SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Hunkar

#6501 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Hunkar »

sve se svodi na to da dejan nije bio niciji sin. ima 100000 gorih slucajeva, i problematicnijih, pa nikome nista. e to je ono sto boli ovdje.

pokoj mu dusi :(
kokuz_sa

#6502 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kokuz_sa »

Kristijana wrote:
Međutim, ogromna je razlika između tinejdžera sa sitnim prestupima ( marihuana, šamar domaru ) i onog koji ubija nožem ili koji spali staricu.

Što se marihuane tiče, ko od vas je nije probao?

Škola postoji zbog učenika, ne zbog profesora, direktora i domara. Pobogu, nije ošamario bespomoćnu djevojčicu ili vandalizovao groblje. :roll:
sitni prestup-evo pogledaj prije koji dan lik se napusio trave tj marihuane i BOOm uletio na trotuar i pregazio 7 osoba..
lijep ti taj sitni prijestup

da ti evo odgovorim na ovaj drugi izdvojeni dio texta..nisam ja probao.bio sam jedini u svome razredu koji nije usio travu na odmorima..jednostavno nisma htjeo..neki su me gledali radi toga ko izroda neki nisu..al meni vazno da JA sam sebi tad nesto pokazao da se necu spustit na nivo da mi nekad neko kaze narkoman..i jednostavno nisam imao zelje da to probam..

a ovo trece sto kaza..sta da je npr udario tvoga oca koji radi kao domar u skoli..onda bi ovdje kukala i otvarala teme s pozivom na linch doticnog momka..

kakvo li ce tvoje dijete ili djeca biti kad je marihuana sitni prijestup i ako odobravas kad sakom udari odraslog covjeka koji je neciji otac i koji je dosao na posao da radi i prehrani porodicu a ne da ga udaraju i kradu mu stvari
zvrcak

#6503 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zvrcak »

Kristijana wrote:Nisu svi dobri roditelji, to stoji. Ni priručnika nema za odgoj djece, a to je najteži posao na svijetu.

Mogli su ga našamarati za lekciju i neka ga u školi. Kud će bez škole, a završni razred? Ni na faks ni na posao! Ne mogu mu na osnovu jedne greške odrediti čitavu budućnost! Srbin, pa još bez škole, u SA? Zaposlio bi se on 2050. u gradu gdje ljudi s 2 fakulteta posla nemaju i gdje se posao dobija po imenu i stranci. Pa šta njemu i ostaje osim samoubistva?

Znaci Prica ti je qU4ac al je ne znas drzat za sebe!!! no da ne ulazimo u daljnju raspravu, laku noc!
ultima_palabra

#6504 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by ultima_palabra »

zvrcak wrote:
Kristijana wrote:Nisu svi dobri roditelji, to stoji. Ni priručnika nema za odgoj djece, a to je najteži posao na svijetu.

Mogli su ga našamarati za lekciju i neka ga u školi. Kud će bez škole, a završni razred? Ni na faks ni na posao! Ne mogu mu na osnovu jedne greške odrediti čitavu budućnost! Srbin, pa još bez škole, u SA? Zaposlio bi se on 2050. u gradu gdje ljudi s 2 fakulteta posla nemaju i gdje se posao dobija po imenu i stranci. Pa šta njemu i ostaje osim samoubistva?

Znaci Prica ti je qU4ac al je ne znas drzat za sebe!!! no da ne ulazimo u daljnju raspravu, laku noc!
A to se provlači kroz većinu postova dotične... kilometarski postovi, pa se nekako sakrije :roll:
Kristijana

#6505 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Kristijana »

Kome smeta moj post, nek' ne čita. :) Čim vidite ko je pisao, vi hop - preskočite.
Ni ja ne čitam sve forumaše. :D
Izgleda vam je baš dosadno pa se oštrite na sasvim normalan post u kome ja razlažem svoj stav. :?

Dajte valjane kontraargumente, mojne mi to ''Priča ti je za q. ali ne bih ja sad pisao''. Helou, ovo je forum. Na forumu se i pišu kilometarski postovi. Zato smo tu, da razmijenimo mišljenja. Ja nikog ne vrijeđam, a vi se slobodno zadajte, držim se pravila: Ne gledaj ŠTA kaže nego KO kaže. :D U vašem slučaju, vidim ko kaže: isključivi forumaši za koje je JEDINI ispravan svjetonazor njihov vlastiti a citiraju bez kontraargumenta, tek toliko da se malo izvrijeđa i opsuje. :roll:

A šta kažu? Q., ''drži priču za sebe'' ( je li ovo javni forum ili konc logor? ), ''km-i postova'' ( je li ovo forum ili chat room? )... O, nasmijali ste ''dotičnu'' :lol:

Vidimo se na Politici, tamo raspalite. Na Crnoj hronici ne gubimo živce. Dovoljno je reći da se ne slažete i vozdra. :)
zvrcak

#6506 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zvrcak »

nemoj da sutra kazes, da ti kao "srbin" nemas sva prava govora itd... SRBIN u sarajevu ima sva ista prava kao i musliman u sarajevu!!! KO misli da nema, nek slobodno prodje kroz grad, i nek stavi obiljezje na sebe, KRST, SLIKU BOGORODICE, ili sta god hocete!!! Za katolicku polnocku, vecina kafica je radila dugo u noc, a bilo je vise hiljda katolika pred katedralom, i nije se desio ni najmanji incident, kao i za pravoslavnu polnocku!!! isto tako, poznajem dosta pravoslavaca (srba) koji imaju odlican posao, rade ljudi, ustvari zaposleni su kao i muslimani, ko nema posao nema ga zato sto nema posla, ne zato sto je ovaj ili onaj!!!

