Srednjovjekovna Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Menkic1235

#651 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Menkic1235 »

Challenger__ wrote:
Menkic1235 wrote: Lovrenovic je kralj. Samo sto ne pise o Bogomilima koji su se klanjali prema Meki i Medini pa mu neki zamjeravaju za to.
Ma da, ZAMJERAVAJU mu.
Zaoto.
oPROSTI za GRAMATIKU. Nisam bosansku gramayiku nikada ucio u skoli. Ali znam citati to je najbitnije.

fond rijeci mi je visok to je isto bitno... A gramatika ko jebe to.. Vazno je da znam njemacki, engleski i jos francuski poprilicno.
zović

#652 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by zović »

I demo na Turska osvajanja i promjene koje će uslijediti!
Za početak koje vjere je bio bosanski narod i koje nacionalnosti ako su nacije uopće postojale u tom vremenu i današnjem obliku!
Jezik i pismo te pisani tragovi čine kulturu i živi duh svakog naroda!
Dali vjersko u BIH određuje i nacionalno?
Šta se može nazvati poviješću Bošnjaka,Hrvata i Srba kao zasebnih?? entiteta a što je jedinstvena povijest BIH kao države s obzirom na različite vjerske i etničke elemente kod njenih naroda?
warna 1444

#653 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by warna 1444 »

Evo ti odgovor na tvoje pitanje ako imaš vremena da slušaš :
Tkd

#654 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tkd »

Ovdje svi uče historiju kako oni to žele, a ne kako je pravilno .

Najjači su mi pokemoni ovi što govore izdali ste svoju vjeru haha.

Jedan od jačih komentara u posljednje vrijeme čitam u vezi Crne Gore. Kada se neki adoloscent javlja i počeo da melje "Crna Gora nikada nije postojala, oni su Srbi, a UN i SAD su im "utuvili" u glavu da su poseban narod". Dovoljan pokazatelj na malo primjeru kako ljudi kontaju i razumjevaju sve.

Bosna se prvi put spominje u franačkim analima. Imamo također i dva gradića mala.

Prvi ban je bio ban Borić...itd

A kako su samo u lošim odnosnima s Mađarima bili, govori i podatak da se vjenčala kćerka ili bijaše ono sin nekog Kotromanića za sina ili bijaše kćerka mađarskog kralja...<sarkazam> ;-)
sarajlija_ba

#655 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by sarajlija_ba »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
cyprus wrote:Tvrtko, da te uputim na šta naš patriota cilja... naime, postoji negdje youtube dokaz (a kakav drugo) o tome kako su Bošnjaci najstariji narod u Evropi, jer imaju 40 i kusur (a sumnja se čak i na više) % nekog evropskog gena... Dakle, Bošnjaci kao najčišći evropski narod nikakvo ne može imati tamo nekakvo slavensko porijeklo... Okani se više te prosrpske priče...

:mrgreen:
skontah to, jebo ba Slavene, mi smo Vikinzi koji izgradise piramide prije vise desetina hiljada godina :run:

bas kao sto rekoh u prethodnim postovima, imamo na forumu bosanskog Jovana Deretica :sax:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Tražite još...daće vama čiko...obojici.
Pomoz Bog Slaveni... :lol: :lol: :lol:
Tkd

#656 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tkd »

Da, da, samo fale još Goti tu :D

Koga zanima neka čita knjigu Ibrahima Pašića ( ne mogu da vjerujem da sam to rekao :D )-Predslavenski korijeni Bošnjaka, te naravno njegovu knjigicu Kulin i Prijezda. ;-)

Uvijek su nas pokušavali prikazivati nećim što to nismo mi, no istina je ta koja ih toliko boli.
sarajlija_ba

#657 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by sarajlija_ba »

zović wrote:I demo na Turska osvajanja i promjene koje će uslijediti!
Za početak koje vjere je bio bosanski narod i koje nacionalnosti ako su nacije uopće postojale u tom vremenu i današnjem obliku!
Jezik i pismo te pisani tragovi čine kulturu i živi duh svakog naroda!
Dali vjersko u BIH određuje i nacionalno?
Šta se može nazvati poviješću Bošnjaka,Hrvata i Srba kao zasebnih?? entiteta a što je jedinstvena povijest BIH kao države s obzirom na različite vjerske i etničke elemente kod njenih naroda?

Ilija Garasanin „Nacertanije“, 1844:
„Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu."

