Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Usual_Suspect

#6501 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

Koji double standardi :lol: 'ljekari istrazuju' ali za neku teoriju koja nije dokazana onda svim glasom 'nece se nikad dokazati, iako postoji odgovor zasto nastaju poremecaji, samo sam htio skrenuti paznju na to. A i za to vrijeđanje, merak mi je 'uvrijediti' muslimana na isti način ko i on mene, nazivajuci mi selam, bude me bukom ezana, ne radi gospoda za bajram itd... itd... tako i ja prakticiram ateizam napolju da se vidi, pa ako to vas vrijeđa onda vrijeđate i vi mene. Ista stvar za one karikature odakle nekom pravo da se crta muhamed...vi ga ne morate crtati ali slobodan čovjek u liberalnom svijetu smije da crta šta hoće, neće vas pitati. vaš bog je toliko ogavan i da postoji s merakom bi se pomariso se sa njim na ahiretu pa kako god zavrsim :lol:
MarlboroGold

#6502 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

E jeste nakucali stranica... da se primjetiti da postoje i neki drugi pacijenti osim smrleta.
vatrogasac

#6503 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Usual_Suspect wrote:Koji double standardi :lol: 'ljekari istrazuju' ali za neku teoriju koja nije dokazana onda svim glasom 'nece se nikad dokazati, iako postoji odgovor zasto nastaju poremecaji, samo sam htio skrenuti paznju na to. A i za to vrijeđanje, merak mi je 'uvrijediti' muslimana na isti način ko i on mene, nazivajuci mi selam, bude me bukom ezana, ne radi gospoda za bajram itd... itd... tako i ja prakticiram ateizam napolju da se vidi, pa ako to vas vrijeđa onda vrijeđate i vi mene. Ista stvar za one karikature odakle nekom pravo da se crta muhamed...vi ga ne morate crtati ali slobodan čovjek u liberalnom svijetu smije da crta šta hoće, neće vas pitati. vaš bog je toliko ogavan i da postoji s merakom bi se pomariso se sa njim na ahiretu pa kako god zavrsim :lol:
Čiji bog?
Dozer

#6504 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Sve to spada pod licemjerje.
Ne vole civilizaciju, moderne stvari, civilizovane zakone, itd., a - zive u tome i koriste sve to, istovremeno pljujuci na sve to.

Ja to nikad necu skontati... Ako vam je toliko do slijedjenja Muhammeda i onoga sta pise u Kur'anu, ukljucujuci i serijat, pa zasto se ne preselite u neku od tih islamskih zemalja u kojima vladaju takvi zakoni i pravila zivota po Kur'anu?

Zasto ganjate Svedske, Njemacke, Amerike, Holandije, pa i Bosnu, kad u njima nema niti ce ikada biti takva pravila zivota i ponasanja, a jos manje zakoni?
U cemu je trik...?

P.S. Jel' nam ovo Smrle uzeo par dana pauze, da zaboravimo one provale od prije par stranica, a poslao nam pajdu Irsara da nastavi gdje je on stao? :D
Last edited by Dozer on 28/08/2018 22:44, edited 1 time in total.
Usual_Suspect

#6505 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

vatrogasac wrote:
Usual_Suspect wrote:Koji double standardi :lol: 'ljekari istrazuju' ali za neku teoriju koja nije dokazana onda svim glasom 'nece se nikad dokazati, iako postoji odgovor zasto nastaju poremecaji, samo sam htio skrenuti paznju na to. A i za to vrijeđanje, merak mi je 'uvrijediti' muslimana na isti način ko i on mene, nazivajuci mi selam, bude me bukom ezana, ne radi gospoda za bajram itd... itd... tako i ja prakticiram ateizam napolju da se vidi, pa ako to vas vrijeđa onda vrijeđate i vi mene. Ista stvar za one karikature odakle nekom pravo da se crta muhamed...vi ga ne morate crtati ali slobodan čovjek u liberalnom svijetu smije da crta šta hoće, neće vas pitati. vaš bog je toliko ogavan i da postoji s merakom bi se pomariso se sa njim na ahiretu pa kako god zavrsim :lol:
Čiji bog?
Ma vas vjernika, nije bitno koji, allah defintivno omražen nakon jalije jahveta, pa onda ostali.
MarlboroGold

#6506 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Dozer wrote:Sve to spada pod licemjerje.
Ne vole civilizaciju, moderne stvari, civilizovane zakone, itd., a - zive u tome i koriste sve to, istovremeno pljujuci na sve to.

