To se radi smisljeno.. treba narod odrzavati u psihozi nacionalizma,svjetske zavjere protiv srba i emocionalne veze sa kolijevkom... 45 godina je velikosrpska ideologija odrzavala ideju o velikoj srpskoj drzavi,pa znamo sta bi 90-tih,jos su to tajno radili za Titova doba,sad zamisli kako su efikasni danas u satanizovanju sopstvdnog naroda kad nemaju nikakvih prepreka.Haman2 wrote:Ja stvarno ne mogu da razumijem srpske politicare. Pricaju kako je Kosovo sastavni dio Srbije a ni jedan srpski politicar ne moze otici u Pristinu ili Djakovicu pa cak ni Kosovsku Mitrovicu. Ako je Kosovi sastavni dio Srbije kako tvrde, zasto Vucic ne ode u Pristinu ili na sjever Kosova.
Ako ne moze, to znaci da Kosovo nije sastavni dio Srbije i da treba poceti mijenjati Ustav. Ovako lazu sebe i svoje gradjane. Dokle tako.
Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
-
zavrzlama
#6501 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
- Sanjarko
#6502 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Sanjaju mnogi vrijeme kad ce nas sve u more ili Aziju gurnut ili protjerat. A vrijeme samo i brzo prolazi.
-
espn
#6503 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
A vladajuće strukture ne rade ništa. Samo prolazi vrijeme.Vizionar 1985 wrote:Sanjaju mnogi vrijeme kad ce nas sve u more ili Aziju gurnut ili protjerat. A vrijeme samo i brzo prolazi.
- cyprus
#6504 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Nije Srbija jedina država koja nema efektivnu kontrolu čitavog teritorija za koji smatra da joj pripada... Dakle, ovaj argument i nije neki...Haman2 wrote:Ja stvarno ne mogu da razumijem srpske politicare. Pricaju kako je Kosovo sastavni dio Srbije a ni jedan srpski politicar ne moze otici u Pristinu ili Djakovicu pa cak ni Kosovsku Mitrovicu. Ako je Kosovi sastavni dio Srbije kako tvrde, zasto Vucic ne ode u Pristinu ili na sjever Kosova.
Ako ne moze, to znaci da Kosovo nije sastavni dio Srbije i da treba poceti mijenjati Ustav. Ovako lazu sebe i svoje gradjane. Dokle tako.
Puno bolje pitanje je sljedeće, i ne znam zašto se na njemu više ne insistira: da li je Srbija istinski spremna da integriše dva miliona Albanaca u svoje društvo? Ono tipa da im omogući učestvovanje na izborima i proporcionalnu zastupljenost u parlamentu, kao i sva druga politička, demokratska, kulturna i ljudska prava...
Jasno je da je odgovor na to pitanje negativan, i to je po meni glavni razlog zbog kojeg Kosovo jeste i treba biti nezavisno...
- vivaldi
#6505 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
ko da insistira i zasto? srbe zanima sjever, albance zanima da se mrdnu iz decenijskog blata. vec dvije godine traju pregovori o tome, i to nije nikakva tajna. sva druga pitanja su poptuno suvisna i filozofiranje koje je samo sebi svrha.cyprus wrote:Puno bolje pitanje je sljedeće, i ne znam zašto se na njemu više ne insistira
- cyprus
#6506 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Pa svak ko želi istjerat politiku Srbije o Kosovu na čistac... A istjeravanje raznoraznih politika (ne samo sbijanske) na čistac je nešto što bi mislim bilo vrlo korisno na Balkanu...vivaldi wrote:ko da insistira i zasto? srbe zanima sjever, albance zanima da se mrdnu iz decenijskog blata. vec dvije godine traju pregovori o tome, i to nije nikakva tajna. sva druga pitanja su poptuno suvisna i filozofiranje koje je samo sebi svrha.cyprus wrote:Puno bolje pitanje je sljedeće, i ne znam zašto se na njemu više ne insistira
- vivaldi
#6507 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
jel govoris o javnosti u frizerskim salonima? pijacama? forumima?cyprus wrote:Pa svak ko želi istjerat politiku Srbije o Kosovu na čistac... A istjeravanje raznoraznih politika (ne samo sbijanske) na čistac je nešto što bi mislim bilo vrlo korisno na Balkanu...
covjece, ljudi vec dvije javno pregovoraju na najvisem nivou (boga pitaj kad su poceli prvi kontakti na tehnickom nivou) usred brisela pod pokroviteljstvom federike mogerini. o tim pregovorima su se do sada bar 100 puta ocitovali ambasadori svih bitnih zemalja, a medju zadnjim su merkelova i makron. tu se sve zna odavno..