Dr.Ivo Pilar, Bosna i Hercegovina od god.1878.:
„Treba međutim odmah ovdje utvrditi, da velika većina kršćanskog pučanstva u Bosni i Hercegovini ne bijaše nacionalno sviestna. Ne bijaše u grkoiztočnjaka srbske sviesti, a niti hrvatske u katolika. "

Kao što vidimo da do 1844 i 1878 godine ne postoje Srbi i Hrvati u Bosni.
Postoje samo Bošnjaci istočne vjere (pravoslavci) i katolici Bošnjaci.
To su današnji Srbi i Hrvati.
Last edited by sarajlija_ba on 15/07/2012 01:44, edited 1 time in total.
sarajlija_ba

#658 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by sarajlija_ba »

"Pjesma Bošnjaku" koju je objavio list "BOŠNJAK" u izdanju od 2. VII, 1891 godine,autor Safvet-beg Bašagic:

Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,

Naše ime ponosno i drago.
fatamorgana

#659 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by fatamorgana »

Vidi nam Saje genetiĆara, genima protivu otmičara, :thumbup:
Tkd

#660 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tkd »

Kad smo kod vjere, mnogi i ne znaju jer naravno čitaju sa wikipediji da je Islam postojao u Bosni još prije dolaska Osmanlija.
fatamorgana

#661 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by fatamorgana »

Tkd wrote:Kad smo kod vjere, mnogi i ne znaju jer naravno čitaju sa wikipediji da je Islam postojao u Bosni još prije dolaska Osmanlija.
Vjerovatno u nekoj blažoj formi ....
Tvrtko II Kotromanić

#662 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Tkd wrote:Kad smo kod vjere, mnogi i ne znaju jer naravno čitaju sa wikipediji da je Islam postojao u Bosni još prije dolaska Osmanlija.
u kojem obimu?

znam za Peceneze (Ismailije) koji su dosta prije dolaska Osmanlija zivjeli u Madjarskoj
ne znam da li je njih bilo u Bosni
Tkd

#663 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tkd »

Uglavnom bilo je muslimana. Trgovci su "donijeli" Islam u Bosni, a kasnije što se desilo je posebna priča.

No ljudi, da razjasnimo odmah jednu stvar. Ne miješajte vjeru sa historijom. Vjera je lična stvar i to se treba poštovati . A ovi što pričaju izdali ste svoju vjeru itd nemaju blage veze prvo o svojoj vlastitoj vjeri, a komentarišu nečiju drugu. Jednostavno to je lična stvar, pravo čovjek da bude šta želi.
Tvrtko II Kotromanić

#664 Re: Srednjovjekovna Bosna

Tkd wrote:Uglavnom bilo je muslimana. Trgovci su "donijeli" Islam u Bosni, a kasnije što se desilo je posebna priča.

No ljudi, da razjasnimo odmah jednu stvar. Ne miješajte vjeru sa historijom. Vjera je lična stvar i to se treba poštovati . A ovi što pričaju izdali ste svoju vjeru itd nemaju blage veze prvo o svojoj vlastitoj vjeri, a komentarišu nečiju drugu. Jednostavno to je lična stvar, pravo čovjek da bude šta želi.
pa dobro, to nije neobicno, na mnoga mjesta je Islam stigao bas preko trgovaca
medjutim mene zanima, da li je prije Osmanlija bilo konverzije na Islam od strane domacih ljudi?
Tkd

#665 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tkd »

Ne mislim sekunde lošega, ali to je veoma teško pitanje. Vidi jednu stvar, koliko samo ljudi ima na svijetu o kojima ni u 21 vijeku ne znaš ko je kakve vjere. Jednostavno pričanje o vjeri je za mene nekako čudna tema gledajući na historiju. Mnogi žele prikazati Bosnu i Hercegovinu kao neku izdajničku zemlju, jer je kao navodno izdala i Crkvu bosansku lol, a i svoja vjerovanja, no to je čisto lična stvar. Pa imaš danas ljudi koji se mole Zeusu i sličnima . Respektiraš to , njegova stvar, istina će se saznati aBd na kraju :-D

U vezi tvoga pitanja, možda je bilo takvih slučajeva, no i sam znaš kako je "teško" doći do određene literature u vezi tih tema.
pretresnov

#666 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by pretresnov »

warna 1444 wrote:Evo ti odgovor na tvoje pitanje ako imaš vremena da slušaš :
Saradnika je bilo i među profesorima univerziteta u Sarajevu. Prvi na listi je profesor Filozofskog fakulteta Ejub Čehić (“Zola”), sledi njegov kolega sa Političkih nauka Mustafa Festić (“Mičigen”). Sa FPN je angažovan i profesor Besim Spahić (“Vezir”), dok je sa Filozofskog fakulteta za SDB radio sekretar fakulteta Mehmed Kurbegović (“Gorki”).
cyprus

