Samir&Emir, zadržali stare cijene, nema kratkih relacija, nema da neće u mahalu itd. nemam nikakvih drugih pritužbi.hrusta wrote:nisam nesto obraco paznju, ali vidim Zuti opet u funkcij. Raja koju taxi co. vi preporucujete onda?
Sarajevski taksisti- dno dna
- zomri
#6501 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
-
rizibizi
#6502 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Dok nisu digli cijene samo je crveni dolazio u obzir, sad Samir&Emir i Kale. Sa taxi samo u letu i na mahanje kad se uhvati.
- thekupus
#6503 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Meni je prihvatljivo više platiti Crvenom taksiju, jer ne šalju ne označena vozila, što žuti i Samir&emir rade , uvijek su čisti i profesionalni, i ne pokušavaju prevariti.
- burekodsira
#6504 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
kad god na aJrodrom i s njega, zovnem fino crveni i rahat 
- Porodice Foht
#6505 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Koliko je po taksimetru s aerodroma do carsije, nisam se odavno vozio?tempuser wrote:Cuj Suljagica ".... problem prave i ilegalni taksisti, ali da oni budu parkirani ili na parkingu ili u blizini aerodroma te da su vozila njihovog udruženja jasno označena".insaneinthebrain wrote:pustite sirotinju da radi, sram vas bilo![]()
https://www.klix.ba/vijesti/bih/taksist ... /190313059![]()
![]()
![]()
Lakse je bez papira uci u NATO bazu na Butmiru nego taxi firmama i divljim taksistima prici ulazu i uzeti voznju pored prevaranata iz Sarajevo taksija.
Ljudi skontali foru, telefonom naruce iz konkurentske taksi firme auto na aerodrom, ovim opet znaju kad je "spica" pa se namjeste ispred kapije i za minut imas taksi koji vozi po taksimetru. Zato ovi kmece...
-
tempuser
#6506 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Udaljenost je cca 14 km, to je po taksimetru nekih 16,80 + start 1,9 = 19 KM, znaci bez prtljage, a to moze biti jos 4 KM, domaceg putnika oderu za duplo vise para, stranog 4 x!Porodice Foht wrote: Koliko je po taksimetru s aerodroma do carsije, nisam se odavno vozio?
- Porodice Foht
#6507 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Cekaj, stvarno strancima uzmu 40 eura?tempuser wrote:Udaljenost je cca 14 km, to je po taksimetru nekih 16,80 + start 1,9 = 19 KM, znaci bez prtljage, a to moze biti jos 4 KM, domaceg putnika oderu za duplo vise para, stranog 4 x!Porodice Foht wrote: Koliko je po taksimetru s aerodroma do carsije, nisam se odavno vozio?
-
tempuser
#6508 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ako je vjerovati clanu sa linkaPorodice Foht wrote:Cekaj, stvarno strancima uzmu 40 eura?tempuser wrote:Udaljenost je cca 14 km, to je po taksimetru nekih 16,80 + start 1,9 = 19 KM, znaci bez prtljage, a to moze biti jos 4 KM, domaceg putnika oderu za duplo vise para, stranog 4 x!Porodice Foht wrote: Koliko je po taksimetru s aerodroma do carsije, nisam se odavno vozio?
Cijene su od ranije poznate: 10 KM za područje Novog Grada, 20 KM za područje Novog Sarajeva, 30 KM za područje Centra, 40 KM za područje Starog Grada itd. Iste brojke nalaze se i na drugom dijelu cjenovnika koji je predviđen za strane mušterije, samo što pored iznosa stoji oznaka za euro.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/taksist ... /190313059
-
Dzox
#6509 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Uzimaju i vise.Cekaj, stvarno strancima uzmu 40 eura?
- drag_gost
#6510 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Kale izbjegavam zbog debelog u bijelom vozilu. Nije htio voziti jednom.rizibizi wrote:Dok nisu digli cijene samo je crveni dolazio u obzir, sad Samir&Emir i Kale. Sa taxi samo u letu i na mahanje kad se uhvati.
- Ommadawn
#6511 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Naravno.Porodice Foht wrote:Cekaj, stvarno strancima uzmu 40 eura?tempuser wrote:Udaljenost je cca 14 km, to je po taksimetru nekih 16,80 + start 1,9 = 19 KM, znaci bez prtljage, a to moze biti jos 4 KM, domaceg putnika oderu za duplo vise para, stranog 4 x!Porodice Foht wrote: Koliko je po taksimetru s aerodroma do carsije, nisam se odavno vozio?
To ti je manje-vise svugdje po istocnoj Evropi, mahom najvise zastupljeno na Balkanu. Sarajevski taxisti tu nisu iznimka.