- cyprus
#6508 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Mislim na doslovno svakoga ko se dodirne ove tematike... Od frizeraja do Brisela...vivaldi wrote:jel govoris o javnosti u frizerskim salonima? pijacama? forumima?cyprus wrote:Pa svak ko želi istjerat politiku Srbije o Kosovu na čistac... A istjeravanje raznoraznih politika (ne samo sbijanske) na čistac je nešto što bi mislim bilo vrlo korisno na Balkanu...
covjece, ljudi vec dvije javno pregovoraju na najvisem nivou (boga pitaj kad su poceli prvi kontakti na tehnickom nivou) usred brisela pod pokroviteljstvom federike mogerini. o tim pregovorima su se do sada bar 100 puta ocitovali ambasadori svih bitnih zemalja, a medju zadnjim su merkelova i makron. tu se sve zna odavno..
- vivaldi
#6509 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
pa nisi dijete. imas tv u kuci. nije politika sarajevo film festival pa da ko dzevdet tuzlic parkiras gosta u fotelju ispred narodnog pozorista i onda uzivo pred milionskim audotirjem razgovaras s njim.cyprus wrote:Mislim na doslovno svakoga ko se dodirne ove tematike... Od frizeraja do Brisela...
kad pogledas dnevnik vidis kako se odvijaju politicki razgovori - udju kamere, domacin i gosti se pred njima srdacno rukuju, par fotografija, par kurtozanih osmjeha, a onda obezbjedjenje nogom nabije sve novinare i fotografe i vrata se zakljucavaju. tek tada pocinje ono sto je bitno, ali u 4 oka.
frizeraj ce saznati kad bude vrijeme za to i kada i ako mu se bude imalo sta reci (ponuditi)
- Kikibombona
#6510 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
cyprus wrote:Nije Srbija jedina država koja nema efektivnu kontrolu čitavog teritorija za koji smatra da joj pripada... Dakle, ovaj argument i nije neki...Haman2 wrote:Ja stvarno ne mogu da razumijem srpske politicare. Pricaju kako je Kosovo sastavni dio Srbije a ni jedan srpski politicar ne moze otici u Pristinu ili Djakovicu pa cak ni Kosovsku Mitrovicu. Ako je Kosovi sastavni dio Srbije kako tvrde, zasto Vucic ne ode u Pristinu ili na sjever Kosova.
Puno bolje pitanje je sljedeće, i ne znam zašto se na njemu više ne insistira: da li je Srbija istinski spremna da integriše dva miliona Albanaca u svoje društvo? Ono tipa da im omogući učestvovanje na izborima i proporcionalnu zastupljenost u parlamentu, kao i sva druga politička, demokratska, kulturna i ljudska prava...
Jasno je da je odgovor na to pitanje negativan, i to je po meni glavni razlog zbog kojeg Kosovo jeste i treba biti nezavisno...
Kosovo je nezavisno i to je Srbija davno prihvatila. Srbija ne zeli cijelo Kosovo sa 2 miliona Albanaca. Htjeli su Kosovo ali bez Albanaca. Na srecu nije im u tome uspjelo.
Sada pokusavaju dobiti dio Kosova sa srpskom vecinom u zamjenu za priznanje. Misljenja sam da ce nesto dobiti i da su u toku zestoki pregovori za svaki metar. Zatezu i jedni i drugi kako bi sto manje dobila druga strana.
Evropa zeli rijesiti kosovsko pitanje nakon sto su rijesili makednosko.
- Sanjarko
#6511 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
A sta Srbija moze da dobije na Kosovu? Srba oko 80 hiljada ima a Albanaca mozda vise nego nas. Morala bi ratovati protiv toliko Albanaca da uzme taj dio gdje je ovako mali broj Srba. Je li to vrijedno itd., toliko?
Prije ce biti da cekaju nesto drugo. Kosovo za RS mozda.
Prije ce biti da cekaju nesto drugo. Kosovo za RS mozda.