#667 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by cyprus »

sarajlija_ba wrote:Image
Ja ne znam šta ti iščitavaš iz ovih podataka, ali ja iščitavam da su svi pobrojani narodi mješanci... Sad kog gena ima kod koga više, zaista nebitno... Ti ćeš na osnovu ovoga reći da su Bosanci zapravo Iliri, ali i sami ovi tvoji podaci kazuju da 60% (dakle većina) Bosanaca ipak NIJE ilirskog porijekla (ne ulazeći u tačnost ovog vrlo sumnjivog istraživanja)...

A Slaveni su etno-lingvistička kategorija, ne genetska :-) :-) Tako da ova svoja nacionalistička naklapanja slobodno ti mačku o rep...
Tvrtko II Kotromanić

#668 Re: Srednjovjekovna Bosna

Tkd wrote:Ne mislim sekunde lošega, ali to je veoma teško pitanje. Vidi jednu stvar, koliko samo ljudi ima na svijetu o kojima ni u 21 vijeku ne znaš ko je kakve vjere. Jednostavno pričanje o vjeri je za mene nekako čudna tema gledajući na historiju. Mnogi žele prikazati Bosnu i Hercegovinu kao neku izdajničku zemlju, jer je kao navodno izdala i Crkvu bosansku lol, a i svoja vjerovanja, no to je čisto lična stvar. Pa imaš danas ljudi koji se mole Zeusu i sličnima . Respektiraš to , njegova stvar, istina će se saznati aBd na kraju :-D

U vezi tvoga pitanja, možda je bilo takvih slučajeva, no i sam znaš kako je "teško" doći do određene literature u vezi tih tema.
vjeruj mi, uopste nemam namjeru da se upustam u ta pitanja tzv "izdajnistva"
vjera tj historija vjere na ovim prostorima me zanima iskljucivo u okvirima same historije :)
cyprus

#669 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by cyprus »

A sad ako mogu ja kao laik postavim nekoliko pitanja oko kojih imam nedoumice, pa ako mogu stručniji diskutantni na ovoj temi da pokušaju dati odgovor... Naravno, ako neko ima želju :-D Neka pitanja će može zvučati glupo :mrgreen:

1. Nevezano za BiH... Šta historičari uopšte uzimaju za kraj srednjeg vijeka? Ja sam u školi učio da je to francuska revolucija, ali vidim da se sad uglavnom uzima otkriće Amerike...

2. Vidim vi svi manje-više se pozivate na knjige nekih relevantnih historičara... Međutim, koji su to najvažniji dokumenti i direktni izvori vezani za srednjovjekovnu historiju ovog područja na koje se oni pozivaju postavljajući vlastite teze i tvrdnje? Ja moram priznati da znam samo za DAI i Povelju KB, doduše i popa Dukljanina... Možete li mi navesti još sličnih dokumenata i izvora i reći kolika je njihova pouzdanost...

3. Prilično mi je nejasna historija do 10. stoljeća ovog prostora... Koja je politička tvorevina vladala ovim prostorom prije nastanka Bosne? Da li je to bila Bizantija? Kakav je uopšte odnos Bizantije i srednjovjekovne Bosne? Do kada njen uticaj traje i kada je bio najjači?

4. U kakvim su odnosima bila južnoslavenske države i narodi tokom srednjeg vijeka? Da li su odnosi bili više prijateljski ili neprijateljski? Ja nisam čuo za neke velike bitke među njima...

5. Koji relevantni historičari tvrde da je Bosna bila potpuno nezavisna od bana Borića pa do 1463. godine, a koji ne?

6. Na tim historijskim kartama vidim da srednjevjekovna Bosna nikada nije kontrolisala ono što sada zovemo Cazinska krajina... Da li je to tačno? Koliko je dugo trajala bosanska kontrola nad onim prilično dugim dijelom jadranske obale, koji se može vidjeti na historijskim kartama?

7. Po čemu su se bosanski krstjani razlikovali od rimokatolika? Koji historijski izvori i relevantni autori kazuju da se radilo o bogumilima...

