Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
StupskaBitanga

#651 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by StupskaBitanga »

Hvala neki
Svaka ti dala :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Radi nekoliko objekata sarajevska zaobilaznica nece ubrzo biti gotova makar ova 2 lota cije bi pustanje u funkciju itekako rasteretilo saobracaj u gradu
Tuzno zalosno je da smo taoci kako bahatih vlasnika nelegalnih objekata tako i administracije koja nece da rijesi ovaj problem
Diox

#652 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Diox »

veliki dasa wrote:
Evo malo sam doradio da bude preglednije i dopunio sta se desilo u medjivremenu

Dionica Svilaj – Odžak (dužine 10,76 km) = Obezbjeđena sredstva za izgradnju (EIB) / Početak radova juni 2012

(Odžak) – Vukosavlje – Doboj jug (L=46,8 km) = Urađen glavni projekat Ova dionica bi trebala biti realizovana koncesijom / „partnerstvom privatnog i javnog“ kapitala. Opštine Doboj, Modriča i Vukosavlje su sprovele zakonsku proceduru i usvojile regulacione planove, čime su stvoreni uslovi za eksproprijaciju.

Doboj jug – Banlozi = Ova dionica bi trebala biti realizovana koncesijom / „partnerstvom privatnog i javnog“ kapitala.

Banlozi – Donja Gračanica (3,5 km) = Izrada glavnog projekta u toku

Dionica Donja Gračanica – Drivuša (8,5 km) = Urađen glavni projekat/Djelimično obezbijeđeno finansiranje (30 od 80 miliona EURA – KFAD)

Dionica Drivuša – Kakanj (dužine 15,85 km) = U izgradnji
- Poddionica Drivuša – Gorica (3 km) = U izgradnji
- Poddionica Gorica – Bilješevo (L=3,5 km) = U izgradnji
- Poddionica Kakanj – Bilješevo (9,35 kilometara) = U izgradnji

Kakanj – Jošanica (dužine 37 km) = U prometu

Sarajevska obilaznica ukupne dužine 9,3 km = U izgradnji
Rok za LOT 1 (Jošanica-Butila L=5,5 km) probijen još oktobra 2010! Novi rok novembar 2012
LOT 2 = U izgradnji (rok ???)
LOT 3A (Butila-Vlakovo L=3,8 km) ???

Vlakovo – Tarčin (dužine 20,35 km) = Urađen glavni projekat/Obezbjeđena sredstva za izgradnju (EIB)
- Poddionica Vlakovo - Lepenica = u toku tender za odabir izvođača
- Poddionica Lepenica – Suhodol (dužine 4,96 km) = U toku Tender za odabir izvođača
- Poddionica Suhodol – Tarčin (u dužini od 4,7 km) = U izgradnji

Tarčin - Konjic (dužine 22,15 km) = Izrada glavnog projekta u toku

Konjic – Mostar sjever = Urađena Studija izvodivosti

Mostar sjever – Počitelj (duga 37,2 km) = Ova dionica bi trebala biti realizovana koncesijom / „partnerstvom privatnog i javnog“ kapitala.

Počitelj – Zvirovići (duga 10,7 km)= Urađen glavni projekat - sporan vijadukt kod Počitelja/ davno obezbjeđena sredstva za izgradnju (EIB)

Zvirovići – Bijača – granica sa RH = U izgradnji
- Poddionica Zvirovići – Kravice (u dužini od 5 km) = U izgradnji
- Poddionica Kravice – Bijača (dužine 4,09 km) = U izgradnji
Ženski Dr.Med wrote:E da je te dionice na karti preraditi da imamo vizualno bilo bi .... :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
meni je ova dionica Tarčin sve do Mostara apsolutno nepotrebna !!
em je najskuplja i najzahtjevnija, em će biti totalno nerentabilna, pa na toj dionici ni ljeti u jeku sezone nema prometa
plus tu je ssavim dobar i ovaj postojeći magistralni put, uz Nertevu se komotno bez problema ide 100tka na sat i više, bez gužvi i zastoja, a i na samom auto-putu neće biti dozvoljeno više od 120, pa u čemu je onda dobitak !!

ne rješva se onaj dio koji je trenutno usko grlo i najgori za vožnju, a to je Žepče-Doboj, gdje je milion nekih naselja u kojima se brzina mora spustiti na 50 km/h
naravno i SA obilaznic aje bila usko grlo, ali će biti rješena
Image
Obicno autoceste dizu promet vozila i to dobro, osim toga, ne pravi se autocesta za sedmicu, nego se gledaju potrebe za narednih 20-tak godina.

Dok ovi zavrse taj koridor, biti ce potrebne tri trake u jednom smjeru.

Nego je li se mozda desilo cudo, pa lokalni tuzioci imali hobi, ono u pauzama dok jedu sendvice, pa malo prelistali zemljisne knjige i katastre na trasama, da li su parcele duz trasa, mjenjali vlasnike recimo godinu dana prije odredjivanja trasa, i nakon toga, i da li ima recimo nekoga ili nekih firmi, koje posjeduje veliki broj parcela na trasama?
veliki dasa

#653 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veliki dasa »

stetoskop wrote:

Jošanica- Lepenica
Image

može li krupni plan rješenja petlje Jošanica
malo mi je nejasno kako će vezati staru postojeću petlju na Vogošći i magistralni put od Tuzle preko Semizovca sa novim autoputem prema Sarajevu/Butilama
neki

#654 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

veliki dasa wrote: može li krupni plan rješenja petlje Jošanica
malo mi je nejasno kako će vezati staru postojeću petlju na Vogošći i magistralni put od Tuzle preko Semizovca sa novim autoputem prema Sarajevu/Butilama
Petlja u Josanici je 95% zavrsena...evo kako bi tekao prelaz od semizovca prema butilama..
Image
veliki dasa