Pricas istu huskacku pricu kao 92-3-4- i na ovamo, od raznih tata dodika itd... i to me jako nervira, JER serete po gradu, u kojem ces imati problem zato sto si srbin samo onda kad kazes, JA SAM CETNIK I POBIO BI SVE KOJI TO NISU!!!
Kristijana

#6507 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Kristijana »

kokuz_sa wrote:
Kristijana wrote:
Međutim, ogromna je razlika između tinejdžera sa sitnim prestupima ( marihuana, šamar domaru ) i onog koji ubija nožem ili koji spali staricu.

Što se marihuane tiče, ko od vas je nije probao?

Škola postoji zbog učenika, ne zbog profesora, direktora i domara. Pobogu, nije ošamario bespomoćnu djevojčicu ili vandalizovao groblje. :roll:
sitni prestup-evo pogledaj prije koji dan lik se napusio trave tj marihuane i BOOm uletio na trotuar i pregazio 7 osoba..
lijep ti taj sitni prijestup

da ti evo odgovorim na ovaj drugi izdvojeni dio texta..nisam ja probao.bio sam jedini u svome razredu koji nije usio travu na odmorima..jednostavno nisma htjeo..neki su me gledali radi toga ko izroda neki nisu..al meni vazno da JA sam sebi tad nesto pokazao da se necu spustit na nivo da mi nekad neko kaze narkoman..i jednostavno nisam imao zelje da to probam..

a ovo trece sto kaza..sta da je npr udario tvoga oca koji radi kao domar u skoli..onda bi ovdje kukala i otvarala teme s pozivom na linch doticnog momka..

kakvo li ce tvoje dijete ili djeca biti kad je marihuana sitni prijestup i ako odobravas kad sakom udari odraslog covjeka koji je neciji otac i koji je dosao na posao da radi i prehrani porodicu a ne da ga udaraju i kradu mu stvari
Ok., slažemo se ti i ja načelno, i ja sam takva bila u srednjoj, nisu me mogli nagovoriti na drogu, alkohol itd. danas sam protiv poroka i marihuana mi jest veliki prestup. Nisam ni za legalizaciju lakih droga, naprotiv, ja bih i pušenje ukinula totalno. Ali, izbacivanje iz škole je još veći prestup - pedagoga. Bitno u priči je da su drugi vraćeni u klupe, a on nije. To nije na nama, nego na porodici da razjasni. To je poput doživotnog zatvora u pravosuđu - dečko bi doživotno ispaštao na ionako preokrutnom tržištu rada zbog grešaka iz mladosti, a to, realno, zaslužuju samo okrutne ubice poput onih Denisovih, a ni oni neće doživotno ispaštati, zar ne? U zemlji gdje silovatelji dobiju max. 2 godine za silovanje ( taman toliko da se odmore, gledaju telku i hape na račun poreznih obveznika ) pa se poslije slobodno švrćkaju, imam puno moralno i ljudsko pravo izjaviti da nije u redu nekoga tako obilježiti za cijeli život, poništiti sav njegov dotadašnji trud zbog marihuane ili udarca u zemlji gdje dileri nisu u zatvoru a udariti i tebe i tvoje dijete može kome je ćejf i jasno, nema kazne za nj.

Kad nekog izbaciš iz škole šalješ ga u kriminal jer mu ne daješ šansu da drukčije opstane. Po Hrvatskoj su dječaci silovali curice pa ih iz škole ne izbaciše, kod nas profe seksualno iskorištavaju studentice pa ih ne izbaciše...
Tvoje postove rado čitam :D i znam da se razumijemo. Jednostavno, nisu isti aršini za sve. Nije važno ŠTA se radi, nego KO radi ( ako je dovoljno moćan i uticajan izvući će se ). Da je ovaj malecki imao uticajnog amidžu ili stranačkog kadrovika sad bi surfao internetom a sutra išao na maturu, pa kupit diplomu na faks, pa na našteljen posao u državnom sektoru. I da ponovim, ne opravdavam ga, ali puno ga je zla snašlo. U istoj godini sve mu se, očito, raspalo. I škola, i familija, izgubio oca, stan, djevojku, i mnogo stariji i izgrađeniji od njega bi pucali po šavovima.

