Ja ću za par godina pričati 100%tnim hrvatskim, jer mi je svaka knjiga na hrvatskom, kroacizmi na sve stranebrezan wrote:Zasto je fudbal postao nogomet?
Zasto je opstina postala opcina?
Zasto spikeri koji bi trebali da govore na bosnskom sve vise i cesce koriste hrvatske izraze a ne nase?
Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
-
melisash
#651 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
-
Pripovjedac
#652 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
U mom selu se nikad nije govorilo rukomet, vazda je bilo "handbal"brezan wrote:Ne smetaju mi engleski izrazi jer smo ih oduvijek koristili. Ali smi smeta ova novopecena kroatizacija bosanskog jezika. Nikada se kod nas nije govorio nogomet vec se uvijek govorilo fudbal. Nikada se nije govorilo razina vec se govorilo nivo. Zasto sada ove promjene?Ja Sam Odavle wrote: Cudno je da ti smeta hrvatski, ali ces sasvim komforno ubaciti engleski kao da ti to je maternji.
-
Am1
#653 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Ovaj bosanski koji je se pricao u Podrinju, uvjek je bila opstina i i uvjek je bio fudbal 
-
Avetinho
#654 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Ono sto se tebi cini da je "oduvijek", nekima je "nikada".brezan wrote:Ne smetaju mi engleski izrazi jer smo ih oduvijek koristili. Ali smi smeta ova novopecena kroatizacija bosanskog jezika. Nikada se kod nas nije govorio nogomet vec se uvijek govorilo fudbal. Nikada se nije govorilo razina vec se govorilo nivo. Zasto sada ove promjene?Ja Sam Odavle wrote: Cudno je da ti smeta hrvatski, ali ces sasvim komforno ubaciti engleski kao da ti to je maternji.
Tako i po pitanju hrvatskog. U moje vrijeme govorilo se i "opcina" i opstina", i "fudbal" i "nogomet", i "nivo" i "razina".
Samo u vrlo bliskoj proslosti su jezicki "cistunci" odlucili od svojih malih jezicica napraviti "izvorni". Pa, brate, kad ste vec krenuli, poizbacujte i engleske i njemacke tudjice, a mogli bi i po turskom i arapskom malo opalit.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#655 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
u nekim krajevima BiH oduvijek kazu kruhAm1 wrote:Ovaj bosanski koji je se pricao u Podrinju, uvjek je bila opstina i i uvjek je bio fudbal
i sta je sad bosanski jezik? kruh ili hljeb?
- Kladara
#656 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
kruv,moze i lebac
- Dozer
#657 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Bila emisija na RTS-u prije par mjeseci. Sjede razni experti, lingivisti, jezikoslovci i sl, a medju njima neki stariji ciko (zaboravio ime), profesor jezika i knjizevnosti i njihov, kao, najpriznatiji strunjak na tom polju. Tema: jezik i jezici na Balkanu.
I prica ovaj, prica onaj, te srpski je izvorni, te srpski je ovakav, te onakav ,te ober ovo, te cist, te svasta nesto. A ovaj ciko sjedi i slusa i ne progovara jedno 15 minuta. U neka doba se voditeljica sjeti da je i on tu, pa i njega upita sta misli o srpskom jeziku, a covjek ce:
Ne znam cemu tolika halabuka oko tog srpskog jezika, kad mi danas u srpskom jeziku imamo oko 8000 turcizama, a oko 3000 u svakodnevnom govoru. O kakvoj cistoci se prica?
Oni ostali k'o ribe na suVom
. Suze su me zalile 
I prica ovaj, prica onaj, te srpski je izvorni, te srpski je ovakav, te onakav ,te ober ovo, te cist, te svasta nesto. A ovaj ciko sjedi i slusa i ne progovara jedno 15 minuta. U neka doba se voditeljica sjeti da je i on tu, pa i njega upita sta misli o srpskom jeziku, a covjek ce:
Ne znam cemu tolika halabuka oko tog srpskog jezika, kad mi danas u srpskom jeziku imamo oko 8000 turcizama, a oko 3000 u svakodnevnom govoru. O kakvoj cistoci se prica?
