Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
alfadreams

#651 Re: Alfa Romeo

Post by alfadreams »

muha-V8 wrote:Pozdrav Alfistima.

Zanima me Alfa 156 Sportwagon 2.0 JTS motor 2002g. Održavanje,mane, potrošnja realna 8-) iz iskustva ?
ako je jts motor u pitanju, zaobidji. lpg je (skoro) nemoguce ugraditi, direktno ubrizgavanje ima i tonu fabrickih mana. u rijetkim trenucima dok radi, dobro vuce, linearno, nema onog buma kao kod 2.0 ts kad se varijator otvori na cca 3000 rpm.
kasniji jts motori u 159 su se pokazali mnogo boljim, jer su imali kombinaciju gm bloka i alfine glave+lanac i dupli varijabilni razvod ventila...

sama alfa 156 sportwagon se kupuje iskljucivo zbog dizajna, jer je ponuda prostora otprilike ista kao u obicne sedan verzije (jedino je otvor gepeka veci, jel).

da se mene pita, rekao bih, ili 2.0 ts+lpg ili neki jtd.
alfadreams

#652 Re: Alfa Romeo

Post by alfadreams »

muha-V8 wrote:
mobsterc wrote:2.0jts nemoj prije polovine 2003...
A kakve mane ima do polovine 2003.g da pažnju mogu obratiti . Ne bježim od ulaganja u auto ako mi odgovara ali malo opširnih informacija :thumbup:
bila su 2 redizajna 156ice, u prvom je izmijenjen enterijer, dakle unutrasnjost, to je bila 2002., a od 2003. je izmijenjen i eksterijer. tako se originalna 156 naziva u dizajnerskom smislu Da Silva, a FL 2003. verzija Giugaro.

e sad se o tome moze tona stvari napisati ali ako vec kupujes auto, pogotovo Alfa Romeo, preporucujem opsirnu literaturu na tu temu. o AR su knjige napisane, od dizajna, tehnike, modela kroz istoriju, itd...
muha-V8

#653 Re: Alfa Romeo

Post by muha-V8 »

alfadreams wrote:
muha-V8 wrote:
mobsterc wrote:2.0jts nemoj prije polovine 2003...
A kakve mane ima do polovine 2003.g da pažnju mogu obratiti . Ne bježim od ulaganja u auto ako mi odgovara ali malo opširnih informacija :thumbup:
bila su 2 redizajna 156ice, u prvom je izmijenjen enterijer, dakle unutrasnjost, to je bila 2002., a od 2003. je izmijenjen i eksterijer. tako se originalna 156 naziva u dizajnerskom smislu Da Silva, a FL 2003. verzija Giugaro.

e sad se o tome moze tona stvari napisati ali ako vec kupujes auto, pogotovo Alfa Romeo, preporucujem opsirnu literaturu na tu temu. o AR su knjige napisane, od dizajna, tehnike, modela kroz istoriju, itd...

Ovo je 156ica sa izmjenom unutrašnjosti samo. Oprema ok :dvozonska klima,kozu,bose ozvucenje,komande na volanu ,aluminijske felge i nekih sitnica. Imao sam nekad alfu 147 pa mi nesto ova zapela za oko sada :mrgreen:

Motor me naj više zanima je li problematičan,i elektronika ,a mislim da je dovoljno snazan za ovo auto ?
alfadreams

#654 Re: Alfa Romeo

Post by alfadreams »

Ovo je 156ica sa izmjenom unutrašnjosti samo. Oprema ok :dvozonska klima,kozu,bose ozvucenje,komande na volanu ,aluminijske felge i nekih sitnica. Imao sam nekad alfu 147 pa mi nesto ova zapela za oko sada :mrgreen:

Motor me naj više zanima je li problematičan,i elektronika ,a mislim da je dovoljno snazan za ovo auto ?[/quote]

snaga nije upitna, ali je motor problematican, i kao takav se ugradjivao samo u 156 i ni u jedan drugi model alfe, i to vrlo kratko, mozda nepune dvije godine. bio si upozoren :roll:
muha-V8