Ja sam u srednjoj štocirala učenicu koja je pušila u mojoj blizini. Jer meni smeta taj smrad a ona se zajebavala i duvala mi dim u lice. Znam kako je kad ti sa 18 padne mrak na oči. Sva moja hipi filozofija mira je izletjela kroz prozor pod naletom teen hormona. Do danas sam naučila samokontrolu, u nasilje ulazim samo u najnužnijoj samoodbrani, ali tada naprosto nemaš izgrađene mehanizme kontrole pa burniji temperamenti i ekstremno osjetljivi ljudi reaguju nepromišljeno. Sve dok koga ne ubiju, tinejdžere treba blaže tretirati i djelovati preventivno, a ne beskompromisno kažnjavati. Ko od nas nije makar u mislima poželio opaliti profesora? Razgovor čini čuda, liječi, ali nema toga u školi - samo tjeraju djecu na bubanje.

I nije isti kao ovi što gaze pješake. Realno, taj udarac je došao u afektu, momentu. Kad ideš za volan, otključaš auto, upališ auto, kurčiš se po cesti, to sve radiš ne u afektu nego namjerno. I kad nosaš nož... i kantu benzina... Ovaj dečko je nosio samo svoje šake i jasno je da je bio afekt s lakšim posljedicama a ne neko nepatvoreno zlo koje je nekome oduzelo život planski. Itekako ima razlike.

Istina je i da domar ne zaslužuje udarce na radnom mjestu. Ono što je moja poenta je da mi i ne znamo šta se tamo zaista dešavalo. A lično znam za slučajeve izbacivanja iz škole bez da oni ispitaju stvar temeljito, nego odmah noga, po kratkom postupku. Izbaciti nekoga iz srednje je velika stvar, to ima uticaj na čitavu budućnost, psihu i sam fizički opstanak djeteta ( ovaj slučaj s Dejanom je to i pokazao, s djecom treba oprezno, nemaju izgrađene oklope, a klinci se kod nas ubijaju i zbog loših ocjena ).

Na ''linč'' pozivam samo kad je pala mrtva glava... U ovom slučaju, mrtav je samo Dejan i da ne off-iramo temu dalje, po mom mišljenju, to samo po sebi sve govori...
Mog rođaka su izbacili iz škole jer je ''išao na živce'' profesorima koji su mu stalno govorili da se ošiša, da liči na narkomana... ( ja pedagoga i prosvjetara, majko mila, u 21. vijeku, u Evropi, gradu koji je olimpijski )
Nikad se nije drogirao, naravno. Nisu sve škole takve, ali te pretežno muške, mašinske, elektro, ima tu svašta, dosta polupismenih i polupijanih profesora. Neki se takmiče s djecom, bildaju svoj ego igrajući se boga autoriteta. Potcjenjuju i na časovima vrijeđaju svoje đake. Na djecu se samo deru, kao da su otirači. :cry:

zvrcak, nisi u pravu. To što pišeš smo raspravljali na političkim temama i znam da su moji stavovi mnogima trn u oku, ali živo mi se fućka za to. Ja obično ne mlatim praznu slamu... svaku svoju tvrdnju mogu potkrijepiti primjerIMA. I kad me već vučeš za jezik, moj rođak je izletio iz škole jer je imao upadljivo srpsko prezime. I to su njegovoj majci u lice sasuli. Da stvar bude još bolesnija, riječ je o sinu palog borca Armije BiH. Naravno, riječ je o školi gdje se nije znalo ni ko pije ni ko plaća, a samoubistva su izvršavali i sami kadrovi u toj školi. Ono, dno dna. :twisted:

Nema potrebe da meni soliš pamet o jednakosti. Ja nisam ćorava... Jeste, sve je fino i za uslikati oko Katedrale i za blagdane, odiše tolerancija da voljenome Deda Mrazu suze na oči udare od ganuća... :oops: Makni iz užeg centra grada i voila - drugi (polu)svijet. Iza zatvorenih vrata - fašizmi. Primitivizmi. I dalje, letu štuke, letu đaci iz škola, ljudi s posla, pješaci s ulica itd. - nizašta. Ali, ne do bog da brankovići i golići odlete nekud. No, pustimo to. To su sitnice. Važno je da mi ubijedimo Srbe da nisu ugroženi. Mene ne moraš... ubijedi sebe, ako si obrazli lik. I pusti se Srba kadrovika i podobnih... ja sam radničko čeljade pa ti tvoji veseli i prilagođeni Srbi su mi sumnjiva lica sa sve brankovićima i golićima koji tvore nepotrebnu administraciju i sisaju krv narodu na slamčicu.

A prava govora? Raspravili na onoj temi i cca 60 - 70% nas se složilo ( i Bošnjaka i Bosanaca) da ima razlike, diskriminacije... to što ne vidimo vazduh ne znači da vazduh ne postoji. Mnogo toga je nevidljivo široj javnosti, male ljudske tragedije, svaka priča ponaosob. I naravno, muku muče i ''obični'' Bošnjaci, nisam ja ćorava ili isključiva, ne brini. ;-) Sve je isto, samo ovi Ostali pokatkad vuku i to breme diskriminacije uz ostala. To je sve, i opet, nema potrebe da se žestimo.