8. Otkud ljiljani? Ima li njihov broj (6) i raspored na grbu Kotromanića ikakvu simboliku?

9. Mile/Mileševo? Koji su argumenti za jednu, a koji za drugu tezu?

10. Da li se jezik koji se govorio u tadašnjoj Bosni razlikovao od jezika kojima se govorilo u tadašnjoj Hrvatskoj, odnosno Srbiji?

Eto, za sad toliko... :mrgreen: Ako ko ima volje... :razz:
Tkd

#670 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Tkd »

cyprus wrote:A sad ako mogu ja kao laik postavim nekoliko pitanja oko kojih imam nedoumice, pa ako mogu stručniji diskutantni na ovoj temi da pokušaju dati odgovor... Naravno, ako neko ima želju :-D Neka pitanja će može zvučati glupo :mrgreen:

1. Nevezano za BiH... Šta historičari uopšte uzimaju za kraj srednjeg vijeka? Ja sam u školi učio da je to francuska revolucija, ali vidim da se sad uglavnom uzima otkriće Amerike...

2. Vidim vi svi manje-više se pozivate na knjige nekih relevantnih historičara... Međutim, koji su to najvažniji dokumenti i direktni izvori vezani za srednjovjekovnu historiju ovog područja na koje se oni pozivaju postavljajući vlastite teze i tvrdnje? Ja moram priznati da znam samo za DAI i Povelju KB, doduše i popa Dukljanina... Možete li mi navesti još sličnih dokumenata i izvora i reći kolika je njihova pouzdanost...

3. Prilično mi je nejasna historija do 10. stoljeća ovog prostora... Koja je politička tvorevina vladala ovim prostorom prije nastanka Bosne? Da li je to bila Bizantija? Kakav je uopšte odnos Bizantije i srednjovjekovne Bosne? Do kada njen uticaj traje i kada je bio najjači?

4. U kakvim su odnosima bila južnoslavenske države i narodi tokom srednjeg vijeka? Da li su odnosi bili više prijateljski ili neprijateljski? Ja nisam čuo za neke velike bitke među njima...

5. Koji relevantni historičari tvrde da je Bosna bila potpuno nezavisna od bana Borića pa do 1463. godine, a koji ne?

6. Na tim historijskim kartama vidim da srednjevjekovna Bosna nikada nije kontrolisala ono što sada zovemo Cazinska krajina... Da li je to tačno? Koliko je dugo trajala bosanska kontrola nad onim prilično dugim dijelom jadranske obale, koji se može vidjeti na historijskim kartama?

7. Po čemu su se bosanski krstjani razlikovali od rimokatolika? Koji historijski izvori i relevantni autori kazuju da se radilo o bogumilima...

8. Otkud ljiljani? Ima li njihov broj (6) i raspored na grbu Kotromanića ikakvu simboliku?

9. Mile/Mileševo? Koji su argumenti za jednu, a koji za drugu tezu?

10. Da li se jezik koji se govorio u tadašnjoj Bosni razlikovao od jezika kojima se govorilo u tadašnjoj Hrvatskoj, odnosno Srbiji?

Eto, za sad toliko... :mrgreen: Ako ko ima volje... :razz:

1. Različita mišljenja šta to predstavlja kraj srednjeg vijeka i početak novog vijeka. Imaš više teorija od različitih historičara, tako imaš Pad Carigrada, otkriće Amerike, neki također navode Lutherove reforme.

2. Na historičaru je da istražuje sam. Najbolji izvor za literaturu su prije svega arhivi. Počevši od Dubrovačkog pa nadalje. Svaki historičar koji želi napisati knjigu ili pisati nešto u vezi historije odlazi u arhiv. Tako da su svi ti veliki, eminentni historičari, povjesničari, istoričari kako god odlazili u arhiv i vršili svoja istraživanja.

3. O tome se da sada raspravljati po par mjeseci i godina. Zavisno s kojeg aspekta gledaš.

4. Pitaj Osmanlije :lol:

5. Imaš na prethodnim stranicama o tome.

6.To me pitaj aBd za mjesec dana, jer upravo se bavim s tim dijelom bosanske historije

7. Razlikovali su se po mnogim stvarima. Prije svega su imali svoju vlastiti hijerarhiju, počevši od djeda ili ti ga dida pa nadalje. Uglavnom su se ti "bogumili" predstavljali kao iskrevljenike same "prave" vjere. Dokaz tome ti je i bilnopoljska izjava o kojoj možeš naći na netu .