- vivaldi
#6512 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
pa ne ratuju, pregovaraju vec dvije godine i ko zna koliko ce jos dugo pregovarati, a iako se ne dogovore, nece zaratiti. ostace ko i do sada.Vizionar 1985 wrote:Morala bi ratovati protiv toliko Albanaca da uzme taj dio gdje je ovako mali broj Srba. Je li to vrijedno itd., toliko?
hoce i rs, to nema veze s kosovom, bar u tome trange-mange smisluVizionar 1985 wrote:Prije ce biti da cekaju nesto drugo. Kosovo za RS mozda.
- cyprus
#6513 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Hm, malo ne razumijem poentu... Nisam siguran da govorimo o istim stvarima ovdje...vivaldi wrote:pa nisi dijete. imas tv u kuci. nije politika sarajevo film festival pa da ko dzevdet tuzlic parkiras gosta u fotelju ispred narodnog pozorista i onda uzivo pred milionskim audotirjem razgovaras s njim.cyprus wrote:Mislim na doslovno svakoga ko se dodirne ove tematike... Od frizeraja do Brisela...
kad pogledas dnevnik vidis kako se odvijaju politicki razgovori - udju kamere, domacin i gosti se pred njima srdacno rukuju, par fotografija, par kurtozanih osmjeha, a onda obezbjedjenje nogom nabije sve novinare i fotografe i vrata se zakljucavaju. tek tada pocinje ono sto je bitno, ali u 4 oka.
frizeraj ce saznati kad bude vrijeme za to i kada i ako mu se bude imalo sta reci (ponuditi)
- vivaldi
#6514 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
postavi onda pitanje konkretno, nemoj bogati da citam izmedju redova. sto bi braca rekla ja i pisem "puckim vokabularom" da niko nema potrebe nista tumacit ni slobodno interpretirat, al samo pozuri hocu da idem spavatcyprus wrote:Hm, malo ne razumijem poentu... Nisam siguran da govorimo o istim stvarima ovdje...
- cyprus
#6515 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Jbte, jesi nešto nadrkan večerasvivaldi wrote:postavi onda pitanje konkretno, nemoj bogati da citam izmedju redova. sto bi braca rekla ja i pisem "puckim vokabularom" da niko nema potrebe nista tumacit ni slobodno interpretirat, al samo pozuri hocu da idem spavatcyprus wrote:Hm, malo ne razumijem poentu... Nisam siguran da govorimo o istim stvarima ovdje...
Ja samo kažem da u diskusiji o kosovskom pitanju na bilo kojem nivou da se vodi - političkom, medijskom, akademskom, seoskom itd. treba prvenstveno krenuti od pitanja - da li Srbija zaista želi Kosovo, odnosno šta joj je to primarni interes na ovom polju? Naravno da se pravi odgovor nazire svakome ko iole poznaje situaciju, ali bi bilo korisno rastjerati dimne zavjese oko istog...
PS Ovim se vraćamo na početak rasprave, jelde?
- vivaldi
#6516 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
ma nisam nego sam 1000 puta napisao da sam pragmatik, daj odmah sustinu, mani se kurtoaznog uvoda i birokratskog rjecnika (ja sam takav, naravno svako ima pravo na drugaciji stav)cyprus wrote:Jbte, jesi nešto nadrkan večeras
najsvjeziji odgovor si dobio daans od ministra vanjskih poslova, i to je bila pola dana glavna vijest na b92.cyprus wrote:da li Srbija zaista želi Kosovo, odnosno šta joj je to primarni interes na ovom polju?
evo kratko jasno bez palamudjenja
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1550430"Sever Kosova ne može pod suverenitet Prištine i to je kraj", rekao je Dačić
a koliko je to "novost" pokazuje ovo
jasno je sta zele jedni, jasno je sta zele drugi, ali osim njih potrebna je i podrska svjetskih sila jer dogovor mora ukljucivat i neki paket politickih/ekonomskih benefita da bi ga lakse prodali narodu i vucic i taci. kako se do sada moze zakljucit, zapad je podjeljen oko postojecih prijedloga (podjela na etnickom princiu) i to je mozda i najveca otezavajuca okolnost.i podsetio da on o tome govori desetak godina
toliko za veceras, gud najt.
-
zavrzlama
#6517 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Podjelu kosova uz obostrano priznanje jedih drugih bi ko danas prihvatili i srbija i kosovo,problem je sto se srbija ne bi na tome zaustavila nego bi odmah pokrenula daljnje komadanje susjednih zemalja gdje ima srba,sto bi isto i albanci radili(makedonija npr.).
