Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#6501 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Krajišnici velikog srca: Bišćani spašavali stanovnike Doboja (VIDEO)
18. maj 2014. u 22:09

Članovi rafter centra Una-Aqua su već u četvrtak upućeni u Doboj kako bi pomagali stanovništvu ugroženom poplavama. Udruženje ABC je unesrećenima poslalo hranu, lijekove, vodu i druge potrepštine, javlja Fena.

Devet iskusnih skipera i jedan vozač otišli su u Doboj sa standardnom rafting opremom i svoja tri čamca. S njima su krenuli i neki od članova Udruženja ABC. Njihova spremnost i profesionalnost ubrzo je pokazala rezultate.
"Djelovali smo podijeljeni u tri ekipe na tri različite strane, na nepristupačnim terenima do kojih nije moguće doći bez čamaca i izvukli smo više od 100 osoba", izjavio je za Fenu Armin Amidžić, jedan od raftera, koji je ujedno i direktor rafting centra "Una-Aqua".

Dodao je da su, također, za tri puta više ljudi dopremili čamcima hranu i ostale potrepštine. Istaknuo je da im je najviše pomoglo iskustvo, koje imaju u vodi, jer iako je bilo dosta građana koji su željeli pomoći, nisu imali čamaca.

SirokiB

#6502 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SirokiB »

minuta šutnje široki-igokea

Image
Image

utakmica humanitarnog karaktera za bosnu..
prikupljeno nesto vise od 5 500 KM..nije neka cifra al bolje ista nego nista
Challenger__

#6503 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Challenger__ »

Grean wrote:
Challenger__ wrote:Emirati donirali 10 miliona USD za saniranje šteta u Srbiji.

Koliko su i da li su dali za BiH, da li iko zna?
Izvor? ili je to jos jedna internetska patka.
Izvor - Bin Zajed šalje Srbiji 10 miliona dolara pomoći, plus, sad sam šarao po kablu i vidio to i na traci RTS-a.
kurty

#6504 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by kurty »

Sonac wrote:U Olovu se danas momak iz Sarajeva otrovao varikinom misleći da je voda u flaši, volio bih znati kako je ako ko ima informacije.
Radne snage nije falilo ali i ja sam imao dojam da nije baš puno pomoći došlo kod njih, više u ova izvikana mjesta. A situacija je katastrofa kao i bilo gdje drugo, dosta je urađeno ali štete su velike, u centru je vodostaj bio 2m...

sutra iz Breze ide kamion, kombi i jos par auta za Olovo
Herr Flick

#6505 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Herr Flick »

Guzonje će se nakrast od donacija
CungaLunga

#6506 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by CungaLunga »

Republika Češka je Bosni i Hercegovini već zvanično ponudila više od 1 .100 humanitarnih paketa koji sadrže osnovna materijalna sredstva, kao što su setovi za pripremu toplog obroka i pitke vode, medicinska sredstva i sredstva za ličnu higijenu i zaštitu.

Ako ponuda bude prihvaćena, paketi mogu biti dostavljeni u roku od nekoliko sati. Pored zvanične humanitarne pomoći, u Češkoj je u toku i sakupljanje pomoći za Bosnu i Hercegovinu od nevladinih organizacija i građana, saopćeno je iz Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini.

Republika Češka ima vlastita mučna iskustva sa posljedicama poplava, koje su zemlju zadesile 1997. i 2002. godine.

Ambasada Republike Češke izražava saučešće porodicama žrtava i svima koji su zbog ove katastrofe morali napustiti svoje domove.

Valjda ce prihvatiti ponudu...
cindrlimindrli

#6507 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cindrlimindrli »

Koliko god je zadivljujuce kako pojedinci uspjevaju napraviti cuda i spasiti sto se spasiti moze, toliko me pojede sto oni koji su placeni da u ovakvim situacijama organizuju neki red izgledaju k'o muha bez glave. Istina, katastrofa ovih razmijera bila bi ozbiljan zalogaj i za puno uredjenije drzave, ali ovo je bas totalni kolaps drzave. Nema se para, u redu, znam...nema se sredstava, dobro, i to znam...ali zar je bilo toliko tesko narediti evakuaciju stanovnista iz tih mjesta a znali su da ovo sranje dolazi?
Ljudi, neka vam je svima Bog na pomoci, skupice se i pare, donirace sredstva, nekako ce se to zakrpiti, samo ovoliki stepen neodgovornosti prema vlastitim gradjanima ne vodi nicemu. Nesto se mora mijenjati, a kako ce te to uraditi nisam pametan.
Oligarh