A sad me izvini, valja mi ždernuti prase i cmoknuti Dodinu sliku na zidu, Dan je RSa. :D
Zapjenio? :) Ah, slobodo govora moja prevrtljiva je narav tvoja. :lol:
Nemoj da brigaš, ne slavim državne praznike, nema Dode na zidu i ne jedem svinjsko. Malo provjeravam tvoju teoriju. Ako kažeš da nisi zapjenio, moj naklon, priznajem, ti si u pravu. :D
cappy_tempo

#6508 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by cappy_tempo »

pricajte sta hocete ali ima istine u kilometarskom postu kristijana.ne u onom nacionalistickom jer ga vala pretjera tu nego u vezi skole.i sam sam isao u skolu koja nema ni glavu ni rep (elektoenergetska) gdje se vuku jedinice po cijelu godinu pa stari sa parama zavrsi tricu ili cetvorku na kraju godine i ovo nisam jednom vidio nego 1001.iskreno i meni je stari sredjivo matematiku samo jer profa koji mi je predavo veze sa zivotom nema sto je fakat istina jer ko god je sad na faxu dva broja ne zna sabrati,a koje bio kod drugih profesora u istoj skoli sa matematikom aj da kazem nema vecih problema. ali nije matematika tema danasnje emisije, vidjo sam i oruzja kao bombe i pistolji koji su se na sred casa vrtili,pa frajer iz 1. razreda donese pusku u torbi da je proda poslje skole, pa tuca,potezanja nozeva,prijetnji, psovanje profesorima koji pisnuti ne smiju nego se keze samo,ne dolazenja u skolu po mjesec-dva, a kad dodje sve je super,sjajno jer je stari sredio i kome ne bi bio pun qurac svega.svake godine isti likovi rade sta im je qurcu cejf i nikome ne odgovaraju i koliko puta sam ja licno trpio uvrede pojedinih profesora zbog prezimena jer mi znaju starog,a jedna profesorica me zbog imena zajebavala dvije godine,a zbog prezimena sam po dva keca na casu dobivao.ko mi ne vjeruje bujrum sa mnom kod raje mi iz razreda pa nek se sam uvjeri.ove tehnicke skole su nekad i normalne bile sada su usputna stanica klosarima, "mangupima" i slicno koji dodju eto reda radi da ubiju 2h prije kafe. isao je sa mnom u razred jedan koji nije u glavu dobar,te lafo teretana,te neke tuce,pa pistolj,pa noz pa prijeti i nikad za 3. godine nije dobio poziv da ode kod direktora,a ne da ga iskljuce i onda na kraju da lafo ispadne kao rade nesta sa redovnih prebace ga na vandredne jer pola skole mu je familija,komsije ili mu neko zna nekoga. Dejana mi je pravo zao i molim vas prodjite se komentara "on je vakav,nakav ili stara mu je vakva ili nakva" jer momka vise nema ne zbog mame nego zbog jebenog maltretiranja i sto nista ne moze uraditi, a da ga neko ne klepi po usima. a cudno sto niko domara ne spominje koji je zbog keksa koji kosta 2km potego sarafciger :shock: ,a sigurno je znao da Dejan nema oca jer skola je mahala koja zna sta ko kuci jede i kao sto neko rece mogao je keks halaliti pa Dejana pozvati da popricaju,da mu pomogne...ali sad je kasno jer jos jednog mladog zivota nema,drzava u qurcu, po hljeb vise nije sigurno otici,a jos malo i hljeb ce se preko stele kupovati, a vi ovdje razvukli jel ko pusi travu ili ne pusi i koje kakav bio pa se ubio.

eto vam od mene jedan sabahski polu kilometarski post :D
cappy_tempo

#6509 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by cappy_tempo »

Boom71

#6510 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Boom71 »

Zbog ove trulezi u sistemu obrazovanja(ovaj put je ovo minustarstvo),sve ce vise biti maloljetnicke delikvencije i narkomana!
JThomas

#6511 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by JThomas »

Kristijana wrote:Kome smeta moj post, nek' ne čita. :) Čim vidite ko je pisao, vi hop - preskočite.
Izgleda vam je baš dosadno pa se oštrite na sasvim normalan post u kome ja razlažem svoj stav. :?

Dajte valjane kontraargumente, mojne mi to ''Priča ti je za q. ali ne bih ja sad pisao''. Helou, ovo je forum. Na forumu se i pišu kilometarski postovi. Zato smo tu, da razmijenimo mišljenja. Ja nikog ne vrijeđam, a vi se slobodno zadajte, držim se pravila: Ne gledaj ŠTA kaže nego KO kaže. :D U vašem slučaju, vidim ko kaže: isključivi forumaši za koje je JEDINI ispravan svjetonazor njihov vlastiti a citiraju bez kontraargumenta, tek toliko da se malo izvrijeđa i opsuje. :roll:

A šta kažu? Q., ''drži priču za sebe'' ( je li ovo javni forum ili konc logor? ), ''km-i postova'' ( je li ovo forum ili chat room? )... O, nasmijali ste ''dotičnu'' :lol:

Vidimo se na Politici, tamo raspalite. Na Crnoj hronici ne gubimo živce. Dovoljno je reći da se ne slažete i vozdra. :)
znači ti u startu nećeš čitati šta piše, nego ko piše...?

