racun za plin

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Filter

#651 Re: racun za plin

Post by Filter »

sith wrote:
pa nije bilo poskupljenje u periodu od juna do jula.[/quote]

Bas tako, nije bilo nikavog poskupljenja, a pitanje je hoce li i ovo od 20 % biti. Sto je najgore, ljudima nikako ne moze da se ugodi. Svakako da je plin skuplji od ostalih nacina grijanja (zato ga i ne koristim), ali zar nije bolje da smo sad saznali da bi mogao biti plin skuplji, nego u sred zime?! Ovako se barem moze pripremiti, onaj ko moze, preci na struju itd.

Sta god radili, samo se nemojte grijati na drva pobogu, ugusicemo se svi od smoga na zimu...[/quote]

naplest vunenih gaca i priglavaka. nakupovati deka i jorgana... plin je vec odavno postao luksuzan nacin grijanja.
zgiba

#652 Re: racun za plin

Post by zgiba »

trigger69t wrote:OK, dolazim kuci s posla i u sanducetu nalazim racun za plin. Obzirom da je to račun za Juli 2012, zivio sam sam, slabo kuham, dakle ocekivao sam nekih 10 KM maksimalno. Pravo sam se neugodno iznenadio kad sam vidio da je cifra od 40 KM na racunu. OK, nije neko bogatstvo, al' opet. Za mjesec Juni (kad nas je u stan zivjelo dvoje, vise se kuhalo, vise vode trosilo) dobili smo racun od 23 KM.

Zadnjih sedmicu dana stalno se govori o poskupljunju plina, znam, al' mislim da je ovo bas over the top. Jesu li vas iznenadila visina racuna za plin ovaj mjesec?
Nama je u zadnja tri mjeseca dolazio racun 2 KM i kada sam uporedila racuna ispostavilo se da je na aprilskom racunu ocitano novo stanje potrosnje koje jos uvijek nismo dostigli (imamo fore jos 20 m3 :twisted: ). E sad da li je to uradjeno slucajno ili namjerno ne znam.

Mozda bi i ti trebao provjeriti na setu potrosnju i uporediti je sa prethodnim mjesecom.
MADMalice

#653 Re: racun za plin

Post by MADMalice »

Ja brem u ovom ljentom periodu, juni/juli ne dobivam racune vece od 15tak KM.
To je samo za toplu vodu u bojleru.
safran

#654 Re: racun za plin

Post by safran »

Filter wrote: naplest vunenih gaca i priglavaka. nakupovati deka i jorgana... plin je vec odavno postao luksuzan nacin grijanja.
Lako, može svako :lol: :lol: :lol: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=1wSFaGpmVSw
mirnisan

#655 Re: racun za plin

Post by mirnisan »

jos je toplo,racuni za plin minimalni.
:shock: jesen se blizi,a bome i hladniji dani.vec me hvata panika kako podmiriti racune za plin?
usvojise li dusmani poskupljenje od 20%? :?
sith

#656 Re: racun za plin

Post by sith »

Nisu jos usvojili, znace se pred izbore ; ) S tim sto me ne bi iznenadilo da vlada to pokrije.
Edinz

#657 Re: racun za plin

Post by Edinz »

Odmah poslije izbora i to retroaktivno, nista se vi ne sekirajte
sith

#658 Re: racun za plin

Post by sith »

A do tad, nemojmo biti ovce pa sjediti i cekati klanje. Onaj ko moze, nek predje na struju. Ako mi je struja 120 KM onda je zimi 250 KM sa grijanjem. Plina bi bilo samo 250 KM plus struja da nisam prestao sa koristenjem plina (skroz).

Plin nece biti nikad jeftiniji, nego skuplji i to sa proslom, novom i buducom vlasti.
mirnisan

#659 Re: racun za plin

Post by mirnisan »

sith wrote:A do tad, nemojmo biti ovce pa sjediti i cekati klanje. Onaj ko moze, nek predje na struju. Ako mi je struja 120 KM onda je zimi 250 KM sa grijanjem. Plina bi bilo samo 250 KM plus struja da nisam prestao sa koristenjem plina (skroz).