#6508 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Oligarh »

SirokiB wrote:
Svaka marka je ovih dana velika, vjeruj mi. I svaka čast Širokom na tom potezu :thumbup:
AlbatrosXL

#6509 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by AlbatrosXL »

chengaba wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Ne bih da me se pogrešno shvati, ali sam maloprije čuo na FTV-u nekog iz CZ Maglaj koji kaže da su relativno snadbijeveni hranom i da im treba pomoć u čišćenju. Sa druge strane, čitam i gledam slike iz Lukavca, Sapne, Olova gdje ljudi kažu da nisu dobili ni flašu vode. Ja ću sutra u Crveni krst da pitam što je to tako, ali me zanima ima li neki od ovih "samoinicijativnih" konvoja da ide u gore rečene općine.
Moje tumačenje toga je da su maglajlije koje studiraju i žive npr. u Sarajevu uradili u prvim danima fenomenalan posao na društvenim medijima, i udružili se sa ljudima koji su ostali u Maglaju da informišu sve.
Tako možeš recimo saznati od ulice do ulice u Maglaju kakvo je stanje, dok ja za npr. Sapnu i Vareš ne mogu ništa da pronađem (iako se trudim stvarno), pa vjerovatno zato ljudi samoinicijativno primarno idu u Maglaj.
Ostali gradovi i mjesne zajednice ostaju "zaboravljeni" iz razloga sto nemamo Civilnu zastitu i Krizni stab i sve ostalo sto bi jedna drzava trebala da ima, tj. nekoga da nas VODI, da nas upučuje i rasporedjuje !!!
moon_walker_90

#6510 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by moon_walker_90 »

samo pitanje...kakva je situacija sa Krupom,i Otokom i tim dijelovima?? posto je bilo govora da je Krupa u opasnosti...
Paradajz50

#6511 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paradajz50 »

Nuken wrote: Jeste.Baš sam trebao postaviti svoje ime i prezime pa da završim negdje isprebijan.Baš me zanim kakve bi koristi lično ti imao od toga da mi znaš ime,a i ne razumijem što bi lagao??Kakvu korist imam od toga
Druze, samo je tvoja odluka hoces li stajati iza svojih rijeci ili ih hinjski poturati na forum. Ne bih ja imao koristi al' bi imao ti ako ti je vec stalo, tvoj post bi se shvatio ozbiljnije, ovako, njahh...
Hajlac

#6512 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hajlac »

chengaba wrote:Za sve što plaćaju vodu 5 maraka i žale se na cijenu vode!

Na našim slavinama i česmama teče savršeno pitka voda, bujrum zovite supermarkete (ili skupite po kući i komšiluku), ambalažne centre, reciklažna postrojenja (kako god malobrojni bili) i tražite prazne flaše i bidone!
:thumbup:

Ljudi nisu svjesni koliko će samo novog smeća nastati ovom pomamom za kupovnom vodom!
Nuken

#6513 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nuken »

moon_walker_90 wrote:samo pitanje...kakva je situacija sa Krupom,i Otokom i tim dijelovima?? posto je bilo govora da je Krupa u opasnosti...
Nema opasnosti više ni u jednom od gradova USK.Predstoji nam dezinfekcija i čišćenje poplavljenih područja.Sanski Most,Ključ i malo dio Biaća su bili pod vodom.Koliko znam Krupu i Otoku nije poplavilo. :-D
Paradajz50

#6514 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paradajz50 »

SirokiB wrote:
:thumbup: :thumbup: Ko zaboravio, pas bio...
Last edited by Paradajz50 on 18/05/2014 23:31, edited 1 time in total.
SAID5

