A sad ako mogu ja kao laik postavim nekoliko pitanja oko kojih imam nedoumice, pa ako mogu stručniji diskutantni na ovoj temi da pokušaju dati odgovor... Naravno, ako neko ima želju

Neka pitanja će može zvučati glupo
1. Nevezano za BiH... Šta historičari uopšte uzimaju za kraj srednjeg vijeka? Ja sam u školi učio da je to francuska revolucija, ali vidim da se sad uglavnom uzima otkriće Amerike...
2. Vidim vi svi manje-više se pozivate na knjige nekih relevantnih historičara... Međutim, koji su to najvažniji dokumenti i direktni izvori vezani za srednjovjekovnu historiju ovog područja na koje se oni pozivaju postavljajući vlastite teze i tvrdnje? Ja moram priznati da znam samo za DAI i Povelju KB, doduše i popa Dukljanina... Možete li mi navesti još sličnih dokumenata i izvora i reći kolika je njihova pouzdanost...
3. Prilično mi je nejasna historija do 10. stoljeća ovog prostora... Koja je politička tvorevina vladala ovim prostorom prije nastanka Bosne? Da li je to bila Bizantija? Kakav je uopšte odnos Bizantije i srednjovjekovne Bosne? Do kada njen uticaj traje i kada je bio najjači?
4. U kakvim su odnosima bila južnoslavenske države i narodi tokom srednjeg vijeka? Da li su odnosi bili više prijateljski ili neprijateljski? Ja nisam čuo za neke velike bitke među njima...
5. Koji relevantni historičari tvrde da je Bosna bila potpuno nezavisna od bana Borića pa do 1463. godine, a koji ne?
6. Na tim historijskim kartama vidim da srednjevjekovna Bosna nikada nije kontrolisala ono što sada zovemo Cazinska krajina... Da li je to tačno? Koliko je dugo trajala bosanska kontrola nad onim prilično dugim dijelom jadranske obale, koji se može vidjeti na historijskim kartama?
7. Po čemu su se bosanski krstjani razlikovali od rimokatolika? Koji historijski izvori i relevantni autori kazuju da se radilo o bogumilima...
8. Otkud ljiljani? Ima li njihov broj (6) i raspored na grbu Kotromanića ikakvu simboliku?
9. Mile/Mileševo? Koji su argumenti za jednu, a koji za drugu tezu?
10. Da li se jezik koji se govorio u tadašnjoj Bosni razlikovao od jezika kojima se govorilo u tadašnjoj Hrvatskoj, odnosno Srbiji?
Eto, za sad toliko...

Ako ko ima volje...