#655 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veliki dasa »

neki wrote:
Petlja u Josanici je 95% zavrsena...evo kako bi tekao prelaz od semizovca prema butilama..
:thumbup:
hvala
prije 2-3 mjesec kd sam prolazio ovo nije bilo
znači nema više gužve u Rjlovcu
kada se ovo pušta ??
gdje će biti prohodno od ove petlje pa preko Butila ?? dalje za Mostar
pošto će se raditi ona kružna raskrsnica kao spoj Butila, gradske saobraćajnice i petlje Stupa

inače na onoj prvoj velikoj slici pogrešno si označio petlju Butile kao Jošanica,
Jošanica je dakle ova donja karta gore kod Vogošće
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#656 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by stetoskop »

veliki dasa wrote:
inače na onoj prvoj velikoj slici pogrešno si označio petlju Butile kao Jošanica,
Do mene je, ispravio sam.
veliki dasa

#657 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veliki dasa »

stetoskop wrote:
veliki dasa wrote:
Do mene je, ispravio sam.
:thumbup:
e a sad ti fali dionica Jošanica-Butila :mrgreen:
inače kako se može vidjeti sa ove petlje Jošanica, auto put ide sa lijeve strane sadašnjeg magistralnog puta ka Rajlovcu, znači negdje se moraju ukrstiti, jer auto-put naravno kod Butila je skroz sa desne strane od magistralnog
gdje je taj podvožnjak/nadvožnjak i ima li ko kakvu sliku

takođe bi dobro bilo da postavi, ako neko ima sliku, SPOJ izlaza od kućica u Bilješevu sa magistralnim od lašvanske petlje, na onoj jednoj posatvljenoj slici se to dešava negdje iz brda kuda vodi onaj izlaz/ulaz od lašvanske petlje

ili je ovo odmah spoj sa tom magistralom iza kućica, ne vidi se najbolje, tj. mgistrala od lšvanske petlje dolazi iza brda, ide pravo prema kućicama na auto-put, a desno se odvaja stari put

Image
Diox

#658 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Diox »

neki wrote:
Image
Sta ce toliko dug prikljucni put, moglo se to malo zaostriti i smanjiti, a nakon svega koja stotina hiljada maraka ustedjeti. Ali dobro, nije ni cudo, Jure Radic projektovao. Pa i avion bi tu trebao manji luk, a ne auto. Osim toga, zasto se nije islo sa prikljuckom na drugu stranu, gdje bi prikljucak bio puno kraci i manji?

Image
veliki dasa

#659 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by veliki dasa »

Diox wrote:
neki wrote:
Image
Sta ce toliko dug prikljucni put, moglo se to malo zaostriti i smanjiti, a nakon svega koja stotina hiljada maraka ustedjeti. Ali dobro, nije ni cudo, Jure Radic projektovao. Pa i avion bi tu trebao manji luk, a ne auto.
ne vidi se ni kako je rješen priključak od semizovca preko postojeće kružne raskrsnice koji ide prema Kaknju, vjerovatno je morao podvožnjak ispod auto puta, pa onda desni priključak
Diox

#660 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Diox »

veliki dasa wrote:
ne vidi se ni kako je rješen priključak od semizovca preko postojeće kružne raskrsnice koji ide prema Kaknju, vjerovatno je morao podvožnjak ispod auto puta, pa onda desni priključak
Sve mi se cini sa tim silnim podvoznjacima, nadvoznjacima, kruznim tokovima i silnim prikljuccima, da se prave tako kao da prikljucuju New York. To se treba pojednostaviti i stedjeti na tome, jer upravo su to cake na kojima se moze dobro ustedjeti i pojeftini gradnja. Ali opet, to je u domenu planiranja i projekta.

Da se bilo pametno, pa da se nije stedjelo na projektu, tacnije da posao nisu dobili Balkanci, nego da se izabrala najbolja europska firma za te stvari, da se projekt platio recimo skuplje, na izradi bi se ustedjeli milioni i milioni.

Ali opet, kako bi halfovi iz HDZ i SDA znali kuda trasa prolazi, mislim prije drugih, onda oni i njihovi pajdasi ne bi mogli pokupavati parcele na trasi, jer ne bi imali informaciju o trasi prije drugih.

Sve u svemu, usporedjujuci autoceste na zapadu, cini mi se da se prikljucci prave suvise komplikovano, a to znaci skupo.

Nego kako se sredjuje okolica autoceste, mislim da li izvodjac radova sredjuje i okolicu i vraca je u prvobitno stanje, da li je autocesta ogradjena, da li se montiraju pregrade u naseljenim mjestima ili ne?

Isto tako, da li se raspisuju tenderi za benzinske pumpe i odmorista, ili ne?

Da li se ugradjuju elektronski informacioni displeji, kamere, koje ce vozace jos prije nego dodju do autoceste obavijestavati o stanju na autocesti, vremenskim prilikima, zastojima itd itd?

Nesto ovako, sto je pogotovo potrebno montirati u Sarajevu i na sarajevsku obilaznicu.
Image

Inace da li su projektanti sigurni da Sarajevu ne treba tri trake zaobilaznica, pogotovo na nekim dijelovima koji ce biti optereceni, jer sa autocestom, Sarajevu se priblizava provincija i periferija, a to znaci da ce komotno se moci zivjeti na periferiji i provinciji, a raditi u Sarajevu, a to znaci guzve ujutro i guzve popodne, na ulazima i izlazima iz Sarajeva i sarajevskoj zaobilaznici.

