Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
mad_max_ba

#6501 Re: Bášča

Post by mad_max_ba »

zippoo87 wrote:
Oticon wrote:
zippoo87 wrote: ko je moderatorica i sto bi ikoga otjerivala ,posebno sa ove teme :D
sjecam se da je tema prije 2-3 godine bila bas sarena,ubacivali ljudi slike a sada nikog ni da pise a kamoli da uslika :D
Valjda smetalo sto smo se previse salili na temi vezanoj za nase pokusaje da postanemo bastovani. Bila je to odlicna ekipa tada FSR ( fina seljacka raja :lol: kako smo se prozvali) ...vrtlar, safran, flag, ratarka, senci, mumin...jedva sam cekala otvoriti da sta naucim o agrofitnesu.
biĆe da je moderator FGR :P
kod nas s ve sto je lijepo,kratko traje :D
a i meni je bilo milina vidjeti druge baste i ono sarenilo u vrtlovima a sada na temi nema nikoga jbga
ali eto,ubaciti cu ja pokoju sliku, sa vremena na vrijeme :D
mogu li ja ubacivati slike al od tuđe bašče :D

edit:
jedino što sam uradio jeste da sam prekuče klepio stršljena u bašči ko kažiprst je bio golem :D
elk

#6502 Re: Bášča

Post by elk »

Zna li ko kada paradajz i paprika najkasnije idu u zemlju?handre me ili posao ili vrijeme,nikako da stignem da zasadim :roll:
ciza_bliza

#6503 Re: Bášča

Post by ciza_bliza »

Ako ne stigneš ove sedmice nemoj ni saditi...
Banksy

#6504 Re: Bášča

Post by Banksy »

elk wrote:Zna li ko kada paradajz i paprika najkasnije idu u zemlju?handre me ili posao ili vrijeme,nikako da stignem da zasadim :roll:
U Sarajevu, negdje do 10. 6. bez problema. Jedino što je opasno je već jako sunce koje lako ošteti mlade listove.
Po mjesečevom kalendaru, imaš još fore par dana - gledaj plod.

Image
armin_jocker

#6505 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Pozdrav raja, vala ja nisam navratio godinama ovdje, baste vise nema, bar ne one gdje sam sijao krompir, luk itd. jos uvijek je aktuelan plastenik, od prosle godine i mnogo veci i tu se vala odmaram psihicki, a razgibavam fizicki. :)
elk

#6506 Re: Bášča

Post by elk »

Hvala banksy :-D
Posadim u petak.
Oticon

#6507 Re: Bášča

Post by Oticon »

armin_jocker wrote:Pozdrav raja, vala ja nisam navratio godinama ovdje, baste vise nema, bar ne one gdje sam sijao krompir, luk itd. jos uvijek je aktuelan plastenik, od prosle godine i mnogo veci i tu se vala odmaram psihicki, a razgibavam fizicki. :)
šta se desilo sa onom preljepom baštom armine? još se sjećam onog nosanja suncobrana za okopavanje mladog luka :lol: :lol:
:thumbup: da si se javio
zippoo87

#6508 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

ubi ova kisa narode...svaki dan barem jedan pljusak :D
sreca u nesreci je sto je kod mene kamenita zemlja pa ne zadrzava vlagu ,imam osjecaj da bi sve struhlo da je neka druga zemlja

paradajz mi je krenuo odlicno,imam ukupno nekih 280 sadnica ,20 cherija a ostalo mostarac,onaj okrugli i imam jos neku vrstu,ne znam ni sta je :D

feferone u saksijama mi ne idu nikako,nisu makle od kako su presadjene u zemlju a od tada ima 20 dana
takodjer jedna vrsta feferona mi se susi,presadim i osusi se,dio stabljike koji je u zemlji se jednostavno sasusi i ja presadim i kroz 3-4 dana ista situacija ...do sada sam presadio 10 feferona i isti slucaj a i kona koja mi je dala sjeme kaze da je i kod nje isto tako
cudna situacija
zippoo87

