ARBiH

Post Reply
Romanija

#651 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Romanija »

Multi-etnicnost Armije BiH - cak i u Sarajevu i Tuzli - je jos jedan od mitova koji nam se servira 1992, a sa paradom u Zenci 1995 je ona prestala biti i etnicka.
mg

#652 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by mg »

@skylimit

znas sta, prvi je Bogić Bogičević dvije godine ranije spasio svima nama guzove, pogotovo Hrvatima kad je glasao NE. I tad je stavio Bosnu ispred toga što je Srbin.

Ja kad sam napisao 30% mislio sam od ukupnog broja srba u sarajevu, kojih je bila trećina.

I ovdje pokušavamo dati odgovor na pitanje u naslovu teme. Ovi koji misle da je trebalo još sedam dana, neka misle. Ali tada su strane sile već uveliko diktirale stanje na terenu.

A Aliju su svi pročitali još od prvog Bošnjačkog kongresa 93. Kada je malo falilo da se proglasi muslimanska drzavica. Ali to je tema za sebe.
_mufljuz_

#653 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by _mufljuz_ »

ARBIH je izgubila rat poslije potpisivanja Dejtona....

zavalise nas za zelenim stolom i za zastavu i za himnu i za sva obiljezja RBIH....

puno je tu faktora ali ako mene pitate ARBIH i NOBRBIH :mrgreen: su najvise cinili svojeglavi komandanti koji nisu jebavali idiotsko drzavno politicko i vojno vodjstvo ni za suhu sljivu.... i kako vec neko spomenu - bas te usijane glave koje su spasile narod u svojoj zoni odgovornosti belaja su zaplatile glavom....

ono sto je cinjenica je to da je ARBIH imala veliki veliki broj veleizdajnika, dousnika, farbasa, kvislinga, petokolonasa nazovite kako god hocete i mislite sta hocete ali najveca prednost cetalja je bio upravo taj elemenat.... i u akcijama uvijek zaplate oni najbolji sinovi (a to su upravo ljudi koji su iz sveg srca isli u zlo)....
Last edited by _mufljuz_ on 27/08/2014 18:34, edited 1 time in total.
JThomas

#654 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by JThomas »

_mufljuz_ wrote:ARBIH je izgubila rat poslije potpisivanja Dejtona....

zavalise nas za zelenim stolom i za zastavu i za himnu i za sva obiljezja RBIH....
u dejtonu je potpisana "trojedna" država gdje svaka od tri strane može sve spriječiti. poslije toga je sve nebitno - što se toga tiče. i da je zastava ostala sve bi ti bilo isto što se tiče donošenja bitnih odluka.
_mufljuz_

#655 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by _mufljuz_ »

JThomas wrote:

u dejtonu je potpisana "trojedna" država gdje svaka od tri strane može sve spriječiti. poslije toga je sve nebitno - što se toga tiče. i da je zastava ostala sve bi ti bilo isto što se tiče donošenja bitnih odluka.
rekoh vec za sva obiljezja drzavnosti su nas naguzili.... najjaca mi je patetika spominjanja USA kao saveznika i prijatelja drzave BIH od strane nasih budaletina pa cak i onda kada su u knjigama akteri Dejtona priznali da je puno elemenata USA ponasanja bila cista greska.... (cuj greska)....

meni je rat izgubljen kad su redom padali ko muhe Zajko, Imamovic, Nanic (neuspjesno Halilovic) i slicni ljudi..... cak u ratu je javna tajna bila sumnjivost pogibija....
SkyLimit

#656 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by SkyLimit »

Romanija wrote:Multi-etnicnost Armije BiH - cak i u Sarajevu i Tuzli - je jos jedan od mitova koji nam se servira 1992, a sa paradom u Zenci 1995 je ona prestala biti i etnicka.
Misliš na vjerske simbole i pozdrave? Armija BiH je bila vojska u kojoj je uvijek(a ne nakon što ju je neko "islamizirao") ljudstvo bilo sačinjeno 90% od Bošnjaka, 90% od muslimana. To muslimani nemaju pravo da pokazuju da su muslimani? Uostalom, uglavnom tome prigovaraju oni koji su Bošnjake pokušali istrijebiti i oni koji su im embargom u tome pomagali, i doduše poneki iskompleksirani Bošnjak koji se stidi kulture svog naroda, no očito je da niko od njih nije relevantan da Bošnjake svjetuje šta da rade. Englezi imaju krst na zastavi, kao i mnoge europske države, kao i njihove vojske, i šta sad?

mg wrote:@skylimit

znas sta, prvi je Bogić Bogičević dvije godine ranije spasio svima nama guzove, pogotovo Hrvatima kad je glasao NE. I tad je stavio Bosnu ispred toga što je Srbin.

Ja kad sam napisao 30% mislio sam od ukupnog broja srba u sarajevu, kojih je bila trećina.

I ovdje pokušavamo dati odgovor na pitanje u naslovu teme. Ovi koji misle da je trebalo još sedam dana, neka misle. Ali tada su strane sile već uveliko diktirale stanje na terenu.

