Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
samoTEgledam

#651 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by samoTEgledam »

Qler wrote:Libre Office je "nasljednik" Open Office-a. Koliko sam upratio, Oracle kao vlasnik Open Office-a je pravio neke probleme, pa su ljudi otisli i napravili libre office. U glavnom imam ga na poslu, super podrska za Office 2007 formate, i ima bosanski jezik, jednostavna. U principu kao office 2003 interfejs, nista novo i nista komplikovano. Odlicna zamjena za MS office...
Libre meni pravi probleme kod nekih makro-a i formula. Vjerovatno je do mene.
DJUltra wrote:
samoTEgledam wrote:
DJUltra wrote: ...
Cista matematika za 50 racunara sa Windowsima, od kojih cca 30 treba Office, samo software:

50 x Windows = 50 x cca 400 KM = 20.000 KM
30 x Office = 30 x cca 700 KM = 21.000 KM
TOTAL 41.000 KM :x
...
Napisah svega i svaceg, vecina nabacano onako "na prvu", nemojte zamjeriti, cijeli dan dumam sta i kako uraditi, glava puca, a kofadon ne pomaze :)
50x340 =17k KM a možda bi se dalo malo šta i stesati
30 Office jednako 30x http://www.openoffice.org =0 KM
Eto ga sa 41 000 KM smo spustili na 17k KM. Nadam se da sam pomogao :D
Tnx, sad se makar nasmijah, ali ne u zloj namjeri, vec onako od muke :D
Ovu cifru od 400 KM mi danas rekose, kao sto kazes, moglo bi se sta i stesati, ali opet cifra, sve preko 0,00 KM + PDV je puno :lol:
OpenOffice mi je pao na pamet, vec sam probao neke stvari i meni je OK, ali kad radis u firmi gdje je prosjek godina cca 50+ i gdje ljudi jedva rade u "standardnom" Office-u, jos da im nakacim OpenOffice, aaaaaa, to bi bilo drama, ionako me zovu haman svakih 10 minuta "kako ovo, kako ono" :lol:
Nisam napisao da knjigovodstveni software koji se sada koristi radi preko Access-a, moram provjeriti sa programerima tog knjigovodstvenog klinca mere li to fercerati sa OpenOffice-om ( a ne vidim razlog zasto ne bi ).
Hocu da pogledam i ovo chudo, iskren da budem, danas sam prvi put cuo za ovo:
http://www.libreoffice.org/
Ima li ko iskustva sa ovim?
Ne zezam se oko cijene, ovo je cijena legalizacije OS-a (pojedinačne licence) za 5+ računara. Ne volim i ne koristim forum za ponude/prodaje ali ako ti bas gori i cijena odgovara javi se pp-om.
bakirj

#652 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakirj »

papirolog wrote:
notsure wrote:...
Ima li inspektor pravo dirati moj računar? Šta ima prvenstvo: privatnost i zaštita ličnih podataka ili zaštita autorskih prava (kako sam ja razumio, ona se kontrolišu samo na zahtjev autora
...
pitanje je dobro. naime, provjera se vrši umetanjem USB sticka sa kojeg se startuje EXE program. to je već zadiranje u privatnu sferu, ako smatramo da taj EXE program pregleda ili kopira registry , a pogotovo ako je teoretski moguće na isti USB stick kopirati i druge podatke sa računara.

dakle postoji razlika od obične vizuelne inspekcijske provjere.
PRVO: NITI JEDAN INSEKT-OR oprostite Inspektor NEMA PRAVO BEZ VASEG DOPUSTENJA STAVLJATI BILO KAKAV STICK ILI MEDIJ U VAS RACUNAR. bilo kakvi dokazi mimo vaseg pristanka su nevazeci a tuzba za istog je u najmanju ruku gubljenje posla dotičnog i naknada stotine hiljada KM štete za tržišnu. Ovako bi trebalo u normalnoj državi, na zapadu!
Znači: nemože ti niko bez sudskog naloga (a to se neće nikada desiti da tržišna traži hiljade naloga za svaku provjeru i mora imati debel razlog) provjeriti računar!.
Oni mogu tražiti da vide na čemu radis, pogledati papire gdje pise da si kupio npr: winxp i to je plafon.
Ukoliko koristis linux, dovoljno je da isprintas GNU opću licencu ugovor (imas i prijevod negdje) i to je to...