Oni ostali k'o ribe na suVom
- dimenzija12
#658 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
koja je razlika? oba su strana jezikaJa Sam Odavle wrote: Cudno je da ti smeta hrvatski, ali ces sasvim komforno ubaciti engleski kao da ti to je maternji.
- Kladara
#659 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
kako za koga.ja bolje razumijem rvatski nego engleski.
- fatamorgana
#660 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Pa zavisi najviše od naciJonalne pripadnosti osobe koja napravi isti ,plain vanilla wrote:u nekim krajevima BiH oduvijek kazu kruhAm1 wrote:Ovaj bosanski koji je se pricao u Podrinju, uvjek je bila opstina i i uvjek je bio fudbal
- plain vanilla
#661 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
znaci u TZ uglavnom albanskifatamorgana wrote:Pa zavisi najviše od naciJonalne pripadnosti osobe koja napravi isti ,plain vanilla wrote:u nekim krajevima BiH oduvijek kazu kruhAm1 wrote:Ovaj bosanski koji je se pricao u Podrinju, uvjek je bila opstina i i uvjek je bio fudbal
- fatamorgana
#662 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Opa, sve se nema a jede se pecivo iz uvoza,plain vanilla wrote:
znaci u TZ uglavnom albanski
- Erzsebet
#663 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Pa nepismenima su oba strana, kao što im je i ćirilica strano pismo. Razlika je možda u tome što između hrvatskog i bosanskog nema razlike, i što samo nacionalisti i neznalice tvrde da su to dva različita jezika.dimenzija12 wrote:koja je razlika? oba su strana jezikaJa Sam Odavle wrote: Cudno je da ti smeta hrvatski, ali ces sasvim komforno ubaciti engleski kao da ti to je maternji.
- dimenzija12
#664 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
izmedju bosanskog i hrvatskog itekako ima razlike. dosta rijeci koje ne razumijem, pogotovo ovih novopecanih.Erzsebet wrote:Pa nepismenima su oba strana, kao što im je i ćirilica strano pismo. Razlika je možda u tome što između hrvatskog i bosanskog nema razlike, i što samo nacionalisti i neznalice tvrde da su to dva različita jezika.dimenzija12 wrote:koja je razlika? oba su strana jezikaJa Sam Odavle wrote: Cudno je da ti smeta hrvatski, ali ces sasvim komforno ubaciti engleski kao da ti to je maternji.
bolje dnevnik na engleskom.. ljudi u hrvatskoj razumiju bosanski tako da mi nemamo potrebe uciti njihove rijeci, a engleski svakome dobro dodje
-
Pripovjedac
#665 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Ljudi ne znaju da je u bosanskom jeziku pravilno i hiljada i tisuća, i fudbal i nogomet, i historija i povijest, i januar i siječanj (tako i svi mjeseci), ALI prvim oblicima se daje veeeelika prednost. Ne znam je li kruh normiran. Valjda jest. Onda fraza "Trbuhom za kruhom" nema veze s bosanskim jezikom.plain vanilla wrote:u nekim krajevima BiH oduvijek kazu kruhAm1 wrote:Ovaj bosanski koji je se pricao u Podrinju, uvjek je bila opstina i i uvjek je bio fudbal
I nema tu "oduvijek". Nije uvijek bila "opština". Nije cijela prošlost samo ono što mi pamtimo. Recimo, ja sam se začudio kada sam svog dedu, koji inače zbori "opština", čuo kako govori "općenito".
- abdic88
#666 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
U mojoj okolini se oduvijek govorilo nogomet, kruh, općina itd....Toliko mi ide na živce kad si neki umisle da je standardni bosanski jezik samo onaj koji se govori okolo Sarajeva.
- NIN
#667 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Pa zato sto je ovo prvo srpski, a ovo drugo hrvatski.brezan wrote:Preko noci je opstina postala opcina, reagovati je postalo reagirati, fudbal je postao nogomet, nivo je postala razina itd... Pitam se zasto?
