juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6501 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

Tito je oruzanom borbom pokazao muda, Hare je pokupio frajerove stvari i izbacio mu ih iz auta nakon jednog udarca letvom :D
Dozer

#6502 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

detroit-mercy wrote: I sta bi sa tog perfektnog sistema :mrgreen:.
Zar jos nisi skontao?
Sjebase ga ovi danasnji, braca Bosnjaci, Hrvati i Srbi kroz svoje "osvijestene" etno-nacional-vjerske nebuloze...
A danas nisu u stanju ni okreciti ono sto je onaj sistem izgradio. Sposobni su jedino za gradnju nekvalitetnih stambenih zgrada opljackanom lovom koju tako peru, i trznih centara istom lovom ali kroz kojekakve tzv. strane investitore.

Koliko su fabrika izgradili?
Koliko su zaposlili nestranackih i nefamilijarnih ljudi u realni sektor, a koliko na budzete?
Koliko su autoputa izgradili vlastitim, a ne iskljucivo kreditnim sredstvima?
itd.itd.itd.
Fudo387

#6503 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:
Zar jos nisi skontao?
Sjebase ga ovi danasnji, braca Bosnjaci, Hrvati i Srbi kroz svoje "osvijestene" etno-nacional-vjerske nebuloze...
A danas nisu u stanju ni okreciti ono sto je onaj sistem izgradio. Sposobni su jedino za gradnju nekvalitetnih stambenih zgrada opljackanom lovom koju tako peru, i trznih centara istom lovom ali kroz kojekakve tzv. strane investitore.

Koliko su zaposlili nestranackih i nefamilijarnih ljudi u realni sektor, a koliko na budzete?
itd.itd.itd.
Pa nije bas tako, Slobo i Franjo su Titin kadar.
detroit-mercy

#6504 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Fudo387 wrote: Jarane, kad su se vjencali, Titi bilo 60 godina, a njoj 28.
Jesu li imali djece njih dvoje?
:D
Sta hoces, pametan covjek. :D

Jovanka je bila dobra, al' fakat dobra treba u svoje dane. Ono u smislu da ne silazis sa nje mjesecima, i da rodjena familija zaboravi za tebe. :D
Ma ne zamijerim ja njemu, sta, sve je to ok...
Samo mi malo cudno, kad je nas Hare ozenio naku siparicu, ovi forumski partizani nisu popustali,
vidi mumina sta guzi, aaaa, jel to prvi saf, ovo, ono....
a vidi sad, niko ni je'ne kad Tito guzi?
:D
Jovanka je jos stara, a dok je Davorjanku guzio, jedva joj dvaest bilo :mrgreen:, sve po zadatku :mrgreen: .
spreca

#6505 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Dozer wrote:
Zar jos nisi skontao?

itd.itd.itd.
Ovi danasni nemogu da razruse, pokradu i razbazare ono sto je ostalo od Tite a kakvo ih crno krecenje snaslo :lol: :lol: :lol: ....nemogu u glavnom gradu da obezbjede vodu i grijanje transport :lol: :lol:
Fudo387

#6506 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

spreca wrote:Ovi danasni nemogu da razruse, pokradu i razbazare ono sto je ostalo od Tite a kakvo ih crno krecenje snaslo ....nemogu u glavnom gradu da obezbjede vodu i grijanje transport
Realno, havaz, al shitty, bbi, vrijede vise nego titina kompletna sarajevska infrastruktura. :D
spreca

#6507 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

A vidi danasnjeg rahatluka :lol: :lol: :lol: Bakirovog :lol:

https://www.klix.ba/biznis/posao/nema-n ... /180106059
spreca

#6508 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Fudo387 wrote:
spreca wrote:Ovi danasni nemogu da razruse, pokradu i razbazare ono sto je ostalo od Tite a kakvo ih crno krecenje snaslo ....nemogu u glavnom gradu da obezbjede vodu i grijanje transport
Realno, havaz, al shitty, bbi, vrijede vise nego titina kompletna sarajevska infrastruktura. :D
da i Donald Kramp moze mu pozaviditi :lol: :lol: daj ba Fudo dodji tobe...jos nije kasno :lol: :lol:
detroit-mercy

#6509 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
Zar jos nisi skontao?

