Manchester United FC
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Riddle
#6501 Re: Manchester United FC
Odbijena ponuda za RVP.
Nije on bas ono sto United treba, ali imati u napadu 2 ponajbolja napadaca na svijetu bi stvarno bilo bolesno.
-
sarajevomd
- Riddle
#6503 Re: Manchester United FC
Zato sto je to Arsenal otkrio. Inace se od Fergusona ne bi cula ni rijec. Razumljiv potez Arsenala, jer niko (posebno rivali iz Engleske) nece dozvoliti da ga United dovede za relativno mali iznos. Licitacija ce poceti vrlo brzo, a to znaci da ce Arsenal fino profitirati.
-
sarajevomd
#6504 Re: Manchester United FC
Nece
U utrci MOGU biti samo United, City i Juventus, te ce max cijena ici do 25 mil funti. Ko ce se jos ukljuciti ? Bayern nece, Real i Barcelona nece, milanski klubovi nece, PSG nece...ko ?
- Riddle
#6505 Re: Manchester United FC
Prikljucak ta 2 kluba je sasvim dovoljan za vrlo ozbiljnu licitaciju. Kad sam spomenuo rivale iz Engleske, prvenstveno sam i mislio na City. Nemoj ni Chelsea iskljuciti, jer se s njima nikad ne zna. 25 miliona funti je ogroman novac i to bi bio veliki profit Arsenala u slucaju prodaje.
- fosil
#6506 Re: Manchester United FC
Ovaj Bebe jos uvijek u Manchesteru?
-
sarajevomd
#6507 Re: Manchester United FC
Cek malo. RVP je potpisao ugovor u junu 2009 i prema http://en.wikipedia.org/wiki/Webster_ruling on moze otkupiti svoj ugovor za oko 8 mil funti i to je jedan od razloga sto Arsenal nece dobiti puno novca za RVP...Riddle wrote:Prikljucak ta 2 kluba je sasvim dovoljan za vrlo ozbiljnu licitaciju. Kad sam spomenuo rivale iz Engleske, prvenstveno sam i mislio na City. Nemoj ni Chelsea iskljuciti, jer se s njima nikad ne zna. 25 miliona funti je ogroman novac i to bi bio veliki profit Arsenala u slucaju prodaje.
-
The Realist
#6508 Re: Manchester United FC
Ali to niko ne radi, jer klubovi imaju koncenzus da izbjegavaju te stvari, jer se to isto može njima desiti sljedeće godine.sarajevomd wrote:Cek malo. RVP je potpisao ugovor u junu 2009 i prema http://en.wikipedia.org/wiki/Webster_ruling on moze otkupiti svoj ugovor za oko 8 mil funti i to je jedan od razloga sto Arsenal nece dobiti puno novca za RVP...Riddle wrote:Prikljucak ta 2 kluba je sasvim dovoljan za vrlo ozbiljnu licitaciju. Kad sam spomenuo rivale iz Engleske, prvenstveno sam i mislio na City. Nemoj ni Chelsea iskljuciti, jer se s njima nikad ne zna. 25 miliona funti je ogroman novac i to bi bio veliki profit Arsenala u slucaju prodaje.
- MrBega
#6509 Re: Manchester United FC
Prvo, ovi youtube clipovi best off igrača ništa ne znače jer ja mogu napravit takve sa sobom na rekreaciji, drago mi je da je Shinji počeo dobro, jedva čekam da ga vidim, al mi nije jasno čemu ponuda za RVP, tip ima 2 godine manje od Berbatova, i osim prošle sezone ..haman ništa.Mislim da ima jeftinijih i, ili boljih igrača od Persie-a, dođe mi ko Ibišević, najbolja polusezona u istoriji i joj noga, joj ledja, joj mišić.Lucas mi zvuči ko da bi Nani mogao otić, možda je tako i bolje.