8. Ljiljan na grbu ili ti ga "Lilium bosniacum" je grb dinastije Kotromanića. Zlatni ljiljan se može smatrati autohtonim bosanskim simbolom, s obzirom da postoji i posebna vrsta ljiljana poznata pod nazivom lilium bosniacum. Neki ga smatraju da potiče iz Ugarskog kraljevsta, no ta teorija ne pije vodu, dok mnogi smatraju da upravo ljiljan uveden kao neka pararela sa patarenim iz Francuske u vezi nekih načela crkve bosanske.

9. Mile kod Visokog

10. Upali ftv ili bhrt i uživaj kako pričati tuđim jezikom :mrgreen:
warna 1444

#671 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by warna 1444 »

cyprus wrote: 8. Otkud ljiljani? Ima li njihov broj (6) i raspored na grbu Kotromanića ikakvu simboliku?
Ljiljane smo na grb preuzeli od Talijana
Bosančina

#672 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

zović wrote:
Bosančina wrote:
zović wrote:

Prema oskudnim izvorom mučno bi bilo osjeći, imaju li se prvobitni slovjenski žitelji Bosne pribrojiti Hrvatom ili Srbom; nu sigurno jest, da je oblast Bosna već od prvog časa bila na razmedji življa hrvatskog i srbskog. ... Čim su se pod imenom hrvatskim i srbskim počele stvarati dvie države i skupljati oko sebe ostale oblasti: obje su države privlačile Bosnu, svaka na svoju stranu. Ako i nije vjerovati potanku pričanju popa Dukljanina; jedno se ipak razabire iz njega, a to je, da je oblast Bosna bila prvobitno prikovana uz Hrvatsku.
alo jadan, odgovori mi na gore moje izneseno, da su srbi i hrvati pozvani od cara Heraklija ZA POMOĆ PROTIV AVARA,a Bosna je bila u okviru avarskog kaganata sve do njegovog raspada 814.
dakle, jadan, ni sam Bizant se nije mogao nositi sa avarima, niti priviriti Bosni, a kamoli neko jadno pleme srba ili hrvata, i o čemu onda bulazniš, pa nisu se mogli ni približit Bosni, jadan, nego ih je romejski car naselio gdje je htio, srbe najprije u okolinu soluna, o onda u području raške, a hrvate od Cetine do Krbave i IJEDINO SU TU ONI, nigdje drugo !!!!!!!!!!!!
tek kasnije 150 poslije propasti avarskog kaganata, prvi koji je uspio zauzeti Bosnu bio je Krešmir II tek oko 963.g. jadan bio
dotle je Bosna neovisna ne samo banovina, nego i kraljevina, jer po svim opcijama SLAVENSKO KRLAJEVSTVO koje se spominje u LJPD je upraov Bosansko kraljevstvo

Šta hoćeš reći da je u Bosni nastavilo živjeti nekakvo autohtono stanovništvo tj. da je kod dolaska nisu naselili Slaveni..jel to?
pa ti pojma nemaš
kao prvo JESTE nastavilo živjeti autohtono stanovništvo i bili su VEĆINA, jer to i danas dokazuje GENETIKA, jer je većinski gen i kod DANAŠNJIH BOSANACA starobalkanski I2 a ne slavenski R1a
i drugo jesu došli Slaveni ALI SA SJEVERA IZ PANONIJE koji su bili mješani sa avarima, tačnije kojima su avari dominirali, dakle PANONSKI SLAVENI koji su pod kontrolom avara RATOVALI prtoiv Bizanta i protiv druge grupe slavena koji su bili na strani bizanta, a to su srbi i hrvati !! kontaš
dakle u Bosni u avaraskom kaganatu su živjeli domdoroci izmješani sa panoskim slavenima, onima koji su ostavili traga u genetici i dan danas, a znaš kako ??? tako što je većinski slavenski gen kod današnjih Mađara, činjenica koja je frapirala naučnike, pa su praktički mađari slaveni koji pričaju mađarski !!!!! e to su upravi ti slaveni koji su bili većinski u Panoniji a kojima je mađarsko pleme, koje je ustvari mongolskog porijekla i došlo iz Azije, onako kao i avari, vojnički jače, iako malobrojnije, nametnulo svoju vlast i JEZIK !!
i ovaj genetički "fenomen" je apsolutna paralela sa Bosancima !!!
jer kako su današnji Mađari praktički genetički Slaveni koji pričaju mađarski, tako su na isti način, današnji Bosanci genetički romani koji pričaju slavenski !!! jer su im slaveni nametnuli vlast i jezik (upravo onako kako Dežulović na satiričan način opisuje razgovor Tuge u Buge sa domorocima)
toliko o onoj gluposti koju je neko iznijeo (mrsko mi se vraćat na prethodne postove, čak mislim da si to bio ti) o vezivanju i značaju jezika za etnički identitet...čista glupost
Bosančina

#673 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

Menkic1235 wrote:
Challenger__ wrote:Ne guraj Lovrenovića u društvo sa Klaićkom. Klaićka je institucija a Lovrenović idiot.