#655 Re: Alfa Romeo

Post by muha-V8 »

alfadreams wrote:Ovo je 156ica sa izmjenom unutrašnjosti samo. Oprema ok :dvozonska klima,kozu,bose ozvucenje,komande na volanu ,aluminijske felge i nekih sitnica. Imao sam nekad alfu 147 pa mi nesto ova zapela za oko sada :mrgreen:

Motor me naj više zanima je li problematičan,i elektronika ,a mislim da je dovoljno snazan za ovo auto ?
snaga nije upitna, ali je motor problematican, i kao takav se ugradjivao samo u 156 i ni u jedan drugi model alfe, i to vrlo kratko, mozda nepune dvije godine. bio si upozoren :roll:[/quote]

Znaći da je zaobidjem. :sad:

A kakva je Alfa 166 2000.g 2,0 TS :?:
alfadreams

#656 Re: Alfa Romeo

Post by alfadreams »

muha-V8 wrote:
alfadreams wrote:Ovo je 156ica sa izmjenom unutrašnjosti samo. Oprema ok :dvozonska klima,kozu,bose ozvucenje,komande na volanu ,aluminijske felge i nekih sitnica. Imao sam nekad alfu 147 pa mi nesto ova zapela za oko sada :mrgreen:

snaga nije upitna, ali je motor problematican, i kao takav se ugradjivao samo u 156 i ni u jedan drugi model alfe, i to vrlo kratko, mozda nepune dvije godine. bio si upozoren :roll:

Znaći da je zaobidjem. :sad:

A kakva je Alfa 166 2000.g 2,0 TS :?:[/quote]

166 je krstarica, auto od 4,72 metara namijenjen za udobna putovanja, sa puno prostora unutra, dobrim gepekom, privlacnom kupeovskom linijom, i odlicnim motorima u ponudi.

evo moje
Image

2.0 motor je sasvim dovoljan, ko hoce sportsku voznju bice mu slab, ali koliko para toliko i muzike, uvijek bilo.

sve zavisi kako je odrzavana, sto se u prvom redu odnosi na trap (naprijed isto sistem duplih viljuski kao i u 147/156, ali nazad je multilink, nezavisno vjesanje). sredjivanje trapa moze uzeti od 500-1500 pa cak i vise KM, zavisno od toga sta se mijenja i kakvi se dijelovi nabavljaju. od auta uporedivog godista, samo je bmw 7 e38 imao skuplji trap od alfe 166, pa je to stvar na koju treba obratiti paznju.
druga stvar je motor, ukoliko se nisu postovali intervali mijenjanja ulja, moguca je veca havarija, zato mjerenje kompresije je obavezno (ali to se odnosi na bilo koji auto star 12 godina, ne samo za alfu). inace odlican je za lpg.
muha-V8

#657 Re: Alfa Romeo

Post by muha-V8 »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Kakva je potrošnja kod 166 benzina. Ova www.pik ba/profil/azrim3/
Last edited by muha-V8 on 08/08/2012 14:58, edited 1 time in total.
alfadreams

#658 Re: Alfa Romeo

Post by alfadreams »

muha-V8 wrote::thumbup: :thumbup: :thumbup:

Kakva je potrošnja kod 166 benzina. Ovu gledam www.pik ba/profil/azrim3/
vidim da ova alfa ima 18'' feluge (i zimske gume :? ). sa takvim felugama je auto neudobno i tvrdo, pa treba i o tome voditi racuna. neki preporuceni setap bi bio 16'' za zimu a 17'' za ljeto, generalno sto manja feluga veci profil gume pa je udobnije voziti. feluge nisu original alfine (to opet nista ne znaci, samo onako pominjem).

trosi od 7-17 litara, zavisno kako se vozi. za vozaca koji nema sportske ambicije i salta pametno, potrosnja u gradu moze biti nekih 10-11, a na otvorenom lagana voznja oko 80 je oko 7,5 litara. ako se gazi, onda trosi 13,14,15...