itd.itd.itd.
Danasnji nisu bili na vlasti osamdesetih, ne lupetaj bezveze :mrgreen:. Da su ovi danasnji nesposobni to priznajem, to i nije neki uspijeh, tesko da ko moze biti vako nesposoban :mrgreen:
Druga stvar, nas ekonomski system (Titin) je grohnuo i dolazile su reforme koje su nas uvodile u kapitalizam i trzisnu ekonomiju. Nas sreca ili nesreca je da je kod nas dosao rat pa sve svaljujemo na njega ali veliki bi lomovi nastali u drustvu samom tranzicijom. Mi bi imali odljev stanovnistva ako ne ravan danasnjem onda sigurno i veci, jer vise od pola firmi nam je bilo u kurcu.
Drzava propala, sistem se raspao, napustili taj sistem kad se je pokazalo da vise ne fercera. I onda ti ono dodje i prica kako je sve valjalo.
Valjalo je tebi, valjalo mozda za jos ne znam koliko njih ali generalno sistem je otisao u kurac, i sta sad tu nije jasno.
Dozer

#6510 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

Najbolji pokazatelj uspjeha onog sistema jeste sto se o njemu i danas prica, sto ga se mnogi ipak sjecaju po mnogim dobrim stvarima, i sto je definitivno bio sistem za ovo danas.

Ovaj danasnji sistem, a pogotovo ljudi koji ga predvode, nicim dobrim niti su, niti ce zasluziti da ih se iko sjeca. Sutra da se sve raspadne i sidju s funkcija, niko ziv ih se ne bi sjecao vec nakon mjesec dana.
I svi bi im hebali majku kroz majku.

A to sto je u onoj drzavi i sistemu bila kriza od 60-ih, to macku o rep.
Sve do Titove smrti Juga je i te kako dobro kotirala u cijelom svijetu. A onda se "osvijestise", i evo nas danas gdje jesmo... u 3 pm.

Jedva cekam da Bakir otegne papke, a s njim i Covic i Dodik, pa da saberemo sve drzavnike, ali i obicne ljude koji ce im doci na sahrane... I uporedimo s onom sahranom 1980...
detroit-mercy

#6511 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:A vidi danasnjeg rahatluka :lol: :lol: :lol: Bakirovog :lol:

Koliko je iz Juge otislo radnika na "privremeni rad".
Ah da, to je bio majstorksi potez Tite da posalje radnike u Njemacku pa da salju devize.
Zaboravio sam na to :mrgreen: .
Dozer

#6512 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

detroit-mercy wrote:]
Danasnji nisu bili na vlasti osamdesetih, ne lupetaj bezveze :mrgreen:. Da su ovi danasnji nesposobni to priznajem, to i nije neki uspijeh, tesko da ko moze biti vako nesposoban :mrgreen:
Druga stvar, nas ekonomski system (Titin) je grohnuo i dolazile su reforme koje su nas uvodile u kapitalizam i trzisnu ekonomiju. Nas sreca ili nesreca je da je kod nas dosao rat pa sve svaljujemo na njega ali veliki bi lomovi nastali u drustvu samom tranzicijom. Mi bi imali odljev stanovnistva ako ne ravan danasnjem onda sigurno i veci, jer vise od pola firmi nam je bilo u kurcu.
Drzava propala, sistem se raspao, napustili taj sistem kad se je pokazalo da vise ne fercera. I onda ti ono dodje i prica kako je sve valjalo.
Valjalo je tebi, valjalo mozda za jos ne znam koliko njih ali generalno sistem je otisao u kurac, i sta sad tu nije jasno.
Jarane, pricas o vremenu nakon 1988... Tada vec uveliko nije bilo Tita, a njegovi pulencici su vec kolo vodili. I cim su poceli, sve je krenulo strmoglavo dole.
To, valjda, znamo svi...

Markoviceve reforme su uredno sjebali, a da su prosle onako kako su bile pocele, skroz bi druga prica bila. Ali, nije im bilo u cilju da te reforme prodju jer bi vrlo brzo popravile sve sto su oni ciljano sjebali.
Fudo387

#6513 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

spreca wrote:
Fudo387 wrote:
da i Donald Kramp moze mu pozaviditi :lol: :lol: daj ba Fudo dodji tobe...jos nije kasno :lol: :lol:
Isto Trump tower, moze komotno u downtown nyc one zgradurine metnit, uklopice se.
One Titine iste bunkeri na Neretvi. :D
spreca

#6514 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Danasnji nisu bili na vlasti osamdesetih, ne lupetaj bezveze :mrgreen:. Da su ovi danasnji nesposobni to priznajem, to i nije neki uspijeh, tesko da ko moze biti vako nesposoban :mrgreen:
ako pogledamo gdje su danas Poljska,Ceska ,Slovacka a znamo kosmo mi bili za njih do 90tih......sta je danas Slovenija za Bosnu a isto je iz SFRJ...Slo je za Bosnu Amerika.....sad nam je Tito i Yuga krivi sto nas shupci iz SDA i ostali jos od 92 guze i daju da nas guzi ko hoce, neznam kako se brzo zaboravlja ono sto je u to vrijeme bilo dobro
detroit-mercy

#6515 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:Najbolji pokazatelj uspjeha onog sistema jeste sto se o njemu i danas prica, sto ga se mnogi ipak sjecaju po mnogim dobrim stvarima, i sto je definitivno bio sistem za ovo danas.