Ja to nikad necu skontati... Ako vam je toliko do slijedjenja Muhammeda i onoga sta pise u Kur'anu, ukljucujuci i serijat, pa zasto se ne preselite u neku od tih islamskih zemalja u kojima vladaju takvi zakoni i pravila zivota po Kur'anu?

Zasto ganjate Svedske, Njemacke, Amerike, Holandije, pa i Bosnu, kad u njima nema niti ce ikada biti takva pravila zivota i ponasanja, a jos manje zakoni?
U cemu je trik...?

P.S. Jel' nam ovo Smrle uzeo par dana pauze, da zaboravimo one provale od prije par stranica, a poslao nam pajdu Irsara da nastavi gdje je on stao? :D
Valja se nakačiti na socijalu tuđe zemlje i nametati svoje...
vatrogasac

#6507 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Usual_Suspect wrote:
vatrogasac wrote:
Čiji bog?
Ma vas vjernika, nije bitno koji, allah defintivno omražen nakon jalije jahveta, pa onda ostali.
Uzmi mikrofon i kreni ulicama Amerike ili Njemačke ili Bosne i pitaj šta je protein (Na YT ima i banalnijih pojmova) pa ćeš vidjeti koliko ljudi znaju o nečemu što su oni. Ti si sebe uvjerio da znaš nešto o Bogu, ali po upisima sve više dokazuješ suprotno, ali i to Kur'an poštuje: ''Lekum dinu kum ve lije din!'' Vama vaša vjera/ubjeđenje, meni Moja!
Usual_Suspect

#6508 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

Evo gledam gospodu arape što su se naselili. Možete govoriti za naš narod štogod hoćete, ali brate koja nekultura, koji neodgoj, pećinski ljudi. balkanjeros je bečki gospodin za ono smeće, čast izuzecima što je vrlo mali procenat bar iz mog iskustva.
Usual_Suspect

#6509 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

vatrogasac wrote: Uzmi mikrofon i kreni ulicama Amerike ili Njemačke ili Bosne i pitaj šta je protein (Na YT ima i banalnijih pojmova) pa ćeš vidjeti koliko ljudi znaju o nečemu što su oni. Ti si sebe uvjerio da znaš nešto o Bogu, ali po upisima sve više dokazuješ suprotno, ali i to Kur'an poštuje: ''Lekum dinu kum ve lije din!'' Vama vaša vjera/ubjeđenje, meni Moja!
Znam dovoljno bar što se tiče bogova, a nauke što više saznajem čini mi se da manje znam za razliku od vas koji sve živo znate. Fala titi pa sam se bar dovoljno toliko edukovao da se izvučem iz ralja sujevjerja i bajki kao relativno mlad. Danas je sve rijeđe, što je super, da osoba koja posveti istinski vrijeme proučavanju nauke, a pri tome pogotovo mislim na prirodne nauke, da ostane vjernik. Meni ne smeta tvoja vjera što se mene tiče prakticiraj i satanizam,ali u svom domu. Smeta što je namećete uokolo i svoje lažne moralne standarde, nazadujete progres nauke, pravite ogromnu štetu maloj djecu itd itd da ne nabrajam.
MarlboroGold

#6510 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Kad se sjetim prije u srednjoj školi... odaberi vjeronauku ili religiju, a tad su se ocjenjivali predmeti. Dobro se sjećam jednog školskog kad se sa razrednikom posvađao. Rekao mu je da ne vjeruje u Boga, da religije ne prihvata i da to ne želi učiti... na kraju mu je on zaključio 2 (a predavao fiziku) što je uticalo na ukupan prosjek. Dolazili roditelji, raspravljali se, išli kod pedagoga i direktora... na kraju prepravljeno na 5.