-
missko
#6510 Re: Manchester United FC
Sta je ovo neprijatelji najavljuju propast Uniteda a United razvaljuje na svim poljima jace nego ikad
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sp ... otors.html
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sp ... otors.html
- Jack Be Nimble
#6511 Re: Manchester United FC
Pa ovi Glazers uopste ne kriju da koriste ManU da bi sacuvali svoje investicije u AmericiPreviously, the Glazer family had indicated they would use all the money from the Initial Public Offering to reduce United's borrowings, which presently stand at £437 million.
However, within the prospectus that was released through a New York Stock Exchange announcement of a planned sale, the Glazers have indicated only half the sum will be used.
- vaučer
#6512 Re: Manchester United FC
Pametnija verzija Hicksa i Gilletea.
Ovi su već pocuclali iz ManUniteda brdo novca a ne namjeravaju stati.
Ovi su već pocuclali iz ManUniteda brdo novca a ne namjeravaju stati.
-
The Realist
#6513 Re: Manchester United FC
Glazeri nisu ni sličnih G&H-u, druga stvar je ta što je Anders namjerno lagao, te što konstantno pogrešne informacije daje ljudima, kako bi mislili da ovi totalno cijede klub, pa izmišlja brojke od 500mio funti, porez koristi samo ako mu treba, kada mu treba bruto dug, njega koristi, kada mu treba neto dug, taj koristi, duplo računa neke stavke (koje iznose i po 80mio funti), dividende ne uračunava, smatra da bi PLC, koji u 5 godine prije preuzimanja Uniteda od strane Glazera nije uopšte povećao komercijalne prihode, imao iste prihode, kao i United pod Glazerima, koji su komercijalne prihode već sada povećali za nekih 70mio funti godišnje, a konstantno su povećavali od samog dolaska u klub, nije uračunavao cijenu održavanja PLC-a i sličnoga.
Glazeri žele profit, ali to želio i PLC.
Glazeri žele profit, ali to želio i PLC.
- vaučer
#6514 Re: Manchester United FC
Glazeri uzimaju taj profit iz usta kluba, zajahali su vas i cuclaju.
Pretpostavljam kako će i ovo ljeto biti puno priča o visokim ponudama za neke magične igrače (Lucas Moura), kao Sneijder minulog ljeta, da bi na kraju opet ostala više-manje ista ekipa s istim problemima. U cijeloj priči mi je najgadljiviji Ferguson koji pljuje po navijačima i dijeli s vlasnicima profit.
Pretpostavljam kako će i ovo ljeto biti puno priča o visokim ponudama za neke magične igrače (Lucas Moura), kao Sneijder minulog ljeta, da bi na kraju opet ostala više-manje ista ekipa s istim problemima. U cijeloj priči mi je najgadljiviji Ferguson koji pljuje po navijačima i dijeli s vlasnicima profit.
-
The Realist
#6515 Re: Manchester United FC
PLC je uvijek uzimao dividende, zašto to nije bio problem?vaučer wrote:Glazeri uzimaju taj profit iz usta kluba, zajahali su vas i cuclaju.
Što se tiče Sneidera, klub je od početka govorio da nisu zainteresirani, Inter je rekao da nikada nisu primili ponudu, ali ljudi jednostavno ne odustaju od toga.
Što se tiče potrošnje Uniteda, United troši isti procenat na plate i transfere, koji je trošio i prije Glazera. United ima mislim 6-7 najveći trošak na plate, a iznad njih su Chelsea, City, Real, Barca, te Milan, s tim da je Milan bio ispred uglavnom radi Ibrahimovića i sada se svih tih stvari rješavaju.
SAF ne pljuje po navijačima, ali je neke stvari "kritikovao" i bio je upravu za ono što je rekao. Hebote, neko dođe i izmisli neke stvari i odmah se svi za to uhvate, bez da pojma imaju šta se stvarno dešava.
Unitedove kamate bi sada trebale pasti na 28,5mio funti godišnje, što je manje, ili tu negdje koliko bi Glazeri uzimali da si isplaćuju dividende+porez, a neće ih isplaćivati. Ostaje još trošak za otkup obveznica, koji će povećati tu cijenu, ali sa povećanim prihodima će se sve više to anulirati.
