Moja je beba malo izgubila na kilaži kako je prohodala i primijetila sam da je postala pravo probirljiva sto se tice hrane. Prije je sve jela, sto god da sam joj napravila, ali sad...to je borba (btw ima 15 mjeseci, ima oko 12 kg). Krompir nece ni da pogleda, voli meso (najvishe pečeno iako ja to izbjegavam da joj dajem), voli voće ali povrce skroz slabo i ja pojma nemam sta vishe da joj pravim da jedevanad wrote:@ Irish - ako tvoja beba pojede sve to sto si ti nabrojala, nije neuhranjena sigurno koliko god da je teska. Ja znam puno djece koja sa godinu imaju oko 7, 8 kila. Pa nismo svi isti, ako je beba sitnije gradje ne moze imati 15 kila. Pusti tabele... Moja beba je od 6 do 12 mjeseca udebljala 1.5 kg ali meni niko nije drobio jer je sa godinu imala 10.5 kg. Jednostavno pocne dijete da puze, pa da hoda...cak znaju u tom periodu da smrsaju djeca. Glavno je da vidis da ona fino jede, kaki, spava i da je raspolozena. Najbolje mama zna u kakvoj kondiciji je njena beba.
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- Female_Sa
#651 Re: Bebe - ALL ABOUT!
- Irish
#652 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@alhemicarko i @vanad, hvala na utjesnim rijecima
Najinteresantnije je zapravo to sto ona nije ni sitna beba
Visinom na gornjoj granici pa se moze biti kile kod nje tako rasporedile, sta ja znam
Ona je stvarno zdrava i vesela.., vjecito nasmijana i galamljiva (pjeva, guguce, doziva, vrti se), ziva je, i kada sjedi ona je trupom i ruciama vjecito u pokretu..dohvaca igracke, vrti ih, odlaze, slaze..ne znam
Ma meni je ustvari savrsena bas ovakva kakva jeste (a koo meni- moja, kakva ce mi drugacije biti
), i ne znam ni gdje bi joj stala ta dodatna kila
Jutros smo predali urin i vadili krv pa cemo vidjeti sutra nalaze. Odustala sam od rezima sa 7 obroka-ne ide
, a jedino sto mogu jeste pojacati malo dorucak (vocnu kasicu) sa rizinim pahuljicama, i eventualno onu uzinu malo pojacati.
Stvarno se trudim da se zdravo hrani, a izbjegavam kojekakve keksice, grickalice, razna lina i cudolina, i ostalo od cega bi eventualno mogla dodatno napuhati obrascice..
I ona stvarno pojede.., jedino sto vise nisam sigurna kako stojimo sa dojenjem, u smislu sto ne znam koliko podoji.., a uvijek mi se cini da nije sve izvukla. Dok joj je let down ona vuce a onda hoce drugu, bez obzira sto u ovoj jos ima
I glupo i je i pomisliti na adaptirano, jer bi i njega vjerovato vukla dok hoce i stala kad se osjeca sitom..Ne radi se kod nas o nedostatku mlijeka pa da posezemo za istim..Pna je jednostavno vec dovoljno velika da kada zavrsi-zavrsila je i nece ni guc vise
A nista, sacekat cemo nalaze sutra i odmah kod nase pedijatrice (ovaj put) na ocitavanje.., previse mi je cekati sedmicu kad se i onako ne prodrzavamo onoga sto nam je receno.
Hvala vam zene
Najinteresantnije je zapravo to sto ona nije ni sitna beba
Jutros smo predali urin i vadili krv pa cemo vidjeti sutra nalaze. Odustala sam od rezima sa 7 obroka-ne ide
Stvarno se trudim da se zdravo hrani, a izbjegavam kojekakve keksice, grickalice, razna lina i cudolina, i ostalo od cega bi eventualno mogla dodatno napuhati obrascice..
I ona stvarno pojede.., jedino sto vise nisam sigurna kako stojimo sa dojenjem, u smislu sto ne znam koliko podoji.., a uvijek mi se cini da nije sve izvukla. Dok joj je let down ona vuce a onda hoce drugu, bez obzira sto u ovoj jos ima
I glupo i je i pomisliti na adaptirano, jer bi i njega vjerovato vukla dok hoce i stala kad se osjeca sitom..Ne radi se kod nas o nedostatku mlijeka pa da posezemo za istim..Pna je jednostavno vec dovoljno velika da kada zavrsi-zavrsila je i nece ni guc vise
A nista, sacekat cemo nalaze sutra i odmah kod nase pedijatrice (ovaj put) na ocitavanje.., previse mi je cekati sedmicu kad se i onako ne prodrzavamo onoga sto nam je receno.
