Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

HM 2011

#651 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

Canton wrote:
HM 2011 wrote:ko rogovi u vreći - svako bira ono što mu iz nekog razloga više odgovara -

opšti javni interes zanemaren ?

Šta bi zaista bilo ispunjenje opšteg javnog interesa ? ne partikularno etničkog, nego zaista opšteg za sve Bosance i Hercegovce ?
Prvo da se prestane negirati necija nacionalna pripadnost
drugi da se prestane nametati nekome necija nacionalna pripadnost
trece da se odustane od razvaljivanje Bosne i Hercegovine
cetvrto da se prihvati Bosna i Hercegovina kao drzava Bosnjaka, Hrvata, Srba i drugih koji u njoj zive

Ovo je osnovna podloga za stabiliziaciju Bosne i Hercegovine.
Uporedo sa ovim treba raditi na rasturanju kriminalnih mreza, privlacenju investicija, sredjivanje stanja u obrazovanju, sto jeftinije zdravstvo itd..

Prvo da se prestane negirati necija nacionalna pripadnost - moju negiraju, BH nacionalnu pripadnost negiraju - kažu da mrze Bosnu i Hercegovinu, kažu da bi učinili sve da je nema, da im je Bosna i Hercegovina kriva za nešto - NEGIRAJU MOJU NACIONALNU PRIPADNOST, etnička pripadnost neka ostane moja privatna stvar -

drugi da se prestane nametati nekome necija nacionalna pripadnost - nemam je šta nametati - iammo samo jednu Bosnu i Hercegovinu - nacionalnost BosanskoHercegovačka, svih etničkih skupina koje žive u njoj,

trece da se odustane od razvaljivanje Bosne i Hercegovine, to podržavam, i kažem svi trebamo složno istupiti i reći da smo građani BiH (da smo BH nacionalnosti), da smo svjesni toga i da moramo da gradimo naše lokalne zajednice i kroz to i našu državu !

cetvrto da se prihvati Bosna i Hercegovina kao drzava Bosnjaka, Hrvata, Srba i drugih koji u njoj zive - to je činjenica, kao što je činjenica da su to narodi - etničke skupine - grupe - a ne nacije....

Kad bi to prihvatili, onda bi nam vitalni nacionalni interes bio samo jedan - BosanskoHercegovački, a ne kao sada,

Mjerilo bi bilo ili opšte dobro ili veći profit, a ne kao sada - opšte dobro etničke skupine i veći profit etničke skupine na uštrb drugih etničkih skupina,

Međutim - ti si to oduvjek znao, samo ti bilo mrsko da kažeš - vidi mi se svađamo umjesto da sarađujemo i vidi ovo je put za saradnju - zar ne ?
Canton

#652 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

HM 2011 wrote:

Prvo da se prestane negirati necija nacionalna pripadnost - moju negiraju, BH nacionalnu pripadnost negiraju - kažu da mrze Bosnu i Hercegovinu, kažu da bi učinili sve da je nema, da im je Bosna i Hercegovina kriva za nešto - NEGIRAJU MOJU NACIONALNU PRIPADNOST, etnička pripadnost neka ostane moja privatna stvar -

drugi da se prestane nametati nekome necija nacionalna pripadnost - nemam je šta nametati - iammo samo jednu Bosnu i Hercegovinu - nacionalnost BosanskoHercegovačka, svih etničkih skupina koje žive u njoj,

trece da se odustane od razvaljivanje Bosne i Hercegovine, to podržavam, i kažem svi trebamo složno istupiti i reći da smo građani BiH (da smo BH nacionalnosti), da smo svjesni toga i da moramo da gradimo naše lokalne zajednice i kroz to i našu državu !

cetvrto da se prihvati Bosna i Hercegovina kao drzava Bosnjaka, Hrvata, Srba i drugih koji u njoj zive - to je činjenica, kao što je činjenica da su to narodi - etničke skupine - grupe - a ne nacije....

