Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zakon je jasan - računi se moraju izdavati, a i uzimati. Kazne za obje strane.
Država se mora mijenjati i odozgo (od glavonja) i odozdo (od nas samih). Niste ništa bolji od političara kada lopticu za nefunkcionisanje države prebacujete samo na njih. Svi smo mi tu gdje jesmo skupa iz hiljadu razloga. Birali smo ih, dozvolili im da kradu, dozvolili im da potpisuju kojekakve trgovinske sporazume, dozvolili da raspoređuju pare gdje oni hoće... E pa sada dozvoljavamo kojekakvim gazdama da se bogate, rađaju debile od djece koja ugnjetavaju našu djecu, a pri tom smanjujemo prihode u budžet i dozvoljavamo vlastima da se zadužuju. Računica je čista - vlast će da uzme koliko hoće, pitanje je odakle - iz budžeta ili MMF-a. Dosta više i izgovora... Mora se jedna po jedna stvar u našim glavama mijenjati kako bi se mijenjala i vlast. Eto ovdje tema računi, tamo na drugim temama školstvo, privreda, ekologija... Uvijek će biti razloga "eto samo da ono drugo riješe, pa ću onda ja brinuti o ovom" ili "ima i gorih stvari, prioritetnijih". Izgovori, izgovori... I uvijek se nađu neki trolovi da trolaju kako ima i pametnijih stvari za riješiti.
Kome se ne sviđa kako vlast "uzima" neka uzme papir i olovku, skonta kako da se buni i nek se buni.
It_is_a_Leclerc wrote:Nikad nisam tražio fiskalni račun i ne pada mi na pamet to činiti. Izračunam koliko para trebam dati i platim, sa ili bez računa. Svjesno zakidam ovu aždahu od države koja je kao rupa bez dna u koju niko živ ne bi mogao natrpati pare. Ovaj sistem se zasniva na otimanju, uzimanju, nametima i porezima, i ja ga iz principa ne podržavam gdje god mogu.
Bolje da, za te pare od pdv-a, poslodavac radnika nagradi na kraju mjeseca sa 50 km više na platu, nego da kupujem novi audi Boži Ljubiću. Davno sam prestao vjerovati da će mi ova država išta dati i da će mi se i fening koji joj dam vratiti.
Ovim si napravio prekrsaj. To je ono sto zakon kaze. "Kupac je obavezan traziti racun..." Ali na stranu to...
Svjesno zakidas drzavu? A da li si svjestan da dajes nekome drugom ko ima neprijavljene radnike, ne placa im poreze i doprinose. Da li si svjestan da tih 17% zavrse u privatnom dzepu? Onda makar nemoj da platis tih 17%. Ako svjesno zakidas drzavu zakini onda i onoga sto te pare uzima sebi pa budi mangup i reci da ti racun za koji ne trazis fiskalni racun umanji za taj iznos. Sto bi finansirao nekoga ako neces drzavu da finansiras?
A slazem se s tobom da je drzava azdaha. Pogotovo jer je njena politika zasnovana na kreditima MMF-a koji odlaze u finansiranje silne birokratije. O tome sam pisao na drugim temama. PDV i placanje istoga podrzavam jer novac od PDV-a se koristi za prakticne stvari kao sto je zdravstvo, skolstvo, policija...
Da budem konkretan. Neka kafic ima promet od 1.000 KM. Ovo je minimalan iznos jer kafici imaju mnogo veci promet. Ovaj iznos od 1.000 KM je sa PDV-om. Nisu izdali fiskalne racune. 1.000 KM - 17% = 830 KM. Dakle "zaradi" svaki dan 170 KM X 30 dana = 5.100 KM mjesecno X 12 mjeseci = 61.200 KM godisnje.
Prema zadnjim informacijama u BiH su firme duzne ukupno 274 miliona KM zakljucno sa oktobrom 2013.
madnessa wrote:Zakon je jasan - računi se moraju izdavati, a i uzimati. Kazne za obje strane.