Hvala vam zene
- Irish
#653 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Voli li jogurt? Vec sam napisala da i moja malo zeza sa povrcem, ali je naprosto luuuda za jogurtom (mogla bi ga u ooogromnim kolicinamaFemale_Sa wrote:Moja je beba malo izgubila na kilaži kako je prohodala i primijetila sam da je postala pravo probirljiva sto se tice hrane. Prije je sve jela, sto god da sam joj napravila, ali sad...to je borba (btw ima 15 mjeseci, ima oko 12 kg). Krompir nece ni da pogleda, voli meso (najvishe pečeno iako ja to izbjegavam da joj dajem), voli voće ali povrce skroz slabo i ja pojma nemam sta vishe da joj pravim da jedevanad wrote:@ Irish - ako tvoja beba pojede sve to sto si ti nabrojala, nije neuhranjena sigurno koliko god da je teska. Ja znam puno djece koja sa godinu imaju oko 7, 8 kila. Pa nismo svi isti, ako je beba sitnije gradje ne moze imati 15 kila. Pusti tabele... Moja beba je od 6 do 12 mjeseca udebljala 1.5 kg ali meni niko nije drobio jer je sa godinu imala 10.5 kg. Jednostavno pocne dijete da puze, pa da hoda...cak znaju u tom periodu da smrsaju djeca. Glavno je da vidis da ona fino jede, kaki, spava i da je raspolozena. Najbolje mama zna u kakvoj kondiciji je njena beba.
- Female_Sa
#654 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma voli jogurt ali samo vocni:) i to joj redovno dajem, svaki dan. Sto se tice onog drugog jogurta, slabo. Ponekad samo malo pojede, kasikicu-dvije i to je sve. Inace je pravo živahna, samo skače (zato joj slatko i sokiće gotovo nikako i ne dajem), a slabo spava i preko dana i navece. Do prije 7 dana sam je uspavljivala 2x dnevno po 1h, a sad sam joj ukinula to jedno spavanje da vidim hoce li mi navece dobro spavati.
-
LaCici
#655 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Je li neka od vas vidjela ima li se kod nas igdje kupiti ono ogledalo sto se stavi na zadnje sjediste za nadzor bebe u autosjedalici?
- beautyfool
#656 Re: Bebe - ALL ABOUT!
eh sto bih ja volila da mi mozemo imati plan obroka i da ona sa zadovoljstvom to jede
Lacici cini mi se da je nekad bilo u DM ta ogledala, sad ne znam jeli imaju, vidi mozda ima u robotu ili tamo gdje ima auto opreme ako nadjes gdje javi da i mi znamo, bas bi mi dobro doslo takvo ogledalce.
-
safran
#657 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ipak ga nastoj probuditi - i meni je bilo žao buditi mog bebana koji je znao sastaviti po 7 sati spavanja nakon jednog osrednjeg podoja, patila sam se sa kvrgama po cijelu noć jer je mlijeko naglo krenulo a onda bismo po cijeli dan provodili vrijeme dojeći. Rezultat je bio porazan, za 15 dana je izgubio 400 g. Uzrok uspavanosti može biti žutica a može jednostavno biti dobar spavač - moj je takav. Nastoj da doji barem svaka 3 sata.ima nade wrote:Poz svima moj momcic stigao 7.5. 4100g 55 cm dojimo, spavamo, placemo. Imam jedno pitanje on po noci dobro spava, al meni nadode mlijeko pa mi se stvaraju kvrge, ja to masiram, izdajam rucno, a nekad i izdajalicom. Sad ne znam kako da to regulisem, zao mi da ga budim jer se ne buni, a i proces budenja je dugotrajan:D . Kada se uspostavi proizvodnja , trebam li mozda smanjiti unos tecnosti ili je ustajanje po noci , masiranje i rucno izdajanje jedino rijesenje za sad ?
- Alhemicarkaa
#658 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zna li iko gdje se ima kupiti majci sa zarezom u predjelu grudi, ono da se može sika izvući? Uspjela sam staviti grudnjak, i prošlo je bezbolno (bradavice su mi osjetljive na tkaninu) i sad lijepo šetamo, ali mi bezveze da zadižem cijelu majcu da bih je podojila kad smo napolju. Ove majce bi mi odlično došle.
-
duboka_misao
#659 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Alhemicarkaa wrote:Zna li iko gdje se ima kupiti majci sa zarezom u predjelu grudi, ono da se može sika izvući? Uspjela sam staviti grudnjak, i prošlo je bezbolno (bradavice su mi osjetljive na tkaninu) i sad lijepo šetamo, ali mi bezveze da zadižem cijelu majcu da bih je podojila kad smo napolju. Ove majce bi mi odlično došle.
a da probas marame za dojenje ?