#6515 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SAID5 »

cindrlimindrli wrote:Koliko god je zadivljujuce kako pojedinci uspjevaju napraviti cuda i spasiti sto se spasiti moze, toliko me pojede sto oni koji su placeni da u ovakvim situacijama organizuju neki red izgledaju k'o muha bez glave. Istina, katastrofa ovih razmijera bila bi ozbiljan zalogaj i za puno uredjenije drzave, ali ovo je bas totalni kolaps drzave. Nema se para, u redu, znam...nema se sredstava, dobro, i to znam...ali zar je bilo toliko tesko narediti evakuaciju stanovnista iz tih mjesta a znali su da ovo sranje dolazi?
Ljudi, neka vam je svima Bog na pomoci, skupice se i pare, donirace sredstva, nekako ce se to zakrpiti, samo ovoliki stepen neodgovornosti prema vlastitim gradjanima ne vodi nicemu. Nesto se mora mijenjati, a kako ce te to uraditi nisam pametan.
oni koji su trebali spasiti stvar su ocigledno podbacili i za to trebaju odgovarati.

stvar se koliko toliko spasila voljom običnih ljudi, firmi i organizacija koje nisu morale, ali su ipak pomogle i odradile nevjerovatan posao.

CZ je opet pao na ispitu, a koliko novaca dobivaju na mjesecnoj osnovi su nestali izgleda :run:
Last edited by SAID5 on 18/05/2014 23:31, edited 1 time in total.
moon_walker_90

#6516 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by moon_walker_90 »

Nuken wrote:
moon_walker_90 wrote:samo pitanje...kakva je situacija sa Krupom,i Otokom i tim dijelovima?? posto je bilo govora da je Krupa u opasnosti...
Nema opasnosti više ni u jednom od gradova USK.Predstoji nam dezinfekcija i čišćenje poplavljenih područja.Sanski Most,Ključ i malo dio Biaća su bili pod vodom.Koliko znam Krupu i Otoku nije poplavilo. :-D
Hvala na informacijama iz prve ruke :) Neka nam je Bog na pomoci svima...
Mister Yes

#6517 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mister Yes »

HM 2011 wrote:Meni ova pucanja nasipa izgledaju jako sumnjivo - ali hajde -

Kao da ih je neko minirao......
Sve je to više nego sumnjivo. Vučić očekuje Savu kakvu ne može zaustaviti, poziva Dodika u Beograd, puca nasip na 4 mjesta na samom kraju RS-a, potapa se nekoliko sela u Semberiji (koja je pod SDS vlašću) ali se spašava Sremska Mitrovica, Šabac i termoelektrane kod Obrenovca koje proizvode 45% struje koja se proizvodi u Srbiji.

Ali kao što je već rečeno, radi se o potpuno opravdanom potezu. I ja bih to uradio da sam na njihovom mjestu.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#6518 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Bobi »

titinho wrote:
daxon wrote:
NIN wrote:Dje ovaj sto treba slikat racun?

Ako ne postavis imas prijavu nadleznim za sirenje dezinformacija i panike, a kazu da je zatvorska do pet godina! :wink:
je li ovaj?
channel10 wrote:Evo slike! Da li lazem? Kakve veze ima koncipiranje posta sa istinom?

Image

Lp
Jel ovo 10 litara vode 4 km ?
Je...i ne znam sta dizu galamu, pa ta je cijena za tu vodu bila uvijek
Re: domaci proizvodi, danas sam kupio...
UNREAD_POSTPostao/la Großmeister dana 04. jan. 2013. 02:37

TurioSamGa je napisao/la:
Za ovu kafu prvi put cujem. To vjerovatno ima u par granapa i to je to. A ja vala ne hodao po gradu da trazim kafu samo zato jer je nasa. Drzacu se provjerenih.

