veliki dasa wrote:
ne vidi se ni kako je rješen priključak od semizovca preko postojeće kružne raskrsnice koji ide prema Kaknju, vjerovatno je morao podvožnjak ispod auto puta, pa onda desni priključak
Sve mi se cini sa tim silnim podvoznjacima, nadvoznjacima, kruznim tokovima i silnim prikljuccima, da se prave tako kao da prikljucuju New York. To se treba pojednostaviti i stedjeti na tome, jer upravo su to cake na kojima se moze dobro ustedjeti i pojeftini gradnja. Ali opet, to je u domenu planiranja i projekta.
Da se bilo pametno, pa da se nije stedjelo na projektu, tacnije da posao nisu dobili Balkanci, nego da se izabrala najbolja europska firma za te stvari, da se projekt platio recimo skuplje, na izradi bi se ustedjeli milioni i milioni.
Ali opet, kako bi halfovi iz HDZ i SDA znali kuda trasa prolazi, mislim prije drugih, onda oni i njihovi pajdasi ne bi mogli pokupavati parcele na trasi, jer ne bi imali informaciju o trasi prije drugih.
Sve u svemu, usporedjujuci autoceste na zapadu, cini mi se da se prikljucci prave suvise komplikovano, a to znaci skupo.
Nego kako se sredjuje okolica autoceste, mislim da li izvodjac radova sredjuje i okolicu i vraca je u prvobitno stanje, da li je autocesta ogradjena, da li se montiraju pregrade u naseljenim mjestima ili ne?
Isto tako, da li se raspisuju tenderi za benzinske pumpe i odmorista, ili ne?
Da li se ugradjuju elektronski informacioni displeji, kamere, koje ce vozace jos prije nego dodju do autoceste obavijestavati o stanju na autocesti, vremenskim prilikima, zastojima itd itd?
Nesto ovako, sto je pogotovo potrebno montirati u Sarajevu i na sarajevsku obilaznicu.
Inace da li su projektanti sigurni da Sarajevu ne treba tri trake zaobilaznica, pogotovo na nekim dijelovima koji ce biti optereceni, jer sa autocestom, Sarajevu se priblizava provincija i periferija, a to znaci da ce komotno se moci zivjeti na periferiji i provinciji, a raditi u Sarajevu, a to znaci guzve ujutro i guzve popodne, na ulazima i izlazima iz Sarajeva i sarajevskoj zaobilaznici.
Bojim se da grad velicine Sarajeva, komotno treba imati tri trake zaobilaznicu, a ne dvije, ako ne sad za pet do deset godina, sigurno.