim brzinama, itd...

Da li vrijeme za nove gume?
goshpar

#6522 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by goshpar »

condy wrote:Po brdu vozit još ako ima leda, je prava avantura...nisu gume svemoguće, ako ima leda i dosta snijega odnosno ako cesta nije očišćena a uz to je i jak nagib, staće gdje ne treba. Onda nastupa *ajebancija. Al to kad klizi na snijegu kod lagane vožnje, meni je sasvim normalno, kad se naviknes na to, u nekim težim uvjetima, uz jaku stranu, možeš ga jače zaletit a da ti kod prvog klizanja ne pobjegne :wink: Nije loše nekad otići na parking pa ga okrenut na snijegu par puta da osjetiš kako je i pokušavat ga ispraviti, malo se zezat ja to redovno radim :D , dobro je da znaš šta raditi kad bi zatrebalo na cesti.
vidi, ja zivim u brdu sto godina i uglavnom sam se ustelio voziti po snijegu. promijenio sam ljetos auto, tako da mi je ovo prva zima s njim, a pomislio sam i da ce biti lakse voziti po snijegu zbog ovog grip controla, medjutim, za sada je gore nego sto je bilo s proslim autom. problem je sto su kod mene uske i strme ulice i nema se bas mogucnosti zaletiti pa isfurati na vrh, nego se mora skoro stati, pa krenuti, pa pocne da slajdra, pa onda lijevo-desno...

nije da ja ocekujem da cu se moci popeti kad napada snijega 20-30-40 cm, naravno da ne, ali kad je nekih desetak cm, i kad se regularno uz ulicu popne skoro svako drugo auto, onda ocekujem da i ja mogu. ako za to trebaju neke kvalitetnije (skuplje) gume, ok, nije problem, samo da pokusam skontati koje su najbolja opcija...
amar1994

#6523 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

TC zna nekad da smeta , meni najbolje odgovara sa ukljucenim brzo pritiskanje i pustanje gasa :thumbup:
Lord Vader

#6524 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Lord Vader »

amar1994 wrote:TC zna nekad da smeta , meni najbolje odgovara sa ukljucenim brzo pritiskanje i pustanje gasa :thumbup:
Jest nas razmazila elektronika, sjećam se na svom starom Kadži, zadnji pogon, cijelo auto ima 750kg, koji su to plesovi bili. :lol:

Ma kod snijega je bitno da se ne ukopaš, inače si jebo ježa. Polako naprijed nazad dok guma ne uhvati i povuče.
condy

#6525 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

goshpar wrote:
condy wrote:Po brdu vozit još ako ima leda, je prava avantura...nisu gume svemoguće, ako ima leda i dosta snijega odnosno ako cesta nije očišćena a uz to je i jak nagib, staće gdje ne treba. Onda nastupa *ajebancija. Al to kad klizi na snijegu kod lagane vožnje, meni je sasvim normalno, kad se naviknes na to, u nekim težim uvjetima, uz jaku stranu, možeš ga jače zaletit a da ti kod prvog klizanja ne pobjegne :wink: Nije loše nekad otići na parking pa ga okrenut na snijegu par puta da osjetiš kako je i pokušavat ga ispraviti, malo se zezat ja to redovno radim :D , dobro je da znaš šta raditi kad bi zatrebalo na cesti.
vidi, ja zivim u brdu sto godina i uglavnom sam se ustelio voziti po snijegu. promijenio sam ljetos auto, tako da mi je ovo prva zima s njim, a pomislio sam i da ce biti lakse voziti po snijegu zbog ovog grip controla, medjutim, za sada je gore nego sto je bilo s proslim autom. problem je sto su kod mene uske i strme ulice i nema se bas mogucnosti zaletiti pa isfurati na vrh, nego se mora skoro stati, pa krenuti, pa pocne da slajdra, pa onda lijevo-desno...

nije da ja ocekujem da cu se moci popeti kad napada snijega 20-30-40 cm, naravno da ne, ali kad je nekih desetak cm, i kad se regularno uz ulicu popne skoro svako drugo auto, onda ocekujem da i ja mogu. ako za to trebaju neke kvalitetnije (skuplje) gume, ok, nije problem, samo da pokusam skontati koje su najbolja opcija...

Što se tiče grip controla, probaj da gas ne pritišćeš baš jako al ga nemoj popuštati, ono daš pa popustiš, jer bi trebao on to da automatski radi na gumama. Možda je malo i do novog auta, pogotovo ako je duže i teže. :)
Post Reply