anyone?Arkec Zgotiva wrote:Ljudi, dali neko ima iskustva sa HS internetom na podrucju Koseva/Breke/Jezera, kakav je kvalitet konekcije, dolazi li do prekida i pada brzine? Zelim da se prebacim sa telekomovog ADSLA poganog kome u zadnje vrijeme konekcija pada svakih 5 minuta pa mi je najvaznija stabilnost veze
HS Internet - ALL ABOUT
Moderator: Benq
-
Arkec Zgotiva
#651 Re: HS Internet - ALL ABOUT
-
Saka
#652 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Ne završava se priča. Imao sam (u jednoj drugoj zemlji) brzinu od 100Mbit/s fiber i nikad, ali baš nikad nisam s torrentom mogao skidati brzinom od 12.5MB/s koliko bi bilo deklarisano. U praksi download nije prelazio 2MB/s.Lud i ponosan wrote:Seederi su iz raznih krajeva svijeta, ne znam sto ste se zakacili za USA? Ukoliko je torrent dovoljno kvalitetan i uz dosta seedera, brzina bi ti trebala biti maksimalna i tu se prica zavrsava.
Kako najvise koristim IPT tracker, brzina mi je uvijek maksimalna - 1,6-1,7 MB/s, sto je ujedno i deklarisana brzina mog internet paket. (cesto preko)
-
The Realist
#653 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Ja dok sam tamo živio nije bilo problema nekih, ali to je bilo davno.Arkec Zgotiva wrote:anyone?Arkec Zgotiva wrote:Ljudi, dali neko ima iskustva sa HS internetom na podrucju Koseva/Breke/Jezera, kakav je kvalitet konekcije, dolazi li do prekida i pada brzine? Zelim da se prebacim sa telekomovog ADSLA poganog kome u zadnje vrijeme konekcija pada svakih 5 minuta pa mi je najvaznija stabilnost vezeocajan sam da se sto prije prebacim, samo me koci kvalitet veze
Općenito, internet im je jako stabilan.
-
Saka
#654 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Nije ni ruter ni provajder limitirajući faktor. Na speedtestu je tolika brzina. Ali u praksi jednostavno ne možeš dobiti toliku brzinu downloada jer seederi nisu u tvom komšiluku. Kad imam seedere u istoj zemlji ide brže, kad je većina u USA ne ide ni 500kB/s. Jednostavno daljina IGRA ULOGU.
Last edited by Saka on 26/11/2012 12:12, edited 1 time in total.
-
Saka
#655 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Ja ti kažem kako se meni 100Mbit/s ponašalo u praksi. Nikad nisam dobijao 12.5MB/s.
Ali eto, tvoj drugi screenshot potvrđuje ono o čemu sam govorio: od seedera u USA dobijaš po 30-40kB/s a od ovih u Evropi preko 100kB/s.
Naravno, ako ih ima puno u teoriji bi torrent trebao nakupiti download u tvom punom kapacitetu. Ali u praksi ne popuni baš 100Mbit/s, ograničava te brzina uploada seedera i njihova daljina.
Ali eto, tvoj drugi screenshot potvrđuje ono o čemu sam govorio: od seedera u USA dobijaš po 30-40kB/s a od ovih u Evropi preko 100kB/s.
Naravno, ako ih ima puno u teoriji bi torrent trebao nakupiti download u tvom punom kapacitetu. Ali u praksi ne popuni baš 100Mbit/s, ograničava te brzina uploada seedera i njihova daljina.
-
febo_acm
#656 Re: HS Internet - ALL ABOUT
On(utorrent) "traži najbliže" seedere, ali to ne znači da se ne može od USA seedera izvući maksimalna brzina. Vidiš da kod njega gore Norveška i Kanada imaju max speed. A ovaj što je objašnjavao sa pivama i čašama P2P mrežu, svaka mu dala

- shape of despair
#657 Re: HS Internet - ALL ABOUT
.
Last edited by shape of despair on 26/11/2012 14:05, edited 1 time in total.
-
zilog
#658 Re: HS Internet - ALL ABOUT
@Saka
Ti si nekada cuo nesto o "bandwidth-delay product" i zakljucio da se to odnosi na p2p. Cak i da je to onaj stari TCP problem, uspjesno je rijesen sa RFC 1323.
Jedina dva razloga, na ispravnim i ispravno konfigurisanim klijentima/mrezama, zasto nekome torrent ne ide preko neke brzine su: nema dovoljno seeder-a, ili da ISP vrsi torrent (bandwidth) throttling.
Moguce je jos da ruter nema dovoljno propusnosti, pogotovo ako je rijec o starijim, ili jeftinim kutijicama.
Moguce je da torrent nije ispravno konfigurisan. Potrazite kako se konfigurise vas torrent klijent.
@LiP
Vec sam rekao da sam jos na ADSL2+, jer mi je mrsko mijenjati skalameriju.
Ti si nekada cuo nesto o "bandwidth-delay product" i zakljucio da se to odnosi na p2p. Cak i da je to onaj stari TCP problem, uspjesno je rijesen sa RFC 1323.
Jedina dva razloga, na ispravnim i ispravno konfigurisanim klijentima/mrezama, zasto nekome torrent ne ide preko neke brzine su: nema dovoljno seeder-a, ili da ISP vrsi torrent (bandwidth) throttling.
Moguce je jos da ruter nema dovoljno propusnosti, pogotovo ako je rijec o starijim, ili jeftinim kutijicama.