Kad bi to prihvatili, onda bi nam vitalni nacionalni interes bio samo jedan - BosanskoHercegovački, a ne kao sada,

Mjerilo bi bilo ili opšte dobro ili veći profit, a ne kao sada - opšte dobro etničke skupine i veći profit etničke skupine na uštrb drugih etničkih skupina,

Međutim - ti si to oduvjek znao, samo ti bilo mrsko da kažeš - vidi mi se svađamo umjesto da sarađujemo i vidi ovo je put za saradnju - zar ne ?
Ti smatras da si pripadnik bosanskohercegovacke nacije i ja to postujem. Postuj i ti da ovdje ima onih koji misle drugacije... zato postuj to sto i oni smatraju da su nacije a ne umanjivati njihov znacaj tako sto ces ih smatrati da su i oni dio nacije bosansko hercegovacke kao i ti. Kontas?

Kao ti si nacija
a oni su etnija...
Skijaš

#653 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

Ukidanje konstitutivnosti tri naroda je glupa inicijativa na koju ne treba trošiti previše vremena. Onom ko to predloži treba reći da registruje političku stranku koja bi se za to zalagala i tu završava sva filozofija oko tog izmišljenog problema. Jer to jeste izmišljeni problem, dok su naši stvarni problemi :

-zloupotreba entitetskog glasanja
-korupcija
-podrivanje državnih institucija
-sijanje mržnje (kroz manipulacije, kroz negiranje i relativiziranje zločina, itd)
Dozer

#654 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Palermo
Vjećno tročnao predjsedništvo ne mora niti treba biti, ali etnički ključ mora postojati, Etnički ključ uopšte ne mora biti do kraja definisan niti mora biti prosti zbir brojeva, naprotiv ja mislim da etnički ključ treba da bude ugrađen kao čip u razmišljanje svakog građanina ove zemlje, a osnova tog čipa će biti ona dervna rečenica, nema sreće za tebe ako su drugi oko tebe nesretni. Ne može me nitko ubijediti da su problemu u ovoj zemlji zbog etničkog ključa. Problemi u ovij zemlji dolaze zbog toga što se biraju poslušni, a ne stručni, što napreduju oportunisti umjesto slobodno msilećih, što se lopov ne zove lopovom nego se zove snalažljivim itd. A obrazovanih, slobodno mislećih, poštenih imašp i među Bošnjacima, Hrvatima, Srbima....kao i ovih drugih.
Bold: U tome i jeste problem, moj palermo... upravo u tome sto je ovaj cip ugradjen u razmisljanje svakog BH gradjanina, a taj cip je glavni kamen spoticanja na putu bilo kakvog napretka BiH kao drzave. Da stvar bude gora, upravo je famozna "konstitutivnost naroda" alat koji etnicati koriste kako bi taj cip u glavama ljudi odrzavali aktivnim.

Ja zaista moram ponoviti nesto sto neki ovdje ocito ili ne zele ili ne mogu da shvate.
HM 2011 takodjer odlicno pojasnjava problem, ali upravo radi tog ugradjenog etnickog cipa neki nisu u stanju uopste sagledati sta im se govori, a da ne govorimo o pokusaju reprogramiranja...

Ustav BiH kaze da je BiH sastavljena od "konstitutivnih naroda", a ne "kontitutivnih nacija". Distinkcija izmedju ovih pojmova ili kategorija i te kako postoji.
Narod u ovom kontekstu niti jeste niti moze biti isto sto i nacija. To ciljano poistovjecivanje je proizvod etno-nacionalista, a koje za cilj ima stvaranje okruzenja koje ce im u nekom momentu omoguciti da kazu: "Evo, vidite, mi smo nacija i imamo pravo na svoju zasebnu nacionalnu drzavu". Ovo istovremeno potvrdjuje da oni i te kako znaju razlike medju ovim kategorijama, ali ih namjerno i vrlo tendenciozno miksaju i poistovjecuju kako se narod ne bi puno zamarao oko razmisljanja, ali i kako bi se narod(i) vremenom pripremi(li)o na "nacionalni osjecaj", koji je po rangu iznad etnickog upravo zato sto vise etnija/naroda kreira naciju.