Bojim se da grad velicine Sarajeva, komotno treba imati tri trake zaobilaznicu, a ne dvije, ako ne sad za pet do deset godina, sigurno.
tec

#661 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Diox wrote:
veliki dasa wrote:
Sve mi se cini sa tim silnim podvoznjacima, nadvoznjacima, kruznim tokovima i silnim prikljuccima, da se prave tako kao da prikljucuju New York. To se treba pojednostaviti i stedjeti na tome, jer upravo su to cake na kojima se moze dobro ustedjeti i pojeftini gradnja. Ali opet, to je u domenu planiranja i projekta.

Da se bilo pametno, pa da se nije stedjelo na projektu, tacnije da posao nisu dobili Balkanci, nego da se izabrala najbolja europska firma za te stvari, da se projekt platio recimo skuplje, na izradi bi se ustedjeli milioni i milioni.

Ali opet, kako bi halfovi iz HDZ i SDA znali kuda trasa prolazi, mislim prije drugih, onda oni i njihovi pajdasi ne bi mogli pokupavati parcele na trasi, jer ne bi imali informaciju o trasi prije drugih.

Sve u svemu, usporedjujuci autoceste na zapadu, cini mi se da se prikljucci prave suvise komplikovano, a to znaci skupo.

Nego kako se sredjuje okolica autoceste, mislim da li izvodjac radova sredjuje i okolicu i vraca je u prvobitno stanje, da li je autocesta ogradjena, da li se montiraju pregrade u naseljenim mjestima ili ne?

Da li se ugraduju elektronski informacioni displeji, kamere, koje ce vozace jos prije nego dodju do autoceste obavijestavati o stanju na autocesti, vremenskim prilikima, zastojima itd itd?
Sta se pravite blesavi vise sve ove raskrsnice su napravljena na isti nacin u cijelom svijetu, sve zavisi od mjesta na kojem se gradi petlja. Petlja u josanici je napravljena prije 32 godine i tada je vec bila predvidena za autoput. Kruzni tok je dodat da bi rasteretio vrlo usko grlo koje pravio spoj magistrale, regionalnog puta, i autoputa i ne postoji nikakva kompikovana filozofija. Mora da je za neke ljude nema nista drugo nego da traze dlaku u jajetu.. Ovo nema veze da je balkanac projektovo ima vize da balkanci prave glupu diskusiju i izmisljaju zavjere gdje ih nema.
Okolicu autoceste prvi izvodac treba po ugovoru urediti, nakon cega je nadleznost JP autoceste ili JP ceste fed za odrzavanje(zavisno o dionicama). Svi autoputevi su ogradeni pa i nasi, a pregrade ce se raditi naknadno po potrebama kao sto se to radilo u vecini ostalih drzava. Ne desava se sve preko noci.
Benzinske pumpe ce najvjerojatnije biti regulirane kada dodze do toga sadasnja petrolova pumpa je napravljena u dogovoru sa ministarstvom prometa fed prije nego je postojala jp autoceste (koje ce biti nadlezne za buduce radove).
Za elektroniku i nadzor trebate sacekati dok se zavrsi gradnja kontrolnog centra u drivusi (sljedece godine) oni ce biti odgovorni za bas te djelatnosti.
Diox

#662 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Diox »

tec wrote:
Diox wrote:
veliki dasa wrote:

Da li se ugraduju elektronski informacioni displeji, kamere, koje ce vozace jos prije nego dodju do autoceste obavijestavati o stanju na autocesti, vremenskim prilikima, zastojima itd itd?
Sta se pravite blesavi vise sve ove raskrsnice su napravljena na isti nacin u cijelom svijetu, sve zavisi od mjesta na kojem se gradi petlja. Petlja u josanici je napravljena prije 32 godine i tada je vec bila predvidena za autoput. Kruzni tok je dodat da bi rasteretio vrlo usko grlo koje pravio spoj magistrale, regionalnog puta, i autoputa i ne postoji nikakva kompikovana filozofija. Mora da je za neke ljude nema nista drugo nego da traze dlaku u jajetu.. Ovo nema veze da je balkanac projektovo ima vize da balkanci prave glupu diskusiju i izmisljaju zavjere gdje ih nema.
Okolicu autoceste prvi izvodac treba po ugovoru urediti, nakon cega je nadleznost JP autoceste ili JP ceste fed za odrzavanje(zavisno o dionicama). Svi autoputevi su ogradeni pa i nasi, a pregrade ce se raditi naknadno po potrebama kao sto se to radilo u vecini ostalih drzava. Ne desava se sve preko noci.
Benzinske pumpe ce najvjerojatnije biti regulirane kada dodze do toga sadasnja petrolova pumpa je napravljena u dogovoru sa ministarstvom prometa fed prije nego je postojala jp autoceste (koje ce biti nadlezne za buduce radove).
Za elektroniku i nadzor trebate sacekati dok se zavrsi gradnja kontrolnog centra u drivusi (sljedece godine) oni ce biti odgovorni za bas te djelatnosti.
Ma dobro nemoj se ljutiti, ja pitam samo. Ono vidim neke slike, sve rastureno, prokopano sa strane, pa rekoh hoce li se ostaviti tako, ili ce se sve u okolici autoceste i tamo gdje su izvodjaci radili, kopali itd, a sto je izvan autoceste, srediti, posaditi trava, ograditi, napraviti zastite tamo gdje su kuce pored autoceste itd.

Sto se tice raskrsnica i prikljucaka, ma ne prave se svugdje isto. A sto se tice projektanta 5C, on je projektovao i Maslenicu na hrvatskoj autocesti A1, nije mogao omasiti vise nego jeste. Onda se sa pravom moze zapitati, a koliko je masio u BiH?

Mene iskreno zanima recimo kako je projektant odradio projekt na Bradini, kako ce to sve raditi kad bude zavrseno i hoce li i ona biti zimi dosta puta zatvorena kao Maslenica u Hrvatskoj, tacnije hoce li biti rizicni dio koridora 5C, koji ce ga cesto zatvarati zimi?