A Aliju su svi pročitali još od prvog Bošnjačkog kongresa 93. Kada je malo falilo da se proglasi muslimanska drzavica. Ali to je tema za sebe.

Kakva "muslimanska državica"? Ako hoćeš da kažeš da je u jednom trenutku razočaran okrutnostima od strane Srba i Hrvata odustao od multikulti koncepta i bio spreman pristati na podjelu BiH gdje bi Bošnjaci dobili jedan dio samo za sebe, nemam pojma, možda i jeste razmišljao o tome. Ako pak hoćeš da kažeš da je Alija htio da od BiH ili od njenog dijela pravi vjersku a ne demokratsku državu, takva ideja nikad nije bila razmatrana, a to što ima Bošnjaka kojima je velikosrpska propaganda isprala mozak, e to je tema za sebe.
Last edited by SkyLimit on 27/08/2014 18:48, edited 1 time in total.
KladionicarXXX

#657 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by KladionicarXXX »

100% smo popusili fazon.. ali Alija nije imao izbora, da nije potpisao SAD bi nas granatirale. Rat ce doci ponovo, samo je pitanje vremena, nego postekajte oruzje i budite spremni!
zateznistub

#658 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by zateznistub »

Romanija wrote:Multi-etnicnost Armije BiH - cak i u Sarajevu i Tuzli - je jos jedan od mitova koji nam se servira 1992,, a sa paradom u Zenci 1995 je ona prestala biti i etnicka.
Hoces da kazes da sam ja sanjao da sam bio u jedici zajedno sa jenim Borisom, Igorom, Drazanom, Ivicom

Mit je da je ARBiH u stvari bila jednonacionalna, sto je SDA u kasnijem vremenu i uspjela napraviti, zajedno sa SDS-om i HDZ-om. Ali na svu srecu, ne do kraja...
JThomas

#659 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by JThomas »

_mufljuz_ wrote:
rekoh vec za sva obiljezja drzavnosti su nas naguzili.... najjaca mi je patetika spominjanja USA kao saveznika i prijatelja drzave BIH od strane nasih budaletina pa cak i onda kada su u knjigama akteri Dejtona priznali da je puno elemenata USA ponasanja bila cista greska.... (cuj greska)....

meni je rat izgubljen kad su redom padali ko muhe Zajko, Imamovic, Nanic (neuspjesno Halilovic) i slicni ljudi..... cak u ratu je javna tajna bila sumnjivost pogibija....
pa i za obilježja su te mogli naguziti samo zbog dejtonskog mehanizma donošenja odluka. nisu mogli prije dejtona, a ne bi mogli ni sa unitarnim ustavom. s tim da su tu obilježja realno najmanje bitna i najmanji problem, ja bih mnogo radije normalnu državu bez himne i zastave, nego ovakvu sa zastavom kakvu ja hoću.
_mufljuz_

#660 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by _mufljuz_ »

JThomas wrote:
_mufljuz_ wrote:

pa i za obilježja su te mogli naguziti samo zbog dejtonskog mehanizma donošenja odluka. nisu mogli prije dejtona, a ne bi mogli ni sa unitarnim ustavom. s tim da su tu obilježja realno najmanje bitna i najmanji problem, ja bih mnogo radije normalnu državu bez himne i zastave, nego ovakvu sa zastavom kakvu ja hoću.
imas nenormalnu drzavu i bez himne i sa nenormalnom zastavom :lol:
JThomas

#661 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by JThomas »

ali ovo drugo je samo kozmetička posljedica ovog prvog. a ne obratno.
zateznistub

#662 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by zateznistub »

_mufljuz_ wrote:
JThomas wrote:

:thumbup:
JThomas

#663 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by JThomas »

rata nema bez toga, jer onaj ko preživi pravi vlast. tako su i u hercegovini misteriozno ginula žestoka imena ustaške emigracije, oni koji su to bili i kad to nije bilo lako i popularno (a ne jugosloveni k'o čović), u roku par sedmica kako bi stizali.
_mufljuz_

#664 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by _mufljuz_ »

JThomas wrote:rata nema bez toga, jer onaj ko preživi pravi vlast. tako su i u hercegovini misteriozno ginula žestoka imena ustaške emigracije, oni koji su to bili i kad to nije bilo lako i popularno (a ne jugosloveni k'o čović), u roku par sedmica kako bi stizali.
da su hrvati imali politicare i politiku kako treba podrzali dusom i tijelom RBIH, a Blaz Kraljevic osto ziv, sa istjeranim kokardasima - bih potpiso konfederativnu drzavu BIH tj (Bosna i Hrvatska :mrgreen: ) sto bi ja mislim i geografski i strateski i ekonomski zaokruzilo cjelinu - a zauvijek hercegovacko ustastvo zatuklo :mrgreen: a cetnistvo ni srbovanje ne bi postojalo ni na slikicama 8-)
Last edited by _mufljuz_ on 27/08/2014 19:57, edited 2 times in total.
JThomas

#665 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by JThomas »

i on ti je primjer za isto. eliminisan da ne bi ugrozio ostanak jedne klike jarana na vlasti.

tako ti je recimo ubijen miro barešić (ubica yu ambasadora rolovića u švedskoj) bukvalno čim je izbio rat u hrvatskoj. a nije bio ni protiv HDZa k'o knežević. dovoljno je bilo što su procijenili da bi sutra mogao tražiti vlast.
mg

#666 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by mg »

@sky limit

ne upada mi se u polemiku. moj stav je da je Alija imao prevrtljivu politiku, a i sam je rekao da jedno misli do podne a drugo do podne. Nije on nikad bio razočaran, on je jednostavno bio loš državnik. Nije mogao da vidi dva korak naprijed, a što je za nas bilo od presudnog značaja.