po tvom kriteriju nekih 20-30% stanovništva ove napaćene države ne preostaje ništa osim samoubistva. pa kakav je to stav pobogu? u ratu smo se svi trebali pobiti po toj logici. nije bosna od marindvora do vječne vatre, otiđi malo do sela udaljenih 20 minuta od sarajeva, pa ćeš vidjeti tamo vesele perspektive i izgleda za zaposlenje, oni bi se svi trebali kolektivno krampama i ašovima pobiti. ne sumnjam ja uopšte da je momku bilo teže nego što većina nas može zamisliti. ali to "šta mu ostaje osim samoubistva" je blago degutantno i defetistički, i k'o što rekoh, po tom aršinu barem svakom petom stanovniku ove države ne preostaje ništa osim samoubistva...
Vragolan

#6512 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Vragolan »

JThomas wrote:
Kristijana wrote:Kome smeta moj post, nek' ne čita. :) Čim vidite ko je pisao, vi hop - preskočite.

znači ti u startu nećeš čitati šta piše, nego ko piše...?

po tvom kriteriju nekih 20-30% stanovništva ove napaćene države ne preostaje ništa osim samoubistva. pa kakav je to stav pobogu? u ratu smo se svi trebali pobiti po toj logici. nije bosna od marindvora do vječne vatre, otiđi malo do sela udaljenih 20 minuta od sarajeva, pa ćeš vidjeti tamo vesele perspektive i izgleda za zaposlenje, oni bi se svi trebali kolektivno krampama i ašovima pobiti. ne sumnjam ja uopšte da je momku bilo teže nego što većina nas može zamisliti. ali to "šta mu ostaje osim samoubistva" je blago degutantno i defetistički, i k'o što rekoh, po tom aršinu barem svakom petom stanovniku ove države ne preostaje ništa osim samoubistva...

ne ne ne ne i ne JT pobiti se terbaju samo srbi iz bliskoistocnoog sarajeva (muslimanskog)
jer su samo oni u govnima, ostali nisu, znas
Urban B.

#6513 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Urban B. »

Mislim da ovo nije mjesto gdje treba spominjat nacionalizam i slicna sranja,ko ima problema stim nek ga rijesi nekako il nek prica sa istomisljenicima al nemojte na ovoj i temi jer on je sama po sebi dovoljno tuzna!
Ovo za Dejana je tuzno da tuznije ne moze biti al postoji ipak jedna stvar koja mi nije jasna,znaci vidjelo se da je momak u losem drustvu,da je pao u depresiju i niko nista da poduzme po tom pitanju e to meni nikako ne moze u glavu!
Boom71

#6514 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Boom71 »

Urban B. wrote:Mislim da ovo nije mjesto gdje treba spominjat nacionalizam i slicna sranja,ko ima problema stim nek ga rijesi nekako il nek prica sa istomisljenicima al nemojte na ovoj i temi jer on je sama po sebi dovoljno tuzna!
Ovo za Dejana je tuzno da tuznije ne moze biti al postoji ipak jedna stvar koja mi nije jasna,znaci vidjelo se da je momak u losem drustvu,da je pao u depresiju i niko nista da poduzme po tom pitanju e to meni nikako ne moze u glavu!
Pa u tome i jeste fol.
Postoje li i sta rade pedagozi po skolama,socijalni radnici...?

Prica meni jedna stara uciteljica kako se radi na tome da se djeci prave profili od samog pocetka skolovanja.Od afiniteta do ponasanja,da se napravi kao neka baza podataka gdje bi se registrovalo recimo smanjenje vladanja i razlog odlaska kod pedagoga,direktora...
Alkos

#6515 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Alkos »

Ove postove o SBH necu ni komentarisati, samo cu reci kako je Bosnjacima u RS i HB, 100 puta je bolje Srbima i Hrvatima u Sarajevu. Pa oni sa pala i istocnog sarajeva su se svi pozaposljavali po drzavnim sluzbama, Hrvat danas u SA bez problema moze naci posao, jer se mora zadovoljiti taj jebeni nacionalni kljuc. Kako god, to sto sam Bosnjak mi ne igra nikakvu ulogu niti mi ista moze pomoci! Ne bih ja nas razdvajao na ove i one, svima je isto, svi smo u istim govnima...
Da ima fasizma i netrepeljivosti prema Srbima i Hrvatima u SA ima, vjerovatno ima, kao ssto ima i prema Bosnjacima u BL-u. Jedina razlika je sto ovdje polnocku covjek moze docekati u miru i veselju, a tamo ces strepiti hoce li te neko kamenovati za Bajram namaz.

