Ne slusaj lisca, njemu je vrana iskljucala mozak.fox-69 wrote: ↑14/03/2022 14:00plaćanje je na dobrovoljnoj bazi, jer postoji samo kantonalni pravilnik,koji se selektivno primjenjuje, mimo federelanog zakona.Diverse wrote: ↑10/03/2022 18:33
https://www.hocu.ba/indexphp/hocuinfo/f ... i-obaveze/
Imas ovdje objasnjeno. Placas u markama, po kursu na dan uplate. Placas na ukupni iznos, prije bilo koje provizije banaka. Trazi neki ugovor o saradnji od poslodavca, ako nista neki uopsteni sto se moze skinuti sa njihove platforme, bilo sta. Cisto da ispunis zahtjev banke. Nikakve racune ti ne trebas cuvati, jer ni nemas. Jedino fakture, u slucaju da si registrovao djelatnost. Ali kao fizicko lice, stvarno ne znam na kakve racune misle, kada ti ne mozes izdati racun.
I uglavnom plaćaju djeca.
Ozbijni developeri ne plaćaju.
stoga, nemoj džaba bacat pare.
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
Diverse
#6501 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- canvra888
#6502 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Moglo bi ti vrijeme za novi account victome. Jedno je iznositi svoj stav o plaćanju/neplaćanju poreza, ali je skroz druga stvar iznositi pogrešne informacije i time davati pogrešne upute nekome zbog čega bi se mogao naći u problemu kasnije.fox-69 wrote: ↑14/03/2022 14:00plaćanje je na dobrovoljnoj bazi, jer postoji samo kantonalni pravilnik,koji se selektivno primjenjuje, mimo federelanog zakona.Diverse wrote: ↑10/03/2022 18:33
https://www.hocu.ba/indexphp/hocuinfo/f ... i-obaveze/
Imas ovdje objasnjeno. Placas u markama, po kursu na dan uplate. Placas na ukupni iznos, prije bilo koje provizije banaka. Trazi neki ugovor o saradnji od poslodavca, ako nista neki uopsteni sto se moze skinuti sa njihove platforme, bilo sta. Cisto da ispunis zahtjev banke. Nikakve racune ti ne trebas cuvati, jer ni nemas. Jedino fakture, u slucaju da si registrovao djelatnost. Ali kao fizicko lice, stvarno ne znam na kakve racune misle, kada ti ne mozes izdati racun.
I uglavnom plaćaju djeca.
Ozbijni developeri ne plaćaju.
stoga, nemoj džaba bacat pare.
-
Diverse
#6503 Re: Porez na dohodak na freelancing?
https://poreskaupravars.org/poreska-upr ... jelatnost/
Je li to isto sto je bilo kod nas jos 2018. ? nesto puno kasne. Cujem da su neki cak prebacivali racune u RS, jer tamo nije bilo kontrole, izgleda sada ima.
Je li to isto sto je bilo kod nas jos 2018. ? nesto puno kasne. Cujem da su neki cak prebacivali racune u RS, jer tamo nije bilo kontrole, izgleda sada ima.
- canvra888
#6504 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ima kontrole barem prethodnu godinu, a vjerovatno i duže. Javljali su se ljudi po freelance FB grupama za pomoć kad su im stizale koverte.Diverse wrote: ↑17/03/2022 19:26 https://poreskaupravars.org/poreska-upr ... jelatnost/
-
pinkman
#6505 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nema to veze. Dohodak se placa tamo gdje si rezident, a to je FBIH.Diverse wrote: ↑17/03/2022 19:26 https://poreskaupravars.org/poreska-upr ... jelatnost/
-
prelivoda
#6506 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Meni traže izvode od banke kada predajem AMS-1035. USK kantoncba wrote: ↑17/01/2022 17:03Ne, nisu me zvali niti jednom. Napr: ako bih počeo da primam novac na iban račun i ako podnesem prijavu AMS – 1035 na 15000 km recimo - i to ode u poreznu, da li će me oni pozvati na taj razgovor da mi traže pristup / izvode na sve bankovne račune koje posjedujem, eto, čisto "onako". Bez obzira što je sve čisto ne bih volio da dolazim u tu situaciju jer ne volim da mi neko u zadire u privatnost, jer sam imao jako loše iskustvo sa poreznom da su podložni greškama, nepoznavanje zakona, i generalno svaki savjet koji daju niko ne garantuje.
