Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- Nisrin
#651 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 15:22, edited 1 time in total.
-
sijedi
#652 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
znas dobro odakle ti voda dolazi.(pricali smo).ti samo pravno podpads pod Vik.tj de jure ,a de facto si korisnik usluga firme iz drugog grada.koliko sam mogao upratiti, slusajuci radio prije dobrih kisa, tebi nema selameta.Nisrin wrote:U mom naselju vode nema od jucer! Dokle!
- BHF_Manijak
#653 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jah, jeste mudri, kad je nesto za obnovit, popravit, eh onda to nije u nadleznosti ViK-a, to je do kantona, a kad ih se napadne sto supci se ponasaju ko da su oni vodu izumili, onda se pocne sa pricom "eh pa to su oni izgradili, oni ulozili pare u bacevu" i slicna sranja, daj ba koji ih qrac branite, garant vam po' familije radi u ViK-u, jebo te ko da posluju u plusu milionima a ne da imaju negativan balans i koda je tako bajno uredjeno preduzece!obelix1 wrote:Sve rekonstrukcije vodovodnih cijevi se rade iz kapitalnih grantova budžeta Kantona Srajevo i da amortizacija nije ukalkulisana u cijenu 1m3 vode tako da se evidentira kao i gubitak tako da 1.1.2012 godine ViK je u gubitku 23 miliona KM po tom osnovu za finansijsku 2012.
Možemo palamuditi koliko hoćemo ali je to tako
A kolika je Bogati prosjecna plata u Pragu?! Daj ba manite se glupih poredjenja sa Evropom, ljudi su ne godinama, nego svjetlosnim godinama ispred nas u svemu, prosjecnoj plati, organizaciji, profesionalizmu, ma svemu i vi poredite prag sa nama!SirOliver1 wrote: A koliko,Boga ti košta voda u Pragu...imali ta analiza?
ili možda koliko korisnici duguju Praškom Vodovodu?
- Nisrin
#654 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 15:22, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#655 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Opet nema vode 
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#656 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
da kod nas ima npr veliko izvoriste nafte, ista bi bila 3km litar. ne kazem da je voda neshto posebno skupa, nego su nesposobni ljudi koji to sve vode pa dodje do ovoga da prave redukcije, a mi zemlja sa jednim od najvecih potencijala vode u evropi 
-
sadmird
#657 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Kao, u redu je - ti si rekao svoje? Kao, vlada daje milione za plate, od toga sebi uzme preko pola, pa onda dio toga uplati u PIO, pa dio zdravstvu, pa dio ponovo zavrti sebi u budget ... Kao, treba komunalcima dati milju, pa im uzeti 600 maraka ponovo u budget, a ocekivati da ti neko za 400 KM mjesecno cisti septicku na vikendici? POSTENO!!!damirm wrote:Na doprinose.sadmird wrote:damirm wrote: povecavati plate sa 13 miliona KM na, slozices se, pretjeranih 26 miliona KM godisnjeZanimljiva je matematika - ako cca. 1000 ljudi treba dobiti 12 plata po prosjecnih 1447 KM - to izadje negdje iznad 17 mil. KM. Gdje nestade jos onih 9 mil?obelix1 wrote:Međutim kad centar moći odluči da nekom slomi vrat matematika se uvjek brzo napravi...
http://www.viksa.ba/document/reakcija1.pdf
Dosta zanimljivih informacija ...
OT vezano za plate: da li ste pogledali budget kantona sarajevo? Posebno one silne stavke za plate? (http://mf.ks.gov.ba/sites/mf.ks.gov.ba/ ... et2011.zip)
-
sadmird
#658 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Privatna kompanija PVK (u vlasnistvu Veolia Voda SA) je to jako lijepo rijesila: cca 4 KM po m3, pa distribuiraju cca 122 miliona litara na godinu, pa pomnozis i podijelis (10% drzavi) ... i dodjes do cifre uporedive sa nashim telekomom?!?!?!?SirOliver1 wrote:A koliko,Boga ti košta voda u Pragu...imali ta analiza?