ovako sa slika, vidi se da je auto pripremano za prodaju, prao je motor (sto ne mora biti lose). unutrasnjost 166ica je generalno kvalitetna pa se ni nakon 10 i vise godina ne vide neka znacajnija habanja.

ono sto je cudno je da je napisao da je ugradio sekvent plin prije 15.000 km, malo je presao od ugradnje, nije mu se isplatio trosak :-?
muha-V8

#659 Re: Alfa Romeo

Post by muha-V8 »

alfadreams wrote:
muha-V8 wrote::thumbup: :thumbup: :thumbup:

Kakva je potrošnja kod 166 benzina. Ovu gledam http://www.pik ba/profil/azrim3/
vidim da ova alfa ima 18'' feluge (i zimske gume :? ). sa takvim felugama je auto neudobno i tvrdo, pa treba i o tome voditi racuna. neki preporuceni setap bi bio 16'' za zimu a 17'' za ljeto, generalno sto manja feluga veci profil gume pa je udobnije voziti. feluge nisu original alfine (to opet nista ne znaci, samo onako pominjem).

trosi od 7-17 litara, zavisno kako se vozi. za vozaca koji nema sportske ambicije i salta pametno, potrosnja u gradu moze biti nekih 10-11, a na otvorenom lagana voznja oko 80 je oko 7,5 litara. ako se gazi, onda trosi 13,14,15...

ovako sa slika, vidi se da je auto pripremano za prodaju, prao je motor (sto ne mora biti lose). unutrasnjost 166ica je generalno kvalitetna pa se ni nakon 10 i vise godina ne vide neka znacajnija habanja.

ono sto je cudno je da je napisao da je ugradio sekvent plin prije 15.000 km, malo je presao od ugradnje, nije mu se isplatio trosak :-?

I mene to kopka oko plina ali i kilometraža ? Auto je na izgled ok,a i mislio sam da su te felge malo prevelike
. Ne mislim za divljanja ali volim motor koji moze da povuce kad treba. Ja sam isti sto se tice pranja motora ali na trenutnom autu se dvoumim da to uradim ,a suh je ko barut i samo prašina po njemu.
alfadreams

#660 Re: Alfa Romeo

Post by alfadreams »

I mene to kopka oko plina ali i kilometraža ? Auto je na izgled ok,a i mislio sam da su te felge malo prevelike
. Ne mislim za divljanja ali volim motor koji moze da povuce kad treba. Ja sam isti sto se tice pranja motora ali na trenutnom autu se dvoumim da to uradim ,a suh je ko barut i samo prašina po njemu.
2.0 ts je, pored 2.4 jtd 10v, najslabiji motor koji je isao u 166, ali i kao takav, sasvim je dovoljan da 1500 kg tesku 166, sa 4 putnika i punim gepekom, uspjesno odrzava na konstantnoj brzini od 200 km/h. za medjuubrzanja stvari stoje malo drugacije, treba znati saltati jer je to atmosferski motor.

a ko hoce vise, ima na raspolaganju 2.4 jtd 20v motore od 175 i 185 ks, te legendarne alfine v6 motore u verzijama 2.0 tb/205 ks, 2.5/cca 190 ks, 3.0/cca 220 ks i 3.2 od 240 ks. to su strasne masine sa isto takvim troskovima odrzavanja.
preludezalude

#661 Re: Alfa Romeo

Post by preludezalude »

Ako te interesuje sta oko 166-ice 2.4jtd slobodno pitaj, ja imam jednu. :razz:
neskoh1

#662 Re: Alfa Romeo

Post by neskoh1 »

Alfa je stara talijanska kurva, ali zato, ni jedna druga kurva te nece zadovoljiti kao Alfa. :wink: :D :D :D :D
neskoh1

#663 Re: Alfa Romeo

Post by neskoh1 »

Dr. Octagon wrote:Zahvaljujem se Bobi-ju na promptnoj reakciji..... :sax:

