Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
kv99

#651 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

mirage77 wrote:
kv99 wrote:
mirage77 wrote:imaš li nešto konkretnije od samo izjave nekog forumaša, :-) neki link, izjavu iz medija, ili takvo što..i kako su to Podrinjci istjerivali Jaseničane? samo tako što neki Podrinjac dođe sa puškom pred kuću nekog Srbina koji je bio u Armiji BiH, pozove ga iz kuće, istjera ga, a ovaj se sa porodicom zaputi preko Majevice u Lopare ili Ugljevik !? :-)

i ako se to dešavalo zašto baš samo Jaseničane i selo Jasenicu? zar nije bilo za očekivati da će neki kabadahija ako već želi useliti se u neku srpsku kuću protjerati nekog Srbina u Tuzli i smjestiti se na Slatinu, Brčansku Maltu ili neki drugi dio grada, što bi se zamajavao tamo nekom srebreničkom vukojebinom Jasenicom !? :-) ako pak kažeš to su vlasti sprječavale u Tuzli, to su isto vlasti onda mogle i trebale i sprječavale su i u Jasenici kod Srebrenika..mislim priča je totalno šuplja, i jedini argumenti svode se na mahalska rekla-kazala.. :roll:
E evo gilbert je našao nešto konkretnije iz medija.
Koliko sam shvatio @gilbert je našao podatak kako su isprebijali jednog čovjeka što je zločin samo po sebi ali ovdje se tvrdi da je čitavo selo protjerano organizovano i u najmanju ruku pod prečutnom dozvolom vlasti a to nije isto kao taj podatak iz medija.
Pa dovoljno je bilo da se i ovo desi. Čovjek je ubijen. Onda su se i ostali pobojali za život i otišli.

Evo linka
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... ocine.html[/quote]

Ja opet ponavljam : ovdje se daju linkovi gdje se vidi da su optuzeni za napad na JEDNOG covjeka a tvrdi da se da je citavo selo protjerano organizovano i u najmanju ruku pod precutnom dozvolom vlasti. To si i sa svojim linkom potvrdio jer se tu nikako ne spominje da su ti ljudi ili bilo ko drugi optuzeni za napad na citavo selo ili protjerivanje citavog sela.
kratak_spoj

#652 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kratak_spoj »

mirage77 wrote:
kv99 wrote:
mirage77 wrote:imaš li nešto konkretnije od samo izjave nekog forumaša, :-) neki link, izjavu iz medija, ili takvo što..i kako su to Podrinjci istjerivali Jaseničane? samo tako što neki Podrinjac dođe sa puškom pred kuću nekog Srbina koji je bio u Armiji BiH, pozove ga iz kuće, istjera ga, a ovaj se sa porodicom zaputi preko Majevice u Lopare ili Ugljevik !? :-)

i ako se to dešavalo zašto baš samo Jaseničane i selo Jasenicu? zar nije bilo za očekivati da će neki kabadahija ako već želi useliti se u neku srpsku kuću protjerati nekog Srbina u Tuzli i smjestiti se na Slatinu, Brčansku Maltu ili neki drugi dio grada, što bi se zamajavao tamo nekom srebreničkom vukojebinom Jasenicom !? :-) ako pak kažeš to su vlasti sprječavale u Tuzli, to su isto vlasti onda mogle i trebale i sprječavale su i u Jasenici kod Srebrenika..mislim priča je totalno šuplja, i jedini argumenti svode se na mahalska rekla-kazala.. :roll:
E evo gilbert je našao nešto konkretnije iz medija.
Koliko sam shvatio @gilbert je našao podatak kako su isprebijali jednog čovjeka što je zločin samo po sebi ali ovdje se tvrdi da je čitavo selo protjerano organizovano i u najmanju ruku pod prečutnom dozvolom vlasti a to nije isto kao taj podatak iz medija.
Pa dovoljno je bilo da se i ovo desi. Čovjek je ubijen. Onda su se i ostali pobojali za život i otišli.