Zato zapad ekspresno prima makedoniju u nato,i ne zeli podjelu kosova...
Srbija ako ne uspije izdejstvovat podjelu kosova,ostaju joj dva izbora,prvi zamrznuti konflikt i drugi,insceniranje egzodusa srba sa sjevera uz pustanje dodika sa lanca...po meni ova druga opcija je realnija,jer se srbija boji da zapad ne bi i BiH naoprecac uveo u Nato.
Srbija ako ne uspije izdejstvovat podjelu kosova,ostaju joj dva izbora,prvi zamrznuti konflikt i drugi,insceniranje egzodusa srba sa sjevera uz pustanje dodika sa lanca...po meni ova druga opcija je realnija,jer se srbija boji da zapad ne bi i BiH naoprecac uveo u Nato.
- CPT
#6518 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Podjelu ne bi prihvatili Srbi, jos manje Albanci. Albanci citavo vrijeme pod "podjelu" traze samo oficielno razgranicenje. Srbi traze dekret EU da moraju ostaviti (kao da je uopste jos u igri) Kosovo da argument ostecene strane koriste u pregovorima sa EU. Priblizavanjem EU ce Srbiti dobiti svoj dekret a i Albanci oficielne granice.zavrzlama wrote:Podjelu kosova uz obostrano priznanje jedih drugih bi ko danas prihvatili i srbija i kosovo,problem je sto se srbija ne bi na tome zaustavila nego bi odmah pokrenula daljnje komadanje susjednih zemalja gdje ima srba,sto bi isto i albanci radili(makedonija npr.).
-
zavrzlama
#6519 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Kakva crna EU,srbiju to ne interesuje osim pristupnih fondova koje dobija od EU u zamjenu da proloniraju nove sukobe na Balkanu....srbija jednostavno mrcvari i sebe i susjede i evropsku uniju kuoujuci vrijeme izcekujuci tektonske poremecaje na svjetskoj geopolitickoj sceni...kod srpske ideologije ne postoji racionalnost ,niti je ista prece od ideoloskih ciljeva..200 godina srbija gradi veliku srbiju,izgubila je milione ljudi u zadnjim ratovima,pretrpila svu sjetsku sramotu,oznacena kao genocidna i barbarska drzava,bila bombardovana i danas im ne pada na pamet da odustanu od svoje 200 godisnje ideje . Sto veca patnja srpskog naroda to vece srpsko jedinstvo i ustrajnost u zadatoj ideologiji i strateskim ciljevima.. kad god pomislis ne mogu srbi gore,oni te iznenade 10x gorim stvarima...BIH ce najvise platiti odumiranje srpske ideologije.
- LBVIEW
#6520 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
vivaldi wrote:pa ne ratuju, pregovaraju vec dvije godine i ko zna koliko ce jos dugo pregovarati, a iako se ne dogovore, nece zaratiti. ostace ko i do sada.Vizionar 1985 wrote:Morala bi ratovati protiv toliko Albanaca da uzme taj dio gdje je ovako mali broj Srba. Je li to vrijedno itd., toliko?
hoce i rs, to nema veze s kosovom, bar u tome trange-mange smisluVizionar 1985 wrote:Prije ce biti da cekaju nesto drugo. Kosovo za RS mozda.
Ovdje si u potpunosti u pravu - i da nekim trikovima dobiju Kosovo nazad, opet bi trazili rs, ta nisu tek tako zapoceli ratove za teritoriju 90 - ih.
- Sanjarko
#6521 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Ma ja sam vise mislio da cekaju rjesenje Kosovskog pitanja pa da se okrenu vrsljanju u Bosni opet i svemu sto ide uz to.
-
Haman2
#6522 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Srbi ne razmisljaju o integraciji Albanaca. Oni misle na njihovo protjerivanje u Albaniju. To su pokusavali svo vrijeme. Cak su narucivali i takve projekte. Proznat je prijedlog akademika Prof.V. Cubrilovica.Postby cyprus » 03/06/2019 23:37
Haman2 wrote:
Ja stvarno ne mogu da razumijem srpske politicare. Pricaju kako je Kosovo sastavni dio Srbije a ni jedan srpski politicar ne moze otici u Pristinu ili Djakovicu pa cak ni Kosovsku Mitrovicu. Ako je Kosovi sastavni dio Srbije kako tvrde, zasto Vucic ne ode u Pristinu ili na sjever Kosova.