Ukratko, želim da što bezbolnije primam novac i da ne moram da imam bilo kakvu komunikaciju s njima.
-
nekome
#6507 Re: Porez na dohodak na freelancing?
jel ovo opet hoce da proguraju 35% sada u ponedjeljak
-
pinkman
#6508 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U Hrvatskoj PU ima pristup svim transakcijama bez da trazicba wrote: ↑17/01/2022 17:03Ne, nisu me zvali niti jednom. Napr: ako bih počeo da primam novac na iban račun i ako podnesem prijavu AMS – 1035 na 15000 km recimo - i to ode u poreznu, da li će me oni pozvati na taj razgovor da mi traže pristup / izvode na sve bankovne račune koje posjedujem, eto, čisto "onako". Bez obzira što je sve čisto ne bih volio da dolazim u tu situaciju jer ne volim da mi neko u zadire u privatnost, jer sam imao jako loše iskustvo sa poreznom da su podložni greškama, nepoznavanje zakona, i generalno svaki savjet koji daju niko ne garantuje.
Ukratko, želim da što bezbolnije primam novac i da ne moram da imam bilo kakvu komunikaciju s njima.
Kad se malo modernizujemo i ovdje ce tako
-
nekome
#6509 Re: Porez na dohodak na freelancing?

jup, to je onaj isti kleptomanski zakon sto su u decembru htjeli progurati
-
Diverse
#6510 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zakon je isti kao u okruzenju, dakle ukljucuje placanje doprinosa. Cudi me da ni do sada nije bio na snazi. Poguban za freelancere, ali mala je vjerovatnoca da nece biti prihvacen, jer ionako sve kopiraju od okruzenja. Mislim, ono sto im odgovara da iskopiraju. Rjesenje ce za mnoge biti otvaranje obrta. Udruzenje freelancera, koje mlati praznu slamu, je trebalo svoj fokus da stavi na to da novi zakoni o obrtu, a i o pdv-u budu povoljniji za freelancere, a ne ovaj zakon za fizicka lica. Ali malo su nekreativni i nemaju izgleda dobrih strucnjaka za poresko pravo. Jer, kao sto freelanceri nisu prepoznati u zakonu o porezu na dohodak, tako isto nisu ni u obrtu. Poljoprivrednici su, recimo, uspjeli da budu, koliko toliko, prepoznati. Evo, u novom prijedlogu zakona o pdv-u, limit za preduzetnike ce biti 75000, a za poljoprivrednike 100000. Dakle, oni su uspjeli da se izbore za nesto.
-
nekome
#6511 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da, po ovome ce se placati 28-35% na svaku uplatu ali izgleda da niko to ne konta.
Plus sto ovaj zakon utice na sve freelancere tj. i one unutrasnje, tj. na sve radnike po ugovoru o djelu, a mislim da je tih slucajeva mnogo vise nego ovih digitalnih radnika za inostranstvo.
Probali su ovo u decembru pa je bio odgurnut, a sada je nesto tiha reakcija.
Plus sto ovaj zakon utice na sve freelancere tj. i one unutrasnje, tj. na sve radnike po ugovoru o djelu, a mislim da je tih slucajeva mnogo vise nego ovih digitalnih radnika za inostranstvo.
- canvra888
#6512 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ključna stvar je u tome što i dalje u ovom trenutnom prijedlogu nije ažurirano niti dodana klauzula da će samozaposleni imati pristup uslugama doprinosa koje plaćaju. Data je samo verbalna garancija kao i razna obećanja predlagača zakona kao i savjetnika istih. Znamo kakva je BiH i znamo koliko je pametno vjerovati njihovim obećanjima. Sve su prilike da će i ostati samo obećanja, a da će oni uspostaviti uosmorostručenu otimačinu u poređenju sa trenutnih 4% (zdravstvo).
Vjerovatno će uslijediti i tužbe. Zapravo Institucija ombudsmena je već izrekla da je trenutnih 4% nezakonito i dala upute FBiH da prestanu naplaćivati to, na šta se FBiH naravno oglušila. Ja trenutnu otimačinu od 4% plaćam, jer se i može sažvakati, ali mi ne pada na pamet da 32,5% svoje zarade izdvajam na doprinose čije usluge opet neću imati pravo sticati.