Pitanje (ne)Ustavnosti Microsoft OS u BiH, nudeći na samo jednom (hrvatskom) jeziku umjesto sva tri je veliko...- onog što ga Mr.premijer X preko hrvatske IT firme u BiH rastura (davajući manjim IT firmama mali procenat)...
vrsi se kroatiziranje a pošto smo svi jednakopravni (ne jednaki) po Ustavu, onda zahtjevamo da imamo isto na bosanskom jeziku. tome treba dodati da nema direktne filijale tj: predstavništvo u BiH od Microsofta nego nekakvi zlatni, srebreni i bronzani partneri. Drugim riječima, microsoft te pljačka a da nije čak napravio ni predstavništvo u BiH i ulozio 1KM na ovaj način.
Trebal dodati da je to već sve sređeno na najvišem nivou gdje narod plaća cijenu.

Ne bih dužio, ali prateći i analizirajući sve na bazi argumenata i podataka scenario je slijedeći:
Isti Mr.X se ZADUŽI za BIH do guše kod MMF-a GOVOREĆI KAKO JE TO NAJEFTINIJI NOVAC (PRI TOME NE GOVOREĆI U ODNOSU NA KOGA I NA ŠTA I NA KAKVO RJEŠENJE? hajd čojku slijepo vjeruj koji je donedavno kao ministar finansija u Avazu izjavljivao da u BiH neće biti krize niti će nas zahvatiti! I sad nam taj "vodi" državu i daje "rješenja" koja su u najmanju ruku najgora po argumentima i pokazateljima.
Šta Mr.X premijer dobiva zauzvrat? pa dobije preko hrvatske IT firme registrovane u BiH "povlasticu" da tuši na desetine hiljada MS licenci i kasnije to procentualno "dobije". Svi moraju kupiti iste jer su predhodno po nalogu istog ministra koji se postarao da se sprovede fisikalizacija koja 100% garantuje prodaju licenci (jer veliki broj ima windows os (u 98% slucajeva) ilegalan).
Pitate se zašto prvo nisu išli sa licenciranjem OS pa tek fisikalizacija..jer onda bi većina uzela linux i kase pod linuxom (qbasic i slicno) a tražili i fisiklani sistem pod linuxom (kao KONZUM-redhat linux koristi i daće 0KM)..

Svi znamo da fisikalizacija ne obuhvata veliki broj radnika na crno koji nisu niti u jednom računaru, listu Porezne ili tržišne nego to opet plaća koliko toliko pošten narod...Ista nije ništa donjela dobro.
Zašto ne ganjaju rad na crno umjesto što su postali advokati multinacionalne kompanije (a narod ih plaća od poreza - taj isti narod od kojeg kradu i siluju-skrivaju se pod zakon a ne rade u interesu države i zakona)
da se vratim na "licenciranje"...

kazu "da provjere da li imate legalan windows"..
jednostavno rjesenje: preko ebay.de kupite licenciran windows i konfiguraciju second hand za (sve kase i slicno moze bez problema raditi) neki pentium IV za cc.80EUR, platite carinu i pdv na granici i sa svim tim imate dokaz , originalnu licencu i računar..i sve to za cc.300KM a ovdje bi platili za havu više...