Štaviše, United dolazi u situaciju u kojoj im je isplativije imati dug, nego biti bez njega, radi zaštite od poreza, jer neće očito biti isplaćivanja dividendi. Za takvo nešto dug mora biti dobro "napravljen", ne nešto kao što je bio PIK.
- vaučer
#6516 Re: Manchester United FC
Super, vama je dakle dobro s Glazerima.
Bujrum..
Bujrum..
- snaga_znanja
#6517 Re: Manchester United FC
Ja finansijski strucnjaka pdf fudbal... 
- skafiskafsnjak
#6518 Re: Manchester United FC
A ti bas nisi strucnjak ni za pravopissnaga_znanja wrote:Ja finansijski strucnjaka pdf fudbal...
-
The Realist
#6519 Re: Manchester United FC
Prilikom prezentacije za IPO je rečeno da se očekuje neto potrošnja od 40mio funti ove godine. Do sada je potrošeno oko 13-14mio, znači da ostaje oko 25-26mio funti za pojačanja, ako se niko ne proda.
-
The Realist
#6520 Re: Manchester United FC
Evo ovdje povelik post vezan za predstojeći IPO, te detalji o financijama kluba i još neke stvari, koje će ukazati na nepravilnosti, koje se iznose po medijima:
http://manutd.ba/forum/index.php?topic= ... 6#msg23546
http://manutd.ba/forum/index.php?topic= ... 6#msg23546
- vaučer
#6521 Re: Manchester United FC
Kopi/Pejstaj, ne da mi se registrirati na taj forum.
-
The Realist
#6522 Re: Manchester United FC
Ono, ja bih zamolio barem
.
Evo malo o prezentaciji, ima dosta zanimljivih stvari:
Gledam trenutno prezentaciju i ono što mi se sviđa da su naglasili da njihov financijski uspjeh direktno ovisi o njihovom uspjehu na terenu, što znači da se mora ulagati u tim.
PRIHODI
Pokazuju prihode i uglavnom od utakmica 111mio, TV prava 117mio i komercijale 103mio funti godišnje zarade. No, zanimljivo je da su rekli da u sljedeće tri godine očekuju da će komercijlni prihodi iznositi oko 50%, tj. to je plan.
Ako uzmemo da će prihode od utakmica ostati isti, ili rasti, da će prihodi od TV prava sigurno rasti u sljedeće tri godine i to puno će rasti, dođe se do zaključka da oni planiraju komercijalne prihode barem na 250mio funti podići u sljedeće tri godine, a i više. Ako to uspiju napraviti, to bi bio ogroman novac u klubu i neka ljude ne zavara da to ode sve Glazerima, jer jednostavno ne može zakonski, nego će se otplaćivanje duga debelo ubrzati, te bi klub imao jako velike novce na raspolaganju što se tiče ekipe, a.B.d.! Naravno, ako uspiju, ali postaje jasnije zašto se otvaraju kancelarije u Hong Kongu i SAD-u, koje bi trebale uveliko povećati prihode! Kažu da su tek počeli sa osvajanjem tržišta, te su za početak nabrojali proizvođače mobilnih telefona (da prave svoje setove), dostavljače energije i elektronike, gdje će krenuti sa sljedećim ugovorima. Da li će išta biti od toga, treba tek vidjeti.
Zanimljivo je i da sada puno manje ovise o sponzoru vezanom za opremu, nego je to bio ranije slučaj, a u ovoj godini se očekuje povećanje komercijalnih prihoda za 11-13%, što iznosi oko 15mio funti.
Spominju General Motors, ali se i dalje ne zna koliko vrijedi taj ugovor.
Godišnje u prosjeku oko 5-10mio funti zarade prodajom igrača i to se uglavnom odnosi na igrače iz rezervi, koji ne uspiju.
GLEDANOST
United u prosjeku gleda 49mio ljudi po utakmici, što godišnje iznosi oko 4 milijarde.
PRODAJA ARTIKALA
Godišnje prodaju preko 5 miliona liceciranih produkata, te oko 2 miliona dresova. Imam osjećaj da će i ugovor sa NIKE-om biti ogroman.