Evo linka

ok, tu je sada i link, no kako to dokazuje ''da su Srebreničani i POdrinjci protjerali sve Srbe iz Jasenice'' ... koliko sam mogao da vidim iz tekstova vezanih za Jasenicu govori se o jednom fizičkom napadu trojice pojedinaca na jednog stanovnika srpske nacionalnosti u tom selu..
mirage77

#653 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mirage77 »

E evo gilbert je našao nešto konkretnije iz medija.[/quote]

Koliko sam shvatio @gilbert je našao podatak kako su isprebijali jednog čovjeka što je zločin samo po sebi ali ovdje se tvrdi da je čitavo selo protjerano organizovano i u najmanju ruku pod prečutnom dozvolom vlasti a to nije isto kao taj podatak iz medija.[/quote]

Evo linka

ok, tu je sada i link, no kako to dokazuje ''da su Srebreničani i POdrinjci protjerali sve Srbe iz Jasenice'' ... koliko sam mogao da vidim iz tekstova vezanih za Jasenicu govori se o jednom fizičkom napadu trojice pojedinaca na jednog stanovnika srpske nacionalnosti u tom selu..[/quote]

Nemam namjeru da oko ovoga polemišem. Jer imaju forumi na ovu temu. Ali nemogu da nekažem neke stvari.
1.Prvo ovaj čovjek je preklan. Valjda si to pročitao. Šta ćemo sada reći. Ko možda Dodik što kaže (da smo mi napravili Markale i Kapiju) da je preklo sam sebe ili da su ga preklali srpski diverzanti u Živinicama 95.
2.Dovoljno govori i to da je vjerovatno vojna bezbjednost ARBiH napravila uviđaj o premlaćivanju i znaju se počinioci, ali se nezna ko ga je preklao. Znamo da je 95 vojna bezbjednost bila jaka kao i MUP. Zašto se to nije procesuiralo. I šta da očekuješ od tog civilnog srpskog stanovništva nego da bježi prema Semberiji. Ti ljudi su bili tu od 92. Nisu otišli. Zašto se nisu zaštitili? Kada smo ušli u Donji Vakuf Alagić je postavio vojnu policiju da čuva pravoslavnu crkvu da je ko nedigne u zrak. Šta je falilo i ovdje postaviti 5-6 vojnih ili civilnih policajaca dok dolaze i prolaze Podrinjci da nedođe do nečeg ovakvog. Odgovara se i za ono što se uradi ali i ono što se neuradi a trebalo je uraditi. Još gori primjer je Grabovica. Gdje neko dovede narkomane iz Sarajeva i smjesti ih u hrvatsko selo puno civila. I oni naprave ono što napraviše.
domi

#654 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by domi »

mirage77 wrote: 4. I evo kada ga spomenušmo. Imali li neko da opiše akciju na Sebešić koja je bila vrlo važna i expresno dobijena.

Nema se Bog zna sta reci, jos jedna u nizu akcija. Odradjen je nekako odmah nakon Kamenjasa. Moja jedinica se podijelila u nekoliko grupa, tako da smo ih udarili sa par strana odjednom. Dosta nocnog pjesacenja, pred zoru smo dosli do pocetnih polozaja, napad je trebao poceti, kao sto je bio i obicaj prije svitanja. Problem je bio sto su tu na njihovim linijama, odnosno punktu, bili transporteri UN-a skupa sa njima te se onako jaranski zajebavali, tako da je napad poceo u kasno jutro. U medjuvremenu nama crkaju uredjaji veze, ustvari baterije se potrosile, a rezervne nimo imali, gubimo komunikaciju sa ostalim grupama, bar znamo da su i oni na pocetnim polozajima. Kao sto rekoh cekali smo tu par sati, sjecam se da je dan bio prelijep i da su se dezurni klovnovi jedinice zajebavali kako je lijep da za umiranje. Napokon UN odlazi, pocinje napad, Vranicki poskoci se daju u bijeg, sa jarbola se skida sahovnica, stavljaju se ljiljani, cujemo UN da se vraca, krijemo se u sumarku, HVO pocinje sa granatiranjem, UN staje, osmatra, vjerovatno kontaju kad se prije ovo desi, odlaze. Mi se nastavljamo jeba.ati sa HVO bojovnicima ostatak danam, nekako poslijepodne ulazimo u selo, koje je od mjesta naseg udara bilo udaljeno par km , gdje nalazimo sve - od igle do lokomotive. Normalno, uzeli smo ono sto smo mogli ponijeti - cigare, alkohol i ostalu doping robu, ali su se oni iz Korpusa tu pravo obogatili, ma.ku im je.em. Slova koja nedostaju u prethodnoj recenici su j & b :D Zlocina nije bilo, nego se muski udaralo, tu smo izgubili par boraca, kao i oni, takodje smo i zarobili par.
Nista posebno, samo jos jedna prilika da nam ginu mladi ljudi, da bi na kraju opet imali Mileta da nam odredjuje sudbinu.