#6509 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

obecao sam par slika pa evo da postavim
ima malo i vocki a i baste
za sada sam zadovoljan ,godi ova kisa mom vrtlu :D
nadam se da ce jos neko ubaciti slike svoje baste,dvorista,vocnjaka i tako to :D
danas sam neplanski opljevio sav paradajz i pincirao ga (oticao,kako ja narodski kazem),slike su napravljene prije

evo prvo malo kruske i breskve i aronije
Image

Image

Image

image url

Jagode...a kod kuce imam jos duplo ovoliko i vec je dovoljno da ne kupujem
Image

Breskva i kajsija
Image

Paradajz na njivi (za prodaju aBd),paradajz za domacinstvo,vec cvjetaju oba,paprike,patlidzani,luk,krompir,pecenjci,zelena salata,grah,bamija,...
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

image ru

Chiliji,tabasco,jedan dio koji imam...one su mi slabe,niske temeprature,ne rastu nikako
Image

Image

image hosting no sign up

Kupine i sljive
Image

Image

upload image

I za kraj,tresnje...zaboravio sam uslikati drvo...skitilo je ,danas sam zvao svakog zivog da sebi nabere i svi su odnijeli barem po kesu i kao da niko nije ni brao,samo smo jednu granu uspjeli obrati...nije dugo ovako rodila
Image
shmizlica

#6510 Re: Bášča

Post by shmizlica »

super zippo :thumbup:

ja u subotu odem obići da vidim jel šta preživilo ovu kišu :D
zippoo87

#6511 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

shmizlica wrote:super zippo :thumbup:

ja u subotu odem obići da vidim jel šta preživilo ovu kišu :D
ma jesu,osim ako zemlja nije ona zuta,nepropustiva :D
kod mene kamenjar,poslije kise kroz par sati udjem raditi normala :D
uslikaj sta :D
zippoo87

#6512 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

evo slike tresanja :D
ovih dana samo jedem tresnje i jagode...1 obrok dnevno slanog jela a i to reda radi

Image

Image

Image

Image

Image

Image

image hosting 5mb
Banksy

#6513 Re: Bášča

Post by Banksy »

Bravo, baš ima svega :thumbup:
Za utjehu sarajevskim baštovanima, napomena da je Gračanica (a Gr. je u pitanju, čini mi se?) ''ispred'' Sarajeva oko tri sedmice. Toliko ranije stiže i voće i povrće i cvijeće u odnosu na Sa. Biće i kod nas isto... :D
zippoo87

#6514 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Banksy wrote:Bravo, baš ima svega :thumbup:
Za utjehu sarajevskim baštovanima, napomena da je Gračanica (a Gr. je u pitanju, čini mi se?) ''ispred'' Sarajeva oko tri sedmice. Toliko ranije stiže i voće i povrće i cvijeće u odnosu na Sa. Biće i kod nas isto... :D
ma nije bas toliko ispred ako je normalna godina :D
ova bas i nije normalna a zavisi i od sorte...ova tresnja je ranija tresnja a mnogi imaju hrustove,to je tresnja koja zadnja sazrijeva
sto se tresanja tice,dok je djed bio ziv a ja dijete,imali smo preko 10 vrsta i preko 10 stabala tresanje...od najranijih mostarskih do onih bijelih tresanja...e te su zadnje u kalendaru,budu u julu :D
kako bi volio nabaviti opet sadnicu bijele tresnje

i kako je sve otislo u neku stvar sa vremenom i desavanjima,vec par godina mi niko od djece ne dolazi ni da krade tresnje a ni da pita moze li nabrati
izgleda da djeca i ne znaju vise sta su tresnje i da je to djecije voce..nekada najveca radost docekati tresnje da zriju :D
ja jucer zovnuo svog malog rodjaka,mozda 10ak godina...on se ganja ispod tresnje i ne pokusava koju dokuciti :D
zippoo87

#6515 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

danasnja aktivnost
napravio kolceve i postavio zicu za vezanje paradajza
evo par slika kako to sada izgleda,stavio sam i 4. zicu...prosle godine sa imao samo 3 i nije mogao ici jos u vis a sada ce moci
ostaje jos nastimati navodnjavanje kap po kap i kada temperature pojacaju staviti onu zastitnu mrezu
Image