Da ne duljim vise, samo cu se obratiti ovima koji osudjuju potez Dejana. Osudjujem i ja sto je odlucio sebi oduzeti zivot, ali sta ocekujete od obicnog djecarca, koji je u godini dana izgubio sve sto se moze izgubiti. Vi ocekujete od njega da se on trebao nositi sa tim problemima kao da mu je 30 godina, a ne 18. Mozda jeste bio punoljetan, ali je bio dijete, djecak kojem je neko trebao pomoci, pocev od skolskih pedagoda, pa do njegove majke ili rodbine. Prepusten sam sebi, bez igdje ikoga, skoro bez krova nad glavom, bez skole i bez pravog prijatelja, bez djevojke, bez bilo koga ko bi mu mogao pomoci u tim trenucima, zagrliti ga i dati mu koristan savjet, nije se mogao izboriti sa zivotom i problemima koji su ga zadesili. Jebi ga, mnogo mi je zao, ali krivca necu traziti u njemu, vec u onim oko njega, rodbini, profesorima, pedagozima, skoli, sistemu, drzavi, politicarima...
Ovo sto prica Kristijana ima smisla itekako i 99% podrzavam njene stavove, osim onog dijela gdje ispade da se Dejan ubio jer ima pogresno ime i prezime. Znam jos nekoliko Dejana, eno ih zivi i zdravi! Nemojte ljudi da i ovu tragediju okrecemo na pricu o nacionalizmu i konstitutivnosti naroda.

Dejan je bio Srbin, ali je njegova politika bila FKS, a stranka Hz. Dejan je volio FKS, imao je prijatelje drugih vjera na sjevernoj tribini, jer tu nije bitno ko si i sta si, vec samo ljubav prema klubu i ovom gradu.

RIP Dejane
Urban B.

#6516 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Urban B. »

Boom71 wrote:
Urban B. wrote:Mislim da ovo nije mjesto gdje treba spominjat nacionalizam i slicna sranja,ko ima problema stim nek ga rijesi nekako il nek prica sa istomisljenicima al nemojte na ovoj i temi jer on je sama po sebi dovoljno tuzna!
Pa u tome i jeste fol.
Postoje li i sta rade pedagozi po skolama,socijalni radnici...?

Prica meni jedna stara uciteljica kako se radi na tome da se djeci prave profili od samog pocetka skolovanja.Od afiniteta do ponasanja,da se napravi kao neka baza podataka gdje bi se registrovalo recimo smanjenje vladanja i razlog odlaska kod pedagoga,direktora...

Ovi pedagozi po skolama su nula bodova,u srednjoj skoli sam vise puta bio kod iste zbog vladanja i meni je to samo smijesno bilo kao da pricam sa nekim djetetom a ne sa pedagogom :D
a ovo sto se tice baze podataka je dobra ideja kada bi se zaista i sprovela al tu se opet moraju svi ukljuciti(roditelji,nastavnici,psiholozi) jer u par dana je ovo drugo samoubistvo tako da je vrijeme da se nesto poduzme!
Vragolan

#6517 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Vragolan »

Boom71 wrote: Prica meni jedna stara uciteljica kako se radi na tome da se djeci prave profili od samog pocetka skolovanja.Od afiniteta do ponasanja,da se napravi kao neka baza podataka gdje bi se registrovalo recimo smanjenje vladanja i razlog odlaska kod pedagoga,direktora...
uh kako mi to lici na udbaske metode
znaci napravi ti file koji ce te pratiti do fakulteta
i ti dodjes do pedagoga i on trzne taj file i kaze ti ne mozes u ovu skolu jer si u 5om osnovne imao tri neopravdana
to je pocetak velikog brata
a ako se to i uvede sto i ne bi bilo tako lose, ko ce biti posten i realan u koristenju sa tom bazom podataka, ko je nece zlouptrebljavati, ko ce odluciti e sad cemo ovo baciti i ne treba nam vise , ko ce unositi podatke, je li mozemo slijepo vjerovati pedagogu, ucitelju, direktoru
jesam za da se u tu bazu upisuju samo negativna vladanja i problematicna ponasanja a ko ce garantovati da je to istina
Boom71

#6518 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Boom71 »

Vragolan wrote:
Boom71 wrote: Prica meni jedna stara uciteljica kako se radi na tome da se djeci prave profili od samog pocetka skolovanja.Od afiniteta do ponasanja,da se napravi kao neka baza podataka gdje bi se registrovalo recimo smanjenje vladanja i razlog odlaska kod pedagoga,direktora...
uh kako mi to lici na udbaske metode
znaci napravi ti file koji ce te pratiti do fakulteta
i ti dodjes do pedagoga i on trzne taj file i kaze ti ne mozes u ovu skolu jer si u 5om osnovne imao tri neopravdana
to je pocetak velikog brata
a ako se to i uvede sto i ne bi bilo tako lose, ko ce biti posten i realan u koristenju sa tom bazom podataka, ko je nece zlouptrebljavati, ko ce odluciti e sad cemo ovo baciti i ne treba nam vise , ko ce unositi podatke, je li mozemo slijepo vjerovati pedagogu, ucitelju, direktoru
jesam za da se u tu bazu upisuju samo negativna vladanja i problematicna ponasanja a ko ce garantovati da je to istina
I meni je prva misao bila oko moguce zloupotrebe,ali kako sam skot'o svaki unos bi bio uz prisustvo roditelja i ostalih odgovornih.
Inace ideja je da se neka devijantna ponasanja uoce na vrijeme i djeluje! Recimo ako se provali ili posumnja da je dijete depresivno,da se moze na vrijeme djelovati.Ili,ako se vec desi nesto,recimo samoubistvo,da se vidi kada je to uoceno i zasto niko nije reagovao na vrijeme.
Isto tako,lako bi se uocila djeca sklona delikvenciji i shodno tome ukljucili socijalni radnici,psiholozi.
Comrad