To je još jedan dokaz koliko su pokušavali svoje gluposti gurati kroz škole i pored medrese i katoličkog školskog centra... sad je navodno malo bolje jer postoji veći izbor predmeta.
Usual_Suspect

#6511 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

MarlboroGold wrote:Kad se sjetim prije u srednjoj školi... odaberi vjeronauku ili religiju, a tad su se ocjenjivali predmeti. Dobro se sjećam jednog školskog kad se sa razrednikom posvađao. Rekao mu je da ne vjeruje u Boga, da religije ne prihvata i da to ne želi učiti... na kraju mu je on zaključio 2 (a predavao fiziku) što je uticalo na ukupan prosjek. Dolazili roditelji, raspravljali se, išli kod pedagoga i direktora... na kraju prepravljeno na 5.

To je još jedan dokaz koliko su pokušavali svoje gluposti gurati kroz škole i pored medrese i katoličkog školskog centra... sad je navodno malo bolje jer postoji veći izbor predmeta.
Toga je bilo koliko hoćeš, ali da roditelj maltretira svoje vlastito dijete je još grotesknije. Moj prijatelj s kojim se druzim još od djetinjstva, sjećam se da je morao napamet učiti svaki dan po stranicu kurana (mozda smo bili 2,3 razred), ako to ne bi uradio otac bi ga premlatio ko vola u kupusu, znao doci sa sljivama u skolu, dakle po glavi ga sakama lupao a da ne govorim modricama po tijelu, kakve je sve traume prolazio. Da nije bio kapacitet sumnjam da bi izdrzao te traume i postao čovjek koji je danas, respektabilan inzinjer i ateista naravno. i guess what, nije vidio oca 10 godina najmanje, nit zeli da ga vidi.
vatrogasac

#6512 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Usual_Suspect wrote: Fala titi pa sam se bar dovoljno toliko edukovao ...
Marksistička sociologija ili predmet poznat kao Marksizam gdje lijepo u tim udžbenicima Marks kaže da društveno biće određuje svijest čovjeka. Ti si prihvatio taj nauk i on te kanalisao pa si ovo što si danas što je plastičan primjer Marksove tvrdnje. Koliko si imao iz Marksizma?
Idemedosumom

#6513 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Do kojeg kruga ti je taj jaran dogurao, dok se nije oslobodio okova, naravno :-D
Bloo
Globalna šefica

#6514 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ne zaboravite udrobiti i psihologije i antropologije!
:mrgreen:
Vakat spavat.
MarlboroGold

#6515 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Usual_Suspect wrote:
MarlboroGold wrote:Kad se sjetim prije u srednjoj školi... odaberi vjeronauku ili religiju, a tad su se ocjenjivali predmeti. Dobro se sjećam jednog školskog kad se sa razrednikom posvađao. Rekao mu je da ne vjeruje u Boga, da religije ne prihvata i da to ne želi učiti... na kraju mu je on zaključio 2 (a predavao fiziku) što je uticalo na ukupan prosjek. Dolazili roditelji, raspravljali se, išli kod pedagoga i direktora... na kraju prepravljeno na 5.

Toga je bilo koliko hoćeš, ali da roditelj maltretira svoje vlastito dijete je još grotesknije. Moj prijatelj s kojim se druzim još od djetinjstva, sjećam se da je morao napamet učiti svaki dan po stranicu kurana (mozda smo bili 2,3 razred), ako to ne bi uradio otac bi ga premlatio ko vola u kupusu, znao doci sa sljivama u skolu, dakle po glavi ga sakama lupao a da ne govorim modricama po tijelu, kakve je sve traume prolazio. Da nije bio kapacitet sumnjam da bi izdrzao te traume i postao čovjek koji je danas, respektabilan inzinjer i ateista naravno. i guess what, nije vidio oca 10 godina najmanje, nit zeli da ga vidi.
To je još gore, jer se radi o zlostavljanju. Pacijent... umisle roditelji svašta nešto da smiju raditi djeci zbog toga što su ih stvorili.
Dijete treba pustiti da razmišlja svojom glavom i da se samo prepozna u nečemu... religija ili nešto drugo - apsolutno svejedno. Zakazali su u odgoju i normalno je da on sad ne želi da ima kontakt sa ocem.