Lovrenovic je kralj. Samo sto ne pise o Bogomilima koji su se klanjali prema Meki i Medini pa mu neki zamjeravaju za to. Svaka njegova rijec u knjizi je podrzana izvorima. Iza svake recenice ima izvor.
njegov problem je najviše što hrvatizira stećke, ne znam koji mu k.. to treba, tu se srozao totalno
stećci su JEDINO I ISKLJUČIVO BOSANSKI FENOMEN
kako lako u raspravama sjebem srpske ili hrvatske diskutante sa običnom konstatacijom i pitanjem,
ako su već srbi klesali stećke, što NIJE TAČNO, zašto nema ni jednog jedinog jebenog stećka na području smedervske despotovine !!!!!!???????????????
jer ako su imali običaj klesanja stećaka ništa ih i niko nije sprečavao da to i nastave kada su poslije kosovske bitke pobjegli iz Raške u smedervsku despotovinu !!!
to što i oni srbiziraju stećke, pozivajući se na etničku zasebnu skupinu-Vlahe koji JESU kao i Bosanci JEDINI imali tradiciju klesanja stećaka, one Vlahe koji su kasnije zbog svog pravoslavlja bili predmet Ilije Garašanina u cilju srbiziranja njih samih, u čemu su i uspjeli, pa vezom preko njih žele srbizirati i stećke, je već problem nacionalne srpske mitomanije
za razliku od srba koji nisu isklesali niti jedan stećak u smedervskoj despotovini, Bosanci su nastavili klesati stećke čak i po prelasku na islam, p ima bezbroj primjera muslimanskih nišana u obliku i sa motovoma sa stećaka
warna 1444

#674 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by warna 1444 »

cyprus wrote: 4. U kakvim su odnosima bila južnoslavenske države i narodi tokom srednjeg vijeka? Da li su odnosi bili više prijateljski ili neprijateljski? Ja nisam čuo za neke velike bitke među njima...

4. Sve je ovisilo od toga pod čijim patronatom su bile južnoslavenske zemlje ;
pođimo od banalnog primjera, na području Bosne su bili Osmanlije, i za njih su se borili kako bosanski Muslimani tako i katolici i pravoslavci u pojedinim bitkama ;
dok na drugoj strani ( u Dalmaciji imamo vlast mletačkog dužda ) i njihovi podanici su radili hajdučke upade na teritorije tadašnjeg bosanskog ejaleta i ratovali, naravno, protiv domicilnog stanovništva, koje je, u tom slučaju predstavljalo Osmansku vlast i branilo ju
6. Cazinsku krajinu je osvojio bosanski namjesnik nakon 1580.godine Ferhad paša Sokolović, također i Veliku Kladušu
7. poslušaj onaj video što sam postao na ovoj stranici, jednostavno riječ bogomili potiče od popa Bogomila koji je ispovijedao patarensku vjeru, i njegovi pripadnici na području Bosne su se zvali Bogomilima ;
Razlika između bogomila i rimokatolika :
Glavni ritual bosanskih bogomila bio je post i milostinja ;
Molitva se vezivala za sunce i mjesec, kao simbole života i trajanja prirodni slijed stvari koje bogomili nisu obožavali, nego poštovali što je velika razlika
Ključni dokument koji definira vjerske prilike u srvj Bosni ( istovremeno je znak postojanja hereze ) je Bilinopoljska izjava, ili akt abjuracije 8.aprila 1203.godine.
Radi se o dokumentu kojim se definira i dokazuje parcijalnost i pometenost u katoličkoj aktivnosti, u srvj Bosni, čime se posredno, priznaje greška zbog pojave bosanske hereze.
Bosančina

#675 Re: Srednjovjekovna Bosna

Post by Bosančina »

Tkd wrote:

Bosna se prvi put spominje u franačkim analima. Imamo također i dva gradića mala.
gdje ??
Tkd wrote: Prvi ban je bio ban Borić...itd
prvi je bio BOSANSKI ban nepoznatog imena spomenut u LJPD (čitaj sve posotve na temi, ranije postavio) a vezano za hrvatksog kneza Trpimira, znači period 846-864
Post Reply