#6519 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Comrad »

Inace, ova masinska skola treba hitnu reorganizaciju. Jeste tesko smiriti te delikvente, ali niko nista ne radi po tom pitanju. Nesto se mora uciniti. Direktori, nastavnici i svi ostali u toj skoli su krivi za stanje u kojoj se nalazi. Ako ne mogu da se nose sa tim poslom, pa neka odu i neka dopuste ljudima koji bi mozda mogli nesto uraditi.

Cinjenica je da dosta delikvenata i ovih problematicnih maloljetnika potice upravo iz ove skole, tu su jos i elektrotehnicka Buca potok.

Sve se moze kad se hoce.
kkbosna_90

#6520 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by kkbosna_90 »

Comrad wrote:Inace, ova masinska skola treba hitnu reorganizaciju. Jeste tesko smiriti te delikvente, ali niko nista ne radi po tom pitanju. Nesto se mora uciniti. Direktori, nastavnici i svi ostali u toj skoli su krivi za stanje u kojoj se nalazi. Ako ne mogu da se nose sa tim poslom, pa neka odu i neka dopuste ljudima koji bi mozda mogli nesto uraditi.

Cinjenica je da dosta delikvenata i ovih problematicnih maloljetnika potice upravo iz ove skole, tu su jos i elektrotehnicka Buca potok.

Sve se moze kad se hoce.
Ne bih se slozio s tobom, iz licnog iskustva.
hotazmaj

#6521 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by hotazmaj »

kkbosna_90 wrote:
Comrad wrote:Inace, ova masinska skola treba hitnu reorganizaciju. Jeste tesko smiriti te delikvente, ali niko nista ne radi po tom pitanju. Nesto se mora uciniti. Direktori, nastavnici i svi ostali u toj skoli su krivi za stanje u kojoj se nalazi. Ako ne mogu da se nose sa tim poslom, pa neka odu i neka dopuste ljudima koji bi mozda mogli nesto uraditi.

Sve se moze kad se hoce.
Ne bih se slozio s tobom, iz licnog iskustva.
Ni ja se nebi slozio. Osim ako se nesto nije promjenilo u zadnjih desetak godina.
Kristijana

#6522 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Kristijana »

cappy_tempo wrote:pricajte sta hocete ali ima istine u kilometarskom postu kristijana.ne u onom nacionalistickom jer ga vala pretjera tu nego u vezi skole.i sam sam isao u skolu koja nema ni glavu ni rep (elektoenergetska) gdje se vuku jedinice po cijelu godinu pa stari sa parama zavrsi tricu ili cetvorku na kraju godine i ovo nisam jednom vidio nego 1001.iskreno i meni je stari sredjivo matematiku samo jer profa koji mi je predavo veze sa zivotom nema sto je fakat istina...
Izvini, malo sam ti skratila post :D samo da potpišem to, i ja sam mislila na elektroenergetsku. To treba da bude jaka škola, ma kao i svaka gimnazija, ali iz nekih razloga nije. :sad:

Alkos, nisam ja rekla da se on ubio zbog imena, nego jer mu se tako mladom nakupilo puno toga, pao u depresiju i ubio se. Ubiju se i bošnjačka djeca, ubiju se i djeca koja imaju bolje uslove, više novca, idu u bolje škole, ja samo stavljam naglasak na osjetljivost tih mladih osoba. A konkretno za Dejana sam rekla da bi mu ime bilo otežavajuća okolnost za budućnost uz završenu samo osnovnu školu. U državnoj službi se traži faks ili srednja, pa štela...
On bi tražio radničke poslove a poslodavac, u privatnom sektoru, će između 100 ili 1000 kandidata za jedno mjesto ( i dotle je došlo ) ako je Bošnjak ( a u SA uglavnom jest ) izabrati - Bošnjaka. Nije stvar u tome ko je bolji, niko nije loš za bilo koji posao, svi zaslužuju da rade, bukvalno svi, nego je riječ o tome da su male šanse za svakoga, zbog ogromne nezaposlenosti, a u promilima su ti ako si neobrazovan Srbin bez štele. Sa školom bi makar imao šanse, i dalje male, ali opet bi mu uglavnom trebala štela. Mogao bi otići raditi vani, ali kud će bez bar srednje škole, koja bi, eto, trebala i obavezna postati? Izbaciti maturanta je zaista idiotski i bezdušno.