DIGITALNA PRAVA
Na FB-u imaju 26,7 mio "lajkova", što je pet puta više nego New York Yankees, a mjesčeno imaju 60miliona posjeta na web stranici stranici.
Pokazuju kako su podijelili oblsti u kojima povećavaju prihode, tako da na kraju sa više "manjih" ugovora, dobiju puno više novca, nego da su manje većih radili (tako gdje možeš dijeliti).
Ono što se bitno razlikuje od ranije prakse je to da sada čuvaju svoja prava, te zato i mislim da će ugovor sa NIKE-om biti puno bolji, jer sumnjam da će ih prodati NIKE-u (ili će to uraditi za veliki novac), kao što je to uradio PLC (da ne bude zabune, taj ugovor je bio jako dobar tada, ali su pogriješili sa dužinom ugovora pod takvim uslovima).
Što se tiče novih mobilnih ugovora, oni imaju nekoliko ulogva. Kao prvo, donose sada 17mio funti godišnje, a nisu donosili ništa, kao drugo, povećavaju eksponiranost Uniteda, što je bitno radi sklapanja novih ugovora, a kao treće im je bitno radi digitalnih prava.
Preko digitalnih prava planiraju dosta novca da dobiju. Ne samo da su angažovali ljude, koji će to raditi, nego i tehnologiju kupuju, koja je potrebna za takvo nešto.
Ono što oni tu hoće da ponude su aplikacije, pretplate, te reklamiranje (digitalna TV prava ne ulaze u onaj TV deal koji se sklapa, nego svako je zadržao svoja, a pošto se je to jako veliko tržište i u konstantnom porastu nije ni čudo da vide novac u tome).
PROTOK NOVCA
Ponovo spominju činjenicu da u klub više novca dolaziti u pauzi, nego tokom sezone, te radi toga i dolazi do onog naglog pada rezervi keša u trećem kvartalu, a u odnosu na kraj predhodne i početak date godine, a oko kojeg se diže bespotrebna panika.
Zanimljivo je da prihodi od TV prava i prodaje karata pokriju sve troškove što se tiče plata i još ostane dosta novca (ne govorim o ciframa, jer je taj broj varijabilan), tako da ono što donesu komercijalni prihodi je zarada (time se pokrivaju transfer, kamate, porez, dividende, ako bi se isplaćivale).
KONROLA TROŠKOVA
Ono što se neće svidjeti navijačima je spominjanje dosta velike kontrole nad troškovima, što znači da se neće dešavati neka luda trošenja (50-tak mio funti godišnje ne bi trebao biti problem, ako se želi), ali su zato jako puno uložili u obnovu trening centra i medicinskog centra (oko 30 miliona funti), te su povećali mrežu skauta i uložili novac u to, što ukazuje na to da će se nastaviti uglavnom kupovati igrače koji tek trebaju ispuniti svoj potencijal. To će sigurno naljutiti mnoge, jer će nedostajati kupovina zvijezda, ali bi za uspjeh trebalo biti dobro, pošto će konstantno dovoditi veliki potencijali, koji će sazrijevati u klubu i u momentinu kada se bude neko od prvotimaca prodavao, ili mu se bude približavao kraj karijere, bit će odmah zamjena spremna.
Ovome će doprijeniti i akademija, koja sada radi 10 godina i koja polako počinje da daje rezultate, a uz svo ulaganje u trening centar, medicinsku njego i slično, sve bi trebalo ići dosta lakše, a.B.d.!
Naravno, ovo ne znači da nikada neće zvijezde dovoditi, jer nekada zamjena nije tu, ali definitivno daje treneru dosta prostora.
OČEKIVANI FINANCIJSKI REZULTATI ZA KRAJ GODINE
PRIHODI - 315-320mio funti
Komercijalni prihodi - 115-117mio funti - povećanje u odnosu na prošlu godinu
TV prava - 102-104mio funti - smanjenje u odnosu na prošlug godinu radi ispadanja iz LP-a
Matchday (ulaznice i sl) - 97-99mio funti - smanjanje u odnosu na prošlu godinu radi 4 utakmice manje, koje su igrali
EBIDTA - 90-92mio funti - smanjenje u odnosu na prošlu godinu
Treba naglasiti da je prošla godina ipak bila posebna godina u kojoj se došlo do samog kraja u LP-u, igralo polufinala FA kupa, tako da to nije godina koja se uzima za primjer, niti je nešto na osnovu čega se pravi budžet i najvažnije je da se opet završilo u plusu.