Kažem, treba pogledati malo historiju šta je bilo (fisikalizacija) pa vijdeti da ovo nije pitanje licenciranja i legalizacije sofware-a jer državne službe, škole, i institucije u 90% koriste ilegalno sofware i morali bi izdvojiti milione (naše milione) a sa microsoft-om je napravljen "deal" da se bih institucije ne diraju nego da eto nesto registruju a ostalo da ide do nekog vremena..jedna od ciljeva bi mogao biti i da se mora uništiti (kompletna privreda) ili oslabiti..radi viših ciljeva..samim tim ljudi postaju porobljeni (čak i ti inspektori koji i sami znaju šta rade i da neće nikakvog dobra donjeti ovakav način tkz.licenciranja).
:bih:
DJUltra
Location: Ni na nebu ni na zemlji, u prokletoj zemlji koju ipak volim :)

#653 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by DJUltra »

bakirj wrote:
PRVO: NITI JEDAN INSEKT-OR oprostite Inspektor NEMA PRAVO BEZ VASEG DOPUSTENJA STAVLJATI BILO KAKAV STICK ILI MEDIJ U VAS RACUNAR. bilo kakvi dokazi mimo vaseg pristanka su nevazeci a tuzba za istog je u najmanju ruku gubljenje posla dotičnog i naknada stotine hiljada KM štete za tržišnu. Ovako bi trebalo u normalnoj državi, na zapadu!
Znači: nemože ti niko bez sudskog naloga (a to se neće nikada desiti da tržišna traži hiljade naloga za svaku provjeru i mora imati debel razlog) provjeriti računar!.
Oni mogu tražiti da vide na čemu radis, pogledati papire gdje pise da si kupio npr: winxp i to je plafon.
Ukoliko koristis linux, dovoljno je da isprintas GNU opću licencu ugovor (imas i prijevod negdje) i to je to...
Ako igras na kartu poslovne tajne... Meni je palo na pamet, moram vidjeti sa pravnicom moze li se sta uraditi po tom pitanju...
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... v2l3otmaYQ
5-ta stranica... Istina da je iz Službenih novina Federacije BiH broj 23/99, ali... Nisam pravnik, ne znam da li je ovo stavljeno van snage ili jos vazi...

IV - POSLOVNA TAJNA I ZABRANA KONKURENCIJE
1. Poslovna tajna
Član 32.
Poslovnom tajnom smatraju se informacije o poslovanju za koje je očito da bi prouzrokovale
značajnu štetu društvu ako dođu u posjed trećeg lica bez saglasnosti društva.
Član 33.
Nadležni organ društva je dužan pismenim aktom odrediti informacije koje imaju karakter poslovne
tajne i lica odgovorna za njihovo korištenje i zaštitu.
Za poslovnu tajnu ne mogu se odrediti podaci koji su javni po zakonu i drugim propisima i podaci o
kršenju zakona i drugih propisa.
topcam
Vozim: uzbrdo

#654 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by topcam »

DJUltra wrote: Hahaha, gdje me nadje :) "Sjecas se ovog vremena", prije legalizacije?

:music2:
Sorry, ode malo u off, nemojte zamjeriti :D
:thumbup:

Ja sam za legalizaciju, ali i za slobodu trzista, sto znaci i ustedu vecu od 60%, u odnosu
na cijene koje nude na trzistu u BiH.
KID

#655 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by KID »

topcam wrote:
DJUltra wrote: http://www.libreoffice.org/
Ja baš nabacio Libre da ga malo testiram...
Pa i nije toliko loš..dosta je sličan kao i office, mada je malo sporiji i do sada sam primjetioda ima problema sa macro-ima..i ako si imao nekakve tabele sa formulama u excelu to ti neće raditi kod Libre (morat ćeš ponovo unjeti formule)..
A dobar fazon je Libre Draw koji može da čita čak i PDF fajlove i u njemu imaš dosta "điđa" za uređivanje pdf-a..
najbolja zamjena za office... garant... :D
DJUltra

#656 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by DJUltra »

