PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
R9..

#6501 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by R9.. »

caseytron wrote:
Taj je kod mene na rigu, nikakav zvuk ne proizvodi ali bukvalno :-D
Kod mene su one starije verzije Silent Wings 2 3x140mm i 1x120 i josh dva na cpu cooleru
boogy

#6502 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by boogy »

typeOnegative wrote:Ok, tnx obadvojici :thumbup:. A što mislite o evga supernova,tu negdje sa ovima? oko 200 km je . Dosta je hvale, a vidim ima i eco mode.
G2 ili G3 su odlične.

Ja imam G2 i na eco modu je od kada sam je kupio - ne znam jeli mi se do sada ikada upalio ventilator :-D - potpuno bešumna

Za detaljnu recenziju o ovim ili drugim napojnim, samo je jedan pouzdan web sajt - http://www.jonnyguru.com/modules.php?na ... ecatnum=13
Mega Man X

#6503 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Nisam siguran da li se pitanje slaže s temom, ali: Gdje se ima nabaviti legalan Windows 7 Ultimate key/ključ?
Ništa ono KMSPico i te karanane.

Izludi me Win 10 na poslu jer konstanto nešta updejtuje, jebeniše, naglo digne CPU usage na 100% zbog updejta itd. Treba mi "sloboda" u smislu Win 7. :evil:

Par puta se upola posla restartovo računar jer kao mora updejtovati nešta.. ma bjaži ba tamo Bill Gejtse. :mrgreen:
Averus

#6504 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

A i sa Win7 ćeš se usrećiti pravo :lol:
Mega Man X

#6505 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Averus wrote:A i sa Win7 ćeš se usrećiti pravo :lol:
Ma vala samo tako. Desetka mi i na računaru u kući počela dizati pritisak na 300 sa konstantnim updejtovanjem i restartovanjem, tako da sam na 7cu sletio.

Osjećam se bolje vala kada imam ja iole kontrolu nad operativnim (mada nije totalna kontrola kao Linux), a ne kad M$ forsira neke gluposti koje ne možeš ugasiti u Task Manageru. Ili što neki procesi dignu CPU usage na 80% - 90% ala Microsoft Compatibility Telemetry..
Averus

#6506 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Onda ti ne znaš koristiti Win10 :zoka:

Kod mene na laptopu, računaru, poslovnom laptopu i još jednom metuzalem starom laptopu Win10 Pro licenciran, radi k'o flak.
Treba znati malo zaroviti se u opcije i spriječiti update kad ti ne trebaju :)
Mega Man X

#6507 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ma nije to do ko zna koristiti Win 10 a ko ne.

Ja sam do neki dan bio na Anniversary. I hajde rekoh da "budem u toku" updejtujem na Fall Creators. Od tada počinju problemi.

U 90% posto slučajeva je bio sistemski proces (System Host broj taj i taj) koji je Network usage koristio maksimalno, onda ne mogu da koristim Youtube i ostalo normalno, a ne mogu ugasiti u Task Manageru taj proces.

Također, bio je problem sa drajverom grafičke koju je 10ka sama skinula i instalirala, te nakon svakog paljenja se nakon par sekundi računar ugasi pa se digne opet sam. :-)
Instaliram najnoviji driver (u pitaju je RX470) opet isti problem. Nakon podizanja sistema, ide notifikacija ono tipa: AMD Driver recovered from an error itd itd.

Nije mi se stvarno nikad desilo da operativni sistem pravi problem oko GPU drivera i paljenja.
Još pazim i na prašinu i sve, znači tip top održavanje, ali ovo je problem softverskog tipa stvarno.

Spustim se na 7cu, najnoviji driver, bez problema pali.

Isto tako, koliko god sam gasio sve moguće, znalo se desit da Windows sam po sebi opet sve stavke vrati kako su bile prije. A mrzi me da stalno jedno te isto radim.

Moram napomenuti da je legalna 10 Pro, skinuta preko MediaCreationTool na USB.
ferratilis

#6508 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Probao sam se vratiti na Win7, nakon dva dana placem za desetkom. Koliko god losa bila, desetka je sadasnjost i buducnost Windowsa. Naprimjer, na sedmici otvorim neki twitch stream u Chromeu i otvorim jos nekoliko tabova, kad se vratim na tab sa streamom pocne da bufferuje dok ne osvjezim tab. Witcher 3 i Doom 2016 mi nenormalno stopaju na sedmici. Onda neki sitni detalji kao mogucnost skrolovanja u prozoru koji nije selektovan ili prikaz jacine zvuka na desktopu su stvari na koje se naviknes i onda ne mozes bez njih. Ima jos nekih sitnih optimizacija zbog kojih vrijedi desetka.