Ako sam dobro obavijesten, Bradina je najtezi zeljeznicki prijevoj u BiH, vjerovatno i u bivsoj YU i prema nekim izjavama zajeban je prijevoj do zla boga. Ono bas me zanima kako ce tu fercerati saobracaj, hoce li biti saobracajnih nesreca, velikog snijega, da li je trasa dobro odradjena itd?
tec

#663 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Diox wrote: Ma dobro nemoj se ljutiti, ja pitam samo. Ono vidim neke slike, sve rastureno, prokopano sa strane, pa rekoh hoce li se ostaviti tako, ili ce se sve u okolici autoceste i tamo gdje su izvodjaci radili, kopali itd, a sto je izvan autoceste, srediti, posaditi trava, ograditi, napraviti zastite tamo gdje su kuce pored autoceste itd.

Sto se tice raskrsnica i prikljucaka, ma ne prave se svugdje isto. A sto se tice projektanta 5C, on je projektovao i Maslenicu na hrvatskoj autocesti A1, nije mogao omasiti vise nego jeste. Onda se sa pravom moze zapitati, a koliko je masio u BiH?

Mene iskreno zanima recimo kako je projektant odradio projekt na Bradini, kako ce to sve raditi kad bude zavrseno i hoce li i ona biti zimi dosta puta zatvorena kao Maslenica u Hrvatskoj, tacnije hoce li biti rizicni dio koridora 5C, koji ce ga cesto zatvarati zimi?

Ako sam dobro obavijesten, Bradina je najtezi zeljeznicki prijevoj u BiH, vjerovatno i u bivsoj YU i prema nekim izjavama zajeban je prijevoj do zla boga. Ono bas me zanima kako ce tu fercerati saobracaj, hoce li biti saobracajnih nesreca, velikog snijega, da li je trasa dobro odradjena itd?
Raskopano je tamo gdje se nalaze gradilista.
Kuce koje su sagradene blizu sadasnjeg autoputa su bile ilegalno sagradene pored(preblizu) starog brzog puta sa-ze koji je takoder bio ograden. Zastite ce biti pravljene kad za to bude srestva, to sto nasi ljudi obozavaju ziviti pored auspuha to je njihov problem.
Znaci ti nite neznas ko je projektovao sta jer do sada zavrsene projekte su napravile 5 razlicitih firmi (zaviseci o dionici) a ne jedna.A raskrsnice se grade zaviseci o potrebi, lokaciji, itd i ova nema nista narocito razlicito od drugih. Ko je sta (ili jeli) masio je diskusija za strucnjake.
Tvoja zadnja dva pitanja su bez veze. Pod jedan Bradina nema problema sa Burom koja isto zatvara autoputeve u italiji kao u hrvatskoj. Pod dva sta ima veze zeljeznica sa autoputem? Autoput ce prolaziti 150 metara nize i napravljen po odgovarajucim standardima kao u bilo kojoj evropskoj zemlji. Bice nezgoda ako kreteni budu vozili kao sto voze na sadasnjoj magistrali. Ocigledno nikada se nisi vozio na autoputu koj prelazi prevoj.
Diox

#664 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Diox »

tec wrote: Raskopano je tamo gdje se nalaze gradilista.
Kuce koje su sagradene blizu sadasnjeg autoputa su bile ilegalno sagradene pored(preblizu) starog brzog puta sa-ze koji je takoder bio ograden. Zastite ce biti pravljene kad za to bude srestva, to sto nasi ljudi obozavaju ziviti pored auspuha to je njihov problem.
Znaci ti nite neznas ko je projektovao sta jer do sada zavrsene projekte su napravile 5 razlicitih firmi (zaviseci o dionici) a ne jedna.A raskrsnice se grade zaviseci o potrebi, lokaciji, itd i ova nema nista narocito razlicito od drugih. Ko je sta (ili jeli) masio je diskusija za strucnjake.
Tvoja zadnja dva pitanja su bez veze. Pod jedan Bradina nema problema sa Burom koja isto zatvara autoputeve u italiji kao u hrvatskoj. Pod dva sta ima veze zeljeznica sa autoputem? Autoput ce prolaziti 150 metara nize i napravljen po odgovarajucim standardima kao u bilo kojoj evropskoj zemlji. Bice nezgoda ako kreteni budu vozili kao sto voze na sadasnjoj magistrali. Ocigledno nikada se nisi vozio na autoputu koj prelazi prevoj.
Uh jesi ti naostren za svadju.

Zastite su moraju praviti odmah, pogotovo kod Sarajeva. Cuj prave autoceste, a ne prave zastite?

Glavni projekt 5C je radjen od strane Jure Radica, istog onog koji je projektovao Maslenicu u Hrvatskoj, koju bura zatvori i ljeti, a kamoli zimi. Bura ne zatvara autoceste u Italiji, zato sto tamo nema bure, barem ne u tom nazivu i vjetra iz istog pravca. Onaj koji zna nesto o vjetrovima, zna da bura udara iz unutrasnjosti ka moru. U Italiji je valjda more na obadvije strane, tako da to ne moze biti bura.

Sto se tice Bradine, ocigledno da ne znas puno o Bradini, ali si naostren za prepirku? Mozda ti pomogne ova vijest da shvatis o cemu pricas?

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljezni ... 0206153#11

Nema bure, ali ima vjetra i sto je jos vaznije ima snijega, kako se moze vidjeti na toj vijesti i previse nekad.

Sto se tice voznje po prijevojima, da li se voznja po Alpama pika? Doduse Alpe nisu divlje kao Bradina, ali dobro tu su negdje.