Da se nadovežem na priču o školama... ono gore je klasično nametanje. Djeca u toj dobi rijetko razmišljaju svojom glavom u toj mjeri... nisam se ni ja puno toga pitao i išao sam na religiju. Tek nekad kasnije sam skontao kako je bilo uzaludno potrošeno vrijeme koje se moglo iskoristiti za neki drugi izborni predmet koji bi bio od koristi. Da sam tad imao ovu pamet bojkotovao bih oba predmeta.
Usual_Suspect

#6516 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Usual_Suspect »

vatrogasac wrote:
Marksistička sociologija ili predmet poznat kao Marksizam gdje lijepo u tim udžbenicima Marks kaže da društveno biće određuje svijest čovjeka. Ti si prihvatio taj nauk i on te kanalisao pa si ovo što si danas što je plastičan primjer Marksove tvrdnje. Koliko si imao iz Marksizma?
To 'fala titi' je više sprdnja jer obicno prepostavljate da su sve ateiste komunisti. Nisam školu završio u staroj jugi nego sam mlađi, drugo čak štaviše mrzim komunizam koji je, pa skoro toliko zatucan kao i religije te nikada ne može dovesti društvo do procvata. Kapitalizam jeste okrutan ali je bar bliže realnosti. Jedino sto im je valjalo je to sto su bili ateisti (iako mnogi lažni ateisti što se može danas vidjeti u vlasti).
vatrogasac

#6517 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote: To je još gore, jer se radi o zlostavljanju. Pacijent... umisle roditelji svašta nešto da smiju raditi djeci zbog toga što su ih stvorili.
Dijete treba pustiti da razmišlja svojom glavom i da se samo prepozna u nečemu... religija ili nešto drugo - apsolutno svejedno. Zakazali su u odgoju i normalno je da on sad ne želi da ima kontakt sa ocem.
Nije to samo slučaj kada uči o vjeri. Bilo šta da uči ili vježba pa roditelji forsiraju da dijete pohađa muzičku školu iako nema sluha ili da trenira nogomet ili plivanje ili tenis ili.....i ne dobiju što su željeli.
MarlboroGold

#6518 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote:
MarlboroGold wrote: To je još gore, jer se radi o zlostavljanju. Pacijent... umisle roditelji svašta nešto da smiju raditi djeci zbog toga što su ih stvorili.
Nije to samo slučaj kada uči o vjeri. Bilo šta da uči ili vježba pa roditelji forsiraju da dijete pohađa muzičku školu iako nema sluha ili da trenira nogomet ili plivanje ili tenis ili.....i ne dobiju što su željeli.
Naravno da nije, ali u onom gore slučaju se radilo o vjeri.
славянин

#6519 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:
славянин wrote:Genetski defekti ? Visak hromosoma ili manjak ...
Znači da je poremećaj koji treba ukloniti kao uvjet drugom poremećaju. Taj višak ili manjak.
Pa odkud taj defekt ako je covjek tj.organizam savrsen pa ga moraju otklanjati doktori mada u vecini slucajeva te genetske nedistatke nije moguce otkloniti - mozda genetskim inzinjeringom u planiranom in vitro zacecu - ali u prirodnom ni genetskim inzinjeringom nije moguce otkloniti.. sta bi sa savrsenoscu ????
vatrogasac

#6520 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Usual_Suspect wrote:
vatrogasac wrote:
To 'fala titi' je više sprdnja jer obicno prepostavljate da su sve ateiste komunisti. Nisam školu završio u staroj jugi nego sam mlađi, drugo čak štaviše mrzim komunizam koji je, pa skoro toliko zatucan kao i religije te nikada ne može dovesti društvo do procvata. Kapitalizam jeste okrutan ali je bar bliže realnosti. Jedino sto im je valjalo je to sto su bili ateisti (iako mnogi lažni ateisti što se može danas vidjeti u vlasti).
Nisi ti učio taj nauk koji je bio popularan u to vrijeme, ali jeste vjerovatno neko ko te uputio jer onda ti pobijaš Marksa da nije bilo ateista u tvom okruženju. Upravo ateizam unutar marksizma kako se provodio u praksi je ono što je na udaru sociologa. Imaju brojne studije na tu temu i frapiralo bi te kakve su sve anomalije postojale.
vatrogasac

#6521 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:
vatrogasac wrote:
Naravno da nije, ali u onom gore slučaju se radilo o vjeri.
A da li ovo drugo stvara traume?
Hakiz

#6522 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
S4mpion wrote:
Bloo wrote: Naravno da jesam.
Ja sam žensko. Ja imam uterus. Ja ostajem trudna. Ne ti. Ja znam kada je ispravno da izvršim abortus. Jer sam žena. Sa uterusom. :mrgreen:
Samim tim što sam žena ZNAM.