Ovaj danasnji sistem, a pogotovo ljudi koji ga predvode, nicim dobrim niti su, niti ce zasluziti da ih se iko sjeca. Sutra da se sve raspadne i sidju s funkcija, niko ziv ih se ne bi sjecao vec nakon mjesec dana.
I svi bi im hebali majku kroz majku.

A to sto je u onoj drzavi i sistemu bila kriza od 60-ih, to macku o rep.
Sve do Titove smrti Juga je i te kako dobro kotirala u cijelom svijetu. A onda se "osvijestise", i evo nas danas gdje jesmo... u 3 pm.

Jedva cekam da Bakir otegne papke, a s njim i Covic i Dodik, pa da saberemo sve drzavnike, ali i obicne ljude koji ce im doci na sahrane... I uporedimo s onom sahranom 1980...
Po svim ekonomskim parametrima kriza je pocela od kraja 60tih i trajala sve do pred rat. A to sto ti mislis da je okaci macku o rep je tvoje subjektivno misljenje.
Vjeruj mi da vecina ondasnjih firmi ne bi prezivjela ove danasnje uslove poslovanja gdje si prakticno na vjertometini i tiskas se konkurencijom sa svih strana. Lako je raditi u sistemu visokih tarifa i carina, medjutim te visoke tarife i carine na kraju budu placene iz necijeg dzepa, iz cijeg, da mi je samo znati.
Realno, da Bakir otegne papke koji ce mu kurac ko dolaziti, vrijeme velikih/dozivotnih drzavnika je proslo sa 20tim stoljecem, vremena se mijenjaju.
spreca

#6516 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Fudo387 wrote:
Isto Trump tower, moze komotno u downtown nyc one zgradurine metnit, uklopice se.
Jeste moj dobri Fudo...ono je Scepino...a sta ti imas od toga?....a nekad je sve bilo nase.....a zaboravio si sertifikate posla rata sto nam podjelise ...pa nas ovi tvoji danasnji opet opljackase :lol:
detroit-mercy

#6517 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote: Danasnji nisu bili na vlasti osamdesetih, ne lupetaj bezveze :mrgreen:. Da su ovi danasnji nesposobni to priznajem, to i nije neki uspijeh, tesko da ko moze biti vako nesposoban :mrgreen:
ako pogledamo gdje su danas Poljska,Ceska ,Slovacka a znamo kosmo mi bili za njih do 90tih......sta je danas Slovenija za Bosnu a isto je iz SFRJ...Slo je za Bosnu Amerika.....sad nam je Tito i Yuga krivi sto nas shupci iz SDA i ostali jos od 92 guze i daju da nas guzi ko hoce, neznam kako se brzo zaboravlja ono sto je u to vrijeme bilo dobro
Slusaj jarane, mi nismo bili Amerika za Cesku i Slovacku ne zbog Tite nego zbog Rusa koji su ubili svaki pojam u tim narodima i koji su ih muzli ko sansku kozu. Cesi i Slovaci i u najjadnijim vremenima su bili gospoda za balakanoide koji su se preko noci najeli malo hljeba pa nisu znali kud bi.
E onda kad se je pustilo vidilo se kako su brzo Cesi i Slovaci brzo dosli na svoje a koliko nama treba da dodjemo na svoje. Ne mozes ti ubiti stoljeca kulture u nekome isto kao sto ne moze promijeniti ni stoljeca nekulture za kratko vrijeme.
spreca

#6518 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote:

Ah da, to je bio majstorksi potez Tite da posalje radnike u Njemacku pa da salju devize.
znas li ti da je bosna prazna ko cuna posle jebacine...znas li da su sela prazna...uskoro cemo doziviti ono sto i rusi da nam sela ostaju apsolutno prazna bez i jednog stanovnika ( u rusiji godisnje stotine sela ostaju prazna a za poslednjih godina imas gradova u kojima niko ne zivi)a de mi reci jel ranije bilo praznih sela...koliko je skola zatvorenih jer nema djece ...iz mog sela/zaseoka poslednje dijete upisano u prvi razred je bilo prije 25 godina...sta je sa vama ljuuuuuudiiiiii
detroit-mercy

#6519 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
Kako je selo i seljaci bilo naguzeno, o tome si i sam pricao na drugim temama, to za pocetak.
Drugo, glorifikacija sistema bez da se realno sagledaju sve dobre i lose strane ne vodi nicemu.
Ja sam cuo da su nam i kurcevi u ta doba bili najveci, kazu nidje se nije komotan kondom za Jugose naci :mrgreen: .
Fudo387

#6520 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

spreca wrote:
Fudo387 wrote:
Jeste moj dobri Fudo...ono je Scepino...a sta ti imas od toga?....a nekad je sve bilo nase.....a zaboravio si sertifikate posla rata sto nam podjelise ...pa nas ovi tvoji danasnji opet opljackase :lol:
Sta je bolan spreca bilo sve nase? :lol:
detroit-mercy

#6521 Re: juga 1950.-1990.