Inace, sasvim je sigurno, i da je projektant odradio maltene idealno tamo posao, Bradina ce biti za A1 u Bosni, ono sto je Maslenica za A1 u Hrvatskoj, kriticna tacka, s tim sto je u Hrvatskoj projektant odradio los posao na Maslenici. Isti je projektovao i Bradinu, pa cemo vidjeti, naravno kad to vidimo, za bilo kakvu ispravku ce biti kasno.
neki

#665 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Diox bolje se udalji sa teme, samo lupas i potpuno si neinformisan.
Glavni projekat sarajevske obliaznice je radila spanska firma, gl. projekat Tarcin-Konjic (na kojem se nalazi i Bradina) radi sarajevska Ipsa.
Bradinska rampa je nakomplikovanija zeljeznicka trasa u SFRJ ne zbog Bradine kao prevoja, nego zbog velike visinske razlike koju pruga mora savladat na kratkom potezu a maksimalan nagib za prugu je 3% dok autoput s tim nema problema.
Smetovi koje si prikazao na bradini su rezultat dinamike vjetra kroz uske cijevi tj tunele kroz planinu..
Prikaz koji si nacrtao za rjesavanje prikljucka sa jos. petlje prema Butilama je jos skuplji od napravljenog i losiji jer dodaje jos jedan prikljucak na ionako opterecen kruzni tok i mora prevazici visinsku razliku od >15m na kratkom rasponu
tec

#666 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Diox wrote: Uh jesi ti naostren za svadju.

Zastite su moraju praviti odmah, pogotovo kod Sarajeva. Cuj prave autoceste, a ne prave zastite?

Glavni projekt 5C je radjen od strane Jure Radica, istog onog koji je projektovao Maslenicu u Hrvatskoj, koju bura zatvori i ljeti, a kamoli zimi. Bura ne zatvara autoceste u Italiji, zato sto tamo nema bure, barem ne u tom nazivu i vjetra iz istog pravca. Onaj koji zna nesto o vjetrovima, zna da bura udara iz unutrasnjosti ka moru. U Italiji je valjda more na obadvije strane, tako da to ne moze biti bura.

Sto se tice Bradine, ocigledno da ne znas puno o Bradini, ali si naostren za prepirku? Mozda ti pomogne ova vijest da shvatis o cemu pricas?

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljezni ... 0206153#11

Nema bure, ali ima vjetra i sto je jos vaznije ima snijega, kako se moze vidjeti na toj vijesti i previse nekad.

Sto se tice voznje po prijevojima, da li se voznja po Alpama pika? Doduse Alpe nisu divlje kao Bradina, ali dobro tu su negdje.

Inace, sasvim je sigurno, i da je projektant odradio maltene idealno tamo posao, Bradina ce biti za A1 u Bosni, ono sto je Maslenica za A1 u Hrvatskoj, kriticna tacka, s tim sto je u Hrvatskoj projektant odradio los posao na Maslenici. Isti je projektovao i Bradinu, pa cemo vidjeti, naravno kad to vidimo, za bilo kakvu ispravku ce biti kasno.
Stvarno si zalostan. Nadzi neki drugi forum jer ovdje se stvarno brukas sa tvojim neznanjem i prepricavanjem carsiskih prica. Vidim da ti je 'neki' vec odgovorijo na dio pitanja. A za ostale mogu ti reci:
- da na 50 % trase jos nije uraden glavni projekat
- Igh je radio projekat isplativosti juzne trase od mostar do granice juzne granice sa hrvatskom.
- Zastite (buko brani) se ne rade odmah nego po potrebi i sigurno zbog ljudi koji su bespravno izgradili kuce.
- Bura (Bora) u italiji je zatvarala i zatvara (provisija policije je od zaustave kamiona sa prikolicama ili totalne obustave) nekoliko dijelova autoputa koj je izlozen vijetru na srednjoj i gornjoj jadranskoj obali. Dok na u Liguriji su autocesti jos vise izlozene tramontane i ponente i cesto imaju ogranicenja a i tragicne slucaje.
- Ja sam u 5 deceniji zivota i sigurno poznam mnogo bolje od tebe Bradinu. A ti ocigledno nimalo jer tvoj dokaz je nevrjeme koje se dogodilo jednom u 100 godina i nije dokaz stanja na bradini. I po tvojim komentarima nikad nisi kao vozac vozio preko prijevoja i sigurno ne alpskog. Zimi ima problema i u svim zemljama kao totalno blokiranih autoputeva i to nije problem samo u bih. Vidi Njemacku, Svicarsku, Italiju, itd. i ove godine i prijasnjih je bilo bez broj blokada.
Hendrix

#667 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hendrix »

Diox, divim se tvom znanju iz projektovanja, inače projektanti cesta projektuju na Google Earth snimkama, povlačeći ovako linije u paintu raznih boja bez ikakvog reda po horizontali,...zaboravio si i mali detalj da postoji i vertikalna komponenta trase, a ovo što si ti nacrto bi zahtijevalo pad koji bi mogao savladati eventualno neki tenk ili bager.

Da te malo uputim, to što ti tako gledaš sličice i u 5 minuta skontaš 10 puta bolje rješenje i jeftinije...fakat misliš da si nešto ko smislio dobro? Misliš da ljudi koji se bave s tim u roku koji imaju da urade projekat ne probaju bruku varijanti jedne te iste ceste prije nego se odluče za najpovoljniju?

I našao se ti, projektant-amater na Google Earthu u par minuta da pobiješ projekat ljudi koji su :pod 1. završili sigurno 5 godina građevinskog faksa...pod 2. radili sigurno bruku godina u struci, pod 3. imaju iza sebe tonu projekata...?