Image

Image

image sharing
elk

#6516 Re: Bášča

Post by elk »

A kornisoni?znam da si to uzgajao prosle godine.
A basta je prva liga,svaka cast!!!
zippoo87

#6517 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

elk wrote:A kornisoni?znam da si to uzgajao prosle godine.
A basta je prva liga,svaka cast!!!
ma odustao od kornisona,nema ko raditi...samo ja i mati ostali a nema sanse da dvoje radi ni 500 kvadrata a kamoli vise
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6518 Re: Bášča

Post by Toto »

Banksy wrote:Bravo, baš ima svega :thumbup:
haman ko Capljina?
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#6519 Re: Bášča

Post by Toto »

zippoo87 wrote: sto se tresanja tice,dok je djed bio ziv a ja dijete,imali smo preko 10 vrsta i preko 10 stabala tresanje...od najranijih mostarskih do onih bijelih tresanja...e te su zadnje u kalendaru,budu u julu :D
kako bi volio nabaviti opet sadnicu bijele tresnje

i kako je sve otislo u neku stvar sa vremenom i desavanjima,vec par godina mi niko od djece ne dolazi ni da krade tresnje a ni da pita moze li nabrati
izgleda da djeca i ne znaju vise sta su tresnje i da je to djecije voce..nekada najveca radost docekati tresnje da zriju :D
ja jucer zovnuo svog malog rodjaka,mozda 10ak godina...on se ganja ispod tresnje i ne pokusava koju dokuciti :D
kakve ''mostarske''... nema mostar tresanja ima 30 g. sve sam beton....
zippoo87

#6520 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

izgleda da je tipfeler
koliko znam ima sorta tresanja zvana mostarke ili se samo tako u narodu zovu,uglavnom to su one koje prve pocnu sazrijevati i znale su biti zrele vec pocetkom maja

sta u Mostaru ima ili nema,to ne znam :D
zippoo87

#6521 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

jucer i danas sam okolio paradajz
udario sam tacno 100 koliĆa a imam 3 vrste paradajza...mostarac (grbavi),cheri i onaj klasicni okrugli,ne znam kako se zove
sada malo odmoriti od posla :D
Image

Image

screenshot windows
shmizlica

#6522 Re: Bášča

Post by shmizlica »

super zippoo :thumbup:

kod mene sve zatravilo, počela s pljevljenjem luka, sporo ide, baš se nekako pokorica napravila od kiše :-) pa laganini okopati sve, staviti koliće uz paradajz (nešto mi žutljikavi donji listovi :-? )....valjda bude ok sve :)
zippoo87

#6523 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

shmizlica wrote:super zippoo :thumbup:

kod mene sve zatravilo, počela s pljevljenjem luka, sporo ide, baš se nekako pokorica napravila od kiše :-) pa laganini okopati sve, staviti koliće uz paradajz (nešto mi žutljikavi donji listovi :-? )....valjda bude ok sve :)
kod mene mati pljevila luk...laganini radila 2-3 dana pomalo i radila odmah poslije onih kisa,tada se trava najbolje cupa a kada ugrije pa se stvori ona korica,to je onda problematicno
shmizlica

#6524 Re: Bášča

Post by shmizlica »

heh, kad sam belajsuz pa nisam stigla za vikend :D dva-tri dana i dobro prosušilo....al nema veze, laganini poslijepodne, gredicu po gredicu :D
pink floydd

#6525 Re: Bášča

Post by pink floydd »

zippoo87 wrote:izgleda da je tipfeler
koliko znam ima sorta tresanja zvana mostarke ili se samo tako u narodu zovu,uglavnom to su one koje prve pocnu sazrijevati i znale su biti zrele vec pocetkom maja

sta u Mostaru ima ili nema,to ne znam :D

to su ti ašlame :D, neko kaže mostarke al rijetko to čujem skroz
Post Reply