Država se mora mijenjati i odozgo (od glavonja) i odozdo (od nas samih). Niste ništa bolji od političara kada lopticu za nefunkcionisanje države prebacujete samo na njih. Svi smo mi tu gdje jesmo skupa iz hiljadu razloga. Birali smo ih, dozvolili im da kradu, dozvolili im da potpisuju kojekakve trgovinske sporazume, dozvolili da raspoređuju pare gdje oni hoće... E pa sada dozvoljavamo kojekakvim gazdama da se bogate, rađaju debile od djece koja ugnjetavaju našu djecu, a pri tom smanjujemo prihode u budžet i dozvoljavamo vlastima da se zadužuju. Računica je čista - vlast će da uzme koliko hoće, pitanje je odakle - iz budžeta ili MMF-a. Dosta više i izgovora... Mora se jedna po jedna stvar u našim glavama mijenjati kako bi se mijenjala i vlast. Eto ovdje tema računi, tamo na drugim temama školstvo, privreda, ekologija... Uvijek će biti razloga "eto samo da ono drugo riješe, pa ću onda ja brinuti o ovom" ili "ima i gorih stvari, prioritetnijih". Izgovori, izgovori... I uvijek se nađu neki trolovi da trolaju kako ima i pametnijih stvari za riješiti.
Kome se ne sviđa kako vlast "uzima" neka uzme papir i olovku, skonta kako da se buni i nek se buni.
It_is_a_Leclerc wrote:Nikad nisam tražio fiskalni račun i ne pada mi na pamet to činiti. Izračunam koliko para trebam dati i platim, sa ili bez računa. Svjesno zakidam ovu aždahu od države koja je kao rupa bez dna u koju niko živ ne bi mogao natrpati pare. Ovaj sistem se zasniva na otimanju, uzimanju, nametima i porezima, i ja ga iz principa ne podržavam gdje god mogu.
Bolje da, za te pare od pdv-a, poslodavac radnika nagradi na kraju mjeseca sa 50 km više na platu, nego da kupujem novi audi Boži Ljubiću. Davno sam prestao vjerovati da će mi ova država išta dati i da će mi se i fening koji joj dam vratiti.
Ovim si napravio prekrsaj. To je ono sto zakon kaze. "Kupac je obavezan traziti racun..." Ali na stranu to...
Svjesno zakidas drzavu? A da li si svjestan da dajes nekome drugom ko ima neprijavljene radnike, ne placa im poreze i doprinose. Da li si svjestan da tih 17% zavrse u privatnom dzepu? Onda makar nemoj da platis tih 17%. Ako svjesno zakidas drzavu zakini onda i onoga sto te pare uzima sebi pa budi mangup i reci da ti racun za koji ne trazis fiskalni racun umanji za taj iznos. Sto bi finansirao nekoga ako neces drzavu da finansiras?
A slazem se s tobom da je drzava azdaha. Pogotovo jer je njena politika zasnovana na kreditima MMF-a koji odlaze u finansiranje silne birokratije. O tome sam pisao na drugim temama. PDV i placanje istoga podrzavam jer novac od PDV-a se koristi za prakticne stvari kao sto je zdravstvo, skolstvo, policija...
Da budem konkretan. Neka kafic ima promet od 1.000 KM. Ovo je minimalan iznos jer kafici imaju mnogo veci promet. Ovaj iznos od 1.000 KM je sa PDV-om. Nisu izdali fiskalne racune. 1.000 KM - 17% = 830 KM. Dakle "zaradi" svaki dan 170 KM X 30 dana = 5.100 KM mjesecno X 12 mjeseci = 61.200 KM godisnje.
Prema zadnjim informacijama u BiH su firme duzne ukupno 274 miliona KM zakljucno sa oktobrom 2013.
A da li si svjestan da vecina drzavnih firmi ne placa poreze i doprinose, takodjer Vlade kantona, federacije, RS-a i drzave.
Svako relativiziranje priče o plaćanju poreza jeste poziv na kriminal. Ljudi, POREZ SE MORA PLAĆATI. Ako se nekome ne sviđa garnitura na vlasti, imaju izbori. Pa Niče je napisao da je 'Država aždaha koja ukradeno jede ukradenim zubima'. Pa svi mi to znamo. Ali bolje je da vlasnik kafića i trgovine plati porez pa da se država namiri od toga (naravno i da ljekari, policajci, nastavnici dobiju plate), nego da moju djecu beskrajno zadužuju kod MMF-a. Ako ne uzmem račun, direktno radim protiv svoje djece i stavljam im omču oko vrata. Pa shvatite već jednom...