Zato kad uzimam taksi "Koliko ces mi uzeti do tog i tog odredista?" pa ako je cijena prema onoj koja je standardizovana za tu zemlju, uzmes. Ako je vise - ides dalje.
Mene je tip u Zutom taxiju pokusao izraditi. "Joj jarane, zaboravio ukljuciti taksimetar".
-
tempuser
#6512 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Meni je tako jednom pokusao prodati foru, ne znam jel Zuti ili tako neki, ima tome, valjda je kontao da nisam domaci, i ja se prihvatio telefona, gleda on, a ja mu objasnim, ili sad palis taksimetar pa koliko otikuca ili zovem dispecera pa njemu objasni.Ommadawn wrote: Mene je tip u Zutom taxiju pokusao izraditi. "Joj jarane, zaboravio ukljuciti taksimetar".
- Ommadawn
#6513 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ja uhvatio za steku da izadjem na prvom semaforu (nismo presli ni 100 metara) no lik ga upalio. Slijedece pitanje je bilo da idemo preko Lukavice i Vraca (destinacija je bila Centar, kod Hidrogradnje do Bara na Stupu), kao da izbjegnemo guzvu, rekoh "Ne idem sa curom na sastanak, pa se ne zurim nigdje". Slijedece pitanje "Jesam li iz Sarajeva" na sto sam rekao da sam rodjen u Sarajevu (how yes no), na sto je rekao da "licim na nekog ko zivi vani" (tu me provalio, iako se fakat trudim da se stopim u okolinu) na sto mu ja rekoh da je u pravu ali da mi tata zivi u Sarajevu (pa zivio je do negdje 1975/1976). Eh tad je promijenio pricu u drugom smjeru.tempuser wrote:Meni je tako jednom pokusao prodati foru, ne znam jel Zuti ili tako neki, ima tome, valjda je kontao da nisam domaci, i ja se prihvatio telefona, gleda on, a ja mu objasnim, ili sad palis taksimetar pa koliko otikuca ili zovem dispecera pa njemu objasni.Ommadawn wrote: Mene je tip u Zutom taxiju pokusao izraditi. "Joj jarane, zaboravio ukljuciti taksimetar".
- Tesla Edison
#6514 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Šoferčine umislile da su pilotiPorodice Foht wrote:Cekaj, stvarno strancima uzmu 40 eura?tempuser wrote:Udaljenost je cca 14 km, to je po taksimetru nekih 16,80 + start 1,9 = 19 KM, znaci bez prtljage, a to moze biti jos 4 KM, domaceg putnika oderu za duplo vise para, stranog 4 x!Porodice Foht wrote: Koliko je po taksimetru s aerodroma do carsije, nisam se odavno vozio?
- Porodice Foht
#6515 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Meni je to strasno. Razumijem kada mi u Spaniji taksista uzme 12 eura (bilo je to u Majorki) za voznju od nekih 4 minute posto mi hotel bio blizu aeroporta jer oni imaju minimum ispod kojeg nece voziti i tada taksimetar ne vazi. To mogu razumjeti fakat i nekakvo je nepisano pravilo u svijetu. Ove nase pljackase ispod slova taxi na relaciji aerodrom -carsija bas nikako.Dzox wrote:Uzimaju i vise.Cekaj, stvarno strancima uzmu 40 eura?
- славянин
#6516 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Vazi i kod njih nema to ne vazi taksimetar, zato svugdje imas startnu cijenu - ako oces metar da se vozis platis start+ taj metar.Ali nije rijetkost u svijetu da taksiste znaju zavrnuti.. tj moderni kocijasi.Porodice Foht wrote:Meni je to strasno. Razumijem kada mi u Spaniji taksista uzme 12 eura (bilo je to u Majorki) za voznju od nekih 4 minute posto mi hotel bio blizu aeroporta jer oni imaju minimum ispod kojeg nece voziti i tada taksimetar ne vazi. To mogu razumjeti fakat i nekakvo je nepisano pravilo u svijetu. Ove nase pljackase ispod slova taxi na relaciji aerodrom -carsija bas nikako.Dzox wrote:Uzimaju i vise.Cekaj, stvarno strancima uzmu 40 eura?
-
breuer
#6517 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
a zašto ti je razumljiva tuđa pljačka? svoju svakako treba kritikovati...Porodice Foht wrote:Meni je to strasno. Razumijem kada mi u Spaniji taksista uzme 12 eura (bilo je to u Majorki) za voznju od nekih 4 minute posto mi hotel bio blizu aeroporta jer oni imaju minimum ispod kojeg nece voziti i tada taksimetar ne vazi. To mogu razumjeti fakat i nekakvo je nepisano pravilo u svijetu. Ove nase pljackase ispod slova taxi na relaciji aerodrom -carsija bas nikako.Dzox wrote:Uzimaju i vise.Cekaj, stvarno strancima uzmu 40 eura?