Nije mi jasno zašto je Selenia ulje onako poslkupilo????Pa stvarno nisu normalni s kakvim maržama rade!!!!U Motorexu 25 KM, u ovlaštenom još i skuplje.Nađem neki broj u Mostaru,neka radnja,dole 16 KM......Isplati se švercovat ulje.....
Ja kupujem u Doboju, isto dodje 16 km litra.
neskoh1

#664 Re: Alfa Romeo

Post by neskoh1 »

kiky wrote:pozdrav alfisti ...
imam problem sa regulatorom jačine ventilatora ...
da li je neko imao sličnih problema i ako jest, kako ih je riješio ...
postoji problem sa nabavkom rezervnih dijelova za alfu, čak i polovnih ...
inače posjedujem 156, 1999 godište, 77kw, jtd ...
do sada nije bilo večih problema ...
:sad:
Ja sam imao isti problem, kod mene je radila samo prva brzina na ventilatoru. Odvezem svom majstoru i covjek ga nekako premostio radi u nekoj srednjoj brzini, kad treba upali se i uvijek je u jednoj te istoj srednjoj brzini, uglavnom kako mi je to odradio auto se ne pregrijava nikad, inace idem cesto preko Borja, klima i to sve radi pregrijavao se uzas, ne daj Boze da ides uz brdo iza kamiona ma zapalio bi se. :D
neskoh1

#665 Re: Alfa Romeo

Post by neskoh1 »

vukojebina wrote:Reci da se salis molim te...vidis nesto nesto u fordu, al ne vidis u audiju... izvini,ali mogo bi te razumjet da vozis udobnog mercedesa, ili sportski agresivnog bmw-a, ili izdrzljivu mazdu..itd..al ford brate...on, zajedno sa toyotom su mi nekako "mrtva" auta..kad prodje pored tebe, ko da nista nije ni proslo...ili kad sjedes u njih, ko da nisi ni usta sjeo...
EEE druze, da ti vidis kakvu sam ja imao Pumu :D :D :D Bila ona crvena jebena boja, alu felgice 16-ke i nazad auspuh REMUS ali na sredi, kad je upalis hladnu ona prede kao prava maca, a kad prodje gradom i curice i decki se okrecu. :wink: :wink: :wink:
neskoh1

#666 Re: Alfa Romeo

Post by neskoh1 »

Romeo 80 wrote:Da malo razbijem ovu interesantnu i nadasve korisnu prepirku s konkretnim pitanjem. Zna li neko gdje i po kojoj cijeni bih mogao kupiti/servisirati varijator faze usisnih ventila na 2.0 T.Spark motoru?

Osjetim da prillikom paljenja počinje pomalo da kucka, tako da pretpostavljam da mu polako dolazi kraj. :sad:
Ja sam svoj reparirao za 150 km, vec sam pregulio oko 5000 km sve super nije jos zvuk kao dizel. :D (i ja imam isti motor i imao sam isti problem)
neskoh1

#667 Re: Alfa Romeo

Post by neskoh1 »

Qler wrote:A8 cujes navece kako mu cijena pada :)
hahahahahah hahahha :lol: :lol: :lol: :lol:
neskoh1

#668 Re: Alfa Romeo

Post by neskoh1 »

Romeo 80 wrote:Pitanje za poznavaoce! Zna li ko gdje bih i po kojoj cijeni mogao uraditi zamjenu seta zupčastog remena za Alfu 155 2.0 t.spark 16v?! :)

Koliko bi me taj sex mogao šoldi stajati? I da, "čuveni" varijator faze. Koliko se on sad kreće ili možda da uradim reparaciju istog?! Ne znam šta je najpametnije? :oops: :sax:
Ja sam reparirao svoj varijator za 150 km i mogu ti rec pregulio sam oko 5000 km zasad sve super, a pre toga sam mijenjao zupcasti i radio totalni remont motora sve odjednom tako da ne znam tacno koliko je bilo samo to za zupcasti ali sve sa novim svjecicama i malim i velikim oko 1000 km.
mušema