Ma u pravu su ovi, treba sve placati, nek' nama Dodik, Bakir, Tihic i kompanija vozaju auta po 200 000, nek' oni imaju vile, stanove, vikendice, skupe godisnje odmore, nek' se njihova djeca skoluju na najskupljim fakultetima u inostranstvu, a mi cemo biti obicni fizikalci. U kratko, gluposti se svakakvih ovdje nacitati, znaci bitno da gazda kafica onih 5000 sto zaradi treba dati drzavi, da bi ovi nehljebovci imali jos vise da trose i rasipaju, da ne rade nista, da sekretarice i pm sto nosaju kafu i dva papira citav dan dobijaju po 1500-2000, o "glavesinama" da ne pricamo, naravno trebamo mi obicni narod zadnje mrve iz usta izvaditi da bi oni imali? Prije par mjeseci dosle guzonje u grad gdje zivim na neku sjednicu sta ti ja znam, vozni park od nekih 30 auta, nema, znaci nema auta koje je novo bilo ispod 80 000 pa na gore, i trebamo mi otimati od malih privatnika da bi dali njima, evo ja prvi kazem da necu, jedan sam od rijetkih koji voli vise da ima moj komsija, nego ovi nehljebovci koji imaju milionsku imovinu, auta, pare, a ne rade nista korisno. O ove sto gore navodite, sve je to sica, sitni obrtnici, koji za deset godina rada tek podju nesto ostvarivati. Nego, moj drugi komsija (kojeg ne volim) je usao u SDA stranku, i za dvije godine u stranci, izgradio vilu od temelja do krova, sve najskuplje, sto s vana, tako i unutra, novo auto od nekih 40 000, i trebamo mi takve podrzavati, ma kako da ne, evo odmah!
Energopetrol, inače gorivo sipam na hifi, ali nekad se desi da odem na Energopetrol, ono što mi se tu dešava, dešava se toliko često da ne može biti slučajnost, pogotovo što se dešava na različitim EP pumpama. Konkretno večeras, sipam gorivo na EP pumpi na ciglanama, uđem da platim, lik mi vraća kusur i kao to je to, ja čekam, a on pita: treba li račun? ja: naravno da treba. on: ne radi nam printer. ja: pa šta ćemo sad, ili mi daj račun ili vrati pare. on: pa ispisaću ti nota račun (otpremnicu)... na kraju uzmem taj nota račun, nisam imao vremena ni živaca da se dalje natežem.
Čudi me kako se samo njima kvare ti printeri, bilo na ciglanama, kod ohr-a ili na stupu. Zanima me, šta kad se u nekoj radnji stvarno pokvari uređaj za izdavanje fiskalnih računa, da li moraju zatvoriti radnju dok se kvar ne otkloni, ili mogu nastaviti raditi i ne izdavati račune?
Mogu raditi i moraju izdavati pisani fiskalni racun. Dakle njega trazi, na njemu pise upravo to i veceg je formata, nikakav nota racun ne dolazi u obzir.
Hemera wrote:ima li neko mail ili link za elektronske prijave inspekciji,ne mogu da nađem,a koristih jednom hvala
Iko?
I ja sam neki dan trazio i ne mogu naci. U susjednoj Srbiji ima i SMS broj za prijave. Kod nas se ne zna ni broj tel ni kome se treba prijaviti a preko interneta, SMS-om, nekom aplikacijom mozemo samo sanjati.
Umjesto da omoguce prijavljivanje na sve moguce nacine, olaksaju i reklamiraju na sva zvona imam osjecaj da oni uopste ne zele da im se sta prijavi vec hoce da mi ganjamo i radimo za njih tako sto ce nama prijetiti kaznama.
respect za dezurni market u titovoj, kazu ljudi ne radi nam printer hocete da vam ispisemo fiskalni racun i fakat pored je teka sa racunima uredno popunjeno zaglavlje, pecat i sve...
Država wrote:Svako relativiziranje priče o plaćanju poreza jeste poziv na kriminal. Ljudi, POREZ SE MORA PLAĆATI. Ako se nekome ne sviđa garnitura na vlasti, imaju izbori. Pa Niče je napisao da je 'Država aždaha koja ukradeno jede ukradenim zubima'. Pa svi mi to znamo. Ali bolje je da vlasnik kafića i trgovine plati porez pa da se država namiri od toga (naravno i da ljekari, policajci, nastavnici dobiju plate), nego da moju djecu beskrajno zadužuju kod MMF-a. Ako ne uzmem račun, direktno radim protiv svoje djece i stavljam im omču oko vrata. Pa shvatite već jednom...
pravi si ti Niče. nije poziv na neplacanje poreza, nego pitanje glasi: zasto gradjane treba vrbovati da prijavljuju nedavace fiskalne cedulje? rupa u PDV-u se moze popuniti raskidom ugovora sa CEFTA-om. umjesto toga uzimaju se krediti od Svjetske Banke, MMF-a, Evrope, bez dozvole tih istih gradjana.
a za koga si ti glasao kad hvalis izbore? ja nisam birao ni Bevandu ni Spirica za Vijece ministara, eto mozda ti mognes da ih izglasas.