Nije Srbija jedina država koja nema efektivnu kontrolu čitavog teritorija za koji smatra da joj pripada... Dakle, ovaj argument i nije neki...
Sta bi oni sa Albancima u Srbiji. Pa Albanci bi preplavili Srbiju a to Srbima ne ide u prilog. Srbi ne mogu dijeliti vlast. Oni zele samo da dominiraju i da sve pude po njihovoj volji.
https://focusnewsinfo.wordpress.com/201 ... u-arnauta/Plan Vase Čubrilovića o “iseljenju Arnauta”
Isterivanje Arnauta je naziv memoranduma koji je dr. Vasa Čubrilović, srpski akademik i političar, napisao 1937. godine za Stojadinovićevu vladu. Ovaj memorandum predlaže načine za rješavanje “albanskog problema” totalnim etničkim čišćenjem Kosova od Albanaca.
Vasa Čubrilović kao pripadnik Mlade Bosne.
Čubrilović smatra da se može održati samo ona zemlja “koja je naseljena svojim vlastitim narodom” i da je “imperativna dužnost” države ne dopustiti da njeno važno strateško zemljište u rukama drži “nama neprijateljski i strani element”. Čubrilović kritizira dotadašnju neučinkovitu srpsku kolonizaciju Kosova i predlaže učinkovitije metode fizičkog izgona albanskog stanovništva. On smatra da je osnovna pogrješka odgovornih sudionika bila to što su na “nemirnom i krvavom” Balkanu htjeli primijeniti zapadne metode u rješavanju etničkih problema. Umjesto toga, on predlaže rješenje problema na balkanski način:
„Arnaute je nemoguće suzbiti samo postupnom kolonizacijom … Jedini način i jedino sredstvo to je brutalna sila jedne organizirane državne vlasti, u čemu smo mi uvijek bili iznad njih.“
(Vasa Čubrilović)
Sredstva etničkog čišćenja
Dr. Vaso Čubrilović polazi sa stajališta da je jedini učinkoviti način rješenja albanskog pitanja – “raseljavanje Arnauta u masi”. Da bi došlo do masovnog iseljavanja, on predlaže sljedeća sredstva pritiska:
Stvaranje psihoze
Prvi uvjet je stvaranje psihoze. Radi toga je potrebno što prije naći agitatore, koji ce agitirati za iseljavanje i pridobiti albansko svećenstvo i prve ljude od utjecaja, ili novcem ili prijetnjama.
Državni pritisak
Drugo sredstvo je pritisak državnog aparata, koji treba do krajnosti iskoristiti zakone, kako bi “što više zagorčio opstanak Arnauta kod nas”. U tu svrhu, Čubrilović predlaže jugoslavenskoj vladi: globe, uhićenja, nemilosrdno primjenjivanje svih policijskih propisa, kažnjavanje krijumčarenja, sječe šuma, puštanje pasa, gonjenje na kuluk i sva “ona druga srestva koja je u stanju da iznađe jedna praktičnapolicija”. Pored policijskih pritiska, Čubrilović predlaže i gospodarske: ne priznavanje starih tapija, obustavljanje rada na katastru, nemilosrdno utjerivanje poreza i svih javnih i privatnih dugova, oduzimanje državnih ispaša, općinskih ispaša, ukidanje koncesija, poslovnih dozvola za kafiće, trgovine, zanate, oduzimanje monopolskih dozvola, istjerivanje iz državne, privatne i samoupravne službe, itd. Odsanitetskih mjera koje bi uvećale pritisak na albansko stanovništvo predlaže sljedeće: prisilno izvršenje svih propisa i po samim kućama, rušenje zidova i velikih plotova oko kuća, stroga primjena veterinarskih mjera koja će ometati izvođenje stoke na tržnice, itd. Dr. Čubrilović također predlaže i pritisak na vjeru: šikaniranje svećenstva, krčenje groblja, zabrana mnogoženstva i nemilosrdna primjena zakona da i ženska djeca moraju pohađati škole.