KID wrote:
topcam wrote:
DJUltra wrote: http://www.libreoffice.org/
Ja baš nabacio Libre da ga malo testiram...
Pa i nije toliko loš..dosta je sličan kao i office, mada je malo sporiji i do sada sam primjetioda ima problema sa macro-ima..i ako si imao nekakve tabele sa formulama u excelu to ti neće raditi kod Libre (morat ćeš ponovo unjeti formule)..
A dobar fazon je Libre Draw koji može da čita čak i PDF fajlove i u njemu imaš dosta "điđa" za uređivanje pdf-a..
najbolja zamjena za office... garant... :D
Jos uvijek u fazi testiranja, upravu si da je malo sporiji, za formule i macro-e jos nisam gledao, query napravljen u Accessu fercera, ali ne omogucava editovanje istog. Ono sto mi je prvo upalo u oci ( banalna stvar ) drag-and-drop celije ne fercera :) Generalno, za sada djeluje obecavajuce, still testing... :)
*mima*

#657 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

a jel puno za office.........8 x 300,00 KM...2808,00 sa pdv ?
bakirj

#658 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakirj »

DJUltra wrote:
bakirj wrote:
Ako igras na kartu poslovne tajne... Meni je palo na pamet, moram vidjeti sa pravnicom moze li se sta uraditi po tom pitanju...
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... v2l3otmaYQ
5-ta stranica... Istina da je iz Službenih novina Federacije BiH broj 23/99, ali... Nisam pravnik, ne znam da li je ovo stavljeno van snage ili jos vazi...

IV - POSLOVNA TAJNA I ZABRANA KONKURENCIJE
1. Poslovna tajna
Član 32.
Poslovnom tajnom smatraju se informacije o poslovanju za koje je očito da bi prouzrokovale
značajnu štetu društvu ako dođu u posjed trećeg lica bez saglasnosti društva.
Član 33.
Nadležni organ društva je dužan pismenim aktom odrediti informacije koje imaju karakter poslovne
tajne i lica odgovorna za njihovo korištenje i zaštitu.
Za poslovnu tajnu ne mogu se odrediti podaci koji su javni po zakonu i drugim propisima i podaci o
kršenju zakona i drugih propisa.
ZAŠTO VLADA FBiH I POREZNA I OSTALE Z(R)DUŽENE INSTITUCIJE NE OBJAVE SPISAK FIRMI NAJVEĆIH DUŽNIKA U BiH KOJE DUGUJU STOTINE MILIONA KM. Još uvijek isti vlasnici legalno posluju, pod promjenjenim imenom firme (sve ostalo isto: vlasnik/ci,adresa, novi račun u ISTOJ banci itd.). Sjećam se iz Vitez-a firme koja je dužna državi cc.40miliona (još uvijek) a ta ista firma još uvijek radi sa istim vlasnikom pod drugim imenom firme...a ovi inspektori (sitna buranija) ganjaju ovu legalizaciju.

U PRAVU SI! IZ ISTOG RAZLOGA IZ KOJEG NE OBJAVLJUJU IMENA DUŽNIKA FIRMI, ISTO TAKO NEMOGUĆE JE DA TI ZAPLJENJE RAČUNAR (BEZ SUDSKOG NALOGA) ILI STAVE STIK U RAČUNAR BEZ TVOG DOPUŠTENJA.
U slucaju da Vam pokušavaju pretjetiti, samo napravi prijavu nadležnom tužilaštvu da ga ganja ZA ZLOUPOTREBU POLOŽAJA I PRIBAVLJANJE KORISTI INSTITUCIJI-ime institucije kao i onog koga je poslao (nemoj davati pare na tužbu kada imaš federalnog,kantonalnog i općinskog državnog tužioca -pošalji sve trojici sa cc. tako da te ne šaltaju čija je nadležnost tj: ako nije njihova neka predmet proslijede nadležnoj instituciji) te da pokrenu i dostave sve informacije u vezi istog...Dodatno, Zakonom o pristupu informacijama traži da ti dostave sve odluke (i odgovorne osobe) i ostalo u vezi "legalizacije",...siguran sam da će Vas zaobići iole pametan...