Imali su i oni tovar gubitaka ranije, ali od kako privatnik uzima pare - tako su i gubici smanjeni.
Ako u mom ulazu po osobi dodje cca 6 m3 na mjesec (valjda ne gubimo 80% od vodomjera do stana)) -> nas dvoje bi platili cca 50 KM racun za vodu u Pragu! Ako VIK naplati cca 25 mil m3 na godinu (http://www.viksa.ba/Document/letak3.pdf), to bi znacilo respektabilnih prashkih 100 mil KM (umjesto nashih socijalnih 30 mil KM).
Vjerujem da bi i kanton i VIK i svi paraziti u lancu drage volje pristali na ovakav aranzman. Da li bi neko od nas pristao na 50 KM za dvije osobe???
-
mr.smith sa
#659 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
I dokad oni misle ovako za....ti sa vodom?

- BHF_Manijak
#660 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Bi da mi je plata ko u Pragu!! Tacno je da ne znam kolika im je prosjecna, ali manja od nase nije sigurni!sadmird wrote:Privatna kompanija PVK (u vlasnistvu Veolia Voda SA) je to jako lijepo rijesila: cca 4 KM po m3, pa distribuiraju cca 122 miliona litara na godinu, pa pomnozis i podijelis (10% drzavi) ... i dodjes do cifre uporedive sa nashim telekomom?!?!?!?SirOliver1 wrote:A koliko,Boga ti košta voda u Pragu...imali ta analiza?
Imali su i oni tovar gubitaka ranije, ali od kako privatnik uzima pare - tako su i gubici smanjeni.
Ako u mom ulazu po osobi dodje cca 6 m3 na mjesec (valjda ne gubimo 80% od vodomjera do stana)) -> nas dvoje bi platili cca 50 KM racun za vodu u Pragu! Ako VIK naplati cca 25 mil m3 na godinu (http://www.viksa.ba/Document/letak3.pdf), to bi znacilo respektabilnih prashkih 100 mil KM (umjesto nashih socijalnih 30 mil KM).
Vjerujem da bi i kanton i VIK i svi paraziti u lancu drage volje pristali na ovakav aranzman. Da li bi neko od nas pristao na 50 KM za dvije osobe???
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#661 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Evo ipak CURI nesto malo vode 
- sinuhe
#662 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Znas li mi reci izvor te informacije o bosanskim vodama. Slusam istu stvar otkad znam za sebe ali volio bih znati ko je to prvi rekao.Admir_1984 wrote:da kod nas ima npr veliko izvoriste nafte, ista bi bila 3km litar. ne kazem da je voda neshto posebno skupa, nego su nesposobni ljudi koji to sve vode pa dodje do ovoga da prave redukcije, a mi zemlja sa jednim od najvecih potencijala vode u evropi
Prema informacijama na ovom linku BiH se uopste ne istice nekom posebnoscu
http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/ ... per-person
- sheilak
#663 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nama su jucer stigli racun, veci za 7 KM.
Ne shvatam kako, ako do poskupljenja nije doslo, a s obzirom na sada stalne redukcije, nikako nismo mogli potrositi vise vode. Preko dana skoro i nismo u kuci, tek oko 5, 6 se vracamo.
ViK je drzavna kompanija, a ja sa sada postavljam pitanje osobama kojima sam dala svoj glas sta se to desava. Zasto ne cine nista da dovedu u red drzavna preduzeca? Znam da je lakse hodati po bijelom svijetu, imati drzavnicke vecere i gordo palamuditi o visokoj politici, ali nisu im gradjani za to dali glasove, nego zbog naivne nade da ce uspjeti nesto promijeniti za normalne ljude.