Privatna inicijativa
Pored državnog pritiska, Vasa Čubrilović napominje da i “privatna inicijativa u tome pitanju može mnogo učiniti”. On predlaže da se kolonistima podijeli oružje i da se na Kosovu započne četnička akcija. Dalje predlaže izazivanje sukoba Crnogoraca s Albancima u Metohiji i izazivanje lokalnih buna koje bi bile “krvavo ugušene najefikasnijim sredstvima”, ne toliko vojskom koliko kolonistima, crnogorskim plemenima i četnicima.
Paljenje naselja
Pored navedenih sredstava pritisaka na civilno stanovništvo, Čubrilović predlaže još jedno sredstvo “koje je Srbija vrlo praktički upotrijebila poslije 1878. godine – tajno paljenje sela i arnautskih četvrti po gradovima.”
Posljedice
Čubrilovićev memorandum Stojadinovićeva vlada nije mogla u cjelosti sprovesti u djelo zbog tadašnje ekonomske i vanjskopolitičke situacije. Njegovu primjenu je trajno zaustavio travanjski rat i slom Kraljevine Jugoslavije. Zbog toga je ostao u arhivama i za njega godinama nitko osim malog broja ljudi nije znao.
Čubrilović je slične ideje, odnosno plan koji bi trebao obuhvatiti sve neslavenske narode Jugoslavije, godine 1944. ponudio novim komunističkim vlastima. Plan je službeno odbačen kao nekompatibilan s komunističkom ideologijom. Čubrilović je usprkos tome primljen u KPJ, ali je spis Isterivanje Arnauta ”izbrisan” iz njegove službene biografije.
Međunarodna javnost je za spis prvi put doznala 1960-ih, kada se njega dokopao Enver Hoxha, tadašnji komunistički vođa Albanije te ga koristio u propagandne svrhe. Službene jugoslavenske vlasti su opovrgnule njegovo postojanje, ali je počeo kružiti među povjesničarima.
Jugoslavenska javnost je za Isterivanje Arnauta prvi put čula kada su neki njegovi dijelovi u siječnju 1988. objavljeni u beogradskom listu Borba, a nešto kasnije i u zagrebačkom časopisu Start. Tada je izazvao skandal jer je njime načeta reputacija ne samo uglednog povjesničara, nego i nobelovca Ive Andrića koji je navodno 1930-ih podržavao Čubrilovićeve planove.
Tekst je kasnije bio često navođen kao jedan od osnovnih dokumenata velikosrpske ideologije u 20. stoljeću, odnosno podloga za metode koje su za vrijeme raspada Jugoslavije srpske vlasti koristile u svrhu etničkog čišćenja Albanaca, Muslimana i Hrvata.
Neki autori smatraju da je Čubrilovićev plan o progonu Albanaca s Kosova ostvaren 1999. godine pod nazivom Operacija Potkovica.
-
Haman2
#6523 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
https://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu ... ova/542503Prištinska televizija: Žandarmerija ušla na teritoriju Kosova
Foto: Ilustracija | Prištinska televizija: Žandarmerija ušla na teritoriju Kosova
Agencije
07.06.2019 17:59
PRIŠTINA - Radio-televizija Kosovo (RTK) sinoć je prenijela da je srpska žandarmerija 31. maja u udaljenim selim opštine Kamenica ušla blizu osam kilometara na teritoriju Kosova.
Prema RTK-u, tim od četiri graničara iz srpske žandarmerije ušao je na teritoriju Kosova i kretao se blizu osam kilometara preko njene teritorije. Događaj se, navodno, desio u selu Svirče, opština Kamenica.
"Pripadnici srpske žandarmerije ušli su na planinski put u blizini graničnog prelaza na putu 'Kapi' koji vodi do sela Svirče i ima veze sa selom Siarinom u Srbiji. Srpski žandari su se kretali preko teritorije Kosova više od osam kilometara, dok je ovaj put oko dva kilometra u vazdušnom saobraćaju na teritoriji Kosova", prenijela je "RTK".
Takođe se ističe da pripadnici žandarmerije nisu zaustavljali građane koji posjeduju farme u tom regionu ili se bave šumarstvom, ali da su stanovnici navodno zabrinuti zbog "akcije".
"Ovo je provokacija srbijanske države prema državi Kosovo, jer ovo nije prvi put da se to desi", konstatovala je "RTK".
-
Haman2
#6524 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/116 ... ci_ne.htmlVUČIĆEVI TABLOIDI URLAJU: "Njemačka ima plan za otimanje Kosova, Srbija mora reći NE"!