Pažnja.. inspekcija je bila kod jednog koji ima legalan windows (stim što je dobio od nn osobe "beplatnu" aplikaciju koja kopira sadržaj usb stik-a (sa inspektorovog sticka) na računar i isti se razmatra tj: dekodira daleko od internet konekcije)
Kako sam skonto, usb stik inspektora čita i kopira sve iz registrija tj: čak i vaš broj računa (https) sa šifrom enkriptovanom kao i sve druge stvari koje 100% NANOSE ŠTETU VLASNIKU - zato i potpisujete onaj list da ste saglasni..
Ovo je sve daleko od legitimnosti i valjanog načina (odluka i odgovornosti pojedinaca počev od Tirk-a i UO tržišne, preko pojedinih vladinih ljudi (u crnom)...
hmm..ovakve stvari i nisu za web ali eto, za malu raju informacija i na ovome se završava moj tekst... dovoljno je da pazite i ne dozvolite nijednom insektoru da stavi stick. Neka gleda papire, pred vama OS i ako je Microsoft i imate papire, to je dovoljno...za ostalo neka microsoft traži od dotičnog općinskog suda sudski nalog...
Iskreno vjerujem da inspektori ne znaju koliko štete nanose vlasniku firme i Bosni i Hercegovini....i za koga u stvari u pozadini rade...
Vlasnici firmi: ne dozvolite da Vam stavljaju stick osim ako imate reinstalisan računar sa FPP licencom pa da sve formatirate i nek čitaju da je samo legalizovan bez vaših svih history podataka...
bakirj

#659 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakirj »

i da se razumijemo, ja sam za legalizaciju software-a kako microsoft tako i ostalih ali treba ovo uraditi na način da niko ne bude oštećen a ne ad-hoc da se uništi privreda (i ovo malo što je ostalo).
Pametan vlasnik će: otpustiti radnika i kupiti licencu tako da ovi nisu ništa dobili (nikakvih dodatnih para inkasirali a dobila je firma koja preko drugih IT firmi tuši ove licence...) ili više radnika za više licenci (neka se svako nekako organizuje)...by the way - kod nas je sve legalizovano a opet im ne bi dao da ubadaju stick jer bi pri samoj njihovoj želji tražio da se unese u zapisnik da su tražili i protiv inspektora podnjeo krivičnu prijavu (državnom tužilaštvu)... :bih:
Ovo što se radi na sramotu Tržišnoj inspekciji, vladi FBiH i svima koji su uključeni...uništavaju granu na kojoj sjede!!!
papirolog

#660 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by papirolog »

bakirj wrote: Kako sam skonto, usb stik inspektora čita i kopira sve iz registrija tj: čak i vaš broj računa (https) sa šifrom enkriptovanom kao i sve druge stvari koje 100% NANOSE ŠTETU VLASNIKU - zato i potpisujete onaj list da ste saglasni
...
odlično, znači inspektor bez papira ne može ili ne bi smio upotrijebiti usb stick. :)

kako su naši istočni i zapadni susjedi riješili ovo pitanje? je li i kod njih bila slična kampanja?
Bakir1

#661 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bakir1 »

38 racunara, ljudi navikli na rad sa windowsima, rizik obuke u linuxu kroz zaustavljanje rada ne vrijedi razlike u cijeni izmedju licence i vremena provedenog u obilasku terena i rjesavanje reinstalacije racunara kopiranja baze podataka obuke ljude za rad.
rjesenje 38 licenci windows bez office paketa jer isti apsurdno kosta vise nego licenca, open office i idemo jovo nanovo
Lain Coubert

#662 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Lain Coubert »

Dobra zamjena za MS Office je Kingsoft Office. Interface je isti kao i kod MS OFFice-a, ima tri glavne aplikacije(Word,Excel,Powerpoint), čita sve formate, nema nikakavih problema, besplatan je. PRO verzija, koja je skoro ista kao i FREE košta vrlo malo.
bakirj