Fakat, stani i razmisli malo koliko lupaš i koliko nemaš pojma o čemu pričaš, pa makar ako ništa ne pokušavaj da se petljaš u nešto što ne znaš jer bezveze uništavaš temu glupostima...drži se svoje struke, a ona definitivno nije trasiranje.
ins

#668 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

@diox

Jel ti ovo ozbiljno sve pricas? :run:
ins

#669 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

veliki dasa wrote:
ili je ovo odmah spoj sa tom magistralom iza kućica, ne vidi se najbolje, tj. mgistrala od lšvanske petlje dolazi iza brda, ide pravo prema kućicama na auto-put, a desno se odvaja stari put

Image
Upravo tako! Vec sam ti to napisao ;)
Diox

#670 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Diox »

Wao, evo dezurnih pljuvaca, kao po necijoj komandi.

Bura je karakteristican sjeverni vjetar za Jugoistocni Jadran i da bi se u opste formirala, mora se formirati na kopnu. To sam ucio davno, jos dok sam polagao za voznju broda. Ljudi naucimo nesto prije nego tvrdimo. Jedini dio Italije gdje je teoretski moguca bura, je predjel Trsta, ali tu nema znacajnih talijanskih autostrada. Radi se o drugom vjetru, ne buri.

Sto se tice pada od 15 metara na djelu kruznog toka kojeg sam ucrtao? Prvo nema teorije da je 15 metara, jer kruzni tok mora biti u ravnini mosta ili tu negdje, a visina mosta u odnosu na autocestu ispod ne moze biti veca od pet ili sest metara. Inace to nije nikakva prepreka, naspe se tu taj dio i produzi duz autoceste i napravi prikljucak, jeftinije nego praviti prikljucne puteve kao da ih koriste interkontinentalni avioni za prikljucak na autocestu.

Inace vidio sam te "strucnjake", pocev od "brzine" gradnje autoceste, pogotovo sarajevske zaobilaznice, preko onog "autoputa" kojeg je Bicakcic otvorio, pa do izabira izvodjaca radova, gdje se maltene vec bankrotiranom SCT-u dao posao, pa onda nova stvar, daje se SCT-u izgradnja "Vijenca" i ako je kasnio na sarajevskoj zaobilaznici nekoliko godina, pa onda se oduzima posao SCT-u kad su napokon bankrotirali potpuno, pa se daje posao drugoj bankrotiranoj slovenackoj firmi, Primorju, pa oni bankrotiraju i sad smo gdje jesmo, nigdje. A bez "Vijenca" cijeli lotovi oko Zenice nemaju smisla.

Sto se tice voznje na autocestama i kako to rade drugi, nisam vozac po struci, ali prosao sam dosta toga, od Njemacke, Svicarske, Francuske, Skandinavije, Austrije, Madjarske, Italije pa do Hrvatske. Ne izmisljam toplu vodu, nego govorim onako kako sam vidio da drugi rade.

Ako jedan Hannover gdje autocesta je udaljenija od naselja nego u Sarajevu, ima zastitu (da, zvucnu i svakakvu), onda ne vidim razlog zasto to ne bi trebalo imati Sarajevo koje je blize autocesti, da ne govorim o zagadjenju, jer iskustvo sa zapada govori da autoceste pored vecih centara su ne samo da imaju dobro zastitu, nego je i maksimalna brzina smanjena na nekih 90km/h da se sto manje zagadjuje i da se sto manje stvaraju guzve. A svi znamo sta ce za sarajevsku dolinu biti ekstra zagadjenje. U Austriji prakticiraju spustiti maksimalnu brzinu u tunelima i na 50km/h, a iskljuciv razlog je zagadjenje, pogotovo ljeti.

Drugim rijecima, ne samo da sarajevska zaobilaznica, kojom smo se trebali vozati jos tamo neke 2005 godine, da nije bilo talova sa Slovencima, treba biti opremljena vrhunskom zvucnom i svakakvom zastitom, nego treba biti opemljena i elektronskim znakovima i putnim informacionim panelima, gdje ce se regulisati na cijeloj sarajevskoj zaobiliznici brzina s obzirom na nivo zagadjenja i ozona. U suprotnom to moze biti pogubno na i onako zagadjenu sarajevsku dolinu.

Sto se tice Jure Radica i IGH, oni su projektovali najtezu dionicu 5c, od Tarcina do Konjica. To je upravo ta famozna dionica koja ce biti "Maslenica" koridora 5C, i koja je tako projektovana da ce biti sva u mostovima, tunelima i nadvoznjacima i koja ce biti jedna od najskupljih dionica u Europi i koja prolazi kroz jedan od najtezih terena za gradnju autoceste u Europi. Pa ona prelazi preko Prenja, znaci ne pricamo mi tu o ravnici, nego o divljem kraju koji zna biti veoma okrutan zimi.

Ne iskljucujem da je to sve potrebno, medjutim tu kilometar autoceste kosta vise od cijene kostanja tri projekta te trase, zato se trebalo tu ici veoma pazljivo, mozda cak sa dva projekta iste trase, gdje bi se izabrala bolja i jeftinija. Naravno ne treba govoriti da konfiguracija terena na toj trasi, zahtjeva najbolje znanje i iskustvo koje postoji u Europi sto se tice projektovanja autocesta. Jer ako ta trasa bude zatvarala koridor 5C, sto je vrlo lako moguce, onda ce koridor 5C biti prekinut, a to ce kostati milione. Isto tako, na toj trasi tuneli, mostovi, nadvoznjaci moraju biti sto se tice sigurnosti na najvisem svjetskom nivou, jer nedaj boze da se desi kakva tragedija u nekom od tih tunela, kao recimo u Tower tunelu u Austriji, koridor 5C ce biti prekinut mjesecima, a mozda i vise. Zato se samo za tu dionicu treba osnovati posebna firma koja ce brinuti da sve fercera kako treba, cijela dionica mora biti opremljena radarima za brzinu, pogotovo tuneli i policija tu mora biti non stop prisutna. Rezim na toj dionici sto se tice saobracaja mora biti slican rezimu u Austriji ili Svicarskoj, koji je veoma striktan.
poznanik