IPO
Nakon IPO-a očekuju da će otkupiti i povući obveznice u vrijednosti od 77,9 mio funti. Ovdje treba naglasiti da oni prije 2013 ionako ne mogu više od 170mio funti povući, ne po uslovima pod kojim će povući ove obveznice, tako da nije ni imalo logike da samo prodaju nove dionice i tako sav dug otplate sada, iako treba i napomenuti da su mogli još povući obveznica u vrijednosti 90mio futni.
FINANCIJSKO STANJE KLUBA
Pošto je na računu bilo 75mio funti, te tek treba pristići novac od sezonskih ulaznica i sponzora, smatraju da sve obaveze (kamate, plate, transfere, račune....) mogu ispuniti bez da uzimaju kratkoročni kredit (to je onaj obezbijeđeni kredit, koji bi dizali da im nestane keša i moguće je do 75mio funti podući).
TRANSFERI
Iako sam već naveo, evo još jednom, godišnje se prodajom igrača u prosjeku zaradi 5-10mio funti.
U zadnjih 15 godina se prosječno trošilo 20-25mio funti na igrače (NETO), no to je jako varijabilno, te zavisi od sezone do sezone i povelik uticaj na to sve ima prodaja Ronalda.
Evo malo o prezentaciji, ima dosta zanimljivih stvari:
Gledam trenutno prezentaciju i ono što mi se sviđa da su naglasili da njihov financijski uspjeh direktno ovisi o njihovom uspjehu na terenu, što znači da se mora ulagati u tim.
PRIHODI
Pokazuju prihode i uglavnom od utakmica 111mio, TV prava 117mio i komercijale 103mio funti godišnje zarade. No, zanimljivo je da su rekli da u sljedeće tri godine očekuju da će komercijlni prihodi iznositi oko 50%, tj. to je plan.
Ako uzmemo da će prihode od utakmica ostati isti, ili rasti, da će prihodi od TV prava sigurno rasti u sljedeće tri godine i to puno će rasti, dođe se do zaključka da oni planiraju komercijalne prihode barem na 250mio funti podići u sljedeće tri godine, a i više. Ako to uspiju napraviti, to bi bio ogroman novac u klubu i neka ljude ne zavara da to ode sve Glazerima, jer jednostavno ne može zakonski, nego će se otplaćivanje duga debelo ubrzati, te bi klub imao jako velike novce na raspolaganju što se tiče ekipe, a.B.d.! Naravno, ako uspiju, ali postaje jasnije zašto se otvaraju kancelarije u Hong Kongu i SAD-u, koje bi trebale uveliko povećati prihode! Kažu da su tek počeli sa osvajanjem tržišta, te su za početak nabrojali proizvođače mobilnih telefona (da prave svoje setove), dostavljače energije i elektronike, gdje će krenuti sa sljedećim ugovorima. Da li će išta biti od toga, treba tek vidjeti.
Zanimljivo je i da sada puno manje ovise o sponzoru vezanom za opremu, nego je to bio ranije slučaj, a u ovoj godini se očekuje povećanje komercijalnih prihoda za 11-13%, što iznosi oko 15mio funti.
Spominju General Motors, ali se i dalje ne zna koliko vrijedi taj ugovor.
Godišnje u prosjeku oko 5-10mio funti zarade prodajom igrača i to se uglavnom odnosi na igrače iz rezervi, koji ne uspiju.
GLEDANOST
United u prosjeku gleda 49mio ljudi po utakmici, što godišnje iznosi oko 4 milijarde.
PRODAJA ARTIKALA
Godišnje prodaju preko 5 miliona liceciranih produkata, te oko 2 miliona dresova. Imam osjećaj da će i ugovor sa NIKE-om biti ogroman.