@Skijas
Upravo sve sto si nabrojao, svi ti problemi u ovoj drzavi i proisticu iz te nesretne konstitutivnosti koja se maksimalno zloupotrebljava. Upravo ta konstitutivnost je osnov za etnicke segregacije, ali i sve druge, jer je politicarima dala snazan alat kojim vrlo uspjesno manipulisu s ciljem ostanka na vlasti. Upravo oni najvise koriste tu konstitutivnost kako bi "dokazali" da je neki narod u BiH "ugrozen", naravno, sve s ciljem sto kvalitetnijeg pokrica svog vlastitog kriminala.

Evo samo jedan od najeklatantnijih primjer te manipulacije etnickim kolektivitetom:
Npr: Kada se god politicari dohvate bilo kakvog problema, ili kada ih se optuzi za neki kriminal, oni automatski povlace ugrozenost "svog" naroda. I to rade svi, ne samo jedni. S druge strane, kada se radi o sudjenjima za ratne zlocine, tada svi ti isti politicari horski ponavljaju k'o papagaji da su zlocini stvar individualne odgovornosti.
Znaci, kada se Dodika ili Covica ili Tihica napada da su POJEDINACNO ukrali po 5 miliona KM, to je automatski napad na jedan od naroda, u zavisnosti kojem ko vec pripada. Ali, kada se optuzi Batko ili Samir ili Zeljko da su pocinili ratni zlocin, e, tada to ne moze biti ni u kojem slucaju vezano za narod kojem ti pojedinci pripadaju, nego je to njihova individualna odgovornost. Interesantno...
A to u cije su ime, po cijim naredjenjima i za koje i cije ciljeve oni te zlocine pocinili, e - to je nebitno.
Last edited by Dozer on 09/04/2012 11:04, edited 1 time in total.
webby-x

#655 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

Dozer wrote:To ciljano poistovjecivanje je proizvod etno-nacionalista, a koje za cilj ima stvaranje okruzenja koje ce im u nekom momentu omoguciti da kazu: "Evo, vidite, mi smo nacija i imamo pravo na svoju zasebnu nacionalnu drzavu".
Srbi i Hrvati u BiH i jesu nacija.
Negiranjem toga nećeš ništa postići, samo kontraefekt.
Snovi o jednoj naciji, nekoj bosanskohercegovačkoj, će ostati san
na razini jugoslavenske nacije koja je neslavno propala.
Last edited by webby-x on 09/04/2012 10:47, edited 1 time in total.
BL 1987

#656 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Ustav BiH kaze da je BiH sastavljena od "konstitutivnih naroda", a ne "kontitutivnih nacija". Distinkcija izmedju ovih pojmova ili kategorija i te kako postoji.
"Ustavni sud RS potvrdio da je povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka: Pravoslavna nova godina neće biti entiteski praznik"

Jel to igramo gluvih telefona ?
webby-x

#657 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

Upravo tako.
Nitko ne spominje vitalni narodni ili etnički interes,
nego vitalni nacionalni interes kojeg i Bošnjaci kao
nacija obilato koriste.
BL 1987

#658 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

https://www.parlament.ba/sadrzaj/domovi ... -BA&pril=b

Zaštita vitalnog nacionalnog interesa

Predložena odluka Parlamentarne skupštine BiH u Domu naroda može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda većinom glasova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata. Takvu predloženu odluku morat će odobriti u Domu naroda većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata koji su prisutni i glasaju.

Ukoliko većina bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata stavi primjedbu na pozivanje na zaštitu vital­nog in­te­resa, predsjedavajući Doma naroda odmah će sazvati zajedničku komisiju, koja se sastoji od tri delegata, od kojih je svaki izabran između bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata, s ciljem razrješenja tog pitanja. Ako to komisija ne uspije u roku od pet dana, predmet se upućuje Ustavnom sudu BiH koji će po hitnom postupku preispitati proceduralnu ispravnost slučaja.

Dakle Dozer, kod nas je to tako.
Dozer

#659 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Vi bas ne citate sta pisem...