Al to da sa svakim apdejtom naprave korak naprijed, nazad dva stoji :D
Mega Man X

#6509 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Meni je isto čudno što na 7ci animacije štekaju ko niko, a na 10ci su fluidne po pitanju skrolanja, otvaranja foldera preko cijelog ekrana itd.
Doduše meni to i ne para oči toliko, samo to ti je ono neizbježno jer gledaš u ekran. :lol:

Iskreno moj nedostatak sada je to što ne mogu igrati npr. Forza Horizon 3 ili probati demo Forze 7 na Win 7.

Ali i samo skidanje Forze 7 npr. je problem kod mene jer zadnji put Windows Store uopšte nije htio da se pokrene. Samo vrti onaj krug kao da nešta učitava a neće čak ni prvi put iz treće. :mrgreen:
avaks

#6510 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Mega Man X wrote:Nisam siguran da li se pitanje slaže s temom, ali: Gdje se ima nabaviti legalan Windows 7 Ultimate key/ključ?

Izludi me Win 10 na poslu jer konstanto nešta updejtuje, jebeniše, naglo digne CPU usage na 100% zbog updejta itd. Treba mi "sloboda" u smislu Win 7. :evil:

Par puta se upola posla restartovo računar jer kao mora updejtovati nešta.. ma bjaži ba tamo Bill Gejtse. :mrgreen:
Kao prvo klikneš start, ukucaš active (vidiš na slikicama), change active hours i sebi staviš kada radiš da te ne handri.
Kao drugo uključi opciju pause downloads, 7 dana nemaš update odnosno odgođeni su dok tebi ne bude odgovaralo.
Sam se ne smije restartovati ni pod razno osim ako mu ti nisi dopustio a onda je to do tebe a ne Windowsa.
Imaš opciju i da ne seedaš svoje update pa i to ukini, sporije će i tebi skidati ali te barem neće handriti :mrgreen:

Image
Image

Jednostavno ko pasulj :thumbup:
Maharadza

#6511 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

Mega Man X wrote:Nisam siguran da li se pitanje slaže s temom, ali: Gdje se ima nabaviti legalan Windows 7 Ultimate key/ključ?

Bjaži tamo ti koji ne znaš google koristiti:

https://www.howtogeek.com/224471/how-to ... g-updates/
zippoo87

#6512 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zippoo87 »

problem sa updateima je bio 2015.,kada je tek izasao win10 i kada se nije moglo upravljati i podesavati update
sada se sve moze podesiti i sa tim vise nema problema...moze se odgoditi,pauzirati,nastimati vrijeme restarta,ugasiti i svasta nesto
nije to ni tesko naci po settings/update...2-3 minute posla i rijeseno
meni da je racunar poslovni,ovo bi prvo uradio i nemas brige

kao sto neko rece,win10 je svjetlosnim godinama ispred win7 i stvarno se tesko vratiti na win7 i ostati
ja pokusavao i ne ide
win7 bi stavio samo u poslovne svrhe gdje se koriste stariji programi i gdje je fokus na koristenju odredjenog programa a ne sistema...tada ima smisla
MTV

#6513 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by MTV »

Samo prati ovo i nikakav update nece vise skinuti. Ili isti postupak al kliknes Manual pa ce update skinutu samo kad ti pokrenes download.
Mega Man X

#6514 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Vi mene ljudi očigledno ne kontate.

Nije samo do Windows updejta, nego i još par sitnica koje sam naveo u postovima iznad. Windows Store nije uopšte želio da radi, problem sa drajeverom graficke i operativnim itd..

Ja ih sad mogu ako treba ugasit, ali opet to ne rješava ostalo.
Averus

#6515 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Koristiš Windows Store? :lol: :lol: :lol: :lol:
A možeš i to popraviti - prebaciš na US region.

Drivere - u CP -> devices and printers isključiš update drivera

update - ja sam u insider fast ringu, dakle među prvima dobijam update i prije nego što se testiraju za širu upotrebu, pa nemam nikakvih problema

Sve se da srediti, a što kolega iznad reče - Win10 je sadašnjost i budućnost. Meni sve odlično radi i nemam nikakve potrebe da se vraćam na 7, 8 ili 8.1

Ne omalovažavam tvoje probleme, nego čisto onako konstatujem da je očigledno samo do ličnog izbora. Ne može niko reći da win7 ili 10 ne valja. Za Win8/8.1 i Vistu je već drugačija priča :lol:
Mega Man X

#6516 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Da ne bi ko pogrešno shvatio, ja nisam svojim postovima blatio 10. Stoji to da je ona budućnost.