Plin nece biti nikad jeftiniji, nego skuplji i to sa proslom, novom i buducom vlasti.
nece biti jeftiniji kad mi placamo racune za korisnike koji ne izmiruju svoje obaveze.nama su digli cijenu plina dva ili tri puta a cijena centralnog grijanja ostala je ista. neko mora platiti plin koju potrose toplane. muka mi je vise od svega.
ni drva vise nema,sve izgorilo, muka mi je kad vidim koliko vodimo racuna o nasim dobrima. :x

zar je moguce da u ovoj drzavi bas nike ne vodi racuna o pravima potrosaca. :x
Zox

#660 Re: racun za plin

Post by Zox »

Meni zadnjih mjeseci sve dolaze racuni po nula, nisam u pretplati, a nesto ipak trosim, iako je ljeto. to znaci da ce GARANT poskupljenje biti retroaktivno, dabogda im za lijeka trebalo.
sith

#661 Re: racun za plin

Post by sith »

Superhik_ wrote:
mirnisan wrote:
sith wrote:A do tad, nemojmo biti ovce pa sjediti i cekati klanje. Onaj ko moze, nek predje na struju. Ako mi je struja 120 KM onda je zimi 250 KM sa grijanjem. Plina bi bilo samo 250 KM plus struja da nisam prestao sa koristenjem plina (skroz).

nece biti jeftiniji kad mi placamo racune za korisnike koji ne izmiruju svoje obaveze.nama su digli cijenu plina dva ili tri puta a cijena centralnog grijanja ostala je ista. neko mora platiti plin koju potrose toplane. muka mi je vise od svega.
ni drva vise nema,sve izgorilo, muka mi je kad vidim koliko vodimo racuna o nasim dobrima. :x

zar je moguce da u ovoj drzavi bas nike ne vodi racuna o pravima potrosaca. :x
e šta ćeš, neko mora da plati. nisu ljudi zabadava rekli "koga stigoše toga i je.aše"

i još da dodam, ćumur je zakon :thumbup:
Cumur je zakon? Prizor: London 1800. godina.
TicTac

#662 Re: racun za plin

Post by TicTac »

Kamin i drva . . .milina i toplo.
sith

#663 Re: racun za plin

Post by sith »

Superhik_ wrote:
sith wrote:[q

pa ti se furaj na 2013 i plin, pa onda gledaj kako ćeš preživjeti mjesec. da ne bude zimbabve 1800. godina
Pa procitaj sta sam prije tog posta napisao, kakav crni plin. Koristim struju i ustedim 50%
neki

#664 Re: racun za plin

Post by neki »

mirnisan wrote:
Izvini ali centralno grijanje je i dosad bilo preskupo u odnosu na cijenu plina. Dovoljno je uzeti jednostavno poredjenje: Za grijanje stana od 80 m2 na toplanama godisnje treba izdvojiti oko 1350KM, dok etazno plinsko grijanje iste povrsine kosta oko 1000 KM godisnje
sith

#665 Re: racun za plin

Post by sith »

Superhik_ wrote:
sith wrote:
Superhik_ wrote: pa ti se furaj na 2013 i plin, pa onda gledaj kako ćeš preživjeti mjesec. da ne bude zimbabve 1800. godina
Pa procitaj sta sam prije tog posta napisao, kakav crni plin. Koristim struju i ustedim 50%
ne možeš toliko uštediti. cijene plina i struje po kilovatu energije su tu negdje. da je plin kaloričan koliko bi trebalo bio bi još uvijek jeftiniji od struje.
Jel se ti grijes na struju pa znas? Kazem ti da se grijem na struju i ustedim toliko.
sith

#666 Re: racun za plin

Post by sith »

Superhik_ wrote:
sith wrote:[

Jel se ti grijes na struju pa znas? Kazem ti da se grijem na struju i ustedim toliko.
pa za razliku od tebe malo se i u fiziku razumijem. cijena kubika plina ti je oko 1,1KM. energetska vrijednost bi mu trebala biti 10kwh/m2 (uz iskoristivost plinskog bojlera 90% to je 9 kwh), što izađe da je jedan kwh plina 12feninga. cijena struje visoke tarife je 20feninga po kwh, a niske 10 feninga. pa ti sad vidi.