Sto se vode tice, bar one od 0,5l, uvijek cu uzeti Janu. Jeftinija od vecine domacih voda, uvijek slozena i na vidnom mjestu. Nase vode, pored toga sto zabacene po coskovima su bezobrazno skupe, cesto ona plastika iskrivljena, etiketa napola odlijepljena. Hvala, ali ne hvala. Dovoljno je sto pijem nacu vodu s cesme. :D

Nije tačno da je Jana jeftinija od naše domaće vode. Jana od pola litra u prosjeku košta 0,70 KM, dok je npr. BH2O voda od pola litra u prosjeku 0,55 KM, a tešanjske su i jeftinije. To sad što se naši ljudi osjećaju moćnije zato što kupe strani ("provjereni") proizvod je već posao psihologa da istraže zašto je to tako. A ja mislim da je i budalama jasno da se u Bosnu i Hercegovinu šalju škart proizvodi (probajte Nutellu ili čokoladu Milka kupljenu u Njemačkoj i onu koju kupite u BiH, razlika kao nebo i zemlja; čak se zna da i fabrike duhana kao što je ona iz Rovinja u BiH šalju B klasu proizvoda koja je mnogo manje kvalitetna od one koju prodaju u svojoj državi). Toliko o tome da je uvozno provjereno i kvalitetno.

:bih:
Großmeister

Nuken

#6519 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Nuken »

Paradajz50 wrote:
Nuken wrote: Jeste.Baš sam trebao postaviti svoje ime i prezime pa da završim negdje isprebijan.Baš me zanim kakve bi koristi lično ti imao od toga da mi znaš ime,a i ne razumijem što bi lagao??Kakvu korist imam od toga
Druze, samo je tvoja odluka hoces li stajati iza svojih rijeci ili ih hinjski poturati na forum. Ne bih ja imao koristi al' bi imao ti ako ti je vec stalo, tvoj post bi se shvatio ozbiljnije, ovako, njahh...
Znam ja da ovo niko neće shvatiti ozbiljno.Vala mene što se tiče ni ne mora.Dovoljna mi je satisfakcija to što sam u ova dva dana narod izvlačio iz poplavljenih kuća.Kako je krenulo ostaće mi i još jedno sjećanje-upala pluća :-?
It_is_a_Leclerc

#6520 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Ma ne može niko da koordinira. Ja sam to predložio ovdje i neki su mi bukvalno napisali da se nosim i ja sa "svojim ministrom i civilnom zaštitom" i da oni "hoće da dijele kako je njima volja" (kobiva, ja im zabranio). A, definitivno je činjenica da nam treba neko na krovu svega da nam kaže - "Ok, ljudi, hajmo sad skupljati za taj dio BiH, za tu namjenu, te namirnice"...

Da li postoji mogućnost da se zna koliikom konkretno zalihom donacija raspolaže Crveni križ ?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6521 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chmoljo »

evo par informacija iz prve ruke:

bili smo u Begovom Hanu, gdje je smješteno nešto ljudi koji su evakuirani zbog klizišta u Željeznom polju. tamo se nalazi nekakav edukacioni centar, gdje se nalazi 200-njak ljudi, a koji također prima pomoć i dalje ih kombijima distribuira onima koji se nalaze na drugim lokacijama. čak i ljudima koji se još uvijek nalaze u dva zaseoka u Željeznom polju, ali koja nisu ugrožena klizištima, nego su odsječeni. međutim, (samo) traktorima se može dopremati hrana njima, a ima oko 400 ljudi gore.

čini se da su potrepštine otišle na pravu adresu, jer sve što su dobili, i što su odmah dijelili bacali su na papir.

pričali su nam i da su uhvatili nekoliko lokalaca koji su pljačkali po Topčić polju. ne upratih šta je bilo sa njima, ali mi je drago što takve stvari odmah govore i vidi se da je u pitanju nekoliko kretena, a hvala Bogu svugdje ih ima.

skontali smo i da se plasira jako puno dezinformacija i situacija je još uvijek konfuzna. i sve ono što se organizuje, organizuje se inicijativom građana i lokalnog stanovništva. na skretanju ka Željeznom polju nikakvog upozorenja, znaka, punkta, ništa. morali smo od lokalaca saznavati može li se ići gore... i mi, i vojska.

sad samo dvije stvari nevezano direktno za ovu posjetu:

1. šta je sa tim Varešom? forumaš se ovdje javljao, ne znam jeste li pisali išta o njima tamo, cijeli dan sam bio vani. kakva je tamo situacija? vidim mnogi govore da je dosta toga otišlo prema Maglaju, Doboju i generalno tom dijelu. čuo sam info da je njima najpotrebnije gorivo jer su putne komunikacije presječene, a da je ostalo manje-više ok?