Moguce je da torrent nije ispravno konfigurisan. Potrazite kako se konfigurise vas torrent klijent.
@LiP
Vec sam rekao da sam jos na ADSL2+, jer mi je mrsko mijenjati skalameriju.
-
Saka
#659 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Ne sjecam se jel bilo tacno 2 al znam da nije nikad bilo 12. Nisam skidao preko wifi.Lud i ponosan wrote:Ti si rekao da si dobio 2 maksimalno, sto znaci da ti je provajder zavrnuo pipu, ili si skidao preko wifi-a (router moze biti ogranicavajuci faktor).Saka wrote:Ja ti kažem kako se meni 100Mbit/s ponašalo u praksi. Nikad nisam dobijao 12.5MB/s.
Sta drugi screen potvrduje?![]()
I ja se sa svakim raspravljam...
LP
U pocetku sam govorio da daljina utice na drzinu downloada jer je neko tvrdio da to nema nikakve veze. Nije se odnosilo na torrente vec generalno. A tvoj drugi screenshot potvrdjuje da od amerikanaca skidas sporije nego od evropljana. I to je sav point.
A eto u redu, postavite vi screenshots gdje skidate neke torrente brzinom od 10MB/s, bas bih volio vidjeti. Meni nije uspjelo al ne tvrdim da je nemoguce.
-
The Realist
#660 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Računaš li ukupno 2mbps, ili po torrentu?
-
pashaoko
#661 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Ima li ko da ga zeza net, puca konekcija svake sekunde, pomahnito sam...
- Benq
-
Arkec Zgotiva
#663 Re: HS Internet - ALL ABOUT
ne govori mi to ja maloprije narucio paket 
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
- Benq
#664 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Izabrao si pogresan vakat hahahahahahahArkec Zgotiva wrote:ne govori mi to ja maloprije narucio paket
-
_Astra_
#665 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Ma daj... ako je na SPEEDTESTU brzina 21,8Mbita... NE smije download biti maximalno 1,5MBSaka wrote:Ne sjecam se jel bilo tacno 2 al znam da nije nikad bilo 12. Nisam skidao preko wifi.Lud i ponosan wrote:Ti si rekao da si dobio 2 maksimalno, sto znaci da ti je provajder zavrnuo pipu, ili si skidao preko wifi-a (router moze biti ogranicavajuci faktor).Saka wrote:Ja ti kažem kako se meni 100Mbit/s ponašalo u praksi. Nikad nisam dobijao 12.5MB/s.
Sta drugi screen potvrduje?![]()
I ja se sa svakim raspravljam...
LP
U pocetku sam govorio da daljina utice na drzinu downloada jer je neko tvrdio da to nema nikakve veze. Nije se odnosilo na torrente vec generalno. A tvoj drugi screenshot potvrdjuje da od amerikanaca skidas sporije nego od evropljana. I to je sav point.
A eto u redu, postavite vi screenshots gdje skidate neke torrente brzinom od 10MB/s, bas bih volio vidjeti. Meni nije uspjelo al ne tvrdim da je nemoguce.
jer je 1,2MB bio dok je konekcija bila na speedtestu 10Mbit...
Jedino ako kabloski modem-mrezna kartica ne moze "propustiti" "toliku" kolicinu podataka... Posto je tolka brzina i kad nije nakacen preko routera...
-
The Realist
#666 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Sredit će ti, mislim 99% korisnika dobije ono što plaća.Arkec Zgotiva wrote:ne govori mi to ja maloprije narucio paket
-
Saka
#667 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Koji ti paket imaš uopšte? Jel 25/2 Mbps (55 KM)?_Astra_ wrote:Ma daj... ako je na SPEEDTESTU brzina 21,8Mbita... NE smije download biti maximalno 1,5MB
jer je 1,2MB bio dok je konekcija bila na speedtestu 10Mbit...
Jedino ako kabloski modem-mrezna kartica ne moze "propustiti" "toliku" kolicinu podataka... Posto je tolka brzina i kad nije nakacen preko routera...
-
_Astra_
#668 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Imao sam KID10, 10Mbit/1,5... Sad je povecano na 22/1,5Mb
44,90km
44,90km
-
Saka
#669 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Sa tom brzinom bi trebao imati do 2.7MB/s downloada. Ne znam, evo neki kazu da imaju 1.6-1.7 MB/s na HS-u, bilo bi dobro da se javi ako neko dobija vise da znamo jel ograniceno ili nije.
-
_Astra_
#670 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Heh...pa i meni je najvise do 1.7 isao... sto je malo s obzirom na brzinu predvidjenu ovim "kid paketom"...
TO FURAJU RAJu... na speedtestu pokazuje i JESTE 22Mbit.. al kad trebas dOWNLOADOVAT... e, to vec ne moze... cekam 1.decembar da ih nazovem.....
TO FURAJU RAJu... na speedtestu pokazuje i JESTE 22Mbit.. al kad trebas dOWNLOADOVAT... e, to vec ne moze... cekam 1.decembar da ih nazovem.....
-
The Realist
#671 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Imam osjećaj da ću ja zadnji dobiti nove brzine
.
-
The Realist
#672 Re: HS Internet - ALL ABOUT
Ma nije meni frka, prošli puta sam dobio oko mjesec i po ranije, tako da je OKpatakdaca wrote:Ako te sta tjesi, meni nikad nisu povecali prije nego sto treba, ovi povlasteni su mi sumnjivi pravoThe Realist wrote:Imam osjećaj da ću ja zadnji dobiti nove brzine.
![]()
- Benq
-
Saka