Idioti iz UIO bi trebali organizovati nagradnu igru, da pošalješ broj fiskalnog računa, učestvuješ u nagradnoj igri.
Siguran sam da bi efekti takve nagradne igre bili odlični.
Svako bi tražio fiskalni račun.
Naslovnica wrote:Idioti iz UIO bi trebali organizovati nagradnu igru, da pošalješ broj fiskalnog računa, učestvuješ u nagradnoj igri.
mozda kada bi nagrada bila u stotinama hiljada maraka za veliki broj gradjana onda bi se isplatilo igrati, a za mizernu nagradu da mi bude haram nagrada, neka hvala
Naslovnica wrote:Idioti iz UIO bi trebali organizovati nagradnu igru, da pošalješ broj fiskalnog računa, učestvuješ u nagradnoj igri.
mozda kada bi nagrada bila u stotinama hiljada maraka za veliki broj gradjana onda bi se isplatilo igrati, a za mizernu nagradu da mi bude haram nagrada, neka hvala
Što ba?!
Pa recimo - nagradni fond milionče.
I to da podijele na 1000 nagrada po 1000km?!
Svaka 3 mjeseca.
Siguran sam da bi im se to isplatilo!
Što ba?!
Pa recimo - nagradni fond milionče.
I to da podijele na 1000 nagrada po 1000km?!
Svaka 3 mjeseca.
Siguran sam da bi im se to isplatilo!
za hiljadu ne bi igrao tu nagradnu igru ali za 10000 do 50000 bi mozda razmislio, ali kao sto ti kazes da se dijeli 1000 ovakvih nagrada minimalno. Svaki mjesec da je izvlacenje.
Hemera wrote:ima li neko mail ili link za elektronske prijave inspekciji,ne mogu da nađem,a koristih jednom hvala
Iko?
I ja sam neki dan trazio i ne mogu naci. U susjednoj Srbiji ima i SMS broj za prijave. Kod nas se ne zna ni broj tel ni kome se treba prijaviti a preko interneta, SMS-om, nekom aplikacijom mozemo samo sanjati.
Umjesto da omoguce prijavljivanje na sve moguce nacine, olaksaju i reklamiraju na sva zvona imam osjecaj da oni uopste ne zele da im se sta prijavi vec hoce da mi ganjamo i radimo za njih tako sto ce nama prijetiti kaznama.
jesam i ja duduk
pa odmah ispod fotke ibrahima tirka ima prijave i pritužbe,
koristih jednom,ali džaba kad ne vidjeh,uredno su se bili javili
To kao neka cinkerska nagrada,vjerujem da bi budžetlije zvale na taj nagradni broj ko lude..
A da ne bi bilo pametnije to milionče uložit u infrastrukturu neke nerazvijene općine te pokušat privuć nekog iz inostranstva da fabriku kakvu otvori te zaposli ljude da rade i primaju platu a ne da igraju neki "sve ili metak" kviz sa državom.
Da se sve i jedan račun u državi otkuca i prijavi opet bi valjalo molit mmf za pomoć jer ovakvu budžetsku potrošnju ni Kalifornija ne bi podnijela samo izgleda da se od drveta ne vidi šuma.
madnessa wrote:Država se mora mijenjati i odozgo (od glavonja) i odozdo (od nas samih).
Saka wrote:I ja sam neki dan trazio i ne mogu naci. U susjednoj Srbiji ima i SMS broj za prijave. Kod nas se ne zna ni broj tel ni kome se treba prijaviti a preko interneta, SMS-om, nekom aplikacijom mozemo samo sanjati.
jesam i ja duduk
pa odmah ispod fotke ibrahima tirka ima prijave i pritužbe,
koristih jednom,ali džaba kad ne vidjeh,uredno su se bili javili