#671 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by poznanik »

Diox wrote:...Bura je karakteristican sjeverni vjetar za Jugoistocni Jadran i da bi se u opste formirala, mora se formirati na kopnu. To sam ucio davno, jos dok sam polagao za voznju broda. Ljudi naucimo nesto prije nego tvrdimo. Jedini dio Italije gdje je teoretski moguca bura, je predjel Trsta, ali tu nema znacajnih talijanskih autostrada. Radi se o drugom vjetru, ne buri..
Bura je vrsta vjetra koji se sa sjevera spušta prema morskoj obali, i karakteristična je za Dinaride. Nikako isključivo za područje Trsta, već je ima i u Dolenjskoj, ali i duž cijele jadranske obale Hrvatske i Crne Gore. (Inače, Trst se nalazi u sjevernom dijelu Jadrana...)

Sto se tice Jure Radica i IGH, oni su projektovali najtezu dionicu 5c, od Tarcina do Konjica. To je upravo ta famozna dionica koja ce biti "Maslenica" koridora 5C, i koja je tako projektovana da ce biti sva u mostovima, tunelima i nadvoznjacima i koja ce biti jedna od najskupljih dionica u Europi i koja prolazi kroz jedan od najtezih terena za gradnju autoceste u Europi. Pa ona prelazi preko Prenja, znaci ne pricamo mi tu o ravnici, nego o divljem kraju koji zna biti veoma okrutan zimi.
Neće niti jedna dionica 5C koridora biti "bosanska Maslenica", jednostavno - nema prirodnih uslova za takvu tvrdnju. Tvoja konstatacija je proizvoljna, i dokazuje nedovoljno poznavanje geografskih i meteoroloških uslova koji vladaju ovim područjem. Ovdje mogu biti samo povremeno ekstremni nanosi snijega, i u području Jablanice vrlo jaki pljuskovi ljetne kiše. Vjetra niz Neretvu ima, ali on nije tolikog inteziteta da zaustavi saobraćaj m/v.

Jedina područja u BiH sa jakim i opasnim vjetrovima su oštreljska visoravan, Kupreško polje, i trougao između Duvna, Livna i Šujice.
neki

#672 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Diox wrote:Wao, evo dezurnih pljuvaca, kao po necijoj komandi.
Izvini, ali prvi koji je ovdje dosao pljuvati si ti, i to potpuno neargumentovano i neinformisano, i dobio si odgovore kakve zasluzuju tvoje tvrdnje..
Diox wrote:Bura je karakteristican sjeverni vjetar za Jugoistocni Jadran i da bi se u opste formirala, mora se formirati na kopnu. To sam ucio davno, jos dok sam polagao za voznju broda. Ljudi naucimo nesto prije nego tvrdimo. Jedini dio Italije gdje je teoretski moguca bura, je predjel Trsta, ali tu nema znacajnih talijanskih autostrada. Radi se o drugom vjetru, ne buri..
Bura kao vrsta vjetra postoji u predjelu Trsta, Venecije ali i u jos mnogim predjelima mediterana..Bez obzira na to Bura nije jedini vjetar koji puse u Italiji i zbog kojeg se zatvaraju autoputevi i u Italiji i u drugim zemljama. Uostalom nije rijedak slucaj da se u alpskim zemljama zatvaraju autoputevi zbog nanosa snijega..
Diox wrote:Sto se tice pada od 15 metara na djelu kruznog toka kojeg sam ucrtao? Prvo nema teorije da je 15 metara, jer kruzni tok mora biti u ravnini mosta ili tu negdje, a visina mosta u odnosu na autocestu ispod ne moze biti veca od pet ili sest metara. Inace to nije nikakva prepreka, naspe se tu taj dio i produzi duz autoceste i napravi prikljucak, jeftinije nego praviti prikljucne puteve kao da ih koriste interkontinentalni avioni za prikljucak na autocestu.
Sve i da si upravu oko svoje famozne ideje o ovom prikljucku ( a nisi), postojeci prikljucak je napravljen prije 30 godina, i po tebi je jeftinije i bolje zatrpati ga i napraviti novi, strmi, sa vec preopterecenog kruznog toka.. :-)
Diox wrote:Sto se tice Jure Radica i IGH, oni su projektovali najtezu dionicu 5c, od Tarcina do Konjica. To je upravo ta famozna dionica koja ce biti "Maslenica" koridora 5C, i koja je tako projektovana da ce biti sva u mostovima, tunelima i nadvoznjacima i koja ce biti jedna od najskupljih dionica u Europi i koja prolazi kroz jedan od najtezih terena za gradnju autoceste u Europi. Pa ona prelazi preko Prenja, znaci ne pricamo mi tu o ravnici, nego o divljem kraju koji zna biti veoma okrutan zimi.
Vec sam ti napisao, al izgleda dzaba :-) Dionicu Tarcin - Konjic ne projektuje nikakav Jure Radic ni IGH, nego sarajevska IPSA, i taj je proces jos u toku, bilo je vise varijanti u idejnom projektu, izabrana je najidealnija i po njoj se radi glavni projekat. Glavni projekat u vise varijanti se ne radi ni u Norveskoj :-)
I za tvoju informaciju ova dionica uopste ne prelazi preko Prenja, polupao si loncice :-)
tec

#673 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Diox wrote:Wao, evo dezurnih pljuvaca, kao po necijoj komandi.