Rahmet im dusi.
revolver amidza

#655 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by revolver amidza »

domi wrote:
mirage77 wrote: 4. I evo kada ga spomenušmo. Imali li neko da opiše akciju na Sebešić koja je bila vrlo važna i expresno dobijena.

Nema se Bog zna sta reci, jos jedna u nizu akcija. Odradjen je nekako odmah nakon Kamenjasa. Moja jedinica se podijelila u nekoliko grupa, tako da smo ih udarili sa par strana odjednom. Dosta nocnog pjesacenja, pred zoru smo dosli do pocetnih polozaja, napad je trebao poceti, kao sto je bio i obicaj prije svitanja. Problem je bio sto su tu na njihovim linijama, odnosno punktu, bili transporteri UN-a skupa sa njima te se onako jaranski zajebavali, tako da je napad poceo u kasno jutro. U medjuvremenu nama crkaju uredjaji veze, ustvari baterije se potrosile, a rezervne nimo imali, gubimo komunikaciju sa ostalim grupama, bar znamo da su i oni na pocetnim polozajima. Kao sto rekoh cekali smo tu par sati, sjecam se da je dan bio prelijep i da su se dezurni klovnovi jedinice zajebavali kako je lijep da za umiranje. Napokon UN odlazi, pocinje napad, Vranicki poskoci se daju u bijeg, sa jarbola se skida sahovnica, stavljaju se ljiljani, cujemo UN da se vraca, krijemo se u sumarku, HVO pocinje sa granatiranjem, UN staje, osmatra, vjerovatno kontaju kad se prije ovo desi, odlaze. Mi se nastavljamo jeba.ati sa HVO bojovnicima ostatak danam, nekako poslijepodne ulazimo u selo, koje je od mjesta naseg udara bilo udaljeno par km , gdje nalazimo sve - od igle do lokomotive. Normalno, uzeli smo ono sto smo mogli ponijeti - cigare, alkohol i ostalu doping robu, ali su se oni iz Korpusa tu pravo obogatili, ma.ku im je.em. Slova koja nedostaju u prethodnoj recenici su j & b :D Zlocina nije bilo, nego se muski udaralo, tu smo izgubili par boraca, kao i oni, takodje smo i zarobili par.
Nista posebno, samo jos jedna prilika da nam ginu mladi ljudi, da bi na kraju opet imali Mileta da nam odredjuje sudbinu.

Rahmet im dusi.
domi,ja sam došao na smjenu " gerilaca" iz 17. sjećam se granata s njhove strane,mada su i naši artiljerci poprilično biuli zauzeti,jesu li to bili oni un iz stare bile? to je bilo u drugoj plovini juna koliko se sjećam? bilo je tada jedinica armije iz bugojanske brigade koje su se tu pregrupisvale za obračun u bugojnu,..obzirom da smo znali da je hvo bugojna slovio bio na galsu kao jedna od najboljih njiihovih jedinica,nevjetrovatan su optimizam ulijavali momci iz 307..kasnije će ispostaviti sasvim opravdano,..zarobilli smo im 2 pam-a 14.5 mm mislim da su bugojancima dati,baš na nekoj čuki ni km iznad samog sebešića
muflon1977

#656 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

domi wrote:

Rahmet im dusi.
A mozes li opisati poslije udar preko Vucje glave prema Poganoj ravni ako to znas kako to je onaj dio prema D.Vakufu sa istoka..
lleptir

#657 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by lleptir »