Pa sve dok samostalno ne može da diše, hrani se i egzistira izvan mog uterusa, dajem si pravo :)
Pa evropski zakon između ostalog mi daje pravo na osnovu gore navedenog. :mrgreen: Ne ti.
Srećom.

Mda, mda. Žao mi je ako si spremio neki kvazifilozofski osvrt i ajet. More luck next time.
Neću da ulazim u raspravu o opravdanosti abortusa, samo ću navest' da je ovo pogrešna logika, to da neku stvar radiš ispravno samo zato što si žena, jer i žene griješe.

Stav o abortusu mogu imati i muškarci, i to kvalitetan stav, bez obzira što ne mogu ostat' trudni i što ne znaju šta znači nosit' dijete u sebi.
I struka se pita...prof. dr. Enes Ljevaković
Pitanje:

Selam!

Saznala sa da sam trudna. To bi, u normalnim okolnostim, bila najsretnija vijest i za mene i za mog muža. Ali prije skoro 2 sedmice sam morala primiti MMR (measles, mumps, and rubella) jer su mi to zahtjevali da bih nastavila koledž. Problem je što nisam znala da sam trudna u trenutku kad sam primila tu vakcinu. A doktor mi je rekao da ne smijem zatrudniti jedno 2-3 mjeseca nakon sto primim istu.

I sad kad sam saznala da sam bila trudna skoro 2 sedmice kad sam primila tu vakcinu toliko sam prestrašena. Nažalost ova vakcina može imati puno negativnih posljedica na bebu. Postoji rizik (veći nego u normalnim okolnostima) da se beba može roditi sa raznim deformitetima, raznim bolestima...

Neki doktori kažu da se treba prekinuti trudnoća, neki da ne treba. Sad mi je četvrta sedmica trudnoće. Da li mi je dozvoljeno da prekinem trudnoću pod ovim okolnostima?

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Teško je zauzeti stav na temelju pretpostavki i bojazni. O tome da li je riječ o nužnom pobačaju ili ne, konsulitrajte se s Vašim ljekarom. Prekid života u razvoju nije mala stvar, pa osim u nuždi to ne treba činiti. Da li se kod Vas radi o stanju nužde, ne znamo. Vi o tome odlučite.
Evo čak se i u ovom odgovoru čita da žena sama odlučuje šta će uraditi. A to je ono šta Bloo govori, žena odlučuje o svome tijelu. Muškarac može reći svoje mišljenje, ali ne smije ženu natjerati ili joj zabraniti da uradi šta ona hoće.
Idemedosumom

#6523 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Idemedosumom »

Ako i pokuša, tu su žileti :D
MarlboroGold

#6524 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

vatrogasac wrote: A da li ovo drugo stvara traume?
Traume stvara zlostavljanje. Povod je nebitan. Onda se čude što im djeca u kasnijim godinama okrenu leđa.
Last edited by MarlboroGold on 28/08/2018 23:51, edited 2 times in total.
vatrogasac

#6525 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote:
vatrogasac wrote:
славянин wrote:Genetski defekti ? Visak hromosoma ili manjak ...
Znači da je poremećaj koji treba ukloniti kao uvjet drugom poremećaju. Taj višak ili manjak.
Pa odkud taj defekt ako je covjek tj.organizam savrsen pa ga moraju otklanjati doktori mada u vecini slucajeva te genetske nedistatke nije moguce otkloniti - mozda genetskim inzinjeringom u planiranom in vitro zacecu - ali u prirodnom ni genetskim inzinjeringom nije moguce otkloniti.. sta bi sa savrsenoscu ????
Dunjaluk nije džennet. Ovo sam već 100x ovdje napisao. Kao što je čovjek dobio na dunjaluku zadatak da se zaštiti od hladnoće jednako ima i zadatak da rješava i te probleme. Problem je ono što razvija čovjeka intelektualno. Drugo je što ti kao ateista doživljavaš samo ovaj svijet kao svijet i onda se osjećaš tako da mnogo gubiš zbog ovoga ili onoga jer nećeš dobiti satisfakciju.
Locked