A ko je izglasao taj famozni zakon o zastiti "vitalnih NACIONALNIH interesa"?
Pa upravo etnicari u vidu SDA/SBiH, HDZx2 i SDS/SNSD.

A kako su uopste mogli sklepati tu formulaciju kada u Ustavu stoji nesto drugo, to se niko ne pita?
Naravno da se ne pitate jer su vam odlicno programirali cip u glavama... nazalost...

A kad ste vec fino to kopirali, onda bar i obratite paznju kako je sve to formulisano, odnosno na koji se nacin sve to miksa:
Zaštita vitalnog nacionalnog interesa

Predložena odluka Parlamentarne skupštine BiH u Domu naroda može biti proglašena destruktivnom po vitalni interes bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda većinom glasova bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata. Takvu predloženu odluku morat će odobriti u Domu naroda većina bošnjačkih, hrvatskih i srpskih delegata koji su prisutni i glasaju.
Cak i u ovoj samoj formulaciji je vise nego ocito koliko su svi drugi diskriminisani, iako Ustav, kao vrhovni pravni akt svake drzave, ne navodi samo B,H i S kao konstitutivne komponente, nego i sve ostale koji nisu B-H-S.
U ovom gornjem tekstu ne postoji niko drugi osim B, H i S. Zalosno...
BL 1987

#660 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Vi bas ne citate sta pisem...

A ko je izglasao taj famozni zakon o zastiti "vitalnih NACIONALNIH interesa"?

A kako su uopste mogli sklepati tu formulaciju kada u Ustavu stoji nesto drugo, to se niko ne pita?
Naravno da se ne pitate jer su vam odlicno programirali cip u glavama... nazalost...
Valjda je Ustavni sud zaduzen za provjeru ustavnosti zakona ? Zasto bih se ja pitao kad ne primam platu za to i nisam strucan. Gdje se u Ustavu pominje BH nacija ? Slobodnih tumacenja poput tvog ima i bice ih i dalje ali ce ostati uvijek samo slobodna tumacenja.

Kad vec znas ko je bio ZA mozes li mi odgovoriti koja je stranka bila PROTIV mehanizma zastite vitalnog nacionalnog interesa ?
Dozer

#661 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Nebitno je ko je bio protiv jer je zakon usvojen.
Kontra pitanje je - gdje se u Ustavu spominje da su B, H i S u okviru BiH - nacije?
Odgovor je - nigdje. Da ne trazis po Ustavu i ne gubis vrijeme.

Pise samo da su to narodi (izvorno i na eng = peoples, a ne - nations).
E pa, ne mora se biti expert pa da se skonta da je formulacija koja se odnosi na B, H i S, a glasi: "vitalni nacionalni interes" - protivustavna.
I ovo nije moje "tumacenje", nego cinjenicno stanje.
Last edited by Dozer on 09/04/2012 11:24, edited 1 time in total.
Jay Gatsby

#662 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

webby-x wrote:Upravo tako.
Nitko ne spominje vitalni narodni ili etnički interes,
nego vitalni nacionalni interes kojeg i Bošnjaci kao
nacija obilato koriste.
Kako objašnjavaš izraz "Ujedinjeni narodi", kako se na hrvatskom kaže za UN?
BL 1987

#663 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Nebitno je ko je bio protiv jer je zakon usvojen.
Kontra pitanje je - gdje se u Ustavu spominje da su B, H i S u okviru BiH - nacije?
Odgovor je - nigdje. Da ne trazis po Ustavu i n egubis vrijeme.

E pa, ne mora se biti expert pa da se skonta da je formulacija "vitalni nacionalni interese" protivustavna.
Ako je nebitno zasto onda spominjes
To nije pitanje za mene nego za sudije ustavnog suda. Vjerovatno su pozvali na ovaj clan.
Nijedno lice ne može biti arbitrarno lišeno državljanstva Bosne i Hercegovine, ili državljanstva entiteta, ili na drugi način ostavljeno bez državljanstva. Niko ne može biti lišen državljanstva Bosne i Hercegovine, ili entiteta, po bilo kojem osnovu kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili bilo koji drugi status.
ili
Uživanje prava i sloboda, predviđenih u ovom članu ili u međunarodnim sporazumima navedenim u Aneksu I ovog Ustava, osigurano je svim licima u Bosni i Hercegovini bez diskriminacije po bilo kojem osnovu kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili drugi status.
Ali zaista ne znam. Pitaj njih.
Dozer