revolver amidza wrote:
cindrlimindrli wrote:
revolver amidza wrote:mora se priznati da su im inženjerici bili majstori što u ukopavanju - zabrđe su ogradili tranšejima i zemunicama bagerima pravi sistem. bager im je rpg om uništen, a i u sistemu vezivanja mina, mrud-prom-klipnjače,.
Jesu, nema sta, neko je kod njih jako dobro znao kako se to radi. Jos ekstremnije primjer su Zubici, mislim da
znas gdje je to. Nije bilo dovoljno iskopati transe, a iskopani su bukvalno ispod kuca u tom selu, nego su od svega
napravili lavirint po citavom selu. Ono, majku mu, sto kaze moj jaro, pa ovi se ufurali k`o da su Normandija u pm.
Mada, imali su i onih bisera gluiho bilo. Nama zbrise lik iz zasjede, nekakava velika civija kod njih, a ostavi nam
svoj Landrover, torbicu sa svim kartama i naredbama, plus radio stanicu. Koji su to degeni, dva dana mi njih slusamo
na istoj frekvenciji, niko od njih da skonta kako im je lik zijanio motorolu. Znali smo tacno u koliko ce krenuti, gdje
ce biti, koliko ce ih biti...majke mi, meni ih na kraju bilo zao. Ovo se desilo izmedju Busovace i Viteza, nekakva
sela, Kovacevac, Pezici...nisam vise siguran kako se sve one cuke zovu.
kako da ne,decembar na potezu g.rovna i donja.rovna,.krenula im je neka patrola koja se onoj magli kod mezarja na raskrsnici između ta dva sela koja je bila ničija zemlja zagubila i likovi s poslom dođeše kod naših,još pitaju za cigaru, smrzlim im se prsti pa da ne traže po džepovima. kad jedan od njih valjda neki komandir nosio naređenja koje obilježavajuće trake da nose i u koji sat im smjena sa bara dolazi,.likovi se jednostavno zajebali.promašili po magli put,.carevi
Ja sam sa tog podrucja, mislim da se sjecam tog dogadjaja (imao sam 10-tak godina)....
totti_Hz

#658 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by totti_Hz »

procitao sam ovu temu od pocetka i kao i na svim temama postoje 2 price ali nisam tu zbog toga.ZAMOLIO BI NEKOG IZ HVO-a ako ima da mi kaze kakve snajpere su koristili oni po srednjoj bosni,jer sam vidio isto na ovom forumu na temi o snajperima po sarajevu jedan post u kojem se navodi da su stašau iz srednje bosne imali neke zajebane snajpere,i da su nasi imali problema sa njima... :bih: :bih: :bih:
muflon1977

#659 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

totti_Hz wrote:procitao sam ovu temu od pocetka i kao i na svim temama postoje 2 price ali nisam tu zbog toga.ZAMOLIO BI NEKOG IZ HVO-a ako ima da mi kaze kakve snajpere su koristili oni po srednjoj bosni,jer sam vidio isto na ovom forumu na temi o snajperima po sarajevu jedan post u kojem se navodi da su stašau iz srednje bosne imali neke zajebane snajpere,i da su nasi imali problema sa njima... :bih: :bih: :bih:

Imali kao i svi drugi jedino mozda one 12,7mm nove koliko ih bilo mogo si ih nabrojati prste jedne ruke,istu pricu cut ces na sve tri strane....
gilbert

#660 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by gilbert »

Samo sto je bio onaj na Vitezu sto je gadjao u prepone . :x
quick_nick

#661 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

totti_Hz wrote:procitao sam ovu temu od pocetka i kao i na svim temama postoje 2 price ali nisam tu zbog toga.ZAMOLIO BI NEKOG IZ HVO-a ako ima da mi kaze kakve snajpere su koristili oni po srednjoj bosni,jer sam vidio isto na ovom forumu na temi o snajperima po sarajevu jedan post u kojem se navodi da su stašau iz srednje bosne imali neke zajebane snajpere,i da su nasi imali problema sa njima... :bih: :bih: :bih:
Vjerojatno se misli na MACS 12,7 koje je i armija koristila. Opcenito sto se tice snajperista Armija je imala daleko obucenije i bolje snajperiste. Dok je u HVO-u tko je god imao pusku sa optikom bio "snajperista" ali bila je i nekolicina njih koji su bili "vješti" u tome.
revolver amidza

#662 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

quick_nick wrote:
Vjerojatno se misli na MACS 12,7 koje je i armija koristila. Opcenito sto se tice snajperista Armija je imala daleko obucenije i bolje snajperiste. Dok je u HVO-u tko je god imao pusku sa optikom bio "snajperista" ali bila je i nekolicina njih koji su bili "vješti" u tome.
možda si u pravu za omjer tih obučenijih snajperista,mada se ja sjećam nazovimo ga slučajem, hvo snajperiste koji je bio posebno ubojit na rejonu viteza odn sofe,krušcice,.ono što ga je izdvajalo od ostalih; uvijek je pucao samo jednom,redovno pogađao i malo ko da je preživio,
lik je imao poseban stil; pucao je u torzo odn grudi,uvijek sa lijeve strane ako je meta bila postrance okrenuta,ili pognuta u trku,.2 vojnika je upucao dok su se kretali,sa distance nekih 350-400m, 2 dok su bili u ležećem položaju,jedan je preživio,.municija je bila najvjerovatnije 7,9 mm znači ili PASP ili repetirka sa optikom.
koliko smo dumali glavom,zaključili smo da je lik najvjerovatnije veoma vješt i uvježban lovac,koji ima prakse u gađanju divljači u pokretu,tipično za pucanj u lijevu plećku recimo srndaća ili čega već,.moguće i da je kakav uvježbani snajperista iz vojnih ili policijskih snaga bivše države,.ali smio bih se zakleti da je u pitanju lovac sa snajperskom puškom bio taj
bilo je i priča kao na pr. "jasna šekarić je došla na to ratište da kao strijelac pomogne hvo-u," i ostale nebuloze
gilbert