I da, koristim Windows Store jer ima koliko toliko aplikacija koje mogu poslužiti. Kako ću igrati Forza 6 Apex ili skinuti Forza 7 demo onda, jer jbg nema Steam/Origin verzija.

Mada kad bi M$ i to dopustio.. :evil:

Edit: Sinoć se vratio na 10, sad fercera sve :lol:
Last edited by Mega Man X on 05/11/2017 09:02, edited 1 time in total.
zippoo87

#6517 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zippoo87 »

treba mi info od nekoga iz Tuzle ili okoline a ko ima informacije
naime,cuo sam da u okolini Tuzle negdje imaju neki romi (pretezno kod njih kupuju) koji dovlace polovne laptope iz EU i prodaju
bude tu i smeca i pokvarenih i ostecenih a i u boljem stanju laptopa
da li neko zna gdje se to nalazi a moze i jos neko,ako tako dovlaci i prodaje,mogu biti i neispravni
info moze i u PM,ako je osjetljiva tema :D
Chstal

#6518 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chstal »

Pozz treba mi pomoc, sinoc sam rastavio kompjuter kako bih ga ocistio. Ujutru sam krenuo sa sklapanjem i izgleda da je problem sa sistem panel konektorima. Ne mogu nikako da ih stavim kako pčoca hoce iako sam citao manual.

Ploca je h81m-k, stavio sam panele u 1,3 hdd led u 5,7 reset u 2,4 led +_ , 6,8 power. Paneli 2,4,6,8 gledaju u ledja 1,3,5,7. Tako pise i u manual.

Mozda nisam dobro procitao manual ili nesto drugo nije uredu. Hvala na pomoci.
caseytron

#6519 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Chstal wrote:Pozz treba mi pomoc, sinoc sam rastavio kompjuter kako bih ga ocistio. Ujutru sam krenuo sa sklapanjem i izgleda da je problem sa sistem panel konektorima. Ne mogu nikako da ih stavim kako pčoca hoce iako sam citao manual.

Ploca je h81m-k, stavio sam panele u 1,3 hdd led u 5,7 reset u 2,4 led +_ , 6,8 power. Paneli 2,4,6,8 gledaju u ledja 1,3,5,7. Tako pise i u manual.

Mozda nisam dobro procitao manual ili nesto drugo nije uredu. Hvala na pomoci.
Ne mozes fuliti i na konektoru i na ploci ti pise.
Chstal

#6520 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chstal »

evo kako sam stavio ali ne mogu pokrenuti racunar, led lampica na maticnoj bude upaljena kad napojnu spojim sa strujom

Image
how to get url for picture
caseytron

#6521 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Chstal wrote:evo kako sam stavio ali ne mogu pokrenuti racunar, led lampica na maticnoj bude upaljena kad napojnu spojim sa strujom

Image
how to get url for picture
Iskljuci PWR i spoji sarafcigerom vidi mozda ti je otislo dugme na kucistu.

https://www.youtube.com/watch?v=G4FOBL1c3pA
Chstal

#6522 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chstal »

Ne radi mi ovo sa sarafcigerom. Ima li jos nekih nacina da pokusam.
caseytron

#6523 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Chstal wrote:Ne radi mi ovo sa sarafcigerom. Ima li jos nekih nacina da pokusam.
Ako ti to ne radi, onda imas malo veci problem :-D
avaks

#6524 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Chstal wrote:evo kako sam stavio ali ne mogu pokrenuti racunar, led lampica na maticnoj bude upaljena kad napojnu spojim sa strujom
Isključi napojnu iz struje, izvadi bateriju od BIOSA na 5 minuta, drži power tipku neka izvuče struje "što je ostalo" :mrgreen:
Fino spoji te konektore, pazi na plus i minus, provjeri je li procesor kao i matična (konektori) dobro uštekana.
aditon

#6525 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

da li je neko skoro kupovao original win10 na ebayu, ako nije problem link da ostavi :)

EDIT> našao sam, u moru prodavaca, nadam se da će i raditi.
Last edited by aditon on 06/11/2017 18:04, edited 1 time in total.
Post Reply