-
etoja
#660 Re: Bebe - ALL ABOUT!
mozda da probas sa kosuljicama dok ne nadjes tu majicu. ja sam najvise kosulje nosala, i da pokrivala se maramom. A dojili smo gdje god, kad god, koliko god cijelih 22 mjesecaAlhemicarkaa wrote:Zna li iko gdje se ima kupiti majci sa zarezom u predjelu grudi, ono da se može sika izvući? Uspjela sam staviti grudnjak, i prošlo je bezbolno (bradavice su mi osjetljive na tkaninu) i sad lijepo šetamo, ali mi bezveze da zadižem cijelu majcu da bih je podojila kad smo napolju. Ove majce bi mi odlično došle.
- niko_niko_kao_ja
#661 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ja sam sebi kupila haljinica i majica koje su malo otvorenije i onda samo malo svucem, i mi spremni za ruckanje 
- putujucidzindas
#662 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I meni prva tri puta bilo bezveze podizati majicu, sad normala - gdje god i kad god
doduse, imam neku maramu, pa se fino pokrijemo da nas ne vide
samo vidis nogice kako landaraju 
- Alhemicarkaa
#663 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Super ideja za košulju
A meni marama uopće ne izgleda praktično, ja moram vidjeti bebu kad jede
a i ona mene 
A meni marama uopće ne izgleda praktično, ja moram vidjeti bebu kad jede
- putujucidzindas
#664 Re: Bebe - ALL ABOUT!
maramu samo namjestis tako da se ti i beba gledate, ali da vas drugi ne gledaju. ja sam kupila wrap, neki dan nadjoh i video kako podojiti bebu u wrapu, samo jos da se malo ustelimo i cini mi se da ce biti super. ma na kraju krajeva, beba ionako fino pokrije sve glavicom..
-
etoja
#665 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ako dopustate
, evo vam savjet iskusne dojilje: kad god vi sjednete da podojite dijete pored vas ce prolaziti dvije grupoe ljudi: oni kojima je to nesto lijepo, prirodno i proci ce ne zureci., i oni kojima je to nesto bezze, tabu, neprimjereno, i oni ce od vas okrenuti glavu
. a vi i bebe samo opusteno 
- Alhemicarkaa
#667 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nemam ja problem sa prolaznicima, nije mi neprijatno uopće, mogu dojiti vala i na sred Titove, samo pokušavam sebi olakšati 
- Irish
#668 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Eeevo da se javimo i mi..Dobili smo prosle sedmice nalaze urina i krvi i blaaago smo anemicni
Ja se zaledila kada ono u pojasnjenju je to valjda jako cesto kod iskljucivo dojenih beba do sestog mjeseca, a pogotovo ako je majka u trudnoci bila anemicna (sto je kod mene bio slucaj). Kako sam saznala, mnogi pedijatri cak bez nalaza krvi, preventivno propisuju bebama zeljezo ako su samo dojene. Uglavnom, sada uzimamo zeljezo kroz sirup dva puta dnevno a ja je evo danima bukvalno natrpavam cveklom, graskom, zitaricama, mesom
Moram jos napisati da joj se od ovog sirupa (Legofer) baaaas otvorio apetit.., za ne povjerovati
@beauty, koji ste vi uzimali sirup za apetit? Jeste li u skorije vrijeme radili nalaze krvi? Meni rece pedijatrica da je jedan od najcescih simptoma kod manjka zeljeza bas slab apetit. Moja je hB dolidno jela i do sirupa ali sada
A sto se tice kilaze, kaze nam da je ona jednostavno takva beba, vitka, i da najvjerovatnije nikada nece ni biti neka debeljuca. Ona je zila, zvrkic i valjda joj takav metabolizam
Evo se jucer prvi put sama popela u stojeci polozaj uz stolicu i ono bi vec hodalo, a uopste nije zainteresovana za puzanje.. ja se slomih sa vjezbama da je nafuram na puzanje (puzem i sama oko nje, ne bi li joj bilo intresantno), jer sam citala da je jako dobro da bebe prvo propuzu ali jokk kod ove moje..Ja dok je postavljam na sve cetiri, ona se odmah docekuje na stopala i ustaje
Nejse, skrenuh ja sa teme..uglavnom ok smo..Nsam vise toliko zabrinuta, iako je moram priznati, sopam samo tako
I NASA draga dr takodjer smatra da je totalna nebuloza povecavati dojenje u ovom periodu kada ona treba da ga prirodno smanjuje
Vracac se na pocetak dojenja je totalno suvisno, pogotovo sada kada se ustanovilo ovo sa manjkom zeljeza a mlijeko valjda sprijecava apsorbciju istog pa ga ne treba puno uzimati..pogotovo neposredno prije ili poslije uzimanja zeljeza.