DIGITALNA PRAVA
Na FB-u imaju 26,7 mio "lajkova", što je pet puta više nego New York Yankees, a mjesčeno imaju 60miliona posjeta na web stranici stranici.
Pokazuju kako su podijelili oblsti u kojima povećavaju prihode, tako da na kraju sa više "manjih" ugovora, dobiju puno više novca, nego da su manje većih radili (tako gdje možeš dijeliti).
Ono što se bitno razlikuje od ranije prakse je to da sada čuvaju svoja prava, te zato i mislim da će ugovor sa NIKE-om biti puno bolji, jer sumnjam da će ih prodati NIKE-u (ili će to uraditi za veliki novac), kao što je to uradio PLC (da ne bude zabune, taj ugovor je bio jako dobar tada, ali su pogriješili sa dužinom ugovora pod takvim uslovima).
Što se tiče novih mobilnih ugovora, oni imaju nekoliko ulogva. Kao prvo, donose sada 17mio funti godišnje, a nisu donosili ništa, kao drugo, povećavaju eksponiranost Uniteda, što je bitno radi sklapanja novih ugovora, a kao treće im je bitno radi digitalnih prava.
Preko digitalnih prava planiraju dosta novca da dobiju. Ne samo da su angažovali ljude, koji će to raditi, nego i tehnologiju kupuju, koja je potrebna za takvo nešto.
Ono što oni tu hoće da ponude su aplikacije, pretplate, te reklamiranje (digitalna TV prava ne ulaze u onaj TV deal koji se sklapa, nego svako je zadržao svoja, a pošto se je to jako veliko tržište i u konstantnom porastu nije ni čudo da vide novac u tome).
PROTOK NOVCA
Ponovo spominju činjenicu da u klub više novca dolaziti u pauzi, nego tokom sezone, te radi toga i dolazi do onog naglog pada rezervi keša u trećem kvartalu, a u odnosu na kraj predhodne i početak date godine, a oko kojeg se diže bespotrebna panika.
Zanimljivo je da prihodi od TV prava i prodaje karata pokriju sve troškove što se tiče plata i još ostane dosta novca (ne govorim o ciframa, jer je taj broj varijabilan), tako da ono što donesu komercijalni prihodi je zarada (time se pokrivaju transfer, kamate, porez, dividende, ako bi se isplaćivale).
KONROLA TROŠKOVA
Ono što se neće svidjeti navijačima je spominjanje dosta velike kontrole nad troškovima, što znači da se neće dešavati neka luda trošenja (50-tak mio funti godišnje ne bi trebao biti problem, ako se želi), ali su zato jako puno uložili u obnovu trening centra i medicinskog centra (oko 30 miliona funti), te su povećali mrežu skauta i uložili novac u to, što ukazuje na to da će se nastaviti uglavnom kupovati igrače koji tek trebaju ispuniti svoj potencijal. To će sigurno naljutiti mnoge, jer će nedostajati kupovina zvijezda, ali bi za uspjeh trebalo biti dobro, pošto će konstantno dovoditi veliki potencijali, koji će sazrijevati u klubu i u momentinu kada se bude neko od prvotimaca prodavao, ili mu se bude približavao kraj karijere, bit će odmah zamjena spremna.
Ovome će doprijeniti i akademija, koja sada radi 10 godina i koja polako počinje da daje rezultate, a uz svo ulaganje u trening centar, medicinsku njego i slično, sve bi trebalo ići dosta lakše, a.B.d.!
Naravno, ovo ne znači da nikada neće zvijezde dovoditi, jer nekada zamjena nije tu, ali definitivno daje treneru dosta prostora.
OČEKIVANI FINANCIJSKI REZULTATI ZA KRAJ GODINE
PRIHODI - 315-320mio funti
Komercijalni prihodi - 115-117mio funti - povećanje u odnosu na prošlu godinu
TV prava - 102-104mio funti - smanjenje u odnosu na prošlug godinu radi ispadanja iz LP-a
Matchday (ulaznice i sl) - 97-99mio funti - smanjanje u odnosu na prošlu godinu radi 4 utakmice manje, koje su igrali
EBIDTA - 90-92mio funti - smanjenje u odnosu na prošlu godinu
Treba naglasiti da je prošla godina ipak bila posebna godina u kojoj se došlo do samog kraja u LP-u, igralo polufinala FA kupa, tako da to nije godina koja se uzima za primjer, niti je nešto na osnovu čega se pravi budžet i najvažnije je da se opet završilo u plusu.