istina je da niko neće reći kolika je stvarna energetska vrijednost plina, no ona je svakako manja od deklarisane. u svakom slučaju cijena plina i struje je tu negdje. ovo vrijedi za objekte koji se ne griju na toplanama.
Bravo, razumi se ti i dalje u fiziku i cudi se kako meni na zimu dodje 450 KM struje, a bez grijanja dodje 200-250... Sta ja sad treba sa tobom da se raspravljam, sta me boli qrac na kraju krajeva, grij se na drva i cumur.
VjecitiStudent

#667 Re: racun za plin

Post by VjecitiStudent »

Superhik_ wrote:
sith wrote:[

pa za razliku od tebe malo se i u fiziku razumijem. cijena kubika plina ti je oko 1,1KM. energetska vrijednost bi mu trebala biti 10kwh/m2 (uz iskoristivost plinskog bojlera 90% to je 9 kwh), što izađe da je jedan kwh plina 12feninga. cijena struje visoke tarife je 20feninga po kwh, a niske 10 feninga. pa ti sad vidi.

istina je da niko neće reći kolika je stvarna energetska vrijednost plina, no ona je svakako manja od deklarisane. u svakom slučaju cijena plina i struje je tu negdje. ovo vrijedi za objekte koji se ne griju na toplanama.
Kod najjeftinijih modela, kakve je 90% potrosaca ugradilo, iskoristivost bojlera ne prelazi 70%, kad na to dodas jos i lose odrzavanje, ode iskoristivost u neku stvar.
sith

#668 Re: racun za plin

Post by sith »

Superhik_ wrote:
sith wrote:
Superhik_ wrote: pa za razliku od tebe malo se i u fiziku razumijem. cijena kubika plina ti je oko 1,1KM. energetska vrijednost bi mu trebala biti 10kwh/m2 (uz iskoristivost plinskog bojlera 90% to je 9 kwh), što izađe da je jedan kwh plina 12feninga. cijena struje visoke tarife je 20feninga po kwh, a niske 10 feninga. pa ti sad vidi.

Bravo, razumi se ti i dalje u fiziku i cudi se kako meni na zimu dodje 450 KM struje, a bez grijanja dodje 200-250... Sta ja sad treba sa tobom da se raspravljam, sta me boli qrac na kraju krajeva, grij se na drva i cumur.
gle, nisam zbog tebe ni odgovarao nego zbog onih koji bi eventualno mogli povjerovati tvojim bedastoćama i dati se u trošak zabadava.

uzgred, kwh energije na ćumur izađe oko 4 feninga :dance:

haj sad sretno....
Poenta mojih komentara koje ti nisi procitao je da ne treba koristiti drva i cumur ako bas nije potrebno.

To sto ocigledno volis smog i mislis da je problem u kaloricnosti plina je druga prica.

Racun struje prije svega zavisi koje je etazno grijanje i jel kvalitetno. Naravno da se ne grijem na sobne strujne grijalice koje trose previse.

Hajd mani me sad.
neki

#669 Re: racun za plin

Post by neki »

Superhik_ wrote:
neki wrote:
mirnisan wrote:
Izvini ali centralno grijanje je i dosad bilo preskupo u odnosu na cijenu plina. Dovoljno je uzeti jednostavno poredjenje: Za grijanje stana od 80 m2 na toplanama godisnje treba izdvojiti oko 1350KM, dok etazno plinsko grijanje iste povrsine kosta oko 1000 KM godisnje
računaš li ulaganje, opremu, amortizaciju iste, popravke, grijanje zajedničkih prostorija, nekoga da se brine o svemu? pa onda većina kad je vruće ne zatvara ventile nego otvara prozore.