Plan u tri koraka novi je scenario kojim bi Angela Merkel, njemačka kancelarka, željela riješti staus Kosova, piše beogradski tabloid Informer blizak predsjedniku države, Aleksandru Vučiću.
Inflormer piše da je plan rezultat pokušaja da se Nemačka i Francuska nađu na pola puta i da se zajedničkim stavom ubrzaju dijalog i postizanje rješenja za srpsku južnu pokrajinu.
Ideju koja zagovara kancelarkaa Merkel i koja se predstavlja kao program "korak po korak" za sada ne prihvataju ni Pariz ni Beograd, tvrdi tabloid.
- Merkelova je protiv podjele jer je uvjerena da bi to otvorilo pitanje granica drugih država u Evropi i da bi se time otvorila Pandorina kutija. Međutim, svjesna da ni stanje na terenu ne donosi trajnu stabilnost, smatra da je odgovor u faznom rješenju u tri koraka i to u vremenskom periodu od 20 godina - piše Informer navodeeći da je Macron otvoreniji, da nema "crvenih linija" i unaprijed određenih rješenja koja se moraju postići tokom dijaloga.
Prema riječima neimenovanog diplomate, prva faza podrazumijevala bi da sjever Kosova dobije autonomiju.
- Iako bi Srbi imali sva prava i visoki stepen samostalnosti ta autonomija bila bi u okviru države Kosova. Prema Merkelovoj, u drugoj fazi, koja bi uslijedila nekoliko godina kasnije, sjever bi dobio specijalni status koji bi bio više od autonomije, da bi u konačnoj, trećoj fazi, bio raspisan referendum na kojem bi se građani izjasnili da li žele da ostanu u okviru granica takozvanog Kosova - kaže neimenovani izvor iz diplomatskih krugova.
Srbi bi imali pravo na izjašnjavanje u kojoj državi žele da žive tek za 20 godina.
- To je za nas neprihvatljivo. Srbi su pod stalnim pritiskom, pa ko od njih želi da još 20 godina živi u stalnom strahu da će se nešto desiti, da strahuju da će im se djeca vratiti živa i zdrava iz škole... To nije nešto što možemo da prihvatimo imajući u vidu da ROSU sve češće upada na sjever i da su incidenti i provokacije sve intezivniji - navodi Informerov izvor iz diplomatskih krugova.
Politički analitičar Dragomir Anđelković bez ikakve zadrške kaže: "Srbija mora da kaže ne Angeli".
- Kako se nije sjetila da priču razvlači na 20 godina kada je lažna država proglasila nezavisnost? Tada nisu hteli ni da čuju o tome da Kosovo dobije autonomiju unutar Srbije, a sada bi da se daje Srbima autonomija unutar tzv. Kosova. Ovo je vrlo drzak potez i prijedlog. Logično što ga je Srbija odbila i ne želi da čuje za to - navodi Anđelković.
Analizirajući politički trenutak u kojem Berlin izlazi sa ovakvim prijedlogom, Anđelković navodi da, uprkos tome što je ekonomska velesila, Njemačka na političkom nebu Evrope i sveta nema moćnu ulogu koliko bi to voljela.
- Pokušavaju da se sa Francuzima, koji su otvoreniji kada je u pitanju postizanje dogovora između Srba i Albanaca, postave kao neko ko nudi rješenje, ali to rade na pogrešan način. Ukoliko Nijemci žele da poput Amerike budu faktor koji se uvažava, onda bi za početak morali da uvaže činjenično stanje na terenu i da u skladu sa tim djeluju - poručuje Anđelković.
-
Baki19
#6525 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
Danas je godisnjica kumanovskog sporazuma u kome je zavrsena misija NATO Pakta i u tom sporazumu stoji da se jugoslovenske vlasti trebaju povuci sa Kosova. Srpska strana je proslavljala pobjedu i da Kosovo nije izgubljeno. Tada su se Albanci poceli euforicno vracati na Kosovo i uslijed albanskog bijesa Srbi sa Kosova su se poceli iseljavati sa Kosova. Taj bijes je trajao nekoliko godina dok se Albanci nisu smirili. Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008 godine i nakon 20 godina se strasti oko Kosova nisu smirile. U kumanovskom sporazumu pise da se srpska vojska moze vratiti na Kosovo ako KFOR odobri to.