Recimo figurativno da zapravo nekada i zakonski regulišu pravo na korištenje usluga, kako ovi veliki mozgovi misle da ima smisla da se na svaku uplatu uplaćuje 32,5%? Pa recimo da neki freelancer zarađuje 500 KM mjesečno, uplatio bi manju cifru doprinosa nego što je trenutna minimalna fiksna cifra ako fizičko lice želi samo sebi uplaćivati doprinose (oko 300 KM). Da je neko iole sabran krojio ovaj zakon, uveo bi neke pragove za obaveze plaćanja kao što su i EU zemlje uradile.
Tačno je da je ovo njihov način da u neku ruku natjera freelancere da otvore obrt (svakako rade na tome suptilno godinama), ali onda se gubi i osnovni smisao 'freelance-a'.
Bio je ovaj isti prijedlog i na dnevnom redu u decembru, ali su ga čak i povukli prije sjednice, vjerovatno zbog nekog intela o trenutnoj averziji prema zakonu i velikoj mogućnosti neizglasavanja istog. Ono što je zanimljivo je da je za obje tačke na dnevnom redu za 28.3. - 'analiza uticaja', drugim riječima, po mom shvatanju - uvjeravanje parlamentaraca kako je taj zakon bajan. Skupljanje pristalica vjerovatno. Zasad se zna da su NS, DF i navodno SDP naklonjeni freelancerima u ovom sporu.
I da, u jeku najveće krize koja nas trese i cijenama koje divljaju apsolutno bilo čega što možemo zamisliti, vlada FBiH razmatra usvajanje ovakvog zakona u vremenima gdje nisu uradili apsolutno ništa da građanima olakšaju ovu krizu. Lijepa naša BiH.
Vjerovatno će uslijediti i tužbe. Zapravo Institucija ombudsmena je već izrekla da je trenutnih 4% nezakonito i dala upute FBiH da prestanu naplaćivati to, na šta se FBiH naravno oglušila. Ja trenutnu otimačinu od 4% plaćam, jer se i može sažvakati, ali mi ne pada na pamet da 32,5% svoje zarade izdvajam na doprinose čije usluge opet neću imati pravo sticati.
Recimo figurativno da zapravo nekada i zakonski regulišu pravo na korištenje usluga, kako ovi veliki mozgovi misle da ima smisla da se na svaku uplatu uplaćuje 32,5%? Pa recimo da neki freelancer zarađuje 500 KM mjesečno, uplatio bi manju cifru doprinosa nego što je trenutna minimalna fiksna cifra ako fizičko lice želi samo sebi uplaćivati doprinose (oko 300 KM). Da je neko iole sabran krojio ovaj zakon, uveo bi neke pragove za obaveze plaćanja kao što su i EU zemlje uradile.
Tačno je da je ovo njihov način da u neku ruku natjera freelancere da otvore obrt (svakako rade na tome suptilno godinama), ali onda se gubi i osnovni smisao 'freelance-a'.
Bio je ovaj isti prijedlog i na dnevnom redu u decembru, ali su ga čak i povukli prije sjednice, vjerovatno zbog nekog intela o trenutnoj averziji prema zakonu i velikoj mogućnosti neizglasavanja istog. Ono što je zanimljivo je da je za obje tačke na dnevnom redu za 28.3. - 'analiza uticaja', drugim riječima, po mom shvatanju - uvjeravanje parlamentaraca kako je taj zakon bajan. Skupljanje pristalica vjerovatno. Zasad se zna da su NS, DF i navodno SDP naklonjeni freelancerima u ovom sporu.
I da, u jeku najveće krize koja nas trese i cijenama koje divljaju apsolutno bilo čega što možemo zamisliti, vlada FBiH razmatra usvajanje ovakvog zakona u vremenima gdje nisu uradili apsolutno ništa da građanima olakšaju ovu krizu. Lijepa naša BiH.
- yamakashii
-
Diverse
#6514 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jeste, s tim sto nemas ni jedno ni drugo, samo obavezu da platis.yamakashii wrote: ↑24/03/2022 02:51Sta je sve uracunato u ovih 28-35%, je li zdravstveno i penziono?