ja sam za grijanje u protekle tri godine uložio više od 7000 KM+ogrijev. oprema bi u najboljem slučaju trebala trajati 15 godina, pa ti sada računaj.
Ne racunam, govorilo se samo o cijeni kostanja grijanja i konstataciji ovog gore da je centralno povoljnije od plinskog.
A kad vec pominjes ulaganja, ni centralno grijanje se ne uvede samo.
Poredjenje sam pravio na osnovu svog primjera i prijatelja koji za stan od 60 m2 u januaru placa 150 km plina. Dakle, obojica zivimo u stambenim zgradama gradjenim od istih materijala u isto vrijeme, i obojica pored stana zagrijavamo i zajednicke prostore..
starii

#670 Re: racun za plin

Post by starii »

Zbog lančanih dugovanja tri preduzeća
Građane čeka duga i neizvjesna zima
Situacija sa snabdijevanjem plinom trenutno je stabilna
FOTO: Avaz
Građane čeka duga i neizvjesna zima

Zbog lančanih milionskih dugovanja "Toplana", "Sarajevogasa" i "BH-Gasa", ovogodišnja grijna sezona, koja kalendarski počinje 15. oktobra, bit će duga i puna neizvjesnosti za građane Sarajeva.

Neizmireni računi brinu i čelne ljude ovih kompanija koji strahaju da ruski isporučilac plina "Gazprom" usred zime ne zavrne ventile, što bi izazvalo havariju u sistemima komunalnih preduzeća i ostavilo građane Kantona bez grijanja.

- U novu sezonu ulazimo s nagomilanim i neriješenim problemima koji direktno utječu na poslovni rezultat. Tarifni sistem i stvarna cijena proizvodnje toplotne energije su svakako prioriteti.

Očekujem da se nadležni za ovu oblast aktivno uključe u rješavanje problema i da se "Toplanama" omogući ravnopravan status s ostalim privrednim subjektima srodne djelatnosti - kazao je za "Dnevni avaz" Suad Zeljković, direktor "Toplana".

Problemi bi, kako smatra Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor "Sarajevogasa", mogli biti umanjeni i ukoliko bi građani koji se griju putem "Toplana" redovno počeli izmirivati račune.
Hajlac

#671 Re: racun za plin

Post by Hajlac »

Superhik_ wrote:
sith wrote:[q

pa ti se furaj na 2013 i plin, pa onda gledaj kako ćeš preživjeti mjesec. da ne bude zimbabve 1800. godina
Cumuras, jesi ikad cuo za pojam Toplotna pumpa? :-)

Okani se fizike i djetinjastih usporedjivanja kw za kw kilodzul za kilodzul...
Milion drugih stvari utice na krajnji racun za grijanje jednog stana/kuce.

Dok se ti i tebi slicni trovaci nas i nase djece okrecete najprljavijem izvoru energije - izvoru najgorih neurotoksina kao sto je Ziva, dotle se citav Zapad okrece novim tehnologijama poput Toplotne pumpe ;-)

Ugradnja npr. centralnog na plin ili pec na drva/ugalj kosta slicno kao ugradnja centralnog na Toplotnu pumpu(8-10 hiljada KM, ne racunajuci vecinom postojece radijatore).

Toplotna pumpa ne proizvodi toplotu iz elektricne energije, vec el. energiju koristi samo za prenos toplotne iz vanjske sredine u unutrasnjost stana i obratno(kad hladi tj. radi kao obicna klima).
Odatle i smijesni troskovi struje kad se koristi takav nacin grijanja/hladjenja.

P.S. Plin ce biti sve nestabilniji energent i s cijenom i s dostupnoscu, dok se za struju toliko ne brinem jer je ne uvozimo vec cak i izvozimo.
sith

#672 Re: racun za plin

Post by sith »

Bravo! Ima nade za nas : )
raskopusa

#673 Re: racun za plin

Post by raskopusa »

Image

Uploaded with ImageShack.us :run:
Hajlac

#674 Re: racun za plin

Post by Hajlac »

"Efikasnost toplotne pumpe se obično navodi kao stepen efikasnosti sistema (energetska efikasnost)koji može da iznosi so 3 do 5. Drugim rečima, izvlačenje toplote iz obnovljivih izvora zahteva samo 1kW ulazne struje da bi učinak grejanja bio od 3kW do 5kW.Zbog toga su sistemi toplotne pumpe 3 do 5 puta efikasniji od bojlera na fosilno gorivo I više nego sposobni da zagreju kuću,čak I na najnižim zimskim temperaturama.