A i mislim da on nije imao uvjek istu viziju. Mjenjalo se to. Bio je nesiguran u sebe. Silajdžić je po mom skromnom mišljenju u toku rata odrađivao bolji posao.

Unutrašnja previranja neću ni da spominjem.
JThomas

#667 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by JThomas »

bolno nedorastao situaciji. u miru još više nego u ratu. kao i sin mu danas.
Paul F.

#668 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Paul F. »

madner wrote:Vojska je samo produzena ruka politike. Da se je rat nastavio, mozda bi bila porazena a mozda bi izasla na Drinu i Savu. Ovako, kada je politika ocijenila da su minimalni ciljevi ispunjeni, odlucila se za primirje.
Ne moze se to odvojeno posmatrati, jer nije bilo vojne odluke.
Ima smisla međutim pošto je u naslovu teme riječ samo o toj produzenoj ruci, mislim sa se pitanje može poataviti ovako: da li je armija bila na nivou očekivanja političkog vodstva ili je morala biti jača i efikasnija ?
Rampage

#669 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Rampage »

Martinez_ wrote:
Rampage wrote:Obzirom da je agresorima na BiH primarni cilj bio biološko istrebljenje naroda koji je branila Armija BiH, onda nema govora o porazu.
Netačno, Srbi su još definisanjem prvih SAO oblasti usresredili se na Republiku Srpsku, tu teritoriju su vojno zaposeli, etnički očistili i održali se do kraja rata. ARBiH tako jeste poražena strana, jer ni na koji način nije osujetila taj plan VRS, a to joj je, kao što joj i ime govori, bio zadatak.
Tačno, itekako tačno - zaboravljaš da je spodoba koja se zove Radovan Karadžić obećala muslimanima nestanak.

A ti kao da si pao s Marsa pa pričaš o nekim zadacima Armije BiH. Jedan i jedini cilj Armije BiH je bio spašavanje naroda od biološkog nestanka, svi znamo šta se dešavalo s mjestima u koja je kročila agresoroska čizma.
Paul F.

#670 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Paul F. »

Tad armija nije ni postojala. Samo čekam kad će neko reći da je i od Hitlera izgubila.
homega

#671 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by homega »

Pa hoće li konečno neko u nas odgovarati krivično za "izgubljeni rat"?

U BiH nije samo Armija RBiH izgubila rat, ovdje je načinjena veleizdaja i pljačka državne i narodne imovine. U svakom normalnom društvu, ovakvi postupci dovode počinioce na "stub za vješanje"... Samo se u nas decenijama šepure i nastavljaju sa pljačkom :-)
RtrnOfSalisbury

#672 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by RtrnOfSalisbury »

jel ima neko da zna koje su opcije razmatrane u srbiju ako armija kerne na bl i dalje ... a koje je opcije imo zapad i istok u slucaju tije opcija. izgleda da je tu trebo jedan dobar seoski trgovac (ala nas selektor) vise nego armija
Grean

#673 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Grean »

Ne moze se reci da je Armija BiH izgubila rat jer kad je najveci dio BiH okupiran ta armija nije ni postojala. Poslije je pocetne pozicije tesko bilo promijeniti, pogotovo kad se uzme u obzir hrvatska izdaja tokom 93' i borba na dva fronta.

Ako je ko sta izgubio onda je to bosnjacka politika i politicko vodjstvo (prvo socijalisti pa onda SDA-ovci), kako uoci rata, tako i njegovim tokom a najmanje potpisom Dejtona koji se najvise spominje (tad je vec bilo kasno za bilo kakve manevre).
Danguba

#674 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Danguba »

Ja pisem kao svjedok da smo taj rat i agresiju dobili.
Kakva nam je sudbina bila namijenjena, dobro smo i prosli. Valjda se na kraju i smilovali pa nam dozvolili da granice ostanu nepromijenjene sto je i najbitnije.

Sve ovo poslije Dejtona je nastavak samo drugim sredstvima. Opet su nam ruke u startu vezali isto kao i na pocetku agresije ali izdrzao je Mujo i gore.
Darkstorm

#675 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Darkstorm »

Kako su nam se smilovali ? Pa da su Ameri ogradili Srbiju iz ovoga i dozvolili ofanzivu prema BL, postojanje RS bi bilo pod pitanjem.

Ovako, meni se cini da su oni diktirali tempo na terenu cijelo vrijeme.Odgovaralo im je smaknuce hiljada golorukih civila, a kad smo mi dosli do kakvog takvog oruzja, oni rekose stop.
Post Reply