2. potresna scena od danas: penzioner, jedva hoda, jedva govori, dedo... dolazi i raspituje se gdje može ostaviti, kesicu neku nosi. farmerke, nove. i traži broj računa da uplati :roll: hej bolan, da on uplati. :roll: vjerujte da ništa poslije toga ne bude teško ili mrsko uraditi. bez patetike, bez pjesničkog pre***avanja...

lijep pozdrav vrijednim ljudima u Begovom Hanu :)
O'zone
Globalni moderator

#6522 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

CungaLunga wrote:
Republika Češka je Bosni i Hercegovini već zvanično ponudila više od 1 .100 humanitarnih paketa koji sadrže osnovna materijalna sredstva, kao što su setovi za pripremu toplog obroka i pitke vode, medicinska sredstva i sredstva za ličnu higijenu i zaštitu.

Ako ponuda bude prihvaćena, paketi mogu biti dostavljeni u roku od nekoliko sati. Pored zvanične humanitarne pomoći, u Češkoj je u toku i sakupljanje pomoći za Bosnu i Hercegovinu od nevladinih organizacija i građana, saopćeno je iz Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini.

Republika Češka ima vlastita mučna iskustva sa posljedicama poplava, koje su zemlju zadesile 1997. i 2002. godine.

Ambasada Republike Češke izražava saučešće porodicama žrtava i svima koji su zbog ove katastrofe morali napustiti svoje domove.

Valjda ce prihvatiti ponudu...

Ušao je danas jedan kamion iz Češke. Valjda je to to
dudba

#6523 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dudba »

Sutra u 6 nastavak pokušaja saniranja nasipa kod Kopanica

Ekipe inženjeraca, volontera i Oružanih snaga BiH oko 22 sata povukli su se sa nasipa u Kopanicama gdje su od ranog jutra pokušavali sanirati nasip kojeg je sava provalila u dužini od oko stotinjak metara. Unatoč silnom trudu, nije postignut željeni učinak. Kako nam se požalio predsjednik ronilačkog kluba “Nemo” iz Brčkog, Neđo Mićić Tulija, zakazali su helikopteri.

Iako je gradonačelnik Anto Domić cijeli dan molio sve u zemlji da nam pošalju helikopter sposoban za transport teških čeličnih konstrukcija kojima bi se krpio nasip, nitko nam nije mogao pomoći, kaže Tulija. On napominje da su nakon toga pokušali rušiti stabla i s njima praviti privremenu branu kako bi barem usporili isticanje save preko nasipa, ali silina vode je bila prejaka.

No, unatoč svemu spasioci ne odustaju. Zbog skoro nikakve vidljivosti, večeras su morali prekinuti pokušaje i vraćaju se rano ujutro nazad sa teškom mehanizacijom. U međuvremenu su dobili obećanje da će im stići jedan helikopter koji će moći do nasipa u Kopanicama prevesti teške čelične konstrukcije i džambo vreće spijeskom kako bi s time pokušali zakrpiti nasip. Na stadion u Dubravama su dovezene pomenute konstrukcije, a volonteri u Brčkom večeras su već pčoeli pripremati vreće pijeska za nasip kako bi se cijela akcija što brže izvela.

Spasilački timovi cijelu noć dežuraju i obilaze poplavljeno područje te evakuiraju stanovništvo. Prihvatni centar u Brčkom radi neprestano a i građani se dobro odazivaju u pomoć. Već su počeli pristizati i rvi kontigenti pomoći izvan Brčko distrikta a za očekivati je sutra više pomoći.

Izvor: radiobrcko.ba
soccerfan88

#6524 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by soccerfan88 »

U mom gradicu slijedecu subotu i nedjelju (2 dana) cemo imati humanitarnu veceru i sva primanja ce ici za ljude u BiH. Kaze da ce uplatiti na racun Crvenog Krsta. Nije neki veliki grad tako da cisto sumnjam da ce se skupiti vise od 5000 dolara ali bolje i to nego nista. :) :)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6525 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Velkoski »

http://sport033.com/fk-sarajevo-nastavl ... adane-bih/

FK Sarajevo nastavlja prikupljanje pomoći za unesrećene građane BiH
Post Reply