Povećanu popularnost ovih sistema grejanja odražava njihova izuzetno uspešna primena u hladnim klimatskim uslovima Skandinavije.Hiljade toplotnih pumpi su instalirani širom Evrope I tržište brzo raste usled povećanja svesti očiglednih prednosti sistema.Nedavno istraživanje je pokazalo da je samo tokom poslednjih 5 godina Prodaja toplotnih pumpi udvostručena.(izvor.BSRIA izveštaj 18733/3 izdanje 2)"

http://www.acs-klime.co.rs/toplotne_pumpe.php

Naravno, u normalnim zemljama drzava dodatno podstice gradjane subvencijama za ugradnju ovakve tehnologije.
Kod nas subvencije idu za cumur.

Veci kapacitet/snaga - za kuce:

Fujitsu Waterstage Comfort model 13kW

FUJITSU AOYA45LBT/WSYA128DA

Cena:4695 €

http://www.acs-klime.co.rs/Toplotne_Pum ... 1-16Kw.php

Veci kvalitet - za stanove:

Toshiba Estia 8 kW

TOSHIBA HWS-803H-E/HWS-803XWHM3-E· Cena:4492 €

http://www.acs-klime.co.rs/Toplotne_Pum ... 5-10Kw.php

Haj sad cumuraj i dumaj :roll:

Image
starii

#675 Re: racun za plin

Post by starii »

objavljeno: 29.09.2012. 09:01 | Autor: A. NALO
Print
Zbog enormnih dugovanja "Sarajevogasu" zavrnuti ventili
U oktobru ostajemo bez plina i grijanja!
Ruski "Gazprom" zavrće ventile
FOTO: Avaz
U oktobru ostajemo bez plina i grijanja!

Od 13 miliona kubnih metara plina, koliko je preduzeću "Sarajevogas" potrebno za snabdijevanje Sarajlija u oktobru, kada i zvanično počinje grijna sezona, ova kompanija na raspolaganju će imati samo četiri, kazao je za "Dnevni avaz" izvršni direktor preduzeća Mehmedalija Sijarić.

Redovni potrošači

Ovim su potvrđeni pisanje "Dnevnog avaza" i nedavna upozorenja ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatka Petrovića da će ovo biti duga i neizvjesna zima za građane!

Sijarić: Sezona grijanja

Sada je jasno da lančana dugovanja između "Toplana", "Sarajevogasa" i "BH-Gasa" ruski isporučilac plina "Gazprom" više neće tolerirati.

- Zavisno od temperatura, sezona grijanja trebala bi početi 15. oktobra. Do tada ćemo već potrošiti 2,5 miliona kubika. Kada počnu s radom i "Toplane", to će se odmah povećati na puno veću cifru. Realno, s četiri miliona kubika mi jedino možemo zadovoljiti potrebe redovnih individualnih potrošača i domaćinstva. Oni ne moraju biti zabrinuti jer će imati uredno snabdijevanje plinom - rekao je Sijarić.

On ističe da ovo komunalno preduzeće na današnji dan potražuje 71 milion KM dugovanja.

Isključenje neplatiša

- "Toplane" nam duguju 67 miliona maraka, dok nam građani, manja preduzeća, ćevabdžinice, pekare... trebaju platiti 4,5 miliona KM duga. Zbog alarmantne situacije intenzivirana je akcija isključenja s mreže svih neplatiša - ističe Sijarić.

Zabrinuti u "Toplanama"

Najava o uvođenju redukcije plina u Kantonu zabrinula je i menadžment "Toplana". Inače, ova kompanija će ovu poslovnu godinu završiti sa 73 miliona maraka gubitka. Glavni krivci za to su rast cijene plina u protekloj godini za 25 posto, dok se cjenovnik u ovoj kompaniji nije mijenjao od 2007. godine.
...

sto se mene tice ja sam presao na struju :)
Post Reply