#669 Re: Alfa Romeo

Post by mušema »

Ja sam nedavno kupila Alfu 159 2005.godiste, motor 1.9 dizel. Dala sam punta 1.2 benzin (2000 godiste) i 5000 KM, pa me zanima je li me dosla skupo/jeftino ili taman? Hvala :)
P.S. Punto 4 vrata, Alfa 2.
alfadreams

#670 Re: Alfa Romeo

Post by alfadreams »

mušema wrote:Ja sam nedavno kupila Alfu 159 2005.godiste, motor 1.9 dizel. Dala sam punta 1.2 benzin (2000 godiste) i 5000 KM, pa me zanima je li me dosla skupo/jeftino ili taman? Hvala :)
nema alfa 159 a ni 156 sa 2. vrata.
imam osjecaj da se zajebavas. alfa 159 na bh tablama tog godista kosta bar 15.000 km (i to benzinski motor, dizel je jos skuplji).
punto 1.2 benzin star 12 god. ne vrijedi preko 5.000 km ni u kom slucaju.
hostapler

#671 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

mušema wrote:Ja sam nedavno kupila Alfu 159 2005.godiste, motor 1.9 dizel. Dala sam punta 1.2 benzin (2000 godiste) i 5000 KM, pa me zanima je li me dosla skupo/jeftino ili taman? Hvala :)
Ti si vjerovatno kupila 147 ili nekim slucajem GT.
Sa dvoje vrata to sigurno nije 159.
Posto pretpostavljam da je cjenovno najblize 147 onda je to OK cijena. Tvoj Fiat,po meni,vrijedio je nekih 5000 tako da te je Alfa izasla negdje oko 10 000. Jeftino ili skupo,to je tu negdje.
mušema

#672 Re: Alfa Romeo

Post by mušema »

hostapler wrote:
Ti si vjerovatno kupila 147 ili nekim slucajem GT.
Sa dvoje vrata to sigurno nije 159.
Posto pretpostavljam da je cjenovno najblize 147 onda je to OK cijena. Tvoj Fiat,po meni,vrijedio je nekih 5000 tako da te je Alfa izasla negdje oko 10 000. Jeftino ili skupo,to je tu negdje.
Ma da, 147 :-) Toliko o mom poznavanju auta :lol: Hvala za informaciju :wink:
_ado_

#673 Re: Alfa Romeo

Post by _ado_ »

joj mušema sto me trznu. vec sam razbio kasicu, brojao pare...kontam ako si ti nasla 159 za 10000 km, naci cu i ja. kad ono alfa 147 :-D salim se ja. 147 je prelijepo auto, a i cijena je tu negdje.da si kupovala cashom vjerovatno bi jeftinije prosla.

P.S. Svaka cast za izbor auta. Rijetko se vidjaju djevojke za volanom alfe.
SCAR_AR

#674 Re: Alfa Romeo

Post by SCAR_AR »

Prije svega za sve one koji misle da je Alfa Romeo jako ruzna. I nadam se da se klaudijo nece naljutiti jer mu reklamiram alfu.
Image

Jednostavna je terapija:
Prvih 6 mjesec uci da govoris Alfa,
drugih 6 mjeseci Romeo.
Pa onda Sklopi Cuore Sportivo i kupi jednu nakon dvije godine pokusaja da propricas.
Pa nakon mjesec dana shvatis sta zapravo alfisti govore o toj nekakvoj dusi u njihovim vozilima.
Onda nakon godine vozanja Alfe shvatis da nisi bio kod majstora i malo ti cudno pa uradis taj mali servis.
Pa nakon par godina kad dodje da promjenis vozilo ti bude zao da je prodas pa napravis onda ovako nesto kao na slici, pa opet kupis poglede po cesti i vozikas i boli te neka stvar sto govore da vozis talijansko smece.
:sax:
richa

#675 Re: Alfa Romeo

Post by richa »

Kako joj dobro stoji ova bordo boja.... :P :thumbup: :-)
Post Reply