@beauty
, nadam se da ce malena brzo poceti papati..a valjda je malo vise probirljiva pa sta ces.., nudi sve redom, nek sta bilo zvace..Dobro je sto makar hoce mlijecne proizvode pa joj mozes udrobiti kiflicu u jogurt ili tako nesto..Nek jede stavoli kad je vec tako..Cmokni je i bas me interesuje jeste li radile nalaze krvi u skorije vrijeme?
@beauty, koji ste vi uzimali sirup za apetit? Jeste li u skorije vrijeme radili nalaze krvi? Meni rece pedijatrica da je jedan od najcescih simptoma kod manjka zeljeza bas slab apetit. Moja je hB dolidno jela i do sirupa ali sada
Nejse, skrenuh ja sa teme..uglavnom ok smo..Nsam vise toliko zabrinuta, iako je moram priznati, sopam samo tako
@beauty
Last edited by Irish on 05/06/2012 10:54, edited 1 time in total.
- Irish
#669 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@etoja
Uvijek se zezam kako svaki trzni centar i svaka nadzorna kamera u ovom gradu ima zabiljezeno nase stekanje
Uvijek se zezam kako svaki trzni centar i svaka nadzorna kamera u ovom gradu ima zabiljezeno nase stekanje
-
nova_korisnica
#670 Re: Bebe - ALL ABOUT!
taj vocni jogurt ti je pun secera...radije joj sama napravi vocni jogurt...neko voce izmiksas ili izgnjecis i pomjesas sa jogurtom i eto ti pravog vocnog jogurta...Female_Sa wrote:Ma voli jogurt ali samo vocni:) i to joj redovno dajem, svaki dan. Sto se tice onog drugog jogurta, slabo. Ponekad samo malo pojede, kasikicu-dvije i to je sve. Inace je pravo živahna, samo skače (zato joj slatko i sokiće gotovo nikako i ne dajem), a slabo spava i preko dana i navece. Do prije 7 dana sam je uspavljivala 2x dnevno po 1h, a sad sam joj ukinula to jedno spavanje da vidim hoce li mi navece dobro spavati.
jesi mozda probala da joj pravis slatki krompir??
- Female_Sa
#671 Re: Bebe - ALL ABOUT!
nova_korisnica wrote:taj vocni jogurt ti je pun secera...radije joj sama napravi vocni jogurt...neko voce izmiksas ili izgnjecis i pomjesas sa jogurtom i eto ti pravog vocnog jogurta...Female_Sa wrote:Ma voli jogurt ali samo vocni:) i to joj redovno dajem, svaki dan. Sto se tice onog drugog jogurta, slabo. Ponekad samo malo pojede, kasikicu-dvije i to je sve. Inace je pravo živahna, samo skače (zato joj slatko i sokiće gotovo nikako i ne dajem), a slabo spava i preko dana i navece. Do prije 7 dana sam je uspavljivala 2x dnevno po 1h, a sad sam joj ukinula to jedno spavanje da vidim hoce li mi navece dobro spavati.
jesi mozda probala da joj pravis slatki krompir??
Nisam nikad pravila slatki krompir...kako se to pravi?
-
duboka_misao
#672 Re: Bebe - ALL ABOUT!
slatki krompir ima kupiti u mercatoreu poznatiji kao yams
- Female_Sa
#673 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mislis na Mercator? Najmanje 2x sedmicno sam u tu ali to nikad vidjela nisam. Hvala puno, potrazit cu.duboka_misao wrote:slatki krompir ima kupiti u mercatoreu poznatiji kao yams
-
nova_korisnica
#674 Re: Bebe - ALL ABOUT!
slatki krompir (sweet patotoe) mislim da imas u merkatoru...on je narandzast unutra...ubaci na google pa ce ti slika izaci...
mozes skuhati kao i obicni krompir i izgnjeciti...a mozes ga umotati u foliju pa peci u rerni...ne znam kolika ti je bebica, ali moze jesti ovo od 6 mjeseci....mozes ga mjesati sa obicnim krompirom, sa mrkvom, sa brokolijem i slicno...
mozes skuhati kao i obicni krompir i izgnjeciti...a mozes ga umotati u foliju pa peci u rerni...ne znam kolika ti je bebica, ali moze jesti ovo od 6 mjeseci....mozes ga mjesati sa obicnim krompirom, sa mrkvom, sa brokolijem i slicno...
-
duboka_misao
#675 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma prepoznaces ondje bude gdje look i obicni krompir, izgleda cudno crvenkasta kora i velicine su 2-3 obicna krompiraFemale_Sa wrote:Mislis na Mercator? Najmanje 2x sedmicno sam u tu ali to nikad vidjela nisam. Hvala puno, potrazit cu.duboka_misao wrote:slatki krompir ima kupiti u mercatoreu poznatiji kao yams