-
Pripovjedac
#668 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Istina jeste da je negdje do 30-ih godina prošlog stoljeća bosanski jezik bio strahovito bliži hrvatskom, nego srpskom. Dovoljno je vidjeti djela bošnjačkih pisaca iz perioda A-U.NIN wrote:Pa zato sto je ovo prvo srpski, a ovo drugo hrvatski.brezan wrote:Preko noci je opstina postala opcina, reagovati je postalo reagirati, fudbal je postao nogomet, nivo je postala razina itd... Pitam se zasto?
- Erzsebet
#669 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Jel' vam ikad iko rekao da je to sve isti jezik, i da vaše rasprave nemaju smisla? Idite u školu ljudi, obrazujte se, širite vidike, jebo vas bosanski jezik i odvajanje od nečeg što je potpuno isto tom "bosanskom" na koji se pozivate.
- plain vanilla
-
Pripovjedac
#671 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
Lahko je tako, braco... Ovdje se raspravlja o opravdanosti nekih rješenja u standardu bosanskog jezika, te koliko ta rješenja imaju uporište u narodnom govoru i književnosti. Svaki narod ima takve rasprave. Tako je to, uvijek se ima nešto za popraviti.Erzsebet wrote:Jel' vam ikad iko rekao da je to sve isti jezik, i da vaše rasprave nemaju smisla? Idite u školu ljudi, obrazujte se, širite vidike, jebo vas bosanski jezik i odvajanje od nečeg što je potpuno isto tom "bosanskom" na koji se pozivate.
-
Avetinho
#672 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
... narocito kad dodje nova politicka garnitura na vlast. Jer valja narod o necem zabaviti, da se narod ne dosjeti kako ih *ebu u zdrav mozak.Pripovjedac wrote:Lahko je tako, braco... Ovdje se raspravlja o opravdanosti nekih rješenja u standardu bosanskog jezika, te koliko ta rješenja imaju uporište u narodnom govoru i književnosti. Svaki narod ima takve rasprave. Tako je to, uvijek se ima nešto za popraviti.Erzsebet wrote:Jel' vam ikad iko rekao da je to sve isti jezik, i da vaše rasprave nemaju smisla? Idite u školu ljudi, obrazujte se, širite vidike, jebo vas bosanski jezik i odvajanje od nečeg što je potpuno isto tom "bosanskom" na koji se pozivate.
- plain vanilla
#673 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
ja u zivotu nikad ne rekoh laHko, a oduvijek sam u BosniPripovjedac wrote:Lahko je tako, braco... Ovdje se raspravlja o opravdanosti nekih rješenja u standardu bosanskog jezika, te koliko ta rješenja imaju uporište u narodnom govoru i književnosti. Svaki narod ima takve rasprave. Tako je to, uvijek se ima nešto za popraviti.Erzsebet wrote:Jel' vam ikad iko rekao da je to sve isti jezik, i da vaše rasprave nemaju smisla? Idite u školu ljudi, obrazujte se, širite vidike, jebo vas bosanski jezik i odvajanje od nečeg što je potpuno isto tom "bosanskom" na koji se pozivate.
i bolje bi nasem narodu bilo da uci pravopis nego sto truni o tome cija je koja rijec
-
Pripovjedac
#674 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
I ja isto oduvijek u Bosni (preciznije Hercegovini) i stalno sam govorio lahko. I familija mi i društvo.plain vanilla wrote:ja u zivotu nikad ne rekoh laHko, a oduvijek sam u BosniPripovjedac wrote:Lahko je tako, braco... Ovdje se raspravlja o opravdanosti nekih rješenja u standardu bosanskog jezika, te koliko ta rješenja imaju uporište u narodnom govoru i književnosti. Svaki narod ima takve rasprave. Tako je to, uvijek se ima nešto za popraviti.Erzsebet wrote:Jel' vam ikad iko rekao da je to sve isti jezik, i da vaše rasprave nemaju smisla? Idite u školu ljudi, obrazujte se, širite vidike, jebo vas bosanski jezik i odvajanje od nečeg što je potpuno isto tom "bosanskom" na koji se pozivate.
- plain vanilla
#675 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
pa jel ti sad jasno koliko je besmisleno raspravljati koja je cija rijec?