- farenhajt983
#6515 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Valjda ce postojati neki minimalni iznos na koji ce ici taj nacin oporezivanja, kao sto neko navede ne moze npr. na 50$(izradi logo, proda sliku,...)nekome wrote: ↑23/03/2022 22:48 Da, po ovome ce se placati 28-35% na svaku uplatu ali izgleda da niko to ne konta.
to raditi. Barem na iznose vece od 600KM da ide taj nacin oporezivanja. Neko prevede 1 stranicu za 10$, dok sve poplaca treba mu vise od navedenog iznosa (transakcije, uplatnice,...). Mnogo iam nepoznanice. Ne ocekuje se valjda da ako ne mozes naplatiti 300$ i vise, nema ugovaranja posla
-
Diverse
#6516 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Platis kada se nakupi. Za 50 te ionako niko nece ganjati.farenhajt983 wrote: ↑28/03/2022 10:43Valjda ce postojati neki minimalni iznos na koji ce ici taj nacin oporezivanja, kao sto neko navede ne moze npr. na 50$(izradi logo, proda sliku,...)nekome wrote: ↑23/03/2022 22:48 Da, po ovome ce se placati 28-35% na svaku uplatu ali izgleda da niko to ne konta.
to raditi. Barem na iznose vece od 600KM da ide taj nacin oporezivanja. Neko prevede 1 stranicu za 10$, dok sve poplaca treba mu vise od navedenog iznosa (transakcije, uplatnice,...). Mnogo iam nepoznanice. Ne ocekuje se valjda da ako ne mozes naplatiti 300$ i vise, nema ugovaranja posla
- vjeshalica
#6517 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sklonjen sa rasprave ovaj udar finansijski u doba inflacije do slijedece hitne sjednice
-
kusur
#6518 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Koliko je Jelki i ekipi tesko da naprave realne prijedloge ovih zakona umjesto sto svaki put pokusavaju na silu progurati ove nebuloze?
Zar niko u Federalnom ministarstvu finansija nema da shvati da oporezivanjem skoro 40% cjelokupnih prihoda freelancera bukvalno unistavaju i ono malo poduzetnih ljudi u drzavi?
Nevjerovatno
Zar niko u Federalnom ministarstvu finansija nema da shvati da oporezivanjem skoro 40% cjelokupnih prihoda freelancera bukvalno unistavaju i ono malo poduzetnih ljudi u drzavi?
Nevjerovatno
- Amomiman
#6519 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Teško je zato što većina ne razumije ni šta je freelancer.
-
pinkman
#6520 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa placaju svi doprinose... diskriminacija bi bila da je drugacijekusur wrote: ↑28/03/2022 13:20 Koliko je Jelki i ekipi tesko da naprave realne prijedloge ovih zakona umjesto sto svaki put pokusavaju na silu progurati ove nebuloze?
Nevjerovatno![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
kusur
#6522 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ponekad je pametnije preskociti teme o kojima nemas informacije nego komentarisatipinkman wrote: ↑28/03/2022 13:23Pa placaju svi doprinose... diskriminacija bi bila da je drugacijekusur wrote: ↑28/03/2022 13:20 Koliko je Jelki i ekipi tesko da naprave realne prijedloge ovih zakona umjesto sto svaki put pokusavaju na silu progurati ove nebuloze?
Nevjerovatno![]()
- canvra888
#6523 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I ti koji ih plaćaju imaju pravo na korištenje usluga istih. Freelanceri po trenutnom prijedlogu i dalje ne bi imali pravo na korištenje, a plaćali bi pune postotke kao i svi ostali. Šta je to nego diskriminacija.pinkman wrote: ↑28/03/2022 13:23Pa placaju svi doprinose... diskriminacija bi bila da je drugacijekusur wrote: ↑28/03/2022 13:20 Koliko je Jelki i ekipi tesko da naprave realne prijedloge ovih zakona umjesto sto svaki put pokusavaju na silu progurati ove nebuloze?
Nevjerovatno![]()
-
Diverse
#6524 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Good point.
Last edited by Diverse on 19/04/2022 13:58, edited 1 time in total.
-
pinkman
#6525 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Imam itekako. Ja sam otvorio d.o.o. i placam sve. A bavim se programiranjem. Sto bih ja placao, a ti ne bi?
S tim se slazem. Ko uplati treba da ima i pravo, a ne samo obaveze.