- Porodice Foht
#6518 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Lanac hotela je blizu aerodroma u Majorki pa sam eto nasao opravdanje malo i sto mi nije skupo €12.a zašto ti je razumljiva tuđa pljačka? svoju svakako treba kritikovati...
Ovaj gore govori da je to startna cijena. Nije! Fino pise da je minimum za jednu voznju €12 jer uobicajeno voze turiste u obliznje hotele, a startna na taksimetru je puno manja.
-
azdralovic
#6519 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
jesi vidio Majorkanskih varalica... koji je ekvivalent tamo crvenom taksiju da dodje na kapiju po mene?Porodice Foht wrote:Lanac hotela je blizu aerodroma u Majorki pa sam eto nasao opravdanje malo i sto mi nije skupo €12.a zašto ti je razumljiva tuđa pljačka? svoju svakako treba kritikovati...
Ovaj gore govori da je to startna cijena. Nije! Fino pise da je minimum za jednu voznju €12 jer uobicajeno voze turiste u obliznje hotele, a startna na taksimetru je puno manja.
-
Hakiz
#6520 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Firenca:
http://www.4242.it/aeroportoairport/
22 € – AIRPORT AMERIGO VESPUCCI FIRENZE
Nightly fare (10 pm – 6 am): €25,30
Holiday fare: €24,00
From Vespucci Airport to Downtown
From the Downtown parking Taxi to Vespucci Airport
From Vespucci Airport to the hotels of the city center and viceversa
ADDITIONAL FEES
luggage €1,00 each one
by the fourth passenger €1,00 per head
outside the town of Florence €1,00
departure from the airport €2,70 (to any destination other than that specified)
U Firenci je specifično to što taksi ne možeš zaustaviti. Možeš ga uzeti na štandu ili ga nazvati da dođe, ali ne možeš ga zaustaviti tako da mu mahneš dok prolazi kraj tebe.
ADDITIONAL FEES
luggage €1,00 each one
U Firenci je specifično to što taksi ne možeš zaustaviti. Možeš ga uzeti na štandu ili ga nazvati da dođe, ali ne možeš ga zaustaviti tako da mu mahneš dok prolazi kraj tebe.
- dječak sa šibicama
#6521 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Stranci me ne cude, ne znaju za alternativu, ali kad neko domaci sleti na SJJ pa sjedne u SA taxi, onda i zasluzuje da ga oderu.
Zovi brate Zuti, Crveni, bilo koji, nemoj kod lopova.
-
tempuser
#6522 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
To je zvanicna tarifa, nek Sarajevo taksi ozvanici svoju tarifu za transfere sa aerodroma i mirna Bosna.Hakiz wrote:Firenca:
ADDITIONAL FEES
luggage €1,00 each one
- VladaFBiH
#6523 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ja nazovem Sarajevo Taxi i kažem im: Neću kod ovih vaših lopova sa aerodroma, molim Vas pošaljite mi Taxi na aerodrom" i uvijek uredno dođe Sarajevo Taxi da nervira ove majmunedječak sa šibicama wrote:Stranci me ne cude, ne znaju za alternativu, ali kad neko domaci sleti na SJJ pa sjedne u SA taxi, onda i zasluzuje da ga oderu.
- Blixen
#6524 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ne bi `volko Hamilton ni Alonso uzeli za voznjuTESLA_EDISON wrote: Šoferčine umislile da su piloti
-
Hakiz
#6525 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne Sarajevo taksi. Kanton. Ni u Firenci tu cijenu nije dala taksi služba nego je grad rekao taksistima da će toliko naplaćivati.tempuser wrote:
To je zvanicna tarifa, nek Sarajevo taksi ozvanici svoju tarifu za transfere sa aerodroma i mirna Bosna.
Stvari kao što si cijene gradskog prevoza, vode, struje itd ne mogu i ne smiju se dati da ih određuje sama firma koja daje te usluge/proizvode, nego grad, kanton, entitet, država, zavisi od nadležnosti. Postoji javni interes koji je važniji od interesa davaoca usluga.
Zamisli da imam privatni vodovod koji snabdijeva recimo Zenicu vodom i da mi je litar vode 1 KM. Privatna firma, slobodno formiranje cijena i nema ko šta da se buni. Ko nema da plati, nema vode u česmi.
Tako ni taksisti u Kantonu se smiju odrediti cijenu vožnje, to radi kanton.
Ako taksisti hoće da imaju firmu u kojoj sami određuju cijene svojih usluga, neka se odreknu taksiranja i postanu recimo moleri. Pa neka naplaćuju koliko hoće.