#663 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakirj »

papirolog wrote:
bakirj wrote: Kako sam skonto, usb stik inspektora čita i kopira sve iz registrija tj: čak i vaš broj računa (https) sa šifrom enkriptovanom kao i sve druge stvari koje 100% NANOSE ŠTETU VLASNIKU - zato i potpisujete onaj list da ste saglasni
...
odlično, znači inspektor bez papira ne može ili ne bi smio upotrijebiti usb stick. :)

kako su naši istočni i zapadni susjedi riješili ovo pitanje? je li i kod njih bila slična kampanja?
Inspektori gledaju papire gdje piše da si uzeo računar + račun za operativni sistem (za linux ako koristiš isprintaj GNU opću licencu i vozdra). Ako koristiš windows a nemaš račun i etiketu onda si nagrabusio (kazna i to žestoka)...
Kod susjeda je sve bilo normalno tako reći. Dali kampanju za licenciranje oko 6 mjeseci te ogromne popuste na licence.
Ovi naši ušli na prepad kako bi uzeli lovu i uništili doslovice ono malo što je ostalo od privrede od koje se uplaćuju doprinosi! Zar ne vidite danas štrajkovi boraca, u TK štrajkuje sindikat obrazovanja već 3 mjeseca a djeca ispaštaju kao i roditelji koji to sve masno plaćaju... počelo je...
*mima*

#664 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

Kod mene su uzeli sve kopije racuna.
bakirj

#665 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakirj »

Bakir1 wrote:38 racunara, ljudi navikli na rad sa windowsima, rizik obuke u linuxu kroz zaustavljanje rada ne vrijedi razlike u cijeni izmedju licence i vremena provedenog u obilasku terena i rjesavanje reinstalacije racunara kopiranja baze podataka obuke ljude za rad.
rjesenje 38 licenci windows bez office paketa jer isti apsurdno kosta vise nego licenca, open office i idemo jovo nanovo
Ne bih se složio jer i za windows 7 u odnosu na win XP i office 2007 u odnosu na 2003 su mnogi bili izgubljeni dok se nisu snašli.
Za novo je naravno potrebno par sati i to je to... Za većinu je sve besplatno i lagano za korištenje jer ako može mali od 6god. odmah koristiti linux, internet i open office onda može i neko od 30god.
Što se tiče baze podataka ionako plaćaš firmu ili osobu da se brine o tome (ako nisi veća firma).
U pravu si za office paket...apsurdno košta a imaš džaba...
Čak i fisikalizacija ima pod linux-om tako da je bolje ići na to nego na windows jer će uvijek izmišljati neka plaćanja...
Bakir1

#666 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bakir1 »

bakirj wrote:
Bakir1 wrote:38 racunara, ljudi navikli na rad sa windowsima, rizik obuke u linuxu kroz zaustavljanje rada ne vrijedi razlike u cijeni izmedju licence i vremena provedenog u obilasku terena i rjesavanje reinstalacije racunara kopiranja baze podataka obuke ljude za rad.
Ne bih se složio jer i za windows 7 u odnosu na win XP i office 2007 u odnosu na 2003 su mnogi bili izgubljeni dok se nisu snašli.
Za novo je naravno potrebno par sati i to je to... Za većinu je sve besplatno i lagano za korištenje jer ako može mali od 6god. odmah koristiti linux, internet i open office onda može i neko od 30god.
Što se tiče baze podataka ionako plaćaš firmu ili osobu da se brine o tome (ako nisi veća firma).
U pravu si za office paket...apsurdno košta a imaš džaba...
Čak i fisikalizacija ima pod linux-om tako da je bolje ići na to nego na windows jer će uvijek izmišljati neka plaćanja...
nismo u prilici da eksperimentisemo jer kadrovska struktura nije zavidne starosne strukture i nije bas fleksibilna na promjene koje bi se trebale desiti,da je 30 godina ne bih se sekirao, prosjek je 45 pa dalje.
specificnost posla ne dozvoljava rad na racunarima u normalnom vremenskom periodu nego krajem radnog vremena a rasporedjenost PJ u krugu od 1300 km sirom bosne oduzima mi previse vremena da vozam informaticara koji ce se posvetiti racunarima i ljudima koje bih drzao poslije radnog vremena, a svakako zelim da rijesim to sto prije.
kako racunam reinstalacija obuka potroseno vrijeme na obuku cca 80 do 100 KM po racunaru sa velikim mogucnostima za probleme poslije, a svako pitanje vise zahtjeva nove troskove.
za kase nemamo rjesenje u pogledu linuxa (barem ne ova firma sa kojom radimo) i ne garantuje se pouzdanost u svakom trenutku, tako da bih opet morao cca 20 licenciranih windowsa kupiti.
ovako unjeti ce kljuc tj broj licence uraditi open office obuku i instalaciju putem remota i kraj.
svaka druga varijanta bi oduzimala mnogo vise vremena a stvarala dodatne komplikacije sto u ovom cime se bavimo nema zastoja, Bog dao pekara ili ima ili nema, neko da nesto ceka zaboravi.
Nostromo