Post by detroit-mercy »

spreca wrote:
detroit-mercy wrote:

znas li ti da je bosna prazna ko cuna posle jebacine...znas li da su sela prazna...uskoro cemo doziviti ono sto i rusi da nam sela ostaju apsolutno prazna bez i jednog stanovnika ( u rusiji godisnje stotine sela ostaju prazna a za poslednjih godina imas gradova u kojima niko ne zivi)a de mi reci jel ranije bilo praznih sela...koliko je skola zatvorenih jer nema djece ...iz mog sela/zaseoka poslednje dijete upisano u prvi razred je bilo prije 25 godina...sta je sa vama ljuuuuuudiiiiii
Sve ja to znam ali to ti je i proces odumiranja sela i manjih mjesta koji bi se sigurno desio i bez rata. Od 10 duluma zemlje se ne moze zivjeti, moze se samo prezivljavati. Danas ljudi nece da zive vise takvim zivotom, danas niko nece da zivi u nekom zaseoku gde sa prvim aksamo zivog roba ne mozes vidjeti. Ljudi odlaze u vece centre i to je proces koji bi se desio i sa titom.
Dozer

#6522 Re: juga 1950.-1990.

Post by Dozer »

Lupetas jarane, k'o Makso po diviziji...

Ali, hajde... Daj nam ti nabroji sve sto je danas bolje po onim parametrima koje ranije navedoh, dakle - ekonomija, obrazovanje, sigurnost, zdravstvo.
Ali, podrazumijeva se, ne k'o Fudo floskularno, nego nam daj te parametre koji se ticu navedenih segmenata.
spreca

#6523 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Slusaj jarane, mi nismo bili Amerika za Cesku i Slovacku ne zbog Tite nego zbog Rusa koji su ubili svaki pojam u tim narodima i koji su ih muzli ko sansku kozu. Cesi i Slovaci i u najjadnijim vremenima su bili gospoda za balakanoide koji su se preko noci najeli malo hljeba pa nisu znali kud bi.
E onda kad se je pustilo vidilo se kako su brzo Cesi i Slovaci brzo dosli na svoje a koliko nama treba da dodjemo na svoje. Ne mozes ti ubiti stoljeca kulture u nekome isto kao sto ne moze promijeniti ni stoljeca nekulture za kratko vrijeme.
Ajd molim te reci kad su to oni za nas bili gospoda ili bilo ko iz Varsavskog ugovora ...Kada?....jesil ikad bio u Ceskoj do 90te....ljudi nemoj te pricati napamet.......Dobro se sjecam negdje 85 ta Bol na Bracu sjedi 5 cehinja i pije jednu kolu a mi se odvaljujemo raznim picima i rostiljem po restoranima...jarane smanji ribu...a da ti nepricam kao su mnogi sa 100-150 njemackih maraka isli u cehoslovacku na 7 dana da se provedu ili sta se je moglo kupiti u Madjarskoj za Vegetu ili stare farmerke :lol:
Maraschino

#6524 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

Jebes Bakira. Nece ni on jos dugo, nego hocu da kazem da je ovo postalo pomodno ''idemo vani'' a vani sve med i mlijeko.

U Titino vrijeme se islo vani, u vecini slucajeva spavalo se po barakama, stedilo i slalo u Jugu. Danas gdje god odes i da nadjes posao dok sve poplacas upitno je sta ce ti ostati ali furka je ici vani.

Mi se zdrobismo pisajuci na drugoj temi koliko se puno trazi raznih zanimanja.
spreca

#6525 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

detroit-mercy wrote: Sve ja to znam ali to ti je i proces odumiranja sela i manjih mjesta koji bi se sigurno desio i bez rata. Od 10 duluma zemlje se ne moze zivjeti, moze se samo prezivljavati. Danas ljudi nece da zive vise takvim zivotom, danas niko nece da zivi u nekom zaseoku gde sa prvim aksamo zivog roba ne mozes vidjeti. Ljudi odlaze u vece centre i to je proces koji bi se desio i sa titom.
Da se to nije desilo danas bi nasa sela bila jos ljepsa i razvijenija ali demokrate nas bas usrecise....oca im yebem
Locked