#663 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by gilbert »

Amidza sjecas li se kada je S. prisunjao se njima i vidi babu deda piju kafu , a on nije popio kafe sedmicama i slozi metak kroz prozor u dzezvu i noga ? Poslije njegov saborac kuka javili mu preko tetke da mu je neko umalo ubio babu i deda razvalio im snajper dzezvu . :lol:
revolver amidza

#664 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

S. iz "gavranova"? to mi liči na njega :D
naravno, imalo bi se tu štošta reći ali ipak nije za foruma
gilbert

#665 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by gilbert »

Pa znao sam da ces prepoznat taj rukopis . :D
quick_nick

#666 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

gilbert wrote:Amidza sjecas li se kada je S. prisunjao se njima i vidi babu deda piju kafu , a on nije popio kafe sedmicama i slozi metak kroz prozor u dzezvu i noga ? Poslije njegov saborac kuka javili mu preko tetke da mu je neko umalo ubio babu i deda razvalio im snajper dzezvu . :lol:
Bilo je i kod nas svakakvih situacija , pa i dovikivanje sa Vašim na liniji se dogovarao prekid vatre :D
quick_nick

#667 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

revolver amidza wrote:
quick_nick wrote:
možda si u pravu za omjer tih obučenijih snajperista,mada se ja sjećam nazovimo ga slučajem, hvo snajperiste koji je bio posebno ubojit na rejonu viteza odn sofe,krušcice,.ono što ga je izdvajalo od ostalih; uvijek je pucao samo jednom,redovno pogađao i malo ko da je preživio,
lik je imao poseban stil; pucao je u torzo odn grudi,uvijek sa lijeve strane ako je meta bila postrance okrenuta,ili pognuta u trku,.2 vojnika je upucao dok su se kretali,sa distance nekih 350-400m, 2 dok su bili u ležećem položaju,jedan je preživio,.municija je bila najvjerovatnije 7,9 mm znači ili PASP ili repetirka sa optikom.
koliko smo dumali glavom,zaključili smo da je lik najvjerovatnije veoma vješt i uvježban lovac,koji ima prakse u gađanju divljači u pokretu,tipično za pucanj u lijevu plećku recimo srndaća ili čega već,.moguće i da je kakav uvježbani snajperista iz vojnih ili policijskih snaga bivše države,.ali smio bih se zakleti da je u pitanju lovac sa snajperskom puškom bio taj
bilo je i priča kao na pr. "jasna šekarić je došla na to ratište da kao strijelac pomogne hvo-u," i ostale nebuloze
HVO je ogranicavao prostor i kadar jednostavno nije imao tko niti se imalo gdje vršiti obučavanje. U Busovači je karakteristicno da smo imali dosta mrtvih sa pogodtkom u glavu od snajpera. Vi odete npr u Zenicu ili Visoko i mozete komotno organizirati nastavu i obučavanje a gdje cemo mi kad smo gotovo u svakom mjestu na "puškometu".
sokkia

#668 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

gori su bili snajperisti tzv HVOa jer su me gađali, a armiski nisu :D
MultiPlikatoR

#669 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by MultiPlikatoR »

mirage77 wrote:Oni nisu tjerani. Civili. U slučaju Travnika i Bugojna npr. HVO je vojnički potučen. Većina civila Hrvata nije htjela ostati na tim prostorima nakon poraza, pa su se sa HVO povukli....
:thumbup:
revolver amidza