#667 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Nostromo »

Ne znam koji program koriste cika inspektori, ali ovo je stari fol koji brani pokretanje .exe fajlova sa USBa, cak ne treba ni restart na Win 7:

1. RUN secpol.msc
2. odaberi Software Restrictions Policies,
3. desni click na desni pane, odaberi New Path Rule, neka ti ostane Security level: Disallowed
4. unesi path do USBa npr. D:\ E:\ F:\ (moze i browse button ako ti je ustekan USB),
5. probaj pokrenuti neki .exe sa USBa :)
photo&video

#668 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by photo&video »

Vidim da ovdje svi pricaju o windowsima i office paketu. Sta je sa firmama koji koriste MAC racunare imaju licencirani sistem imaju programi koji mjnjaju office jedino ostaje adobe paket sporan koji cak nema ni kupiti kod nasih dilera niti znaju kad ce ga imati. Pomagajte
xamp

#669 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

Ovo je pametnije jer oni mogu kopirati taj .exe fajl na komp i pokrenut... A vidi ovo:
http://support.microsoft.com/kb/823732
xamp

#670 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

photo&video wrote:Vidim da ovdje svi pricaju o windowsima i office paketu. Sta je sa firmama koji koriste MAC racunare imaju licencirani sistem imaju programi koji mjnjaju office jedino ostaje adobe paket sporan koji cak nema ni kupiti kod nasih dilera niti znaju kad ce ga imati. Pomagajte
Idi u mekline, oni ce ti za 300 maraka instalirat kopiju adobe paketa xD

Ma ne mogu njihovi programi se pokretat na mac-u :)
bakirj

#671 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bakirj »

photo&video wrote:Vidim da ovdje svi pricaju o windowsima i office paketu. Sta je sa firmama koji koriste MAC racunare imaju licencirani sistem imaju programi koji mjnjaju office jedino ostaje adobe paket sporan koji cak nema ni kupiti kod nasih dilera niti znaju kad ce ga imati. Pomagajte
Adobe licence imas u http://hsm.ba/ koji preprodaje u BiH adobe licence legalno tako da nema izgovora..Ako narucis odmah, dobijas vec sutradan link za download i imas sve legalno (racun od HSM).
photo&video

#672 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by photo&video »

Ne treba meni nikakav izgovor, to je vrlo jednostavno rijeseno, citav sistem mi je na externom disku sa pratecim programima i sa njega bootam i radim, a disc na disku na Macu je samo sistem :D
Nego ovo sam pitao cisto informativno.
Ima li iko spisak programa koje kontrolisu
xamp

#673 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

photo&video wrote:Ne treba meni nikakav izgovor, to je vrlo jednostavno rijeseno, citav sistem mi je na externom disku sa pratecim programima i sa njega bootam i radim, a disc na disku na Macu je samo sistem :D
Nego ovo sam pitao cisto informativno.
Ima li iko spisak programa koje kontrolisu
Imas kasu?
photo&video

#674 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by photo&video »

Da ali nije povezana sa racunarom :D
DJUltra

#675 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by DJUltra »

photo&video wrote:Da ali nije povezana sa racunarom :D
Izdajes fakture?
Post Reply