IPO
Nakon IPO-a očekuju da će otkupiti i povući obveznice u vrijednosti od 77,9 mio funti. Ovdje treba naglasiti da oni prije 2013 ionako ne mogu više od 170mio funti povući, ne po uslovima pod kojim će povući ove obveznice, tako da nije ni imalo logike da samo prodaju nove dionice i tako sav dug otplate sada, iako treba i napomenuti da su mogli još povući obveznica u vrijednosti 90mio futni.
FINANCIJSKO STANJE KLUBA
Pošto je na računu bilo 75mio funti, te tek treba pristići novac od sezonskih ulaznica i sponzora, smatraju da sve obaveze (kamate, plate, transfere, račune....) mogu ispuniti bez da uzimaju kratkoročni kredit (to je onaj obezbijeđeni kredit, koji bi dizali da im nestane keša i moguće je do 75mio funti podući).
TRANSFERI
Iako sam već naveo, evo još jednom, godišnje se prodajom igrača u prosjeku zaradi 5-10mio funti.
U zadnjih 15 godina se prosječno trošilo 20-25mio funti na igrače (NETO), no to je jako varijabilno, te zavisi od sezone do sezone i povelik uticaj na to sve ima prodaja Ronalda.
- vaučer
#6523 Re: Manchester United FC
The Realist wrote:Ono, ja bih zamolio barem.
-
The Realist
#6524 Re: Manchester United FC
18,6 miliona dolara iznosi ca. 11,89 miliona funti.Only July 26, 2012, consistent with our strategy to grow our global sponsorship revenue, we entered into an agreement with General Motors for Chevrolet to become our exclusive shirt sponsor, beginning in our 2014/15 season. The term of the agreement runs through the end of the 2020/21 season. Annual revenue from our new shirt sponsorship agreement will be $70.0 million in the first season, and will increase by an additional 2.1% in each season thereafter through the term of the agreement. We will also receive approximately $18.6 million in fees in each of the 2012/13 season and 2013/14 season under the terms of our new shirt sponsorship agreement. Total revenue payable through the end of the 2020/21 season under our new shirt sponsorship agreement is approximately $559 million.
70 miliona dolara je trenutno ca. 44,75 miliona funti.
559 miliona dolara iznosi ca. 357, 48 miliona funti.
Nigdje se ne spominje onih 100 miliona dolara (ca. 64 miliona funti) aktivacije i vjerovatno je to ovih 37,2 miliona dolara (ca. 24 miliona funti) koji će se dobiti u sljedeće dvije godine.
Ovako cifre izgledaju sjajno, samo se zapita čovjek zašto ovoliko plaćanja unaprijed i ovako dug ugovor.
Imaju dvije opcije, GM smatra da mu se to isplati (promijenili su način reklamiranja, te su recimo napustili Facebook, a usmjeravaju novac na druge strane) i United je odlično poslovao ovdje, ili je opcija da Unitedu treba hitno novac (tj. Glazerima i vjerovanto za otkup obveznica što brže mogu, ali sa Unitedovim novcem), pa su pristali i na potencijalno lošiji ugovor (u budućnosti, iako je to stvarno teško reći s obzirom na ove cifre).
- skenderija04
#6525 Re: Manchester United FC
@ The realist
Je li ovo izvjestaj koji je Manchester Utd. poslao komisiji za regulaciju trgovine vrijednosnim papirima (SEC), da bi mogao izaci na berzu ( NYSE) u Americi ?
Je li ovo izvjestaj koji je Manchester Utd. poslao komisiji za regulaciju trgovine vrijednosnim papirima (SEC), da bi mogao izaci na berzu ( NYSE) u Americi ?