Iz te pozicije budućnost je crna i bezizgledna. I drugi očajavaju, tonu u depresiju, ali ako imaju bilo šta dobro u životu ( nekome je to roditelj, nekome sretna ljubavna veza, nekome činjenica da ima nekretninu koju može prodati pa se spasiti gladi itd. ) za šta se mogu uhvatiti kad problemi navale, tada se samoubistvo odgađa, jer se osoba ima za šta boriti i čemu se nadati. Ubiju se ljudi bez tračka nade, a Dejan je izgubio sve: oca, stan, ljubav i školu. Nije se imao za šta uhvatiti, možda za majku ili brata, ali ima tu drugih faktora: kakvi su oni bili prema njemu, da li je bilo nasilja u porodici, da li su ga ozbiljno shvatali ili samo odmahivali rukom, možda naprosto nije vidio oslonca niti bilo kakvo svjetlo u mraku.

Ono što je vjerovatno sigurno je da mu je to izbacivanje iz škole prelilo čašu gorčine koju je ispijao od djetinjstva ( rođen u ratu, prošao razvod roditelja... ). Ko zna i kako i od čega su živjeli, da li mu je majka imala vremena obratiti pažnju ili je morala trčati za novcem da prehrani djecu. Smatram da pedagozi i profesori u školi trebaju individualno raditi sa svakim učenikom, upoznati njegovu situaciju kod kuće, pogotovo ako je dijete problematično i - prije nego ga izbace iz škole i sjebu mi budućnost. Sad, to je već stvar našeg školstva generalno, koje je možda i ferceralo u bivšoj Jugi kad su skoro svi roditelji bili zaposleni i kući bili u 4 popodne ali danas djecu odgajaju ulica, Fejsbuk i Farma, sve je izopačeno, potpuno su izvrnute moralne vrijednosti a roditelj ili krši ruke spajajući kraj s krajem ili krši koske radeći od jutra do sutra.

Dakle ti živi Dejani, Ivani, Adnani, Marije, Jelene i Fatime imaju se još čemu nadati ili neke oslonce. Ili su prosto žilavi, ili su kukavice pa se boje umiranja. Ti tvoji Dejani sigurno nisu ni izbačeni iz škole. Svima je teško ( kome je teško ) a sad kako ko ispliva to je individualno. Takvih ljudi blizu samoubistva je u gradu sigurno nekoliko desetina hiljada. Ja bih se usudila reći, to je fakat min. 10% nas. Većina će isplivati, ali depresija je jako raširena i ima je praktično svaka osoba kad tad u životu, a svaka druga osoba vuče je godinama. Sredina, naravno, odmaže, a ne pomaže. Ekonomska situacija je tu da nas dokrajči. :cry:
pustopoljina

#6523 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by pustopoljina »

posto forum, kao i novine, uglavnom citam otpozadi, nisam procitala kristijanin kilometarski post. ako dobro pratim, neko se ubio- izmedju ostalog- jer je i pogresne nacionalnosti->bezizgledne buducnosti u neposrednoj okolini.
ne vjerujem ni najmanje u takav razlog za samoubistvo mladog covjeka, osim ako nije pogresna nacionalnost u ljubavi.EDIT: eto sto ti je ne citati. znaci bilo je "zabranjene ljubavi". to uzimam bez ikakvog pogovora kao moguc razlog samoubistva (vezanog za nacionalnost)...ono o BUDUCNOSTI...pa niko u tim godinama ne misli o buducnosti.
iz sredine (gotovo 100% muslimanske iz koje poticem) samoubistva su se desavala zbog jedinica, ljubavi izmedju 15-ogodisnjih rodjaka u 55om koljenu i slicnih nevjerovatnih stvari. ono malo nemuslimana su prezivjeli skolu.
prijateljica mi se nakon rata htjela ubiti (zamalo izbacena iz skole, nikad los djak- morala na popravni iz dva predmeta) zbog krize uzrokovane zavrsetkom rata i dolaskom rodbine iz dijaspore. :shock:
bez sale.
ljudi dosli sa novim autima, a kod njih stan raznijela granata, i nisu ga imali cim zakrpati. zivjeli u dvije neostecene sobe.
par mjeseci je to trajalo...
ali nesto mi je posebno zasmetalo:
ne citas sta pise, nego ko pise :shock: :shock: :shock: :? :? :?
mozes to uraditi kod nekoga ko je po tvom misljenju provjereno glup.
ali ne vjerujem da si toliko iscitala forum da zmireci znas ko sta pise :shock:
ja ne citam ko pise, nego sta pise.
tako se desi da se na nekim temama kacim sa ljudima s kojima sam mislila da se slazem (iskustvo s druge teme). u tome ne vidim nista lose, niti je to ista licno.
ali citati samo od odredjenih ljudi, ili doci na FORUM samo da se napise SVOJE misljenje je nidje veze.
to se otvori blog, pa se brisu nepozeljni komentari i komentatori.
Last edited by pustopoljina on 10/01/2011 22:48, edited 1 time in total.
terra_incognita

#6524 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by terra_incognita »

Koja li je to 100% muslimaska sredina iz koje si ti ?
pustopoljina

#6525 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by pustopoljina »

nije 100% nego skoro sto posto
krajina.
(nemoj me jos samo uvjeravati da kod nas ima i hrvata. znam, isli su svi sa mnom u skolu :) )
Locked