#664 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Ako pitas pravnika da ti rastumaci ovo sto si boldirao, dobices sljedece objasnjenje:
Taj termin "nacionalno" u tom dijelu Ustava se odnosi na osobe koje su nekada doselile ili emigrirale u BiH i koje su naturalizovane, ne na izvorno domicilne gradjane BiH.
Primjer: Nekada je neko iz Ugande dosao da studira u BiH, tu se ozenio/udala, ostao/la da zivi, dobio/la djecu, unuke, itd., i pri tome stekao/la nase drzavljanstvo, ali izvorna nacionalnost te osobe je - Ugandzanin/ka.
Last edited by Dozer on 09/04/2012 11:30, edited 1 time in total.
Jay Gatsby

#665 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

Dozer wrote:Nebitno je ko je bio protiv jer je zakon usvojen.
Odgovor je - nigdje. Da ne trazis po Ustavu i ne gubis vrijeme.

E pa, ne mora se biti expert pa da se skonta da je formulacija koja se odnosi na B, H i S, a glasi: "vitalni nacionalni interes" - protivustavna.
I ovo nije moje "tumacenje", nego cinjenicno stanje.
Ustav spominje "constituent peoples" - konstituentne ili sastavne narode. A izraz "national" ne engleskom je značenjski drugačije određen u odnosu na naše shvatanje. Uzmimo samo izraz "national TV channels" kao primjer.
BL 1987

#666 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Ako pitas pravnika da ti rastumaci ovo sto si boldirao, dobices sljedece objasnjenje:
Taj termin "nacionalno" u tom dijelu Ustava se odnosi na osobe koje su nekada doselile ili emigrirale u BiH i koje su naturalizovane, ne na izvorno domicilne gradjane BiH.
Ima pravnika ovakvih i onakvih, najvise ih je na birou. :D :roll: Malo ih zavrsi na poziciji sudije ustavnog suda. Ne zamjeri ali ipak cu vjerovati njima.
BL 1987

#667 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Primjer: Nekada je neko iz Ugande dosao da studira u BiH, tu se ozenio/udala, ostao/la da zivi, dobio/la djecu, unuke, itd., i pri tome stekao/la nase drzavljanstvo, ali izvorna nacionalnost te osobe je - Ugandzanin/ka.
A ako je iz Obale Slonovače ? Koja mu je onda nacionalnost ?
Pitam te ovo vec 10 put. Molim te odgovori mi. Bas me zanima.

:D
Dozer

#668 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

@BL
Ja ti i pricam o tumacenju pravnika koji danas sjedi u Ustavnom sudu i VTV :D. Znas sta jos kaze - to se moralo tako odluciti inace bismo imali totalni haos i totalnu blokadu zemlje u politickom smislu.
Obala slonovace - pojma nemam kako da sklopim tu konstrukciju za njihovu nacionalnost na nasem, ali na eng je Ivorians.
Sad bi i ti meni mogao dati odgovore na moja pitanja od ranije :)

@Jay Gatsby
Dobar primjer:
Uzmimo samo izraz "national TV channels" kao primjer.
Ostalo je samo da nam ga rastumacis. Koliko ja znam, ovaj termin se koristi iskljucivo za one TV kuce koje imaju status drzavnih i koje emituju na teritoriji cijele drzave. Grijesim? :)

Ima jos termina, tipa:
- At national level (odnosi se na isto kao i gornje)
- National pride (odnosi se na nesto/nekoga ko je za drzavu ucinio puno na nekom polju)
- Our nation (odnosi se na sve gradjane i drzavljane neke drzave, bez obzira na njihovo etnicko porijeklo), itd.
Last edited by Dozer on 09/04/2012 11:44, edited 1 time in total.
BL 1987