Bura je karakteristican sjeverni vjetar za Jugoistocni Jadran i da bi se u opste formirala, mora se formirati na kopnu. To sam ucio davno, jos dok sam polagao za voznju broda. Ljudi naucimo nesto prije nego tvrdimo. Jedini dio Italije gdje je teoretski moguca bura, je predjel Trsta, ali tu nema znacajnih talijanskih autostrada. Radi se o drugom vjetru, ne buri.

Sto se tice pada od 15 metara na djelu kruznog toka kojeg sam ucrtao? Prvo nema teorije da je 15 metara, jer kruzni tok mora biti u ravnini mosta ili tu negdje, a visina mosta u odnosu na autocestu ispod ne moze biti veca od pet ili sest metara. Inace to nije nikakva prepreka, naspe se tu taj dio i produzi duz autoceste i napravi prikljucak, jeftinije nego praviti prikljucne puteve kao da ih koriste interkontinentalni avioni za prikljucak na autocestu.

Inace vidio sam te "strucnjake", pocev od "brzine" gradnje autoceste, pogotovo sarajevske zaobilaznice, preko onog "autoputa" kojeg je Bicakcic otvorio, pa do izabira izvodjaca radova, gdje se maltene vec bankrotiranom SCT-u dao posao, pa onda nova stvar, daje se SCT-u izgradnja "Vijenca" i ako je kasnio na sarajevskoj zaobilaznici nekoliko godina, pa onda se oduzima posao SCT-u kad su napokon bankrotirali potpuno, pa se daje posao drugoj bankrotiranoj slovenackoj firmi, Primorju, pa oni bankrotiraju i sad smo gdje jesmo, nigdje. A bez "Vijenca" cijeli lotovi oko Zenice nemaju smisla.

Sto se tice voznje na autocestama i kako to rade drugi, nisam vozac po struci, ali prosao sam dosta toga, od Njemacke, Svicarske, Francuske, Skandinavije, Austrije, Madjarske, Italije pa do Hrvatske. Ne izmisljam toplu vodu, nego govorim onako kako sam vidio da drugi rade.

Ako jedan Hannover gdje autocesta je udaljenija od naselja nego u Sarajevu, ima zastitu (da, zvucnu i svakakvu), onda ne vidim razlog zasto to ne bi trebalo imati Sarajevo koje je blize autocesti, da ne govorim o zagadjenju, jer iskustvo sa zapada govori da autoceste pored vecih centara su ne samo da imaju dobro zastitu, nego je i maksimalna brzina smanjena na nekih 90km/h da se sto manje zagadjuje i da se sto manje stvaraju guzve. A svi znamo sta ce za sarajevsku dolinu biti ekstra zagadjenje. U Austriji prakticiraju spustiti maksimalnu brzinu u tunelima i na 50km/h, a iskljuciv razlog je zagadjenje, pogotovo ljeti.

Drugim rijecima, ne samo da sarajevska zaobilaznica, kojom smo se trebali vozati jos tamo neke 2005 godine, da nije bilo talova sa Slovencima, treba biti opremljena vrhunskom zvucnom i svakakvom zastitom, nego treba biti opemljena i elektronskim znakovima i putnim informacionim panelima, gdje ce se regulisati na cijeloj sarajevskoj zaobiliznici brzina s obzirom na nivo zagadjenja i ozona. U suprotnom to moze biti pogubno na i onako zagadjenu sarajevsku dolinu.

Ne iskljucujem da je to sve potrebno, medjutim tu kilometar autoceste kosta vise od cijene kostanja tri projekta te trase, zato se trebalo tu ici veoma pazljivo, mozda cak sa dva projekta iste trase, gdje bi se izabrala bolja i jeftinija. Naravno ne treba govoriti da konfiguracija terena na toj trasi, zahtjeva najbolje znanje i iskustvo koje postoji u Europi sto se tice projektovanja autocesta. Jer ako ta trasa bude zatvarala koridor 5C, sto je vrlo lako moguce, onda ce koridor 5C biti prekinut, a to ce kostati milione. Isto tako, na toj trasi tuneli, mostovi, nadvoznjaci moraju biti sto se tice sigurnosti na najvisem svjetskom nivou, jer nedaj boze da se desi kakva tragedija u nekom od tih tunela, kao recimo u Tower tunelu u Austriji, koridor 5C ce biti prekinut mjesecima, a mozda i vise. Zato se samo za tu dionicu treba osnovati posebna firma koja ce brinuti da sve fercera kako treba, cijela dionica mora biti opremljena radarima za brzinu, pogotovo tuneli i policija tu mora biti non stop prisutna. Rezim na toj dionici sto se tice saobracaja mora biti slican rezimu u Austriji ili Svicarskoj, koji je veoma striktan.
Vidim daje tesko imati normalnu komunikaciju sa osobom koja bazira svoje misljenje ne po cinjenicama nego carsiskim glupostima. Nemas niti jedan paragraf koji ti se sastoji (baziran) od cinjenica sve poluistine i fantasije dezurnih pljuvatora. Sta drugo da ti kazem neka ti je sa srecom ali bi ti preporucio psihijatrijsku pomoc. :-)
Almond

#674 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Almond »

[quote="stetoskop"]Ovo je noviji plan trase:
__________ Tuneli
__________ Mostovi
__________ Površina zemlje

Nije mi se otvorila slika deonice puta Podorašac-Jablanica,pa bih zamolio da ponovno prikažete taj dio.
Hvala.
shiljak

#675 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Almond wrote:
stetoskop wrote:Ovo je noviji plan trase:
__________ Tuneli
__________ Mostovi
__________ Površina zemlje

Nije mi se otvorila slika deonice puta Podorašac-Jablanica,pa bih zamolio da ponovno prikažete taj dio.
Hvala.
pa kopiraj link rucno?
Image
Post Reply