ViK je drzavna kompanija, a ja sa sada postavljam pitanje osobama kojima sam dala svoj glas sta se to desava. Zasto ne cine nista da dovedu u red drzavna preduzeca? Znam da je lakse hodati po bijelom svijetu, imati drzavnicke vecere i gordo palamuditi o visokoj politici, ali nisu im gradjani za to dali glasove, nego zbog naivne nade da ce uspjeti nesto promijeniti za normalne ljude.
-
VjecitiStudent
#664 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne treba vodovod odmah i za sve kriviti.sheilak wrote:Nama su jucer stigli racun, veci za 7 KM.Ne shvatam kako, ako do poskupljenja nije doslo, a s obzirom na sada stalne redukcije, nikako nismo mogli potrositi vise vode. Preko dana skoro i nismo u kuci, tek oko 5, 6 se vracamo.
Ukoliko negdje u stanu curi voda (a obicno je wc kotlic glavni krivac) potrosnja vode se moze dramaticno uvecati.
-
romanovero
#665 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
i kod meneleet wrote:Evo ipak CURI nesto malo vode
- sheilak
#666 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Izvini, ali to mi je malo... Kako bas sada? Mislim, da voda u tolikoj mjeri curi, primijetili bi do sada. Kao da su sve slavine pokvarene pa da racun bude skoro za trecinu veci! No, nevazno jer nije problem u tome. Ja ne krivim Vodovod, to je njihov nacin poslovanja i .ebanja ljudi u mozak, vec krivim one koji im to dopustaju i ne staju im u kraj.VjecitiStudent wrote:Ne treba vodovod odmah i za sve kriviti.sheilak wrote:Nama su jucer stigli racun, veci za 7 KM.Ne shvatam kako, ako do poskupljenja nije doslo, a s obzirom na sada stalne redukcije, nikako nismo mogli potrositi vise vode. Preko dana skoro i nismo u kuci, tek oko 5, 6 se vracamo.
Ukoliko negdje u stanu curi voda (a obicno je wc kotlic glavni krivac) potrosnja vode se moze dramaticno uvecati.
Last edited by sheilak on 10/12/2011 13:10, edited 1 time in total.
-
amko76
#667 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
I ja bih to volio znati. Mi smo ublehaši, sad će biti da imamo i nafte kao Kuvajt. Mislim da to potiče od onih koji su govorili 'ta će Ronaldo, i sada govore 'ta će EU i Hrvatska. Nije mi jasno kako pametni ljudi nasjednu na tosinuhe wrote:Znas li mi reci izvor te informacije o bosanskim vodama. Slusam istu stvar otkad znam za sebe ali volio bih znati ko je to prvi rekao.Admir_1984 wrote:da kod nas ima npr veliko izvoriste nafte, ista bi bila 3km litar. ne kazem da je voda neshto posebno skupa, nego su nesposobni ljudi koji to sve vode pa dodje do ovoga da prave redukcije, a mi zemlja sa jednim od najvecih potencijala vode u evropi
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#668 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
nema vode ali zato zrak siba kroz cijevisheilak wrote:Nama su jucer stigli racun, veci za 7 KM.Ne shvatam kako, ako do poskupljenja nije doslo, a s obzirom na sada stalne redukcije, nikako nismo mogli potrositi vise vode. Preko dana skoro i nismo u kuci, tek oko 5, 6 se vracamo.
ali suti dobro je vidis da ima onih koji kazu da je voda kod nas skoro pa besplatna
ja sam na fakultetu ucio da je BiH treca u europi po bogatstvu voda,ali eto prema VIK-u izgleda da smo negdje u rangu africkih zemalja
- sheilak
#669 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Da, ali to fakat nije nas problem, sto su im cijevi porozne i sto ne znaju infrastrukturu dovesti u red, za sto su inace placeni. Zaboga, to im je posao. Moramo li ih ekstra placati da se pokrenu i npr. zatvore onu cijev iz koje siklja voda vec godinama? Ko je za to kriv? Ko im ne da da barem nesto ucine?
- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
#670 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
evo gledam ovo i ako je zaista istina onda su nas lagali u pmsinuhe wrote:
-
amko76
#671 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
grunt wrote:evo gledam ovo i ako je zaista istina onda su nas lagali u pmsinuhe wrote:
Ma nisu, laže Evropska agencija za okoliš. Naši znaju bolje.
-
amko76
#672 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
P.S. 'ta će EU i neke njihove agencijeamko76 wrote:grunt wrote:evo gledam ovo i ako je zaista istina onda su nas lagali u pmsinuhe wrote:
Ma nisu, laže Evropska agencija za okoliš. Naši znaju bolje.
-
Haettenschweiler
#673 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ma to je bila neka komunistička fora. Ulijevati narodu lažno samopouzdanje: mi pametni, mi stručnjaci za strane jezike, mi bogati rudama, bogati šumom, bogati vodama, naše škole bolje od zapadnjačkih, naši đaci svestrani, naša vojska skoro pa najjača,...grunt wrote:nema vode ali zato zrak siba kroz cijevisheilak wrote:Nama su jucer stigli racun, veci za 7 KM.Ne shvatam kako, ako do poskupljenja nije doslo, a s obzirom na sada stalne redukcije, nikako nismo mogli potrositi vise vode. Preko dana skoro i nismo u kuci, tek oko 5, 6 se vracamo.
ViK je drzavna kompanija, a ja sa sada postavljam pitanje osobama kojima sam dala svoj glas sta se to desava. Zasto ne cine nista da dovedu u red drzavna preduzeca? Znam da je lakse hodati po bijelom svijetu, imati drzavnicke vecere i gordo palamuditi o visokoj politici, ali nisu im gradjani za to dali glasove, nego zbog naivne nade da ce uspjeti nesto promijeniti za normalne ljude.![]()
ali suti dobro je vidis da ima onih koji kazu da je voda kod nas skoro pa besplatna![]()
ja sam na fakultetu ucio da je BiH treca u europi po bogatstvu voda,ali eto prema VIK-u izgleda da smo negdje u rangu africkih zemalja
- Tvrdokorna mrlja
#674 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
haj sto gase vodu,al sto vec drugo vece oko 3 gase kablovsku?
jel i ona na vodu ide?
jel i ona na vodu ide?
- nosara
#675 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne lupetaj... Samopouzdanje ne moze bit lazno, ili ga imas ili si mis... Cinjenica je da je SFRJ bila beton i da ju niko nije smio pogledat krivo... Bila je to, prirodnim resursima, prebogata zemlja, a obrazovanje je bilo daleko ispred zapadnog... Stanje u vojsci je bilo odraz stanja u drzavi, manje vise...Haettenschweiler wrote:Ma to je bila neka komunistička fora. Ulijevati narodu lažno samopouzdanje: mi pametni, mi stručnjaci za strane jezike, mi bogati rudama, bogati šumom, bogati vodama, naše škole bolje od zapadnjačkih, naši đaci svestrani, naša vojska skoro pa najjača,...grunt wrote:nema vode ali zato zrak siba kroz cijevisheilak wrote:Nama su jucer stigli racun, veci za 7 KM.Ne shvatam kako, ako do poskupljenja nije doslo, a s obzirom na sada stalne redukcije, nikako nismo mogli potrositi vise vode. Preko dana skoro i nismo u kuci, tek oko 5, 6 se vracamo.
ViK je drzavna kompanija, a ja sa sada postavljam pitanje osobama kojima sam dala svoj glas sta se to desava. Zasto ne cine nista da dovedu u red drzavna preduzeca? Znam da je lakse hodati po bijelom svijetu, imati drzavnicke vecere i gordo palamuditi o visokoj politici, ali nisu im gradjani za to dali glasove, nego zbog naivne nade da ce uspjeti nesto promijeniti za normalne ljude.![]()
ali suti dobro je vidis da ima onih koji kazu da je voda kod nas skoro pa besplatna![]()
Sad nastavite o susi u demokratiji...