#669 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:@BL
Ja ti i pricam o tumacenju pravnika koji danas sjedi u Ustavnom sudu i VTV :D. Znas sta jos kaze - to se moralo tako odluciti inace bismo imali totalni haos i totalnu blokadu zemlje u politickom smislu.
:lol: :lol: :lol: :lol: E ebi ga. :lol: :lol: :lol: :lol: I sta jos kaže ? :lol: :lol: :lol: :lol:

Nego šte ćemo sa Obalskimslonovačanima ? :lol: :lol: :lol:

Image
Dozer

#670 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Ne vidim u cemu si pobijedio, a ja izgubio...ja sam tebi odgovorio, a na tvoje odgovore jos uvijek cekam :D :D :D
Dao sam ti englesku varijantu, a kao sto znas i za nas u eng postoji jasan termin koji se tice nacionalnosti - Bosnians.

Dakle:
1. Koju naciju predstavlja nacionalni fudbalski sastav BiH, tj. fudbalska reprezentacija BiH?
2. Da li su clanice UN-a drzave ili etnicke grupe? (hint: UN=United Nations=Ujedinjene NACIJE)
3. Da li je vecina drzava sastavljena od etnija/naroda ili od nacija (mnozina/plural)?
Last edited by Dozer on 09/04/2012 11:48, edited 1 time in total.
BL 1987

#671 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Ne vidim u cemu si pobijedio, a ja izgubio...ja sam tebi odgovorio, a na tvoje odgovore jos uvijek cekam :D :D :D
Sta si mi odgovorio ? Da imamo korumpiranog sudiju ustavnog suda ? Nemoj meni to govoriti, eno ti medija i institucija zaduzenih za to pa njima govori. Mada znamo i ja i ti i svi da si to izmislio. ;-)

Daj mi pojasni ovo oko Obale Slonovace kad te molim. :D
Dozer

#672 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Ma ja...sudija je korumpiran zato sto je podlegao pritiscima i prijetnjama :-) :-) :-)
A vec sam napisao:
Obala slonovace - pojma nemam kako da sklopim tu konstrukciju za njihovu nacionalnost na nasem, ali na eng je Ivorians.
Ajd sad ti:
1. Koju naciju predstavlja nacionalni fudbalski sastav BiH, tj. fudbalska reprezentacija BiH?
2. Da li su clanice UN-a drzave ili etnicke grupe? (hint: UN=United Nations=Ujedinjene NACIJE)
3. Da li je vecina drzava sastavljena od etnija/naroda ili od nacija (mnozina/plural)?
Jay Gatsby

#673 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:
Dozer wrote:@BL
:lol: :lol: :lol: :lol: E ebi ga. :lol: :lol: :lol: :lol: I sta jos kaže ? :lol: :lol: :lol: :lol:

Nego šte ćemo sa Obalskimslonovačanima ? :lol: :lol: :lol:
Bjelokošćani. Tako je bilo do sada.
BL 1987

#674 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Ne vidim u cemu si pobijedio, a ja izgubio...ja sam tebi odgovorio, a na tvoje odgovore jos uvijek cekam :D :D :D
Dao sam ti englesku varijantu, a kao sto znas i za nas u eng postoji jasan termin koji se tice nacionalnosti - Bosnians.

Dakle:
1. Zaista nikad nisam cuo za nacionalni fudbalski sastav BiH. Za fudbalsku reprezentaciju jesam ali je ne pratim.
2. Clanice Ujedinjenih naroda/nacija su drzave. Zasto se zovu tako ne znam, nisam im ja davao naziv. Da jesam zvale bi se logicno Ujedinjene drzave.
3. Ne znam kakvo je stanje u vecini drzava. Kod nas je tako kako je.
Jay Gatsby

#675 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

Dozer wrote:
Ostalo je samo da nam ga rastumacis. Koliko ja znam, ovaj termin se koristi iskljucivo za one TV kuce koje imaju status drzavnih i koje emituju na teritoriji cijele drzave. Grijesim? :)
Da, emitiraju na teritoriji cijele države, ali "national TV" može biti i privatna stanica.
Locked