#670 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

@ quick nick
ono što sam htio reći ovim postom je da u većini slučajeva na ratište srednje bosne i nije bilo pretjerane potrebe za dejstvom nekih posebno obučenih snajperista,.na pr. da bi skinuo nekoga na pam-u ili ili b-1 i zis-u treba ti mnogo bolja oprema od 7,9 ili 7,62,.jedino 12,7 mm bi dolazilo u obzir a da se to odradi,hm,.puno je faktora,dakle razlika je velika govoreći unutar te "snajperske familije",.za sijanje straha,skidanje maltene neselektivnih vojno/civilnih meta,sasvim su i i više nego upotrebljivi lovci sa dugogodišnjom praksom u lovu,još sa kvalitetnim karabinom i dobro "upucanom" optikom,.većinu posla , do 500 m bi odradili kao i ovi uvježbani snajperisti,tako da kako ti kažeš premoć armijskih snajpersita u kvantitetu i kvalitetu na hvo,i nije igrala neku posebnu ulogu na ratištu tog tipa
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#671 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by emillio estevez »

sokkia wrote:gori su bili snajperisti tzv HVOa jer su me gađali, a armiski nisu :D

gori su bili oni tzv. snajperisti sa druge strane :thumbup:
domi

#672 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by domi »

revolver amidza wrote: domi,ja sam došao na smjenu " gerilaca" iz 17.

Pa, mozda smo se i vidjeli u prolazu :thumbup:
domi

#673 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by domi »

emillio estevez wrote:
sokkia wrote:gori su bili snajperisti tzv HVOa jer su me gađali, a armiski nisu :D

Ma jbg, linije su tu bile na par metara razdaljine, nisi ni morao biti bas istrenirani strijelac da bi ubio.

Kad nam u one gladne mjesece HVO roknu onu ragu sto su je koristili za raznosenje hrane po liniji. :lol: :lol:

U roku od nekih par sati od nje je bio ostao samo zadnji but. :lol: :lol: Kako god da ga probas napraviti ono tvrdo k'o kamen. Al' bolje i to nego kuhani kupus iz dana u dan. Mala promjena menija, meso je ipak meso. :mrgreen:
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#674 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by emillio estevez »

domi wrote:
emillio estevez wrote:

Ma jbg, linije su tu bile na par metara razdaljine, nisi ni morao biti bas istrenirani strijelac da bi ubio.

Kad nam u one gladne mjesece HVO roknu onu ragu sto su je koristili za raznosenje hrane po liniji. :lol: :lol:

U roku od nekih par sati od nje je bio ostao samo zadnji but. :lol: :lol: Kako god da ga probas napraviti ono tvrdo k'o kamen. Al' bolje i to nego kuhani kupus iz dana u dan. Mala promjena menija, meso je ipak meso. :mrgreen:
:lol: jbg

trebalo je prezivjeti
kod mene osobno nije bilo takvih primjera ,, vise je bilo uloviti vrijeme za spavanje
stokton

#675 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by stokton »

Lukašenko wrote:Kasno se uključujem u temu al da vam napišem svoje stanovište. Rat je počeo 1992, ok. Srbi osvajaju 70% teritorija. Osim Bihaća, Tuzle, Sarajeva i enklava u ist. Bosni ostalo je obranio HVO. Htjeli vi priznati ili ne. Slažete se da je ABiH osnovana dosta kasno jer je Alija rekao svom narodu da rata neće biti. Srednja Bosna, popis stanovništva 1991 otprilike 140 000 Muslimana, 120 000 Hrvata. Srbi su potjerali Muslimane iz zapadne i istočne Bosne i puno ih je došlo u srednju Bosnu. Svi mirovinski sporazumi vođeni između 3 strane Hrvatska strana je potpisala. Alija neke odbio, neke potpisao pa naknadno odbio. Ne znam koliko je vas upoznato s njegovim pozivom izbjeglim Foćacima: 'osvojite Kreševo i tu se naselite'. Znači ABiH je jednostavno napala slabiju stranu u skukobu i eto rata u srednjoj Bosni. S druge strane tko je poslao onog KOS špijuna u Vareš da napravi pokolj Muslimana 'slučajno' još nitko nije otkrio. Psihopat nakon toga dolazi u Kiseljak. :x . Fizička brojnost Muslimana tada u srednjoj Bosni i nemogučnost rješavanja rata protiv Srba dovela je do odluke o osvajanju sred. Bosne. Mislim, znam da vi gledate sve puno drugačije ali eto ovo je mišljenje većine Hrvata. naravno u te ne spada Željko Komšić :D
A bolje da se nisi ni uključio, spasio bi nas vjeruj mi :D
Post Reply